Reklam
Beslenmeİlaçsız Market

Kutsal Fesleğen (Tulsi) Faydaları Nelerdir? Tulsi Çayı Nasıl Yapılır?

Reklam

Tulsi yani Kutsal fesleğen faydaları nelerdir? Kutsal fesleğen (Tulsi) son yıllarda giderek popülerleşen ve yemeklerde sıklıkla kullanılmaya başlanan bir bitkidir. Esas olarak Hindistan kıtasında yetiştirilir. Hindu dilinde tulsi olarak da bilinen kutsal fesleğen, tıbbi, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri ile bilinir. Homeostazı koruma ve stres ile savaşma konusunda terapötik etkilere sahiptir.

Tulsi bitkisinin 3000 yıl öncesine uzanan zengin bir tarihi vardır. Ayurveda tıbbında “adaptojen ve kutsal bitki” olarak bilinir. Geçmişte çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılmıştır. Tüm vücutta (bağışıklık, üreme, merkezi sinir ve kardiyovasküler sistemler dahil) dengeyi destekleyen anti-stres etkileri nedeniyle bugünkü tedavi yöntemlerinde hala kullanılmaktadır. Diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalığın yönetilmesinde önemli rol oynar.

Reklam

Tulsi, takviye veya çay olarak yaygın şekilde tüketilmektedir. Araştırmalar, Tulsi’nin kaygıyı, adrenal yorgunluğu/işlev bozukluğunu ve ayrıca hipotiroid, dengesiz kan şekeri, akne ve bunlar gibi diğer birçok hastalığın neden olduğu semptomları azalttığını göstermektedir.

🌿🍃 Kutsal Fesleğen (Tulsi) Nedir? Faydaları Nelerdir? 🌿🍃 Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Kutsal Fesleğen (Tulsi) Nedir?

Hint fesleğeni nerede yetişir? Hindistan’da yaygın olarak Tulsi veya Tulasi olarak bilinen kutsal fesleğen (Ocimum tenuiflorum veya Ocimum sanctum), Lamiaceae fesleğen bitki ailesine ait aromatik bir çalıdır. Tulsi’nin üç çeşidi vardır: Rama Tulsi, Krishna Tulsi ve Vana Tulsi. Bu türlerin her biri rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır. Hepsi benzer bir tada sahiptir. Kuzey orta Hindistan’da ortaya çıkan Tulsi bitkisi, günümüzde Doğu ülkelerinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. 5000 yıldan fazla bir süredir yetiştirilmekte olan kutsal fesleğen, en çok İtalyan ve Güneydoğu Asya mutfaklarında kullanılır. Hindu dilinde “eşsiz olan” anlamına gelen ve tulsi olarak da bilinen kutsal fesleğen bitkisi, hafif limon kokulu ve mor-pembe çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Kutsal fesleğen tohumlarından, yapraklarından, çiçeklerinden ve saplarından özler, yağlar ve takviyeler yapılır.

Tulsi çayı yapmak için kullanılan, hafif keskin uçlu oval şekilli bir yaprak olan kutsal fesleğen yaprağı, bitkinin iyileştirici bileşiklerinin çoğunun bulunduğu yerdir. İki yaygın tulsi türü vardır: Beyaz ve yeşil olan Rama tulsi ve koyu pembemsi-mor olan Shyam tulsi. Diğer tulsi türleri arasında Krishna tulsi (Ocimum tenuiflorum) ve Vana tulsi (Ocimum gratissum) bulunur. {1*}

Reklam

Araştırmacılar, kutsal fesleğenin organ ve dokuları korumaya yardımcı olduğunu ve bazı etkenlere karşı savunmaya geçtiğini belirtmektedir. {2*}

Bu etkenler:

  • Endüstriyel kirletici gibi faktörlerin neden olduğu kimyasal stres
  • Ağır metaller
  • Aşırı gürültü
  • Uzun süreli fiziksel efordan kaynaklanan fiziksel stres ve uzun süren yorgunluk
  • İskemi (zayıf kan dolaşımı)
  • Aşırı soğuk ve aşırı sıcağa maruz kalma

Koruyucu etkisi, içerisindeki bazı bitki bileşiklerinden kaynaklanmaktadır:

  • Öjenol
  • Oleanolik asit
  • Ursolik asit
  • Rosmarinik asit
  • Karvakrol

Fesleğen Yağının Faydaları Nelerdir? Fesleğen Yağı Ne İşe Yarar?

Fesleğen ve Kutsal Fesleğen (Tulsi) Arasındaki Fark Nedir?

Yenilebilir ve tıbbi kullanımları için dünya çapında 40’tan fazla farklı fesleğen çeşidi (muhtemelen 150 çeşit) yetiştirilmektedir. Tüm fesleğen türleri, Ocimum cinsinin türleridir.
Tatlı bir tada sahip olan ve yaygın olarak satılan geleneksel fesleğen (O. basilicum) ile karşılaştırıldığında, kutsal fesleğen daha biberli, baharatlı ve naneli olarak tanımlanır. Bu yüzden bazen “sıcak fesleğen” olarak adlandırılır. Limon, tarçın, karanfil vb. aroma ve tatlara sahip birçok fesleğen çeşidi vardır.

Reklam

Her iki fesleğen türü, taze veya kurutulmuş formlarda bulunur ve pişirilebilir ancak kutsal fesleğen, geleneksel fesleğenin sahip olmadığı tedavi edici özelliklere sahiptir.
Geleneksel fesleğen iyi bir antioksidan kaynağıdır ancak özler, uçucu yağlar veya takviyeler yapmak için pek fazla tercih edilmez.

Kutsal Fesleğenin Besin Değerleri

Yaklaşık 100 gram kutsal fesleğenin besin değerleri;

  • Kalori: 1,2
  • Karbonhidrat: 0,1 gr
  • Protein: 0,2 gr
  • Yağ: 0,64 gr
  • Kolesterol: 0 mg
  • Lif: 0,1 gr
  • Folat: 3,6 mcg (günlük gereksinimin %1’i)
  • Niasin: 0,902 mg (günlük gereksinimin %6’sı)
  • Pantotenik asit: 0,209 mg (günlük gereksinimin %4’ü)
  • Piridoksin: 0,155 mg (günlük gereksinimin %12’si)
  • Riboflavin: 0,076 mg (günlük gereksinimin %6’sı)
  • Tiamin: 0,034 mg (günlük gereksinimin %2.5’i)
  • A vitamini: 277 IU (günlük gereksinimin %6’sı)
  • C vitamini: 0,9 mg (günlük gereksinimin %2’si)
  • E vitamini: 0,80 mg (günlük gereksinimin %5’i)
  • K vitamini: 21,8 mcg (günlük gereksinimin %27’si)
  • Sodyum: 0,2 mg
  • Potasyum: 15,5 mg
  • Kalsiyum: 9,3 mg (günlük gereksinimin %1’i)
  • Bakır: 385 mg (günlük gereksinimin %43’ü)
  • Demir: 0,2 mg (günlük gereksinimin %1’i)
  • Magnezyum: 3,4 mg (günlük gereksinimin %1’i)
  • Manganez: 0,1 mg (günlük gereksinimin %3’ü)
  • Çinko: 0,81 mg (günlük gereksinimin %7’si)
  • Karoten-ß: 165 mcg
  • Kripto-ksantin-ß: 2,4 mcg
  • Lutein-zeaksantin: 297 mcg

Kutsal Fesleğen Faydaları Nelerdir?

Kutsal fesleğen, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri ile bilinir. Kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi çok sayıda ciddi rahatsızlıkla mücadeleye yardımcı olur. Aynı zamanda iltihapla da savaşır ve ilaç olarak kullanılır.

Akne Oluşumunu Önler

Hint fesleğeni çayı ne işe yarar? Kutsal fesleğenin antibakteriyel, antiviral, antifungal, anti-inflamatuar ve analjezik (ağrı kesici) özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Fesleğen yaprakları vücuttan toksinleri atarak kanı temizler. Sivilcelere ve cilt enfeksiyonlarına neden olabilecek bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Bu nedenle akne tedavisi için kullanılır.

Kutsal fesleğen yağının birincil aktif bileşiği, aynı zamanda birçok cilt rahatsızlığıyla mücadeleye yardımcı olduğuna inanılan güçlü antimikrobiyal ve karanfil yağının aktif bileşeni olan öjenoldür. Kutsal fesleğen ayrıca gama-karyofillen ve metil öjenol dahil olmak üzere diğer terapötik bileşenleri de içerir.

International Journal of Cosmetic Science’da yayınlanan araştırmalar, taşıyıcı olarak Hindistan cevizi yağı ile birlikte kullanıldığında, kutsal fesleğen içeren bitkisel ürünlerin ciltte daha iyi emildiğini ve sivilcelere karşı daha etkili olabileceğini göstermektedir. {3*}

Fesleğen yapraklarından yapılan kremi (sandal ağacı yağı veya gül suyu ile birlikte) yüzünüze uygulayın. Yaklaşık 20 dakika bekletin. Daha sonra yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. Bu tedavi yöntemi ayrıca siyah noktaların, akne izlerinin ve sivilcelerin giderilmesine de yardımcı olabilir. Tayland’da yapılan bir araştırma, uygun dozlarda kullanıldığında kutsal fesleğenin akne tedavisine yardımcı olabildiğini göstermektedir. {3*}

Cilt Enfeksiyonlarını İyileştirir

Fesleğen enfeksiyonların tedavisinde rol oynayan antibiyotik özelliklere sahiptir. Fesleğen yaprakları, cilt enfeksiyonlarına neden olan B. anthracis ve E. coli gibi bakterilerin büyümesini kısıtlar.

250 gram fesleğen yaprağı ile eşit miktarlarda susam yağının öğütülmesi ve kaynatılmasıyla hazırlanan basit bir karışım, kaşıntı gibi ciltte görülen rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur. Fesleğen yaprağı ile eşit miktarda limon suyu karıştırılarak, saçkıran tedavisinde de kullanılabilir.

Tulsi cilt enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olan antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahiptir. Kutsal fesleğen kullanılarak yapılan ve saçkırana karşı etkili olan birkaç Ayurvedik ilaç da bulunmaktadır. {4*}

Diyabete Karşı Korur

Yapılan klinik araştırmalarda, kutsal fesleğenin kan şekeri (glikoz) seviyelerini kontrol etme yeteneğine sahip olduğu belirtilmektedir.

Başka bir çalışma, kutsal fesleğenin anti-diyabetik aktivitesi olduğuna işaret etmektedir. Bu çalışmada, insülin kullanmayan diyabetli hastaların, tedavi süresi boyunca açlık kan şekeri seviyelerinde, tokluk (yemekten sonra) kan şekeri seviyelerinde, idrar kan şekeri seviyelerinde ve ortalama toplam kolesterol seviyelerinde düşüş yaşanmıştır. {5*}

Başka bir araştırma, fesleğenin kan şekeri regülasyonunu destekleyebildiğini belirtmektedir. Tip 2 diyabetli hastalar, tulsi tüketiminden sonra kan şekeri düzeylerinin dengelendiğini bildirmiştir. Tulsi’deki fitokimyasal bileşikler – saponinler, triterpenler ve flavonoidler gibi – hipoglisemik etkiden sorumludur.

Genel olarak, araştırmacılar bu bitkinin metabolik sendromlu veya insüline bağımlı olmayan diyabetli kişiler için tedavi planının bir parçası olarak reçete edilebileceği sonucuna varmıştır. {6*} {7*} {8*}

Kolesterol Düşürücü Etkileri Olan Beta-Sitosterol Nedir?

Kanserle Mücadele Etmeye Yardımcı Olur

Araştırmalar, düzenli olarak kutsal fesleğen tüketen kişilerin bağışıklığının baskılanma olasılığının daha düşük olabildiğini ve belirli kanser hücrelerini geliştirmeye daha az duyarlı olabildiğini göstermektedir. {9*} {10*}

Nutrition and Cancer dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, kutsal fesleğenin içerisindeki fitokimyasallar (öjenol, rosmarinik asit, apigenin, miretenal, luteolin, β-sitosterol ve karnosik asit dahil) karaciğer, ağız ve cilt kanserleri gibi kanser türleri ile savaşır. Bu fitokimyasalların kanser hücresi ölümünü sağlayan, kan damarı büyümesinin kanser hücresi büyümesine katkıda bulunmasını önleyen ve kanserin bir organdan diğerine yayılması olan metastazı durduran anti-kanserojen ve antioksidan aktivitesinden kaynaklandığına inanılmaktadır. {11*} {9*}

2016 yılında Journal of Cancer Research and Therapeutics’te yayınlanan araştırmaya göre, kutsal fesleğen vücudu radyasyon zehirlenmesinden korur ve radyasyon tedavisinden kaynaklanan hasarı en aza indirmeye yardımcı olur. Ayrıca vücudun normal dokularını da radyasyonun yıkıcı etkilerine karşı korur.

Nutrition and Cancer dergisinde yayınlanan araştırmada, kutsal fesleğenin genellikle toksik olmadığı, kanser tedavilerinde daha az yan etkiye neden olduğu belirtilmiştir. Başka bir çalışmada, fesleğen takviyesinin (kilo başına 300 mg dozunda) kanserli enzimlerin oluşumunu önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.

Yapılan bir başka araştırmada, fesleğen yağının pankreas kanseri hücrelerinin tümör oluşturmasını ve metastazını azalttığı bulunmuştur. Ayrıca meme kanseri gelişimini geciktirdiği de ortaya çıkmıştır. {12*} {13*}

Stres Hormonlarını Dengeler

Çoğu ülkede kutsal fesleğen güçlü bir adaptojen (anti-stres ajanı) olarak kabul edilir. Bitki ayrıca stresi yönetmeye yardımcı olabilecek önemli anti-inflamatuar ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahiptir. Tulsi hormon seviyelerini doğal yollarla dengede tutmaya ve kaygı semptomlarını yönetmeye yardımcı olur.

Ayurveda ve Bütünleştirici Tıp Dergisi’nde yayınlanan bilimsel bir makaleye göre:

Kutsal fesleğenin kan şekeri, kan basıncı ve lipid seviyelerinin normalleştirilmesi yoluyla metabolik stres, hafıza ve bilişsel işlev üzerinde olumlu etkiler gösterdiği, anksiyolitik ve antidepresan özellikleri aracılığıyla da psikolojik strese karşı koruduğu gösterilmiştir. {7*} Araştırmalar, kutsal fesleğenin bu sonuçlara ulaşmaya yardımcı olan üç fitokimyasal bileşik içerdiğini göstermektedir. İlk ikisi, ocimumosid A ve B, anti-stres bileşikleri olarak tanımlanmıştır ve kan kortikosteronunu (başka bir stres hormonu) düşürmede etkilidir. Beyindeki nörotransmitter seviyelerinde de pozitif değişiklikler yaratır. {14*} {15*} Alternatif ve Tamamlayıcı Tedaviler Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre, üçüncü, 4-allil-1-O-beta-D-glukopiranozil-2-hidroksibenzen ise stres parametrelerini düşürmektedir. {16*}

Tulsi çayı ne işe yarar? Anksiyete problemi olan kişilerin yemeklerden sonra günde iki kez kutsal fesleğen çayı içmesinin semptomları yönetmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca kutsal fesleğen yağı kullanmayı ve yemeklere kutsal fesleğen eklemeyi de deneyebilirsiniz. Bir rapora göre, fesleğen çayı enerjiyi artırır ve stres semptomlarını hafifletir. {17*}

Kutsal fesleğen testosteronu artırır mı? Bazı araştırmacılar kutsal fesleğenin stresi azaltarak ve tiroid/adrenal fonksiyonu destekleyerek testosteron üretimini artırabileceğini düşünse de bu etkiye sahip olduğunu kanıtlayan çok fazla kanıt yoktur.

Yapılan bazı ön araştırmalar, kutsal fesleğende bulunan ursolik asit adı verilen bileşiğin spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, kutsal fesleğen, etkili bir erkek doğum kontrol maddesi olarak kullanılabilir. Bu yöntem henüz tıbbi tedavilerde uygulanmamaktadır. {18*} {19*}

Yüksek Ateş Semptomlarını Hafifletir

Kutsal fesleğen ne işe yarar? Kutsal fesleğen bağışıklık fonksiyonunu destekler. Özellikle Ayurveda tıbbı uygulayıcıları tarafından doğal bir ateş düşürücü olarak tavsiye edilir. Kutsal fesleğen yapraklarının antibiyotik, mikrop öldürücü ve dezenfektan gibi davrandığı düşünülür. Bu da kişiyi bakteri ve virüslerden koruyabileceği anlamına gelir. {20*}

Ateş, vücudun enfeksiyona karşı savaştığının kanıtıdır. Bu nedenle, içerdiği bileşikler sayesinde kutsal fesleğen, ateşi düşürmeye yardımcı olur.

Evde Ateş Nasıl Düşürülür? Yüksek Ateş Nasıl Anlaşılır?

Solunum Bozukluklarını İyileştirmeye Yardımcı Olur

Kutsal fesleğen faydaları nelerdir? Kutsal fesleğen, tıkanıklık ve solunum bozuklukları ile savaşmaya yardımcı olan kamfen, öjenol ve sineol gibi bileşikler içerir.

Bilimsel çalışmalar, bu bitkinin astım önleyici özelliklere sahip olduğunu ve nefes almayı kolaylaştırabileceğini doğrulamıştır. Bu nedenle Ayurveda tıbbında solunum sorunları için yaygın olarak önerilen bir bitkidir. {21*}

İyi Bir K Vitamini Kaynağıdır

Bir fincan kutsal fesleğen çayı, günlük önerilen K vitamini miktarından daha fazlasını karşılar. Bu da onu K vitamini eksikliğini önlemek için mükemmel bir kaynak haline getirir. K vitamini kemik yoğunluğu, sindirim sağlığı için gereklidir.

K vitamini, yağda çözünen önemli bir vitamindir. Kemik mineralizasyonu ve kan pıhtılaşmasında rol oynayan ana vitaminlerden biridir ve ayrıca bilişsel işlevin, sağlıklı bir metabolizmanın ve hücresel sağlığın korunmasına yardımcı olur.

Alternative Medicine Review’da yayınlanan çalışmalar Ocimum tenuiflorum/ Ocimum sanctum’un kalp koruyucu özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, sağlıklı arterleri ve dolaşımı koruyarak kalp işlevini desteklediği görülmektedir. {22*}

Ağız Sağlığını Destekler

Fesleğen çiçeği çayı faydaları nelerdir? Kutsal fesleğen çiçeği çayı, ağız boşluğu enfeksiyonu, plak, tartar ve ağız kokusu gibi diş sorunlarına yol açabilecek problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Hindistan’da yapılan bir araştırmaya göre kutsal fesleğen, ağızdaki plakları gidermek için kullanılabilmektedir. Bunun nedeni kutsal fesleğen çiçeği çayı ve yağının çok yüksek antibakteriyel aktiviteye sahip olmasıdır. {23*}

Başka bir çalışma, fesleğenin antimikrobiyal aktivitesine odaklanmaktadır. Bitkinin periodontal rahatsızlığı olan hastaların daha kötü problemlerle karşılaşmasını önlediği kanıtlanmıştır. {24*}

Kutsal fesleğen doğal bir temizleyici görevi görür. Çünkü yapraklarda bulunan bileşikler ağızda saklanan bakteri ve mikropları öldürür ve ağız mikrobiyomunun sağlıklı olmasını destekler. Günde iki kez fesleğen yağı veya fesleğen çayı ile gargara yapmak, plak ve diş eti iltihabı geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olur. {22*}

Kutsal fesleğen ayrıca ağız ülserini iyileştirir. İn vitro çalışmalar, kutsal fesleğenin oral kanser hücrelerinin büyümesini durdurabileceğini göstermektedir. Doğal diş bakımı için diş macununuza bir damla kutsal fesleğen yağı ekleyebilir veya her gün bir fincan kutsal fesleğen çayı içebilirsiniz. {25*} {26*}

Baş Ağrılarını Azaltır

Ayurveda tıbbında uzmanlar, migren ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek doğal bir baş ağrısı ilacı olarak kutsal fesleğeni önermektedir.

Araştırmalar bu durumun, stresin etkileriyle savaşarak iltihabı, sinüs basıncını ve kas gerginliğini hafifletme yeteneğinden kaynaklandığını öne sürmektedir. {27*} Baş ağrısı semptomlarını azaltmak için kutsal fesleğen yağı cilde uygulanabilir, çay veya meyve suyu olarak tüketilebilir, diğer bitkiler ve bal ile karıştırılarak bitki çayı olarak kullanılabilir. {28*}

Göz Sağlığını Destekler

Gözler çok tehlikeli olabilen viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına karşı hassastır. Kutsal fesleğen, anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde Ayurveda’da genellikle pembe göz olarak da bilinen konjonktivit ile savaşmak için reçete edilir. {29*}

Fesleğen yaprakları ayrıca glokom ve makula dejenerasyonu gibi ciddi göz rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Katarakt ve diğer görme sorunlarının tedavisinde de önemli bir rol oynar. Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. SK Gupta’ya göre, zerdeçal ve kutsal fesleğen özleri içeren bir bitkisel göz damlası karışımı, oksidatif strese ve katarakta yol açan çözünmeyen protein oluşumuna karşı savaşmaya yardımcı olur. {30*}

Kalp Sağlığını Destekler

Kardiyovasküler hastalıklar, bugün dünyadaki en büyük ölüm nedenlerinden biridir. Ana nedenler hipertansiyon ve yüksek kan kolesterolüdür. Çeşitli araştırmalar kutsal fesleğenin bu konuda özellikle yararlı olduğunu bulmuştur.

Fesleğen, arter duvarlarında trombositlerin pıhtı oluşturma riskini azaltan flavonoidler içerir. Bu nedenle koroner kalp hastalığını ve kalp krizlerini önlemeye yardımcı olur.
Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre, fesleğen metabolik sendromun çeşitli nedenlerini önlemeye yardımcı olabilir – kalp hastalığı bunlardan biridir. Bitki ayrıca sayısız kalp rahatsızlığını önlemesiyle de tanınır. {31*}

Fesleğenin ayrıca kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve bunun sonucunda kalp rahatsızlıklarını önlediği bilinmektedir. Fesleğen yaprakları kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü artırır. {32*}

Yüksek Kolesterole Ne İyi Gelir?

Boğaz Ağrısını İyileştirir

Kutsal fesleğen faydaları nelerdir? Kutsal fesleğen boğaz ağrısını gidermek için mükemmel bir bitkidir. Araştırmalar, bitkinin solunum rahatsızlıkları için kullanılabileceğini göstermektedir. Yapraklarını suda haşlayıp içebilirsiniz. Suyu ılıkken gargara da yapabilirsiniz. {33*}

Karaciğeri Korur

Yapılan bir çalışmada, fesleğen yağı hepatoprotektif özellikler göstermiştir. Bu yağ, parasetamolün neden olduğu karaciğer hasarında iyileşme sağlamıştır. Bitki ayrıca toksik kimyasalları etkisiz hale getiren sitokrom P450 gibi karaciğer detoksifikasyon enzimlerinin aktivitesini de arttırır. {34*} Ancak, yapılan birkaç araştırma aksini belirtmektedir. Fesleğen takviyesi alan kişilerin karaciğerlerinde olumsuz yan etkiler görülebilir. Bu nedenle, karaciğer tedavisi için fesleğen (özellikle takviye) kullanmadan önce bir doktora danışılmalıdır.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Bazı araştırmalar, fesleğenin kan şekeri ve kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabildiğini belirtmektedir. Kan şekeri ve kan kolesterol seviyelerindeki bozulma kilo alımına yol açabilecek risk faktörleri arasındadır. Kutsal fesleğen bu faktörlerin ortadan kaldırılmasına ve kilo alımına neden olabilen kortizolün (stres hormonu) azaltılmasına yardımcı olur. Kilo vermeye yardımcı olması için kutsal fesleğen çayı tüketebilirsiniz.

Yakın tarihli bir çalışmada, 250 mg kutsal fesleğen çayı tüketiminin ardından obez hastaların lipid profillerinde ve beden kitle indeksinde bir iyileşme olduğu bildirilmiştir.
Kilo vermek için kutsal fesleğen kullanılmadan önce bir doktora danışılmalıdır. {35*}

Bağışıklığı Artırır

Çok sayıda çalışma, fesleğen yaprağının güçlü immünomodülatör etkilere sahip olduğunu bulmuştur. Fesleğenin ayrıca çok çeşitli solunum bozukluklarını tedavi ettiği bulunmuştur – astım bunlardan biridir. Tedavi ettiği diğer hastalıklar ise bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle oluşan bronşit ve akciğer enfeksiyonlarıdır. Fesleğen balgam söktürücü özelliklere sahiptir ve alerjik bronşit, astım ve eozinofilik akciğer hastalığının tedavisine yardımcı olur. {36*}

Geleneksel tedavilerde kutsal fesleğen yaprakları, soğuk algınlığı ve buna bağlı olarak yükselen ateşin düşürülmesi için kullanılır. Soğuk algınlığı ve grip semptomlarından kurtulmak için birkaç adet tulsi yaprağının çiğnenmesi gerekir. Özellikle yağışlı ve serin mevsimlerde ateşe yakalanma riskinin yüksek olduğu zamanlarda, bir tutam fesleğen yaprağını suda kaynatıp içebilirsiniz. Çok yüksek ateş olduğu durumlarda, fesleğen yaprağı ve bir tutam toz kakulenin kaynatılıp tüketilmesi de ateşin düşürülmesine yardımcı olur.

Fesleğen yağı, yaraları, yanık ve kesik olan bölgeleri hızlı bir şekilde iyileştirmek için de kullanılır. Özellikle ameliyat sonrası yaraları iyileştirir ve olası enfeksiyon riskine karşı koruma sağlar.

İltihaba Karşı Korur

Fesleğen yaprakları iltihapla savaşmaya ve hatta iltihabın neden olduğu eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Fesleğen bunu, ana bileşenlerinden biri olan okaliptol sayesinde başarır. Okaliptol, yaralı bölgenin etrafındaki kan dolaşımını artırarak iltihabı ve buna bağlı ağrıyı azaltır. Fesleğen ayrıca analjezik etkiler göstererek ağrıyı giderir. {37*}

Kan Damarlarını Korur

Antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu için fesleğen, kan damarı işlevini kontrol eden kasların kasılmasına ve gevşemesine yardımcı olur. Ayrıca kan damarlarındaki plakların çözülmesine yardımcı olarak damar hasarını önler. Ancak, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. {18*}

Sindirim Sağlığını Destekler

Tulsi, sindirim sistemini destekler. Mide ağrısı, gaz ve kabızlığı tedavi etmeye yardımcı olur. Ayrıca mide ülserine karşı da etkili olduğu saptanmıştır. {38*}

Mide ağrısını tedavi etmek için tulsi çayı, limon suyu ve zencefil suyu karıştırılarak tüketilir.

Kabızlık ve Kronik Hazımsızlık Doğal Tedavisi

Vitiligo ve Egzamayı Tedavi Eder

Düzenli Tulsi tüketimi vitiligo semptomlarını iyileştirebilir. Egzama üzerinde de benzer etkilere sahiptir. Yapılan bir araştırma, Tulsi’nin (Kutsal fesleğen) antioksidan aktivitesinin egzama tedavisine yardımcı olabildiğini göstermektedir. {39*} Ancak araştırmalar devam ettiği için henüz kesin bir sonuç gösterilmemiştir. Bu sebeple tulsi kullanılmadan önce bir doktora danışılmalıdır.

Saç Dökülmesini Önler

Kutsal fesleğen, saç dökülmesi için uygulanan tedavilerde kullanılır. Bitkisel saç dökülmesi tedavisinde önemli bir bileşen olarak kabul edilir. Tulsi, saç köklerini güçlendirir ve saç dökülmesini engeller. {40*} Fesleğen yağı ve fesleğen yağı saç kremlerine eklenerek kullanılabilir. Bu sayede saçların dökülmesini engellemeye yardımcı olur.

Fesleğen yağı saç derisine uygulanır ve yaklaşık 30 dakika bekletilir. Ardından saçlar şampuan ile yıkanır ve durulanır. Uygulanan bu yöntem ile saç kökleri gençleşir, güçlenir ve saç derisindeki kan dolaşımı hızlanır.

Kepeği Önler

Kutsal fesleğenin kepek problemlerine neden olabilecek dört tip mantar suşunu kontrol etmede etkili olduğu bulunmuştur. Kutsal fesleğenin bu etkisi, saçları taramayı kolaylaştırır, saçları parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşturur.

Kullanılan saç kremleri içerisine bir miktar Tulsi yağı eklenir ve saç derisine masaj yaparak uygulanır. Tulsi yağı kan dolaşımını iyileştirir ve kepeğin ve kaşıntının giderilmesini sağlar. Uygulanan bu yöntem ile saç derisindeki kuruluk da tedavi edilir. {39*}

Saçın Erken Beyazlamasını Önler

Kurutulmuş kutsal fesleğen (Tulsi) tozu (evde birkaç Tulsi yaprağı öğüterek hazırlayabilirsiniz) amla tozu ile birlikte gece boyunca suda bekletilir. Ertesi sabah süzülür ve saçlar bu karışım ile yıkanır. Uygulanan bu yöntem saçların erken yaşta beyazlamasını önler ve saç dökülmesini tedavi eder. {41*}

Kutsal Fesleğen (Tulsi) Faydaları ve Kürleri

Kutsal fesleğen, diğer adıyla tulsi pek çok sağlık probleminin önlenmesi ve tedavi edilmesi amacıyla kullanılır. Belirlenen kullanım dozları ve kullanım yöntemleri ile pozitif sonuçlara ulaşmak ve sağlığı geri kazanmak mümkündür.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, genel vücut sağlığını destekler. (Th1-Th2)
  • Ateş basması gibi menopoz semptomlarını hafifletir.
  • Kolesterol ve yüksek tansiyonu düşürür ve kalp sağlığını destekler.
  • Stresin fiziksel ve psikolojik etkilerini azaltır.
  • Vücudun verimliliğini ve dayanıklılığını artırır.
  • Solunum sağlığını destekler.
  • Sindirim sistemi ve gastrointestinal problemleri giderir.
  • Kansere, dejeneratif hastalıklara ve erken yaşlanmaya sebep olan tehlikeli biyokimyasalları ortadan kaldırır.
  • Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir.
  • Güneş ışınları, radyasyon tedavisi ve radyasyondan kaynaklanan hücre ve doku hasarını azaltır.
  • Artrit ve diğer hastalıklar sebebiyle oluşan iltihabı azaltır.
  • Enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
  • Stres ve kaygıyı azaltır.
  • Bilişsel işlevi geliştirir.
  • Diyabet ve kan şekeri dengesizliğini düzenler.
  • Mide ülserine karşı korur ve iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Antioksidan etkilere sahiptir.
  • Ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
  • Cilt kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri, karaciğer kanseri, mide kanseri ve ağız kanserine karşı korur.
  • Kemik iyileşmesini hızlandırır.
  • Antibakteriyel ve anti viral özelliklere sahiptir.
  • Candida çoğalmasını engeller.
  • Testosteronu artırır.
  • Histamin bağımlılığı olan kişilere yardımcı olur.
  • Katarakta karşı korur.
[su_button url=”https://ilacsizmarket.com/bitki-caylari/tulsi-kutsal-feslegen” target=”blank” style=”glass” background=”#74029E” size=”7″ center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: heartbeat”]Kutsal Fesleğen (Tulsi) Satın Almak İçin Hemen Tıkla[/su_button]

Tulsi Çayı Ne İşe Yarar? Fesleğen Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?

Ocimum tenuiflorum ve Ocimum sanctum tatlı, aromatik bir kokuya ve naneli bir tada sahiptir. Yiyeceklerin, sosların ve çorbaların süslenmesinde kullanılır. Bu nedenle Hindistan ve Tayland gibi ülkelerde yaygın olarak pişirilerek kullanılır.

Kutsal fesleğen nasıl kullanılır?

  • Aç karnına birkaç fesleğen yaprağı tüketilebilir.
  • Tulsi çayı zencefil ve bal ile karıştırılıp içilebilir.
  • Yemeklere doğranmış fesleğen yaprakları eklenebilir.

Kutsal fesleğen meyve suyu, şerbet ve fesleğen çayı yapmak için yaygın olarak kullanılır. Hindistan’da insanlar öksürük veya soğuk algınlığını tedavi etmek için kutsal fesleğeni çiğ tüketirler.

Öksürük Tedavisinde Kullanılan 8 Uçucu Yağ

Tulsinin kullanım alanları;

  • Kutsal fesleğen yağı: Kutsal fesleğen yağı (Ocimum tenuiflorum veya Ocimum sanctum tür adlarıyla kutsal fesleğen tentürü) doğal ürün satan mağazalardan veya internetten satın alınabilir. Uçucu yağ kutsal fesleğen bitkisinden elde edilir ve losyon, sabun, parfüm, şampuan ve saç kremleri içerisinde kullanılır. Sakinleştirici ve bağışıklık artırıcı özellikleri de bulunur.
  • Kutsal fesleğen takviyeleri: Kutsal fesleğen takviyeleri daha kolay sindirilebilir formdadır. Fesleğen kokusundan veya tadından hoşlanmayanlar için en uygun seçenek takviye formunun kullanılmasıdır.
  • Kutsal fesleğen çayı: Ayurvedik tıp uzmanları, günlük yaşamda kutsal fesleğen çayının düzenli olarak tüketilmesini tavsiye ediyor. Kutsal fesleğen çayı, Hindistan’da kahve yerine tüketilen popüler bir içecektir.

Fesleğen çiçeği çayı nasıl yapılır? Kaynar suya 2-3 çay kaşığı kuru tulsi eklenir. 5-8 dakika demlenir ve yatmadan önce rahatlamak için içilir.

Kutsal Fesleğen (Tulsi) Çayı Tarifi

Kutsal fesleğen çayı bazı ülkelerde sıklıkla tüketilen popüler içeceklerden biridir. Tulsi çayı yapmak için gerekli malzemeler;

  • Kuru fesleğen çayı
  • 5 damla bal
  • ½ çay kaşığı zencefil
  • 1 tutam limon suyu
  • 3 su bardağı su
  • ¼ çay kaşığı yeşil kakule

Hazırlanışı

  • 3 bardak su kaynatılır.
  • Sıcak suya fesleğen çayı, doğranmış zencefili ve kakule tozu eklenerek 10 dakika kaynatılır.
  • Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra süzülür ve bir tutam bal ve limon suyu eklenerek tüketilir.
  • Hazırlanan çay her gün 3 defa içilebilir.

Sivilce İzleri ve Siyah Nokta Gibi Cilt Problemleri için Doğal Yüz Maskesi

  • Kaynar su içine bir tutam tulsi ve gül kurusu eklenir.
  • 10 dakika demlenir ve sandal ağacı tozu ile karıştırılır.
  • Cilde sürülebilecek bir krem kıvamına getirilir ve cilde uygulanır.
  • 20 dakika bekletilir ve ardından soğuk su ile durulanır.

Tulsi maskesi bakterileri öldürmeye ve ciltteki kirleri temizlemeye yardımcı olur. Siyah nokta ve sivilce izlerinin görünümünü azaltır ve siyah noktaları yok eder.

Sindirime Yardımcı Olan, Sinüs Tıkanıklığını Gideren ve Bağışıklık Sistemini Destekleyen Tulsi Kürü

  • 200 ml kaynayan su içerisine 2-3 çay kaşığı tulsi, 1 çay kaşığı limon otu, ¼ çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı nane, ¼ çay kaşığı acı biber ve ½ çubuk tarçın eklenir.
  • 7 dakika demlenir ve süzülür.
  • Yemeklerden 2 saat sonra içilir.

Stres için Tulsi

  • 250 ml kaynayan su içerisine 1 çay kaşığı papatya, 2 çay kaşığı tulsi, ½ çay kaşığı nane, 2 çay kaşığı ıhlamur, ½ çubuk tarçın ve 1 çay kaşığı gül kurusu eklenir.
  • 5-7 dakika demlenir ve süzülür.
  • Akşam yemekten 2 saat sonra içilir.

Gastrit ve Reflü için Tulsi Kürü

  • 250 ml sıcak su içerisine 1 çay kaşığı papatya, 1 çay kaşığı rezene, 1 çay kaşığı anason, 2 çay kaşığı tulsi, ¼ çay kaşığı kimyon, ½ çubuk tarçın, 1 çay kaşığı aynısefa ve ½ çay kaşığı meyan kökü eklenir.
  • 5 dakika demlenir ve ılıkken içilir.
  • Yemeklerden 1 saat sonra içilmelidir.

Kalp Sağlığı için Tulsi

  • 200 ml kaynar su içerisine 1 çay kaşığı hibiskus, 1 çay kaşığı tulsi ve 1 çay kaşığı rooibos eklenir.
  • 5-7 dakika demlenir ve süzülür.
  • Sabah kahvaltıdan 1 saat sonra içilir.

Polen Alerjisi için Tulsi Kürü

  • 200 ml sıcak suya 2 çay kaşığı tulsi ve 2 çay kaşığı ısırgan otu eklenir.
  • 5-7 dakika demlenir ve süzülerek içilir.

Ateş Düşürücü Tulsi Kürü

  • 250 ml (1 bardak) kaynamış su içerisine 5 gr tulsi, 1-2 parça taze zencefil veya ¼ çay kaşığı toz zencefil ve 5 adet tane karabiber eklenir.
  • 2 dakika boyunca kaynatılır ve 5 dakika demlenir, süzülerek içilir.

Ateşi yüksek olan kişi zorla yemek yemeye çalışmamalıdır. Vücut ateşi düşürmeye çalışırken yemek yemek vücudun çalışmasını zorlaştırabilir. Zorla yemek yiyen bir kişinin bu durumda kusma ihtimali yüksektir.

Kutsal Fesleğen Kullanım Dozu

Kutsal fesleğenin kullanım dozajı bitkinin hangi amaç ile kullanıldığına ve semptomlara göre değişmektedir. Bazı araştırmalar, her gün 200 ila 600 miligram kutsal fesleğen çayı tüketen kişilerin kaygı, ağrı, hazımsızlık gibi semptomlarında iyileşmeler yaşadığını göstermektedir. Kutsal fesleğenin faydalarından yararlanabilmek için günde 600-2200 mg kullanılması önerilir. Kalıcı olan hastalık semptomlarının tedavisi için genellikle daha yüksek dozlar tavsiye edilir.

Kutsal Fesleğen (Tulsi) Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Araştırmacılar kutsal fesleğenin düzenli tüketiminin ve topikal olarak kullanımının güvenli olduğunu belirtmektedir. Ancak kutsal fesleğen uzun süre kullanıldığında mide bulantısı, kusma, hazımsızlık ve hormonlarda bazı değişikliklere neden olabilir.

Normal miktarlarda güvenli olmasına rağmen kutsal fesleğen aşırı dozda alındığında hamile ve emziren kadınlarda sorunlara neden olabilir. Bu sebeple hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılması tavsiye edilmez. Kutsal fesleğenin doğurganlık önleyici etkileri olabilir. Bu da hamile kadınların tulsi tüketiminden uzak durması için bir başka nedenidir. {42*}

Fesleğen özleri kanı sulandırabilir ve kanamayı artırabilir. Bu nedenle çok fazla kullanılması tehlikelidir. Ayrıca, planlanmış bir ameliyattan en az iki hafta önce kullanımı bırakılmalıdır. {43*}

Fesleğen yüksek düzeyde potasyum içerir ve kan basıncını düşürebilir. Düşük tansiyonu olan ve yüksek tansiyon tedavisi gören kişiler için sakıncalı olabilir. {44*}

Hormonlar Nasıl Dengelenir? Hormon Dengeleyen Uçucu Yağlar Nelerdir?

Uyarılar

  • Hamile ve emziren kişilerin kullanmadan önce doktora başvurması gerekmektedir.
  • Hava almayan cam bir kavanozda saklanmalıdır.
  • Serin, karanlık ve kuru bir yerde muhafaza edilmeli ve 1 yıl içerisinde tüketilmelidir.

Kaynaklar

  1. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/types-of-tulsi-and-the-best-way-to-use-them-for-immunity-and-weight-loss/articleshow/77679586.cms
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25624701/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18492147/
  4. http://ujconline.net/wp-content/uploads/2013/09/6-UJAHM-15230-Rs.pdf
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8880292/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28400848/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376420/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23682780/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27396915/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27072205/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700662/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23380593
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17850106
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22455995
  16. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/act.2008.14101?journalCode=act
  17. https://www.muih.edu/sites/default/files/documents/dispensary/AllSpecialTeas2016%20srm.pdf
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3059441/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/
  20. http://www.einforeach.com/ismilehealth/pdfs/MalaysianHerbsSeries4.pdf
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376420/
  22. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594225
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4312674/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843387/
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3283931/
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7269281/
  27. http://www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:rjpp&volume=2&issue=2&article=001
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4868837/
  29. http://ijpp.com/IJPP%20archives/2005_49_2/125-131.pdf
  30. https://timesofindia.indiatimes.com/city/lucknow/Haldi-tulsi-can-fight-cataract/articleshow/273133.cms
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7883302
  33. http://www.medicinesjournal.com/archives/2017/vol2/issue2/2-3-13
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21731390
  35. https://link.springer.com/article/10.1007/s12291-016-0615-4
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4766851/
  37. http://mason.gmu.edu/~jhamilt5/projects/plant/plant.htm
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17006976
  39. https://irjims.in/wp-content/uploads/2018/07/4EVALUATION-OF-ANTIOXIDANT-ACTIVITY-OF-TULASI-OCIMUM-SANCTUM-LINN.-IN-VICHARCHIKA-ECZEMA-3.pdf
  40. https://www.researchgate.net/publication/265288338_Kesharaja_Hair_vitalizing_herbs
  41. https://www.mdpi.com/2079-9284/5/3/43
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3059441/
  43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694358
  44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19588079

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu