Reklam
Sağlık

Histamin İntoleransı Nedir? Tedavisi ve Beslenme Önerileri

Reklam

Histamin intoleransı nedir? Sıklıkla yaşanan baş ağrısı, burun akıntısı, hırıltılı solunum ve ciltte kaşıntı semptomları genellikle alerji belirtisi olarak değerlendiriliyor. Ancak bu semptomlar her zaman alerjik bir reaksiyonun göstergesi değildir. Bazı durumlarda da histamin intoleransı olarak bilinen sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Histamin bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan maddeye verilen isimdir. Ancak vücutta fazla miktarda histamin olduğunda vücut histamini parçalarken zorlanır ve histamin intoleransı denilen problem ortaya çıkar. Ancak, histamin intoleransı ile histamin duyarlılığının aynı şeyler olmadığını bilmekte fayda vardır. Histamin duyarlılığında çok küçük miktarda alınan histamin bile vücudun tepki göstermesine neden olabilir.

Birçok uzman hala bunun farkında olmasa da toplumda artan bu sorun, gittikçe daha çok gündeme gelmeye başlıyor. Öyle ki şu anda toplumun en az %1’inde histamin intoleransı görülüyor. Bunların da çoğunluğunu orta yaşlı kadınlar oluşturuyor. Bu yüzden doktorların belirli belirti ve risk gruplarında histamin intoleransını göz ardı etmemeleri gerekir. {1*}

Reklam
Evde Yapabileceğiniz Doğal İlaçlar❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Histamin ve Histamin İntoleransı Nedir?

Histamin, vücutta ısı dengesinin sağlanması, sindirim ve bağışıklık sisteminin çalışması gibi durumlarda önemli bir göreve sahip olan salgı maddesidir. Histamin, genellikle alerjik reaksiyonlarla bağdaştırılan bir madde olsa da vücutta başka önemli görevleri de vardır. Histaminin hayati öneme sahip 3 temel görevi şunlardır: {2*}

  • Sinir sisteminde bir nörondan diğerine geçen kimyasal bir haberci, taşıyıcı görevi gören bir nörotransmitterdir.
  • Mide asidinin yiyecekleri parçalamasına yardımcı olan bir bileşendir.
  • Beyaz hücrelerin istilacı, yabancı maddelere hızla ulaşmasını ve etkisiz hale getirmesini sağlamak için kan damarlarını genişleten inflamatuar yanıt mekanizmasının önemli bir bileşenidir.

Histaminler, immun sistem içinde yer alan ve genellikle alerjik reaksiyonlarda görevli olan mast hücrelerinin içinde depolanırlar. Bir alerji durumunda da vücudu savunmak için bağışıklık sistemi devreye girer ve histaminler, mast hücrelerinden kana salınırlar. Sonrasında görevi biten histaminler, bazı enzimler tarafından parçalanırlar.

Vücutta histamini parçalayan iki ana enzim vardır. Biri, merkezi sinir sisteminde histamin ile ilgilenen N-metiltransferaz (HMT) enzimi, diğeri ise gıda maddelerinden alınan histaminin parçalanmasından sorumlu olan diamin oksidaz (DAO) enzimidir. Histaminin parçalanmasını sağlayan bu enzimlerde ya da sistemlerde bir problem olursa histaminler parçalanamaz ve kanda normalden daha fazla seviyede bulunurlar. Bu tarz problemlere sebep olan temel neden ise genellikle bağırsaklardır. Çünkü enzimlerin salgılandığı ve histaminlerin parçalandığı yer bağırsaklardır. Eğer bağırsaklarda bir problem varsa bu işlemlerde aksama olabilir. Bu yüzden histaminin parçalanamaması ya da diyetle fazla histamin alınmasına bağlı olarak histamin intoleransı gelişebilir. Histamin seviyelerinin çok yükselmesi sonucunda ise yaşam kalitesinde ciddi bozulmalar görülebilir ve hatta ölüm bile söz konusu olabilir. {3*}

Alman Deutsches Ärzteblatt International dergisi ise histamin intoleransını “birikmiş histamin dengesizliği ve histamin bozunma kapasitesi” olarak tanımlamaktadır. Aslında bakıldığında hastalarda histamine karşı bir duyarlılık görülmez, sadece gereğinden fazla histamin varlığı söz konusudur.

Reklam

Mevsimsel alerji sorunu bulunan kişiler antihistaminikleri hayatlarında en azından bir defa duyarlar. Antihistaminik ilaç grubu, alerjiye bağlı görülen kaşıntı, kızarıklık, hapşırma, nefes darlığı gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olan ilaçlardır. Aslında bu ilaç grubu histaminle savaşmak ve onları durdurmak için geliştirilen ilaçlardır.

Vücutta beyaz ve kırmızı kan hücreleri bulunur. Beyaz kan hücrelerinin temel görevlerinden bir tanesi alerji gibi durumlarda histamin üreterek alerjik reaksiyona neden olan faktörü ortadan kaldırmaktır. {4*} Histaminler bazen hapşırma, öksürme gibi durumlara neden olabilirler. Ancak bunu yaparken aslında vücuttaki yabancı ajanları uzaklaştırmaya yardımcı olurlar.

Histaminler aynı zamanda yaralanma durumunda da hızlı iyileşmeye yardımcı olur. Damarların genişlemesini sağlayan histamin sayesinde herhangi bir yaralanma durumunda beyaz kan hücreleri damarlardan daha rahat geçer ve yaralanmanın olduğu bölgeye gider. Ancak bazı durumlarda vücutta olması gerekenden daha fazla histamin salgılanır ve alerjik bir reaksiyonda ortaya çıkan semptomlara benzer semptomlar ortaya çıkabilir. {3*} Bu semptomlardan bazıları açıklanamayan baş ağrısı, kaşıntı, kızarıklık, sindirim sistemi sorunları ya da belirli gıdaları tükettikten sonra ortaya çıkan kızarıklık olarak sıralanabilir. Bu semptomları yaşayan kişilerde histamin intoleransı olduğu düşünülebilir.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Düzelir? Bağışıklık Sisteminin Aşırı Tepki Vermesi Nedir?

Histamin İntoleransı Neden Olur?

Genel anlamda bakıldığında yüksek histamin içeren gıdaların tüketilmesi ve ilgili enzimlerin vücuttaki fazla histamini parçalayamaması ile histamin intoleransı görülebilir. Bu enzimlerin çalışmasının akmasına neden olacak faktörler de göz önüne alındığında histamin intoleransına neden olabilecek çeşitli sebepler vardır. Bunlar diamin oksidaz kaynaklı nedenler, gastrointestinal bozukluklar, aşırı bakteri üremesi ve UV ışığı gibi nedenler olabilir.

Reklam

Diamin Oksidaz (DAO) Kaynaklı Faktörler

Günümüzde görülen histamin intoleransı vakalarının genelinin diamin oksidaz enziminden kaynaklı olduğu görülüyor. Bu enzimin başarısızlığı ile vücutta histamin seviyeleri yükselir ve rahatsız edici semptomlar görülür. Diamin oksidaz enziminin bu istenmeyen sonuçlara sebep olmasının nedenleri ise şunlardır: {1*}

  • Gastrointestinal hastalıklar (bağırsak problemleri) nedeniyle diamin oksidaz enziminin salgılanması azalmış olabilir.
  • Reçeteli ya da reçetesiz satılan bazı ilaçlar, diamin oksidazı bloke edebilir ya da üretimini azaltabilir.
  • Yüksek histamin içeriğine sahip gıdaların tüketilmesi ile diamin oksidazın yetersiz kalması söz konusu olabilir.
  • Bazı genetik mutasyonlar, diamin oksidaz enziminin etkinliğini azaltabilir.
  • Tüketilen bazı gıdalar (alkol, enerji içecekleri, çay), diamin oksidaz enzimini bloke edebilir.

Gastrointestinal Bozukluklar

Çeşitli gastrointestinal hastalıklar da histamin intoleransına neden olabilir. Bu hastalıklar şunlardır: {3*}

Geçirgen Bağırsak Neden Olur? Tetikleyen Gıda Katkı Maddeleri

Aşırı Bakteri Çoğalması

Bazı kaynaklarda, sindirilmeyen gıdalardan histamin üreten bakterilerin aşırı çoğalmasının histamin intoleransına neden olabileceğinden bahsedilmektedir. Ancak bu durum kesin olarak kanıtlanamamıştır.

UV Işığı

Bazı araştırmalar, UV ışığının histamin salınımını tetikleyebileceğini gösteriyor. Bir çalışmada ise bazı psikiyatrik ilaçlardan kaynaklı olarak histamin intoleransı oluşabileceği görülmüştür. Bir hastalık durumu için ilaç tedavisi gören ve yan etki olarak tekrarlayan “alerji” semptomları yaşayan bireyler histamin intoleransından şüphelenmelidir. {5*}

Bu ilaç grupları şunlardır;

  • Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAIDS)
  • Bağışıklık modülatörleri
  • Antidepresanlar ve antipsikotikler
  • Antihistaminikler
  • Antiaritmikler
  • H2 histamin blokerleri

Histamin İntoleransı ve Histamin Reaksiyonu

Histamin reaksiyonu; vücudun normal bağışıklık sisteminin doğal olarak geliştirdiği bir tepki mekanizmasıdır. Histamin intoleransı ise bu tepkinin olması gerekenden çok daha güçlü olması ve vücudun histamini yeterince parçalayamaması ve dolayısıyla vücuttaki histamin dengesinin bozulması anlamına gelir. {6*}

Histamin İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Fazla miktarda histamin alımı ve/veya fazla histaminin yeterli seviyede parçalanamaması ile vücutta aşırı histamin yükü olur. Bu sebeple vücutta bazı istenmeyen belirtiler görülebilir. Bu belirtiler ilk bakışta alerji belirtilerine benzese de histamin intoleransından kaynaklanır. Bu yüzden bir uzman tarafından mutlaka dikkatlice değerlendirilmelidir. {7*}

Histamin intoleransında görülebilecek bazı belirtiler:

  • Karın krampları
  • Adet/regl düzensizlikleri
  • Endişe ve stres
  • Solunum Problemleri
  • Konjonktivit (pembe göz)
  • Uykuya dalmada zorlanma
  • Sindirim bozuklukları
  • Baş dönmesi veya vertigo
  • Tükenmişlik hissi
  • Kızarma
  • Baş ağrısı veya migren
  • Reflü
  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
  • Hipotansiyon (düşük tansiyon)
  • Kaşıntı
  • Bulantı ve/veya kusma
  • Burun tıkanıklığı
  • Hapşırma
  • Sıcak ve ter basmaları
  • Taşikardi (hızlı kalp atışı)
  • Doku şişmesi/iltihabı
  • Ürtiker (kurdeşen)
  • Ödem ve şişlik

Kurdeşene Evde Ne İyi Gelir? Ev Yapımı Kurdeşen (Ürtiker), Döküntü ve Pişik Kremi

Histamin İntoleransı Nasıl Anlaşılır? Histamin İntoleransı Nasıl test Edilir?

Histamin intoleransının belirtilerinin görüldüğü bireylerde kan tahlili, eliminasyon diyeti ya da diamin oksidaz enzimi içeren ilaçlar yoluyla intoleransın varlığı test edilebilir.

Eliminasyon Diyeti ve Gıda İncelemesi

Eliminasyon diyetinde, histaminden zengin olan veya diamin oksidaz enziminin çalışmasını engelleyen gıdalar diyetten komple çıkarılır ve 30 gün boyunca hiç tüketilmezler. 30 günün ardından yasaklı besin gruplarından sadece bir tanesi tüketilmeye başlanır ve 5 gün boyunca herhangi bir semptom yaşanıp yaşanmadığı değerlendirilir. Eğer görülen bir belirti yoksa sıradaki besin grubuna geçilir. Bu şekilde hassasiyet olan besin grubu tespit edilmeye çalışılır. Semptom gösteren bir besin grubu varsa bu besin grubu diyetten komple çıkarılmalıdır. Eğer semptom gösteren bir besin grubu yoksa daha farklı test yöntemlerine başvurulabilir.

Kan Tahlili

Kan tahlili ile kandaki histamin ve diamin oksidaz seviyelerine bakılır. Tahlil sonucunda histamin/DAO oranının yüksek olması istenmeyen negatif bir sonuçtur. Bu sonuç vücutta histamin seviyelerinin yüksek olduğunun ve DAO seviyelerinin histamini parçalamak için yetersiz kaldığının bir göstergesidir. Bu durumda histamin seviyelerinin artmasına neden olan şeyler ya da DAO seviyesinin az olmasının ya da her ikisinin bir arada olmasının nedenleri araştırılmalı ve sonuca uygun bir tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Diamin oksidaz (DAO) İçeren İlaç Desteği ile Test

Diamin oksidaz enzimi içeren bir ilacın kullanılması ile yaşanan semptomlar azalıyorsa bu durum histamin intoleransının bir göstergesi olabilir. Ancak şu anda DAO içeren ilaçlardan Türkiye’de bulunmuyor. O yüzden bu yöntem ülkemiz için geçerli değildir.

Histamin İntoleransı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Histamin intoleransı nasıl geçer? Histamin intoleransında öncelikli olarak altta yatan sebep araştırılmalıdır. Yani intoleransa neden olan bir hastalık ya da bakteri üremesinin varlığı ya da kullanılan bir ilaçtan kaynaklı olabilecek sorunlar varsa önce bunlar çözülmelidir. Bununla birlikte, diğer nedenlere bağlı bir sorun varsa bunun çözümü beslenmeye bağlı olduğu için biraz daha zor ve uzun süreli olabilir.

Eliminasyon Diyeti

Histamin intoleransı olan kişilerin beslenme alışkanlıklarını değiştirerek işe başlamaları önerilir. {8*} Düşük miktarda histamin içeren gıdaları tercih etmek histamin intoleransını hafifletmeye yardımcı olur.

Egzersiz yapmak, uzun vadede histamin intoleransına bağlı semptomları hafifletir. Bazı çalışmalar egzersizin başlangıçta vücuttaki histamin seviyesini arttırdığını ancak zamanla semptomların hafiflemesine yardımcı olduğunu göstermektedir. {9*} Aynı zamanda egzersizin stresi azaltmaya yardımcı olan etkisi de histamin intoleransı üzerinde olumlu etki göstermesini sağlar.

Histamin intoleransının yüksek histamin alımına bağlı olduğu ya da alınan besinlerin diamin oksidaz enzimini engellediği durumlarda diyetin düzenlenmesi daha doğru olacaktır. Yani yüksek histamin içeren gıdalar ve diamin oksidaz enzimini bloke eden gıdalar bir ila üç aylık bir süre boyunca diyetten çıkarılır. Bu süreçte, daha öncesinde görülen semptomların iyileşip iyileşmediği ve genel sağlık durumu değerlendirilir. Ardından elimine edilen gıdalar, kademeli olarak diyete yeniden eklenir. Problem yaratmayan besinler tüketilmeye devam edilir. Ancak tüketildiği günlerde herhangi bir semptom gösteren besinler diyete tekrar eklenmez ve komple çıkarılır. Bu süreç sonunda birey, hassasiyeti olan besinleri belirler ve bundan sonraki hayatına bu şekilde devam eder. Bu yöntem histamin intoleransını tedavi eden değil, semptomların görülmesini engelleyen bir yöntemdir. Bu yüzden bu konuda daha ileri çalışmalar yapılmalıdır.

Kuersetin Alımı

Kuersetin soğan, brokoli gibi sebzelerde bulunan önemli bir bileşendir. Yapılan çalışmalarda kuersetinin histamin intoleransını hafifletme konusunda önemli etkileri olduğu görülmüştür. Kuersetin bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur ve histamin salınımını en aza indirir. {10*} {11*} Kuersetin besinler yardımıyla alınabileceği gibi gıda takviyelerinden de alınabilir. Ancak besinlerle kuersetin almak isteyenlerin, tükettikleri besinlerin yüksek histamin içermediğinden emin olması gerekir.

Diamin oksidaz (DAO) İçeren İlaçlar

Diamin oksidaz enziminin yetersiz geldiği ya da bloke edildiği durumlarda DAO içeren takviyelerin tüketilmesi ile vücuttaki fazla histaminin parçalanması sağlanır ve histamin intoleransının görülmesi engellenebilir. Eliminasyon diyeti ile kıyaslandığında daha çok tercih edilen ve yaşam kalitesini pek fazla düşürmeyen bir yöntemdir. Ancak bu yöntem biraz daha maliyetlidir ve maalesef Türkiye’de bu ilaçlardan bulunmamaktadır.

Besin takviyesi olarak satılan DAO enzimi bağırsaklardan emilmez, lokal olarak etkilidir. Yemeklerden yarım saat önce alınırsa etkili olur, histamin düzeylerini düşürür. Fakat, DAO enzimi kapsül ve hapları çoğunlukla domuzdan üretilmektedir. Domuz ürünü kullanmayanlar mutlaka üretici firmaya takviyenin içeriğinde domuz olup olmadığını sormalıdır.

C Vitamini Bakımından Zengin Beslenme

C vitamini doğal antihistaminlerden bir tanesidir. Yapılan bazı araştırmalar 1-3 gram arasında C vitamini kullanımının kandaki histamin değerlerini düşürebileceğini göstermektedir. {12*} {13*} {14*} C vitamini yani askorbik asit histamini parçalamakla görevli diamin oksidaz enziminin çalışmasını destekler. Bu sayede histaminin parçalanma süreci kolaylaşır.

C vitaminini besinler yardımıyla ya da gıda takviyeleri ile almak mümkündür. Brokoli, yaban mersini, brüksel lahanası, lahana, mango, tatlı patates gibi yiyecekler C vitamini bakımından zengin histamin içeriği düşük besinlerdir. C vitaminine ek olarak B6 ve D12 vitamini, bakır, magnezyum, çinko gibi mineraller de diamin oksidaz enziminin histamini parçalamasına yardımcı olur.

Magnezyum Bakımından Zengin Beslenme

Magnezyum bakımından zengin beslenmek veya magnezyum eksikliği olması halinde gıda takviyelerinden yardım almak kandaki histamin seviyesinin azalmasına yardımcı olur {15*}

Isırgan Otu Tüketimi

Bazı araştırmalar ısırgan otunun içerisindeki bileşenlerin histamin intoleransına ve alerjik rinite bağlı semptomların hafiflemesine yardımcı olduğunu göstermektedir. {16*} Özellikle dondurularak kullanılan ısırgan otu histamin intoleransına bağlı görülen kızarıklık, hapşırma gibi semptomların hafiflemesinde önemli rol oynar. {17*}

Probiyotik Kullanımı

Bazı araştırmalara göre bağırsakları sağlıklı olmayan kişilerde alerjik reaksiyon görülme riski daha fazladır. {18*} Bağırsaklar histaminin üretim mekanizmasında görev aldıkları gibi histaminin parçalanmasında da görev alırlar. Bu nedenle bağırsakların sağlığını koruyan gıdalar tüketmek histamin intoleransına karşı etkilidir. Bağırsak sağlığını destekleyen gıdaların başında ise probiyotikli gıdalar gelir. {19*} {20*} {21*}

Lactobacillus ailesine ait mikroorganizmaları içeren probiyotikler kullanılmamalıdır.

Düşük Proteinli Diyet

Histamin, proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitleri içerdiğinden, protein içeriği yüksek gıdaların histamin düzeylerini etkileyebileceği belirtilir. Ayrıca proteinler, bağırsakta daha uzun süre kaldıklarından (sindirilmesi daha uzun sürer) histamin seviyelerini yükseltir ve bağırsak bakterilerinin çoğalmasını sağlayabilir. Bu yüzden düşük proteinli gıdalarla beslenmek histamin intoleransı görülen bireylerde rahatlama sağlayacaktır.

Hastalıklarla Savaşan ve Kilo Kaybını Kolaylaştıran En Etkili Bitkisel Kaynaklı Proteinli Gıdalar

Düşük Histamin Diyeti

Histamin intoleransında temel sorun vücutta fazla histamin bulunmasıdır. Histamin intoleransı olan kişilerin yüksek histamin içeren, histamin salınımını artıran, DAO enzimini bloke eden gıdalardan uzak durmaları önerilir. Histamin intoleransı olanlar yiyecekleri deneyerek hangisini tüketmemeleri gerektiğini keşfedebilir. Bu sayede histamin bakımından zengin olan besinlerin diyetten çıkarılması ile vücuttaki histamin seviyeleri düşürülebilir ve yaşanan semptomların azalması sağlanır.

Histamin intoleransında dikkat edilecek histamin bakımından zengin besinlere ve rahatlıkla tüketilebilecek histamin içeriği düşük olan besinler şunlardır;

Histamin İçeriği Yüksek Besinler

  • Alkol ve diğer fermente içecekler
  • Tüm turunçgiller (portakal, limon, greyfurt)
  • Yapay renklendirici veya koruyucu içeren herhangi bir yiyecek
  • Meyveler (elma, kavun, üzüm, kivi, mango, armut, karpuz hariç)
  • Çikolata ve kakao
  • Kuru meyveler
  • Peynir, yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünleri
  • Turşu gibi fermente gıdalar
  • Sirke içeren gıdalar (ketçap, mayonez vb.)
  • Ekşi gıdalar (ekşi krema, ekşi mayalı ekmek vb.)
  • Çerezler (yer fıstığı, kaju)
  • İşlenmiş veya fermente edilmiş etler (sucuk, salam, sosis vb.)
  • Mantarlar
  • Tütsülenmiş balıklar (Denizden çıkarıldıktan hemen sonra dondurulan ürünlerde histamin oranı daha düşüktür) {22*}
  • Hamsi, sardalya, orkinos ve tuna balığı
  • Ispanak, avokado, patlıcan
  • Baharatlar
  • Çay
  • Domates ve domates içeren sos ve salçalar
  • Maya ve mayalı ürünler
  • Kemik suyu

Histamin İçeriği Düşük Besinler

  • Taze balık (Hamsi, sardalya, orkinos ve tuna balığı hariç)
  • Taze pişirilmiş et ve kümes hayvanları
  • Pişmiş yumurta
  • Glütensiz tahıllar (pirinç, kinoa, mısır)
  • Elma, kavun, üzüm, kivi, mango, armut, karpuz
  • Taze sebzeler (Avokado, patlıcan, ıspanak, domates hariç)
  • Saf fıstık ezmesi
  • Keçi sütü
  • İnek sütü yerine badem, hindistan cevizi ve pirinç sütleri
  • Yemek pişirmek için kullanılan zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı
  • Yapraklı otlar
  • Bitkisel çaylar

Histamin Salınımını Artıran Gıdalar

Bazı gıdalar vücutta daha fazla histamin salgılanmasına neden olabilir.

  • Kakao içeren gıdalar,
  • Domates, çilek, muz, turunçgiller gibi sebze ve meyveler,
  • Fındık, kaju, ceviz gibi yemişler,
  • Kabuklu deniz ürünleri,
  • Süt,
  • Koruyucu madde içeren kuru meyve gibi gıdalar, {23*}
  • Baklagiller,
  • Buğday,
  • Sirke ve sirkeli gıdalar.

Diamin Oksidaz Enzimini Bloke Eden Gıdalar

Bazı gıdalar vücutta DAO enziminin çalışmasını engeller.

Diyetten histamin içeriği yüksek olan besinlerin çıkarılması ile vücuttaki histamin seviyeleri azaltılabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, diamin oksidazın aktivitesidir. Yani diamin oksidazı bloke edebilecek alkollü içecekler, enerji içecekleri ve çaylara (siyah, yeşil ve mate çayı) özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü diamin oksidaz, histaminin vücutta parçalanması için elzem olan enzimlerden biridir. Histamin intoleransı olan bireyler, beslenmelerini bu besinlere dikkat ederek düzenlediklerinde yaşadıkları semptomların birçoğu hafifleyecektir. Ancak bu yöntem bireylerin yaşam kalitesini düşüren bir yöntemdir. Bu yüzden bu hastalık için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Doğal Antihistaminik Gıdalar

Bazı gıdalar histamin intoleransına bağlı görülen semptomların hafiflemesine yardımcı olur. Antihistaminik gıdalar şunlardır;

  • Glütensiz ürünler,
  • Fesleğen, kimyon, kişniş, zencefil, zerdeçal, biberiye, kekik gibi baharatlar,
  • Enginar, roka, kuşkonmaz, brokoli, lahana, soğan, sarımsak, turp, tere gibi sebzeler,
  • Elma, böğürtlen, mango, yaban mersini, kiraz gibi taze meyveler,
  • Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar.
  • Uzun süre kaynamamış kemik suyu
  • Omega 3 ve omega 9 doymamış yağlar
  • Çinko, bakır ve B6 vitamini bakımından zengin besinler (Taze balık, yeşillikle beslenmiş hayvanın kırmızı eti, yeşillikler, kök sebzeler)
  • Kaliteli hayvansal proteinler (yumurta sarısı, doğal yetiştirme hayvan eti, taze balık)

Düşük histamin içeren gıdalar tüketilmeye, yüksek histamin içerikli gıdalardan uzak durmaya başlandığı anda 24 saat gibi kısa bir sürede histamin seviyesi azalmaya başlar.

Omega 3 Takviyesi Nasıl Olmalıdır? Omega 3 Takviyesi Neden Kullanılır?

Hava Temizleyici Ürün Kullanımı

İyi ve kaliteli bir hava temizleyici kullanmak da ortamda histamine neden olan alerjenleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. {24*}

Polenden Uzak Durmak

Polen, vücuttaki histamin salınımı artıran ajanlar arasında ilk sıralarda yer alır. {25*} Polene karşı hassasiyeti olan kişiler özellikle polen yoğunluğunun havada fazla olduğu günlerde dışarıda daha az vakit geçirebilirler. Eve gelindiğinde ise yatmadan önce duş almak vücutta kalan polenlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Burun Yıkama Kabı Kullanmak

Burun yıkama kapları burunda kalan toz ve polen gibi alerjenleri temizlemeye ve histamin intoleransı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Histamin İntoleransından Kurtulmak İçin Kürler

Migren ve fibromiyalji gibi ağrılarınızda artış olduğunda, histamin içeriği düşük ve DAO enzimini artıracak besinler tüketmelisiniz.

Doğal antihistamin görevi yapan ve histamin toleransına (mide ve bağırsak onaran) dolaylı yoldan katkı sağlayan gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdalardan istediklerinizi seçerek kendinize rutin oluşturabilir ve kürler hazırlayabilirsiniz. İçilecek yağların kullanım süreleri yazıyor, o sürelerde kullanıp 10-15 gün ara verebilirsiniz.

  • C Vitamini: Günlük 1.000-2.000 mg
  • Lavanta çayı: Akşam yemekten 2 saat sonra, mümkünse yatmaya 45 dk. kala (10 gün kullan 15 gün ara ver)
  • Kekik çayı veya kekik yağı: Yemeklerden 2 saat sonra, günde 2 bardak çay veya 2 damla yağ (15 gün)
  • Zencefil çayı veya zencefil yağı: Yemeklerden 2 saat sonra, günde 2 bardak çay veya 2 damla yağ (15 gün)
  • Nane çayı veya nane yağı: Yemeklerden 2 saat sonra, günde 2 bardak çay veya 2 damla yağ (15 gün)
  • Havuç ve salata suyu: Günde 1-2 bardak aç karnına veya kahvaltıda tüketilir.
  • Çörek otu yağı: Sabah akşam aç karnına 1’er tatlı kaşığı (30 gün)
  • Kabak çekirdeği yağı: Sabah akşam aç karnına 1’er tatlı kaşığı (30 gün)
  • Keten tohumu yağı: Sabah akşam aç karnına 1’er çay kaşığı (30 gün)
  • Isırgan otu çayı: Günlük 2 bardak (15 gün)
  • D vitamini: Günlük 1 damlasında 1.000 IU (25 µg) ölçüsü olandan 10 kilo başına 1 damla
  • Omega-3: Günlük 1.000 mg

Candida, helikobakter pylori ve SİBO tedavi edilmedikçe histamin intoleransı sorunu ortadan kalkmaz. Ayrıca histamin sorunu için uygulanabilen ve birçok insanda başarılı olan kan grubuna göre beslenme yöntemleri de denenmelidir.

Histamin İntoleransı Toplumda Ne Kadar Yaygındır?

Histamin intoleransı çoğu zaman alerji ile karışabilir. Bazı çalışmalar, toplumun yaklaşık olarak %1’inde histamin intoleransı olduğunu ancak gerçek sayının bunun çok daha üzerinde olduğunu gösterir. {4*} Yine bu çalışmalara göre sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte bu kişilerin büyük çoğunluğu orta ve ileri yaş grubundaki kişilerdir. {3*}

Histamin İntoleransı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kendisinde histamin intoleransı olduğunu düşünen kişilerin bunu anlamasının en iyi yollarından bir tanesi histamin içermeyen bir diyet programı uygulamalarıdır. {26*} Yemeklerden sonra alerjik semptomlar görülmeye başlanırsa o gün tüketilen gıdaların beslenme listesinden çıkarılması gerekir.

Histamini vücuttan temizlemekte asıl görevli enzim diamin oksidaz enzimidir. {27*} {28*} Bu enzimi destekleyen gıdalar genellikle hayvansal kaynaklı gıdalar olabilmektedir. Bu nedenle hayvansal gıdaları aşırı miktarda tüketmek yerine histamin intoleransı ile mücadele etmek için C vitamini, magnezyum, ısırgan otu gibi histamin içeriği düşük gıdalar tüketilmelidir.

Hormonlar Histamin İntoleransına Neden Olur Mu?

Bazı araştırmalara göre östrojen gibi hormonlar kandaki histamin seviyesinin artmasına neden olabilir. {29*}

Kolajen Histamin Seviyelerini Yükseltir Mi?

Yapılan bazı araştırmalar kollajen proteininin histamin seviyelerinin yükselmesine neden olabileceğini göstermektedir.

Kaynaklar

  1. https://www.aerzteblatt.de/pdf/103/51/a3477e.pdf
  2. http://sepa.duq.edu/regmed/immune/histamine.html
  3. https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007
  4. https://www.ucsf.edu/news/2007/01/97955/white-blood-cells-lung-produce-histamine-seen-allergies
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9950269/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490952/
  7. https://www.histamineintolerance.org.uk/exclusive-10-questions-answered-about-histamine-intolerance/
  8. https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(14)01454-3/fulltext
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5161583/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27187333/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4975286/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23666445/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25095772/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3111814/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19140159/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5839887/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316997/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22815978/
  21. https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-012-1777-9
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6210130/
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017440/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7393300/
  25. https://www.news-medical.net/health/Histamine-Storage-and-Release.aspx
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5839887/
  27. https://www.webmd.com/allergies/what-to-know-about-diamine-oxidase-histamine-intolerance
  28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28606572/
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3537328/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu