Reklam
Uçucu Yağlar

Baş Ağrısı ve Migrende Etkili 5 Uçuçu Yağ

Reklam

Uçucu yağlar, baş ağrısı veya migren gibi rahatsızlıkların tedavisi dahil birçok hastalıkta kullanılır. Her bir uçucu yağın farklı faydaları vardır. Ayrıca reçeteli satılan baş ağrısı ve migren ilaçlarında olduğu gibi yan etkileri olmadan fayda sağlar.

Bazı uçucu yağlar stresi azaltarak her çeşit baş ağrısında fayda sağlayabilir.

Reklam

Uçucu Yağlar Nedir?

Uçucu yağlar, bir bitkinin yapraklarından, gövdelerinden, çiçeklerinden, ağaç kabuğundan, köklerinden veya diğer elementlerinden yapılan yüksek konsantre sıvılardır. Aromaterapi tedavileri, genellikle stresi azaltmak ve koku yoluyla dolaşımı düzenlemek gibi sağlık faydaları olan uçucu yağları içerir.

Uçucu yağlar, kullanılmadan önce hindistancevizi yağı, zeytinyağı, tatlı badem yağı veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağda seyreltilmelidir. 28 gr taşıyıcı yağa beş damla uçucu yağ ekleyin. Uçucu yağlar, herhangi bir alerjik reaksiyondan dolayı, deneme yapılmadan, asla doğrudan cilde uygulanmamalı veya yutulmamalıdır.

1. Nane Yağı

Nane yağı, baş ağrısı ve migren ataklarını tedavi etmek için en sık kullanılan uçucu yağlardan biridir. Kasları gevşetmeye ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan mentol içerir.

Almanya Kiel Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nde yapılan araştırma: “Nane yağı, okaliptüs yağı ve etanol karışımının, baş ağrısın da önemli bir analjezik (ağrı kesici) etkiye sahip olduğunu buldu. Bu yağlar alın ve şakaklara uygulandığında, bilişsel performansı da artırdı. Kas gevşetici ve zihinsel olarak gevşetici bir etkiye sahipti.

Reklam

Baş ağrısında Nane yağı nasıl kullanılır? Nane yağını hindistancevizi yağı gibi başka bir taşıyıcı yağla seyreltin ve şakaklarınıza, alnınıza ve boynunuzun arkasına uygulayın.

Önerilen Makale: Nane Yağının Bilimsel 15 Faydası ve Kullanımı

2. Biberiye Yağı

Biberiye yağı, güçlü anti-enflamatuar ve analjezik (ağrı kesici) özelliklere sahiptir. Yüzlerce yıldır halk tıbbında stresi azaltmak, ağrıyı kesmek ve dolaşımın iyileştirilmesi için kullanılmaktadır ve bunların hepsi baş ağrısına yardımcı olabilir.

2013 yılında yapılan bilimsel bir çalışma, diğer ilaçlarla birlikte kullanılan biberiye yağının yoksunluk semptomlarına yardımcı olduğunu buldu. Ayrıca uykusuzluğun azalmasına ve baş ağrısına yardımcı olabilecek kasların gevşemesine yardımcı oldu.

Baş ağrısında Biberiye yağı nasıl kullanılır? Biberiye yağını, hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırıp, ağrıyan bölgeye sürerek masaj yapabilirsiniz. Ayrıca biberiye yağının kokusunu solumak, ağrıyı hafifletebilir.

Reklam

3. Lavanta Yağı

Lavanta uçucu yağı genellikle stres atma ve rahatlama için kullanılır. Lavanta yağı aynı zamanda baş ağrısı ve migren tedavisine yardımcı olur.

Lavanta uçucu yağından gelen kokuyu solumak, migren ataklarının akut yönetimine yardımcı olabilir. European Neurology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, Lavanta yağıyla yapılan bir çalışmada, migren ve baş ağrısı ile mücadele eden insanların, lavanta yağını soluduktan, sadece 15 dakika sonra baş ağrısında önemli derecede rahatlama yaşamışlar.

Baş ağrısında Lavanta yağı nasıl kullanılır? En etkili doğal baş ağrısı tedavisi için, 3 damla lavanta yağı ve 3 damla nane yağını karıştırıp boynun arkasına ve şakaklara sürün, lavanta yağını odaya yayın veya doğrudan şişeden soluyun.

Önerilen Makale: Lavanta Yağının 11 Faydası

4. Papatya Yağı

Papatya uçucu yağı vücudu gevşetir ve kasları rahatlatır, bu nedenle gerilim tipi baş ağrılarının tedavisinde papatya yağı çok etkilidir. Baş ağrısının yaygın nedenleri olan anksiyete ve uykusuzluğun tedavisine de yardımcı olur.

Hamile kadınlar, düşük yapma riski taşıdığı için papatya uçucu yağı kullanmamalıdır.

Baş ağrısında Papatya yağı nasıl kullanılır? Taşıyıcı yağda seyreltilmiş birkaç damla papatya uçucu yağını banyoya veya sıcak suya ekleyebilir ve buharla soluyabilirsiniz.

5. Okaliptüs Yağı

Baş ağrınız sinüs sorunlarından kaynaklanıyorsa, okaliptüs yağı en önemli dostunuz olabilir. Okaliptüs yağı, burun kanallarını açar, sinüsleri temizler ve baş ağrısına neden olan sinüs gerginliğini gidermeye yardımcı olur.

1994’te yapılan bir çalışmada, okaliptüs yağı, nane yağı ve etanol kombinasyonunun hem kaslara hem de zihne rahatlatıcı etkiler sağladığını ve bu da baş ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabileceği bulundu.

Baş ağrısında Okaliptüs yağı nasıl kullanılır? Taşıyıcı yağa, bir damla okaliptüs yağı uygulayabilir ve sinüsleri temizlemek için göğsünüze sürebilir veya sıcak suya birkaç damla ekleyip buharı soluyabilirsiniz.

Uçucu Yağların Zararları

Uçucu yağlar güvenli midir? Uçucu yağlar genellikle güvenlidir. Migren ve baş ağrısı için kullanılan bir çok kimyasal (reçetesiz ve reçeteli) ağrı kesici ilaçlarına kıyasla yok denecek kadar az yan etkiye sahiptir.

Uçucu yağlarla ilişkili en büyük risk, alerjik reaksiyon veya tahriş riskidir. Cilde uçucu yağ uygularken, batma, yanma hissi veya kızarıklık gibi tahrişe neden olabilir.

Cilde uygulamadan önce nane ve okaliptüs yağları dahil tüm uçucu yağları taşıyıcı yağlarla seyreltmelisiniz.

Yaygın tahrişi önlemek için bir yama testi yapın: Çok miktarda uygulamadan önce cildinizdeki küçük bir noktaya birkaç damla seyreltilmiş uçucu yağ uygulayın. 24 ila 48 saat içinde reaksiyon olmazsa, kullanımı güvenli olmalıdır. Detaylı test aşağıda.

  • 1 yaşın altındaki bebekler veya hamile ve emziren kadınlar için önerilen çok az uçucu yağlar vardır. Özellikle lavanta ve biberiye yağları tehlikeli olabilir.
  • Uçucu yağlar, astım veya kalp problemleri gibi önceden mevcut durumlarınız varsa, komplikasyonlara neden olabilir. Herhangi bir uçucu yağ kullanmadan önce doktorunuza, danışabilirsiniz.
  • Uçucu yağların saflık, kalite veya güvenlik açısından Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından denetlenmediğini bilmelisiniz. Uçucu yağlar satın alıyorsanız, bilinen markalardan veya içeriğinin uygun olduğunu bildiğiniz başka markalardan satın almaya özen gösterin.

Uçucu Yağlar Yama testi

Yama testleri, tam bir uygulama yapmadan önce cildinizin belirli bir yağa nasıl tepki verdiğini görmenizi sağlar.

Uçucu yağlar, yama testi nasıl yapılır?

  1. Ön kolunuzu kokusuz sabunla yıkayın.
  2. Kurulayın.
  3. Ön kolunuzun küçük bir kısmına birkaç damla seyreltilmiş uçucu yağ sürün.
  4. 24 saat bekleyin.
  5. Gazlı bezi çıkarın.

Cildinizde kızarıklık, kaşınma, kabarma veya şişme gibi durumlar olduysa, sürdüğünüz uçucu yağa karşı alerjinizin olduğunu gösterir. Kullanmamanız güvenli olur.

24 saatlik süre bitmeden hemen rahatsızlık hissederseniz, orayı hemen sabun ve ılık suyla yıkayın.

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu