Reklam
Uçucu Yağlar

Öksürük Tedavisinde Kullanılan 8 Uçucu Yağ

Reklam

Soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum sistemi rahatsızlıklarının en önemli semptomları arasında öksürük bulunmaktadır. Oluşan öksürük geceleri daha şiddetli bir hale gelerek kişinin uyku kalitesini kötü yönde etkiler. Birçok hasta, reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar kullanmayı tercih edebilir. Ancak öksürüğü tedavi etmenin ya da azaltmanın doğal yolları bulunmaktadır. Örneğin çeşitli uçucu yağlar, balgam söktürücü, antiviral, antibakteriyel ve antispazmodik özelliklere sahip olduğundan öksürüğün giderilmesinde kullanılabilir.

Kanada Tabipler Birliği Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre reçetesiz satılan öksürük giderici ilaçların çocuklar ve yetişkinler için hiçbir faydası bulunmamaktadır. Bununla birlikte içerdiği kimyasallar nedeniyle altı yaşından küçük çocuklarda kullanılmaması önerilir. {1*}

Reklam
Öksürüğe Karşı Kullanılan 7 Uçucu Yağ❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Hastalar, öksürüklerini gidermek için genellikle kodein içeren ilaçlara başvururlar fakat araştırmalar kodein ve antihistaminiklerin öksürük üzerinde bir etkisinin bulunmadığını gösterir. Buna ek olarak kodeinin normalden daha fazla kullanılması vücudu ilaca bağımlı bir hale getirdiğinden sık kullanılması sakıncalıdır.

Öksürüğün Giderilmesinde Kullanılan Yağlar 

Öksürüğün giderilmesinde kullanılan uçucu yağlar, vücuttaki probleme neden olan toksinleri, bakterileri veya virüsleri öldürür, mukusu ve kasları gevşeterek öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur. Mukus ve kaslar gevşediğinde solunum sisteminden akciğere daha fazla oksijen girmiş olur. Böylece hasta daha rahat nefes alabilir.

Ev Yapımı Öksürük Şurubu Nasıl Hazırlanır?

Öksürüğün giderilmesinde kullanılan uçucu yağlar şunlardır:

Reklam

1-Udi Hindi Yağı

Odunsu bir yapıda olan Udi hindi bitkisi, çok eski tarihden bu yana kullanılan ve üst solunum yolları hastalıklarında etkili bir bitkidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır. Bu sebeple koronavirüse karşı güçlü etkiler gösteren Udi hindi yağı da son dönemde sık kullanılmaya başlanmıştır.

Bir çay kaşığı udi hindi bitkisini sabahları bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak içebilirsiniz. Akşamları ise bir yemek kaşığı bal ve bir çeyrek tatlı kaşığı zencefil karıştırarak tüketebilirsiniz. Bu tarifin üç gün boyunca düzenli olarak uygulanması kuru öksürük ve balgam problemlerinin giderilmesine yardımcı olacaktır.

Udi hindi yağını bir bardak suyun içerisine birkaç damla damlatarak tüketebilir ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

2-Okaliptüs Yağı 

Öksürük için oldukça etkili bir yağdır. Balgam söktürücü görevi görerek vücudu hasta eden mikroorganizmalardan ve toksinlerden arındırır. Kan damarlarını genişleterek akciğerlere daha fazla oksijenin gitmesini sağlar. Böylece hasta daha rahat nefes alabilir. Bunlara ek olarak okaliptüsün ana bileşeni olan cineole; virüs, bakteri ve mantara karşı antimikrobiyal özellik taşımaktadır. {2*} 

Öksürüğü gidermek için; evin farklı yerlerine 5-6 damla damlatılabilir, göğüs ve boyun bölgelerine sürülerek uygulanabilir ya da bir masajı kremi içerisine okaliptüs yağı eklenerek masaj yapılabilir. Tek başına kullanımı önerilmemektedir. Herhangi bir taşıyıcı yağ ile karıştırılarak uygulanması tavsiye edilmektedir.

Reklam

3-Nane Yağı

Nane yağı mentol içeren, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip uçucu bir yağdır. İçerdiği mentol, serinletici bir etkiye sahip olduğundan sinüs tıkanıklıklarını gidererek burundaki hava akışını iyileştirir. Aynı zamanda boğazı rahatlatarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur. {3*} 

Nane yağı bronşiyal kasları gevşetir ve nefes almayı kolaylaştırır. Bu etkileri sebebiyle sporcular tarafından egzersiz performanslarını artırmak için sıklıkla kullanılır. {4*} 

Nane yağının mucize etkilerini görebilmenin en kolay yolu evin farklı noktalarına 5-6 damla nane yağı damlatmaktır. Aynı zamanda bu yağ cilt üzerine uygulama yapılarak, şakaklara ve enseye uygulanabilir. Uygulama sırasında nane yağı tek başına kullanılmamalıdır. Bir masaj kremi içerisine Hindistan cevizi ve okaliptüs yağı ile birlikte eklenerek veya sadece taşıyıcı yağlar ile birleştirilerek cilt üzerinde kullanılabilir.  

Nane yağı cildi tahriş edebileceğinden 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. Cilt üzerine uygulama yaparken, önce dirsek içine birkaç damla damlatarak, alerjik reaksiyon oluşturup oluşturmayacağını öğrenebilirsiniz.

4-Biberiye Yağı

Biberiye yağı trekeal kas üzerinde rahatlatıcı ve gevşetici bir etkiye sahip olduğundan öksürüğü gidermeye yardımcı olur. İçeriğinde bulunan sineol, astım ve sinüziti olan hastalarda öksürük nöbetlerinin sıklığını azaltır. Biberiye yağı, antimikrobiyal ve antioksidan özellikler taşıdığından bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. {5*} 

2011’de yayınlanan bir araştırmada okaliptüs, nane, biberiye gibi uçucu yağları soluyan bir deney grubundaki bireylerin üst solunum yolu hastalıklarının semptomlarında iyileşme görülmüştür.  Bununla birlikte araştırmacılar bu yağların öksürük, ses kısıklığı ve boğaz ağrısı gibi durumları da iyileştirdiğini saptamışlardır. Katılımcılar uçucu yağları soluduktan 20 dakika sonra etkilerini görmeye başlamışlardır. {6*} 

Biberiye yağı Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak göğüs bölgesine sürülebilir. Aynı zamanda evin farklı yerlerine 5-6 damla damlatılabilir. Ancak 4 yaş altı çocukların ve hamile kişilerin kullanması sakıncalıdır. 

5-Limon Yağı

Limon yağı bağışıklık sistemini güçlendirir ve lenfatik drenajı destekler. Bu özellikleri sayesinde öksürük ve soğuk algınlığının giderilmesine yardımcı olur. Antibakteriyel, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler taşır. Aynı zamanda kan akışını iyileştirerek lenf düğümlerinde oluşan şişliği azaltır. Bu da lenfatik sistemin vücudu dış etkenlerden daha iyi korumasını sağlar. {7*, 8*} 

Öksürüğün hafiflemesi için  limon yağı evin farklı bölgelerine 5-6 damla damlatılabilir. Lenfatik sistemin boşalmasına yardımcı olmak için 2 damla limon yağı ile yarım çay kaşığı Hindistan cevizi yağı karıştırılarak boyun bölgesine sürülebilir.  

Limon yağı evdeki toksik maddelerin, bakterilerin ve virüslerin temizlenmesine de yardımcı olur. Bunun için suyla dolu bir sprey şişesi içerisine 20 damla limon yağı ve biraz beyaz sirke eklenir. Oluşan doğal temizlik ürünü ile mutfak ve banyo yüzeyleri temizlenebilir. 

6-Kekik Yağı

Kekik yağı, antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahip olan timol ve karvakrol içerir. Araştırmalar, yağın antibakteriyel etkileri nedeniyle solunum sistemi hastalıklarında kullanılan antibiyotiklere doğal bir alternatif olarak kullanabileceğini düşündürür. {9*} 

Öksürüğün giderilmesi için evde veya iş yerinde farklı noktalara 5-6 damla kekik yağı damlatılabilir. Ayrıca 4 damla kekik yağı eşit miktarda Hindistan cevizi yağı ile karıştırılıp göğüs, sırt ve boyun bölgelerine masaj yaparak uygulanabilir. Öksürüğe neden olan bakteriyel durumlarda ise günde iki kez bir bardak suya 1-2 damla kekik yağı eklenip tüketilmelidir.  

Kekik yağının direkt olarak kullanımı bazı ilaçlarla etkileşime girmesine neden olabilir. Bu yüzden kullanılmadan önce bir sağlık uzmanına danışılmalı ve en fazla iki hafta kullanılmalıdır. 

7-Çay Ağacı 

Çay ağacı ilk olarak Kuzey Avustralya’da öksürük, soğuk algınlığı ve yaraların tedavisinde kullanılmıştır. Tedavi, Bundjalunk halkının çay ağacı yapraklarını ezdikten sonra solumasıyla gerçekleşmiştir. 

Çay ağacı antimikrobiyal, antiviral ve antiseptik özelliklere sahiptir. Solunum sisteminde bulunan ve solunum sistemi hastalıklarına neden olan bakterileri ve virüsleri yok eder. Antiseptik özelliği sayesinde oluşan tıkanıklıkları gidermeye ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. {10*} 

Öksürüğün giderilmesi için direkt olarak şişeden çay ağacı yağı solunabilir, evin farklı noktalarına 5-6 damla damlatılabilir ya da 1-2 damla yağ, Hindistan cevizi yağı ile karıştırılıp göğüs ve ense bölgelerine sürülebilir.

8-Buhur Yağı

Buhur geleneksel olarak kullanılan ve solunum sistemi üzerinde olumlu etkisi bulunan bir uçucu yağdır. Nezle, astım, bronşit semptomlarının giderilmesine ek olarak buhar inhalasyonlarında, banyolarda, masajlarda ve öksürüğün giderilmesinde kullanılır. {11*}

Alerji Tedavisi İçin Kullanılacak Uçucu Yağlar Hangileridir? Uçucu Yağlar Alerjiyi Önlemek İçin Nasıl Kullanılır?

Uçucu Yağları Kullanırken Alınacak Önlemler 

Öksürük için uçucu yağ kullanırken terapötik yağ sınıfında olmasına dikkat edilmelidir. Hamileler ve çocuklar için öksürüğün giderilmesinde kullanılan uçucu yağlar bir uzmana danışılmadan kullanılmamalıdır.  

Uçucu yağlar cilt için kullanılıyorsa ilk olarak cilt üzerinde küçük bir bölgede test edilmelidir. Test sonucu cilt bir reaksiyon göstermemişse yağ kullanılabilir. Cilt üzerinde kullanılması gerekiyorsa yağ direkt olarak kullanılmamalıdır. Hindistan cevizi yağı gibi cildi besleyen bir yağ ile karıştırılıp sürülmesi önerilir.

Ev Yapımı Bitkisel Öksürük Şekeri Nasıl Hazırlanır?

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210/ 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20359267/ 
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12662469/ 
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3607906/ 
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842692/ 
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967840/ 
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18924419/ 
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671226/ 
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24779581/ 
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/ 
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924999/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu