Reklam
Sağlık

Tiroid Hastalığı ve Belirtileri

Reklam

Tiroid hastalığı ve Tiroid bozuklukları, hayatınızın hemen her alanında olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Tiroid, uyarıcı hormonun (TSH) salgılanmasını sağlayan hipofiz bezi beynin tabanında yer almaktadır. Bu hormon ile Tiroid hormonu olan tiroksinin üretimi ve salgılanması sağlanır.

Reklam

Eksikliği ya da fazlalığı ciddi şikayetlere sebep olmaktadır. Vücudumuz için hayati öneme sahip olan Tiroid Nedir? ve Tiroid Hastalığı Neden olur? Tiroid belirtileri, Yüksek tiroidin zararları, Tiroid yüksekliği belirtileri, Kansızlık ve tiroid belirtileri, Tiroid hastalığı nedir? Zehirli tiroid belirtileri nelerdir? merak ediyorsanız okumaya devam edin.

 

Tiroid Nedir?

Tiroid, boyunda yer alan Âdem elmasının hemen altında bulunan küçük bir bezdir. Endokrin sistemin bir parçası olan Tiroid bezi, vücudun metabolik hormonlarını düzenleyen hormonlar üretmektedir.

Tiroid bezinin fazla çalışması (hormon üretmesine) Hipertiroid, Tiroid bezinin az çalışmasına Hipotiroid denir.

Reklam

Tüm tiroid hastalıkları, kadınlarda daha sık görülmektedir. Hipertiroid, serbest tiroid hormonlarının fazlalığı olarak tanımlanır. Görülme sıklığı kadınlarda yaklaşık %2 ve erkeklerde %0,2’dir. En sık sebepler, yaşlı kadınlarda çeşitli tiroid otonomisi biçimleri ve çoğunlukla genç kadınlarda görülen Graves hastalığıdır.

Tiroid Hastalığı Neden olur?

Tiroid bezi, kilo sorunlarından depresyon ve / veya anksiyeteye kadar, fiziksel, zihinsel ve duygusal yaşamınızı dengede tutmak için hayati önem taşır.

İki ana tiroid problemi türü vardır: Hipotiroid (yetersiz tiroid) ve Hipertiroid (aşırı aktif tiroid).

Başka tiroid sorunları da vardır fakat, vakaların çoğu bu iki kategoriden birine girer. Hipotiroid, en yaygın tiroid problemi türüdür.

Hipotiroid, tiroid hormonlarının eksikliği ile tanımlanır. Otoimmün tiroidit (Haşimoto tiroiditi), iyot eksikliği veya cerrahi veya radyo iyot tedavisi sonrası oluşan yaygın bir endokrin bozukluktur. Gebelikte, maternal tiroid disfonksiyonlarının neden olduğu fetüse zarar vermekten kaçınmak için, düşük TSH referans aralıkları dikkate alınmalı ve tiroid fonksiyonu gebelik boyunca izlenmelidir. Aşırı tedavi gören kadınlarda daha çok kırık görülürken, erkeklerde daha sık atriyal fibrilasyon gelişir. (1)

Reklam

Tiroid bezi metabolizmanın pek çok yönünü kontrol eder, örneğin sindirim ve üreme gibi vücudun hayati fonksiyonları yerine getirmesini sağlayan çeşitli hormonların üretimini düzenler. Bazen tiroid bezi belirli hormonları ya çok fazla ya da çok az üretir. Bu iki tür hormonal dengesizliğin neden olduğu semptomlar insanları farklı şekilde etkilese de her iki senaryo da vücut ağırlığının bozulması ve duygu durumun dengesinde sorun oluşturur.

Tiroidin ürettiği en önemli hormonlardan ikisi T3 (triiyodotironin) ve T4 (tiroksin) olarak adlandırılır. Tiroid bezi tarafından salgılanan bu iki hormon, kan dolaşımı yoluyla vücutta dolaşarak oksijeni ve kalorileri enerjiye dönüştürür. Bu enerji, bilişsel işlevler, ruh hali düzenlemesi, sindirim süreçleri, cinsel sağlık ve çok daha fazlası için çok önemlidir. (2)

Tiroidin düzgün çalışmasında iyot ve selenyum önemlidir. Fakat çoğu zaman gözden kaçmaktadır. İyot ve amino asitler (proteinlerin “yapı taşları”) tiroid tarafından T3 ve T4 hormonlarına dönüştürülür. Araştırmalar, çok fazla veya çok az iyotun bu önemli süreci etkileyebileceğini ve tiroid fonksiyon bozukluğuna katkıda bulunduğunu göstermektedir. (3)

Aynı sorun, B vitamini, çinko ve elektrolitler gibi minerallerin düşüklüğünde de yaşanır. Bu besinleri yiyeceklerden alma ve dönüştürme aşamasında, sorunlar daha da kötüleştirebilir. (4) Geçirgen bağırsak sendromu, iltihaplanma seviyelerini yükselttiği ve bazı metabolik süreçlere müdahale ettiği için tiroid sorunlarına neden olabilmektedir.

Hipotiroid ve Hipertiroid olarak ikiye ayrılan tiroid hastalıkları neden oluşur?

Hipotiroid Nedir? ve Hipertiroid Nedir? yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Tiroid Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hipotiroid durumunda, vücudunuz kelimenin tam anlamıyla yavaşlar. Bu nedenle kilo alma, beyin sisi ve halsizlik gibi belirtiler yaygındır. Hipertiroid, tam tersi bir etkiye neden olur, hızlı metabolizma, hızlı kalp atışı, yemek yemekte zorluk veya kilo almakta zorlanabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, tiroidiniz iştahı, vücut ısısını ve enerji harcamasının bazı yönlerini kontrol ettiği için, tiroid hormonlarındaki değişiklikler metabolizmanızın ya sürünmesine ya da aşırı hızlanmasına neden olabilir.

Tiroid Hastalığı Testi ve Teşhisi Nasıl Olmalı?

Tiroid sorunları en yanlış tanı konulan durumlardır. Pek çok insan bunlardan muzdariptir ancak birçok sağlık kuruluşunda bu koşulları test etmenin ve tedavi etmenin doğru yolu bilinmemektedir.

Tiroid teşhislerinde genelde sadece basit bir TSH, T3 ve T4 seviyelerine bakılır ve bu basit sayılara dayanarak tanı koyulur veya koyulmaz. Bu anlayış eksikliği, gerçek Hipotiroid modelinin %80 oranında yanlış teşhisine neden olur.

Tiroid sorunları söz konusu olduğunda esas bakılması gereken 3 test yapılmaz!

  1. Tiroid antikorları
  2. Reverse T3 (ters t3)
  3. Serbest T3 ve T4

 

Tiroid teşhisinde özellikle bakılması gereken testler şunlardır:

Bu 3 büyük teste asla bakılmamaktadır, ancak tiroid problemlerini doğru bir şekilde teşhis etmek için bu değerler çok önemlidir.

  • Tiroid Antikorları: Vücut, tiroid veya tiroid uyarıcı hormonun farklı bölgelerine karşı antikorlara sahip olduğunda, bu bir otoimmün durumdur. Bir otoimmün vakanın, geleneksel bir hipotiroidden farklı bir temel nedeni vardır.
  • Reverse (Ters) T3: Vücut kronik stres altındayken yüksek kortizol döngüsü oluşturur. Yüksek kortizol, vücutta serbest T3’ü taklit eden ancak aynı işlevi yerine getirmeyen ters T3’ü artırır. Bu stres kaynaklı bir hipotiroiddir.
  • Serbest T3 ve T4: Kullanılacak vücut hücrelerine girmesini sağlayan tek kısım tiroid hormonunun serbest kısmıdır. Tek başına toplam T3 ve T4’e bakmak, hücresel düzeyde tiroid fonksiyonunda neler olduğuna dair doğru sonucu vermez. Tiroid kontrol edilirken her zaman serbest T3 ve serbest T4 seviyeleri kontrol edilmelidir.
  • D Vitamini (25-OH) Düzeyleri: Düşük D3 vitamini, tiroid bozukluğu olan kişilerde sık görülen bir bulgudur. D vitamini testi tiroid fonksiyonu için özellikle bilinmesi gereken değerdir.
  • Tam Kan (CBC) ve Kimya Testi: Anemi, tiroid bozukluklarında yaygın bir bulgu olabilir ve bireyin iyileşme yeteneğini etkileyebilir. Yüksek karaciğer enzimleri de bu testin önemli bir parçasıdır. T3-T4 dönüşümünün çoğu karaciğerde gerçekleşir. Karaciğer zayıf çalıştığında, T3-T4 dönüşümünün değişmesine ve metabolik sorunlara yol açar.
  • Homosistein: Tiroid bozuklukları genellikle zayıf metilasyon süreçleri ve yüksek homosistein nedeniyle karmaşık hale gelir.
  • HS-CRP: C Reaktif proteini ölçmek, vücudun inflamatuar durumunun ne olduğunu söyler. Artmış iltihaplanma T3-T4 dönüşümünü azaltır ve genellikle tiroid sorunlarının arkasındaki suçludur.
  • Magnezyum: Düşük magnezyum seviyeleri tiroid fonksiyonunu etkileyecektir. Bu yaygın bir eksikliktir ve ölçüm seviyeleri, tiroid durumunun doğru bir şekilde teşhis ve tedavisine yardımcı olur.

Tiroid Hastalıkları Tedavisi

Gördüğünüz gibi, tiroidiniz iştahı, vücut ısısını ve enerjinizi kontrol ettiği için, tiroid hormonlarındaki değişiklikler metabolizmanızın ya yavaşlamasına ya da aşırı hızlanmasına neden olabilir. Her iki durumda da aynı şekilde tedavi edilir.

Tiroid sorunlarınız için kimyasal ilaçlara başvurmadan önce, tiroid problemlerini tedavi etmek için bazı doğal tedaviler mevcuttur. Tiroid Hastalığı Doğal Tedavisi Makalemizde doğal ilaçları, besinleri ve yaşam şeklinizi değiştirmek için neler yapmanız gerektiğini okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23027459/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895281/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9703374
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24351023

Reklam

11 Yorum

  1. Hipertiroid teşhisi konuldu. Gerçekten buradaki dediklerinizi uygularsam bunun önüne geçebilir miyim?

  2. Tiroid hastasıyım demek için sadece buradaki tiroid hastalığı belirtilerinin olması yeterli midir?

  3. Yazınızı okuyunca tiroid hastalığım olduğunu anladım, Tiroid hastalığı teşhisi için hangi doktora gitmeliyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu