İsveç diyeti nasıl yapılır? Her geçen gün yeni bir diyet ortaya çıkıyor ve popülerleşiyor. Günümüzde fleksitaryen diyet, meyve diyeti, su diyeti gibi birçok popüler diyet bulunuyor. Ancak İskandinav diyeti yeni trend olmuş bir diyet değil, yüzyıllardır var olan, meyve, sebze ve yabani deniz ürünleri bakımından zengin sağlıklı bir diyettir. Bu diyette, yüksek miktarda bitki bazlı gıdalar bulunur. Şu ana kadar yapılan araştırmalar sınırlı olsa da birkaç çalışma, İskandinav diyetinin kilo vermeye yardımcı olduğunu ve kan basıncını düşürdüğünü öne sürmektedir.
U.S News and World Report’a göre, İskandinav diyeti en iyi diyetler listesinde dokuzuncu sırada yer alıyor. 5 üzerinden 3.6 puan almıştır. {1*}
İsveç (İskandinav) Diyeti Nedir?
İsveç diyeti nasıl yapılır? İsveç diyeti 2004 yılında İskandinav ülkelerinde obezite vakalarının yükselmesiyle birlikte ortaya çıkmış ve günümüzde tüm dünyaya yayılan, tercih edilen bir diyet haline gelmiştir. Akdeniz diyetine çok benzeyen İsveç diyeti, Norveç, Danimarka ve İzlanda gibi İskandinav bölgelerinde yaygın olarak tüketilen yiyeceklerden oluşur. Protein, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Daha çok bitki bazlı ve mevsimlik yiyecekler, meyveler (özellikle çilek), sebzeler ve deniz ürünleri tüketilir.
İskandinav diyetinde kullanılan yağ türü diğer diyetlere göre farklıdır. Akdeniz diyetinde daha çok sızma zeytinyağı kullanılırken, İskandinav diyetinde kanola yağı ön plana çıkar. Kanola yağı, sızma zeytinyağından daha az doymuş yağa ve daha yüksek yanma noktasına sahiptir. Yüksek sıcaklıklarda, pişirme ve fırınlamada kullanılabilir. Ancak ABD’de bulunan çoğu kanola yağının işlendiği ve zeytinyağına kıyasla antioksidanlar açısından fakir olduğu belirtilmiştir. İsveç diyeti, diğer geleneksel diyetlere göre daha az şeker, daha fazla lif ve deniz ürünü içerir.
Ünlü diyetisyen Courtney Barth, her iki yağın da doymamış yağ içerdiğini ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduklarını belirtmektedir.
Akdeniz Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
İsveç Diyetinin Mantığı Nedir?
İsveç diyeti nasıl ortaya çıktı? Adından da anlaşılacağı gibi, İsveç diyeti Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, Grönland ve İsveç’te geleneksel olarak tüketilen yiyecekler tüketilerek yapılır. Kopenhag’ın ünlü gurme restoranı NOMA ile birlikte geliştirilen diyet, mevsimlik, sağlıklı, yöresel gıdaların tüketimini hedefler. Kilo vermek amacıyla uygulanan bir diyet değildir. Akdeniz diyetine benzer özellikler gösteren sağlıklı bir yaşam tarzı biçimidir.
İsveç Diyetinde Ne Yenir?
İsveç diyetinde ne yenmeli? İsveç diyeti yerli ve mevsimsel yiyeceklerin bol miktarda bulunduğu bir beslenme planıdır. Meyve, sebze ve organik yiyecekler açısından zengindir. Tüketilmesi gereken besinler şunlardır:
- Tam tahıllar (özellikle çavdar, arpa ve yulaf): İskandinav diyetinin kalorilerinin en az %25’i çavdar, arpa ve yulaf gibi tam tahıllı ürünlerden gelir. Tam tahıllı krakerler, ekşi mayalı çavdar ekmekleri veya lif açısından zengin yüksek kaliteli kompleks karbonhidratlar tüketilir. Beyaz ekmek, unlu mamuller ve şekerlemeler gibi basit karbonhidratlardan uzak durulur. Kompleks karbonhidratlar işlenmiş basit karbonhidratlardan daha uzun sürede sindirilir ve tokluk süresini artırır. Ayrıca hücreleri korumaya yardımcı olan birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerirler.
- Meyveler (özellikle çilek): İskandinav diyetinin büyük bir kısmı meyvelerden oluşur. Meyveler, damarları ve atardamarları sağlıklı ve esnek tutan, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan antosiyaninler adı verilen faydalı antioksidan kaynaklarıdır. Her gün organik 1 adet meyve ve 1 fincan kadar sebze tüketilmesi önerilir. Genellikle elma, armut, patates, kök sebzeler ve lahana gibi sebzeler tavsiye edilir. Günde en az 2 bardak kadar yaban mersini, çilek veya ahududu öğünlere eklenir. Kalorisi düşük, vitamin ve mineral bakımından zengin olan meyveler, renkli mavi ve kırmızı pigmentleri sayesinde faydalı fitokimyasallar içerir.
- Süt ve süt ürünleri: Az yağlı süt, yoğurt ve peynir diyet programına dâhildir ancak şeker içeren sütlü içecekler ve şekerli yoğurt ürünleri tüketilmez. İskandinav diyeti uygulayan kişilerin günde en az iki porsiyon süt ürünü tüketmeleri tavsiye edilir.
- Etler: İsveç diyetinde az yağlı etler tercih edilir. Kümes hayvanları ve taze olarak yakalanan hayvanların etleri tüketilir. Tavuk, hindi ve yağsız kuzu eti tüketilebilir. Sığır eti de dâhil diğer kırmızı etlerin tüketimi sınırlandırılır.
- Kök sebzeler ve yumrular: Havuç, yaban havucu, pancar ve patates bol miktarda tüketilir. Sebzeler sindirimi uzun süren besinlerdir. Kan şekerini dengede tutan lifleri içerirler. Hücreleri korumaya, kolesterolü düşürmeye ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir.
- Somon, ton balığı, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklar: Vücudun üretemediği omega-3 yağ asitleri açısından zenginlerdir. Omega-3 yağ asitleri, kalp hastalığı riskini azaltır, yaşam kalitesini artırır, atardamarlarda plak oluşumunu önler ve trigliseritleri azaltır. Haftada 2-3 kez tüketilmelidir.
- Kuruyemiş ve tohumlar: Kompleks karbonhidrat ve lif kaynağıdırlar. Çinko, bakır, potasyum, E vitamini, niasin, antioksidanlar ve tekli ve çoklu doymamış yağlar (MUFA’lar ve PUFA’lar) bakımından zengindirler.
- Baklagiller: Kompleks karbonhidrat, lif ve protein içerir. Riboflavin, B6 vitamini, kalsiyum, çinko ve demir gibi birçok besin öğesi açısından zengindir.
- Kanola yağı: Akdeniz ve DASH diyetlerinde zeytinyağı kullanılırken İskandinav diyetinde kanola yağı kullanılır. Kanola yağının doymuş yağ oranı düşüktür ve sağlıklı tekli doymamış yağlar açısından zengindir. Ayrıca, felç gibi tehlikeli rahatsızlıklardan beyni korumaya yardımcı olabilecek bir omega-3 olan alfa-linolenik asit içerir.
Ölçülü olarak tüketilmesi gereken yiyecekler:
- Yumurta
- Geyik eti, tavşan gibi av etleri
İsveç Diyetinde Yenmemesi Gerekenler
İsveç diyetinde ne yenmez? Pek çok diyette olduğu gibi İskandinav diyetinde de kaçınılması gereken veya nadiren tüketilmesi gereken yiyecekler bulunur.
Nadiren tüketilmesi gereken yiyecekler şunlardır:
- Taze olmayan kırmızı etler
- Alkollü içecekler
Kaçınılması gereken yiyecekler ise şunlardır:
- İlave şeker içeren yiyecekler
- Pastırma gibi işlenmiş etler
- Salam, sosis, sucuk
- Makarna, beyaz ekmek gibi basit karbonhidratlar
- Turşu gibi aşırı tuzlu yiyecekler
- Fastfood
- Tatlandırılmış içecekler
Diyetisyen Courtney Barth, doymuş yağ ve şeker oranı yüksek her besinin vücutta iltihap oluşumuna sebep olacağını belirtmektedir.
Ücretsiz Eliminasyon Diyeti! En Etkili Örnek Diyet Listesi
İsveç Diyeti ve Akdeniz Diyeti
Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’nda beslenme profesörü olan Dr. Frank Hu, İsveç diyetinin Akdeniz diyeti ile birçok ortak noktası olduğunu belirtmektedir. Kalp hastalıklarını önlemek için yaygın olarak uygulanan en iyi beslenme şekli olarak kabul edilen Akdeniz diyeti, bitki bazlı gıdalardan oluşur. Her iki diyet içerisinde de bir miktar balık, yumurta ve az miktarda süt bulunur. İşlenmiş gıdalar, tatlılar ve kırmızı etten uzak durulur. {2*}
İsveç diyeti ve Akdeniz diyeti farkları nelerdir? Akdeniz diyetinde zeytinyağı kullanılırken, İskandinav diyetinde kolza yağı (kanola yağı olarak da bilinir) tercih edilir. Zeytinyağı gibi kanola yağı da sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri içerir. Balıkta bulunan omega-3 yağ asitlerine benzer bitki bazlı omega-3 yağ asidi olan alfa-linoleik asit açısından da zengindir. Omega-3 açısından zengin yağlı balıklar her iki diyette de yer alır. Yağlı balıkların haftada 2-3 kez tüketilmesi önerilir.
İskandinav diyeti ayrıca yüksek kaliteli karbonhidratlardan oluşur. Tahıllar, krakerler ve tam tahıllı arpa, yulaf ve çavdardan yapılan ekmekler diyette yer alır. İsveç wasa lifli gevrek ekmekleri de popülerdir. Danimarka’da yapılan Rugbrod adı verilen yoğun ve koyu ekşi mayalı ekmekler sıklıkla tüketilir. Bu tam tahıllı gıdalar, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir, kalp sağlığını destekler.
İsveç diyetinde çilek çok sık tüketilen bir meyvedir. Harvard bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, bol miktarda çilek tüketiminin kilo almayı önlediği ve kalp krizi riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Meyveler, kan basıncını düşürdüğü ve kan damarlarını daha esnek hale getirdiği bilinen antosiyaninler açısından zengin besinlerdir.
İsveç Diyeti İle Kaç Kilo Verilir?
İsveç diyetinde kaç kilo verilir? 147 obez kişi üzerinde yapılan araştırma sonucunda diyeti uygulayan kişiler 4.7 kg vermiştir. {3*} Bir yıl sonra yapılan takip çalışmasında, diyet uygulamayı bırakan kişilerin kilolarının çoğunu geri aldıkları görülmüştür. {4*} Ortaya çıkan bu sonuçlar, kilo verme üzerine yapılan uzun süreli çalışmalarda sıklıkla görülür. İnsanlar diyetlerin ilk dönemlerinde kilo verirler, ancak daha sonra 1-2 yıl içinde yavaş yavaş geri alırlar.
Yapılan 6 haftalık başka bir çalışmada ise, diyet yapan katılımcıların vücut ağırlığının %4’ünü kaybettiği, bu sebeple İsveç diyetinin, standart diyetlere göre kilo vermeye daha fazla yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. {5*}
Diyetin sırrı ve tercih edilmesindeki en büyük sebep hızlı kilo verdirme konusunda oldukça başarılı olmasıdır. İsveç diyetiyle 13 gün içinde ciddi miktarlarda kilo vermek mümkündür.
İsveç Diyeti Faydaları Nelerdir?
İskandinav diyeti sağlıklıdır çünkü işlenmiş gıdaları tek bileşenli gıdalarla değiştirmeniz gerekir. Diyetin en önemli ve faydalı özelliği metabolizmanın çalışmasını hızlandırmaktır. Metabolizmanın hızlanması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sayesinde İsveç diyeti uygulayan biri 2 yıl boyunca hiç kilo almaz. İncelenmiş ve onaylanmış bir diyet olan İsveç diyeti, Amerikan Kalp Vakfı da dahil birçok vakıf ve doktor tarafından acilen kilo vermesi gereken hastalar için önerilen bir diyettir. Kısa süre içerisinde kilo vermeye, kan basıncını artırmaya ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Ancak kişiden kişiye farklılık gösterebileceği için daha fazla araştırma yapılması gerekir.
Fastfood, işlenmiş gıdalar ve şekerli ürünler gibi gıdaları tüketmeyerek, sağlıklı ve organik gıdalar ile beslenerek rahatlıkla kilo verebilirsiniz. Bunu sadece İsveç diyeti ile değil diğer tüm diyetler ile yapabilirsiniz. Uygulanan tüm diyetlerin tek amacı, insanların sağlıklı şekilde kilo vermesine yardımcı olmak ve fazla kilolar sebebiyle ortaya çıkabilecek hastalıkların riskini azaltmaktır. İsveç diyeti sadece kilo vermeye yardımcı olan bir diyet türü değildir. Hem metabolizmayı hızlandırır ve sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar hem de ortaya çıkabilecek pek çok kronik hastalık riskini ortadan kaldırır. {6*}
İskandinav diyeti, obezite prevelansını düşürmek için tasarlanmış sağlıklı bir yaşam biçimidir. Kilo kaybı sağlar ve sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunur:
Obeziteyi Önler
İsveç diyeti, bel çevresindeki yağların azalmasına yardımcı olur. Kompleks karbonhidratların, sağlıklı protein ve yağ kaynaklarının dengeli bir şekilde tüketilmesi metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını artırır. Yaşam tarzı alışkanlıklarını sağlıklı bir biçimde değiştirmek obeziteyi önler.
Danimarka’da yeme alışkanlıklarını bu biçimde değiştiren kişiler değiştirmeyenlere kıyasla diyete bağlılıklarının arttığını ve kilo kaybı yaşadıklarını belirtmişlerdir.
Kilo Alımına ve Obeziteye Neden Olan Obezojenler
Kalp Sağlığını Destekler
Kolesterol yüksekliği, kan basıncının artması, glikoz ve insülin düzeylerinin artışı kalp hastalığı için en önemli risk faktörleridir. Bu risk faktörlerine sahip kişilerin kalp hastalığına yakalanma oranı da yüksektir. İsveç diyeti kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, kalp sağlığını destekler, felç ve kalp krizi riskini azaltır. 2011 yılında yapılan bir çalışmada, yüksek kolesterolü olan katılımcıların lipid profilinde, insülin duyarlılığında ve kan basıncında iyileşmeler gözlemlenmiştir. {7*} {8*}
Biri altı ay, diğeri 12 hafta süren diğer iki çalışma, İskandinav diyetinin ortalama bir diyete kıyasla kan basıncını daha düzenli şekilde düşürebildiği bulunmuştur. {9*} {10*}
Uzun bir süre boyunca büyük bir grup hastayı analiz eden çalışmalar sonucunda, diyetin felci önlemeye yardımcı olabildiği öne sürülmüştür. Benzer bir çalışma neticesinde, diyetin kalp krizi riskini düşürdüğü ile ilgili kanıtlar sunulmuştur. {11*}
Tip 2 Diyabet, Kanser ve Kalp Hastalığı Riskini Azaltır
İsveç diyeti, tip 2 diyabet ile ilgili semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Birçok uzman uzun vadede bu diyeti uygulamanın hastalıkları önlemede başarılı olduğunu belirtmektedir. Ancak bununla ilgili daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. {12*} {10*}
Enflamasyonu Azaltır
Enflamasyon, vücudun herhangi bir yerindeki dokunun şişmesi ve iltihaplanması anlamına gelir. Diyabet, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi yaşam kalitesini ve süresini etkileyen hastalıklarla bağlantılıdır. Sağlıklı besinler açısından zengin bir İsveç diyeti, enflamasyonu ve kronik hastalığa yakalanma riskini azaltır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz ve uyku kalitesi de çok önemlidir. {13*}
Kolesterolü Düşürür
İskandinav diyeti, yüksek LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Kilo vermekte zorlanan kişiler bu diyetten faydalanabilir. Kalp sorunları olan bireyler her 4 ila 6 yılda bir kan kolesterol testi yaptırmalıdır.
Tansiyon Değerlerini Düzenler
Obez kişiler ile yapılan 6 aylık bir çalışmada, İsveç diyetinin yüksek tansiyonu düşürdüğü ortaya çıkmıştır. {3*} 12 hafta boyunca yapılan bir başka çalışmada, metabolik sendromu olan katılımcıların diyastolik kan basıncında önemli derecede azalma gözlenmiştir. {14*}
İsveç Diyeti Faydaları ve Zararları Nelerdir?
İsveç diyeti zararlı mı? Diyeti uygulayan bir kişinin 13 günlük süre içinde çok dikkatli davranması gerekir. Bir detayı bile atlamak diyeti çok yanlış noktalara götürmeye hatta uygulamanın fayda sağlamamasına neden olabilir. Diyeti doğru şekilde uygular ve plana sadık kalırsanız tam 13 günde 7 – 10 kilo vermeniz mümkün hale gelebilir. Ancak önemli olan bir noktaya değinmekte fayda var. İsveç diyeti sağlık problemini dikkate alarak yapmanız gereken bir diyet türüdür.
İsveç diyetinin ilk amacı çevre dostu olmaktır. Bitki temelli diyetlerde daha az doğal kaynak kullanılır (su ve fosil yakıtlar gibi). Bu nedenle et ağırlıklı olarak yapılan diyetlerden daha az kirlilik oluşur. Dr. Hu, yerel olarak üretilen gıdalar ile beslenmenin enerji tüketimini ve gıda israfını azalttığını belirtmektedir.
İsveç Diyeti Avantajları:
- Besleyicidir: Tam tahıllar, meyve ve sebzeler vücuda önemli besin öğeleri sağlar. Meyveler antioksidanlar, balıklar omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
- Çevre dostudur: İskandinav diyeti, mevcut diyet modellerinden daha az çevresel etkiye sahiptir. Bitki bazlı gıdalar arazi, iklim ve atmosfer üzerinde daha az kirlilik oluşturur.
- Esnek bir beslenme tarzıdır: İskandinav beslenme tarzının katı kuralları yoktur. Bu aslında bir kilo verme diyeti değil, sağlıklı yaşam tarzıdır.
- Sürdürülebilirdir: İsveç diyeti çevresel açıdan sürdürülebilirdir. Aynı zamanda yönetilebilir bir yaşam tarzı değişikliğidir. Aşırı kısıtlayıcı değildir ve mevsiminde üretilen yiyecekleri tüketmenizi sağlar. Ayrıca ölçüm veya hesaplama yoktur. Önerilen yiyecekler az miktarda tüketilir. Kilo verme amaçlı uygulanıyorsa bazı yiyeceklerde kısıtlamaya gidilebilir.
İsveç Diyeti Dezavantajları:
- Her zaman pratik olmayabilir: Diyetteki bazı malzemeleri bulmak her zaman kolay olmayabilir.
- Zaman alır: İsveç diyetindeki yiyecekleri bulmak ve hazırlamak zaman alabilir. İşlenmiş ve hazır gıdalar tavsiye edilmediğinden her şey ev yapımı olmalıdır. Ek olarak yemeklerin yavaş ve dikkatli bir şekilde tüketilmesi diyet sürecinde fayda sağlar.
- Pahalıdır: Deniz ürünleri ve organik besinler maliyetli olabilir.
İsveç Diyeti Sağlıklı Mı?
İsveç diyeti, kalp dostu beslenme biçimidir. Diğer kalp dostu sağlıklı diyetler ile benzer özelliklere sahiptir:
- DASH diyeti, hastaların kan basıncını düşürmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Gıda sınırlaması yoktur ancak kırmızı et, şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler azaltılır. Bol miktarda taze meyve ve sebze, az yağlı süt, kepekli tahıllar, balık, kümes hayvanları, fasulye, tohum ve kuruyemiş tüketilir.
- Pesketaryen diyeti, vejetaryen diyetin balık ve deniz ürünlerinin eklenmiş haline benzer.
- İsveç diyetinin en sık karşılaştırıldığı Akdeniz diyetinde de deniz ürünleri, meyve, sebze, baklagiller, kuruyemişler ve tam tahıllar bol miktarda bulunur.
Sağlıklı ve dengeli beslenme için federal yönergelerle karşılaştırıldığında, İskandinav diyeti önerilen tüm besinleri ve besin gruplarını makul oranlarda içerir. ABD Tarım Bakanlığı’nın Amerikalılar için Beslenme Rehberi’nde, protein, tahıl, meyve, sebze ve süt ürünlerinden oluşan dengeli bir beslenme planı uygulanması önerilmiştir.
USDA, bir kişinin aktivite düzeyi, cinsiyet, yaş gibi faktörlere bağlı olarak günlük kalori ihtiyacının değiştiğini belirtmektedir. İskandinav diyeti, USDA’nın tavsiye ettiği beslenme önerilerine uygundur ve çoğu insan için sağlıklı bir beslenme tarzı olarak kabul edilir. {15*}
Düşük Kalorili Kuruyemişler Nelerdir? Diyet Dönemi Hangi Kuruyemişler Yenebilir?
İsveç Diyeti Alışveriş Listesi
Sağlıklı ve dengeli bir İsveç diyeti, deniz ürünleri, bitkisel protein, meyve ve sebzeler, baklagiller, tahıllar ve diğer kompleks karbonhidratlar açısından zengindir. Yağsız etler tüketilir. Taze balığın satın alındıktan sonraki birkaç gün içinde pişirilmesi veya dondurulması gerektiği unutulmamalıdır. Örnek alışveriş listesi;
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, roka, lahana, karalahana)
- Sebzeler (brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, mantar, dolmalık biber, havuç)
- Meyveler (çilek, greyfurt, orman meyveleri, portakal, muz, elma, ananas)
- Tam tahıllar (tam buğday ekmeği, esmer pirinç, kepekli makarna, kinoa, arpa)
- Taze veya dondurulmuş balık (somon, pisi balığı, morina, levrek)
- Konserve veya paketlenmiş balık (ton balığı, sardalya, hamsi, somon, ringa balığı)
- Yağsız hayvansal protein (tavukgöğsü, hindi göğsü)
- Bitki bazlı protein ve baklagiller (tofu, soya fasulyesi, siyah fasulye, mercimek, nohut)
- Sağlıklı yağ kaynakları (avokado, ceviz, badem, chia tohumu, keten tohumu, zeytin, kanola yağı)
- Süt ürünleri (yoğurt, peynir, süt, süzme peynir)
- Yumurta
İsveç Diyeti Listesi
İsveç diyeti az miktarda yağsız hayvansal protein, bol miktarda deniz ürünü içeren bir beslenme biçimine sahiptir. İskandinav diyeti örnek diyet listesi:
1. Gün:
- Kahvaltı: Yulaf ezmesi, ½ greyfurt
- Öğle yemeği: Ton balığı, havuç, ¼ fincan kavrulmuş kırmızı pancar humusu
- Akşam yemeği: Fırında pişmiş otlu somon, 1 su bardağı pişmiş kahverengi pirinç
2. Gün:
- Kahvaltı: Börek, 1 su bardağı kadar çilek
- Öğle yemeği: ¾ su bardağı kavrulmuş pancar ve beyaz peynir salatası, 1 kâse zencefilli brokoli çorbası
- Akşam yemeği: 1 porsiyon zerdeçal ve rezene ile kavrulmuş tavuk, 1 su bardağı kadar pişmiş kuskus, zeytinyağlı salata
3. Gün:
- Kahvaltı: Avokado ve yumurtalı tost, 1 su bardağı çilekli detoks içeceği
- Öğle yemeği: Tam tahıllı ekmekten yapılmış bol yeşillikli sandviç, 2 adet ceviz
- Akşam yemeği: 1 porsiyon karides şiş, 1 su bardağı kadar pişmiş arpa
4. Gün:
- Kahvaltı: 1 porsiyon fermente somon, 1 yemek kaşığı krem peynir, kırmızı soğan ve gebre otu, tam buğday simit
- Öğle yemeği: ½ fincan kadar roka üzerine servis edilmiş ¾ fincan avokadolu tavuk salatası
- Akşam yemeği: 1 porsiyon sade karides, makarna
5. Gün:
- Kahvaltı: Omlet, portakal suyu
- Öğle yemeği:5 su bardağı narenciye lahanası ve kinoa salatası, 1 kutu sardalya, 1 dilim kepekli tost
- Akşam yemeği: Baharatlı trança balığı, domates, pişmiş arpa
İsveç Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
İsveç diyetini 13 günden fazla yaparsak ne olur? İsveç diyetini yapmadan önce beslenme uzmanına ya da doktora danışılmalıdır. İsveç diyetine başladıktan sonra kararlı olunması gerekir. 6 günden az bir süre uygulayacağınız İsveç diyeti bir işinize yaramayacaktır. Ayrıca İsveç diyetini 13 günden fazla yapmak da metabolizmaya zarar verebilir. Diyet yaparken vücuttaki toksinlerin atılması için günde 2 litre su içilmesi gerekir. İsveç diyetine yeniden başlamak için 3 ay beklenmelidir. Diyet yaparken aynı gün içerisinde olmak şartıyla öğlen yemekleri akşam yemekleri ile değiştirilebilir.
İskandinav diyetinin herhangi bir yan etkisi ve riski yoktur. Kilo verme amacıyla bu diyeti uygulayan kişiler kalori kısıtlaması yapabilir.
Kaynaklar
- https://health.usnews.com/best-diet/nordic-diet
- https://www.health.harvard.edu/blog/the-nordic-diet-healthy-fare-with-an-eco-friendly-bent-201511198673
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24257725
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12044/full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24664189
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20964740
- https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/guidelines-for-the-new-nordic-diet/B495738BC44965E3968004DCD5EDD294
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2796.2010.02290.x
- https://www.nature.com/articles/ejcn2013192
- https://academic.oup.com/ajcn/article/99/1/35/4577343
- https://www.nature.com/articles/ejcn20171
- https://www.euro.who.int/en/publications/abstracts/what-national-and-subnational-interventions-and-policies-based-on-mediterranean-and-nordic-diets-are-recommended-or-implemented-in-the-who-european-region,-and-is-there-evidence-of-effectiveness-in-reducin
- https://academic.oup.com/ajcn/article/101/1/228/4564300?login=true
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24129358
- https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf