Reklam
Uçucu Yağlar

Akneler İçin Kullanılması Gereken Uçucu Yağlar Hangileridir? Akne Tedavisinde Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

Reklam

Hem erkek hem de kadın genç yetişkinlerin yüzde 70-90’ı akneden şikâyet etmektedir. Son araştırmalarla beraber, özellikle yetişkin kadınlarda aknelerin daha fazla görüldüğü ve akne tedavisinin zor olduğu görülmüştür. Çoğu kişi, akne sorunları için reçeteli ilaçlara ve kimyasal tedavilere yönelmektedir. Ancak akne tedavisi için satılan ilaçların geneli yan etkilere sebep olmakta ya da durumu daha kötü hale getirmektedir.

Aknelerin Nedenleri Nelerdir? Akne Tedavisinde Hangi Yağlar Kullanılır? Öğrenmek İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Akne tedavisi için doğal ev ilaçlarına bakmanız önerilmektedir. Bu doğal tedaviler, sorunu kökten çözen ve cilde yumuşaklık veren uçucu yağların kullanılmasını içermektedir. Araştırmalar, çay ağacı yağının hafif ya da orta şiddetteki aknelerin tedavisinde ilaçlardan altı kat daha faydalı olduğunu bulmuştur. Akne için kullanılabilecek en faydalı yağlar cildi besleyerek, tahrişleri iyileştirmektedir.

Reklam

Aknelerin Nedenleri Nelerdir?

Her yaştan insan zaman zaman ortaya çıkan sivilce ve aknelerden etkilenmektedir. Akneler, yüz, göğüs, sırt ve hatta kollarda ortaya çıkabilmektedir. Akne olarak adlandırılan iltihaplı ve ağrılı sivilceler, kişileri olumsuz etkileyebilmektedir. Tedavi edilmediğinde akne ve sivilceler, uzun süreli akne vebalarına dönüşmektedir. Ayrıca yara izlerine ve özgüvenin azalmasına da neden olabilmektedir.

Aknenin başlıca nedenleri arasında, tıkanmış gözenekler, bakteriler, aşırı yağ üretimi ve ölü deriler sayılmaktadır. Ayrıca, hormonların dengesiz olması, diyetler, stres, doğum kontrol hapları ve bazı reçeteli ilaçlar da sivilceleri daha kötü hale getirebilmektedir. Genetik yapı, değişen hormon seviyeleri, stres ya da cildi tahriş eden kimyasalların kullanımı sivilcelerin artmasına neden olmaktadır. Örneğin, spor malzemeleri ve sırt çantalarından kaynaklanan sürtünmeler cildi tahriş edebilmektedir.

Çeşitli sebeplerle çene, alın, boyun, göğüs ve ciltte sivilceler oluşabilmektedir. Reçetesiz ya da reçeteli ilaçlar, doğal olmayan yüz maskeleri ve sabunlarda bulunan kimyasallar bu sivilcelerin iltihaplı hale gelmesine neden olabilmektedir. Uçucu yağlar, ciltteki bakterileri doğal olarak öldürme gücüne sahip bitkisel ürünlerdir. Lavanta yağı gibi bazı uçucu yağlar, akneler için etkili tedavi sağlamakta ve cildi tahrişten korumaktadır.

Sivilceler, başta gençler olmak üzere birçok yaş grubunu etkilemektedir. 2014 yılında Brezilya’da yapılan bir çalışma, sivilcelerin nedenleri arasında stres, hormonlar ve uykusuzluğu göstermektedir. {1*} Akneler için faydalı olduğu bilinen lavanta ve adaçayı uçucu yağları, stres ve endişeyi azaltarak, uykusuzluk ve uyku sorunları ile mücadele etmektedir. Ayrıca bu yağlar, hormonları düzenleyerek, kişinin cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunmaktadır.

Reklam
Baş Ağrısı ve Migrende Etkili 5 Uçucu Yağ Nedir? Öğrenmek İçin Tıklayın

Akneler İçin Kullanılması Gereken Uçucu Yağlar Hangileridir?

Akneler, kişiler için çözülmesi gereken cilt sorunları olarak bilinmektedir. Tedavisi için kullanılacak bazı uçucu yağlar bulunmaktadır. Bu yağlar, doğal yollarla sağlıklı olmaya yardımcı olmaktadır.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, mikrop önleyici ve bakteri temizleyici bir uçucu yağ olarak bilinmektedir. Çay ağacı yağı, reçetesiz akne ilaçları yerine kullanılabilmektedir. Araştırmalar, aknelerini kendi kendine tedavi eden insanların çay ağacı yağı kullandığını göstermektedir. Bu yağın, hastalarda iltihaplı sivilce sayısını azalttığı, aknelerin iyileştirilmesine yardımcı olduğu ve sonrasında ciltte oluşacak yaraları engellediği bilinmektedir. Ayrıca düzenli kullanılan bu yağ, aknelerin oluşumunu da engellemektedir. {2*}

2007 yılında yapılan bir araştırma, çay ağacı yağının hafif ya da orta şiddetteki akneler için etkili tedavi sağladığını ortaya koymuştur. 60 hasta iki gruba ayrılarak, 45 gün boyunca izlenmiştir. Gruplardan biri çay ağacı yağını kullanmış ve bu grubun daha fazla iyileşme gösterdiği görülmüştür. Ayrıca ağrılı akne sayısının da tamamen sıfırlandığı belirtilmiştir. Çalışmanın sonuçları, genel sivilce şikayetlerinde hafif ve orta şiddette sorunların tamamen ortadan kalktığı da belirtilmektedir. {3*}

Sivilce tedavisinde çay ağacı yağını kullanmak için, temiz bir pamuğa 2-3 damla eklemek ve ilgili bölgeye yavaşça uygulamak gerekmektedir. Ayrıca günlük olarak yüzünüzü bu yağ ile yıkamak ya da sprey şeklinde cilde püskürtmek önerilmektedir.

Doğal Anksiyete Tedavisi İçin Faydalı Uçucu Yağlar Hangileridir? Tıkla ve Öğren

Lavanta Yağı

Lavanta yağı, mikrop önleyiciler ve antioksidanlar içerdiğinden, cildin üstünde birçok faydası bulunmaktadır. Cildi sakinleştirmesinin yanında yumuşatması, sivilcelerin neden olduğu koyu renkli leke ve yara izlerini azaltması onu diğer yağlardan öne çıkarmaktadır. Lavanta yağının faydaları arasında, sivilceye neden olan stres ve kaygı durumlarının azaltılması, uyku kalitesinin arttırılması ve sağlıklı ve parlak cilde sahip olunması sayılmaktadır. Bu yağ, cilt için oldukça önemlidir.

Reklam

Tayland Tabipler Birliği Dergisi tarafından yayınlanan bir araştırma, lavanta yağının solunduğunda rahatlatıcı bir etki sağladığını kanıtlamaktadır. Bu çalışma, lavanta yağının merkezi sinir sistemi, otonom sinir sistemi ve ruh hali değişimleri üzerindeki etkilerini incelemiştir. Yirmi gönüllünün katıldığı araştırma, bu yağın, kan basıncını, kalp atış hızını ve cilt sıcaklığını azalttığını kanıtlamıştır. Katılımcılar, lavanta yağı kullanımından sonra kendilerini daha rahat ve tazelenmiş hissettiklerini belirtmiştir. {4*}

Araştırmalar, stres ve sivilcenin yakından ilişkili olduğunu ve stres seviyesi arttığında sivilcelerin de çoğaldığını göstermektedir. Bunun nedeni, sebum üreten hücrelerin stres zamanında daha fazla çalışmasıdır. Sebum, ölü deri hücreleri ve bakterilerle karışarak cilt gözeneklerini ve saç köklerini tıkayan yağlı bir madde olarak bilinmektedir. Araştırmacılar, aknedeki artışın stres zamanında fazla üretilen bu yağlı maddeler olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle lavanta yağının kullanımı, stresi azaltma yetenekleri ile tedavide oldukça etkilidir. {5*}

Stresi azaltmak için evde 5 damla lavanta yağını sprey olarak odalara dağıtmak ya da bilek, ense ve şakaklara masaj yaparak uygulamak önerilmektedir. Ayrıca sivilceleri iyileştirmesi için doğrudan cilt üstüne sürülebilmektedir.

Lavanta Nedir? Lavanta Çayı ve Özlerinin Faydaları ve Kullanımları Tıkla ve Öğren

Adaçayı Yağı

Adaçayı yağında bulunan linalil asetat adı verilen esterler, cilt iltihabını azaltmakta ve sivilce ya da cilt tahrişleri için doğal bir çare olmaktadır. Ayrıca, genellikle sivilcelere neden olan fazla yağlı ciltlerin yağ seviyelerini düzenlemektedir. Adaçayı yağı, bakterilerin büyümesi ve yayılmasını engellemekte, kokusu ile stres ve kaygı duygularını gidermektedir. Stres hormonu ve kortizol seviyelerinin artıyor olması, özellikle kadınlarda aknelerin artmasına neden olmaktadır.

Fitoterapi Araştırmaları Dergisi tarafından 2014 yılında yayınlanan bir çalışma, adaçayı yağının solunmasının kortizol seviyelerini yüzde 36 oranında azalttığını bulmuştur. Araştırmacılar, adaçayının ruh halini düzelttiğini, stres ve kaygıyı azalttığını, bu özellikleri ile antidepresan ilaçları yerine kullanılabileceğini belirtmektedir. {6*}

Advences in Dermatology and Allergology tarafından yayınlanan yakın tarihli bir çalışma, adaçayı yağının aktif ve doğal bir mikrop önleyici olduğunu göstermektedir. Adaçayı yağının, aknelere, tahrişlere ve diğer cilt enfeksiyonlarına yol açan bakterilere karşı koruma sağladığı bulunmuştur. {7*} Doğal yollarla anksiyete ve stresin tedavi edilmesi için evde 5 damla adaçayı yağının sprey olarak havaya dağıtılması önerilmektedir. Bu durum, aynı zamanda huzursuzluk ve uykusuzluk için de faydalı sayılmaktadır.

Ayrıca, gözenekleri tıkayan ve akneye neden olan bakterileri öldürmek için sorunlu bölgeye 1-3 damla adaçayı yağı sürmek ya da temiz bir pamukla masaj yaparak uygulamak mümkündür. Bu uçucu yağın doğrudan kullanımında, hindistancevizi yağı ya da jojoba yağı ile seyreltilmesi önerilmektedir.

Ardıç Yağı

Ardıç meyvesi yağı, doğal bir bakteri ve mikrop karşıtı olarak tanınmaktadır. Bu özellikleri onu, cilt tahrişleri ve enfeksiyonlarla savaşmak için en popüler doğal ilaç haline getirmektedir. Ayrıca güzel bir cilde sahip olmak ve akneleri tedavi etmek için önerilmektedir.

Ardıç meyvesi yağının toksinleri gideren, detoks yapan ve stresi azaltan yetenekleri de bulunmaktadır. Pharmaceutical Development and Technology tarafından 2005 yılında yayınlanan bir araştırma, bu meyvenin yağının akne karşıtı özelliklerini kanıtlamaktadır. Ardıç yağının mikrop önleyici özellikleri ile taşıyıcı yağlarla karıştırıldığında çok daha etkili hale gelmektedir. {8*}

Sivilce tedavisi için kullanılacaksa sorunlu bölgeye 2-3 damla sürülerek uygulanması önerilmektedir. Ayrıca hassas bir cilde sahipseniz, ardıç meyvesi yağını jojoba yağı ile seyreltmeniz önerilmektedir.

Akne Tedavisinde Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

Uçucu yağların çeşitli kullanımları bulunmaktadır. Bunlar cilt üstüne uygulama, yutma yoluyla ya da aromaterapi olarak adlandırılmaktadır. Uçucu yağları sivilce için kullanmanın en etkili yolu, ilgili bölgeye 2-3 damla sürerek uygulamak olarak bilinmektedir. Yağlar, doğrudan uygulama için güvenli sayılmaktadır ancak hassas ciltlerde taşıyıcı yağlar ile karıştırılması önerilmektedir.

Taşıyıcı yağlar olarak adlandırılan hindistancevizi ve jojoba yağı da cilt için faydalı yağlar olarak bilinmektedir. Örneğin, hindistancevizi yağı cildi nemlendirerek ve cilt tarafından hızlıca emilerek yağ dengesini olumlu etkilemektedir. Aynı şekilde jojoba yağı da cilt sağlığına faydalı ve hem koruyucu hem de temizleyici olarak etkili olan bir uçucu yağ olarak tanınmaktadır. İyot bakımından zengin olan bu yağ, sivilcelere yol açan zararlı bakterileri öldürmektedir. Ayrıca, iyileşme sürecini hızlandırarak cilt sorunlarını azaltmaktadır. {9*}

Kullanım için önerilen dozlar şu şekildedir;

Yüz yıkamak için: Cildi canlandırmak ve akneleri önlemek için şu malzemeleri birleştirebilirsiniz. Sonrasında bu karışımı soğuk bir yerde saklayabilirsiniz.

  • 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 20 damla çay ağacı yağı

Sadece eşit derecede (2 damla) uçucu yağ ve taşıyıcı yağı karıştırarak yüzünüzü yıkamanız da cilt sağlığınızı olumlu etkileyebilmektedir.

Doğal akne izi tedavisi: Yara izleri ve aknelerin iyileşmesi için bir macun yapabilirsiniz. Temiz yüzünüze karışımı uygulayarak 1 saat bekletin, ardından tamamen yıkayın.

  • 2 çay kaşığı çiğ bal
  • 3 damla lavanta yağı
  • 3 damla çay ağacı yağı
  • 3 damla tütsü yağı

Ayrıca cildi nemlendirmek ve sakinleştirmek için lavanta yağının kullanımı, aknelerin iyileşmesine ve zihni rahatlatarak huzur vermektedir.

Uçucu Yağlar Kullanılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Akne tedavisi için önerilen bu dört uçucu yağ güvenli ve etkilidir. Ancak düzenli ve az miktarda kullanmak oldukça önemlidir. Daha yumuşak yağlardan olan lavanta yağı en sık kullanılan uçucu yağlardan sayılmaktadır. Hassas ciltler için uçucu yağı seyreltmek ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmamak önerilmektedir. UV ışıkları cildi daha hassas hale getirdiğinden cilt kızarıklığı ve tahrişlerine neden olabilmektedir. Ayrıca bu yağlar tahrişe neden olduysa hemen kullanmayı kesmek gerekmektedir.

Kaynaklar

{1*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24952024/

{2*} https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924857914003458

{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17314442/

{4*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22612017/

{5*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12873885/

{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24802524/

{7*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4360007/

{8*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16370177/

{9*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22585103/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu