Deri altı sivilceleri, cilt yüzeyinin altında gelişen sivilceleri ifade etmektedir. Halk arasında kör sivilce olarak da bilinmektedir. Her ne kadar bu sivilceler uzaktan fark edilmese de cilt yüzeyine parmakla dokunulduğunda yumru hissedilebilmektedir. Kör sivilceler diğer sivilcelerin sahip olduğu gibi bir “başa” sahip değildir yani uçsuzdur. Aynı zamanda iltihaplanmadan dolayı kırmızı görünümde ve ağrılı olabilmektedirler.
Yağ bezlerinden üretilen fazla sebum, ölü deriler ve hormonlar deri altı sivilcelerin başlıca nedenleri arasındadır. Yüz, boyun, omuzlar, sırt ve göğüs gibi ciltte yağ bezlerinin daha fazla olduğu bölgelerde kör sivilceler daha çok oluşmaktadır. Kör sivilcelerden kurtulmak zor olabilmektedir ancak yeterli sabır ve azimle birlikte tedavileri mümkündür.
Deri Altı Sivilceleri İçin Evde Çözüm Yöntemleri
Basit bir kör sivilce evde tedavi edilebilmekte ve genellikle kendi kendine kaybolabilmektedir.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere iyileşme sürecini hızlandırabilecek bazı evde çözüm yöntemleri bulunmaktadır:
Sıkma ve Patlatma Dürtüsünden Kaçınmak
Bir sivilceyi sıkmak ne kadar cazip gelse de asla kör bir sivilceyi sıkmaya veya patlatmaya çalışmamalısınız. Kör sivilceler cildin yüzeyinde olmadığı için ortaya çıkması daha zor ve hatta bazen imkânsız olmaktadır.
Sivilceyi sıkmaya çalışmak, iltihabı artırmakta ve bu da bölgeyi daha hassas hale getirmektedir. Hatta ciltte kızarıklık artmakta ve izler daha belirgin hale gelebilmektedir. Kör sivilcenin diğer tedavi yöntemleriyle deriden çıkabilmesi için önlemler almak en iyisidir.
Çiğ Bal Uygulamak
Ham bal, reçetesiz satılan ilaçlara karşı doğal bir alternatiftir. Bal, antimikrobiyal özelliği sayesinde bakterilerden kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Bu yöntemi uygulamak için ürününüzün ham bal olduğundan emin olmalısınız. Etkilenen bölgeye az miktarda bal uygulayıp gece boyunca bekletmelisiniz.
Sıcak Kompres Uygulamak
Sıcak kompres uygulamak, kör bir sivilceyi tedavi etmeye yardımcı olabilmektedir. Isı gözenekleri açmakta, bu da sivilceyi cilt yüzeyine yaklaştırarak sivilcenin ucunun ortaya çıkmasını sağlayabilmektedir. Sivilcenin başının oluşması sebum, ölü hücreler ve bakterilerin deriden çıkmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda sıcak kompres ağrıyı hafifletmeye de yardımcı olmaktadır.
Kör bir sivilceyi sıcak kompres ile tedavi etmek için şunlar yapılmalıdır:
- Sıcak bir kompres oluşturun: Temiz bir bezi sıcak suya batırın.
- Sıcak kompres uygulayın: Sıcak kompresi kör sivilce üzerinde 10 ila 15 dakika tutun. Kör sivilcenin başı gelene ve irin serbest kalana kadar uygulamayı günde üç ila dört kez tekrarlayın.
- Etkilenen bölgeyi temiz tutun. Sivilce etrafındaki alanın temiz tutulduğundan emin olun ve dokunmaktan kaçının. Sivilce iyileşene kadar makyaj yapmaktan kaçının.
Sivilce Çıkartması Denemek
Sivilce çıkartması veya sivilce noktası, kör sivilce üzerine yerleştirilebilen küçük bir çıkartmadır. Çıkartma genellikle salisilik asit gibi sivilce tedavisinde kullanılan bir madde içermektedir.
Sivilce çıkartmalarının sebumu dışarı atma, fazla yağı emme, iltihabı azaltma ve lekelerin boyutunu önemli ölçüde azaltma gibi fonksiyonlar göstererek işe yaradığı düşünülmektedir.
Sivilce çıkartmaları eczanelerden temin edilebilmektedir. Bir kişinin sivilce çıkartması takması gereken süre değişebilmektedir ancak genellikle en az 24 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir.
Çay Ağacı Yağını Denemek
Çay ağacı yağı, antibakteriyel özellik gösterdiği için sivilce tedavisinde kullanılan ürünlerde yaygın olarak bulunan bir bileşendir.
Yapılan klinik bir çalışma, %5 çay ağacı yağı içeren bir temizleme jelinin, hafif ila orta dereceli akne için etkili bir tedavi olduğunu göstermiştir. {1*} Başka bir çalışma, çay ağacı yağının 12 hafta boyunca günde iki kez yüze uygulandığında hafif ila orta derecede yüz aknesi için etkili olduğunu bildirmektedir. {2*}
Bununla birlikte, Amerikan Dermatoloji Akademisi, akneyi çay ağacı yağı ile tedavi etmeyi önermek için yeterli kanıt olmadığını bildirmektedir. {3*}
Buzla Ağrıdan Kurtulmak
Bir sivilcenin içi boşaldıktan sonra oluşan kızarıklığı, iltihabı ve şişmeyi azaltmak için bir buz torbası yararlı olabilmektedir.
Şişliği ve kızarıklığı azaltmak için şunlar yapılmalıdır:
- Ilık su ile yüzünüzü yıkayıp temiz bir havluyla kurulayın.
- Buz küplerini plastik bir torbaya veya temiz bir havluya koyun.
- Buz paketini etkilenen bölgeye 5 dakika tutun, 5 dakika uzaklaştırın ve 5 dakika daha tutun.
- Buz uygulamasını günde üç ila dört kez tekrarlayın.
Yıllardır Geçmeyen Sivilceyi Geçirme Yolları
Sivilceler birdenbire ortaya çıkmış gibi görünebilmektedir ancak uygulanacak bazı yöntemler sivilcelerin geçmesinde ve oluşumunun önlenmesinde faydalı olabilmektedir:
- Yüzünüzü sadece günde iki kez veya terliyken yıkayın. Sivilce oluşumuna yatkın cilt, daha sık temizlenirse tahriş olabilir.
- Yüz derisini ovmaktan kaçının. Sivilceye meyilli cilt yağlı veya kirli hissedilebilir, ancak ovularak temizlenmemelidir. Ovma cildi ve akneyi daha da kötüleştirebilir.
- Akneye neden olmayan cilt bakım ürünleri kullanın. Komedojenik olmayan, akne oluşturucu olmayan veya yağsız olarak etiketlenmiş ürünleri tercih etmelisiniz.
- Yastık kılıflarını ve yüzünüze temas eden diğer eşyalarınızı düzenli olarak yıkayın. Ölü deri hücreleri ve bakteriler, kumaşlar üzerinde birikerek gözenekleri tıkayabilmektedir.
Çoğu sivilce sonunda kendi kendine iyileşmektedir. Ancak sivilceniz yukarıda bahsedilen evde tedavi yöntemlerine yanıt vermiyorsa ve buna aşağıda sıralanan belirtiler eşlik ediyorsa mutlaka bir dermatoloğa gitmelisiniz.
- Sivilceniz çok büyük veya ağrılı ise
- En az altı haftalık evde tedaviden sonra kaybolmadıysa
- Ateş, kusma veya mide bulantısı gibi enfeksiyon belirtileri eşlik ediyorsa
- Cilt kanseri belirtileri eşlik ediyorsa
Sivilce Patlatmak İz Bırakır mı?
Cilt yüzeyinde bir sivilce gördüğünüzde, onu patlatmak inanılmaz derecede cezbedici gelebilmektedir. Sivilcenin kendi kendine iyileşmesini beklemenin günler alması ve sivilceyi sıkmanın ise rahatsızlık ve ağrı hissini saniyeler içinde çözmesi bu eylemi daha da cazip hale getirmektedir. Ancak bir sivilce için yapılacak en kötü tedavi onu sıkmaktır.
Sivilceyi kendiniz patlattığınızda cildinizin doğal bariyerine müdahale etmiş olursunuz. Bu da ciltte kalıcı izlere ve enfeksiyona neden olmaktadır. Belirli tipteki sivilceler ne olursa olsun asla kendi başına patlatılmamalıdır. Sivilcenizden bir an önce kurtulmak istiyorsanız sivilcenizi patlatmadan önce, diğer seçenekleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Ekstraksiyon için dermatoloğunuza gidin. Bir dermatolog, steril bir ortamda özel aletler kullanarak sivilceyi çıkarabilir. Bu yöntem, cildinizin diğer bakterilerle yeniden enfekte olma riskini azaltır.
- Sıcak kompres uygulayın. Sıcak kompres, iltihaplı bir sivilcenin ağrısını yatıştırabilir. Isı uygulanarak gözenekler açıldıktan sonra sivilceniz kendi kendine açılıp boşalabilir.
- Reçetesiz bir nokta tedavisi kullanın. Sivilcenizin iyileşmesini hızlandırabilecek tedavi seçenekleri mevcuttur. Salisilik asit, kükürt ve benzoil peroksit bu ürünlerin çoğunda bulunan aktif maddelerdir.
- Evde leke tedavisi deneyin. Ağrılı ve iltihaplı sivilceler için birkaç topikal tedavi kullanılmaktadır. Bu tedaviler, karbonat çay ağacı yağı, kömür maskeleri, hidrojen peroksit olarak bilinmektedir.
Kaynaklar
{1*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17314442/
{2*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27000386
{3*} https://www.aad.org/media/news-releases/acne-guidelines