Reklam
Beslenme

Balın Faydaları ve En İyi Bal Nasıl Anlaşılır?

Reklam

Balın faydaları Ayet ve hadislere konu olmuştur. Balın faydalarını hem ayet hem hadis hem de bilimsel olarak sizler için araştırdık. Balın faydaları ile ilgili yeni bilimsel kanıtlar çıktığında bu makalemizde yeni çalışmaları görebilirsiniz. Bal, düşük enerjiden uyku sorunlarına ve mevsimsel alerjilere kadar her çeşit hastalıkta kullanılabilir. Balın faydalarını araştıran bir çok kişinin ilk aklına gelen soru Bal kilo aldırır mı? oluyor. Hemen açıklayalım: Gerçek işlenmemiş ham bal tüketmek, kilo vermenize bile yardımcı olabilir.

Aristo Diyeti İle 13 Günde 5 Kilo Verin! Aristo Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır? Youtube Videomuzdan İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Balın Faydaları Nahl suresi, ayet 68-69:

Balın faydaları Kur’an-ı Kerim’de Nahl suresinde geçmektedir.

Reklam

“Rabbin bal arısına şöyle vahyetti ‘Dağlardan, ağaç­lardan ve kurdukları çardaklardan’ evler edin. Sonra meyvelerin her türünden ye ve Rabbi’nin yolla­rında boyun eğerek yürü!..’ Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, ondan insanlar için şifa vardır. El­bette bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır.” {1*}

Balın Şifa Olması:

“… Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için şifa vardır…” Mücahid’den nakledildiğine göre, “Onda insanlar için şifa vardır.” cümle­sinden “Kur’an” kastedilmektedir. Fakat cumhura göre kastedilen, baldır. İbn Kesir Mücahid’in bu sözü hakkındaki yorumunda şöyle demiştir: Bu söz haddizatında doğrudur. Zira İsra sûresinde geçen bir ayette şöyle buyurulmuştur: “Kur’an’dan mü’minler için şifa ve rahmet olan şeyleri indiriyoruz…” Ancak ayetin açık üslubundan, kastolunanın bal olduğu anlaşılmaktadır. {2*}

Hadis-i Şeriflerde Balın Faydaları

Hadis-i şerifler çeşitli sitelerden toplanmıştır. Balın faydaları hadislerde şöyle geçmektedir:

Reklam
  • “Kim her ayda üç sabah bal yalarsa (yerse) ona büyük bir bela-dert isabet etmez.” (İbn Kesir Tefsiri)
  • “Sizin ilaçlarınızdan herhan­gi birinde fayda varsa şunlardır: Hacamat yaptırmakta veya bal içmekte, yahut hastalığa denk gelen ateşle yakmak; fakat ben ateşle dağlamaktan hoşlanmıyorum.” (Tâc, III/180)
  • “İki şifa veren maddeye gerekli olun (yararlanın) Bal ve Kur’an.” (İbn Mâce, Tıb 7)
  • “Kim her ay üç sabah yalamak suretiyle bal yerse, birçok belâ (hastalık) ona dokunmaz.” (İbn Mâce, Tıb 8)
  • “Sina (sinameki veya ona benzer bir ot) ve baldan yararlanın. Çünkü bu ikisinde ölümden başka her derde şifa vardır.” (İbn Mâce, Tıb 7)
  • “Evet, ey Allah’ın kulları! Tedavi olun. Zira Allah ne kadar bir hastalık koymuşsa, mutlaka onun şifasını da koymuştur.” buyurdu. (Ebû Dâvud, Tıb, 1; Tirmizî, Tıb, 2)
  • “Resûlüllah (asm) Efendimizin helva ve bal hoşuna giderdi.” (Buharî, Eşribe, 15, Tıb, 4)
  • “Hafızayı kuvvetlendirmek için bal yiyin!” (M.Nasihat)
  • “Bedeni besleyen üç şeyden biri de bal yemektir.” (Şir’a)
  • “Hastaya, bal gibi şifalı bir şey yoktur.” (Ebu Nuaym)
  • “Balda bereket ve şifa vardır. 70 Peygamber bala dua etmiştir.” (B.Arifin)
  • “Şifa olan şeyden biri de bal yemektir.” (Buhari)
  • “Faydalı tedavilerden biri de bal şerbeti içmektir.” (Buhari)
  • “Her ay, 3 sabah aç karnına bal yiyene, büyük bir hastalık isabet etmez.” (Beyheki)
  • “Helal para ile alınan bal, yağmur suyu ile şerbet yapılıp içilirse her derde deva olur.” (Deylemi)
  • “Böğür sancısının ilacı sıcak bal şerbetidir.” (Hakim)
  • “Şu üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti, hacamat, ateşle dağlama. Ama ümmetimi ateşle dağlamadan men ederim.” Buhari
  • “İki şifa kaynağını elden bırakmayın: Bal ve Kur’an.” (İbni Mace)
  • “Resul-i Ekrem, bal şerbetini çok severdi.” (İbni Sünni)

Ayet ve hadislerde anlatılan bal faydalarını bilimsel olarak inceleyelim.

Bal Nedir?

Bal, arılar tarafından çiçek nektarından yapılan saf, filtre edilmemiş ve pastörize edilmemiş bir tatlandırıcıdır. Günümüzde tüketilen balın çoğu kovandan toplandığı için ısıtılan ve süzülen işlenmiş baldır. İşlenmiş balın aksine, çiğ balda inanılmaz besin değeri ve sağlık faydaları vardır.

Bal Kilo Yapar mı?

Araştırma çalışmaları bal yemenin kilo aldırmadığını aksine kilo kaybı sağladığını bulmuşlardır. Balın faydaları için, San Diego Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, şeker yerine bal yemenin fazla kiloların birikmesini önlemeye ve ayrıca kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceğini kanıtladı. Bu da bal kilo aldırır mı sorularının cevabıdır. Sonuçlar ayrıca, balın şekerle karşılaştırıldığında serum trigliseridlerini düşürebileceğini göstermektedir. {3*}

Balın faydaları için Wyoming Üniversitesi’nden bir başka araştırma, ham balın iştahı bastıran hormonları harekete geçirebileceğini buldu. Çift kör rastgele atanan çalışmada, obez olmayan 14 sağlıklı kadında bal veya şeker içeren bir kahvaltı yemesinden sonra iştah hormonları ve glisemik tepkiler ölçüldü. Genel olarak, araştırmacılar bal yemenin potansiyel obezite koruyucu etkiler sunduğu sonucuna vardı. {4*}

Gerçek Balın İçeriği

Gerçek balın değerlerine aşağıda yer verilmiştir.

Reklam
  • % 17 Su
  • % 40 Meyve şekeri (levuloz-fruktoz)
  • % 34 Glikoz (dekstroz)
  • % 2 sakkaroz 
  • % 0,3 protein
  • % 7 madeni tuzlar, mikro elementler, fermentler, vitaminler ve diğer maddeler bulunur.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Balın faydalarından yararlanmak istiyorsanız, satın almadan önce balın gerçek bal olup olmadığını araştırmalısınız. Balın en büyük sorunu kalitesidir. Kaliteli gerçek bal bulmak oldukça zor olabilir. Diğer birçok gıda ürünü gibi, tağşiş yaygındır. Ticari bal genellikle glikoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve bilmediğiniz diğer bileşenlerle karıştırılabildiği için sizi aldatmak kolaydır.

Bal, laboratuvarlarda, bu terkibe göre glikoz ve fruktoz oranı belirlenerek basit bir şekilde test edilir. Genellikle, balda glikoz ve fruktoz oranı normlara uygunsa diğer maddeler de mutlaka normlara uygundur.

Ancak bugün bu test önemini yitirmiştir. Çünkü Türkiye’de artık genetiği değiştirilmiş glikoz ve fruktoz üretilmekte ve yurtdışından getirilen, sentetik bal aroması kullanılmaktadır. Bu şekilde mis gibi bal kokan çeşit çeşit karışımlar bal olarak piyasaya sürülmektedir. Bu sahtekarlığı ispat etmek çok zordur, çünkü Türkiye’de, bu alanda yeterli sayıda ve nitelikte laboratuvar ve uzman yoktur.

En iyi gerçek ham balın kalitesi fabrikalardan değil arılardan gelir ve bu nedenle, içerik etiketini okumak iyi bir başlangıç ​​noktası olacaktır. “Ham bal“, “doğal bal“, “orman balı” veya “organik bal” gibi kelimelere dikkat edin – bunlar normal baldan daha güvenli olabilir. Ancak, gıda düzenlemeleri biraz tehlikeli olduğu için, asla çok emin olamazsınız ve bu kusursuz bir yol olmayabilir. Öyleyse, gerçek ve sahte bal arasındaki farkı gerçekten anlamanız zordur. Gerçeği bilmek için evde test edin.

Gerçek Bal Testi

Balın faydaları için mutlaka gerçek bal yemelisiniz. Peki gerçek veya sahte bal nasıl anlaşılır? İşte size gerçek veya sahte balı birbirinden ayırmak için 7 farklı bal testi.

  • Yumurta sarısı testi: Bir yumurtanın sarısı ile bir kaba gerçek ham balı koyarsanız, karışımı karıştırdığınızda yumurta sarısı pişmiş gibi görünecektir. Sahte bal ile bu işlem yapıldığında yumurta sarısında bir değişiklik olmayacaktır, aynı kalacaktır.
  • Başparmak Testi: Başparmağınıza az miktarda bal koyun ve diğer sıvılar gibi etrafa dökülüp yayılmadığını kontrol edin. Saf ham bal yani gerçek bal akıcı olmaz, sahte bal akıcı olur. Gerçek bal sürüldüğü yüzeye yapışır ve akıp gitmez. Ayrıca, eklenen şeker nedeniyle saf olmayan balın tadı değişir.
  • Ekmek testi: Bir dilim ekmeğin üzerine bal sürün. Gerçek ham bal yaklaşık 60 saniye içinde sertleşir. Sahte bal asla sertleşmez ve ekmeği nem nedeniyle nemli hale getirir. Bu, kullandığınız balın saf olup olmadığını belirlemek için yapılan başka bir basit testtir.
  • Su Testi: Bir çay kaşığı bal alın ve bir bardak su ile doldurun. Sahte veya tağşiş bal suda eriyecek, daha yoğun bir dokuya sahip olan saf ham bal ise topaklar halinde bardağın hemen dibine çökecektir. Aynısını kurutma kağıdı veya beyaz bir bez için de geçerlidir. İkisinin üzerine saf ham bal dökerseniz, emilmeyecek veya leke bırakmayacaktır.
  • Alev Testi: Saf ham bal yanıcıdır. Bununla birlikte, bu testi yaparken son derece dikkatli olmanızı ve riski size ait olmak üzere yapmanızı rica edeceğiz. Kuru bir kibrit çöpü alın ve bala batırın. Kibrit çöpünü yakın. Yanarsa, bal saftır. Yanmazsa, saf değildir ve ayrıca bir miktar nem içerebilir.
  • Sirke testi: Bir çorba kaşığı bal, biraz su ve 2-3 damla sirke özünü karıştırın. Bu karışım köpürürse, balınızın sahte ihtimali çok yüksektir.
  • Isı Testi: Saf balı ısıtırsanız, hızla karamelleşir ve köpürmez. Ancak balın saf olmaması durumunda karamelleşmeyebilir ve ısıtıldığında kabarcıklı hale gelebilir.

Balın Faydaları

Şifalı özelliklerinden dolayı, bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubu için gerekli bir besin maddesidir. Hakiki bal kovandan alındıktan, yaklaşık 4-5 hafta sonra kristalleşmeye başlar. Donmuş balın kristalleri incedir. Büyük kristalli balın kalitesi düşüktür. Bazı bal türleri kristalleşmeyebilir.

Balın faydaları saymakla bitmez, balın faydaları kısaca şunlardır:

  • Mide ve bağırsak bozukluklarına iyi gelir.
  • Mide ve onikiparmak bağırsağındaki ülserlerin ve dış yaraların kapanmasını sağlar.
  • Romatizma, kalp, akciğer, karaciğer ve cilt hastalıklarına iyi gelir.
  • Damar sertliği, sinir bozukluğu ve kansızlığa faydalıdır.
  • Bal hem kabızlığı gideren, hem de ishali durduran bir ilaçtır.
  • Bal yemek insanı gençleştirir, dinç tutar.

Balın faydaları için Memphis Üniversitesi Egzersiz ve Spor Beslenme Laboratuvarı’nda yapılan araştırmalar, ham balın egzersizden hemen önce tüketilmesi gereken en iyi karbonhidrat seçeneklerinden biri olduğunu göstermiştir. Ek olarak, araştırmalar ham balın bir spor yakıtı olarak, çoğu ticari enerji jelinde kullanılan şeker olan glikoz ile eşit performans gösterdiğini ortaya koymuştur. {5*}

En kıymetli bal ilkbahar ve yazın alınan baldır. İlaç olarak kullanılacaksa bu balın tercih edilmesi gerekir. Sonbahar balı ise fazla şifalı değildir.

Bal Çeşitleri Nasıl Belirlenir?

Her yöreye, her bölgeye göre ham bal çeşitleri vardır. Ham Bal çeşitleri, arının hangi çiçekten ve hangi bölgeden bal almasına göre belirlenir. Bal çeşitlerinde en faydalı bal çeşidi diye tabir edersek, en faydalı balın ilkbahar ve yazın alınan ballar olduğunu söyleyebiliriz. Diğer çiçeklere göre değişen ham bal çeşitleri de çiçeğin faydası neyse, o faydaların arılarla birlikte ham bala daha kuvvetli geçmesi denebilir.

Pazarlama aracı olarak kullanılan bal çeşitlerini almadan önce kontrol ediniz, hangi bölge olduğunu, organik olup olmadığını sorunuz. Balın çeşidi kadar arıların ortamı da önemlidir. Örnek olarak arıcılık yapılan bölgenin 5 km yakınlarında yerleşim yeri, tarla, yol vs. varsa o bölgede yetişen bal çeşitlerinden uzak durunuz.

Deli Bal Faydaları Nelerdir? Deli Bal Nerede Yetişir? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Bal Çeşitleri Nelerdir?

Her yöre, bölge ve çiçeğe göre bal çeşitleri vardır. Bu çeşitlemelerin aynı zamanda balın faydalarında önemli yeri vardır.

  • Akasya Balı
  • Anzer Balı
  • Ayçiçek Balı
  • Çam Balı
  • Çiçek Balı
  • Deli Bal (Ormangülü Balı)
  • Hayıt Balı
  • Ihlamur Balı
  • Karabaş Otu Balı
  • Karabuğday Balı
  • Karakovan Balı
  • Keçiboynuzu Balı
  • Kekik Balı
  • Kestane Balı
  • Keven (Geven) Balı
  • Lavanta Balı
  • Meşe Balı
  • Narenciye Balı (Anavarza) Balı
  • Püren Balı

Balla Yapılan İlaçlar

İçinde bal olan ilaç yapmak istiyorsanız mutlaka gerçek bal kullanın. Balla yapılan ilaçlar şunlardır:

  • Ağız ve Burun hastalıkları – Bir nohut tanesi kadar propolis ve aynı miktarda balmumunu, ham bal ile birlikte çiğnemek, ağız ve burun damarlarındaki tıkanıklıkları giderir.
  • Hazımsızlık için zencefilli bal tarifi – Midede fermente olmadığından hazımsızlık için 1-2 yemek kaşığı ham bala yarım çay kaşığı kuru zencefil ekleyip tüketin. {6*}
  • Mide bulantısı bal tarifi – Mide bulantısını önlemek için zencefil, ham bal ve limon suyu karışımı yapın. 1 bardak ılık suya 1 limon suyu ve yarım çay kaşığı zencefil, 1 yemek kaşığı ham bal ekleyin.
  • Akne ve sivilce tedavisi bal tarifi – Bal, sivilceler için uygun fiyatlı bir yüz temizleyici olarak kullanılabilir ve tüm cilt tipleri için uygundur. Yarım tatlı kaşığı ham balı ellerinizin arasında ısıtın ve  nazikçe yüzünüze sürün. 10 dakika bekletin ve ardından ılık suyla durulayın.
  • Eksfoliye edici yüz kremi – Bal harika bir kuru cilt temizleyicisidir. Küveti doldurun, 2 bardak gerçek bal ekleyerek kurumuş cildinizde kullanın, 15 dakika bekleyin, ardından 1 bardak karbonat ekleyin, 15 dakika da karbonat olan karışımı bekletin. Durulanıp çıkın.
  • Şeker hastaları ham bal yiyebilir mi? – Şekeri yüksek olan hastalar da, bir çay kaşığından başlamak şartıyla, her gün 1 tatlı kaşığından bir çorba kaşığına kadar ham bal tüketebilirler ve hakiki ham bal tedavisiyle bu hastalıktan kurtulabilirler. Ham bal, insülini artırır ve hiperglisemiyi azaltır. Azar azar başlayarak bal tüketin, kan şekerinizin buna nasıl tepki verdiğini görebilirsiniz. {7*}
  • Bal kolesterolü düşürür – Bal, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ve bu nedenle koroner arter hastalığı riskinizi azaltabilir. {8*}
  • Bal, kalp ve kan dolaşımını güçlendirir – Gerçek ham bal, kalbi güçlendirerek, kan dolaşımını düzenler ve beyninizin en iyi şekilde çalışmasını sağlar.
  • Bal, antioksidan desteği sağlar – Ham bal tüketimi plakla savaşan antioksidanları artırır. {9*}
  • Uykusuzluk tedavisinde Bal – Ham bal, uykusuzluğun ilacıdır. Ham Bal, melatonini artırmaya ve uyumanıza yardımcı olması için ılık süte bir çorba kaşığı ekleyin. {10*}
  • Prebiyotik destek – Ham bal, bağırsakta iyi bakterilerin büyümesini destekleyen doğal prebiyotiklerle doludur. {11*}
  • Alerjileri tedavisinde Bal yemek – Gerçek ham bal, mevsimsel alerjileri azaltmaya yardımcı olur. Her gün 1-2 yemek kaşığı bal tüketin. {12*}
  • Zeytinyağı limon bal karışımının cilde faydaları – Zeytinyağı ve limon sıkılmış bir kaşık dolusu ham bal, nemlendirici losyon olarak kullanılabilir.
  • Ballı saç maskesi – Ham ballı saç maskesi, saçınızı nemlendirerek parlaklığın artmasına yardımcı olabilir. 1 tatlı kaşığı çiğ balı 5 bardak ılık suyla karıştırın, karışımı saçınıza uygulayın ve bekletin, ardından iyice durulayın, saçınızın her zamanki gibi kurumasını bekleyin. {13*}
  • Ballı tarçını egzama da kullanın – Hafif egzamayı gidermek için ham balı eşit miktarda tarçınla birlikte topikal bir karışım olarak kullanın.
  • Astım ve bronşit hastalarına doğal reçete – Ham bal, astım gibi solunum rahatsızlıklarını tedavi edebilen iltihap önleyici maddelere sahiptir. {14*}
  • Bal pansumanı nasıl yapılır – Topikal olarak kullanılan ham bal, hafif yanıklar, yaralar, kızarıklıklar ve sıyrıklar için iyileşme süresini hızlandırmaya yardımcı olur. Varis yaralarına, kangren yaralarına, ağız yaralarına, çıbanlara, ciltte oluşan iltihaplı yaralara ham bal sürmek şifalıdır. {15*}
  • İdrar yolu enfeksiyonu – Ham Bal, antibakteriyel özelliklerinden dolayı idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. {16*}
  • Ballı şampuanın faydaları – Ham bal saçınızın ve saç derinizin sağlığını korur ve tedavi eder.
  • Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?– Ham Bal boğaz ağrısı ve öksürük için mükemmel ilaçtır. Boğaz ağrısı ve öksürüğü olan çocuklar için faydalıdır. Bir tatlı kaşığı ham bal yutun veya limonlu çaya ekleyin, boğaz ağrısı ve öksürüğün nasıl gittiğini görün. {17*}
  • Göz Hastalıklarında Bal – Ham bal, göze ve göz yaralarına merhemdir. Sorunlu göze minik bir miktar ham bal koymak göz yarasına, göz ağrısına ve göz kızarıklığına iyi gelir.
  • Ağız ve diş tedavisinde – Ham bal yemek ağızı temizler, ağır kokusunu giderir. Dişlerinizdeki bakterileri temizler.
  • Kulak iltihaplarında bal damlatmak – Kulağa eşit miktarlarda ham bal ve ılık suda eritilmiş kaya tuzu damlatmak kulağı iltihaptan temizler.
  • Bademcik iltihabında bal – Bademcikler şiştiğinde ağızda bal tutmak faydalıdır.

Bal Nasıl Yenir?

Balın faydalarından yararlanmak istiyorsanız balı aşağıdaki gibi tüketiniz.

  • Bal, yemek ile birlikte veya yemekten hemen sonra yenirse, tüm şifa özelliğini kaybeder, alerjik etki yapabilir.
  • Bal kilo aldırır mı? Aşırı yenen balın fazlası kilo yapar şişmanlatır, tembellik yapar, uykuyu çoğaltır.
  • Tedavi amacıyla balın faydalarından yararlanmak isteyenler, her sabah veya akşam aç karnına 1 çorba kaşığı bal yiyebilir.
  • Ancak yediği bu bal yemek öğünü yerine geçer, yani ardından yemek yenmez.
  • Balla birlikte su içmede bir sakınca yoktur.
  • Bir diğer seçenek de, sabah ve akşam yemekten önce 1 tatlı kaşığı bal yemektir.
  • Birkaç günü sadece bal ile geçirmek isteyenler ise, günde 100-150gr. gerçek bal yiyebilirler.
  • Her gün ham bal yiyenlerin günde 1 çorba kaşığından fazlasına veya başka tatlılara ihtiyacı yoktur.
  • Balı parmakla veya tahta kaşıkla yemek sünnettir ve daha şifalıdır.

Bal Nasıl Saklanır?

Balın faydaları kaybolmaması için saklama koşullarına uymanızı tavsiye ederiz.

  • Bal buzdolabında değil, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.
  • Eğer bal koyulan cam veya tahta kap sıkıca kapatılırsa, sahip olduğu şifa özelliğini kaybetmeden senelerce saklanabilir.
  • 1 kilo tereyağı, su içinde 5-10 dakika kaynatılır, su üzerine çıkan tereyağı toplanır ve 500 gr. bal ile karıştırılır. Yaralara, egzamaya ve yanıkların üzerine sürülür. Aynı karışım kahvaltıda (otoimmün hastası olmayanlar genetiği değişmemiş ve katkı kullanılmamış) 1 dilim ekmekle de yenebilir.
  • 3 yemek kaşığı papatya 500 gr. sıcak suya konur ve 1 saat demlenmeye bırakılır. 40 dereceye kadar soğuduktan sonra süzülür ve 3 yemek kaşığı bal ilave edilir. Anjin, ağız, dil, mide ve bağırsak yaralarında kullanılır (gargara yapılır, içilir, lavman yapılır).
  • 1 çorba kaşığı bal, 1 bardak elma suyu içinde eritilir ve her sabah aç karnına içilir. Bilhassa karaciğer hastaları için çok şifalıdır.
  • 10 gr. kaya tuzu 50 gr. ılık su ile eritilir. Sonra bu tuzlu sudan gerekli miktar alınır ve aynı miktar bal ile karıştırılır. Sabah-akşam kulaklara 7-8 damla ılıtılarak damlatılır. Ortakulak iltihabı, mantar ve kulak uğultusuna iyi gelir.
  • Ceviz yaprağı çay gibi demlenir ve süzülür. 40 dereceye kadar soğuduktan sonra bal eklenir. Her gün çay gibi içilirse, vücuda kuvvet ve canlılık verir.

Ballı Sarımsak Karışımı Nasıl Hazırlanır?

Ballı sarımsak karışımı, balın faydaları arasında çok büyük bir etkiye sahiptir hatta ballı sarımsak karışımı en güçlü antibiyotiklerden daha güçlüdür. Ballı sarımsak karışımı hazırlarken, sarımsakların yerli olmasına, bal ve limonların doğal olmasına dikkat ediniz. 

Ballı Sarımsak Karışımı Malzemeler

En faydalı balın ilkbahar ve yaz balı olduğunu unutmayınız.

  • 10 tane limon
  • 10 baş dövülmüş sarımsak
  • 1 kilo şifalı, ilkbahar veya yaz balı

Ballı sarımsak karışımı tarifi ise şöyledir:

  • 10 tane limonun suyu, tahta havanda dövülmüş 10 baş sarımsak ve 1 kilo bal ile karıştırılarak cam kavanoza konur.
  • Ağzı 3 kat pamuklu bezle kapatılır, karanlık ve serin bir yerde 7 gün bekletilir.
  • Yedi gün sonra kavanozun kapağı kapatılarak buzdolabına konur.
  • Yıllarca saklanabilir, ne kadar uzun kalsa o kadar kuvvetlenir.
  • Not: Limon suyu yerine ev yapımı elma veya üzüm sirkesi de kullanılabilir.

Ballı Sarımsak Karışımı Nasıl Kullanılır?

  • İlaç bitene kadar her gün aynı saatte aç karnına 4 çay kaşığı yutulur.
  • Her defasında ağza 1 çay kaşığından fazla almamak ve hemen yutmadan, ağızda dağılmasını sağlayacak şekilde dolandıra-dolandıra eritmek gerekir.
  • Çünkü önemli olan ilacın mideye gitmesi değil, ağızdaki kılcal damarlar tarafından emilmesidir.

Ballı Sarımsak Karışımı Ne İşe Yarar?

  • Ballı sarımsak karışımı, ağızda dağılmasını sağlayacak şekilde dolandıra-dolandıra eriterek kullanmak, kalp ve beyin damarlarını temizleyerek açar.
  • Ballı sarımsak karışımı, içilerek tüketildiğinde ise mide ve 12 parmak bağırsağı ülserine, midedeki H. Pylori enfeksiyonuna son verir.

Ballı Sarımsak Karışımı Kimler Kullanabilir?

Ballı sarımsak karışımı, sağlıklı olanların hastalanmaması, hastaların ise tedavisi için yılda bir defa kullanılabilir. Ayrıca 40 yaşın üzerindekiler her türlü hastalıkta ballı sarımsak karışımı kullanabilirler.

İbrahim Saraçoğlu’nun Balın Faydaları

Balın faydaları ve gerçek bal nasıl olmalı bir de Saraçoğlu’ndan dinleyin. Videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.

Kaliteli Bal Nasıl Olmalı? | Prof. İbrahim Saraçoğlu

Kaynaklar

{1*} https://sorularlaislamiyet.com/balin-sifa-olusu-ve-bal-serbetiyle-alakali-hadisler-hakkinda-bilgi-verir-misiniz {2*} https://sorularlaislamiyet.com/balin-sifa-olusu-ve-bal-serbetiyle-alakali-hadisler-hakkinda-bilgi-verir-misiniz {3*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310307 {4*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21504975 {5*} https://www.runnersworld.com/uk/nutrition/a765285/honey-the-facts/ {6*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1431562/ {7*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5822819/ {8*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19627212 {9*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12617614 {10*} http://dailyhealthpost.com/honey-promotes-sleep/ {11*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1431562/ {12*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24188941 {13*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24305429 {14*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5822819/ {15*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5822819/ {16*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29652864 {17*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601686/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu