İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
  • Güzellik
  • Takviyeler
  • İlaçsız Market
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz

İlaçsız Yaşıyoruz > Sağlık > Yanığa Ne İyi Gelir? Evde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yanığa Ne İyi Gelir? Evde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yanık Nedir? Yanık Yüz, Yanık Dereceleri, Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır? Yanık Sarılır Mı?

Yazan İlaçsız Yaşıyoruz
9 Kasım 2021
Yanığa Ne İyi Gelir? Evde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yanığa Ne İyi Gelir? Evde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yanıklar genellikle derinin, sıcak buhara ya da sıvıya, kimyasallara ve güneşe maruz kalması sonucu oluşmaktadır. Yanık tedavisi, oluşan yanığın derecesine göre değişmektedir. Örneğin üçüncü derece yanıklar, ciltteki tüm katmanları tahrip ettiğinden acil müdahale gerektirmektedir. Müdahale geciktiğinde kas ve yağ dokuları ciddi zararlar görebilir.

SAĞLIK TÜYOLARI İÇİN TIKLAYIN


Endometriozis Nedir? Endometriozis Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? YouTube Videomuzu İzleyebilirsiniz.


İçindekiler

  • Yanık Türleri Nelerdir?
    • Birinci Derece Yanık
    • İkinci Derece Yanık
    • Üçüncü Derece Yanık
  • Birinci Derece Yanıkların Evde Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
    • Yanık Bölgeyi Soğutmak
    • Yanıkların İyileşmesine Katkıda Bulunan Gıdalar Tüketmek
    • Yanıkların İyileşme Sürecini Yavaşlatan Gıdalardan Kaçınmak
    • Aloe Vera Kullanmak
    • E Vitamini Takviyesi Almak
    • Çinko Takviyesi Almak
    • L-Glutamin Takviyesi Almak
    • Antioksidan Takviyeler Almak
    • Uçucu Yağlar Kullanmak
  • Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir? Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
    • Birinci Derece Yanık Tedavisi
    • İkinci Derece Yanık Tedavisi
    • Üçüncü Derece Yanık Tedavisi
    • Kimyasal Yanık Tedavisi
  • Yanık Oluşumu Sonucu Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Yanık Türleri Nelerdir?

Yanıklar genellikle deride kızarıklık, su toplaması, ağrı ve şişlik gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler yanık derecesini ve tıbbi müdahalenin gerekli olup olmadığını anlamak için oldukça önemlidir.

Ciltteki hasarın seviyesine göre yanık türleri aşağıda listelenmiştir.

Birinci Derece Yanık

Birinci derece yanık türü yalnızca cildin dış katmanı olan epidermis yapısını etkilemektedir. Belirtiler arasında ciltte kızarıklık ve ağrı bulunur.

İkinci Derece Yanık

İkinci derece yanık türü hem cildin dış katmanı olan epidermisi hem de ikinci katmanı olan dermisi etkiler. Belirtiler arasında ciltte kırmızı ve beyaz leke oluşumu, şişlik ve ağrı bulunur. Su toplamasına bağlı olarak kabarcık oluşumu da gözlenebilir. Eğer yanık çok fazla derine inmişse ciltte yara izi bırakabilir.

Üçüncü Derece Yanık

Üçüncü derece yanık türü, cilt altındaki yağ dokusuna kadar inebilme potansiyeline sahiptir. Cilt üzerindeki yanık alanlar siyah, kahverengi ve beyaz gözükebilmektedir. Bu tür yanıklar sinirleri yok ederek bölgede uyuşmaya neden olabilirler.

Yanığa Ne İyi Gelir? Evde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Birinci Derece Yanıkların Evde Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Birinci Derece Yanıkların Evde Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Bir yanığın en iyi tedavi şekli, yanığın türüne bağlıdır. Birinci derece yanıklar genellikle mutfak gibi ev çevresinde gerçekleşen olaylardan kaynaklanır. Bu tür yanıkların tedavisi kolaydır ve evde tedavi uygulanabilir. Evde uygulanabilen tedavi önerileri şunlardır;

Yanık Bölgeyi Soğutmak

Yanan bölge ilk olarak soğuk su altına tutulmalı veya bölgeye beş dakika boyunca soğuk kompres uygulanmalıdır. Akan soğuk su bölgedeki acıyı dindirir. Yanık bölgeye buz uygulamak bölgeyi daha çok tahriş edeceğinden buz uygulaması önerilmemektedir.

Yanıkların İyileşmesine Katkıda Bulunan Gıdalar Tüketmek

Yanıkların iyileşmesine katkıda bulunmak için, tüketilen besinler de oldukça önemlidir. İyileşme sürecini hızlandıran gıdalar şunlardır;

  • Su: Kaybedilen sıvıları vücuda geri kazandırmak için bol su tüketilmelidir.
  • Narenciye: Kolajen üretimine ve cilt yenilenmesine katkıda bulunur. C vitamini yüksek meyve ve sebzeler tüketilmelidir.
  • Balık: Doku onarımına yardımcı olmak ve enflamasyonu azaltmak için Omega-3 içeren gıdalar tüketilmelidir.
  • Çinko: Çinko, yanığın iyileşme hızı aşamasında önemli bir rol oynamaktadır. Yanığın iyileşme sürecinde çinko açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdalara örnek olarak sığır eti, ıspanak ve kabak çekirdeği verilebilir.
  • Protein: Dokunun yenilenmesi için protein alımı gereklidir. Her öğünde 140 gram yüksek protein içeren gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Omega 3-6-9 Yağ Asitleri Nasıl Dengelenir? Tıkla ve Öğren

Yanıkların İyileşme Sürecini Yavaşlatan Gıdalardan Kaçınmak

Yanıkların iyileşmesine katkıda bulunan gıdalar olduğu gibi bu süreci yavaşlatan gıdalar da bulunmaktadır. Yanıkların iyileşme sürecini yavaşlatan gıdalar şunlardır;

  • Şeker: Vücutta iltihaplanmayı destekler ve iyileşmeye ters bir etki gösterir.
  • Trans Yağlar: Trans yağlar iltihaplanmayı destekleyerek dokunun iyileşme yeteneğini azaltır.
  • İşlenmiş Gıdalar: İşlenmiş gıdalar dokunun iyileşme hızını yavaşlatabilecek kimyasallar, boyalar ve diğer katkı maddeleri içerir.
Şekerli İçeceklerin Zararları Nelerdir? Şekerli İçecekler Yerine Ne İçilmelidir? Tıkla ve Öğren

Aloe Vera Kullanmak

Aloe Vera, serinletici ve yatıştırıcı etkileriyle yanıklarda ve kesiklerde oldukça sık kullanılan bir bitkidir. Bu yüzden 1959 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi, aloe veradan elde edilen merhemin ciltteki yanıkları geçirmesi için reçetesiz satılan bir ilaç olarak kullanımını onaylamıştır.

Kullanım önerisi olarak %99 saf aloe vera jelinin günde iki kez yanık bölgeye uygulanması tavsiye edilmektedir.

E Vitamini Takviyesi Almak

Yanıklar oksidatif strese neden olarak vücutta bulunan E vitaminlerini tüketebilir. Bu konu ile ilgili kapsamlı bir çalışma bulunmasa da yanık tedavisi için E vitamini takviyesi önerilmektedir.

Çinko Takviyesi Almak

Çinko, yanığın hızlı iyileşmesi ve enzimatik reaksiyonlar için oldukça önem taşır. Vücutta yeterli çinko bulunmadığı düşünülüyorsa çinko takviyesi önerilmektedir.

L-Glutamin Takviyesi Almak

Dokunun iyileşmesi ve yanığa bağlı enfeksiyonun önlenmesi için gerekli bir amino asittir. 2014 yılında yayınlanmış olan Beslenme ve Kronik Yaralar adlı bilimsel bir makaleye göre travma, yanık oluşumu ve sepsis durumlarında, glutamin takviyesinin bağırsak fonksiyonunu düzenlediği, septik komplikasyonları azalttığı ve insülin duyarlılığını geliştirdiği gözlenmiştir. Bu sonuç doğrultusunda vücuttaki glutaminin yetersiz olduğu düşünülmektedir.

Antioksidan Takviyeler Almak

Yanıklar vücutta serbest radikallerin salınmasına yol açan inflamatuar bir tepkiye neden olabilir. E ve C vitamini gibi antioksidan takviyeler, yanıkların neden olduğu serbest radikallerin azalmasını sağlar.

Uçucu Yağlar Kullanmak

Lavanta yağı evde yanık tedavisinde kullanılan, doku iyileştirme özelliği olan yağlardan biridir.  2016’da yayınlanan bir araştırma lavanta yağından yapılmış bir merhemin hasarlı bir dokuda oldukça iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. Bu yüzden lavanta yağının, gelecekteki doku onarımı süreçlerinde tedavi edici bir ajan olarak kullanılması düşünülmektedir. Ayrıca 2016’da yapılan bir klinik çalışma da lavanta yağı ile yapılan aromaterapi masajından ya da yağ kokusunun solunmasından sonra kişilerin yanık bölgesindeki ağrıyı azalttığını göstermektedir.

Lavanta yağı, yanıkların iyileşmesine yardımcı olurken buhur yağı ise yanık ve yara izlerini gidermeye yardımcı olmaktadır. Çay ağacı yağı ise enfeksiyon riskini azaltmakta görevlidir.

Doğal Anksiyete Tedavisi İçin Faydalı Uçucu Yağlar Hangileridir? Tıkla ve Öğren
Yanığa Ne İyi Gelir? Evde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir? Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir? Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Yanık türüne bağlı olarak yanık tedavisi değişmektedir. Ciddi derecede doku hasarı içeren büyük yanıklar için acil tıbbi müdahale gerekebilirken daha küçük yanıklar için evde tedavi uygulanabilir.

Tıbbi müdahale gerektiren yanıklar derindir ve çapı neredeyse 7 santimetreden büyüktür. Ciltte siyah, kahverengi ve beyaz renkte lekeler meydana getirir. Ayaklar, yüz, kalça gibi bölgeler bahsedilen büyüklüğe örnek olarak gösterilebilir. Tıbbi müdahale gerektirmeyen, küçük yanıklar ise cilt üzerinde kızarıklığa neden olur. Bu kızarıklığın çapı 7 santimetreden küçüktür ve bir süre sonra yanık bölgesinin su toplaması sonucu kabarcık oluşumu gözlenebilir.

Yanık türlerinin tedavi yöntemleri şunlardır;

Birinci Derece Yanık Tedavisi

Birinci derece yanıklar genellikle antibiyotik içeren veya aloe vera özlü kremlerin yanık bölgeye uygulanmasıyla tedavi edilir. Oluşan ağrı için parasetamol içeren ağrı kesici ilaçlar önerilmektedir.

İkinci Derece Yanık Tedavisi

İkinci derece yanıklar genellikle cilt yüzeyinin %10’dan daha az bir kısmını kaplar. Tedavisi için yaranın temizlenmesi ve yara üzerine antibiyotikli merhem uygulanması gereklidir.

Üçüncü Derece Yanık Tedavisi

Üçüncü derece bir yanık vücutta geniş bir alanı kaplıyorsa enfeksiyon riskini önlemek için kişiye damar yolu ile antibiyotik verilebilir. Buna ek olarak yanık nedeniyle vücudun kaybettiği sıvılar da damar yolu aracılığı ile kişiye verilebilmektedir. Bu tür ciddi yanıklar deri nakline (greft) sebep olabilir.

Kimyasal Yanık Tedavisi

Kimyasal bir maddeye temas sonucu, bir yanık oluştuğunda ilk olarak yanık bölge akan bir suya on dakika boyunca tutulmalıdır. Bunun nedeni deri üzerinde kalan kimyasalı deriden uzaklaştırmaktır. Ardından kimyasalla temas etmiş olan giysi, mücevher gibi eşyalar varsa çıkarılmalı ve yanık bölge steril gazlı bir bezle kapatılmalıdır. Bu uygulamalardan sonra ise mutlaka tıbbi bir müdahale için doktora gidilmelidir.

Kimyasal yanık, göz ve çevresinde oluşursa vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.

Yanık Oluşumu Sonucu Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Üçüncü derece yanıklara evde tedavi uygulamak son derece yanlıştır. Yanlış tedavi sonucu vücutta yanık izleri kalabileceği için bu yanık türü tıbbi yardım gerektirmektedir. Tıbbi yardımdan önce yanmış bölgedeki takı, giysi gibi eşyalar hızlı ve nazikçe çıkarılmalıdır.

Herhangi bir yanık türünde, olası semptomlar dışında bir semptom veya enfeksiyon belirtileri varsa, yanık bölge sürekli su topluyor ve iyileşme belirtisi göstermiyorsa derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

Yanık üzerinde su toplanması sonucu oluşan kabarcıklar kesinlikle patlatılmamalıdır. Kötü bir görüntüye sahip olsalar da su dolu kabarcıklar yanık bölgeyi enfeksiyona karşı korurlar. Eğer kabarcık kendi kendine patlarsa bölge su ve sabun ile nazikçe temizlenmelidir. Bölge temizlendikten sonra temiz ve kuru bir bandaj uygulaması yapılabilir.

Hamileler ve emziren kişiler yanık tedavisi uygulanırken kullanacağı ilaçları doktoruna danışmalıdır.

Kaynaklar

{1*} https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/burns/symptoms-causes/syc-20370539

{2*} https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-burns/basics/art-20056649

{3*} https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

{4*} https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170823093831.htm

{5*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793244/#idm139621104666560title

{6*} https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/foods-to-limit/8-food-ingredients-that-can-cause-inflammation

{7*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/#ch3_r81

{8*} https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01413620

{9*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/

{10*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217039/

{11*} https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1080/15216540410001701642

{12*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27769632/

{13*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27575673/

{14*} https://www.webmd.com/pain-management/guide/pain-caused-by-burns#1-2

{15*} https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12063-burns#management-and-treatment

{16*} https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-chemical-burns/basics/art-20056667

Please login to join discussion

Editörün Seçtikleri

Susam Yağı Mucizesi
Beslenme

Susam Yağı Mucizesi

Yazan İlaçsız Yaşıyoruz
14 Ağustos 2021 - Updated on 6 Aralık 2021
0

Varlığı binlerce yıl öncesine dayanan susam yağı, konulduğu her yemeğin...

Read more
Sağlıklı Aşure

Glutensiz ve Rafine Şekersiz Aşure

4 Kasım 2020 - Updated on 23 Kasım 2021
Adrenal Yorgunluk Ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Adrenal Yorgunluk ve Doğal Tedavi Yöntemleri

28 Temmuz 2021 - Updated on 26 Eylül 2021
Reyhan Faydaları Nelerdir? Reyhan Nasıl Kullanılır?

Reyhan Faydaları Nelerdir? Reyhan Nasıl Kullanılır?

15 Ekim 2021 - Updated on 26 Ekim 2021
Vegan Çikolatalı Kurabiye Nasıl Yapılır? Vegan Çikolatalı Kurabiyenin Malzemeleri Nelerdir?

Vegan Çikolatalı Kurabiye Nasıl Yapılır? Vegan Çikolatalı Kurabiyenin Malzemeleri Nelerdir?

7 Kasım 2021 - Updated on 6 Aralık 2021
Hibiskus Nedir? Hibiskusun Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Nedir? Hibiskusun Faydaları Nelerdir?

21 Ağustos 2021 - Updated on 22 Ağustos 2021
Karanfil Yağı Faydaları Nelerdir?

Karanfil Yağı Faydaları Nelerdir?

3 Ağustos 2021 - Updated on 16 Mayıs 2022
Kan Ve Damar Temizlenmesi

Kan ve Damar Temizlenmesi

7 Temmuz 2020 - Updated on 18 Ağustos 2021
☀️ Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Güneş Yanığı Nasıl Geçer? ☀️

☀️ Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Güneş Yanığı Nasıl Geçer? ☀️

7 Ekim 2021
Vertigo Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

24 Temmuz 2021 - Updated on 31 Temmuz 2021
Kırılgan Narsizm Nedir? Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl Geçer?

Kırılgan Narsizm Nedir? Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl Geçer?

14 Ağustos 2021 - Updated on 15 Ağustos 2021
Böbrek Taşı İçin Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek Taşı İçin Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

10 Aralık 2021 - Updated on 14 Aralık 2021
Hiperkalemi Nedir? 🧪 Hiperkalemi Tedavisinde Ne Kullanılır?

Hiperkalemi Nedir? 🧪 Hiperkalemi Tedavisinde Ne Kullanılır?

12 Ekim 2021
101 Çeşit Şifalı Bitki Ve Baharat 5 Bölüm

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 5. Bölüm

9 Mart 2021 - Updated on 9 Mayıs 2021
Hindistan Cevizinin Faydalari

Hindistan Cevizinin 7 Faydası

16 Şubat 2021 - Updated on 15 Haziran 2021
1 Haftada 5 Kilo Verdiren Dukan Diyeti Nasıl Yapılır

5 Kilo Verdiren Dukan Diyeti Nedir?

1 Nisan 2021 - Updated on 14 Mayıs 2021
Laktik Asit Birikimi Nasıl Önlenir?

Laktik Asit Nasıl Önlenir?

10 Ağustos 2021
0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

13 Temmuz 2021 - Updated on 22 Aralık 2021
En İyi Omega-6 Gıdaları Ve Şaşırtıcı Faydaları

Omega-6 Eksikliği ve Omega-6 İçeren Besinler

9 Ağustos 2021 - Updated on 15 Ağustos 2021
Nöroterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Nöroterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?

15 Kasım 2021 - Updated on 25 Şubat 2022
Manik Depresyon (Bipolar Bozukluk) Nedir? Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir? Yönetmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Manik Depresyon (Bipolar Bozukluk) Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Yönetmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

18 Ekim 2021 - Updated on 5 Aralık 2021
Deli Bal Faydaları Nelerdir? Deli Bal Nerede Yetişir?

Deli Bal Faydaları Nelerdir? Deli Bal Nerede Yetişir?

13 Ağustos 2021 - Updated on 14 Ağustos 2021
En İyi 5 Doğal İştah Kesici

En İyi 5 Doğal İştah Kesici

19 Temmuz 2021 - Updated on 31 Temmuz 2021
Ayak Yanması Neden Olur? Neden Ayak Altı Yanar?

Ayak Yanması Neden Olur? Neden Ayak Altı Yanar?

14 Temmuz 2021
Bağışıklık Sistemi Nedir? Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Korunur?

Bağışıklık Sistemi Nedir? Hastalıkları Nelerdir? Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

20 Eylül 2021 - Updated on 6 Aralık 2021
Geçirgen Bağırsak Neden Olur? Tetikleyen Gıda Katkı Maddeleri

Geçirgen Bağırsak Neden Olur? Tetikleyen Gıda Katkı Maddeleri

5 Mart 2022
Bağırsak Tedavisi

Bağırsak Tedavisi

7 Temmuz 2020 - Updated on 24 Ağustos 2021
Ayak Tırnağı Mantarı Nasıl Geçer? Ayak Tırnağı Mantarı Neden Olur?

Ayak Tırnağı Mantarı Nasıl Geçer? Ayak Tırnağı Mantarı Neden Olur?

16 Ekim 2021 - Updated on 20 Şubat 2022
Aralıklı Oruç

Su Orucu Nedir? Su Orucu Nasıl Yapılır?

8 Şubat 2021 - Updated on 5 Aralık 2021
Soğanın Faydaları

Çiğ ve Kuru Soğanın Faydaları

15 Ekim 2020 - Updated on 25 Ocak 2022

TAKİP ET

  • VİTAMİN ve MİNERAL EKSİKLİĞİNE BAĞLI RAHATSIZLIKLAR❗
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#ciltsağlığı #kırışıklık #vitamin #mineral #b12 #potasyum #çinko #sedefhastalığı #gözkuruluğu #kaskrampları #dişetikanaması #sivilce #saçdökülmesi #vitamineksikliği #mineraleksikliği #iyvitaminvemineraleksikliği #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaşam #ilaçsızmarket
  • Fonksiyonel tıp, bütüncül tıp, alternatif ya da geleneksel tıp alanlarının her birinde hastalar mümkün olan en iyi şekilde dinlenmelidir. Hastaların hayatına odaklanıp yaptıkları yanlışları düzeltebilirseniz eğer, iyileşmeyecek hasta yoktur. 

İlaçsız Yaşıyoruz doktorlarından Dr. Felemez Arslan
  • ÜLSERATİF KOLİTİ OLANLAR NE YEMELİ❗
Takviyeler ve Doğal Çözümler❗

Ülseratif kolit, her yaştan insanı etkileyebilen bir çeşit inflamatuar kalın bağırsak hastalığıdır. Bağışıklık sistemi, virüs ve kötü bakteriler ile savaşırken anormal bir tepki verdiğinde bu hastalık oluşur. Sindirim sisteminde uzun süreli inflamasyona ve ülser semptomlarına veya yaralara neden olur. Genellikle vücudumuzdaki bağırsağın son bölümü olan rektumdan başlayarak iç kısımlara doğru yayılım gösterir. Ülseratif kolit hastalığına sahip kişiler, omega 3 yağ asitleri, probiyotikler, demir ve folat açısından zengin gıdalar ve zerdeçal gibi doğal ve sağlıklı besinleri tüketmelidir.

🌟Ülseratif Kolit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
• Kanlı veya irinli ishal
• Karın ağrısı ve kramp
• Rektal ağrı
• Rektal kanama
• Ateş
• Kilo kaybı
• Dışkıyı boşaltma aciliyeti hissetmek
• Aciliyete rağmen dışkıyı boşaltamamak
• Yorgunluk veya kronik yorgunluk sendromu
• Büyüme geriliği (çocuklarda)

🌟Ülseratif kolit zaman içerisinde vücutta ciddi başka hastalıklara neden olur.
• Şiddetli kanama
• Kolonda delinme
• Şiddetli dehidrasyon
• Karaciğer hastalığı
• Kemik kaybı
• Deri, eklem ve göz iltihabı
• Ağız astarında yaralar (aft)
• Artan kolon kanseri riski
• Hızla şişen kolon
• Damarlarda ve atardamarlarda kan pıhtılaşması riskinde artış

🌟ÜLSERATİF KOLİTİ OLANLAR NE YEMELİ?

🌟Omega 3 Yağ Asitleri
Journal of the Royal Society of Medicine’de yayınlanan 2010 tarihli bir incelemede, ülseratif koliti olan ve tedavisinin bir parçası olarak omega-3 yağ asitleri kullanan 38 yaşındaki bir kadın değerlendirilmiştir. Hasta ilk olarak 1998 yılında 27 yaşındayken 10 günlük kanlı ishal ve alt karında kramp ağrısı şikayetiyle acil servise başvurmuştur. İlerleyen zamanlarda hasta yaklaşık altı kilo vermiştir. Ayrıca dehidrasyon problemi yaşamıştır...
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#ülseratifkolit #ülseratifkolitlemücadele #ülseratifkolittebeslenme #ülseratifkolitdoğaltedavi #kalınbağırsak #omega3 #probiyotik #demireksikliği #folat #zerdeçal #balıkyağı #iyülseratifkolitiolanlarneyemeli #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızmarket
  • SAÇ DÖKÜLMESİNE DOĞAL ÇÖZÜMLER❗

🌟Kabak Çekirdeği Yağı: Günde 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği yağı tüketmek, vücutta DHT hormonu üretimini engelleyerek saç sağlığını destekler. #imkabakçekirdeğiyağı

🌟Çinko: Çinko, bağışıklığı güçlendirmeye, bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve saç problemlerini gidermeye yardımcı olur. Çinko içeren gıdaların veya çinko takviyelerinin alınması önerilir.

🌟Biberiye Yağı: Biberiye yağı, saç sağlığına iyi gelen önemli uçucu yağlar arasındadır. Saç büyümesi için hücresel metabolizmanın uyarılmasını sağlar. #imbiberiyeyağı

🌟Uçucu Yağlar: Lavanta, kekik, sedir ağacı, adaçayı ve nane yağı saç derisinde kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Saçların hızlı uzaması için, 3-4 damla nane yağı, biberiye yağı ve adaçayı yağını bir çorba kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Günde bir veya iki kez saç derisine masaj yaparak uygulayın. #imlavantayağı #imnaneyağı

🌟Elma Sirkesi: Saç dökülmesini önler ve saçların uzamasını sağlar. Elma sirkesi, saç derisinin pH dengesini korumaya yardımcı olur ve kaşıntı, kepek gibi saç derisi sorunlarına neden olan bakterileri yok eder. 2 yemek kaşığı elma sirkesi bir bardak suda seyreltilir. Duştan hemen sonra kökten uca tüm saça dökülür. Durulamaya gerek yoktur. #imelmasirkesi

🌟Zencefil: Zencefildeki besin öğeleri saç köklerini besler, saç derisinde kan dolaşımını artırır ve saçların uzamasına yardımcı olur. Saçların kurumasını ve kırılmasını önlemeye yardımcı olan nemlendirici özelliklere sahiptir. Baharatın antimikrobiyal etkileri, kepek ve saç derisiyle ilgili diğer problemleri önlemeye de yardımcı olur.
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#saçdökülmesi #kabakçekirdeğiyağı #çinko #biberiyeyağı #uçucuyağ #elmasirkesi #zencefil #aloevera #bvitamini #hindistanceviziyağı #balıkyağı #çemenotutohumu #soğansuyu #kahve #limonsuyu #iysaçdökülmesinedoğalçözümler #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaş
  • KARANFİL YAĞI NASIL KULLANILIR❓

🌟Sentetik koku, boya, koruyucu, Sülfat, SLS, paraben, SLES içermeyen, vegan, doğa dostu, %100 doğal karanfil yağını @ilacsizmarket in sitesi www.ilacsizmarket.com dan alabilirsiniz.🌟

✅Candida
1-2 damla karanfil yağı, günde 1 kez, 250 ml suya damlatarak içilir. 2 haftadan fazla kullanmayın. 15 günlük ara vererek 2-3 kez tekrarlanabilir.
Vajina ağzı, makat gibi hassas bölgelerin kaşıntısı ve temizliği için 2 çay kaşığı Hindistan cevizi yağına 5 damla karanfil yağı eklenir, iyice karıştırılır ve sorunlu bölgelere sürülür. Vajina ve makat içine sürmeyin.
Ağızdaki pamukçuklar için, 1/3 su bardağı (yaklaşık 60 ml) su içerisine 1 damla karanfil yağı damlatılır ve iyice karıştırılır. Ağızda 5 dakika çalkalanır ve tükürülür.

✅Diş Ağrısı
• 1 çay kaşığı (5ml/50 damla) zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı içerisine 3 damla karanfil yağı damlatılır ve iyice karıştırılır.
• Hazırlanan karışıma temiz bir pamuk batırılır ve karışım doğrudan ağrıyan dişin ve diş etinin üzerine 5-10 dakika konulur.
• Tadı çok keskin ise biraz daha taşıyıcı yağ ekleyerek seyreltebilirsiniz.
• Uygulanan kür etkisini 2-3 saat boyunca gösterir.

✅Soğuk Algınlığı ve Grip
• 1 çay kaşığı (5ml/50 damla) Hindistan cevizi yağı içerisine 4-5 damla karanfil yağı eklenir ve iyice karıştırılır. Boyun ve göğüs bölgesine masaj yapılarak uygulanır.

✅Kaşıntı
1 çay kaşığı (5ml/50 damla) Hindistan cevizi yağı içerisine 3 damla karanfil yağı eklenir ve iyice karıştırılır. Kaşınan bölgelere masaj yaparak uygulanır.

✅Cilt Lekeleri, Sivilce İzleri ve İnce Çizgiler
• 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı içerisine 3-4 damla karanfil yağı eklenir ve iyice karıştırılır.
• Yüz doğal bir sabun ile yıkanır ve durulanır.
• Karışım cilde nazikçe uygulanır, 30 dakika bekletilir, sonra yıkanır....
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#karanfilyağı #uçucuyağı #candida #kaşıntı #regl #soğukalğınlığı #dişağrısı #ağızsağlığı #karanfilyağınasılkullanılır #grip #depresyon #yüksektansiyon #ciltlekesi #sivilce #bilekburkulması #iykaranfilyağınasılkullanılır #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaşam
  • SAÇ DÖKÜLMESİNE NE İYİ GELİR❓

Sağlıklı bir insanın her gün 20-30 adet saçı dökülür. Günde 50-100 adet saç teli kaybı normal sayılıyor olsa da dökülen saç miktarını azaltmak oldukça önemlidir. Kimyasal madde üreten fabrikalara yakın bölgelerde oturmak, bilgisayar başında çok fazla çalışmak, kimyasal içerikli temizlik ürünlerini çok fazla kullanmak, kortizon ve doğum kontrol hapı gibi sentetik ilaçları, antiromatizmal ve antidepresan ilaçları, kimyasal saç boyalarını ve şampuanları kullanmak saç dökülmesine sebep olabilir.

Ayrıca şampuanlar östrojen hormonunu taklit eden kimyasalları, koku maddelerini ve daha birçok zararlı bileşeni içerdiği için insan sağlığını tehdit eder ve saçların kirlenmesine ve dökülmesine sebep olur. 

🌟PEKİ NE YAPILMALI?
🌟Bu Gıdalardan Uzak Dur!
• Şeker
• İşlenmiş Gıdalar
• Kafein
• Alkol ve Sigara
• Trans Yağlar

🌟Bu Gıdaları Tüketin
• Kimyasal İçermeyen Gıdalar: Kimyasal madde içermeyen gıdalar, saç sağlığını korumaya yardımcı olur. Çünkü kimyasallar endokrin sistemi bozarak hormon dengesizliklerine ve sonucunda da saç dökülmesine yol açar.
• Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği ve yağı içerdiği çinko sayesinde saç sağlığını korumaya ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda çinko eksikliğinin hipotiroide ve saç dökülmesine sebep olduğu tespit edilmiştir.
• Balıklar: Somon gibi yüksek omega-3 içeriğine sahip balıkların tüketilmesi, saç uzamasına yardımcı olur ve saç sağlığını destekler.
• Yeşil Çay: Yeşil çay düşük seviyelerde kafein içeren içeceklerden biridir. Kontrollü tüketimi ile saç dökülmesinin önüne geçilebilir.
• Tohumlar: Chia tohumu, keten tohumu ve kenevir tohumu gibi lifli gıdalar saç büyümesine yardımcı olabilecek sağlıklı yağları içerir.
• Kemik Suyu: Protein, kolajen ve amino asitler bakımından zengin içeriklere sahip olan kemik suyu, saçların sağlıklı büyümesine yardımcı olur...
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#saçdökülmesi #saçsağlığı #kellik #saçseyrekliği #şeker #kimyasalgıdalar #alkol #kötübeslenme #saçdökülmesineneiyigelir #omega3 #kabakçekirdeği #yeşilçay #iysaçdökülmesineneiyigelir #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaşam

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • Aydınlatma Metni
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
  • Güzellik
  • Takviyeler
  • İlaçsız Market

Güncellenen İçerikler

Yasemin Çiçeği Faydaları Nelerdir? Yasemin Çayı Ne İşe Yarar?

Yasemin Çayı Faydaları Nelerdir? Yasemin Çayı Ne İşe Yarar?

22 Eylül 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022
Civanperçemi Ne İşe Yarar?

Civanperçemi Ne İşe Yarar?

11 Ağustos 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022
Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

5 Ekim 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022
Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar? Ekinezya Çayı Faydaları Nelerdir?

Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar? Ekinezya Çayı Faydaları Nelerdir?

29 Eylül 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.



Profesyonel Web Tasarım sistemleri ile hazırlanmıştır.


No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
  • Güzellik
  • Takviyeler
  • İlaçsız Market

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - VagonSoft Web Tasarım.

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayafasını ziyaret edebilirsiniz.