Reklam
Diyetler

Ketojenik Diyet Rehberi

Reklam

Neler Okuyacaksınız -->

Ketojenik diyet, daha etkili yağ yakmanıza yardımcı olabilecek düşük karbonhidratlı, orta proteinli, yüksek yağlı bir diyettir. 50’den fazla çalışmada gösterildiği gibi kilo kaybı, sağlık ve performans için Ketojenik diyetin birçok faydası vardır. Bu yüzden birçok doktor ve diyetisyen tarafından önerilmektedir.

Ketojenik diyet nedir? veya Keto nedir? vücudunuzun “keton” adı verilen küçük yakıt molekülleri üretmesine neden olduğu için bu şekilde adlandırılır. Kan şekeri (glikoz) yetersiz olduğunda vücudunuz için kullanılabilecek alternatif bir yakıt kaynağıdır.

Reklam

Çok az karbonhidrat veya çok az kalori yediğinizde, karaciğeriniz yağdan keton üretir. Bu ketonlar daha sonra vücutta, özellikle beyin için bir yakıt kaynağı görevi görür. Beyin, her gün çok fazla enerji tüketen aç bir organdır ve doğrudan yağla çalışamaz. Yalnızca glikoz veya ketonlarla çalışabilir.

Birçok çalışma, Ketojenik diyet ile kilo verme ve hastalıklardan kurtulmanın mümkün olduğunu göstermektedir. Ketojenik diyet diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalığına karşı da faydalıdır.

Bu makalemizde sizlere “Ketojenik diyet nedir? Ketojenik Diyet Ne Demek? Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?” Ketojenik Diyet Zararları, Ketojenik Diyetde Yasaklar! Ketojenik Diyet Yan Etkileri! gibi merak edilenleri ve ketojenik diyet listesi hazırladık.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, Atkins ve düşük karbonhidrat diyetleriyle birçok benzerliği olan çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Ketojenik diyette karbonhidrat alımı azalır, yerine yağlar tüketilir. Karbonhidratlardaki bu azalma, vücudunuzu Ketozis adı verilen metabolik bir duruma sokar.

Reklam

Ketozis durumunda, vücudunuz enerji için yağ yakmada inanılmaz derecede verimli hale gelir. Aynı zamanda karaciğerdeki yağı, beyin için enerji sağlayabilen ketonlara dönüştürür. Ketojenik diyet, kan şekeri ve insülin seviyelerinde önemli düşüşlere neden olabilir. Bu, artan ketonlarla birlikte bazı sağlık yararlarına sahiptir.

 

Ketojenik Diyet Çeşitleri

Ketojenik diyetin aşağıdakiler gibi çeşitli versiyonları vardır:

  1. Standart Ketojenik Diyet:Bu diyet çok düşük karbonhidratlı, orta proteinli ve yüksek yağlı bir diyettir. Tipik olarak %70 yağ, %20 protein ve %10 karbonhidrat içerir.
  2. Döngüsel Ketojenik Diyet: 5 ketojenik gün ve 2 yüksek karbonhidrat günü gibi daha yüksek karbonhidrat alımı olan diyettir.
  3. Hedefli Ketojenik Diyet:Bu diyet, antrenman yaptığınız da ekstra karbonhidrat almanızı sağlar.
  4. Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet:Standart Ketojenik diyete benzer, ancak daha fazla protein içerir. Genellikle %60 yağ, %35 protein ve %5 karbonhidrat oranı yapılır.

Standart ve yüksek proteinli ketojenik diyet beslenme programı uygulamak gündelik yaşam için daha çok tercih edilir. Döngüsel veya hedefli ketojenik diyet menüsü daha gelişmiş diyetlerdir, vücut geliştiriciler veya sporcular tarafından sıklıkla kullanılır.

Makalemizdeki bilgiler, çoğunlukla standart ketojenik diyet için geçerlidir, ancak aynı ilkelerin birçoğu diğer diyetler için de geçerlidir.

Reklam

Önerilen Makale: Eliminasyon Diyeti 5 Haftalık Gıda Listesi

Ketozis Nedir?

Ketoz, vücudunuzun karbonhidrat yerine yağı yakıt olarak kullandığı metabolik bir durumdur. Karbonhidrat tüketiminizi önemli ölçüde azalttığınızda, vücudunuzun hücreler için ana enerji kaynağı olan glikoz (şeker) alımını sınırladığınızda ortaya çıkar. Ketojenik diyet yapmak, ketozise girmenin en etkili yoludur. Ketozise girmek için, karbonhidrat tüketimini günde yaklaşık 20 ila 50 gramla sınırlamayı, et, balık, yumurta, kuruyemiş ve sağlıklı yağları almalısınız.

Protein tüketiminizi azaltmakta önemlidir. Çünkü, protein, yüksek miktarda tüketildiğinde glikoza dönüşmektedir. Bu durum, ketozisi yavaşlatabilir. Uzun aralıklı beslenmek, daha hızlı, ketozise girmenize yardımcı olur. Uzun aralıklı beslenmeniz, birçok farklı biçimi vardır, ancak en yaygın yöntem, yiyecek alımını günde yaklaşık 8 saat ile sınırlandırmayı ve kalan 16 saat boyunca bir şey yememeyi içerir.

Vücudunuz tarafından üretilen keton miktarını ölçerek ketoza girip girmediğinizi belirlemenize yardımcı olabilecek kan, idrar ve nefes testleri mevcuttur. Artan susuzluk, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma ve açlık veya iştah azalması gibi bazı semptomlar ketoza girdiğinizi de gösterebilir.

Ketozise ulaşmak için ne yapılır?

Çok fazla karbonhidrat yemekten kaçının. Muhtemelen karbonhidrat alımını günde 50 gram net karbonhidratın altında, ideal olarak 20 gramın altında tutmanız gerekecektir. Karbonhidrat ne kadar azsa, diyet ketoza ulaşmak, kilo vermek veya tip 2 diyabeti iyileştirmek için o kadar etkilidir. Karbonhidrat saymak ilk başta yardımcı olabilir. Ancak önerilen yiyeceklerimize ve menülerimize sadık kalırsanız, saymadan bile keto kalabilirsiniz.

Ketojenik Diyetin Faydaları

Ketojenik diyet hangi hastalıklara iyi gelir? Ketojenik diyet kimlere uygulanır? Ketojenik diyet, epilepsi gibi nörolojik hastalıkları tedavi etmek için ortaya çıkmıştır.

Bilimsel araştırmalar, Ketojenik diyetin çok çeşitli sağlık durumları için faydaları olabileceğini göstermiştir:

  • Kalp hastalığı: Ketojenik diyet, vücut yağı, HDL (iyi) kolesterol seviyeleri, kan basıncı ve kan şekeri gibi risk faktörlerini iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Kanser: Ketojenik diyet, şu anda kanser için ek bir tedavi olarak araştırılıyor çünkü tümör büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
  • Alzheimer hastalığı: Ketojenik diyet, Alzheimer hastalığının semptomlarını azaltmaya ve ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
  • Epilepsi: Araştırmalar, Ketojenik diyetin epileptik çocuklarda nöbetlerde önemli azalmalara neden olabileceğini göstermiştir.
  • Parkinson hastalığı: Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bir çalışma Ketojenik diyetin, Parkinson hastalığının semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu.
  • Polikistik yumurtalık sendromu: Ketojenik diyet, polikistik over sendromunda önemli bir rol oynayabilen insülin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
  • Beyin yaralanmaları: Bazı araştırmalar ketojenik diyetin, travmatik beyin yaralanmalarının sonuçlarını iyileştirebileceğini öne sürüyor.

Bu alanların çoğuna yönelik araştırmanın kesin olmadığını unutmayın.

Ketojenik Diyetin Zararları

Ketojenik diyet çoğu sağlıklı insan için genellikle güvenli olsa da, vücudunuz uyum sağlarken bazen başlangıçta yan etkileri olabilir.

Genellikle keto gribi olarak adlandırılan bu etkilerin bazı anekdot kanıtı vardır. Uygulayanların raporlarına göre, genellikle birkaç gün içinde biter.

Keto gribi semptomları arasında ishal, kabızlık ve kusma yaşanabilir. Diğer daha az yaygın keto gribi semptomlarında şunlar vardır:

  • Zayıf enerji ve zihinsel işlev
  • Artan açlık
  • Uyku sorunları
  • Mide bulantısı
  • Sindirim rahatsızlığı
  • Düşük egzersiz performansı

Keto gribi sorununu en aza indirmek için, ilk birkaç hafta düzenli olarak düşük karbonhidrat diyeti deneyebilirsiniz. Bu, karbonhidratı tamamen ortadan kaldırmadan önce vücudunuza daha fazla yağ yakmayı öğretebilir.

Ketojenik diyet vücudunuzun su ve mineral dengesini de değiştirebilir, bu nedenle öğünlerinize fazladan tuz eklemek veya mineral takviyeleri almak yardımcı olabilir. Beslenme ihtiyaçlarınız hakkında doktorunuzla konuşun.

Ketojenik Diyetle Kilo Verilir mi?

Ketojenik diyet, kilo vermenin ve sağlıklı olmanın en etkili yoludur. Araştırmalar, Ketojenik diyetin kilo vermede düşük yağlı diyet kadar etkili olabileceğini göstermektedir.

Ketojenik diyet, çok doyurucudur. Kalori saymadan veya yiyecek alımınızı takip etmeden kilo verebilirsiniz. Çok düşük karbonhidrat içeren ketojenik diyet uygulamanın, uzun süreli kilo kaybı için düşük yağlı diyete göre biraz daha etkilidir. Keto diyetini uygulayan kişiler, düşük yağlı diyet uygulayan gruba göre ortalama 2 kg daha fazla vermiştir.

Aynı zamanda diyastolik kan basıncında ve trigliserit seviyelerinde azalmaya da yol açar.

34 yaşlı yetişkinde yapılan çalışmada, 8 hafta boyunca ketojenik diyet uygulayanlar ile, düşük yağlı diyet uygulayanla kişiler karşılaştırılmış araştırmada ketojenik diyet yapanların toplam vücut yağlarının yaklaşık beş kat daha fazla kaybettiği bulunmuştur.

Artan ketonlar, düşük kan şekeri seviyeleri ve gelişmiş insülin duyarlılığı da önemli bir rol oynayabilir.

Ketojenik Diyet Zayıflatır Mı?

Ketojenik diyet obezite ile mücadelede başvurulan yöntemlerden biridir. Obezite, dünya genelinde başlıca sağlık problemlerinden biridir. Günümüzde, dünya genelinde yetişkinlerin %15’ini etkilemektedir.

Obezite ile mücadele etmek isteyen pek çok kişi, karbonhidrat alımını sınırlandıran ketojenik diyet gibi pek çok diyet uygulamasını denemektedir. Bazı çalışmalar, ketojenik diyet fazla kilolu kişiler için faydalı olabileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, bazı doktorlar, düşük karbonhidrat alımına dayalı bu diyetin genel sağlıkla ilişkisini sorguladı ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduğu belirtildi. Ketojenik diyet, kilo vermenizi sağlasa da bazı yan etkileri de olabilir.

Ketojenik diyet; alınan kalori miktarının büyük bölümünün yağlardan geldiği, orta derecede protein ve az miktarda karbonhidrat alınan bir diyet tipidir.

Karbonhidrat alımı azaldıkça ve yağ tüketimi arttıkça; vücut, ketozis adı verilen bir duruma girmektedir. Bundan sonra da vücuttaki yağlar, ketonlara dönüşmeye başlamaktadır.

Düşük karbonhidrat alınan bu diyet ile geçen birkaç haftanın sonunda, vücut artık yakıt olarak karbonhidratları değil yağları yakmaya başlar. Ketojenik diyet, insülin hormonu seviyelerini düşürmek için de iyidir. Bu da özellikle insülin direnci olan kişiler ve şeker hastaları için yararlı olabilir. Ketojenik diyette, genel olarak besinler yer almaktadır. Ketojenik diyet listesi şu şekilde sıralanabilir.

  • Kırmızı et, tavuk, hindi, balık
  • Tereyağı
  • Yumurta
  • Peynir çeşitleri
  • Krema
  • Zeytinyağı
  • Fıstık ezmesi
  • Kuruyemişler
  • Avokado
  • Chia, keten tohumu gibi tohumlar
  • Karbonhidrat oranı düşük sebzeler

Bunların dışında, aşağıdaki besinler de dahil olmak üzere, neredeyse tüm karbonhidrat kaynakları beslenme programından çıkarılmaktadır:

  • Pilav
  • Fasulye
  • Patates
  • Tatlı
  • Süt
  • Bakliyatlar
  • Meyveler
  • Karbonhidrat oranı yüksek sebzeler

Ketojenik Diyetle Neden Hızlı Kilo Verilir?

Yapılan çalışmalar, ketojenik diyetin kilo vermeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu tip beslenme; yağ oranını azaltmaya, kas kütlesini korumaya ve pek çok hastalığın semptomlarını iyileştirmeye faydalı olabilir.

Bazı araştırmalarda, ketojenik diyetin düşük yağ içeren diyetlere göre daha etkili olabileceğini de öne sürmektedir.

Eski tarihli bir çalışmada, ketojenik diyet programı uygulayan kişilerin; daha düşük kalori ve yağ alımına dayalı diyetleri uygulayan kişilerden %50 daha fazla kilo verdikleri bulunmuştur. Çalışmanın sonunda, bu kişilerin kötü kolesterol ve toplam kolesterol seviyelerinde de iyileşme olduğu görülmüştür.

2007 yılında yapılan bir çalışmada; 12 hafta boyunca düşük karbonhidrat diyeti uygulayan grubun, aynı süre boyunca düşük yağlı diyet uygulayan gruba göre 3 kat daha fazla kilo verdiği bulunmuştur.

Ketojenik diyet ile ilgili yapılan diğer çalışmalarda, yüksek yağ ve düşük karbonhidrat alımına dayalı bir beslenme programının besin alımını ve iştahı azaltabileceği de bulunmuştur.

Ketojenik diyet, kalori hesaplamaktan ve saymaktan hoşlanmayan kişiler için de bir seçenek olabilir. Bu tip beslenmede, belirli yiyecekler listeden çıkarıldığı için kalori hesaplaması yapmanız da gerekmez. Bu diyeti uygularsanız, yine de günlük karbonhidrat miktarını takip etmeniz gerekir. Ve bu da gıda seçimlerine özen göstermeyi gerektirir.

Bununla birlikte, yukarıda bahsedilen çalışmaların büyük bir bölümü küçük gruplar üzerinde uygulanmış ve kısa vadeli çalışmalardır. Uzun vadede, ketojenik diyetin kilo kaybına nasıl bir katkı sağlayacağının belirlenebilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Ketojenik Diyetle Zayıflama Nasıl Olur?

Ketojenik beslenmeye dayalı bir diyet programı, kilo kaybını aşağıdaki şekilde desteklemektedir:

  • Protein alımı artar. Ketojenik diyette, genellikle alınan protein alımı artar. Protein alımını arttırmak da çeşitli açılardan kilo kaybını desteklemektedir.
  • Glukoneogenez gerçekleşir. Bu sayede, vücut diğer makroları yakıt olarak kullanır. Bu işlem, gün içerisinde daha fazla kalori yakılmasına katkı sağlar.
  • İştahı azaltır. Ketojenik beslenme, daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Bu da açlık hormonlarını desteklemektedir.
  • İnsülin direncinde olumlu gelişmeler olur. Düşük yağ alımına dayalı bu beslenme tipi, insülin direncini olumlu yönde etkilemektedir. Bu da metabolizmanın iyileşmesini sağlayabilir.
  • Depolanan yağ miktarı azalır. Çalışmalar, ketojenik beslenme tipinin şekerin vücut yağına dönüşmesi sürecini azaltır. Bu diyet ile karbonhidrat alımı minimum seviyede olduğundan, enerji olarak yağlar kullanılır.
  • Yağ yakımı artarBu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da ketojenik diyet ile ilgili yapılan bazı çalışmalar; günlük aktiviteler ve egzersiz sırasında yağ yakımının belli bir miktara kadar artabileceğini göstermektedir.

Bu faydaları ile, ketojenik beslenme tarzı kilo vermeye katkı sağlayabilir. Bununla birlikte, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ alımına dayalı bu diyeti uygularken, ihtiyacınız olan kalori miktarını aldığınızdan emin olmalısınız.

Kalori alımını çok fazla azaltmak, metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak, uzun vadede kilo vermeyi zorlaştırabilir.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik beslenme şeklini denemeye karar verdiyseniz, aşağıdaki temel adımları göz önünde bulundurmayı unutmayın:

  • Karbonhidratları uzaklaştırın! Yiyeceklerin etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirin. Günlük alınan kalori miktarını 20-50 gram arasında sınırlı tutmayı hedefleyin.
  • Lif stoklayın! Kuruyemiş, yumurta, peynir, et ürünleri, avokado, zeytinyağı, somon gibi yağlı balıklar ve kremayı evinizden eksik etmeyin. Bunlar, artık beslenmenizin temel parçalarıdır.
  • Düşük karbonhidratlı sebzeler tüketin! Yağ oranı yüksek gıdaların kalori değeri de yüksektir. Bu nedenle, tabağınızı daha düşük kalori seçeneklerle doldurmak için, her öğünde düşük karbonhidratlı sebzeleri tüketin. Bu sebzeler, tam tahıllar ya da bakliyatlardan alamayacağınız lifleri almanıza da yardımcı olur.
  • Denemeler yapın! Ketojenik beslenme, seçenekleri bol olan ve ilginç menüler oluşturabileceğiniz bir beslenme tipidir. Evde ketojenik ekmek, kek, tatlı ve hatta makarna yapmayı deneyebilirsiniz.
  • Yeme planı oluşturun! Karbonhidrat miktarı düşük olan öğünler bulmak her zaman kolay olmayabilir. Diğer diyet listelerinde olduğu gibi, ketojenik diyette de bir plana sahip olmak önemlidir.
  • Neyi sevdiğinizi bulun! Sizin için en eğlenceli ve lezzetli ketojenik tarifleri bulana kadar denemeler yapmaya devam edin.
  • İlerlemenizi takip edin! Her birkaç haftada bir ne kadar ilerleme kaydettiğinizi gözlemlemek için fotoğraflarınızı çekip kaydedin. Ölçülerinizi not alın ve tartıdaki kilonuzu takip edin. İlerlemenizin yavaşladığını ya da durduğunu düşünürseniz, günlük kalori alımınızı tekrar gözden geçirin.
  • Tutarlı olun! Başarıya ulaşmak bir gecede gerçekleşmez. Diğer tüm diyet programlarında olduğu gibi, ketojenik beslenme tipinde de tutarlı ve sabırlı olmak en önemli faktörlerin başında gelmektedir.

Ketojenik Diyette Kısıtlanan ve Yasak Gıdalar

Karbonhidratı yüksek olan yiyecekler sınırlandırılmalıdır. Ketojenik diyette azaltılması veya yenmemesi gereken yiyeceklerin listesi:

  • Şekerli yiyecekler: Meyveli soda, cola, meyve suyu, tatlılar, kek, dondurma, şeker vb.
  • Tahıllar veya nişastalar: Buğday bazlı ürünler, pirinç, makarna, tahıl vb.
  • Meyve: Çilek gibi küçük meyveler hariç tüm meyveler.
  • Fasulye veya baklagiller: Bezelye, barbunya, mercimek, nohut vb.
  • Kök sebzeler: Patates, tatlı patates, havuç, yaban havucu vb.
  • Az yağlı veya diyet ürünleri: Az yağlı mayonez, salata sosları ve çeşniler.
  • Bazı çeşniler veya soslar: Barbekü sosu, ballı hardal, teriyaki sosu, ketçap vb.
  • Sağlıksız yağlar: İşlenmiş hidrojenize yağlar (Ayçiçek yağı, margarin), mayonez vb.
  • Alkol: Bira, şarap, likör, karışık içecekler vb.
  • Şekersiz diyet gıdalar: Şekersiz şekerler, şuruplar, pudingler, tatlandırıcılar, tatlılar vb.

Ketojenik Diyette Neler Yenir?

Ketojenik yiyecekler nelerdir? Ketojenik yiyecekleri aşağıdaki listeden okuyabilir, size hazırladığımız ketojenik diyet listesi içerisinden seçiminizi yapabilirsiniz.

Ketojenik Diyet Listesi:

  • Et: Kırmızı et, biftek, tavuk ve hindi.
  • Yağlı balık: Somon, alabalık, ton balığı ve uskumru
  • Yumurtalar: Serbest gezen hayvanların yumurtaları.
  • Tereyağı ve krema: Merada beslenen tereyağı ve yoğun krema
  • Peynir: Çedar, keçi, krema, mavi veya mozzarella gibi işlenmemiş peynirler.
  • Kuruyemiş ve tohumlar: Fındık, badem, ceviz, keten tohumu, kabak çekirdeği, chia tohumu vb.
  • Sağlıklı yağlar: Sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı
  • Avokado: Bütün avokado veya taze yapılmış guacamole sosu.
  • Düşük karbonhidratlı sebzeler: Yeşil sebzeler, domates, soğan, biber vb.
  • Çeşniler: Tuz, karabiber, otlar ve baharatlar

7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi (Ketojenik Diyet Menüsü)

Ketojenik diyet örneği için, aşağıda vermiş olduğumuz ketojenik diyet örneğinin günlerini değiştirerek kendinize 7 günlük ketojenik diyet listesi oluşturabilirsiniz. Ketojenik diyet PDF dökümanımız hazırlanıyor, bittiğinde buradan paylaşılacak. Ketojenik diyet PDF’inden haberdar olmak için yorum bırakmanız yeterlidir.

7 günlük ketojenik diyet örneği:

Pazartesi

  • Kahvaltı: Domatesli sebzeli ve yumurtalı krepler
  • Öğle yemeği: Zeytinyağlı tavuk salatası, beyaz peynir, zeytin ve ek yeşillikler
  • Akşam yemeği: Fırında kuşkonmazlı somon

Salı

  • Kahvaltı: Yumurta, domates, fesleğen ve ıspanaklı omlet
  • Öğle yemeği: Dilimlenmiş çilek ile badem sütü, fıstık ezmesi, ıspanak, kakao tozu ve stevialı milkshake
  • Akşam yemeği: Sebze çorbası

Çarşamba

  • Kahvaltı: Hindistan cevizi ve böğürtlenle süslenmiş fındık sütlü chia pudingi
  • Öğle yemeği: Avokado ve ton balık salatası
  • Akşam yemeği: Brokoli ve salata ile kuzu pirzolası

Perşembe

  • Kahvaltı: Avokado, biber, soğan, az domatesli ve baharatlı omlet
  • Öğle yemeği: Bir avuç kuruyemiş, zeytin ve yeşillik
  • Akşam yemeği: Bol sebzeli tavuk (fırın veya güveç)

Cuma

  • Kahvaltı: Keçi veya koyun yoğurdu, kuruyemiş (isteğe göre yoğurda kakao tozu ve çilek)
  • Öğle yemeği: Bir adet yumurta, mevsim yeşillikleri ve zeytin
  • Akşam yemeği: Karışık sebzeli yemek

Cumartesi

  • Kahvaltı: Yaban mersini (yenebilecek meyvelerden isteğe göre) ve mantarlı krep
  • Öğle yemeği: Kabak eriştesi ve kırmızı pancar rende salatası
  • Akşam yemeği: Bol yeşillikli salata ve balık

Pazar

  • Kahvaltı: Fırınlanmış mantar veya mantarlı omlet
  • Öğle yemeği: Tavuk haşlama ve hafif buharlanmış brokoli
  • Akşam yemeği: Kabak spagetti

Her türden zengin gıdalar tüketmeye özen gösterin.

Sağlıklı Ketojenik Diyet Atıştırmalıkları

Yukarıdaki menüde öğlen yemeği de verilmiştir. Ketojenik diyet uygulaması bu tarz menü ile daha kolay yapılabilir. Sonraki haftalarda ara öğünü kaldırıp, ihtiyacınız oldukça ekleyebilirsiniz. Sabah kahvaltısını biraz daha çeşitli gıdalardan oluşturursanız ve sağlıklı yağları fazla tüketirseniz ara öğüne ve atıştırmalıklara ihtiyacınız kalmayacaktır. Tabii ki gün içinde bol su içmeyi unutmayınız. Yine de atıştırmalık ihtiyacınız olursa ek olarak aşağıdaki gıdalardan seçiminizi yapabilirsiniz veya yenecek gıdalardan atıştırmalık oluşturabilirsiniz.

  • Bir avuç kuruyemiş veya tohum
  • Zeytin
  • Bir veya iki haşlanmış yumurta veya omlet
  • Şekersiz glütensiz katkı malzemesi olmayan ketojenik diyet dostu atıştırmalıklar
  • %90 bitter çikolata
  • Fındık yağı ve kakao tozu ile karıştırılmış yoğurt
  • Çilek ve sade süzme peynir
  • Kahvaltıdan veya önceki akşamdan kalan küçük yemek artıkları

 

Ketojenik Diyette Daha Fazla Yağ Yemek En İyi 10 Yol

Ketojenik diyet sırasında daha fazla yağ yemek, ana enerji kaynağınız demektir. Yağ, harika bir lezzet arttırıcıdır, yiyeceklerin daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca oldukça da doyurucudur. Düşük karbonhidratlı bir diyetin tatmin edici olması için, ketojenik diyet yaparken daha fazla yağların bol tüketebileceğini unutmayın. Şişmanlamaktan korkmayın. (Doğal yağ, sağlığınız için zararlı değildir ve düşük karbonhidrat diyetinin bir parçası olarak sizin için faydalı olabilir.) Aç kalmayın.

Daha fazla yağ yemek kolay, lezzetli ve tatmin edici olabilir. Zevkinize ve yaşam tarzınıza uygun ipuçlarını bulun ve yepyeni bir lezzet dünyasına dalın. Doğal yağı tabağınıza geri davet etmek sadece lezzetli değildir; açlığı uzak tutarken karbonhidratı düşük tutmanıza da olanak tanır. Yedikten sonra doygunluğa ulaşmak için yeterince yağ ekleyin. Ketojenik diyette daha fazla yemek için aşağıdaki tavsiyelerimize uyabilirsiniz.

 

1. Öğünlerinizde Yüksek Yağlı Yiyecekler Tüketin

Peynir, avokado ve et gibi bütün yiyecekler, tabii ki bol miktarda yağ da dahil olmak üzere lezzet ve besinler ekler! Hemen hemen her yemeğin üzerine biraz serpin.

İşte yağ alımınızı artırmak için 15 yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı yiyecek:

  1. Rendelenmiş parmesan
  2. Rendelenmiş kaşar
  3. Ufalanmış beyaz peynir
  4. Eritilmiş gravyer
  5. Fırında Brie
  6. Izgara hellim
  7. Kuşbaşı avokado
  8. Siyah zeytinler
  9. Yeşil zeytin
  10. Sotelenmiş çam fıstığı
  11. Kızarmış susam tohumları
  12. Şeritli badem
  13. Kıyılmış macadamia fıstığı
  14. Baharatlı ceviz
  15. Kuşbaşı hindistan cevizi

2. Tam Yağlı Malzemeler Tüketin

Az yağlı ve yağsız ürünlere veda edin. Suni kremalar ve yağı azaltılmış fıstık ezmesinden kurtulun. ‘Hafif’ veya ‘diyet’ etiketli herhangi bir öğeyi evinizden çıkarın. Yağsız ve az yağlı süt ürünlerini unutun.

Alışveriş listenizi yeniden şekillendirin. Alışveriş sepetinizi avokado ve yumurta gibi yağ açısından zengin seçenekler de dahil olmak üzere gerçek bütün yiyeceklerle doldurun. Sağlıksız yağlar yerine doğal yağ eklemeye çalışın. Yağlı et kesimleri, yağsız kesimlere göre daha lezzetli, yumuşak ve ucuz olabilir. Somon ve sardalye bol miktarda sağlıklı yağ içerir ve aynı zamanda besin değeri de oldukça yüksektir.

 

3. Doğal Yağlar ile Pişirin

Haşlanmış sebzeler veya kuru tavuk göğsü yerine, sebzelerinizi, etlerinizi, balıklarınızı ve yumurtalarınızı tereyağı gibi lezzetli doğal yağlarla pişirin veya aşağıdaki 4. maddedeki, diğer fındık yağlarını (macadamia, badem, ceviz vb.) deneyin.

 

4. Farklı Tatlar İçin Farklı Yağlar Kullanın

Yağlar bir yemeğin lezzetini değiştirebilir ve bu da öğünlerinize çeşitlilik katar. Örneğin, rahatlatıcı ve tanıdık bir tat için üzerine tereyağlı yeşil fasulye veya Asya esintili lezzetli bir varyasyon için onları fıstık yağında soteleyin ve susam yağı ile gezdirin. En çok hangi yağı neyi sevdiğinizi görmek için yeni kombinasyonlarla denemeler yapın. Sağlıklı yağlardan birkaçını buzdolabınızda veya kilerinizde stoklayın:

  • Tereyağı
  • Donyağı, ördek yağı ve diğer hayvansal yağlar
  • Hindistancevizi yağı
  • Zeytin yağı
  • Avokado yağı
  • Fıstık yağı
  • Diğer fındık yağları (macadamia, badem, ceviz vb.)
  • Susam yağı

5. Düşük Karbonhidratlı Tarifler Hazırlayın

Düşük karbonhidratlı tarifler, bol miktarda yağ içeren lezzetli yemek tarifi vardır. Yemek tarifi isterseniz yorum yapabilirsiniz.

6. Herhangi Bir Yemeğin Üzerine Sıvı Yağ, Sos veya Tereyağı Ekleyin

Yemeğinizi yağ açısından zengin seçeneklerden biriyle tamamlayın. Üstüne yağ gezdirin… Sosuna dökün… Tereyağında eritin….

7. Atıştırmalıkların Yağ İçerdiğinden Emin Olun

Kural olarak, atıştırmalıklardan kaçınmak en iyisidir, ancak bir sonraki öğüne rahat bir şekilde yetişemeyecek kadar acıktıysanız, bol yağlı gerçek yiyecek atıştırmalıklarına ulaşın. Bu atıştırmalıklar arasında peynir, fındık ve haşlanmış yumurta gibi besinler yer alır.

8. Düşük Karbonhidratlı Peynir Ekleyin

Peynir, herhangi bir öğüne basit bir ektir. Her zaman tüketilecek gıdadır. Çok fazla kaloriye ihtiyacınız varsa, peynir kalori ihtiyacınızı karşılayacaktır.

9. Kahve veya Çayın İçine Yağ Ekleyin

Kahve veya çayın içine hindistancevizi yağı eklemek veya tereyağı eritmek hızlı ve kolaydır. Bu sıcak ve rahatlatıcı yağ miktarı, kahvaltının yerini alabilir, öğünler arasında açlığı giderebilir veya doymamışsanız tatlı yerine geçebilir. Bu seçeneği akıllıca kullanın; bazı insanlarda çok fazla tüketmek kilo kaybını geciktirebilir veya kolesterolü yükseltir. Aç değilseniz sıcak içeceğinize yağ eklemeyin. İç organlardaki yağlanmayı azaltmak için saf Hindistan cevizi yağı tüketilebilir.

Önerilen makale: Hindistan Cevizinin 7 Faydası

10. Tatlı Olarak Ahududulu Toplar Yiyin

Tatlı tüketmemenizi tavsiye ederiz. Fakat kendinizi şımartmaya karar verirseniz yağlı, şekeri ve yapay tatlandırıcıları düşük tatlı tarifleri arayın. Ahududu üzerinde şekersiz krem şanti mükemmel bir seçimdir.

Ketojenik Diyette Ne Kadar Protein Yiyebilirim?

Ketojenik veya düşük karbonhidrat diyetinde ne kadar proteine ​​ihtiyacınız olduğu konusunda bunalmış veya kafanız karışmış hissediyorsanız, yalnız değilsiniz.

Bu nedenle, makalemizin başında, Keto veya ketojenik diyet, daha etkili yağ yakmanıza yardımcı olabilecek düşük karbonhidratlı, orta proteinli, yüksek yağlı bir diyettir. Demiştik. Bununla birlikte, düşük karbonhidrat alanında çalışan uzmanlar arasındaki farklı görüşlerle ilgileniyorsanız, okumaya devam edin.

Keto ve düşük karbonhidrat uzmanları arasında protein alımı söz konusu olduğunda neyin en uygun olduğu konusunda evrensel bir fikir birliği yoktur.

  • Daha düşük protein: Ron Rosedale, uzun ömürlülüğü desteklemek için keto diyetinde 1 kg yağsız kütle başına 1.0 gram protein önermektedir. 68 kg ağırlığındaki bir kişi için bu, vücut kompozisyonuna bağlı olarak günde yaklaşık 60-63 gram protein olacaktır.
  • Daha yüksek protein: Tartışmaların diğer ucunda, Dr. Ted Naiman, düşük karbonhidrat veya ketoyu takip eden, özellikle kilo kaybıyla ilgilenen kişiler için yüksek protein alımını savunuyor. Önerisi, 500 gr. yağsız kütle başına 1 gram protein tüketmektir. Yukarıdaki 68 kg kişi için bu, günde yaklaşık 130-140 gram protein olacaktır. Dr. Rosedale’nin önerdiği miktarın iki katından fazla.
  • Orta düzeyde protein: Diğer uzmanların çoğunun önerileri bu ikisi arasında bir yere düşüyor. Örneğin, ketojenik araştırmacılar Dr. Steve Phinney ve Jeff Volek, çoğu kişi için referans ağırlığı kg’ı veya “ideal” vücut ağırlığı başına 1.5-1.75 gram protein önermektedir. 68 kg’lık bir kişi için bu, günde yaklaşık 102-119 gram proteindir.

Karışıklığa ek olarak, diğer doktorlar ve bilim adamları protein kısıtlamasının uzun ömürlülüğün anahtarı olduğuna inanıyorlar ve bu nedenle daha az protein hedeflemeliyiz. Genel düşünce, proteinin büyümeyi teşvik etmesidir ve yaşlandıkça beyindeki kanser hücreleri veya amiloid plakları gibi anormal büyümeyi önlememiz gerekir.

Beslenme kısıtlaması yoluyla yaşamın uzatılmasına ilişkin karşılaştırmalı ve meta-analitik iç görüler çalışmasında, solucanlar, kemirgenler ve diğer hayvanlarda protein kısıtlamasının uzun ömürlülüğü destekleyebileceğine dair ön kanıtlar olsa da insanlarda ve özellikle düşük karbonhidrat diyeti yiyen insanlarda veriler eksik.

Bu nedenle, özellikle çok az protein yeme riskleri göz önüne alındığında, düşük karbonhidratlı bir diyette çok fazla protein tüketmenin potansiyel riskleri hakkında herhangi bir sonuca varmanın çok erken olduğunu düşünüyoruz.

Doğru miktarda protein almak karmaşık veya stresli olmak zorunda değildir. Çoğu zaman, doyurucu bir miktarı yiyerek ve tok hissetmeye başladığınızda dikkat ederek hedef aralığınıza girersiniz.

İşte 20-25 gram protein almak için yemeniz gereken yiyecek miktarları:

  • 100 gram et, kümes hayvanları veya balık
  • 4 büyük yumurta
  • 240 gram sade yoğurt
  • 210 gram süzme peynir
  • 100 gram sert peynir
  • 100 gram badem, yer fıstığı veya kabak çekirdeği
  • Diğer kuruyemişler, tohumlar ve sebzeler, ortalama porsiyon başına yaklaşık 2-6 gram olmak üzere az miktarda protein sağlar.

Yukarıdaki görüntü 20 gram proteini dört farklı şekilde göstermektedir. Badem, somon, yumurta ve tavuk butları.

Aşağıda, aynı yiyecekleri kullanarak günlük protein alımının üç farklı seviyesinin örneklerini görebilirsiniz:

70 gram protein

Kahvaltı

  • 2 yumurta
  • 30 gr. peynir

Servis Önerisi

  • 1 su bardağı mantar
  • 1 su bardağı ıspanak

Öğle yemeği

  • 85 gr. somon

Servis Önerisi

  • 2 su bardağı karışık salata
  • ½ avokado
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Akşam yemeği

  • 100 gr. tavuk

Servis Önerisi

  • 1 su bardağı karnabahar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

100 gram protein

Kahvaltı

  • 3 yumurta
  • 30 gr. peynir

Servis Önerisi

  • 1 su bardağı mantar
  • 1 su bardağı ıspanak

Öğle yemeği

  • 130 gr. (4.5 oz) somon

Sunum önerisi

  • 2 su bardağı karışık salata
  • ½ avokado
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Akşam yemeği

  • 140 gr. tavuk

Servis Önerisi

  • 1 su bardağı karnabahar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

130 gram protein

Kahvaltı

  • 4 yumurta
  • 60 gr. peynir

Sunum önerisi

  • 1 su bardağı mantar
  • 1 su bardağı ıspanak

Öğle yemeği

  • 150 gr. somon

Servis Önerisi

  • 2 su bardağı karışık salata
  • ½ avokado
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Akşam yemeği

  • 180 gr. tavuk

Servis Önerisi

  • 1 su bardağı karnabahar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Ketojenik Diyeti Kolaylaştırmanın Püf Noktaları

  • Ketojenik diyet programı uygulamak zor olsa da kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz birkaç ipucu ve püf noktası vardır.
  • En sevdiğiniz yiyeceklerin diyetinize nasıl uyacağını belirlemek için yiyecek etiketlerini öğrenerek, yağ, karbonhidrat ve lifleri kontrol edin.
  • Öğünlerinizi önceden planlayın, kendinize mutlaka 1 haftalık menüler oluşturun.
  • Birçok web sitesi, yemek bloğu, uygulama ve yemek kitabı, kendi özel menünüzü oluşturmak için kullanabileceğiniz keto dostu tarifler ve yemek fikirleri sunar. Karar veremediğiniz tarifleri bu gönderi altına yorum yaparak bize sorabilirsiniz.
  • Bazı yemek dağıtım hizmetleri, evde keto yemeklerinin tadını çıkarmanın hızlı ve kolay bir yolu için keto dostu seçenekler bile sunar.
  • Zamanınız kısıtlı olduğunda sağlıklı dondurulmuş Ketojenik diyet öğünlerine bakın.
  • Sosyal toplantılara giderken veya aile ve arkadaşlarınızı ziyaret ederken, kendi yemeğinizi de götürebilirsiniz. Bu durum, iştahınızı azaltmanızı ve yemek planınıza bağlı kalmanızı çok daha kolay hale getirir.

Ketojenik Diyeti Dışarıda Nasıl Uygularız?

Restoranda yemeğinizi ketojenik diyete uygun hale getirmenin ipuçları:

  • Çoğu restoran et veya balık yemekleri sunar. Sipariş ederken yanındaki yüksek karbonhidratlı yiyecekleri sebzelerle değiştirin.
  • Omlet gibi yumurta içerikli yemekler harika bir seçenektir.
  • Köftelerin yanındaki patates kızartmalarını sebzelerle değiştirebilirsiniz. Fazladan avokado, yeşillik gibi gıdalar ekleyin.
  • Tatlı olarak meyve seçebilirsiniz. Yemekten sonra meyve yenmez.

Ketojenik Diyet ve Diyabet

Diyabet, metabolizmadaki değişiklikler, yüksek kan şekeri ve bozulmuş insülin fonksiyonuyla karakterizedir.

Ketojenik diyet, tip 2 diyabet, prediyabet ve metabolik sendromla yakından bağlantılı olan fazla yağı kaybetmenize yardımcı olabilir. Daha eski bir çalışma, ketojenik diyetin insülin duyarlılığını %75 oranında artırdığını buldu. Tip 2 diyabetli kadınlarda yapılan küçük bir çalışma, 90 gün boyunca ketojenik bir diyetin ardından, uzun vadeli kan şekeri yönetiminin bir ölçüsü olan hemoglobin A1C düzeylerini önemli ölçüde azalttığını buldu.

Tip 2 diyabetli 349 kişide yapılan başka bir çalışmada, ketojenik diyet uygulayanların 2 yıllık bir süre içinde ortalama 11,9 kg kaybettiği bulundu. Bu, kilo ile tip 2 diyabet arasındaki bağlantı düşünüldüğünde önemli bir avantajdır. Ayrıca, kan şekeri yönetiminde iyileşme yaşadılar ve çalışma süresince katılımcılar arasında belirli kan şekeri ilaçlarının kullanımı azaldı.

Ketojenik diyet, daha etkili yağ yakmanıza yardımcı olabilecek düşük karbonhidratlı, orta proteinli, yüksek yağlı bir diyettir. 50’den fazla çalışmada gösterildiği gibi kilo kaybı, sağlık ve performans için ketojenik diyet çok faydalıdır. Bu yüzden birçok doktor ve diyetisyen tarafından önerilmektedir. Ketojenik diyet nedir? veya Keto nedir?, vücudunuzun “keton” adı verilen küçük yakıt molekülleri üretmesine neden olduğu için bu şekilde adlandırılır. Kan şekeri (glikoz) yetersiz olduğunda vücudunuz için kullanılabilecek alternatif bir yakıt kaynağıdır. Çok az karbonhidrat veya çok az kalori yediğinizde, karaciğeriniz yağdan keton üretir. Bu ketonlar daha sonra vücutta, özellikle beyin için bir yakıt kaynağı görevi görür.

Beyin, her gün çok fazla enerji tüketen aç bir organdır ve doğrudan yağla çalışamaz. Yalnızca glikoz veya ketonlarla çalışabilir. Birçok çalışma, ketojenik diyet besinleri tüketmenin kilo vermenize ve hastalıklardan kurtulmanıza yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ketojenik diyet epilepsi diyabet, kanser ve Alzheimer hastalığına karşı da faydalıdır.

Bu makalemizde sizlere Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet ne demek? Ketojenik diyet nasıl apılır? Ketojenik diyet zararları, Ketojenik diyette Yasaklar! Ketojenik diyet yan etkileri! gibi merak edilenleri ve ketojenik diyet listesi hazırladık. Makalemizdeki bilgiler, çoğunlukla standart ketojenik diyet için geçerlidir, ancak aynı ilkelerin birçoğu diğer diyetler için de geçerlidir.

Önerilen Makale: Eliminasyon Diyeti 5 Haftalık Gıda Listesi

Ketojenik Diyet Takviyeleri

Ketojenik diyette takviyeye ihtiyaç duyulmaz fakat bazı önemli takviyeler faydalı olabilir.

  • MCT yağı: Hurma çekirdeği yağı ve hindistan cevizi yağında bulunur. İçeceklere veya yoğurda eklenen MCT yağı enerji sağlar ve keton seviyelerinin artmasına yardımcı olur.
  • Mineraller: Su ve mineral dengesindeki değişimler nedeniyle başlangıçta ilave tuz ve diğer mineraller önemli olabilir.
  • Kafein: Enerji, yağ kaybı ve performans için kafein fayda sağlayabilir.
  • Eksojen ketonlar: Vücudun keton seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir.
  • Kreatin: Sağlık ve performans için sayısız fayda sağlar. Bu, ketojenik bir diyeti egzersizle birleştiriyorsanız yardımcı olabilir.
  • Peynir altı suyu: Günlük protein alımınızı artırmak için yarım kaşık peynir altı suyu proteini shake veya yoğurt kullanın.

Ketojenik Diyetin Zararları

Uzun vadede keto diyetinde kalmak aşağıdaki riskler dahil bazı olumsuz etkilere neden olabilir.

  • Kandaki düşük protein
  • Karaciğerde fazla yağ
  • Böbrek taşı
  • Mikrobesin eksiklikleri
  • Tip 2 diyabet için sodyum-glikoz kotransporter 2 (SGLT2) inhibitörleri adı verilen bir ilaç türü, kan asitliğini artıran tehlikeli bir durum olan diyabetik ketoasidoz riskini artırabilir. Bu ilacı alan herkes keto diyetinden kaçınmalıdır.
  • Uzun vadede keto diyetinin güvenliğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılmaktadır. Seçimlerinize rehberlik etmesi için doktorunuzla veya diyetisyeninizle görüşün.
  • Olası etkileri için, başlangıçta, doyana kadar yemek yemek ve kaloriyi çok fazla kısıtlamaktan kaçınabilirsiniz. Genellikle, ketojenik diyet, kasıtlı kalori kısıtlaması olmaksızın kilo kaybına neden olur.

Emzirenler Ketojenik Diyet Yapabilir mi?

Ketojenik diyet, sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besleyici yiyecekleri yerken fazla kilo vermenin mükemmel bir yolu olabilir. Fakat, nadir durumlarda, çok sıkı düşük karbonhidratlı diyet yapmak, emzirme sırasında tehlikeli olabilir. Emzirenlerde ketojenik diyetin güvenli olması için, günde en az 50 gram karbonhidrat içeren düşük karbonhidratlı gıda tüketebilirsiniz.

Emziren anneler için “güvenli” karbonhidrat alımının ne kadar olması gerektiğini tanımlayan hiçbir çalışma yoktur. Bununla birlikte, potansiyel olarak tehlikeli vaka raporları, sürekli olarak ciddi karbonhidrat kısıtlamasıyla oluşmuştur. Bu nedenle, riski en aza indirmek için orta veya az karbonhidrat kısıtlamasının (günde 50 gramın üzerinde) yeterli olması makul görülmektedir.

Her zaman olduğu gibi, emzirenlerin kendilerini nasıl hissettiklerine dikkat etmeleri ve karbonhidrat miktarını ayarlamaları ve kendilerini iyi hissetmiyorlarsa doktorlarıyla iletişime geçmeleri gerekiyor.

Ketojenik Diyette Emzirmek Tehlikeli midir? Emzirme sırasındaki ketoasidoz, düşük karbonhidrat diyetinin yanı sıra başka unsurlar tarafından da tetiklenebilir. Örneğin, oruç tutarsanız veya hastalık sırasında veya ameliyattan sonra yemek yemekte zorlanırsanız, ne tür bir diyet uyguluyor olursanız olun bu gerçekleşebilir.

İşte emziren kadınların ameliyat veya hastalık nedeniyle oruç tutarken veya çok az yemek yerken ketoasidoz geliştirdiği vakalara birkaç örnek:

Emzirenlerin yeterli besin almak çok önemlidir. Herhangi bir şekilde ciddi azalma anneyi riske atabilir.

Ketojenik Diyet veya Düşük Karbonhidrat Diyet Emzirmeyi Etkiler mi? Çoğu insan, istediği kadar az karbonhidrat yiyebilir çünkü karbonhidrat hızlı bir şekilde, vücudun ana enerji kaynağı olur, yağ ve ketonları kullandığı normal ve sağlıklı bir metabolik durum olan beslenme ketozisine girer.

Ancak emzirenlerin, aşırı düşük karbonhidrat alımı, bazı durumlarda ketoasidoz adı verilen tehlikeli olabilir. Tam olarak anlaşılmayan nedenlerden dolayı, süt üretiminin metabolik değişiklikler ve artan beslenme talepleriyle ilişkili olduğu görülmektedir.

Ketoasidoz emziren süt ineklerinde oldukça yaygın olmasa da, nadir durumlarda emziren kadınlarda da görülmüştür: Zayıf kanıt olarak bilimsel çalışması buradadır.

Özellikle düşük karbonhidrat diyeti ile emzirmeye bağlı 10 kişiden daha az ketoasidoz vakası vardır. Dolayısıyla risk muhtemelen oldukça düşük ve görünüşe göre her vaka mutlu bir sonuçla diyeti tamamlamıştır.

Düşük karbonhidrat diyetlerinde bazen asılsız çıkan haberlere de rastlanmıştır. Kişinin yaptığı diyet ve içerik durumunun incelenmesi gerekir. Emzirme yaparken beslenmeniz düzgün değilse diyet yapmadan önce uzman diyetisyenden bilgi alınız.

Emzirenler Düşük Karbonhidrat Diyet Yapabilir mi? Emziriyorsanız katı düşük karbonhidrat diyeti yapmamalısınız. Güvenli bir diyet için günde en az 50 gram karbonhidrat tüketmeniz gerekir.

Genel olarak yeterli kalori tüketmenin de önemli olduğunu ve emzirmenin metabolik taleplerinin muhtemelen normal miktarınızdan daha fazlasını gerektireceğini unutmayın. Kuzey Amerika Tıbbi Klinikleri 2016: Hamilelik ve emzirme döneminde beslenme önerileri. Yeterli karbonhidrat aldığınızdan emin olmanın bir yolu da menüye günde üç meyve veya fazladan kök sebzeler eklemektir.

Ketojenik Diyette Sürekli Yorgun Zayıf veya Bitkin Oluyorum?

Ketojenik diyet yaparken sürekli yorgun zayıf veya bitkin oluyorum diyorsanız, yağları ve ketonları verimli bir şekilde kullanmıyor olabilirsiniz. Buna karşı koymak için karbonhidrat alımınızı azaltın ve aşağıdaki yönergeleri dikkatlice okuyun.

Ketojenik diyet veya düşük karbonhidrat diyetindeki, en yaygın yan etkileri grip semptomları ile benzerdir. Yan etkiler, grip semptomlarını taklit edebildiği için “indüksiyon gribi” olarak da bilinir. Genellikle iki hafta içerisinde kendisini gösterir. Belirtiler arasında baş ağrısı, yorgunluk hissi, motivasyon eksikliği, mide bulantısı ve uyuşukluk yer alır. Ayrıca kafa karışıklığı veya “beyin sisi” yaşamak da mümkündür.

İyi haber şu ki, ketojenik diyet semptomları genellikle birkaç gün içinde veya en fazla birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Gün içinde yeterli su, tuz ve yağ tüketerek yorgun, zayıf ve bitkinlikgibi birçok şikayetinizi tamamen önleyebilirsiniz. Ketojenik diyet yaparken sürekli yorgun, zayıf ve bitkin olmanızın temel sebebi, idrar üretimindeki geçici artışın neden olduğu dehidratasyon ve / veya tuz eksikliğidir. Bu nedenle, hidrasyona ve elektrolitlere dikkat etmenin hidrasyonun oluşmasını önlemeye yardımcı olabileceği mantıklıdır.

 

Ketojenik Diyette Yorgunluk Zayıflık ve Bitkinlik Tedavisi

Su ve Tuz Tüketmek

Tuzlu su, ketojenik diyet veya düşük karbonhidrat diyetine başlarken yeterli miktarlarda su ve tuz tüketmek, zayıf, yorgun ve bitkin olmanızı en aza indirir. Örneğin yarım çay kaşığı tuz ile bir bardak su içerek sodyum alımınızı artırın. Bu, 15-30 dakika içinde yan etkileri azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Gerekirse ilk hafta boyunca günde bir veya iki kez tekrarlanabilir. Daha lezzetli bir seçenek bulyon veya et suyu (tavuk, sığır eti, sebze veya kemik suyu) kullanmaktır. Sodyuma ek olarak, diğer iki önemli elektrolit, magnezyum ve potasyumdan yeterince aldığınızdan emin olun.

Daha Fazla Yağ Tüketmek

Ketojenik diyet uygularken yorgunluk, zayıflık ve bitkinlik için mutlaka yeterli miktarlarda protein ve yağ tüketmelisiniz. Hem yağ hem de karbonhidrat bakımından düşük bir diyet yapmak, yorgun, zayıf ve bitkin hissetmenize neden olur. Düşük karbonhidratlı diyetler açlığınızı artırmanıza değil azaltmanıza yardımcı olur. Düşük karbonhidrat veya ketojenik diyet yaparken yeterli yağ tüketirseniz, kendinizi tok ve enerjik hissedersiniz. Ketojenik diyette yağ tüketmek, düşük karbonhidrat beslenmesine geçiş süresini hızlandırır ve yan etkileri en aza indirir. Peki, ketojenik diyet veya düşük karbonhidrat diyet uygularken yeterli yağ nasıl tüketilir? Daha çok sağlıklı yağ yemenin birkaç yolu vardır.

Ketojenik Diyet Sıkça Sorulan Sorular

Ketojenik diyetle ilgili yaygın soruları ve cevapları sizler için derledik. Daha fazla ayrıntı öğrenmek isterseniz, konusunda uzman diyetisyenlerimizle görüşebilir, size rehberlik etmesi için başvurabilirsiniz. İşte ketojenik diyetle ilgili sık sorulan soruların cevapları.

Ketojenik Diyette Tekrar Karbonhidrat Yiyebilir Miyim?

Evet. Bununla birlikte, başlangıçta karbonhidrat alımınızı önemli ölçüde azaltmak önemlidir. İlk 2 ila 3 aydan sonra, özel günlerde karbonhidrat yiyebilirsiniz. Hemen sonra diyete dönmeniz yeterlidir. Karbonhidrat seçimlerinizde olduğunca düşük ölçekte karbonhidrat gıdalar seçmenizi tavsiye ederiz. Bunun nedeni? Ketozis dengenizin bozulmamasıdır.

Ketojenik Diyette Kaslarımı Kaybeder Miyim?

Herhangi bir diyette biraz kas kaybetme riski vardır. Bununla birlikte, protein alımı ve yüksek keton seviyeleri, özellikle ağırlık kaldırıyorsanız, kas kaybını en aza indirmeye yardımcı olabilir. Düşük karbonhidrat diyetinde ilk birkaç hafta fiziksel performansınız ciddi şekilde azalabilir. Bunun iki ana nedeni var:

  • Sıvı ve tuz eksikliği: Düşük karbonhidrat diyete başlarken ortaya çıkan sorunun nedeni fiziksel performansı gerçekten engelleyebilir. Egzersiz yapmadan 30-60 dakika önce büyük bir bardak su ve 0.5 çay kaşığı tuz veya bir bardak et suyu içmek performansta bir fark yaratabilir.
  • Yağ yakmaya alışma haftalar sürer: Erken performansın düşmesinin ikinci nedeni, o kadar çabuk çözülemez. Vücudunuzun yanan şekerden enerji için, kaslarınız da dahil olmak üzere öncelikle yağ yakmaya geçmesi zaman alır. Haftalar, hatta aylar sürebilir. Adaptasyon döneminden sonra, bazıları önemli faydalar görebilirsiniz.

Ketojenik diyetle Kas Yapabilir Miyim?

Evet, ancak orta karbonhidrat diyeti kadar işe yaramayabilir. Düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyete geçiş genellikle başlangıçta fiziksel performansı düşürürken, uzun vadede birçok potansiyel fayda sağlayabilir.

Sporda düşük karbonhidratlı diyetin faydaları, uzun mesafeli koşu ve diğer dayanıklılık olaylarında daha belirgin olabilir. Vücudun yağ depoları, glikojen depolarından önemli ölçüde daha büyüktür. Bu, yağa adapte olduktan sonra, bir sporcunun (varsa) çok fazla dış enerjiye ihtiyaç duymadan uzun süre performans gösterebileceği anlamına gelir. Bu, sporcuyu aktivite sırasında gastrointestinal sistemlerini aktive etmek zorunda kalmaktan kurtarır ve sindirim sorunları riskini en aza indirebilir.

Diğer bir fayda, genellikle düşük karbonhidratta ortaya çıkan vücut yağının azalmasıdır. Vücut yağ yüzdesindeki bu azalma ve vücudunuzun hafiflemesi, birçok spor için faydalıdır. Bununla birlikte, bilim, sporcuların düşük karbonhidrattan fayda sağladığını kabul etmiyor. Dr. Louise Burke tarafından yazılan iki makale, 12 haftalık keto yemekten sonra dayanıklılık yarışı yürüyüş performansında bir azalma olduğunu gösterdi. Uyum süresinin yeterince uzun olup olmadığına dair sorular kaldı, ancak bunun hala net bir cevabı olmayan bir tartışma alanı olduğunu söylemek için yeterlidir.

Hamileler Ketojenik Diyet Yapabilir mi?

Hamileler için ketojenik diyet güvenli midir? Ketojenik diyeti, hamilelik sırasında yapanlar ve ketojenik diyeti uygulayan doktor deneyimlerinden bakıldığında güvenli görünmektedir. Gestasyonel diyabet (Gebelik diyebeti) durumunda da çok yardımcı olabilir. Fakat konu ile ilgili bilimsel çalışmalar henüz yok, dolayısıyla kesinliği olmayan bilgi eksiklikleri mevcut. Ketojenik diyet düşük karbonhidratı hedeflediği için, pek çok sağlık faydası vardır. Hamileyken karbonhidrat alımını çok düşürmeden daha ılımlı bir diyet yapmak daha akıllıca olabilir. Ketojenik diyet veya düşük karbonhidrat diyetine başlamadan önce doktorunuzla görüşün.

Ketojenik Diyette Kahve İçilir mi?

Kahve tiryakisiyseniz, kahveden vazgeçmek kolay bir iş değildir. Ayrıca kafein yoksunluğu, baş ağrısı ve daha fazla semptomlara yol açar. Fakat ketojenik diyet yapanlar içi için harika haberler var. Kahveden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Fakat yinede fazla kafein almamanızı tavsiye ederiz.

Krema ve şeker tüketiyorsanız elbette bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Peki ketojenik diyette kahve nasıl içilir?

  • Sade kahve: Tek başına sade kahve iki kaloridir. Sade kahve içmek, odaklanmanızı, uyanık kalmanızı sağlar ve birçok sağlık faydası vardır.
  • Tereyağlı Kahve: Kahvenize biraz merada beslenmiş hayvan sütünden yapılma tereyağı eklemek size daha fazla enerji, odaklanma ve beyin gücü sağlayacaktır. Tereyağı eklemek, onu kahvaltı yiyeceklerine sağlıklı bir alternatif haline getirir.
  • MCT yağı ile kahve: MCT yağı berrak, kokusuz ve tatsızdır, bu nedenle kahvenize eklerseniz ekstra lezzet katmaz. MCT yağını kahvenize karıştırdığınızda, metabolizma hızınızı artırdığı, iştahı bastırdığı, kalori yaktığı ve egzersiz sırasında dayanıklılığı artırdığı gösterilmiştir. Tek yapmanız gereken bir çorba kaşığı eklemek!

Ketojenik (Keto) diyetde meyve Yiyebilir miyim?

Keto diyetinde meyve genellikle sağlıklı kabul edilmelerine rağmen, nişastalı olmayan sebzelerin aksine, aslında karbonhidrat ve şeker bakımından çok yüksektir. Bu nedenle, katı keto diyetleri söz konusu olduğunda, çoğu meyveden kaçınılmalıdır.

Bununla birlikte, bazı meyveler küçük miktarlarda tüketilebilecek bir istisnadır. En iyi seçenekler, 100 gramda, 5-6 gram karbonhidrat sağlayan böğürtlen, ahududu ve çilektir. Yaban mersini de dahil olmak üzere diğer meyvelerin çoğu, karbonhidrat içeriği açısından en iyi ve en kötü meyveler için bu kılavuzda da yansıtıldığı gibi, bu miktarda karbonhidrat içerir. Çileklerin sebzelerde ve daha az karbonhidrat içeren diğer yiyeceklerde bulunamayan herhangi bir besin sağlamadığını ve bu nedenle keto diyetinde tamamen isteğe bağlı olduğunu unutmayın.

Ketojenik diyette Ketozisin Çok Tehlikeli Olduğunu Duydum. Bu Doğru mu?

İnsanlar genellikle Ketozisi ketoasidoz ile karıştırır. Ketoasidoz tehlikelidir, ancak Ketojenik diyetteki ketoz genellikle sağlıklı insanlar için iyidir. Yeni bir diyete başlamadan önce doktorunuzla konuşun.

Ketojenik diyette Sindirim Sorunlarım ve İshalim Var. Ne Yapabilirim?

Bu yaygın yan etki genellikle 3 ila 4 hafta sonra geçer. Devam ederse, daha yüksek lifli sebzeler yemeyi deneyin.

Ketojenik Yiyecekler Nelerdir?

Ketojenik diyette tadını çıkarabileceğiniz yiyecekler, 100 gram yiyecek başına net karbonhidrat oranıdır. Ketozda kalmak için düşük karbonhidrat tüketmek genellikle daha iyidir.

Ketojenik diyet gıdaları: Doğal yağlar (tereyağı, zeytinyağı), et, balık, deniz ürünleri, yumurtalar, peynir, toprak üstü sebzeler.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945587/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30289048/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836058/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5842847/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720297/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29939616/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313038/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6251269/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541119/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783752/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7082414/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23651522/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893678/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23632752
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4313585/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7425171/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6472268/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5487935/
  20. http://www.who.int/diabetes/en/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30289048/
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566854/
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5933580/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4259868/
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15767618
  26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31485454/
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6561315/
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452247/
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666896/
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6375425/
  31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30531479/
  32. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30554068/
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356942/
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175383/
  35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31185843/
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7045520/
  37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24721741/
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7082414/
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517043/
  40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28099783/
  41. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29969145/
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7175812/
  43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5987302/
  44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2905334/
  45. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200513200402.htm
  46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5670148/
  47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407788/
  48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537849/
  49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6142015/
  50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6142015/
  51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28399015/
  52. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29910305/
  53. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20196854/
  54. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12081817/
  55. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544045/
  56. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193131281830266X
  57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26768850
  58. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26485706/
  59. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31897320
  60. https://www.hindawi.com/journals/crin/2019/1214208/
  61. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
  62. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826507/
  63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
  64. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
  65. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566854/
  66. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826507/
  67. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7269727/
  68. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23651522/
  69. https://academic.oup.com/jcem/article/88/4/1617/2845298
  70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17971178/
  71. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32193016/
  72. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541119/
  73. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6862306/
  74. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23632752/
  75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6170977/
  76. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6472268/
  77. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6901216/
  78. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27385608/
  79. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5639963/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu