Reklam
Sağlık

Grip ve Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir? Doğal Yollarla Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reklam

Grip ve soğuk algınlığı, benzer belirtilere sahip solunum yolu hastalıklarıdır. Ancak her iki hastalığa neden olan virüsler birbirinden farklıdır. İnsanlar için grip ve soğuk algınlığı arasındaki farkı anlamak zordur . Grip belirtileri, soğuk algınlığına oranla çok daha ağır seyretmekte ve uzun sürmektedir.

Zencefil Meyan Kökü Bitki Çayı (Soğuk Algınlığı ve Göğüs Tıkanıklığı Çayı) Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Günlük yaşam dengesini ve fiziksel performansı önemli ölçüde etkileyen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar, kış aylarında sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlardır. Her yaştan insanı etkileyen bu hastalıklar yaşlılar ve çocuklar için daha tehlikeli olabilmektedir.

Reklam

Çocuklar, bağışıklık sistemleri yeni geliştiği için sık sık hastalanmaktadır. Bu sebeple, küçük yaştaki çocukların, grip ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma olasılıkları yüksektir. Yine yeterli ve dengeli beslenmeyen kişiler virüse yakalanma konusunda daha güçsüz olabilmektedir.

Stres, kalitesiz uyku ya da zararlı bakterilere uzun süre maruz kalmak grip belirtilerini kötüleştirmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve bakterilerle savaşan doğal grip ilaçları ile bu hastalıklara karşı korunmak mümkündür.

Grip ve Soğuk Algınlığı Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde her yıl 5 milyon civarında grip vakası ortaya çıkmaktadır. {1*} Bazı kişiler grip mikrobunun taşıyıcısıdır ve hastalığın belirtilerini göstermemektedir. Bu tip kişiler de sayısal olarak bu araştırmaya eklendiğinde hastalığı geçirenlerin sayısı oldukça yükselmektedir.

Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu bulaşıcılığı yüksek bir solunum yolu hastalığıdır. Grip virüsleri, hava yoluyla insandan insana yayılmakta ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanları daha fazla etkilemektedir.

Reklam

Grip belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Ateş
  • Öksürük
  • Burun akıntısı
  • Kas ya da vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Kusma
  • İshal

CDC Enstitüsünün bulgularına göre her yaştan insanın grip olmaktadır ancak virüsten en çok küçük çocuklar etkilenmektedir. {2*} Ayrıca 65 yaş ve üstündeki yetişkinler, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip kişilerin, grip konusunda çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.

Soğuk algınlığı hastalığında burun akıntısı ya da tıkanması gibi hafif belirtiler sıklıkla görülmektedir. Grip ise, vücut ağrıları, ateş ve baş ağrısına neden olan zararlı bakteriyel enfeksiyonlar ile oluşmaktadır. Bu enfeksiyon, zatürre ya da hastanede yatma gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Grip ve Soğuk Algınlığı Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?

Grip hastalığının tedavisi için kullanılan ev ilaçları arasında C ve D vitaminleri, sebzeler, yağlar, probiyotik denilen bağışıklığı güçlendiren gıdalar ve sağlıklı beslenmek yer almaktadır. Doğal grip ilaçları şu şekilde sıralanmaktadır;

C Vitamini

C vitamini, bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olmakta ve vücutta bulunan beyaz kan hücrelerini arttırmaktadır. {3*} Araştırmalar, C vitamininin soğuk algınlığı süresini azalttığı ve fiziksel olarak hareket halinde olan kişilerde görülen grip rahatsızlığını önlediğini göstermektedir.

Reklam
  • Soğuk algınlığı ya da gripten korunmak için günde 1000 miligram C vitamini almak gerekmektedir.
  • Eğer grip belirtileri başladığında ise günde 4000 miligram C vitamini alınması önerilmektedir.
  • Meyve ve sebzelerde bolca bulunduğundan, öğünlere bu besinlerin eklenmesi sağlığın korunması için de önemlidir.

D Vitamini

D vitamini, güneş ışığı ile üretilenler ve bağışıklık sisteminde bulunanlar dahil olmak üzere 2000’den fazla genin özelliklerini düzenlemektedir. Ancak günümüzde, insanların yüzde 90’ı D vitamini eksikliği yaşamaktadır. Yapılan son araştırmalar, düşük D vitamini seviyelerinin soğuk algınlığı, grip ve solunum yolu enfeksiyonları ile bağlantılı olduğunu kanıtlamaktadır. Birçok doktor, önerilen 200-400 ünitelik günlük D vitamini miktarının düşük olduğuna ve doğru miktarın 2000 ünite olduğuna inanmaktadır.

Kirpi Otu/ Ekinezya

Kirpi otu ya da Ekinezya denilen bitki, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olmaktadır. Ancak hastalık yeni başlarken bitkiyi tüketmek tedavi için daha etkili olmaktadır. 2013 yılında yapılan araştırmada rastgele ve seçilerek oluşturulan denek gruplarına kirpi otu verilmiştir. Bitkinin, kısa ve uzun vadede solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi ettiği ve doğal bir ilaç olarak kullanılabileceği bulunmuştur.

2000 yılında yapılan başka bir çalışmada, deneklerin ekinazya çayını 5 gün boyunca tüketmesi sağlanmıştır. Deneklere günde 6 bardak ekinezya çayı içirilmiş ve her geçen gün bu oran 1 bardak düşürülmüştür. Ekinazyanın bu şekilde tüketilmesinin grip ve soğuk algınlığına karşı etkili olduğu bulunmuştur.

Ekinezya bitkisinin kullanımı ayrıca solunum sistemini iyileştirmekte ve bakteri oluşumunu engellemekte, mantar ya da maya türlerine saldırarak hastalıkları tedavi etmektedir. Önerilen kullanım dozları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Günlük 900 mg kirpi otu kökü
  • Belirtilerin ilk gününde 6 fincan ve sonrasında günde 1 fincan kirpi otu çayı

Mürver

Mürver isimli bitkinin grip virüsünü etkisiz hale getirebileceği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Mürverin çiçek ve meyvelerinin bağışıklığı güçlendirdiği, grip tedavisinde etkili olduğu ve sinüs ağrılarını hafiflettiği bilinmektedir. Bunlarla birlikte bronşlardaki iltihapları azalttığından sinüs hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir.

Kekik Yağı

Kekik yağı, güçlü bir hastalık önleyici olarak görülmektedir. Çünkü kekik yağı, viral enfeksiyonlardan sayılan grip virüslerinin yayılmasını önlemek için sıklıkla kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda, kekik yağının enfeksiyon karşıtı özellikleri olduğu görülmüştür.

Çinko

Gribin ilk belirtileri görüldüğünde alınan çinko, güçlü enfeksiyon karşıtı özellikleri nedeniyle etkili olmaktadır. Soğuk algınlığı belirtilerini azaltan çinkonun aşırı miktarda tüketilmesi ise sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. {4*} Günde 50-100 mg arası tüketilmesi önerilen çinkonun bol miktarda bulunduğu besinler şöyledir:

  • Kırmızı et
  • Kuruyemişler
  • Ispanak
  • Bamya
  • Muz

Uçucu Yağlar

Nane ya da benzer tütsü yağlarını ayak ve el bilekleri ile boyun bölgelerine sürmek, vücudun doğal savunmasını arttırmaktadır. {5*} Yapılan çalışmalar, gripten kurtulmak ve enfeksiyonlara karşı korunmak için karanfil yağı kullanımının olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Bu yağın aynı zamanda mikrop önleyici ve bağışıklığı güçlendirici etkileri de olduğu bilinmektedir.

Kayropraktik Bakım

Fiziksel bir tedavi türü olan kayropraktik bakım oldukça eski dönemlerden beri kullanılmaktadır. 1918 yılındaki büyük grip salgını sırasında, kayropraktik bakım alan hastaların, almayanlara oranla daha fazla iyileşme gösterdiği ve hayatta kaldığı görülmüştür. Bunun nedeni, bu bakım türünün bağışıklığı arttırmaya yardımcı olarak sinir sisteminizin sağlığına odaklanmasıdır. {6*}

2011 yılında yapılan bir araştırma ise, kayropraktik bakımın kas-sinir sistemini güçlendirdiği ve bu sayede bağışıklığın arttığını kanıtlamıştır.

Probiyotikler

Bağırsaklar için faydalı olan bakterileri onarmak ve arttırmakla görevli olan probiyotikler, bağışıklık sistemini önemli ölçüde güçlendirmektedir.  2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre probiyotikler, grip virüsünü tamamen yok etmekte ve yeni virüs bulaşmasını da engellemektedir.

Yine aynı yıl yapılan başka bir çalışmaya göre, probiyotikler ile grip aşısının etkileri karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, probiyotik alan kişilerin grip aşısı olanlar kadar korunduğunu göstermektedir. Bu nedenle gribe karşı etkili korunma yöntemlerinden birisi probiyotik tüketiminin attırılmasıdır.

Temiz Hava Almak

Kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirmek, zararlı bakterilerin ve mikropların artması için uygun ortamı yaratmaktadır. Kış aylarında evlerin ısınması için kullanılan yöntemler, havanın kurumasına neden olmaktadır. Kuru hava ise solunum yollarını virüslere karşı daha duyarlı ve savunmasız hale getirmektedir.

Her mevsimde dışarı çıkmak ve temiz hava almak sağlık için oldukça önemlidir. Fazladan güneş ışığı almak da griplere karşı korunmayı desteklemektedir.

Yeterli Seviyede Dinlenmek

Yapılan birçok araştırma, düzenli uykunun ve bağışıklık sisteminin birbiri ile bağlantılı olduğunu kanıtlamaktadır. Uyku, vücudun savunma sistemini yenilemekte ve güçlendirmektedir. Vücut herhangi bir enfeksiyon ya da virüs ile savaşırken uykunun iyi alınması doğal bir savunma yaratmakta ve kişinin iyileşmesini sağlamaktadır. {6*}

Aynı zamanda kaliteli uyku, bağışıklık sisteminin uyarılmasını destekleyen bileşenleri arttırmaktadır. Düzenli ve yeterli uyumak, bedenin genel sağlığını da olumlu şekilde etkilemektedir.

Bol Sıvı Tüketmek

Grip ve soğuk algınlığı belirtileri ya da solunum enfeksiyonları görüldüğünde, vücutta bulunan su miktarının arttırılması kişinin sağlığına kavuşması için önemlidir. {7*} Az su tüketmek yorgunluk, baş ağrısı ya da halsizliğe neden olabilmektedir. Hasta olan kişilerin hastalık sürecinde yeterince sıvı aldığından emin olması gerekmektedir.

Sıvılar, bakteri ve virüslerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Her gün vücut ağırlığınıza uygun miktarda su tüketmeniz oldukça önemlidir. Ilık su, boğaz için yatıştırıcı etkileri ile bilinmektedir. Ayrıca su dışında bazı çaylar da grip için faydalıdır. Örneğin, yeşil ya da siyah çay gibi bitki çayları, güçlü bağışıklık sistemine sahip olmak ve griplere karşı korunmak için etkilidir.

Grip ve Soğuk Algınlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bazı besinlerin grip sırasında tüketilmesi hastalığın tedavisi için yararlı olmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı sırasında hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tüketmek önemlidir. Sindirime yardımcı olması için kemik suyu içeren çorbalar, pişmiş sebzeler ya da bitki çayları tüketilmelidir.

Yeterli su almak, virüsü temizlemek için yapılması gereken en önemli şeylerden biridir. Buna ek olarak, limonlu, ballı ya da tarçınlı sıcak su içmek vücudun su oranını arttırmakta ve sağlığa katkı sağlamaktadır. Birçok faydası bulunan zencefil, çay olarak tüketilmekte hatta bal eklenerek içilebilmektedir. Grip belirtilerini azaltan ve bağışıklığı güçlendiren soğan ve sarımsak kullanımı da iyileşmek için önemlidir.

CDC tarafından 2007 yılında oluşturulan kılavuzda, grip ve soğuk algınlığından korunmak için yapılabilecek ilaç dışı bazı müdahaleler sıralanmıştır. Bu davranışları uygulamak gribin yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilmektedir.

  • Hastayken evde vakit geçirerek dinlenmek.
  • Hasta biriyle yakınlaştıysanız evde kalmak.
  • Öksürük ya da hapşırıklarınızı bir mendille kapatmak.
  • Ellerinizi sürekli yıkamak veya el dezenfektanı kullanmak.
  • Hastaysanız ve kalabalık ortamda bulunmanız gerekiyorsa, burnunuzu veya ağzınızı maske ile kapatmak.

Grip ve Soğuk Algınlığının Zararları Nelerdir?

Grip ve soğuk algınlığına yakalanan kişilerin hastalığı normalden uzun sürdüğünde tehlikeli sonuçlara sebep olabilmektedir. Düşmeyen yüksek ateş ve zatürre durumlarında en kısa zamanda hastaneye gitmek önerilmektedir. Ayrıca, kronik bir hastalığınız varsa ya da hamile iseniz, grip olduğunuzda doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir.

Grip ve Covid-19 hastalığının bazı belirtileri benzer olduğundan, bu iki virüsü ayırt etmek zordur. Bu nedenle, 112 acil hattını aramak ve ona belirtileri telefonda anlatmak virüsün yayılmasını önlemek için önemlidir. Böylece güvenli bir şekilde bilgi alabilir ve grip dışı bir hastalığa sahipseniz evde tedavi olabilirsiniz.

İnsanlar genellikle grip olduktan sonra 1 gün ile 2 hafta arasında değişkenlik gösteren bir süreçte iyileşmektedir. 2 hafta geçtikten sonra hala belirtiler devam ediyorsa doktora gitmek oldukça önemlidir. Çünkü virüs ve bakterilerin farklı hastalıklara neden olma tehlikesi bulunmaktadır.

Kaynaklar

{1*} https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51385475

{2*} https://www.cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm

{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23263637/

{4*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27055821/

{5*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/

{6*} https://chiromt.biomedcentral.com/articles/10.1186/1746-1340-18-26

{7*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6689741/

{8*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6823947/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu