Reklam
Diyetler

Hızlı Kilo Verme Yolları Nelerdir? Hızlı Kilo Verdiren Diyetler

Reklam

Hızlı kilo verme yolları nelerdir? Günümüzdeki en önemli sağlık sorunlarından birisi fazla kilolardır. Sağlıksız beslenme, yoğun çalışma saatleri, öğünlerin atlanması ve doğal olmayan gıdaların tüketilmesi kilo almanın en önemli sebepleri arasında yer alır. Fit olmak ve ideal kiloya sahip olmak ise günümüzdeki çoğu insanın hedefleri arasındadır. Hızlı kilo verme yolları arasında, yağ yakmaya yardımcı takviyeler, metabolizmayı canlandıran gıdalar, diyet çeşitleri ve egzersizler bulunur.

Hızlı Kilo Verme Yolları Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Doğal Yöntemlerle Hızlı Kilo Vermenin Yolları

Sahip olunan fazla kilolardan, ilaç kullanmadan kurtulma yöntemleri bulunur. Doğal yollarla hızlı kilo verebileceğiniz yöntemler ise şunlardır:

Reklam

Metabolizmaya Zarar Veren Gıdalar Tüketmeyin

Kilo vermek isteyen insanlar birçok sağlık sorunu nedeniyle bu isteklerini gerçekleştiremez. Yapılan araştırmalara göre bazı sağlık sorunları kilo vermeyi önemli derecede zorlaştırmaktadır. {1*}

Kilo vermeyi zorlaştıran sağlık sorunları ise şunlardır;

Bu sağlık sorunlarının aşılması için bağırsak iltihaplanmasını tetikleyen gıdalar tüketilmemelidir. Bağırsak iltihaplanmasını tetikleyen gıdalar ise şunlardır;

  • Fastfood ve işlenmiş gıdalar: Bu tarz gıdalar kalori açısından çok yüksek ve besin değeri olarak zengin olmayan yiyeceklerdir. Genellikle hızlı acıktıran ve enerji düşüren besinlerdir. İçlerinde bulunan katkı maddeleri ve aşırı sodyum vücuda büyük zararlar verir. Bu tür yiyecekler yerine işlem görmemiş ve evde doğal malzemelerle yapılan yiyecekler yenmelidir. {2*}
  • Şeker kullanımı: Sanılanın aksine kilo almaya sebep olan şey yağ değil, şekerdir. Şeker, mısır şurubu, fruktoz, meyve suyu konsantresi, esmer şeker ve ham şeker olarak birçok şekilde karşımıza çıkar. Bu tarz sağlıksız şekerler tüketmek yerine ölçülü olarak bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanılabilir.
  • Rafine Tahıllar: Tahıllardaki ana bileşikler olan glüten, nişasta ve fitik asit fazla kullanımda insan vücudunda sorunlara yol açabilmektedir. Glüten iltihaplanmaya neden olur, nişasta hızla şekere dönüşür ve fitik asit minerallere bağlanarak emilimi engeller. Bu tarz gıdalar yerine günlük tahıl alımını meyve ve sebze tüketerek veya daha az zararlı ve daha doyurucu olan fermente tahılları tüketilmelisiniz. Ayrıca, beyaz un yerine badem veya hindistan cevizi unu kullanılması çok daha sağlıklıdır.
  • Kanola yağı ve bitkisel yağlar: Kanola yağı başta olmak üzere diğer bitkisel yağlar, yağ yakımını yavaşlatan birçok işlenmiş gıdada bulunur. Bu tarz bitkisel yağlar yerine Hindistan cevizi yağı ve taze tereyağı tüketmek daha hızlı yağ yakılmasını sağlar.

Glüten Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Reklam

Metabolizmayı Canlandıran ve Yağ Yakmaya Yardımcı Olan Gıdaları Tüketin

Yağ yakıcı besinler nelerdir? Vücuttaki yağı yakarak zararlı etkilerini ortadan kaldıran doğal besinleri tüketmek, sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermek için oldukça önemlidir. Yağ yakıcı doğal besinler şunlardır;

  • Protein içeren besinler: Vücutta hızlıca yağ yakmak için bol miktarda protein tüketmek gerekir. Proteinler, sağlıklı bir metabolizmanın yapı taşlarını oluşturur ve yağ olarak depolanma olasılığı en düşük olan makro besindir. Sağlıklı bir metabolizma için günlük alınması gereken protein miktarı, yaklaşık olarak vücut ağırlığınızın 0.7 katıdır. Bunun için kırmızı et, organik tavuk eti ve yumurtası, balık ve kemik suyu gibi protein değeri yüksek besinler tüketilmelidir.
  • Hindistan cevizi: Hindistan cevizi, vücudumuzun enerji için kullanabileceği bir tür sağlıklı yağ olan MCFA’ları içerir. Yemek pişirmek için Hindistan cevizi yağı kullanmak veya yemeklerle birlikte Hindistan cevizi sütü tüketmek, metabolizmayı hızlandırır ve vücudu daha dinç tutar.
  • Filizlenmiş tohumlar: Keten tohumu, chia tohumu ve kenevir tohumu gibi filizlenmiş tohumlar, sağlıklı lifler içerdiği için yağ yakımına yardımcı olur. Aynı zamanda çok yüksek protein içeriğine sahip bu tohumlar, metabolizmaya destek olan omega-3 yağ asitlerini de içerir.
  • Besleyici sebzeler: İstenmeyen kilolardan kurtulmak için sadece kalori kontrolü yapmak yeterli değildir. Aynı zamanda daha fazla sağlıklı besin tüketmek gerekir. Sebzeler, yüksek mineral ve vitamin kaynağı oldukları için, metabolizmayı düzenler ve tiroit hormonlarını dengeler. Mineral ve vitamin açısında en zengin sebzeler, lahana, ıspanak, brokoli, karnabahar, kuşkonmaz ve havuçtur.

Kilo kaybına yardımcı olacak bir diğer gıda ise greyfurttur. Araştırmalara göre, greyfurtun içinde bulunan ve vücudumuzun şeker kullanımına yardımcı olan AMPK adlı enzim sayesinde greyfurt, yağ yakmaya büyük ölçüde yardımcı olur. {3*}

Günde 1 ila 3 bardak arası yeşil çay, rooibos çayı ve beyaz çay gibi bitki çayları içmek, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. American Journal of Clinical Nutrition’da yapılan bir araştırmaya göre, yeşil çay tüketmek, içinde bulunan antioksidan sebebiyle, kilo kaybına diğer çaylardan çok daha fazla yardımcı olmaktadır. {4*}

Her öğünde protein, lif ve sağlıklı yağları tüketmek ve bunun yanında meyve gibi karbonhidratlı yiyecekleri sabah ya da antrenman öncesinde tüketmek, kilo vermek için bizlere yardımcı olur.

Kızlı Kilo Verme Diyet Listesi (1 günlük örnek liste)

Kahvaltı: Hindistan cevizi ve meyveli detoks suyu

Reklam
  • 1/4 su bardağı hindistan cevizi sütü
  • 1 su bardağı kadar çilek
  • 1 tatlı kaşığı kemik suyu veya protein tozu
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu unu
  • 1/4 çay kaşığı tarçın

Öğlen Yemeği: Tavuklu salata

  • 1 parça haşlanmış tavuk göğsü
  • 1 tutam ıspanak
  • 1 adet salatalık
  • Yarım domates
  • 1 dilim keçi peyniri
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi

Akşam Yemeği: Sağlıklı ve organik et yemeği

  • 200 – 250 gram somon ya da dana eti
  • 1 porsiyon sotelenmiş lahana
  • 1 porsiyon sote brokoli

Kısa Süreli Egzersizler Yapın

Kilo verme egzersizleri nelerdir? Bilinenin aksine kısa süreli egzersiz yapmak kilo vermeyi hızlandırmaktadır. Kilo direncini kırmak, metabolizmayı hızlandırmak ve daha hızlı yağ yakmak için, “Tabata Antrenmanı” ve patlayıcı kuvvet antrenmanları en iyi egzersiz türleridir. Araştırmalar, bu tür egzersizlerin vücutta kalp atış ritmini anabolik etkiler sayesinde hızlandırdığını göstermektedir. Bu antrenmanlar sayesinde egzersizden sonra bile, gün içinde saatlerce yağ yakmaya devam edildiği kanıtlamıştır.

Tabata antrenmanlarını haftada 3 ila 4 gün ve 20 ila 40 dakika arasında uygulamak, hızlıca yağ yakmak için yeterli olacaktır. 2 ya da 3 set olacak şekilde, 40 saniyelik patlama egzersizi ardından 20 saniye dinlenilir ve 4 dakika daha Tabata antrenmanı yapılır.

  • Kondisyon bisikletinde Sprint (depar) – Dinlenme
  • Hızlı şekilde şınav – Dinlenme
  • Shoulder press ve Squat – Dinlenme
  • Kondisyon bisikletinde Sprint (depar) – Dinlenme
  • Squat thrust – Dinlenme
  • Plank yürüyüşü (örümcek yürüyüşü) – Dinlenme
  • Spin bisikletinde Sprint (depar) – Dinlenme
  • Lunge ve shoulder press hareketleri – Dinlenme

Bu egzersiz rutinine nasıl başlayacağınızı daha ayrıntılı öğrenmek ve herhangi bir sağlık problemi yaşamadan kontrollü bir şekilde ilerlemek için, uzman bir antrenörden yardım alabilirsiniz.

Kadınlar İçin Evde Sıkılaşma Yolları (Egzersizler ve Diyet)

Yağ Yakımına Yardımcı Olan Takviyeler Kullanın

Yağ yakıcı takviyeler nelerdir? Hızlı bir şekilde kilo verebilmek için yağ yakımını destekleyen takviyelerden almak oldukça önemlidir.

  • Protein tozu: Protein, yağlanmadan kas kütlesini artırmak ve sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için en gerekli olan temel yapı taşlarından biridir. Günlük beslenmede protein miktarını karşılamak bazen zor olduğundan, protein tozu, gereken protein miktarını almakta bizlere yardımcı olur. En kaliteli protein tozları arasında organik peynir altı suyu proteini, kolajen proteini, kemik suyundan yapılan protein, kenevir proteini ve kahverengi pirinç proteini bulunur. Bu protein tozu türleri arasında en hızlı etki eden protein türü peynir altı suyundan yapılan proteindir. Bu yüzden peynir altı suyu proteinini, en iyi verimi almak için antrenmandan hemen önce veya sonrasında tüketmek gerekir. Kolajen protein, en kolay sindirilen protein türüdür ve metabolizmaya yardımcı olmanın yanı sıra vücudu iyileştirir. Bitki bazlı protein tozları ise, hayvansal ürünleri ve süt ürünlerini kullanmak istemeyen kişiler için en iyi seçenektir.
  • Yeşil toz gıdalar: Kaliteli yeşillik tozları, enerjiyi artıran yeşil çay, yeşil kahve ve yeşil rhodiola gibi yağ yakan bileşikleri içerir. Ayrıca klorella, buğday çimi suyu ve lahana gibi sindirimi ve şişkinliği iyileştirmeye yardımcı olan yeşil besinleri içerir.
  • D vitaminli balık yağları: Balık yağı, özellikle EPA ve DHA olmak üzere zengin omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Bu sağlıklı yağlar vücut dengesini ve obeziteye bağlı metabolik sorunları önlemeye yardımcı olur. D vitamini, yağ yakımına yardımcı olan hormonları dengeler ve günde 1.000 miligram balık yağı ile 2.000 IU D3 vitamini almak, vücut için gerekli olan miktarları karşılamaktadır. {6*}
  • Probiyotik içeren gıdalar: Probiyotikler, enerji dengelenmesinde, iştahın düzenlenmesinde, kilo kontrolünde ve lipitlerin depolanmasında önemli bir rol oynar. Günlük olarak probiyotik tüketmek sindirimi destekler. Ayrıca probiyotikler lifli gıdalarla alındığında kan şekerini düzenler.

Şişkinlik ve Gazdan Kurtulmanın Yolları Nelerdir? Uygulanabilecek Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aralıklı Oruç Diyeti Yapın (İntermittent Fasting)

Aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır? Döngüsel oruç olarak da bilinen aralıklı oruç, dikkatsizce yemek yemeyi engeller, metabolizmayı hızlandırır ve hormon üretimi, sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır. Araştırmalar, oruç tutmanın kan şekeri seviyelerini dengelediğini, iltihabı azalttığını ve kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. {7*} Aralıklı oruç diyeti, her gün 16 saat oruç tutulan ve yeme süresi 8 saat ile sınırlandırılan bir diyet türüdür. Bu diyet türünde akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yenmez ve ertesi gün de sabah kahvaltısı edilmez.

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir? IF Diyeti

Hızlı Kilo Vermek İçin Yapılabilecek Diyetler

Diyetlerin asıl amacı kişinin kilo vermesini sağlayarak aynı zamanda bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi sağlığının düzelmesini sağlamaktır. Kilo vermek ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yapabileceğiniz diyetler şunlardır;

Keto Diyeti

Ketojenik diyetin mantığı nedir? 7 gün veya daha kısa sürede kilo vermek için kullanılan diyet türüdür. Ketojenik diyet olarak da bilinen bu diyette, alınan glikoz miktarı en aza indirilir ve düşük karbonhidratlı besinler tüketilir. Glikoz vücuttan atıldığında ve vücudunuzun enerji için kullanabileceği karbonhidrat kalmadığında, vücut bunun yerine depolanmış yağları kullanmaya başlar ve sizi beslenme ketozu adı verilen metabolik duruma sokar.

Ketojenik Diyetin Faydaları

  • Araştırmalar, keto diyeti ile ilk birkaç hafta ve aylarda kilo kaybı yaşandığını göstermektedir. Şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler yediğimiz zaman, vücudumuz “yağ depolama hormonu” olan insülini salgılar. Bu insülin, hücrelerimize mümkün olduğu kadar yağ şeklinde enerji depolaması için sinyal gönderir. Karbonhidrat alımını azalttığımız zaman, vücudumuz daha az insülin salgılar. Bu durumda kanda daha az bulunan insülin, glikojeni vücudumuz tarafından enerji olarak kullanır ve depolayamaz ve bu olay sonucunda vücudumuz yağ yakmaya başlar. {8*}
  • Ketojenik diyetin faydaları nelerdir? Keto diyeti, diyabet, nörolojik sorunlar, metabolik sendrom ve diğer sağlık sorunları riskini azaltır. Düşük karbonhidratlı bir diyet olan keto diyeti ile normalden çok daha az şeker ve nişasta alınmaktadır. Bu durum, kalp hastalığı ve obezite riskini en aza indirir. {9*}
  • Normalde tükettiğimiz tahılları ve diğer karbonhidratları, protein açısından zengin gıdalar ve sağlıklı yağlar ile değiştirmek kişiyi daha tok hissettirir ve insülin hormonunu azaltmış olmak, açlık hormonu olan “ghrelin” hormonunu dengelemeye yardımcı olur.

Ketojenik Diyetin Zararları

  • Karbonhidratları azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak, spor salonuna giderken ihtiyacınız olan enerjinin eksikliğine ve yorgunluk hissine neden olur. Özellikle sıkı bir antrenman programı olan kişiler için bu diyet vücut dayanıklılığını azaltır.
  • Keto diyeti bazı insanlar için zorlayıcı olabilir ve dışarıda yemek yemeyi veya sosyalleşmeyi zorlaştırır.

Ketojenik Diyet Rehberi

Düşük Karbonhidrat Diyeti

Düşük karbonhidrat diyeti, 2 hafta içinde kilo vermek için uygulanabilir ve keto diyeti kadar ağır değildir. Düşük karbonhidratlı diyet, şeker ilaveli gıdaları, tahılları, nişastalı sebze ve meyveleri sınırlar ve diyet boyunca yağ oranı ve proteinli gıdaları önerir.

Düşük karbonhidrat diyeti nasıl yapılır? Yağ bakımından ve protein bakımından zengin olmak üzere 2 farklı diyet türüne ayrılır. Yüksek proteinli diyet “Atkins Diyeti” olarak geçmektedir. Bu diyette proteinden %30-35, karbonhidrattan %20-25 ve yağlardan %45-50 tüketerek uygulanmaktadır.

Düşük Karbonhidrat Diyetinin Faydaları

  • Bu diyette kalori saymaya veya aç kalmaya gerek yoktur. Çünkü düşük karbonhidratlı diyetler, yüksek protein ve yağ içeriği nedeniyle doyurucu olurlar. Bu da açlık hissinin azalmasını sağlar.
  • Bu diyet türü, kan şekeri seviyelerini, nörolojik sağlık sorunlarını ve hormon düzeylerini iyileştirir.
  • Daha düşük karbonhidrat tüketimi, özellikle şekerli atıştırmalıklar, şekerli içecekler ve rafine tahıllar başta olmak üzere sizi zararlı karbonhidrat kaynaklarından uzak tutar.

Düşük Karbonhidrat Diyetinin Zararları

  • Karbonhidratlar, meyveler, baklagiller ve kinoa gibi kepekli tahılları beslenmenizden çıkartmanız, temel vitamin ve mineralleri alamamanıza sebep olabilir.
  • Düşük karbonhidratlı diyetler, bazı insanlarda yorgunluk, kabızlık, beyin bulanıklığı, sinirlilik ve bazı kadınlarda hormonal sorunları artırmaktadır. Bu yan etkiler genellikle 1-2 hafta içinde ortadan kalkar.

Düşük Kalorili Kuruyemişler Nelerdir? Diyet Dönemi Hangi Kuruyemişler Yenebilir?

Vegan Diyet

Vegan diyeti nasıl olur? Farklı seviyelerde vejetaryen ve vegan diyetleri bulunmaktadır. Çoğu vejetaryen, deniz ürünleri ve kümes hayvanları da dahil tüm etleri yemekten kaçınır. Genellikle veganlar, süt ve yumurta dahil olmak üzere hayvanlardan gelen tüm ürünleri yemeyi reddederler. Vegan diyetlerde hiçbir hayvansal ürün bulunmaz. Bu diyette protein ihtiyacı bitkisel ürünlerden sağlanır. Baklagiller, mercimek, kinoa vb. proteinli besinler tüketilir. Fındık, tohum, fasulye, eski tahıllar veya bitki bazlı protein tozları gibi hayvansal gıdaları tüketmeden protein alınabilecek pek çok besin vardır.

Vegan Diyetin Faydaları

  • Yağ oranı düşük ve lif oranı yüksek olan vegan ve vejetaryen diyetleri, kan basıncının ve kolesterolün düşmesine yardımcı olur. {10*}

Vegan Diyetinin Zararları

  • Hayvansal gıdalar doğal olarak gerekli olan besinsel faydaları sağlamaktadır. Veganlar, hayvansal gıdaları tüketmediği için özellikle bu konuda ciddi beslenme eksiklikleri yaşarlar.

Vücudumuzdaki Protein Eksikliğinin 10 İşareti ve Çözüm Önerileri

Akdeniz Diyeti

Akdeniz diyeti, taze meyve sebze, zeytinyağı, balık ve tavuk etinin ağırlıklı olarak tüketildiği bir diyet türüdür.

Akdeniz Diyeti Faydaları

  • Akdeniz diyetinde doğal yiyecekler tüketildiği için şekerli ve işlenmiş gıdalar daha az tüketilir.
  • Akdeniz diyeti sağlıklı yağlar tüketilerek yapıldığı için kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Genel olarak en sürdürülebilir ve uzun vadeli yapılan diyetlerden birisidir.

Akdeniz Diyeti Zararları

  • Sağlıklı yağlar her ne kadar faydalı olsalar da aşırıya kaçıldığında zararlı olabilmektedir. Bu sebeple porsiyon kontrolü yapılırken dikkatli olunmalıdır.
  • Akdeniz diyeti uzun vadede vücudunuz için yararlı olsa da hızlı kilo vermek için uygun değildir.

Akdeniz Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Paleo Diyeti

Paleo diyeti ne demek? Antik (özellikle Paleolitik) dönemde tüketilen yiyecekler model alınarak oluşturulan diyettir. Paleo diyetinde karbonhidrat düzeyi düşüktür ancak orta düzeyde protein ve yüksek seviyede yağ alımı yapılır.

Paleo Diyetinin Faydaları

  • Paleo diyeti, insülin seviyesini yükselten ve tahıl ürünleri yerine sebzelerin tüketilmesini hedefleyen bir diyet türüdür. Antik dönemlerde insanlar avcı-toplayıcı bir yaşam tarzına sahipti. Paleo diyetinde de de bu yaşam tarzını benimsediği için daha fazla omega-3, vitamin ve mineral içeren yiyecekler tüketilir. Ayrıca paleo diyeti doğru uygulandığı zaman otoimmün hastalıkları iyileştirmeye ve kilo vermeye yardımcı olur. {11*} Bu diyette tahıl ve şeker tüketilmez. Bu besinler yerine balık, yapraklı yeşil bitkiler ve yemişler gibi anti-inflamatuar gıdalara yer verilir.

Paleo Diyeti Zararları

  • Paleo diyetinde genellikle hayvansal gıdalar tüketilmektedir. Bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Paleo Diyet (Taş Devri Diyeti) Nedir? Türleri ve Yararları Nelerdir?

Az Yağlı Diyet

Az yağlı diyetler, bir günde yediğimiz toplam yağ miktarını en aza indirgeyen diyetlerdir. Bu diyet, 1980 yılında federal hükümetin diyet yönergelerinin yayınlanmasının ardından Amerika’da özellikle popüler hale gelmiştir. {12*}

Az Yağlı Diyetin Faydaları

  • Yağ oranı yüksek yiyeceklerin genellikle kalorileri de yüksektir. Yüksek kalorili yiyecekleri azaltmak, kilo vermenize yardımcı olur.
  • Tatlılar, gazlı içecekler ve yağlı atıştırmalıkları kesmek kilo vermenize yardımcı olur.

Az Yağlı Diyetin Zararları

  • Az yağlı yiyecekler, genellikle şeker ve düşük kalorili yiyeceklerin tam yağlı benzerleri gibi tat vermesi için tasarlanmış, doğal olmayan katkı maddeleriyle işlenmiş yiyeceklerdir. Bu yüzden aslında bu ürünleri fazlaca tüketmek, kilo alımına neden olmaktadır.
  • Az yağlı yiyecekleri yerken aşırıya kaçılmamalıdır. Bu durum daha fazla kilo almanıza neden olur. {13*}

Diyet Yapmak Stres Hormonlarını Etkiler mi? Stres Hormonları Nelerdir?

Kilo Vermek için Gün İçinde Yapılabilecekler

Kilo vermek için ne yapmalıyım? Diyet programlarına yardımcı olacak egzersiz ve etkinlikler şunlardır;

  • Aralıklarla Antrenman Yapmak: Gün içinde yapılan egzersizlerin daha kısa ve aralıklı olarak yapılması, kilo vermeyi hızlandırır.
  • Günlük Rutinde Değişiklikler Yapmak: Antrenmanlar değiştirilerek ve egzersiz rutinine farklı hareketler dahil edilerek daha hızlı kilo verilebilir. Günlük egzersizlerde yapılan bu tip değişiklikler farklılık yaratır ve egzersizin daha istekli yapılmasını sağlar. Ayrıca vücut, sürekli olarak aynı hareketlerin yapılması ile hızlı şekilde kilo vermez ve gelişmez. Yapılan hareketlerin düzenli olarak değiştirilmesi ve vücudun farklı bölümlerinin de çalıştırılması, kilo verme ve vücudu geliştirme sürecine katkı sağlar.
  • Müzik Dinlemek: Egzersiz sırasında müzik dinlemek egzersizden daha çok keyif almayı sağlar. Ayrıca, müzik dinlemenin daha çok çalışmaya yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Egzersizlerde Ağırlık Kaldırmak: Vücut kas kütlesini artırmak kilo vermeye büyük ölçüde yardımcı olur. Ağırlık kaldırmak metabolizmanın daha hızlı ve sağlıklı şekilde çalışmasını sağlarken aynı zamanda fit bir vücuda sahip olmanıza da yardımcı olur.
  • Bol Su İçmek: Su mide şişkinliğini ve mide ağırlığını azaltır. Su içmek yağ toksinlerinin vücuttan atılmasını sağlar ve metabolizmanın en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  • Protein Alımını Artırmak: Protein tüketimi kilo verme konusunda çok önemlidir. Günlük olarak vücut ağırlığının yarısı (gram cinsinden) kadar protein alınması gerekir.
  • Lifli Besinler Tüketmek: Lifli besinler daha uzun süre tokluk hissi verir ve şeker ihtiyacını azaltır. Ayrıca, lifli gıdalar kan şekerini dengeler ve kolesterolü düşürür.
  • Yemekleri Yavaş Yemek: Hızlı yemek yediğinizde, yediğiniz yemek miktarı artar. Bunun sebebi midenin dolu olduğunu algılama süresinin ortalama 20 dakika olmasıdır.
  • Porsiyonları Küçültmek: Yemeklerin porsiyonlarını azaltmak kilo vermenize yardımcı olur. Aynı porsiyon daha büyük tabaklarda daha az görünerek beyninizi daha az yemeye ikna edebilir.
  • Güne İyi Bir Kahvaltıyla Başlamak: Sabahları güzel bir kahvaltı yapmak açlık hissini bastırmaya yardımcı olur.
  • Yeterli Uyku Uyumak: Kronik uykusuzluk, obezite, ve diyabet gibi hastalıklarla bağlantılıdır. Ayrıca yeterli ve kaliteli bir uyku, kas gelişimine yardımcı olur.
  • Uçucu Yağlar Kullanmak: Nane yağı, greyfurt yağı, zencefil yağı, tarçın yağı veya limon yağı gibi uçucu yağları kullanılarak fazla yeme isteğinin azaltılması mümkündür.

Kilo vermek için diyet planlarına tamamen uyulması gerekmez. Diyet planlamaları, hedeflenen kiloya ulaşıldıktan sonra da sağlıklı beslenmeye devam edildiği taktirde başarılı olur. Kilo vermek için aç kalınması vücuda zarar verebilir. Bu yüzden yapılan diyetlerde yeterli beslenmek çok önemlidir.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4386197/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3228640/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28540163/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640470/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17101527/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29621669/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6128599/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1188071/
  10. https://www.aarp.org/food/diet-nutrition/info-02-2011/9-pros-and-cons-to-going-vegan.html
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27051985/
  12. https://health.gov/dietaryguidelines/1980thin.pdf
  13. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/truth-about-low-fat-foods

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu