Reklam
İlaçsız MarketUçucu Yağlar

Limon Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

Reklam

Neler Okuyacaksınız -->

Limon otu yağı faydaları nelerdir? Limon otu yağı ile yapılan aromaterapi uygulamaları kas ağrısını gidermek, patojen bakterileri öldürmek, böcekleri uzaklaştırmak, vücut ağrılarını azaltmak ve dahili olarak sindirim sistemine yardımcı olmak için kullanılır. Çay ve çorbaları tatlandırmak için de kullanılabilir. Kozmetik ürünlerine, sabunlara ve ev yapımı temizlik ürünlerine hoş bir koku vermesi için de eklenebilir.

Limon otu yağını oluşturan bileşiklerin mantar önleyici, böcek öldürücü, antiseptik ve iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Limon otu bazı bakteri ve mayaların büyümesini engeller. Ayrıca kas ağrılarını hafifletmek, ateşi düşürmek, rahim sağlığını iyileştirmek ve adet söktürmek amacıyla da sıklıkla kullanılır. {1*}

Reklam
En İyi 4 Antibakteriyel Uçucu Yağ❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Limon Otu Yağı Nedir? Limon Otu Yağı Nasıl Yapılır?

Limon otu, Poaceae ot ailesine ait bir bitkidir. Cymbopogon olarak da bilinen limon otu yaklaşık 55 tür farklı ot cinsine sahiptir.

Limon otu, 2 metre yüksekliğe ve 1,5 metre genişliğe sahiptir. Yoğun kümeler halinde yetişir. Hindistan, Güneydoğu Asya ve Okyanusya gibi sıcak ve tropikal bölgelere özgüdür. Hindistan’da ve Asya mutfağında şifalı bir bitki olarak sıklıkla kullanılır. Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde yaygın olarak çay yapımında kullanılır.

Limon otu yağı, limon otu bitkisinin yapraklarından veya otlarından, çoğunlukla Cymbopogon flexuosus veya Cymbopogon citratus bitkilerinden elde edilir. Yağ, toprak tonlarında, hafif ve taze bir limon kokusuna sahiptir. Uyarıcı, rahatlatıcı, yatıştırıcı ve dengeleyicidir. Limon otu yağının kimyasal bileşimi coğrafi kökenine göre değişir. Hidrokarbon terpenler, alkoller, ketonlar, esterler ve aldehitler içerir. Yaklaşık %70 ila 80 oranında ise sitral bulundurur. {2*}

Limon otu yağı nasıl elde edilir? Limon otu yağı A vitamini, B1, B2, B3, B5, B6, folat ve C vitamini gibi temel vitaminler açısından zengindir. Ayrıca magnezyum, fosfor, manganez, bakır, potasyum, kalsiyum, çinko ve demir gibi temel mineraller içerir.

Reklam

Limon Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

Güneydoğu Asya mutfağına ait olan limon otu, lezzetli bir narenciye ve vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından da zengin olan bir besindir.

Kötü Kokuları Giderir

Limon otu yağı oda spreyi veya koku giderici olarak kullanılır. Limon otu yağı su içerisine eklenerek veya bir difüzör yardımıyla kullanılabilir. Lavanta yağı veya çay ağacı yağı gibi diğer uçucu yağlarla karıştırarak kendi doğal parfümünüzü yapabilirsiniz.

Limon otu yağı evdeki kötü kokuyu gidermekle kalmaz, aynı zamanda havayı temizlemeye de yardımcı olur.

Cilt Sağlığını Korur

Limon otu yağı cilde faydaları nelerdir? Limon otu yağı cildi iyileştirici ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Bir araştırmada, limon otu infüzyonunun deri üzerindeki etkileri test edilmiştir. İnfüzyon, kurutulmuş limon otu yapraklarının üzerine kaynar su dökülmesi sonucunda elde edilir. Limon otu infüzyonunun ağrı kesici özellikler gösterdiği ve cilt tahrişini yatıştırmak için kullanılabileceği saptanmıştır. {3*}

Şampuanlara, saç kremlerine, deodorantlara, sabunlara ve losyonlara limon otu yağı eklenebilir. Limon otu yağı, tüm cilt tipleri için etkili bir temizleyicidir. Antiseptik özelliklere sahiptir. Gözenekleri sterilize eder, doğal bir tonik görevi görür ve cildi sıkılaştırır. Bu yağın saça, saç derisine ve vücuda sürülmesi baş ağrılarını veya kas ağrılarını hafifletir.

Reklam

Saç Sağlığını Korur

Limon otu yağı saça faydaları nelerdir? Limon otu yağı saç köklerini güçlendirir. Saç dökülmesi ve saç derisindeki kaşıntı ve tahriş ile mücadele etmek için, 5 damla jojoba yağı ve 2 damla limon otu yağı ile saç derisine 2 dakika masaj yapılır ve durulanır. Limon otu yağı saçı yatıştırır, parlatır ve saç derisindeki bakterileri öldürür. {4*}

Böcek Kovucu Özelliğe Sahiptir

Limon otu yağı sivrisinekleri uzak tutar mı? Yüksek sitral ve geraniol içeriği sayesinde limon otu yağının, sivrisinek ve karınca gibi haşereleri uzaklaştırdığı bilinmektedir. Bu doğal böcek kovucu hafif bir kokuya sahiptir ve doğrudan cilde püskürtülebilir. Pireleri öldürmek için de limon otu yağı kullanılabilir. Suya yaklaşık 5 damla limon otu yağı eklenir ve bir sprey şişesine doldurulur. Hazırlanan karışım evcil hayvanların tüylerine püskürtülerek uygulanır.

Bitlerden Doğal Yolla Nasıl Kurtuluruz?

Stresi ve Kaygıyı Azaltır

Limon otu yağı, kaygıyı gidermek için kullanılan en etkili uçucu yağlardan biridir. Limon otu yağının sakinleştirici etkisi ve hafif kokusu, kaygı ve öfkeyi yatıştırmaya yardımcı olur. Journal of Alternative and Complimentary Medicine’de yayınlanan bir araştırmada, limon otu yağı kokusunun kaygıyı ve subjektif gerginliği azalttığı saptanmıştır. {5*}

Stresi azaltmak için limon otu yağı ile evde kendi masaj yağınızı hazırlayabilir veya hazır olan losyonların içerisine yağdan ekleyebilirsiniz. Gece yatmadan önce 1 fincan limon otu çayı içmek de aynı şekilde stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.

Kasları Gevşetir

Limon otu yağı kaslara iyi gelir mi? Limon otu yağı kas ağrılarını, krampları ve spazmları gidermeye, dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olur. {6*} Taşıyıcı yağlar ile seyreltilmiş limon otu yağını vücudunuza sürebilir veya limon otu yağı ile ayak banyosu yapabilirsiniz.

Antifungal Özelliklere Sahiptir

Limon otu yağının sindirim sistemini, karaciğeri, böbrekleri, mesaneyi ve pankreası detoksifiye ettiği bilinmektedir. Doğal bir idrar söktürücü olduğu için limon otu yağı zararlı toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Çorbalara veya çaya limon otu yağı eklenebilir. Limon otu yapraklarını kaynar su içerisinde demleyebilir veya çayınıza birkaç damla limon otu yağı ekleyerek kendi çayınızı hazırlayabilirsiniz.

Candida, cildi, cinsel organları, boğazı, ağız içini ve kanı etkileyebilen bir mantar enfeksiyonudur. Limon otu yağının mantar enfeksiyonları ve Candida albicans türleri üzerindeki etkilerini test etmek için yapılan bir çalışmada, limon otu yağının kandidaya karşı güçlü bir in vitro aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir. Yapılan çalışmada, limon otu yağının ve temel aktif bileşeni olan sitralin, özellikle Candida albicans mantarının neden olduğu mantar enfeksiyonlarını azalttığı gözlemlenmiştir. {7*}

Mantar Ve Göz Enfeksiyonlarına Karşı Doğal Reçete: Borik Asit Nedir?

Adet Ağrılarını Gidermeye Yardımcı Olur

Limon otu çayının adet kramplarını gidermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Mide bulantısı ve öfke semptomlarını da azaltır.

Adet ağrısını hafifletmek için günde 1-2 bardak limon çayı içilebilir. Limon çayının adet dönemi kramplarını azaltmada etkili olduğu ile ilgili herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Ancak limon otunun yatıştırıcı ve stres azaltıcı olduğu bilinmektedir.

Mide Rahatsızlıklarını Giderir

Limon otu, mide rahatsızlığı, gastrit ve mide ülseri için doğal bir tedavi yöntemi olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.

2012 yılında yayınlanan bir araştırmada, limon otu yağının (Cymbopogon citratus) mideyi etanol ve aspirinin neden olduğu mide hasarından koruyabildiği görülmüştür. Çalışmada, limon otu yağının gastropati ile doğal olarak mücadele edebileceği sonucuna varılmıştır. {8*} {9*} Çay veya çorbaların içerisine limon otu yağı eklemek de mide ağrılarını ve ishali iyileştirmeye yardımcı olur.

Baş Ağrısını Giderir

Limon otu yağı baş ağrılarından kurtulmak için sıklıkla kullanılır. Limon otu yağı sakinleştirici ve yatıştırıcı etkilere sahip olması nedeniyle baş ağrısına neden olabilecek ağrı, baskı veya gerilimi hafifletir. Taşıyıcı yağlar ile seyreltilmiş limon otu yağı ile şakaklarınıza masaj yapabilir ve kokusunu içinize çekerek rahatlatıcı etkilerinden yararlanabilirsiniz.

Patojenleri Öldürür

2012 yılında yapılan bir araştırmada, limon otunun antibakteriyel özelliği test edilmiş ve Staph enfeksiyonuna karşı limon otu yağı kullanılmıştır. Sonuçlar limon otu yağının enfeksiyonu iyileştirdiğini ve bir antimikrobiyal (bakteri öldürücü) ajan olarak çalıştığını göstermiştir. {10*}

Limon otu yağındaki sitral ve limonen içeriği, bakteri ve mantarların büyümesini önler. Saçkıran, sporcu ayağı ve diğer mantar enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur. Yapılan çalışmalar, limon otu yağının etkili bir mantar önleyici ve antibakteriyel madde olduğunu kanıtlamıştır.

Ateş Düşürmeye Yardımcı Olur

Limon otu yağı ateşe iyi gelir mi? Limon otu yağı ateş düşürmeye, ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olan maddeler içermektedir. {11*}

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Limon otu yağı, antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. In vitro araştırmalar, limon otu yağının vücuttaki proinflamatuar sitokinleri azalttığını göstermiştir. {12*}

Sindirim Problemlerini Giderir

Limon otu yağı, mide ve bağırsaklardaki gaz birikiminden kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. 2006 yılında yayınlanan araştırmaya göre limon otu ishali durdurmaya da yardımcı olabilir. Bu araştırma sonucunda, limon otunun ishali olan bireylerde dışkı çıkışını azalttığı gözlenmiştir.

Şişkinlik ve Gazdan Kurtulmanın Yolları Nelerdir? Uygulanabilecek Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Enflamasyonu Azaltır

In vitro araştırmalar, limon otu yağının hem dahili hem de harici olarak kullanıldığında güçlü anti-inflamatuar yetenekler sergilediğini göstermiştir. {13*} {14*}

Antioksidan Kaynağıdır

Araştırmalar limon otu yağının, hastalığa neden olan serbest radikallerle savaştığını ve güçlü bir antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. 2009’da yayınlanan bir araştırma, limon otu yağının ana bileşenlerinden biri olan sitralin, meme kanseri hücre dizisi MCF-7’nin büyümesini engelleyebildiğini göstermektedir. {15*} {16*}

Kolesterolü Düşürür

Limon otu yağı kolesterolü düşürür mü? Gıda ve Kimyasal Toksikoloji dergisinde yayınlanan bir araştırmada, limon otu yağının kolesterol üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmacılar, yüksek doz limon otu yağı ile tedavi edilen grubun kan kolesterol seviyelerinin düştüğünü belirtmişlerdir. Genel olarak çalışmada, limon otu yağı alımının güvenli olduğu ve kan kolesterolü seviyesini düşürmede etkili olduğu bulunmuştur. {17*}

Grip ve Soğuk Algınlığı İle Savaşır

Limon otu yağı gribe iyi gelir mi? 2011 yılında yayınlanan bilimsel bir makaleye göre, uçucu yağlar, grip ve soğuk algınlığına karşı etkilidir. Limon otu yağı bakterilerle savaşır ve özellikle difüzör ile birlikte kullanıldığında soğuk algınlığı gibi hava yoluyla bulaşan hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur. Vücut sıcaklığı normalden yüksekse, limon otu yağı serinletici bir yağ olarak kullanılabilir.

Araştırmacılar, limon otu yağı ve sardunya yağı ile hazırlanan uçucu yağ karışımını difüzör yardımıyla kullanarak bakteriler üzerindeki etkilerini incelemiştir. Kapalı bir ortamda, hazırlanan uçucu yağ karışımının 20 saat boyunca solunması, havada ve yüzeylerde bulunan bakterilerin büyümesini %38 oranında azalmıştır. Yapılan bu çalışma, limon otu yağının havayı dezenfekte etmek için kullanılabileceğini göstermiştir.

Çalışmada, difüzörde kullanılan uçucu yağların, antibiyotiğe duyarlı ve antibiyotiğe dirençli bakterilerin büyümesini engellediği de ortaya konmuştur. {18*}

Kan Şekerini Düzenler

2007 yılında yapılan bir araştırma, limon otu yağının kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir. Limon otu yağı, HDL (iyi) kolesterol seviyelerini arttırırken lipid parametrelerini de değiştirmiştir.

Tiroid Sağlığına Faydalıdır

Bazı kaynaklar, limon otu yağının hipotiroidizm ile başa çıkmaya yardımcı olabileceğini belirtmektedir. Tiroid bezi üzerine 2-4 damla limon otu yağı sürmek tiroid sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle limon otu yağı kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır.

Tiroid Hastalığı ve Belirtileri

Uyumaya Yardımcı Olur

Limon otu yağı, zihin üzerinde yatıştırıcı ve sakinleştirici etkilere sahiptir. Cezayir’de yapılan bir araştırmada, limon otu yağının yatıştırıcı etkilere sahip olduğu gözlemlenmiştir. Yağ ayrıca depresyon tedavisine de yardımcı olur. Difüzöre birkaç damla limon otu yağı eklenerek solunması rahat uyku uyumanıza yardımcı olur. {19*}

Hindistan’da yapılan bir araştırmada limon otu yağının kimyasal gargaralar ve ağız bakım ürünleri yerine kullanılabileceği belirtmektedir. {20*}

Varisi Tedavi Eder

Limon otu yağı varise iyi gelir mi? Araştırmalar sınırlı olsa da teorik veriler limon otu gibi uçucu yağların dolaşımı iyileştirebileceğini ve şişkinliği azaltabileceğini düşündürmektedir. Bu etkileri sayesinde de varislerin tedavisine yardımcı olur.

5 damla limon otu yağı, 1 litre sıcak suya eklenir ve temiz bir bez, hazırlanan karışıma batırılarak varis olan bölgelere sıcak kompres uygulaması yapılır. Bacaklar her zaman yüksek bir yerde tutulmalı ve kompres uygulamasına 15 dakika boyunca devam edilmelidir.

Geleneksel tıpta limon otu yağı, doğal bir antibakteriyel, antifungal, antiprotozoal, anksiyolitik (anksiyete azaltıcı) ve antioksidan kaynağı olarak kullanılır. {21*} Güney Amerika ülkesi Brezilya’da limon otu yağı, mide sorunları ve sinir sistemi bozukluklarını tedavi etmek için en sık kullanılan bitkisel ilaçlardan biridir. Amazon’da limon otu çayı, sakinleştirici etkilere sahip olduğu için sıklıkla kullanılır. Guatemala’da da, Karayip halkı çay yapmak için limon otu yaprakları kullanır.

Limon Otu Yağı Faydaları ve Kürleri

Almanya’da 14. yüzyılda yapılan ve hâlâ satılan bir tür maden suyu olan karmelit suyunun içindeki maddelerden biridir. Bu özellikle baş ağrılarının ve sinir ağrılarının giderilmesinde etkilidir.

Son yıllarda yapılmış iki araştırmanın sonuçlarına göre limon otu yağının, kalbi ve karaciğeri koruduğu kanıtlanmıştır.

Limon otu yağı sadece koklanarak yüksek trigliserit seviyelerini düşürebilen bir yağdır. Karaciğerdeki kolesterol sentezini kolaylaştırarak karaciğeri korur.
İran’da geleneksel tıpta limon otu yağı yıllardır kalp çarpıntısının giderilmesinde kullanılmaktadır.

Limon otu yağının geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılmasının en önemli nedeni, antibakteriyel bir yağ olmasıdır. Limon otu yağı sadece koklanarak kullanıldığında bile, vücuttaki zararlı bakterileri etkisiz hale getirmektedir.

Limon otu yağı ve limon yağının her ikisinin de limondan elde edildiği düşünülse de bunlar kesinlikle tamamen farklı bitkilerden elde edilen tamamen farklı iki yağdır. Limon otu yağı limon otu bitkisinin yapraklarından, limon yağı ise limon meyvesinin kabuğundan elde edilir. Her iki yağ da keskin narenciye kokusuna sahiptir.

Limon otu yağı, kolesterolü düşürür ve kas kramplarını gevşetirken, limon yağı genellikle ağız sağlığını iyileştirmek ve vücudu detoksifiye etmek için kullanılır. Limon otu ve limon yağları, antibakteriyel özelliklere sahiptir. Her ikisi de cilt sorunlarını gidermeye yardımcı olur.

Her iki yağ türü de güçlü antioksidan bileşikler içerir. Limon otu ve limon yağı, soğuk algınlığı ve griple savaşmaya yardımcı olur. Araştırmalar, limon otu yağının havadaki mikropları öldürmeye gerçekten yardımcı olabileceğini göstermektedir. Sıcak su ve çiğ bal ile karıştırılmış birkaç damla limon yağı ise boğaz ağrısını gidermeye yardımcı olur. Her iki yağın kokusu da kişiye enerji verir. Limon otu yağının anti-anksiyete etkilere sahip olduğu da bilinmektedir.

  • Maya mantarlarının sebep olduğu bir enfeksiyon olan candidaya karşı etkilidir.
  • Uyku problemine, konsantrasyon bozukluğuna, depresyona iyi gelir.
  • Anksiyete ve insomnia (uykusuzluk) hastalıklarının en etkili tedavi yöntemlerinden biridir; özellikle uyku problemi üzerinde etkilidir.
  • Yatıştırıcı etkiye sahiptir; sinirleri yatıştırır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
  • Hiperaktivite ve konsantrasyon problemi olan çocuklarda kullanıldığında anksiyete, gerginlik, uyku problemi gibi hiperaktivite semptomlarını yüksek ölçüde azalttığı görülmüştür.
  • Yetişkinlerde yoğurda karıştırılarak tüketildiğinde duygudurum bozukluğunu önemli ölçüde düzelttiği ve zihinsel performansı arttırdığı belirlenmiştir.

Çocuklarda Uykuya Dalma Güçlüğü (İnsomnia) Neden Olur?

Limon Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Limon otu yağı birçok şekilde kullanılabilir:

  • Aromatik olarak: Bir difüzörü veya buharlaştırıcı kullanarak limon otu yağını evinizin her bölgesinde kullanabilirsiniz.
  • Topikal olarak: Limon otu yağı topikal olarak kullanılmadan önce Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile 1: 1 oranında seyreltilmelidir. Limon otu yağı oldukça güçlüdür. Bu nedenle düşük dozlarda (1-3 damla) kullanılması önerilir. Antibakteriyel özellikleri sayesinde sivilce ve akneyi gidermeye de yardımcı olur. Sivilce oluşumuna yol açabilecek bakterileri öldürmek için 1-2 damla limon otu yağını cilt bakım ürünleri içerisine ekleyebilirsiniz.
  • Dahili olarak: FDA, saf limon otu yağının tüketim için güvenli olduğunu bildirmiştir. Ancak bu yalnızca %100 terapötik dereceli, yüksek kaliteli yağlar için geçerlidir. Limon otu yağı bilinen bir markadan satın alınmalı ve içerik etiketleri dikkatlice incelenmelidir. 1 bardak suya 1 damla limon otu yağı ekleyebilir veya çiğ balla yağı karıştırarak tüketebilirsiniz. {22*}

Yemeklerde limon otu yerine limon kabuğu rendesi de kullanılabilir. Bir limonun lezzeti, yaklaşık iki limon otu sapına eşittir.

  • Limon otu yağını sadece doktor kontrolünde tüketin.
  • Doktor kontrolü olmadan sadece soluyarak ve taşıyıcı yağlarla karıştırıp sürerek uygulayabilirsiniz.
  • Limon otu yağını koklayarak duygusal ve fiziksel gerilimi azaltabilirsiniz.
  • Cilt bakımında kullanılan krem veya yağlara birkaç damla ekleyerek sağlıklı ve ışıltılı bir cilde kavuşabilirsiniz.
  • Yatıştırıcı olarak kullanırken limon otu yağı ile düzenli aralıklarla masaj yapabilirsiniz.
  • 50 ml Jojoba yağı içerisine 12 damla limon otu yağı ekleyerek cildinize uygulayabilirsiniz.

Regl Sivilcesi Neden Çıkar? Regl Sivilcesini Önlemenin 8 Yolu

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Limon Otu Yağı Kürü

  • 1 damla limon otu yağı bir bardak su ile içilir. Ancak mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır.

Stresi Azaltmak İçin Limon Otu Yağı

  • Gergin ve stresli olduğunuz zamanlarda avuç içlerinize birkaç damla damlatıp kokusunu içinize çekin. Limon otu yağı sinirlerinizi yatıştıracak ve size hem rahatlık hem de cesaret verecektir.

Cildi Canlandırmak ve Ölü Hücreleri Temizlemek İçin Limon Otu Yağı

Diğer uygulama yöntemi:

  • Yarım litrelik bir şişeye su doldurulur ve birkaç damla limon otu yağı eklenerek şişe iyice çalkalanır.
  • Düzenli olarak cilde püskürtülür.

Sinirleri Güçlendirmek İçin Limon Otu Yağı Kürü

  • Birkaç damla limon otu yağı alın bölgesine, göğse ve omuzlara sürülür. Böylece hem zihin ve vücut rahatlar, stres seviyesi düşer ve bedenin kortizon üretim seviyesi azalır hem de duygu durumu dengelenir, sinir sistemi güçlenir.

Kasları Kuvvetlendirmek İçin Limon Otu Yağı Kürü

  • Sakatlanmaların önüne geçmek için vücutta bulunan kaslar güçlü olmalıdır. Kaslara güç ve esneklik kazandıran en etkili yöntemlerden biri egzersizden önce kasların üzerine uçucu yağlardan sürmektir.
  • 2 çay kaşığı taşıyıcı yağ (jojoba yağı, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı vb) içerisine (10 ml/100 damla) 10 damla limon otu yağı eklenir ve iyice karıştırılır.
  • Hazırlanan karışım egzersizden önce kaslar üzerine uygulanır.

Ayak Mantarı Tedavisi İçin Limon Otu Yağı

  • 3 damla çay ağacı yağı ve 3 damla limon otu yağı karıştırılır.
  • Karışıma bir parça pamuk batırılır ve parmak araları ile tırnakların çevresi silinir.
  • Aynı karışım, 1 çay kaşığı (5 ml/50 damla) taşıyıcı yağ veya doğal elma sirkesi içersine 4-5 damla eklenir ve iyice karıştırılarak ayak parmaklarına ve ayaklara sürülür.

MS Hastalığında Fiziksel Hassasiyet ve His Kaybı İçin Limon Otu Yağı Kürü

  • 8 damla ıtır yağı, 3 damla adaçayı yağı, 10 damla niaouli yağı, 3 damla karabiber yağı, 8 damla okaliptüs yağı ve 8 damla limon otu yağı karıştırılır.
  • 1 çay kaşığı (5ml/50 damla) taşıyıcı yağ içerisine hazırlanan karışımdan 3-5 damla eklenir ve karıştırılır.
  • His kaybı başladığı anlaşılan bölgelere hazırlanan karışım ile hafifçe masaj yapın.

Ayak veya Bacak Burkulması (Kas Zedelenmeleri) İçin Limon Otu Yağı

  • Zedelenen bölgeye ilk önce sıcak kompres uygulaması yapılır. Ardından hazırlanan karışım ile masaj yapılır ve sıcak kompres uygulaması tekrar edilir. Bölge yeterince ısındıktan sonra son olarak buz ile soğuk kompres yapılır.
  • 8 damla ölmez çiçeği yağı, 8 damla plai yağı, 5 damla fesleğen yağı, 3 damla lavanta yağı ve 4 damla limon otu yağı karıştırılır.
  • Hazırlanan karışımdan 1 çay kaşığı (5 ml/50 damla) taşıyıcı yağ içerisine 3-5 damla eklenir ve karıştırılır.
  • Ayak bileğinden uyluğa kadar bacağın tamamına periyodik olarak masaj yapılır.

Kötü Kokuları Gidermek İçin Limon Otu Yağı Kürü

  • Cam bir kavanozun 1/3 kadarına su doldurulur.
  • Su içerisine 1 çay kaşığı karbonat ve 8-10 damla limon otu yağı eklenir.
  • Hazırlanan karışım buzdolabında koku olan bölgeye yerleştirilir. Karışım etkisini kaybettiğinde tekrar hazırlanabilir.

Vücut Peelingi İçin Limon Otu Yağı

  • 10 damla limon otu yağı epsom tuzu ile karıştırılır.
  • Biraz daha yoğun bir kıvama getirmek için bir miktar Hindistan cevizi yağı eklenir.
  • Hazırlanan karışım duşta yüze ve tüm vücuda uygulanır ve kese yapılır.
  • Uygulamadan sonra sabun kullanılmadan durulama yapılır.

Ayak Banyosu İçin Limon Otu Yağı

  • Ilık su içerisine 10 damla limon otu yağı eklenir.
  • Hazırlanan su içerisinde ayaklar istenildiği kadar bekletilir.
  • Durulamaya gerek yoktur.

Limon Otu Yağı Tarihi

Limon otu bitkisi Tay, Vietnam, Kamboçya ve Endonezya mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır. Limon otu yağı geçmiş yıllarda doğal bir gıda koruyucusu olarak da kullanılmıştır.

Limon otu bitkisi (C. citratus), Batı Hint limon otu, hierba limon veya zacate de limón (İspanyolca), citronelle veya verveine des indes (Fransızca) ve xiang mao gibi birçok uluslararası ortak adla bilinir. Bugün Hindistan, dünyadaki toplam yıllık üretimin yaklaşık %80’i ile limon otu yağının en büyük üreticisidir.

Limon otu yağı, günümüzde kullanılan en popüler uçucu yağlardan biridir. Serinletici ve büzücü etkileri ile yüksek ateşle mücadele etmesi ve vücudu sıkılaştırmasıyla bilinir.

New York Aromatik Araştırmalar Enstitüsü’ne göre, limon otu yağı özellikle yapısal ve bağışıklık fonksiyonlarının buluştuğu bağ dokusu üzerinde etkilidir. Limon otu, lenfatik kılcal damarlara ve ciltten dışarı akan damarlara etki eder. Bu nedenle ödem ve lenf tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur. {23*}

Lenfödem Nasıl Önlenir?

Limon Otu Yağı Zararları Nelerdir?

Limon otu yağı yan etkileri nelerdir? Limon otu yağı tüketimi FDA tarafından güvenli kabul edilse de topikal kullanımı bazı kişilerde yan etkilere sebep olabilir.

  • Akciğer Problemleri: Bazı kişiler, limon otu yağının teneffüs edilmesinden sonra akciğer problemlerinin ortaya çıktığını belirtmiştir. Önceden var olan bir solunum rahatsızlığınız varsa, yağı aromaterapi veya inhalasyon için kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın.
  • Hamilelik ve Emzirme Döneminde Problemler: Limon otu yağı, adet söktürücü özelliklere sahiptir ve hamilelik sürecinde kullanıldığında düşük yapılmasına sebep olabilir. Bu nedenle hamileler ve emziren anneler limon otu yağı kullanmadan önce bir uzmana başvurmalıdır. Kronik rahatsızlığa sahip kişiler veya ilaç kullanan kişiler, limon otu yağını özellikle dahili olarak kullanmadan önce sağlık uzmanına başvurmalıdır. {24*} {25*}

Uyarılar

  • Aşırı kullanımında cilt hassasiyeti oluşabilir.
  • Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
  • Hamileyseniz, emziriyorsanız veya herhangi bir rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  • Gözler, iç kulaklar ve hassas bölgelerle temasından kaçının.
  • Alerjik reaksiyon oluşumunu engellemek için taşıyıcı yağlar ile seyreltilerek kullanılmalıdır.
  • Haricen kullanılır.

* Bu ifadeler Gıda ve İlaç Dairesi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu ürün herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır.

Uyum Sağladığı Yağlar

Kaynaklar

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15796587
  2. https://www.britannica.com/science/citral#ref149735
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1753786
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217679/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26366471
  6. https://www.encyclopedia.com/medicine/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/lemongrass
  7. https://www.researchgate.net/publication/5303933_Antifungal_activity_of_the_Lemon_grass_oil_and_citral_against_Candida_spp
  8. https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=30872
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3326778/
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22862808
  11. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-719/lemongrass
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19662581
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25242268
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/
  15. https://www.researchgate.net/publication/307583343_Antioxidant_activity_of_lemon_grass_ESSENTIAL_OIL_Cympopogon_citratus_grown_in_North_Indian_plains
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19656204
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21693164
  18. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19292822
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4170112/
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4625327/
  21. http://cms.herbalgram.org/heg/volume14/10October/FoodasMedicine_Lemongrass.html?ts=1507898827&signature=57317f36722f09f8f99e6d420419b2b1&ts=1523576776&signature=c92791f6219ac0d8414acc5f36d72bc1&ts=1540419871&signature=ac07ed1085ffb6d069712724c6867ab8
  22. http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=182.20
  23. https://aromaticstudies.com/lemongrass-cymbopogon-citratus/
  24. https://www.drugs.com/npp/lemongrass.html
  25. https://theherbalacademy.com/using-essential-oils-for-children/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu