Rezene yağının, meyan kökü aromasına sahip olduğunu pek çok kişi bilmektedir. Ancak meyan kökünü sevmeyen kişiler rezene yağını kullanarak meyan kökünün ve rezenenin faydalarından yararlanabilmektedir.
Rezene yağı sindirim sisteminin sağlığı için kullanılabilecek en etkili yağlardandır. Rezene yağı, rezene bitkisinin tohumlarının ezilmesi ve sonrasında tohumların buhar damıtma işleminden geçmesi sonucunda elde edilmektedir. Rezene yağının tadını beğenmeseniz bile kullanmaktan hemen vazgeçmemeniz önerilmektedir. Çünkü rezene yağı sindirim sisteminin sağlığı için oldukça önemlidir ve bu nedenle de kişilerin beslenme düzenlerinde rezene yağına yer vermeleri tavsiye edilmektedir. {1*}
Rezene Yağının Faydaları
Rezene yağının bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Rezene, antiseptik özelliklere sahiptir ve bu nedenle bağırsak spazmlarını azaltmaya hatta ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Rezene, vücutta gaz ve şişkinlik oluşmasını engellemektedir. Rezenenin aynı zamanda vücudu toksinlerden arındırma özelliği bulunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, balgam söktürücü etkiye sahiptir. Rezene, anne sütünü arttırma konusunda da oldukça etkilidir ve vücutta doğal bir müshil görevi görmektedir.
Rezene pek çok farklı formda kullanılabilmektedir. Bu tamamen kişinin tercihine ve yağı ne için kullandığına bağlıdır. Rezene bitkisi ister yağ formunda ister kurutulmuş tohum formunda kullanılsın pek çok faydalı özelliğe sahiptir. Rezene, yaraların kısa sürede iyileşmesine, ağız sağlığının korunmasına, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine, sindirim problemlerinin giderilmesine ve kişilerin daha kolay ve sağlıklı şekilde kilo vermesine katkı sağlamaktadır.
Yaraları İyileştirmeye Yardımcı Olur
Çeşitli uçucu yağlar üzerinde İtalya’da çalışmalar yapılmıştır. Çalışmada hayvan denekler kullanılmış ve uçucu yağların bakteriyel enfeksiyonlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, rezene yağının ve tarçın yağının anti-bakteriyel özelliklere sahip ve bu nedenle bu yağların, bazı bakteri türlerinin üremesine engel olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışmalar rezene yağının, yaraların enfekte olmasını engelleyen bazı bileşiklere sahip olduğunu kanıtlar niteliktedir. {2*}
Rezene yağı enfeksiyon oluşumunu engellemektedir. Bu nedenle yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Vücutta meydana gelen yaraların daha kısa sürede iyileşmesini istiyorsanız rezene yağını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Rezene Yağı Bağırsaklardaki Spazmları Azaltır ve Engeller
Bağırsaktaki spazmların hafife alınmaması gerekmektedir. Spazmlar aşırı derecede ağrıya ve bağırsak bölgesinde kramplara ve kasılmalara sebep olabilmektedir. Rezene yağı, bağırsak bölgesindeki kaslar da dahil olmak üzere vücutta bulunan pek çok kas üzerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir. Yağın bağırsakta yarattığı gevşeme spazmodik bir atak esnasında kişinin, bağırsaktaki kas spazmlarından hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlayabilmektedir.
Rusya’daki St. Petersburg Tıp Doktora Sonrası Eğitim Akademisi Pediatri Bölümü tarafından yürütülen araştırmalarda, rezene tohumu yağının bağırsak spazmlarını azalttığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca araştırmalar rezene yağının, kolik olan bebeklerin ince bağırsak hareketlerini arttırdığını göstermektedir. Wessel verilerine göre, rezene yağı emülsiyonunun kullanımı, tedavi grubundaki bebeklerin yüzde 65’inde koliği ortadan kaldırmış ve kontrol grubundaki bebeklerin yüzde 23,7’sinde önemli ölçüde iyileşme yaşanmasına neden olmuştur.
Yayınlanan bulgular, tedavi grubunun kolikte çarpıcı iyileşmeler gösterdiğini kanıtlar niteliktedir ve rezene yağı emülsiyonunun, bebeklerdeki kolik yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. {3*}
Antioksidanlar ve Antimikrobiyal Özellikler İçerir
Rezene yağı, antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için önemli bir bileşiktir. Flavor and Fragrance Journal’da yapılan bir araştırmada Pakistan’a özgü tohumlardan elde edilen uçucu yağlar incelenmiştir. Yapılan analizler rezene yağının, etkileyici miktarlarda fenolik ve biyoflavonoid içerdiğini ve içerisinde toplam 23 bileşiğin bulunduğunu göstermektedir. {4*} Bu durum, rezene yağının serbest radikal hasarıyla savaştığını ve bazı bakteri ve patojenik mantar türlerine karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiğini kanıtlar niteliktedir.
Gaz ve Kabızlığı Giderir
Birçok sebze karın kramplarına, gaza ve midede şişkinliğe neden olmaktadır. Ancak rezene çiğ şekilde tüketildiğinde veya rezene yağı formunda kullanıldığında gaz ve şişkinliğe tam tersi şekilde etki etmektedir. Rezene yağı, bağırsakları temizlemeye ve gaz ve şişkinlikten kurtulmaya yardımcı olup kişinin rahatlamasını sağlamaktadır. {5*} {6*}
Gaz probleminiz kronikleşmişse rezene gerçekten bu sorunun çözümü için oldukça etkili bir seçenek olacaktır. İşe yarayıp yaramadığını görmek için en sevdiğiniz içeceğe bir veya iki damla rezene yağı ekleyerek deneyebilirsiniz.
Sindirim Sorunlarını Tedavi Eder
Sindirime ve irritabl bağırsak sendromuna (IBS) yardımcı olmasıyla bilinen çok sayıda bitki bulunmaktadır. Zencefil, nane, anason ve papatya bu türdeki bitkilere örnek olarak verilebilmektedir. Rezene bu bitkilere kıyasen çok daha etkilidir. Çünkü rezene, uçucu yağ formunda kullanılabilmektedir. Buhar şeklinde kullanımında daha etkili olduğu için hızlı bir şekilde rahatlama sağlamaktadır. Bu süreç, sindirime ve IBS semptomlarının azalmasına önemli ölçüde yardımcı olmaktadır.
Yukarıda belirtildiği gibi rezene yağı, gaz, şişkinlik ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ancak aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenleme etkisiyle ishali ortadan kaldırmaya da yardımcı olabilmektedir. Rezenenin ana bileşeni anetol olarak bilinmektedir. Anetol oldukça etkili bir bileşendir ve kansere karşı savaşma özelliğine sahiptir. Bunu, NF-kappaB olarak bilinen kanserle ilişkili gen değiştiren inflamasyonu tetikleyen bir molekülün aktivasyonunu önleyerek yapmaktadır. {7*}
Hızlıca rahatlamak ve sindirim problemlerinden kurtulmak için, iki damla rezene yağını herhangi bir taşıyıcı yağ ile karıştırarak karın bölgenize uygulayabilirsiniz.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Rezene, uzun yıllardır kilo vermek amacıyla kullanılmaktadır. Oruç tutan kişiler rezene tohumlarını, açlığı giderdiği ve sindirim sisteminin hareketlerini düzenlediği için tüketmektedir. Rezene tohumu yağı, iştahı azaltırken metabolizmayı hızlandırmakta ve bundan dolayı kilo verme sürecinin hızlanmasına neden olmaktadır.
Rezene aynı zamanda depolanmış olan enerji kaynaklarını kullanarak vücutta meydana gelen yağ birikintilerinin azalmasını sağlamaktadır. Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak kilo verme sürecinde oldukça önemlidir. Bu nedenle beslenme rutininizde yer alan içecek ve yiyeceklere rezene eklemeyi deneyebilirsiniz. {8*} {9*}
Rezene Yağı Nasıl Kullanılır?
Birçok faydası olan rezene yağının kullanılabileceği alanlar şunlardır:
- Sindirimi kolaylaştırmak için midenize veya ayaklarınızın altına rezene yağı sürebilirsiniz. Yağı bir taşıyıcı yağ ile birlikte kullanmak yağın çok hızlı buharlaşmasını önleyecektir.
- Rezene yağı antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Bu nedenle kullanımı, diş etlerinin sağlığı açısından oldukça faydalı olacaktır. Dişlerinizi fırçalarken bir damla rezene yağını diş fırçasına ekleyerek dişlerinizin daha sağlıklı ve temiz olmasını sağlayabilirsiniz.
- Rezene yağı, mide rahatsızlıklarının tedavi edilmesi için kullanılabilecek etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Bir bardak ılık suya veya papatya çayına bir ya da iki damla rezene yağı ekleyerek mide rahatsızlıklarınızı tedavi etmek için kullanabilirsiniz.
- Rezene yağı rahatlamak ve sakinleşmek için kullanılabilmektedir. Rahatlamak için bir damla rezene yağını bir ya da iki damla lavanta yağıyla ya da herhangi bir taşıyıcı yağ ile karıştırarak boyun ve göğüs bölgenize sürebilirsiniz. Karışımı sürdükten sonra yavaş ve derin nefesler alarak sakinleşebilirsiniz.
Rezene yağını kullanabileceğiniz birkaç tarif:
- Mide probleminiz, ishaliniz veya herhangi bir sindirim sorununuz varsa, bir fincan nane çayına bir veya iki damla rezene yağı ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu tarif, sindirim problemlerinin kısa süre içerisinde giderilmesini sağlamaktadır.
- Antioksidan ve anti-mikrobiyal faydalarından yararlanmak için yemeklere birkaç damla rezene yağı ekleyebilirsiniz.
- Rezene yağı, vücudu nemlendirmenin ve açlık hissini gidermenin en etkili yollarından biridir. 8 bardak suya 1 damla rezene yağı ve 1 damla yalancı portakal suyu karışımını, vücudunuzun nem dengesini sağlaması amacıyla tüketebilirsiniz.
Rezene Yağıyla Yapılabileceğiniz Basit Bir Tarif:
Toplam Süre: 10 dakika
Servis: 6-7 kişilik
İçindekiler:
- ¼ fincan hindistan cevizi yağı
- ¼ fincan badem yağı
- ¼ su bardağı shea yağı
- 10 damla rezene yağı
- 20 damla lavanta yağı
Talimatlar:
- Iısıya dayanıklı bir kabın içerisine hindistancevizi yağı, badem yağı ve shea yağı eklenir ve kap suyun içine koyun. Su dolu kap ocağın üstüne alın ve yağlar eriyene kadar bekleyin.
- Karışımı ocaktan alın ve rezene ve lavanta yağını ekleyin. Karışım kalınlaşana kadar çırpın.
- Hazırladığınız karışımı iyice kapanabilen cam bir kavanozda saklayın.
- Karışımı, sindirime yardımcı olması ve sizi rahatlatması için, karın, ayak altları ve boyun bölgesine uygulayın.
Rezene Yağının Tarihi ve Rezene Yağı Hakkında İlginç Gerçekler
Rezene, uzun yıllardır bilinmekte ve tüketilmekte olan bir bitki türüdür. Rezene, Akdeniz’e özgü sarı çiçeklere sahip olan bir bitki çeşididir. Ancak yalnızca Akdeniz’e özgü olmasına rağmen dünyanın pek çok yerinde kullanılmakta ve kolayca temin edilebilmektedir. Rezene, benzer tat ve aromaya sahip olduğu için bazen anasonla karıştırılmaktadır.
Rezene tohumları kurutularak yemeklerin içine dahil edilmektedir. Ayrıca kurutulmuş rezene tohumları ve rezene yağı ilaç yapımında kullanılmaktadır. Rezene (Foeniculum vulgare) havuç ve maydanoz familyasının bir üyesidir ve kimyon, dereotu ve anason ile akrabadır. Rezene, eski Mısırlılar tarafından gıda ve ilaç olarak kullanılmıştır. Hatta Çin’de rezene, yılan ısırığı ilacı olarak kabul edilmiştir. Aynı zamanda rezene, farklı toplumlar tarafından farklı dönemlerde kötü ruhları kovmak için kullanılmıştır. Rezenenin tarihi geçmişi hakkında bilinen en ilgi çekici bilgi Pheidippides’in Sparta’ya 150 millik koşusu sırasında bir rezene sapı taşımasıdır. Elde edilen veriler oldukça ilginç olsa da savaşın bir rezene tarlasında yapıldığına işaret etmektedir.
Rezenenin pek çok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Rezene, rezene yağı, rezene tohumu ve rezene özü formunda bulunmaktadır. Aynı zamanda unlu mamüllerin ve dondurmaların içerisinde ve çeşnilerde, salatalarda, çaylarda ve pek çok yiyecek ve içeceğin içinde tüketilebilmektedir. Bununla birlikte, yaygın olarak parfümlere, sabunlara, ilaçlara ve kozmetik ürünlerine rezene eklenmektedir. Rezene yağı, sambuca gibi likörlere, alkolsüz içeceklere ve diş macununa karıştırılarak kullanılabilmektedir.
Rezene Yağının Zararları
Rezenenin alerjik reaksiyonlara neden olması mümkündür ancak bu tarz yan etkiler nadiren görülmektedir. Rezene yağı genel anlamda güvenli olarak kabul edilmektedir. Ancak östrojen düzeyini etkileyebileceği için, hamile kadınların ve küçük çocukların rezene yağı tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
Trans anethole olarak bilinen organik elementin, östrojen hormonunun üretimini artırdığı da bilinmektedir. Bu, hamileler için ve meme kanseri, rahim kanseri veya tümörleri olan kadınlar için zararlı olabilmektedir. Ayrıca rezene yağının fazla tüketilmesi kasılmalara, halüsinasyonlara ve zihinsel dengesizliğe neden olabilmektedir.
Epilepsi hastalarının rezene yağı kullanmaması gerekmektedir. Ayrıca rezene yağı bulantı ve kusmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle dikkatli şekilde kullanılması gerekmektedir.
Kaynaklar
{1*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24005011/
{2*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24727086/
{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12868253/
{4*} https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ffj.1929
{5*} https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-311/fennel
{6*} https://www.onegreenplanet.org/natural-health/fennel-and-digestion/
{7*} https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09637486.2011.627841
{8*} https://www.herbsociety.org/factsheets/fennel.pdf
{9*} https://explore.globalhealing.com/weight-loss-benefits-fennel-seed-essential-oil/