Reklam
Güzellik

Hormonal Akne Nedir? Hormonal Akne Belirtileri Nelerdir?

Reklam

Hormonal akne belirtileri nelerdir? Hormonal akne sorununun çözümü için evde yapılan ilaçları kullanan kişiler, bazen istedikleri başarılı sonucu alamayabilir. Bunun nedeni hormonal aknelerin, diğer sivilce türlerinde olduğu gibi sadece tıkanmış gözeneklerden dolayı değil, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmasıdır. Bu neden ile hormonal aknelerin tedavisi oldukça karmaşık olabilir. {1*} Hormonal akne belirtileri arasında; cildin yağlı ve parlak görünmesi, deri altında cilt yüzeyine çıkmamış yumrular hissedilmesi ve aynı yerlerde, özellikle çene hattında tekrar tekrar sivilce çıkması bulunmaktadır.

Hormonal akne nasıl geçer? Hormonal akne oluşumunu engellemek için öncelikle; tam kalite protein içeriğine sahip, besleyici değeri yüksek bir beslenme programını benimsemek, günlük yaşam içerisinde stresi yönetmek ve uyku düzenini oluşturmak gerekir. Belirtilen faaliyetlerin yaşam biçimi haline getirilmesi, hormonların dengelemesi için oldukça etkili yöntemler arasında gösterilir.

Reklam
Hormonal Akne Tedavileri❗Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Tedavi planının son aşamasında, cilt bakımı için en uygun olan topikal (cilde uygulama) ürünler bulunur. Planın son aşamasındaki temel amaç, belirtiler nedeni ile tahriş olmuş cildin temizlenmesine yardımcı olmaktır. Ergenlik döneminde yaşanan sivilce probleminin, çoğu kişide gerçekleşen bir olay olduğu ve çeşitli faktörlere bağlı olarak geliştiği unutulmamalıdır.

Deri Altı Sivilceleri Nasıl Geçer? Uçsuz Sivilce Nasıl Oluşur?

Hormonal Akne Nedir?

Hangi hormon bozukluğu sivilce yapar? Hormonal akneler, ergenlik ve yetişkinlik yıllarından sonra genetik ve hormonal faktörlere bağlı olarak gelişen sivilce türledir. {2} Bu tip akne türleri, östrojen, progesteron ve testosteron gibi üreme hormonlarının arasındaki dengesizlik sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Amerikan Dermatoloji Derneği Akademisi’ne göre, ergenlik çağında oluşan hormonal akneler hem kadınlarda hem de erkeklerde meydana gelebilirken, menopoz ve hamilelik dönemlerinde adet döngüsü değişikliklerine bağlı olarak kadınlarda daha yaygın görülmektedir. {3}

Jinekomasti Olduğu Nasıl Anlaşılır? Nasıl Tedavi Edilir?

Reklam

Hormonal Akne Belirtileri Nelerdir?

Hormonal akne nasıl olur? Hormonal aknelerin oluşmasında etkili olarak gösterilen çevresel koşullar ve hormonal nedenler, farklı birçok kritere göre değerlendirilir. Bu koşulların oluşması halinde kişilerde görülen belirtiler de farklılık göstermektedir. Oluşan belirtilere göre hormonal akneler, diğer sivilce türlerinden kolaylıkla ayırt edilebilir.

Hormonal sivilceler nerede çıkar? Hormonal akne belirtileri ve genellikle görüldükleri bölgeler;

  • Cilt yüzeyinin altında derin yumru şeklinde hissedilen ve kolaylıkla patlatılamayacak şekilde oluşan ve ağrıya sebep olan kistlerin ortaya çıkması,
  • Yüzün alt kısmında, özellikle çene ve çene hattında, bazen de boyun, omuzlar ve sırtta ortaya çıkan, kist şeklinde sivilcelerin oluşması,
  • Cildin yağlanması ve parlaması,
  • Genellikle kadınlarda adet döngüsünde oluşan sivilceler,
  • Aynı yerlerde tekrar oluşan sivilceler, belirtiler arasında gösterilmektedir.

Hormonal akne oluşumuna bağlı olan bu belirtiler, kistik akne veya diğer akne türleri arasında ayrım yapılabilmesini sağlar. Kistik akne ve hormonal aknelerin oluşmasında birçok ortak nokta bulunur. Her iki sivilce türü de deri altı gibi hassas bir bölgede oluşur ve şiddetli ağrıya sebep olur. Bu sivilceler çoğunlukla gözenekler içerisinde biriken bakterilerden dolayı meydana gelir. Her iki sivilce türü de cilt yüzeyinde meydana gelen küçük siyah ve beyaz noktalardan farklı olarak gelişim gösterirler. Kistik ve hormonal akneleri, siyah ve beyaz noktalardan ayıran temel fark, kötü hijyenden ziyade inflamatuar reaksiyona bağlı olarak gelişim göstermeleri ve ağrılı kist şeklinde oluşmalarıdır.

Regl Sivilcesi Neden Çıkar? Regl Sivilcesini Önlemenin 8 Yolu

Hormonal Akne Neden Olur?

Hormonal akneler birden fazla nedene bağlı olarak gelişim göstermektedir. Ancak temel neden; östrojen, progesteron, testosteron ve kortizol gibi stres hormonlarının arasında dengesizlik yaşanmasıdır. Kadınların hormon üretme miktarının arttığı ve üremenin en yoğun şekilde yaşandığı, 20’li ve 30’lu yaşlara ait dönemde, hormonal akneleri geliştirme eğilimleri erkeklere göre daha fazladır. {4*}

Reklam

Hormonal aknelerin oluşmasında etkili olan yaygın nedenler şunlardır;

  • Kadınların adet görmeden önce veya bazen yumurtlama sırasında, hormon seviyelerinin artması ve buna bağlı olarak hormonlarda değişikliklerin meydana gelmesi,
  • Hamilelik, doğum ve emzirme dönemlerinde yaşanan hormon seviyelerindeki değişiklikler,
  • Östrojen ve progesteron üretiminin menopoz döneminde azalması,
  • Genetik olarak sivilce türlerine karşı yatkınlığın bulunması,
  • Stres düzeylerinin hormon üretimini etkilemesi,
  • Doğum kontrol haplarının kullanılması ile yaşanan hormon seviyelerindeki değişiklikler,
  • Hızlı kilo alıp vermek ve egzersiz düzeninde büyük değişiklikler yapmak,
  • Kortizol gibi bazı hormonların düzeylerini değiştirebilecek ilaçların kullanılması sivilce oluşumunu artırır.

Hormonların aşırı üretimi, yağ bezlerinin uyararak cildin daha da yağlanmasına sebep olur. Gözeneklerdeki yağlanma, hormonal dalgalanmalara neden olur ve sivilceleri artırır.

Hızlı Kilo Verme Yolları Nelerdir? Nasıl Kilo Verilir?

Hormonal Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hormonal akneler için alınacak önlemler ve uygulanacak tedaviler şunlardır;

Cildinizi Düzenli Olarak temizleyin

Ergenlik çağında meydana gelen sivilceler genel olarak hijyenden kaynaklı değil daha çok hormonal faktörler ve stresten dolayı oluşur. Ancak cilt temizliğinin düzenli olarak yapılması sivilce oluşumunu azalttığı için yüz bakımının günde iki kez yapılması ve geceleri yatmadan önce makyajın temizlenmesi gerekir.

Birçok dermatolog tarafından önerilen salisilik veya glikolik asitler içeren temizleyicilerin kullanılması, cilt yüzeyinde oluşabilecek dökülmeleri ve gözeneklerin tıkanmasını önleyerek, bakteriler ile birlikte ölü deri hücrelerinin cilt yüzeyinden temizlenmesine yardımcı olur. Önerilen diğer bir yöntem ise probiyotik içeren temizleyicilerin kullanmasıdır. Çünkü probiyotik içeren temizleyiciler ciltte oluşan zararlı bakterileri temizleyerek, cilt mikrobiyomunun daha sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda probiyotikli temizleyiciler, cilt pH’ının normal aralığa gelmesini sağlayarak, sivilcelerin oluşturmuş olduğu iltihabı azaltır.

Doğal Cilt Bakımında Etkili 13 Yöntem

Ergenlik çağındaki çoğu kişinin daha hassas bir cilde sahip olması, sivilce oluşma eğilimini artırır. Sivilce oluşumuna bağı olarak gelişebilen tahrişi ve kuruluğu daha da kötüleştirebilecek kokulu, çok sayıda sentetik kimyasal içeren ürünlerin kullanımından ve işlenmiş, yağlı yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüz bakımı sırasında oluşabilen pul pul dökülme durumunda cilt sürekli olarak ve sertçe temizlenmemelidir. Cilt içerisindeki yağ seviyesinin belirli bir dengede tutulması için düzenli olarak cilt nemlendirilmelidir. Aşırı kurumuş ciltlerde daha fazla yağ üretimi olacağı için, uzun süre güneşte kalınan zamanlarda güneş koruyucu kremlerin kullanılması sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Kuru Cilt Nasıl Nemlendirilir?

Retinoid İçeren Ürünler Kullanın

Sivilce ve sivilce izleri nasıl geçer? Hem reçeteli hem de reçetesiz olarak satılan ve retinoid içeren ürün bulunmaktadır. Retinoidler, ölü cilt hücrelerini temizlemeye ve tıkanmış gözenekleri açmaya yardımcı olur. Böylece, hafif ila orta dereceli şekilde gelişim gösteren sivilcelerin oluşması engellenmiş olur. Aynı zamanda cildin genel dokusu ve cilt tonunda iyileşme sağlanır. Daha önceden oluşan koyu lekeler ile sivilce izlerinin iyileşmesine de yardımcı olabilirler.

Retinoid içeren ürünlerin çok sık ve fazla kullanılması bazen hassas ciltleri tahriş edebileceğinden, her gece az miktarda yavaş yavaş uygulanması gerekmektedir. Kullanılan cilt ürünleri olumlu sonuçlar veriyor ise, günde bir kez uygulama yapılması yeterli olacaktır.

Akne tedavisi için kullanılabilen çay ağacı yağı ve lavanta yağı da güvenli kabul edilen miktarı belirlenerek uygulanabilir. Hassas veya kuru bir cilt yapısına sahip kişiler, taşıyıcı yağ grubunda yer alan jojoba yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi ürünleri de ek olarak kullanabilir.

Anti-İnflamatuvar Beslenme Programı Yapmak

Sivilce azaltan besinler nelerdir? Diyet içeriği, bağırsak mikrobiyal dengesinin sağlanmasında ve vücudun genel hormonal dengesinin kurulmasında etkin rol oynamaktadır. Sivilce oluşumunu engellemedeki temel amaç; hormon dengesini, bağışıklık fonksiyonunu ve genel olarak sağlıklı bir cilt yapısını desteklemeye yardımcı olmaktır. Bu nedenle bol miktarda antioksidan ve anti-inflamatuar özelliğe sahip olan besinleri tüketmek, cilt sağlığının korunması için etkili yöntemler arasında gösterilmektedir. Cildin iyileştirilmesinde etkili olan besinler şunlardır;

Probiyotik açısından zengin besinler: İyi ve kötü bakteriler arasındaki dengeyi kurarak sağlıklı bir bağırsağa sahip olmanın en etkili yöntemi, probiyotik açısından zengin besinlerin tüketilmesidir. Bu besinlere örnek olarak verilen; yoğurt, kefir ve kültür sebzeleri gibi yiyeceklerin tüketilmesi, bağırsak içerisindeki iyi bakterilerin sayıca artmasını sağlayarak, sivilce oluşumunu azaltır. Aynı zamanda meydana gelebilecek iltihabın önlenmesinde koruyucu bir etki sağlar.

Çinko içeren besinler: Çinko, yara iyileşmesi ve bağışıklık fonksiyonunun düzenlenmesinde rol oynayan enzim reaksiyonlarını desteklemektedir. Cildinde sivilce oluşumuna meyilli olan kişilerde genellikle çinko eksikliği görülmektedir. Günlük çinko alımını arttırmak için; sığır eti, nohut, kabak çekirdeği ve kaju gibi besinler tüketilmelidir.

A ve C vitamini açısından zengin besinler: A vitamini ve C vitamini bakımından zengin olan meyveler, lahana ve ıspanak gibi yeşillikler, tatlı patates, havuç, biber ve turunçgiller, oluşabilecek enfeksiyonlara ve oksidatif strese karşı savunma yaparak vücudu korur ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Hormon Nedir? Hormon Düzenleyici Doğal Bitki ve Yiyecekler

Lif açısından zengin besinler: Sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, tohumlar, baklagiller ve tam tahıllar gibi yüksek lifli yiyeceklerin tüketilmesi, bağırsakta iyi bakterilerin çoğalmasını teşvik etmektedir.

Protein içeren besinler: Sığır eti, organik tavuk, taze avlanan balıklar ile serbest dolaşan tavukların yumurtaları protein içeriği ve besleyici değeri açısından oldukça yüksek besinlerdir. Bu besinler sivilce oluşumunda etkili olan hormonal değişikliklere karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek, kan şekerinin dengelemesine yardımcı olur.

Hastalıklarla Savaşan ve Kilo Kaybını Kolaylaştıran En Etkili Bitkisel Kaynaklı Proteinli Gıdalar

Karaciğeri destekleyen besinler: Hormonlar karaciğerde üretildiği için, karaciğeri destekleyen besinleri tüketmek, sivilcelerin oluşmasını önlemektedir. Brokoli ve karnabahar gibi turpgiller sınıfında yer alan sebzeleri tüketmek yerine, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, armut ve elma gibi yüksek lifli meyveleri tüketmek karaciğeri desteklemek açısından daha etkilidir.

Alerjik reaksiyonlar, genel olarak yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketilmesinden sonra ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle diyet içeriğinde yer alan besinlerden farklı olarak tüketilen gıdalara karşı oluşan tepkilerin cildi nasıl etkilediğine dikkat edilmelidir. Bazı besinlerin tüketilmesinden kaçınmak, alerji oluşumunu önlemektedir. Bu besinler şunlardır;

  • Çikolata,
  • İşlenmiş tahıllar,
  • İlave şeker içeriğine sahip, paketli ürünler,
  • Alkol,
  • İşlenmiş et ürünleri,
  • Trans yağ içeren yiyecekler

Diyet Yapmak Stres Hormonlarını Etkiler mi? Stres Hormonları Nelerdir?

Stresi Yönetmek ve Düzenli Uyku Uyumak

Stresli ve uykusuz olunan durumlarda adrenal bezleri daha fazla çalışır. Bu nedenle vücut daha fazla kortizol hormonu salgılar. Kortizol hormonu seviyesinin artması öncelikle cildin yağ üretme miktarını etkilemektedir. Yağ üretiminin artması, cildin altında içi iltihaplı kistlerin gelişmesine neden olarak, tedavisi zor ağrılı sivilcelere neden olabilir.

Stresin azaltılmasında etkili ve cildin daha sağlıklı olmasına yardımcı olan aktiviteler şunlardır;

  • Egzersiz yapmak,
  • Meditasyon yapmak,
  • Yoga yapmak,
  • Kitap okumak,
  • Günlük tutmak,
  • Doğada vakit geçirmek

Vücudun bağışıklık sisteminde gerçekleşen fonksiyonları iyileştirmesi için düzenli olarak egzersiz yapmak ve yeteri kadar uyumak gerekir. Bu sayede hormon seviyelerinin dengelenmesini sağlanır. Bu yöntem, hormonal aknelerden dolayı oluşan iltihabın azaltılmasında ve genel vücut sağlığının iyileştirilmesinde oldukça etkilidir.

Probiyotik ve Ek Takviye Ürünleri Kullanmak

Omega 3 sivilceye iyi gelir mi? Takviye ürünler, hormonların dengelemesinde ve kötü bakterilerin çoğalmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.

  • Probiyotikler: 10.000 IU-50.000 IU arasında, günde iki kez ila üç kapsül alınması önerilir. Probiyotik kullanımı cilt bakım ürünlerinin yan etkilerine karşı koruyucu bir özellik gösterirken, bağışıklık sisteminin gücünü de artırır.
  • Çinko: Çinkonun günde iki kez 25-30 miligram şeklinde alınması önerilir. Yapılan araştırmalar, sivilce oluşumuna eğilimi olan kişilerin normal kişilere göre daha düşük bir çinko düzeyine sahip olduklarını kanıtlamıştır. Çinko takviyesi almak genellikle hormonal aknelerin tedavisinde etkilidir.
  • Omega 3: Omega-3 yağ asitlerinin günlük olarak 1.000 miligram alınması önerilir. Omega-3 yağ asitlerinin takviye olarak alınması; sivilcelerden dolayı oluşan iltihabın azaltılmasına ve hormon dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Hormonal dengenin sağlanması için, çuha çiçeği yağı ve hodan yağında bulunan gama-linolenik asidinin tüketilmesi de etkili ve önerilen yöntemlerden biridir.
  • Vitex (Hayıt): Hayıt takviye ürününün günlük olarak 160 miligram alınması önerilir. Bu bitkisel takviye, hormonal akne oluşumuna daha meyilli bir cilt yapısına sahip olan kadınlar için özellikle tavsiye edilir.

Hayıt Tohumu Nedir? Regl Dönemlerinde Hayıt Tohumu Nasıl Kullanılmalı?

Hormonal Akne Tedavisi Riskleri

Kişiler hormonal aknelerin tedavisini ilk olarak evde belirli yöntemlere göre yapabilirler. Ancak mevcut olan durum bu yöntemler ile geçmeyip tekrarlıyor veya kötüleşiyor ise kişilerin bir dermatoloğa giderek tıbbi destek almaları gerekir. Bu aşamada dermatolog tarafından sivilce oluşumunun altta yatan sebepleri belirlenir. Bu sebeplerin belirlenmesi için öncelikle kişilerin; PCOS hastalığının, yüksek testosteron veya kortizol seviyelerinin, tiroid hastalığının veya başka bir hormon sorununun olup olmadığı tespit edilir.

Tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda dermatolog tarafından önerilen diğer seçenekler uygulanmalıdır. Örneğin, androjen reseptörlerini bloke ederek testosteronun etkilerini azaltan antiandrojen sınıfındaki ilaçlar kullanılabilir. Hormonal akne tedavisi için ilk aşamada kullanılan topikal (cilt üzerine uygulama) ürünler, kuru ciltlerde kızarıklığa, pul pul dökülmelere neden olabilir. Böyle bir yan etki oluşmuş ise kişilerin öncelikle ürün içeriğine bakmaları, daha sonra da belirtilen kullanma talimatlarına uyup uymadıklarına dikkat etmeleri gerekir. Yaşanan bu problemler devam ettiği takdirde ürünün kullanımı bırakılmalıdır.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5798558/
  2. https://www.apothecopharmacy.com/blog/what-is-hormonal-acne-hormonal-acne-treatment/
  3. https://www.aad.org/public/diseases/acne/really-acne/adult-acne
  4. https://www.health.harvard.edu/blog/adult-acne-understanding-underlying-causes-and-banishing-breakouts-2019092117816

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu