İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz
İlaçsız Yaşıyoruz
No Result
View All Result
REKLAM
İlaçsız Yaşıyoruz Sağlık

B5 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? B5 Vitaminin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B5 Vitamini Ne İşe Yarar? B5 Vitamini Nelerde Var? B5 Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar, B5 Vitamini Fazlalığında Ne Olur?

Yazan Dyt. Büşra Demircan (Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni)
23/10/21 - Updated on 15/02/22
b5 vitamini hangi besinlerde bulunur? b5 vitaminin eksikliği belirtileri nelerdir?

B5 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? B5 Vitaminin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da PaylaşLinkedin'de PaylaşPinterest'te Paylaş

Neler Okuyacaksınız -->

  • B5 Vitaminin Faydaları Nelerdir?
  • B5 Vitaminin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
  • B5 Vitaminin Zararları Nelerdir?

B5 vitamini, birçok gıdada bulunan ve suda çözünen bir vitamindir. Pantotenik asit olarak da bilinmektedir. Pantotenik; diğer B vitaminleri gibi enerji üretmekte, kimyasal reaksiyonlarda koenzim görevi görerek enerji metabolizmasında rol oynamaktadır. Ayrıca beyindeki yağ ve hormon sentezinde de görev almaktadır.

SAĞLIK TÜYOLARI İÇİN TIKLAYIN

 


Güçlü Bir Bağışıklığa Sahip Olmanız İçin Gereken Vitaminler İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.


Pantotenik asit çoğu gıdada mevcut olduğundan B5 vitamininin eksikliği sadece şiddetli yetersiz beslenmede görülmektedir. Bunun yanı sıra B5 vitamininin eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

B5 vitamini hem bitki hem de hayvansal gıda kaynaklarında bulunmaktadır. B vitamini en çok bazı et çeşitleri, sebzeler, tahıllar, baklagiller, yumurtalar ve süt ürünlerinde yer almaktadır. B vitamini içeren gıdalar şunlardır:

  • Tavuk Karaciğeri (günlük alınması gereken B5 vitamin değerinin %83’ü)

B vitamini içeren yiyecekler söz konusu olduğunda, karaciğer listenin başında gelmektedir. Ardından tavuk, ördek ve sığır karaciğeri tüketmek oldukça iyi seçeneklerdir.

Tavuk karaciğeri B5 vitamininin yanı sıra B12 bakımından da oldukça zengindir ve kansızlığı önlemek için mükemmel bir besindir. Ayrıca karaciğer satın alınacağı zaman hayvanların otla beslendiğinden, serbest dolaştığından ve merada yetiştirildiğinden emin olunması gerekmektedir.

  • Ayçiçeği tohumları (günlük alınması gereken B5 vitamin değerinin %60’ı)

Ayçiçeği tohumları, B5 vitamininin yanı sıra protein ve E vitamini ile de zengin, kolay bulunabilen, kolay hazırlanan lezzetli bir atıştırmalıktır. Araştırmalar, E vitamini yüksek gıdaları yemeyi koroner kalp hastalığı riskinin azalmasıyla da ilişkilendirmektedir. {1*}

b5 vitamini hangi besinlerde bulunur? b5 vitaminin eksikliği belirtileri nelerdir?
b5 vitamini hangi besinlerde bulunur? b5 vitaminin eksikliği belirtileri nelerdir?
  • Avokado (günlük alınması gereken B5 vitamin değerinin %20’si)

Avokado tüketimi ve kalp sağlığına etkileri üzerine yapılan çalışmalar, B5 vitamin kaynağı olan avokadonun kalp sağlığını olumlu etkilediğini bulmuştur. {2*}

  • Portobello Mantarları (günlük alınması gereken B5 vitamin değerinin %19’u)

Portobello gibi mantarlar mükemmel bir B vitamini kaynağıdır. Portobello mantarı, elektrolit dengesi ve hidrasyonun anahtarı olan potasyum açısından da çok zengindir. Potasyum, kan basıncı seviyelerini sağlıklı bir aralıkta tutmak söz konusu olduğunda da önemli bir besindir. {3*}

B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? 💊 Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
  • Somon (günlük alınması gereken B5 vitamin değerinin %16’sı)

Taze yakalanmış somon, yenilebilecek en iyi hayvansal proteinlerden biridir. Somon, B5 vitamini bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda anti-inflamatuar olan omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir. Taze yakalanmış somon gibi anti-inflamatuar gıda kaynaklarını düzenli olarak tüketmek sağlığı oldukça olumlu etkilemektedir.

  • Mercimek (günlük alınması gereken B5 vitamin değerinin %13’ü)

Mercimek her açıdan oldukça besleyici bir gıdadır. Mercimek sadece B vitamini bakımından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda zengin bir folat ve manganez kaynağıdır.  Porsiyon başına 18 gram proteine sahip olan bir fincan mercimek, bitki bazlı proteinin en iyi kaynaklarından biridir. Mercimek özellikle vejetaryen beslenenler için oldukça iyi bir gıda maddesidir.

  • Mısır (günlük alınması gereken B5 vitamin değerinin %12)

Organik, GDO’suz mısır; B5 vitamini, antioksidanlar, lif ve kompleks karbonhidratlardan oluşan iyi bir diyet kaynağıdır. Mısır, binlerce yıldır temel bir besin maddesi olmuştur. Günümüzde çok fazla hormonlu/GDO’lu mısır olduğu için alınacak mısırları dikkatli seçmek gerekmektedir.

REKLAM
  • Kurutulmuş Domates (günlük alınması gereken B5 vitamin değerinin %11’i)

Güneşte kurutulmuş domatesler temelde olgun domateslerdir. Domatesler ve güneşte kurutulmuş domatesler, zeaksantin ile birlikte katarakt gibi önemli göz sorunları riskini azalttığı gösterilen lutein adı verilen bir bileşik içermektedir. {4*} Sağlıklı bir beslenme için hem taze hem de kurutulmuş domatesleri düzenli olarak tüketmek gerekmektedir.

  • Yumurta (günlük alınması gereken B5 vitamin değeri %9)

Yumurtalar B5 vitamini açısından oldukça zengindir ve aynı zamanda çok iyi bir protein kaynağıdır. Serbest dolaşan tavuk yumurtaları tercih edildiğinde, beta-karoten ve omega-3’ler gibi temel besin maddelerinden daha fazlasını almak mümkündür.

🥚 Yumurtanın Faydaları Nelerdir? Yumurta Kaç Kaloridir? 🥚 Tıkla ve Öğren
  • Karnabahar (günlük alınması gereken B5 vitamin değeri %7’si)

Karnabahar turpgillerden bir sebze türüdür ve kanserin önlenmesi için tüketilmesi gereken besinler grubundandır. {5*} Turpgillerden bir sebze olan karnabahar, besin emilimini ve atıkların giderilmesini destekleyen kükürt içeren glukozinolatları nedeniyle sindirime ve detoksifikasyona yardımcı olmaktadır. {6*}

Her gün yaklaşık iki ila üç porsiyon B5 vitamini içeren besinler tüketilmesi önerilmektedir.

b5 vitamini hangi besinlerde bulunur? b5 vitaminin eksikliği belirtileri nelerdir?
b5 vitaminin faydaları nelerdir?

B5 Vitaminin Faydaları Nelerdir?

Birçok gıdada bulunan B5 vitaminin faydaları şunlardır:

REKLAM
  • Kardiyovasküler sağlık: Bilimsel araştırmalar, B5 vitamininin bir türevi olan pantetinin, LDL (kötü) kolesterolün yanı sıra yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. {7*}
  • Yara iyileşmesi: Pantotenik asidin özellikle C vitamini ile birlikte tüketildiğinde yara iyileşmesine yardımcı olabileceğini gösteren bazı hayvan deneyleri yapılmıştır. {8*}
  • Yiyecekleri Enerjiye Dönüştürmek: B5 vitamininin en önemli ve temel işlevlerinden biri, insan vücudunun yediklerini yakıta dönüştürmesine yardımcı olmaktır. B5 vitamini aslında karbonhidratları, yağları ve proteinleri kullanılabilir enerjiye dönüştürmeye yardımcı olmaktadır. {9*}
  • Sağlıklı Sindirim: Düzgün işleyen bir sindirim sistemini sürdürmek söz konusu olduğunda, B5 vitamini, vücudu sağlıklı tutmaya yardımcı olan besinlerden biridir. {10*}

B5 Vitaminin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Vücutta B5 vitamininin eksikliği nadirdir ancak yaşanması mümkündür. B5 vitamini eksikliğinin belirtileri şunlardır: {11*}

  • Tükenmişlik
  • Sinirlilik
  • Depresyon
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Ayaklarda yanma
  • Kas güçsüzlüğü

B5 vitamini eksikliği riski en yüksek olan kişiler; hamile kadınlar, doğum kontrol hapı kullanan kadınlar, sigara içenler, alkolikler, yüksek düzeyde kronik stres altındaki kişiler, şiddetli yetersiz beslenmesi olan kişiler ve vitamin ve minerallerin emilimi bozulan kişilerdir. Bazı ilaç kullanımları ve bağırsak sorunları da B5 vitamininin eksikliğine neden olabilmektedir.

B5 Vitaminin Zararları Nelerdir?

İçerisinde B5 vitamininin bulunduğu gıdaların tutarlı bir şekilde tüketilmesi, uygun B5 seviyelerini sağlamanın en güvenli yoludur. B5 vitamini, D-pantotenik asitin yanı sıra D-pantotenik asitten kimyasal olarak türetilen kalsiyum pantotenat ve dekspantenol dahil olmak üzere birkaç formda takviye olarak da mevcuttur.

Özellikle şu anda başka ilaç alanlar veya herhangi bir sağlık sorunu için tedavi görenler, B5 vitamini almadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır. B5 vitamini hapları en iyi su ile birlikte ve yemekten sonra alınmalıdır.

Doktorları tarafından önerilmedikçe, hamile ve emziren kadınlar B5 vitamininin günlük alım miktarını aşmamalıdır. Çok yüksek dozlarda B5 vitamini alımı ishale ve/veya kanama riskinde artışa neden olabilmektedir. Bu, özellikle varfarin veya aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar alan herkesin B5 alımında dikkatli olması gerektiği anlamına gelmektedir.

Bir B5 vitamini ile arı sütünün etkileşimi net olarak bilinmese de arı sütü önemli miktarda B5 vitamini içermektedir. Ek gıda kullanmayan kişilerin, arı sütünden de yeterli miktarda B5 vitamini almaları mümkündür.

Kaynaklar

{1*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19451807/

{2*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/

{3*} https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium-lowers-blood-pressure

{4*} https://www.aoa.org/healthy-eyes/caring-for-your-eyes/diet-and-nutrition?sso=y

{5*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12094621/

{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11887749/

{7*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21925346/

{8*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19770648/

{9*} https://www.livescience.com/51640-b5-pantothenic-acid.html

{10*} https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/2/3/85/1857619?redirectedFrom=PDF

{11*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1062846/pdf/jcinvest00347-0188.pdf

Share740Tweet463SendShare130Pin167

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Gizlilik Sözleşmesini kabul ediyorum.

Editörün Seçtikleri

adaçayı yağı neye i̇yi gelir? adaçayı yağı faydaları nelerdir?
Uçucu Yağlar

Adaçayı Yağı Neye İyi Gelir? Adaçayı Yağının 10 Faydası

Yazan İlaçsız Yaşıyoruz
27 Eylül 2021 - Updated on 8 Mart 2022
0

Adaçayı yağı neye iyi gelir? Adaçayı uzun bir geçmişe sahiptir....

Read more
frenk üzümü faydaları

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

29 Ocak 2023 - Updated on 31 Ocak 2023
yoğurt nasıl yapılır

Yoğurt Nasıl Yapılır? Yoğurdun Kanıtlanmış 10 Faydası

20 Mart 2023
nefes darlığı (dispne) neden olur?

Nefes Darlığı Neden Olur?

14 Kasım 2021
yasemin yağı faydaları ve kullanımı

Yasemin Yağı Faydaları ve Kullanımı

24 Eylül 2021 - Updated on 10 Nisan 2023
panik atak genetik midir? doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Panik Atak Genetik Midir? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

21 Temmuz 2021 - Updated on 9 Nisan 2022
uyku vaktini erteleme nedir?

Uyku Vaktini Erteleme Nedir? Nasıl Engellenir?

1 Ocak 2023 - Updated on 5 Ocak 2023
holozoik beslenme ve pegan diyeti

Holozoik Beslenme ve Pegan Diyeti

20 Temmuz 2021
balgam söktürücü doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Balgam Söktürücü Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

19 Ocak 2023

Pırasa’nın Faydaları Nelerdir? Pırasa Neye İyi Gelir?

7 Nisan 2021 - Updated on 8 Şubat 2022
havuç tohumu yağı faydaları nelerdir? havuç tohumu yağı ne i̇şe yarar?

Havuç Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Havuç Tohumu Yağı Ne İşe Yarar?

12 Ekim 2021
latissimus dorsi

Latissimus Dorsi Kasları Nerdedir?

10 Ağustos 2021 - Updated on 10 Nisan 2023
vitiligo hastalığı

Vitiligo Hastalığı

16 Ağustos 2021 - Updated on 22 Mart 2022
tok tutan besinler

Tok Tutan Besinler

14 Nisan 2021 - Updated on 1 Ocak 2022
sağlıklı yağlar

En Sağlıklı Yağlar Nelerdir?

20 Şubat 2023
101 çeşit şifalı bitki ve baharat 6 bölüm

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 6. Bölüm

10 Mart 2021 - Updated on 10 Nisan 2023
tssb (travma sonrası stres bozukluğu) belirtileri i̇çin 5 doğal tedavi

TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) Belirtileri İçin 5 Doğal Tedavi

28 Ağustos 2021 - Updated on 13 Eylül 2021
zeytinyağı ve susam yağı arasındaki farklar nelerdir?

Zeytinyağı ve Susam Yağı Arasındaki Farklar Nelerdir?

18 Kasım 2022 - Updated on 21 Ocak 2023

Hindistan Cevizi Yağı Kirpiklere Nasıl Sürülür?

15 Kasım 2023
limon kabuğu yağı faydaları nelerdir

Limon Kabuğu Yağı Faydaları Nelerdir? Limon Kabuğu Yağı Nasıl Kullanılır?

24 Ocak 2023 - Updated on 25 Mart 2023
hodan yağı faydaları nelerdir? hodan yağı ne i̇şe yarar?

Hodan Yağı Faydaları Nelerdir? Hodan Yağı Ne İşe Yarar?

26 Eylül 2021 - Updated on 13 Mart 2022
shea yağı ve jojoba yağı arasındaki farklar nelerdir?

Shea Yağı ve Jojoba Yağı Arasındaki Farklar Nelerdir?

28 Aralık 2022 - Updated on 6 Ocak 2023
sivrisinek isırığına ne i̇yi gelir? sivrisinek isırığının çok şişmesi neden olur?

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir? Sivrisinek Isırığının Çok Şişmesi Neden Olur?

1 Eylül 2021 - Updated on 26 Eylül 2021
fesleğen yağının faydaları nelerdir? fesleğen yağı ne i̇şe yarar?

Fesleğen Yağının Faydaları Nelerdir? Fesleğen Yağı Ne İşe Yarar?

21 Eylül 2021 - Updated on 8 Aralık 2021
avokado çekirdeği faydaları nelerdir? avokado çekirdeği ne i̇şe yarar?

Avokado Çekirdeği Faydaları Nelerdir? Avokado Çekirdeği Ne İşe Yarar?

26 Eylül 2021 - Updated on 13 Mart 2022
çiğ sütün faydaları nelerdir?

Çiğ Sütün Faydaları Nelerdir?

12 Şubat 2023 - Updated on 19 Şubat 2023
renk terapisi nedir? faydaları nelerdir? renk terapisi nasıl yapılır?

Renk Terapisi Nedir? Faydaları Nelerdir? Renk Terapisi Nasıl Yapılır?

30 Ağustos 2021

Diyabetik Diyet Nedir? Diyabetliler Neler Yemeli? Neler Yememeli?

8 Ekim 2023 - Updated on 9 Ekim 2023
mikrodalga fırınlar güvenli midir

Mikrodalga Fırınlar Güvenli midir? Yiyecekler Nasıl Etkilenir?

29 Mart 2023 - Updated on 2 Nisan 2023
safra kesesi taşı tedavisi

Safra Kesesi Taşı Tedavisi

20 Şubat 2021 - Updated on 12 Nisan 2021
REKLAM
REKLAM

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • Aydınlatma Metni
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim

Güncellenen İçerikler

zinobiotic+ ne i̇şe yarar?

Zinobiotic+ Ne İşe Yarar?

4 Aralık 2023
zinzino

Zinzino Nedir? Balance Oil Gerçekten Faydalı Mı?

29 Kasım 2023

Hindistan Cevizi Yağı Kirpiklere Nasıl Sürülür?

15 Kasım 2023

Detoks İçecekleri Ne İşe Yarar?

15 Kasım 2023

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2023 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.

No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışveriş

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - İlaçsız Market.

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.