Reklam
Uçucu Yağlar

Nane Yağının Bilimsel 15 Faydası ve Kullanımı

Bağırsak Sağlığı, Baş Ağrıları ve Daha Fazlası İçin 15 Alanda Nane Yağı

Reklam

Nane yağı, piyasadaki çok yönlü uçucu yağlardan biridir. Kas ağrıları ve mevsimsel alerji semptomlarından, düşük enerji ve sindirim şikayetlerine kadar bir çok sağlık sorununuzu gidermek için aromatik, topikal ve dahili olarak kullanılabilirsiniz. Enerji seviyenizi artırmak, cilt ve saç sağlığınızı tedavi etmek için de kullanabilirsiniz.

USDA Tufts Üniversitesi, Yaşlanma Üzerine İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezi tarafından yürütülen bir incelemeye göre nane; önemli antimikrobiyal ve antiviral aktivitelere sahiptir. Güçlü bir antioksidan olarak çalışır. Laboratuvar çalışmalarında anti-tümör etkisi gösterir. Anti-alerjenik potansiyel ve ağrı kesici etkiler gösterir. Gastrointestinal sistemin gevşemesine yardımcı olur. Kemoprevensiyon (kanser gelişimini önlemek için maddelerin kullanılması) özelliği de taşır. (1)

Reklam

Nane Yağı Nedir?

Nane, nane ve su nanesinin (Mentha aquatica) melez bir türüdür. Uçucu yağlar, çiçekli bitkinin taze hava kısımlarının CO2 veya soğuk ekstraksiyonu ile toplanır. En aktif bileşenler arasında mentol (% 50-60) ve menton (% 10-30) bulunur.

Nane Yağı Formları

Nane özü yağı, nane yaprakları, nane spreyi ve nane tabletleri dahil olmak üzere çeşitli şekillerde bulabilirsiniz. Mentol, nanenin en aktif maddesidir. Yaprakları canlandırır ve enerji verir. Mentol yağı, yararlı özellikleri nedeniyle balsamlarda, şampuanlarda ve diğer vücut ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Nane Yağı Tarihi

Nane, birkaç bin yıldır sağlık amacıyla kullanılmaktadır. Antik Yunanistan, Roma ve Mısır kayıtlarında bahsedilmektedir. (2)

M.Ö.1000’li yıllardan beri kullanılmış ve belgelenmiştir.

Reklam

Nane yağı; mide bulantısını önler, mide ve bağırsakları korur. Soğutucu etkisi vardır. Sıcak havalarda serinlemek için cildinize aşırıya kaçmadan kullanabilirsiniz. Kas ve eklem ağrılarında etkilidir. Antimikrobiyal özelliklerinden dolayı, enfeksiyonlarda ve ağız sağlığında koku giderici olarak kullanabilirsiniz.

Nane Yağının Bilimsel 15 Faydası ve Kullanımı

Bilimsel araştımasının olmadığı fakat çok etikili özellikleri de mevcuttur.

1. Kas ve Eklem Ağrılarında

Nane yağı, çok etkili doğal ağrı kesici ve kas gevşeticidir. Serinletici, canlandırıcı ve antispazmodik özelliklere sahiptir. Bir klinik çalışmada, “Topikal uygulaması gerilim tipi baş ağrısının tedavisinde etkili olabildiği yazmaktadır.” (3)

Fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromunda, topikal olarak kullanılan nane yağının ağrı kesici özelliği olduğu gösterilmiştir. (4)

Araştırmacılar nane yağı, okaliptüs, mentol, kapsaisin ve diğer bitkisel preparatların topikal analjezik olarak çalıştıkları için faydalı olabileceğini buldular. (4)

Reklam

Ağrıyı gidermek için yağı sorunlu bölgeye günde 3 kez topikal olarak 2-3 damla uygulayın. Epsom tuzu ile ılık su banyosuna 5 damla ekleyin. Vücudunuzu gevşetmek ve kas ağrısını gidermek için, nane ve lavanta yağını karıştırıp kullanabilirsiniz.

2. Solunum Yolları Tedavisinde

Burun altına hafifçe süreceğiniz yağını solumak, sinüslerinizin açılmasına yardımcı olur. Boğaz ağrısından kurtulmanızı sağlayabilir. Nane, balgam söktürücüdür. Solunum yollarınızı açmaya, mukusu temizlemeye ve tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı, grip, öksürük, sinüzit, astım, bronşit ve diğer solunum rahatsızlıkları için en kuvvetli yağlardan biridir.

Laboratuvar çalışmaları, nane yağında bulunan bileşiklerin antimikrobiyal, antiviral ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu, yani solunum yollarınıda semptomlara yol açan enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. (5)

Ev yapımı rahatlatıcı krem: Nane yağı, hindistan cevizi yağı ve okaliptüs yağını eşit miktarlarda karıştırın, 3-5 damla topikal olarak göğsünüze, şakaklarınıza ve boynunuzun arkasına hafifçe yedirerek sürün.

3. Mevsimsel Alerji Tedavisinde

Burun kaslarını gevşetir. Alerji mevsiminde solunum yolunuzdaki pislik ve tozları temizlemede çok etkilidir. Balgam söktürücü, antienflamatuar ve canlandırıcı özelliklerinden dolayı, alerjide en etkili yağlardan biridir.

European Journal of Medical Research’de yayınlanan laboratuvar çalışması, mentolün, alerjik rinit, kolit ve bronşiyal astım gibi kronik enflamatuar bozuklukların tedavisi için potansiyel terapötik etkinlik sergilediğini buldu. (6)

Mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmek için, nane ve okaliptüs yağını evde birkaç noktaya koku vermesi için kullanın veya şakaklarınıza, göğsünüze ve boynunuzun arkasına topikal olarak 2-3 damla yağ uygulayın.

4. Enerjinizi ve Egzersiz Performansınızı Artırın

Toksik olan tehlikeli enerji içeceklerine doğal alternatif olarak birkaç nane koklayın. Uzun yolculuklarda, okulda veya gece uykunuzda, yağ yakmanız gereken zamanlarda enerji seviyenizi artırmanıza yardımcı olacaktır. Koklamak hafızanızı geliştirir. Haftalık antrenmanlarınız da veya atletik etkinliklerinizde fiziksel performansınızı artırır.

Phytomedicine Avicenna Journal’da yayınlanan bir çalışma: “Egzersiz performansı üzerine nane yağı etkileri araştırıldı. Sağlıklı 30 erkek üniversite öğrencisi rastgele deney ve kontrol gruplarına ayrıldı. Ağızdan tek doz nane yağı verildi. Fizyolojik parametreleri ve performansları üzerinde ölçümler yapıldı.

Araştırmacılar, nane yağı alımından sonra test edilen tüm değerlerde önemli gelişmeler gözlemledi. Deney grubundakiler, kavrama kuvvetlerinde, dikey ve uzun zıplamada önemli bir artış gösterdi. Ayrıca, nefes alıp vermede en yüksek hava alışı ve en yüksek ekshalasyon (hava verme) akışı gözlendi.” (7) Bu da nane kokusunun, bronşiyal düz kaslar üzerinde, bilimsel olarak etkin olduğunu gösteriyor.

Enerji seviyesi ve konsantrasyon artırmak için, bir bardak suyla 1-2 damla tüketin. Ayrıca, şakaklarınıza ve boynunuzun arkasına topikal olarak 2-3 damla uygulayabilirsiniz.

5. Baş Ağrısı

Kan dolaşımını düzenler. Baş ağrısını giderir, bağırsakları rahatlatır ve kasları gevşetir. Migren ataklarında etkilidir.

Almanya Kiel Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nde yapılan araştırma: “Nane yağı, okaliptüs yağı ve etanol karışımının, baş ağrısın da önemli bir analjezik etkiye sahip olduğunu buldu. Bu yağlar alın ve şakaklara uygulandığında, bilişsel performansı da artırdı. Kas gevşetici ve zihinsel olarak gevşetici bir etkiye sahipti. (8)

Nane yağını doğal baş ağrısı ilacı olarak, şakaklarınıza, alnınıza ve boynunuzun arkasına 2-3 damla uygulayın.

6. IBS Tedavisinde

Kapsülleri, (IBS) irritabl bağırsak sendromunu doğal olarak tedavi etmede etkili olduğu gösterilmiştir. Kolon spazmlarını azaltır ve bağırsak kaslarınızı gevşetir. Şişkinliği ve gazı azaltmaya yardımcı olur. (9)

Plasebo kontrollü klinik bir çalışma, IBS semptomlarında %50 azalma buldu. %75’i, (IBS’li 57 hasta) dört hafta boyunca günde iki kez iki adet nane yağı kapsülü ve plasebo kullandı Nane grubundaki hastaların çoğunda, mide kanaması, mide ağrısı, rahatsızlık, ishal, kabızlık ve dışkılama şikayetleri azaldı. (10)

IBS semptomlarını hafifletmet için, 1-2 damla nane yağını, bir bardak suya damlatıp tüketin. Veya bitkisel bir kapsülin içine ekleyip yemeklerden önce kullanın. Ayrıca karnınıza topikal olarak 2-3 damla uygulayabilirsiniz.

7. Ağız Sağlığı ve Ağız Kokusunda

Nane yağı, çürüklere ve enfeksiyonlara yol açan bakteri ve mantarları temizler. Günümüzde ağız sağlığı sorunlarının tedavisinde kullanılan antibakteriyel ajanların ishal, kusma vb. gibi çeşitli yan etkilere neden olduğu bildirilmektedir. İlaçlara karşı bakteriyel direncin artması da önemli bir sorundur. (11)

European Journal of Dentistry’de yayınlanan bir laboratuvar araştırması, nane yağının (çay ağacı yağı ve kekik esansiyel yağı ile birlikte) Staphylococcus aureus, Enterococcus fecalis, Escherichia coli ve Candida albicans gibi oral patojenlere karşı antimikrobiyal aktiviteler sergilediğini buldu. (12)

Ağız sağlığınızı güçlendirmek ve nefesinizi tazelemek için ev yapımı karbonatlı diş macunu veya 15-20 dk yağ çekme (oil pulling) yapabilirsiniz. (13)

8. Saç Uzatır Kepeği Tedavi Eder

Nane yağı birçok yüksek kaliteli saç bakım ürününde kullanılmaktadır. Hasarlı saçları doğal olarak kalınlaştırıp besleyebilir. Saçları inceltmek için doğal bir tedavi olarak kullanılabilir. Saç derisini ve zihninizi canlandırmaya yardımcı olur.

Mentol güçlü bir antiseptik ajandır. Bu nedenle saçınızda birikebilecek mikropları gidermeye yardımcı olabilir. (14) Kepek önleyici şampuanlarda mentol kullanılmaktadır.

Nane yağı, saç uzaması için en etkili yağlardandır. Farelerde saç uzaması için etkinliğini test eden bir hayvan çalışması, dört hafta boyunca topikal nane uygulamasından sonra dermal kalınlıkta, folikül sayısında ve folikül derinliğinde önemli bir artış olduğunu gösterdi. Saç uzaması için kullanılan salin, jojoba yağı ve minoksidilinin topikal olarak uygulamasından daha etkiliydi. (15)

Saç uzamasını desteklemek için şampuanınıza ve saç kreminize 2-3 damla yağ ekleyin. Suyla dolu bir sprey şişesine 5-10 damla yağ ekleyerek nane yağı spreyi elde edebilirsiniz. Duş alırken de saç derinize 2-3 damla ile masajı yapabilirsiniz.

9. Kaşıntıyı Giderir

Araştırmalar, yağda bulunan mentol içeriğinin kaşıntıyı engellediğini gösteriyor. Kaşıntı, yatıştırılamayan, sinir bozucu, yaygın bir cilt problemidir.

Üçlü kör klinik çalışmayla rastgele seçilmiş 96 hamile kadın iki hafta boyunca günde iki kez nane yağı, susam yağı ve plasebo kombinasyonu uyguladılar. Araştırmacılar, tedavi edilen gruptaki kaşıntı şiddetinin, plasebo grubuna kıyasla önemli bir istatistiksel fark gözlemlediler. (16)

Nane ile kaşıntıyı gidermeye yardımcı olmak için, sorunlu bölgeye topikal olarak 2-3 damla uygulayın veya ılık su banyosuna 5-10 damla ekleyin. Hassas ciltte nane kullanıyorsanız, topikal uygulamadan önce eşit miktarda taşıyıcı yağ ile karıştırın. Ayrıca taşıyıcı yağ yerine nane yağını bir losyon veya krem ile karıştırabilirsiniz. Lavanta, yatıştırıcı özelliklere sahip olduğundan kaşıntıyı gidermek için nane yağını lavanta yağıyla da karıştırabilirsiniz.

10. Haşere ve Sinek Kovucu

Karıncalar, örümcekler, hamamböcekleri, sivrisinekler, fareler ve bitler nane yağı kokusundan kaçarlar. Keneler için de nane yağı etkili olabilir.

Malaria Journal’da yayınlanan bitki bazlı böcek kovucuların incelemesi, böcek kovucularda kullanılan en etkili bitkisel uçucu yağların nane, limon otu, geraniol, çam, sedir, kekik, paçuli ve karanfil olduğunu buldu. Bu yağların sıtma, filaryal ve sarı humma vektörlerini 60-180 dakikada etkilediği görülmüştür. (17)

Başka bir çalışma, kollara 0,1 ml nane yağı uygulamasının, sivrisineklere karşı 150 dakika tam koruma sağladığını gösterdi. Araştırmacılar, 150 dakika sonra nane yağının etkinliğinin azaldığını ve yeniden uygulanması gerektiğini belirtti. (18)

11. Bulantıyı Keser

Kalp ameliyatı sonrası 34 hastada, nane yağı ihtiva eden bir burun soluma cihazı kullanıldı. Bu hastalardan bulantı hislerini 0-5 arasında derecelendirmeleri istendi. 0 en düşük, 5 en yüksek dereceydi. Nane yağı inhalasyonundan önce 3.29 olan değer, nane kullandıktan iki dakika sonra 1.44 oldu. (19)

Mide bulantısı için, nane yağını doğrudan şişeden soluyun. Bir bardak içme suyuna 1 damla nane yağı ekleyin veya kulaklarınızın arkasına 1-2 damla sürün.

12. Kolik Nöbetlerinde

Nane yağının kolik nöbetinde doğal bir çözüm olabileceğini öne süren araştırmalar var. Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıpta yayınlanan bir çapraz araştırmaya göre nane yağı kullanmak, reçeteli ilaçlarla ilişkili yan etkiler olmaksızın infantil kolik tedavisinde Simethione ilacı kadar eşit derecede etkilidir.

Araştırmacılar, kolikli bebekler arasında ortalama ağlama süresinin günde 192 dakikadan 111 dakikaya düştüğünü buldu. Tüm anneler, gazlılığı, şişkinliği ve mide rahatsızlığını gidermek için kullanılan Simethione ile benzer derecede kolik ataklarının sıklığında ve süresinde eşit bir azalma olduğunu bildirdi. Çalışma için bebeklere yedi gün, günde bir kez vücut ağırlığının kilogramı başına bir damla nane yağı verildi. (20)

Bebeğinizde kullanmadan önce, hekiminize danışın.

13. Cilt Sağlığında

Siyah nokta, suçiçeği, yağlı cilt, dermatit, iltihaplanma, kaşıntı, saçkıran, uyuz ve güneş yanığı gibi birçok cilt hastalığının tedavisinde etkilidir.

Nane yağı, topikal olarak kullanıldığında cilt üzerinde sakinleştirici, yumuşatıcı, tonlayıcı ve iltihap önleyici etkilere sahiptir. antiseptik ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Cilt sağlığınızda ve sivilcelerden kurtulmak için, 2-3 damla nane yağı ve eşit miktarda lavanta esansiyel yağını karıştırın. Bileşimi sorunlu bölgeye topikal olarak uygulayın.

14. Güneş Yanığından Korunma ve Rahatlama

Yanmış cildi nemlendirebilir. Ayrıca güneş yanığı için de kullanılabilir. Laboratuvar ortamında yapılan bir çalışma; nane yağının lavanta, okaliptüs, çay ağacı ve gül yağları dahil olmak üzere diğer birçok uçucu yağdan daha yüksek bir SPF (güneş koruma faktörü) değerine sahip olduğunu buldu. (21)

Güneşe maruz kaldıktan sonra cildinizi iyileştirmeye ve güneş yanığından korumaya yardımcı olmak için 2-3 damla nane yağını yarım çay kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırın. Doğrudan cildinize uygulayın. Rahatlatmak için doğal güneş yanığı spreyi de yapabilirsiniz. Sağlıklı cilt yenilenmesini destekler.

15. Potansiyel Anti-Kanser

Bazı laboratuvar çalışmaları, nanenin bir antikanser olarak yararlı olabileceğini göstermektedir. Böyle bir çalışma; mentol bileşiğinin, hücre ölümünü indükleyerek ve hücresel süreçleri düzenleyerek prostat kanseri büyümesini engellediğini görmüştür. (22)

Nane Yağı dahili ve harici her alanda kullanılır.

Nane Yağı Nasıl Kullanılır?

Nane Yağı dahili ve harici her alanda kullanılır. Topikal olarak kullanıldığında seyreltmek için taşıyıcı yağla veya taşıyıcı yağ olmadan kullanılabilir.

Günlük rutininizde nane yağını kullanmanın güvenli ve etkili yolları:

Oda Kokusu. Buhurdanlıkta 5 damla kullanabilirsiniz. Veya hava temizliyicinize 5 damla ekleyebilirsiniz. Daha kolay nefes almaya başladığınızı görebilirsiniz.

Pişirme. Yemek pişirirken nane gibi yenilebilir uçucu yağları kullanmak, faydalarını elde etmenin etkili ve doğal bir yoludur.

Smoothie veya içeceklere ekleyin. Nane Yağı İçilir mi? Suyunuza bir damla veya smoothienize iki damla saf nane yağı eklemek gerçekten ferahlatıcı bir etki yapabilir. Ayrıca bakteri ve mide sorunlarıyla savaşmak için harika bir seçimdir.

Masaj yağı. Doğrudan cilde uygulayabilirsiniz. Yatıştırır, soğutur ve canlandırır, masaj yağı için mükemmel bileşendir. Birkaç damla badem veya üzüm çekirdeği yağı ile seyreltin. Ekstra rahatlama için lavanta ve okaliptüs ekleyin.

Ayaklarınızı fırçalayın. Bilinmeyen, toksik kimyasallarla dolu kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinden bıktınız mı? Kendi kozmetik ürünlerinizi yapabilirsiniz. Ayaklarınızı yumuşatmak için ayak peelingine harika bir katkı sağlar.

Evde yetiştirin. Nane yetiştirmek, bitkinin faydalarını elde etmenin en taze ve en harika yoludur. Nane bitkisinin bol miktarda güneşe ve bol suya ihtiyacı vardır. Kuru koşullara dayanıklı değildir. Evde yetiştirdiğiniz yapraklarla nane çayı yapmak için kaynamış 1 bardak suya 5-10 yaprak ekleyin ve karıştırıp içebilirsiniz.

Şampuanlarında, saç spreylerinde, dudak balsamlarında ve daha bir çok alanda kullanırlar.

Nane Yağı Önlemler, Yan Etkiler ve Etkileşimler

Çok faydalı ve etkili bir çare olmasına rağmen akılda tutulması gereken bazı uyarıları vardır. Nane yağı zararlı mıdır? Uygun şekilde kullanıldığında güvenli kabul edilir.

Hassas ciltte nane kullandığınızda, her zaman önce bir taşıyıcı yağla (hindistan cevizi yağı gibi) seyreltin. Yağ kullanma konusunda yeniyseniz, daha geniş yüzeylere uygulamadan önce küçük bir cilt bölgesinde etkileşim testi deneyin.

Bebeklerin veya küçük çocukların yüzünde veya göğsünde nane yağı kullanılmasını önermiyorum. Cilt tahrişine neden olabilir. Emziren veya hamile kadınlar için nane yağnı kullanmadan önce doktorlarına danışabilir.

Nane yağı köpekler için güvenli midir? Pireler için çok etkili olduğundan genellikle köpek pire kovucularında kullanılır. Köpekler için, ağrılı kasları soğutmak ve mide bulantısını yatıştırmak için de kullanılabilir. Köpek dostu şampuanlara eklenerek köpekler için topikal olarak kullanılması önerilir.

Kediler için nane yağı kullanmanızı önermiyorum çünkü olumsuz yan etkilere neden olabilir. Bunun yerine nane kullanmak mide bulantısı, ishal ve diğer sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Nane yağı toksik midir? Nane yağı, yiyeceklerde yaygın olarak bulunan miktarlarda ağızdan alındığında ve topikal ve aromatik olarak kullanıldığında muhtemelen güvenlidir.

Nane yağı içilir mi? Genellikle evet, fakat sadece küçük miktarlarda içilebilir. Bununla birlikte, aşırı miktarda yağı ağızdan almak zehirli olabilir. Tek ihtiyacınız olanın bir seferde 1-2 damla olduğunu unutmayın. Bazı insanlar için nane yağı mide ekşimesi, kızarma, ağız yaraları ve baş ağrısını içeren yan etkilere neden olabilir.

Bazı reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar nane yağı ile olumsuz etkileşime girebilir. Enterik kaplı nane yağı takviyeleri hızlı çözülür. Mide ekşimesine, mide bulantısına ve bazı ilaçların hızla emilmesine neden olabilir.

Nane Yağı Doğal takviye önlemleri:

Nane, demir takviyeleriyle aynı anda alındığında demir emilimini azaltabilir. Demir takviyeleri ve nane yağı alıyorsanız, ikisi arasında en az üç saat bekleyin. Nane yağı alındığında aynı zamanda quercetin emilimini de artırır. Bu nedenle bunları birlikte almak arasında en az üç saat bekleyin.

Nane yağının yan etkileri nelerdir?

Nane yağına duyarlılığı olan kişilerde baş ağrısına, kalp yanmasına ve ters cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Bebeklerin veya küçük çocukların cildinde kullanılmamalıdır.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu