Reklam
Uçucu Yağlar

Ölmez Otu Yağı Nasıl Kullanılır? Ölmez Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

Reklam

Ölmez Otu yağı, doğal bir antibiyotik ve ödem söktürücü olmasının yanında bakterilere, mantar ve mikroplara karşı koruma sağlamaktadır. Latince adı Helichrysum olan bitkinin özünden çıkarılan yağlar, doğal bir şifa kaynağıdır. {1*} Çeşitli deneysel çalışmaların sonucunda Ölmez Otu yağının vücutta oluşan iltihapları yok ettiği, antibiyotik özelliği sayesinde mikroplara karşı koruduğu ve böbreküstü bezlerinin sağlıklı çalışmasında etkili olduğu gözlemlenmiştir. {2*}

🐟Omega 3 Bakımından Zengin Balık Yağının Faydaları Nelerdir?🐟

Reklam

Tarihsel kökenlerine bakıldığı zaman Ölmez Otu çiçeklerinin Antik Yunan’da tanrılara sunulan bir bitki olduğu görülmektedir. Dünya genelindeki popülerliği son yıllarda artmış olsa da binlerce yıldır Akdeniz ülkelerindeki geleneksel tıbbın önemli bir parçasıdır.

Ölmez Otu Yağı Nedir?

Ölmez Otu, papatyagiller bitki ailesinin bir üyesidir. Akdeniz bölgesine özgü bir bitki olmakla birlikte İtalya, İspanya, Türkiye, Portekiz ve Bosna Hersek gibi ülkelerde, tıp alanında binlerce yıldır kullanılmaktadır. {3*} Ölmez Otu yağının geleneksel tıptaki etkisinin ve diğer önemli faydalarının araştırılması için son yıllarda çok sayıda bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu bitkinin bağışıklık güçlendirici ve mikroplara karşı koruyucu özellikleri yapılan çalışmaların temelini oluşturmuştur.

Tüm bilimsel çalışmaların sonucunda, Ölmez Otundan elde edilen yağın antibiyotik, ödem sökücü, mikrop ve bakterilere karşı koruma konusunda faydalı olduğu ispatlanmıştır. Bu sebeple hastalıkları önlemek ve sağlıklı yaşam için bu bitki birçok farklı ilaç yapımında kullanılmaktadır. Bilinen faydaları arasında yaraları ve enfeksiyonları iyileştirmesi, sindirim sisteminin düzenlenmesi, kalp ve solunum yolu hastalıklarını engellemesi sayılabilmektedir.

Ölmez Otu Yağı Nasıl Kullanılır? Ölmez Otu Yağı Faydaları Nelerdir?
Ölmez Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Ölmez Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Ölmez Otu Yağı doğal bir antibiyotik olarak kullanılmakla birlikte mantar oluşumunu engellemekte ve mikroplara karşı vücudu korumaktadır. Geleneksel ve modern tıpta Ölmez Otu bitkisinden elde edilen bir ilaç olarak kabul görmektedir. Yaygın olarak Ölmez Çiçeği, İtalyan Saman Çiçeği veya Güneş Çiçeği isimleriyle de bilinmektedir.

Reklam

Binlerce yıldır geleneksel Akdeniz tıbbının önemli bir parçası olan Ölmez Otu bitkisinin en faydalı kısımları, çiçekleri ve yapraklarıdır. Farklı karışımlarla hazırlanan Ölmez Otu yağının bilinen faydaları aşağıdaki gibidir: {4*}

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Akne tedavisi
  • Soğuk algınlığı
  • Öksürük
  • Cilt İltihapları
  • Yaralar
  • Kabızlık
  • Hazımsızlık ve reflü
  • Karaciğer hastalıkları
  • Safra kesesi hastalıkları
  • Kas ve eklem iltihapları
  • Enfeksiyonlar
  • Kandida (Bir mantar türünden kaynaklanan hastalıklar)
  • Uykusuzluk
  • Karın ağrıları
  • Şişkinlik

İnternette yer alan bazı kaynaklarda Ölmez Otu yağının kulak çınlamasını iyileştirdiği iddia edilmekle birlikte bu konuda yapılmış bilimsel bir çalışmaya ve geleneksel tedavi yöntemlerine rastlanmamıştır. Öte yandan Ölmez Otu gibi birçok bitkinin tedavi edici özellikleri geleneksel tıpta kabul görmektedir. Modern tıp açısından bu tedavilerin ne derece geçerli olup olmadığı konusundaki çalışmalar ise hala devam etmektedir. Ancak Ölmez Otunun tedavisinde hiçbir olumsuz etkiye rastlanmamıştır.

Son yıllarda araştırmacılar, bu bitkinin geleneksel tıpta kullanımlarıyla beraber ilaç olarak kullanımını ve olası zararlı etkilerini incelemektedirler. Ölmez otu bitkisi üzerinde yapılan incelemelere göre ilerleyen yıllarda çok sayıda hastalığın tedavisinde ilaç olarak kullanılması öngörülmektedir.

Bilimsel araştırmaların yanıtını aradığı bir diğer önemli soru da bu bitkinin neden bu kadar faydalı olduğu yönündedir. Elde edilen sonuçlara göre bilim insanlarının genel görüşü, Ölmez Otu yağı içinde bulunan, asetofenon ve floroglusinoller isimli organik bileşenlerin güçlü bir antioksidan etkiye sahip olmasıdır. Böylece vücut, zararlı organik bileşenlerden temizlenerek hücresel bazda sağlıklı kalmaktadır.

Bu etkilerin yanı sıra papatyagiller bitki ailesinden olan Ölmez Otları yüksek oranda P vitamini, yüksek protein içeren partiküller, tümör ve kanser önleyici bileşenler ile hücrelerin gelişip büyümesini sağlayan molekülleri barındırmaktadır.

Reklam

Koruyucu özellikleri açısından Ölmez Otu yağı, adrenalin benzeri hormon üretimi ile kemik ve kas dokusunu güçlendirmektedir. Hücrelerdeki asitleri düzenleyerek iltihaplanmayı engelleme konusunda destekleyicidir. Ayrıca İtalya Napoli Üniversitesi Eczacılık Bölümü’nün yaptığı araştırmalar, Ölmez Otu bitkisinin çiçeklerindeki özde bulunan organik bileşenlerin, sindirim sistemindeki iltihaplanmaları engellediğini ve bağırsaklardaki şişkinlik, ağrı ve kramp gibi şikayetleri ortadan kaldırdığını ispatlamıştır. {5*}

Ödem Söktürücüdür ve Mikroplara Karşı Koruma Sağlar

Portekiz’deki Beira Üniversitesi’ndeki Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından yapılan incelemeye göre Ölmez Otunun derideki küçük döküntülerden kalp hastalıkları gibi önemli sağlık sorunlarına kadar birçok hastalığa neden olan “Staphylococcus Aureus” isimli tehlikeli bakteri türlerine karşı oldukça etkilidir.

İltihap engelleyici etkisi nedeniyle de yaraların hızla iyileşmesini sağlamaktadır. Bu önemli etkilerin yanı sıra anti-alerjik özelliği sayesinde Urtiker (kurdeşen) için doğal bir ilaç görevi görmektedir. {6*}

Ayrıca Ölmez Otu yağı, hindistancevizi veya jojoba yağı ile karıştırılarak kullanıldığında ürtiker hastalığına iyi gelmektedir. Öte yandan aynı karışım, derideki kızarıklık, yara izi, leke ve tıraş sonrası tahrişi iyileştirici etkiye sahiptir. Ciltte şiddetli kaşıntıya neden olan sorunlarda ise Ölmez Otu ve lavanta yağının karıştırılarak uygulanması tavsiye edilmektedir. Böylece kaşıntının azaldığı ve rahatlama hissi verdiği görülmektedir.

Yara Tedavisinin Doğal Yolları: Yaraları İyileştirmek İçin Uygulanacak En İyi 7 Yol İçin Buraya Tıklayın.

Akneyi Tedavi Eder

Ölmez Otu yağının bir diğer etkisi akne tedavisidir. Doğal bir akne ilacı olan bu yağın, bakteri ve mikroplara karşı cildi koruduğu görülmüştür. Bu iyileştirici etkilerinin sonucunda ise kimyasal kökenli akne tedavisi ilaçları gibi ciltte kuruma, kızarıklık veya benzeri yan etkiler göstermemektedir. {7*}

Mantar Tedavisinde Etkilidir

Yapılan araştırmalara göre Ölmez Otu bitkisinin tehlikeli bir mantar enfeksiyonu türü olan Candida Albicans’ı iyileştirdiği görülmüştür. {8*} Ağız, bağırsak ve vajina bölgesinde karşılaşılan bu mantar enfeksiyonu iç organları saran mukoza zarlarına da ciddi zararlar verebilmektedir.

Kalp Sağlığını Arttıran İltihap Önleyici Etkisi Vardır

Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki Durban Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi tarafından 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre ölmez otu bitkisinin yüksek tansiyonu düşürdüğü ve kan damarlarını iyileştirdiği ispatlanmıştır. Laboratuvar ortamında veya doğal alanda yapılan deneylerde, ölmez otu yağının kullanıldığı durumlarda birçok kalp hastalığının ve yüksek tansiyon sorunlarının azaldığı görülmüştür. {9*}

Sindirim Sorunlarını Giderir ve İdrar Söktürücü Görevi Görür

Ölmez otunun sindirim sistemindeki hazımsızlık gibi sorunları giderdiği görülmüştür. Yiyeceklerin sindirime hazır hale gelmesi için gereken mide suyunun salgılanması için hormonları uyarmaktadır. Türk kültüründeki geleneksel tıp yöntemlerinde binlerce yıldır idrar söktürücü, mide ağrılarını giderici ve ödem attırıcı olarak kullanılmaktadır.

Özellikle ölmez otu bitkisinin çiçekleri birçok bağırsak sorununda geleneksel tıbbın bir parçası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sindirim ve mide sorunlarında, bağırsak yaralarında ve hastalıklarında çay şeklinde demlenerek içilmektedir. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar da birçok kültürde binlerce yıldır kullanılan ölmez otu bitkisinin sindirim sistemi hastalıkları ile mide ve bağırsak sorunlarındaki iyileştirici etkisini onaylar niteliktedir.

Journal of Ethnopharmacology gibi saygın bir dergide yayımlanan araştırmalara göre ise ölmez otu bitkisinden üretilen yağların özellikle spazm engelleyici etkisi nedeniyle bağırsak sorunlarını çözdüğü görülmüştür. {10*} Ölmez otunun yağı dışında başka bir kullanım şekli de çiçeklerinin kurutulmasıdır. Demleme olarak yapılan doğal çaylar sindirim ve bağırsak için faydalıdır. Uçucu yağı olarak da direk içilebilen ölmez otu için dikkat edilmesi gereken en önemli konu içeriğinin saf olmasıdır.

Kas Spazmı Belirtileri Nelerdir? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Kansere Karşı Doğal Koruma Sağlar

Ölmez otunun kansere karşı vücudun bağışıklığını güçlendirdiği “BMC Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp” isimli dergide yayınlanan bir araştırmada ele alınmıştır. Laboratuvar ortamında yapılan testlerin de gösterdiği üzere ölmez otundan elde edilen özler, tümör oluşumunu engellemektedir. Kansere karşı doğal mücadelede önemli rol oynadığına dair veriler ise giderek artmaktadır. {11*}

Bağışıklığı Artıran Anti-Virüs Etkisi Vardır

Bağırsak sisteminin düzenli çalışması, insan vücudunun en önemli savunması mekanizması olan bağışıklık sistemi açısından hayati bir öneme sahiptir. Ölmez otunun bağırsaklardaki birçok sorunu gidermesi ve iltihapları engellemesi sayesinde vücut bağışıklığı da güçlendirmektedir. Birçok klinik çalışmada göstermektedir ki, ölmez otu özündeki içerikler bağırsaklardaki dengeyi bozan zararlı bakterileri yok etmektedir. Öte yandan birçok mantar ve bakteri türünün doğal emilimine olanak sağlayarak HSV-1 (bağırsak uçuğu) ve Koksaki Virüsü (doku zararı veren virüsler) gibi hastalıkları iyileştirmektedir. {12*} {13*}

Hemoroid Sorunlarını Önler

Birçok insan için hemoroid, halk arasında bilinen adıyla basur gündelik yaşamı olumsuz etkileyen ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir hastalıktır. Ölmez otu, hemoroide bağlı şikayetlerin giderilmesinde ve tedavisinde kullanılabilmektedir. Tavsiye edilen tedavi şekli ise pamuğa dökülen üç dört damla ölmez otu yağının ağrıyan ve şişen bölgelere uygulanması şeklindedir. Şişkinlik, ağrı ve kanama gibi şikayetlerin durumuna göre günde birkaç kere veya bir iki saatte bir tekrar edilebilmektedir. Ayrıca banyo yaparken, kullanılacağınız suyun içine üç damla ölmez otu yağı ve üç damla lavanta yağı ekleyerek kullanabilirsiniz. {14*}

Böbrek Taşı Oluşumunu Engeller

Böbrek taşı birçok insanın hayatını olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Ölmez Otu yağının özünde bulunan bazı organik maddelerin böbrek ve karaciğer organlarını temizlediği ve böylece olası değerleri normale çektiği görülmüştür. Bu durum, böbrek taşı oluşumunu engelleyerek organların düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Özellikle 2016 yılında yayımlanan ve bir araştırmanın ön bulgularında ifade edildiği üzere böbrek taşları tedavisinde ölmez otunun faydalı olduğu ve birçok tedavi için alternatif oluşturacağı görülmüştür. Ayrıca bu bitkinin çiçeklerinin içeriğindeki etken maddelerin, böbrekler kadar idrar yolundaki taş oluşumlarını ve bu oluşumların yarattığı ağrı, kanama gibi şikayetleri yok ettiği saptanmıştır. {15*}

Çok daha yakın bir tarih olan 2015 yılında yapılan başka bir çalışmaya göre de ölmez otunun içeriği böbrek ve idrar yolu taşlarını daha oluşmaya başlamadan engellediği sonucuna varılmıştır. Bu tip tekrarlayan hastalıkların tedavisinde ölmez otu tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda ölmez otunun sadece tedavi edici değil, önleyici etkileri açısından da bu yeni çalışmalar modern tıp açısından önemlidir. {16*}

Böbrek ve idrar yolu taşlarının tedavisinde içme suyuna limon, portakal veya greyfurt gibi meyvelerin yağı ile ölmez otu yağından eklenerek karın bölgesine günde iki defa sürülmesi faydalı olacaktır.

Ölmez Otu Yağı Nasıl Kullanılır? Ölmez Otu Yağı Faydaları Nelerdir?
Ölmez Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Ölmez Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Ölmez Otu yağı, meyve özleri ve bal esansını anımsatan tatlı bir kokuya sahiptir. Birçok insan için ferahlık ve dinçlik veren bu koku aromasındaki toprak kokusu ile duygusal rahatlama sağlamaktadır. Hissettirdiği yaz esintisi ile uçucu yağ olarak insanlar tarafından talep edilmesine neden olmaktadır.

Ölmez Otu görünüşü olarak da oldukça güzel bir çiçek türüdür. Koparıldıktan sonra bile oldukça uzun süre parlak ve canlı sarı rengi muhafaza etmektedir. En iyi sonuçları almak için Ölmez Otu yağının saf ve doğal bir şekilde üretildiğinden emin olmak gerekmektedir. Ayrıca kullanılan doğal bitki yağlarının tedavi edici etkilerine de dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir. Bu nedenle yağ içeriğindeki detayların kontrol edilip Ölmez Otu bitkisinin Latince adı olan Helichrysum italicum ibaresini görmek önemlidir.

Aynı zamanda bir bitkinin mevsim ve toprak değerlerinin önemli olduğu unutulmamalıdır. En etkili tedavi için organik bitkileri bulmak bazen oldukça zordur. Bu yüzden saf içeriğe sahip, organik ve iyileştirici etkisi yüksek markaları tercih etmeye özen gösterilmelidir.

Ölmez Otu Yağının kullanım şekilleri ise şunlardır;

  • 2 ila 4 damla ölmez otu yağını suyla karıştırarak doğrudan cilde veya istenen bölgelere uygulamak mümkündür.
  • Ölmez otu yağı, direk soluma yoluyla da kullanılabilmektedir.
  • Ölmez otu yağının kokusu, iç mekanlara buhurdanlık ya da difüzör yardımıyla dağıtılabilmektedir.
  • Banyo suyuna eklenebilmektedir.
  • Ölmez otu yağı, tümüyle saf ve organik olduğundan emin olunduğunda suyla veya saf olarak içilebilmektedir. Hamile olan ve emzirme dönemindeki kadınlar ile var olan başka bir sağlık sorunu olan kişilerin doktorlarına danışarak kullanmaları tavsiye edilmektedir.

Birçok farklı kullanım şekli olan Ölmez Otu yağı için birkaç özel tarifi aşağıdadır;

Güneş Yanıklarının Tedavisi İçin

Uygulanma Süresi: 20-30 dakika

Kullanılan Malzemeler:

  • 10 damla buhur yağı
  • 10 damla ölmez otu yağı
  • 3/4 oranında hindistancevizi yağı
  • 2 yemek kaşığı karite yağı
  • Kapaklı bir cam kavanoz

Yapılışı:

  • Öncelikle bütün malzemeleri bir kavanoza koyun.
  • Derin bir tencereye su koyarak orta ateşte ısıtın.
  • Malzemelerin olduğu kavanozu tencerenin içine koyun ve tüm malzemeler eriyip karışana kadar karıştırın.
  • Tüm malzemeler iyice karıştıktan sonra soğumaya bırakılır ve serin bir yerde muhafaza edilir.

Ballı Yüz Temizleme Suyu İçin

Uygulama Süresi: 30 dakika

Kullanılan Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 20 damla ölmez otu yağı
  • 2 kapsül probiyotik

Yapılışı:

  • Tüm malzemelerin iyice karıştığından emin olun. Mümkünse elektrikli bir blender kullanın.
  • Uygun bir şişeye koyduktan sonra serin bir yerde muhafaza edin.

Ödemli Bölgelerde Oluşan Ağrılar İçin (Fibromiyalji veya Artrit gibi)

Uygulama Süresi:  2 dakika

Kullanılan Malzemeler:

  • Yarım su bardağı hindistan cevizi veya jojoba yağı
  • 10 damla ölmez otu yağı
  • 10 damla lavanta yağı

Yapılışı:

  • Tüm yağları iyice karıştırın. Uygun bir şişede ve serin bir alanda muhafaza edin.
  • Ağrıyan bölgelere masaj yaparak sürün.

Ölmez Otu Yağının Zararları Nelerdir?

Bazı bitkilerin ve yağların kullanılmasında bazı yan etkilere rastlanmaktadır. Ancak Ölmez Otu özünden yapılan ve tümüyle organik olan yağların ciddi bir alerjik tepkimeye veya yan etkiye neden olduğu görülmemektedir.

Ölmez otu yağı nadiren alerjik tepkimelere neden olmaktadır. Hafif yan etkilerin gözlemlendiği nadir durumlar dışında ciddi bir sorunla karşılaşılmamıştır. Ancak olası bir alerji durumunu engellemek için kullanmadan önce ciltteki küçük bir bölgeye az miktarda uygulanması tavsiye edilmektedir.

Ölmez otu yağının suyla veya bal gibi bir takviye gıda ile tüketilmesi durumunda ise hamile ve emziren kadınlar ile devam eden sağlık problemi olan kişilerin doktorlarına başvurmaları önerilmektedir.

Kaynaklar

{1*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5506734/

{2*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11902802/

{3*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24239849/

{4*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24239849/

{5*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24140587/

{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11397624/

{7*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=helichrysum+acne

{8*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24239849/

{9*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18997985/

{10*} https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874113006818

{11*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585823/

{12*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88925/

{13*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9174978/

{14*} https://books.google.co.in/books?id=k0asBwAAQBAJ&pg=PT128&dq=Helichrysum+oil+hemorrhoid&hl=en&sa=X&ved=0CCAQ6AEwAWoVChMIhOexmeXpxgIVxBqOCh2GrQBR#v=onepage&q=Helichrysum%20oil%20hemorrhoid&f=false

{15*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27085940/

{16*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25617747/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu