Regl sivilcesi, adet dönemlerinde hormonların değişimlerine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Öncelikle sivilcenin neden çıktığı anlaşılmalıdır. Bunun için regl dönemlerinde kendinizi izlemeli ve sivilcelerin regl dönemlerinizde ortaya çıkıp çıkmadığını anlamanız gerekmektedir. Regl sivilcesi, regl dönemi yaklaşırken ortaya çıkar ve dönemin bitişiyle genellikle ortadan kaybolur. Eğer yüzünüzdeki sivilceler regl döneminden farklı zamanlarda ortaya çıkıyor ve regl dönemi bitiminde de ortadan kaybolmuyorsa, bir doktora görünüp sivilce ile ilgili özel tedaviler uygulamaya başlamanız gerekebilir.
Menstrüasyon dönemlerine denk gelen regl sivilcesi oldukça yaygın görülmektedir. Archives of Dermatology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, ciltleri akne oluşturmaya meyilli olan kadınların %63’ü bu regl sivilcesi oluşumunu yaşamaktadır. Genellikle bir kadının adet başlangıcından yaklaşık 7 ila 10 gün önce ortaya çıkan regl sivilcesi, regl kanaması başlar başlamaz ortadan kaybolmaya başlar. [1*] [2*]
Bu regl sivilcesi, tipik sivilcelerden biraz farklıdır. Genellikle kırmızı renkte ve iltihaplı şişlikler olarak ortaya çıkarlar. Regl sivilcesi genellikle yüzün alt bölgelerinde, yani yanaklar, çene, çene çizgisi ve boyunda görülmektedir.
Regl Öncesi Sivilce Neden Çıkar?
Hormonlarınız adet dönemi yaklaştığında ve döneme girildiğinde değişmeye başlamaktadır. Regl başlamadan hemen önce östrojen ve progesteron seviyeleri düşer. Bu durum yağ bezlerinizin daha fazla çalışmasını sağlayarak cildinizin daha fazla yağlanmasına sebep olabilmektedir. Ciltteki yağlanmalar artmaya başladığında ise gözenekler tıkanır ve sivilce oluşumu için ciltte zemin hazırlanmış olur. Hormonlar ayrıca cilt iltihabına ve akneye neden olan bakteri üretimini de artırabilmektedir. Regl sivilcesinin kötüleşmesi, regl döneminde artan stres seviyeleri ile de ilişkilendirilebilmektedir.
Ortalama adet döngüsü 28 gündür ve bu günlerin her birinde hormonlar farklılıklar göstermektedir. Bir kadının regl döngüsünün ilk yarısında baskın hormon östrojen hormonudur. İkinci yarısında ise ana hormon progesteron hormonudur. Regl dönemi yaklaştıkça iki hormonun da seviyeleri aynı anda en düşük seviyelere inmektedir. Bu değişimler ciltte birçok değişikliğe sebep olmaktadır. Cilt yağlanması da hormon düzeylerinin düşmesi ile sebum üretiminin artması sonucunda oluşmaktadır.
Sebum, her kadında farklı etkiler göstermektedir. Bazılarının ciltlerinde sağlıklı bir parlama görülürken bazı kadınlarda da rahatsız edici bir yağ tabakası oluşturmaktadır. Oluşan yağ tabakası, yağ bakterisi olarak da bilinen P. acnes için besin kaynağıdır. Bu bakteri kadınların regl dönemlerinde artan regl sivilcesine ve iltihaplanmalara neden olur.
Ne yazık ki regl sivilcesi ve hormonlar arasındaki denge değiştirilememektedir. Ancak regl sivilcesi oluşumunun şiddetini hafifletmek için yapılabilecek pek çok şey bulunmaktadır.
Regl Dönemi Çıkan Sivilce Nasıl Geçer?
Çenenizde veya yüzünüzün alt bölgelerinde oluşan regl sivilcesi, alışılmadık bir durum değildir. Cilt yüzeyinde çok fazla görünmeseler de çok fazla ağrıya ve acıya sebep olabilmektedirler.
Regl Sivilcesi Sıkılır Mı? Regl Sivilcesi Patlatılır Mı?
Yüzünüzde oluşan regl sivilcesini sıkmaya ya da patlatmaya çalışmamalısınız. Regl sivilcesini sıkmaya çalışmak onları yok etmenizi sağlamaz. Aksine daha fazla acı çekmenize, yüzünüzde iz bırakmasına ve içerisinden çıkan sıvının yüzünüzün diğer bölgelerine bulaşarak bakterilerin yayılmasına ve yeni sivilcelerin oluşmasına sebep olacaktır.
Vajinada Regl Sivilcesi Çıkar Mı?
Regl sivilcesi genellikle yüz bölgesinde ortaya çıkmasına karşın nadir de olsa vajinal bölgelerde de görülebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda panik yapmamalısınız. Regl sivilcesi, regl dönemlerinde hormonlar sebebiyle ortaya çıkabildiği gibi vajinal bölgelerde ortaya çıkmasının da farklı sebepleri olabilmektedir. Örneğin; regl dönemlerinde kullanılan kokulu pedler veya tamponların cildinizi tahriş etmesi ya da alerji yapması sebebiyle de vajinal bölgelerde sivilce oluşumlarına rastlayabilirsiniz. Vajinal bölgede oluşan sivilcenin diğer bir sebebi ise o bölgede çıkan tüylerin dönmesi veya kıl köklerinin iltihaplanmasıdır.
Özellikle regl dönemlerinde kişisel temizliğinize oldukça özen göstermelisiniz. Regl sivilcesi, vajinal bölgelerde çıkıyor ise öncelikle bölgenin temizliği yapılmalıdır. Şikayetler hala devam ediyor ise regl döneminde kullanılan pedlerin ve tamponların başka bir ürün ve başka bir marka ile değiştirilmesi gereklidir. Vajinal bölge temizliği yapılırken sabun veya başka harici ürünler kullanılmamalıdır. Bu ürünler vajinal bölgenin olması gereken normal pH seviyesini değiştirerek vajinal sağlığı etkileyebilmektedir. Temizliği yaparken sadece su kullanılmalıdır.
Regl sivilcesini tamamen engellemek mümkün değildir. Ancak belirli yöntemler ile rahatlama sağlanabilir. Şunları deneyebilirsiniz;
- Regl sivilcesinin ağrısını yatıştırmak ve iltihabın dışarı çıkmasına yardımcı olmak için günde 3 veya 4 kez 10-15 dakika boyunca sıcak kompres yapılmalıdır.
- Regl sivilcesinin oluşturduğu ağrı ve şişliğin giderilmesi için 10 dakika boyunca günde 5 defa olacak şekilde soğuk kompres uygulanmalıdır.
- Ciltteki bakterileri yok etmek ve sivilce oluşumunu biraz olsun önlemek için sivilce çıkan bölgelere su ile seyreltilmiş doğal sirke sürülebilir. Günde birkaç kez tekrar edebilirsiniz.
- Regl sivilcesi oluşmaya başladığında ve ortaya çıktığında, yağlı güneş kremleri, kozmetikler ya da kapatıcı gibi ürünler kullanılmamalıdır.
- Cildinizin ve sivilce bulunan bölgenin daha fazla mikrop kapmaması için el ile fazla temas edilmemelidir. Temas edileceği taktirde eller yıkanmalıdır.
- Mümkün olduğunca güneşten uzak durmalı, güneş koruyucu krem sürülecek ise yağsız nemlendiriciler kullanılmalı ve sivilce olan bölgeye sürülmemelidir.
- Cildinizin terlemesi sivilcelerinizin yanmasına ve tahriş olmasına sebep olacaktır. Yüzünüzü günde birkaç defa bol su ile yıkamalısınız.
- Sigara ve alkol kullanımı akne oluşumunun artmasına zemin hazırlamaktadır. Sigara ve alkol tüketimini azaltın.
Regl Döneminde Sivilce Çıkmaması İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?
Haftada iki-üç defa cildinize uygulayacağınız maskeler, yüzünüzün derinlemesine nemlenmesine yardımcı olur. Doğru içerikteki karışımları uygularsanız regl sivilcesinin artmasının önüne geçebilirsiniz.
Yoğurt ve Bal Maskesi
1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı yoğurdu karıştırın. Dikkatlice tüm yüzünüze yedirerek sürün. Regl sivilcesinin yoğun olduğu bölgelere biraz daha fazla sürebilirsiniz. 10 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın.
Ek Bilgi: Yüzünüzde sivilce problemi varsa evde herkesin kullandığı banyo havlularını kullanmaktan kaçının. Tek kullanımlık kâğıt havluları kullanmanız, sivilcelerinizin mikrop kapmasını ve çoğalmasını önleyecektir.
Bal ve Tarçın Maskesi
2 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı Hindistan Cevizi yağı ve yarım çay kaşığı tarçını iyice karıştırın. Karışımı göz çevresine gelmeyecek şekilde tüm yüzünüze yedirerek sürün. 5-10 dakika bekledikten sonra nemli bir bez ile silin veya ılık su ile durulayın.
Bal ve tarçın anti-inflamatuar özellikleri ile cildinizi temizlerken Hindistan cevizi yağı antimikrobiyal özelliği ile bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur ve cildinizi nemlendirir.
Her iki maskenin etkisini artırmak için karışımların içerisine 1-2 damla çay ağacı yağı da ekleyebilirsiniz.