Reklam
Sağlık

Adet Dönemi Krampları Doğal Tedavi

Reklam

Kadınlar ortalama olarak hayatı boyunca 450 kez Adet Dönemi Krampları yaşar. Bugün kadınların yüzde 75’inden fazlası adet dönemi sırasında Adet Dönemi Krampları ile uğraştığı için, bu doğal biyolojik sürecin rahatsız edici yan etkilerini yaşadıkları açıktır.

Adet Dönemi Krampları Nedir?

Adet dönemi krampları, kadınlarda adet dönemi kanaması öncesinde başlayan ruhsal veya fiziksel bazı belirtiler topluluğunu ifade eden bir terimdir. Bu belirtiler genellikle adet dönem kanamasının başlamasından 7-10 gün kala ortaya çıkar ve başlamasıyla birlikte birkaç günde kaybolurlar. Adet döneminde kramp olur mu? Sancılı adet dönemi (Dismenore) varsa, genellikle karın krampları (en hoş olmayan adet dönemi semptomlarından biri) içeren ağrılı adet dönemi kanaması yaşarsınız.

Reklam

PMS semptomlarını bildiren kadınların % 30-40’ı PMS’nin günlük aktivitelerini bozduğunu ve bir çoğu kramplar için doğal ilaçlar aradığını söylüyor.

30’lu veya 40’lı yaşlarınızın sonlarına ulaşıp menopoza yaklaştığınızda  ve perimenopoz adı verilen menopoza geçişte PMS belirtileri kötüleşebilir. Bu özellikle ruh halleri adet döngüsü sırasında değişen hormon seviyelerine duyarlı olan kadınlar için geçerlidir. Menopoza giden yıllarda, vücudunuz yavaşça menopoza geçerken hormon seviyeniz de öngörülemez bir şekilde artar. Aynı ruh hali değişiklikleri olabilir veya daha da kötüleşebilir. PMS, çocuk doğurma yaşındaki kadınlar için en yaygın hormonal dengesizlik biçimlerinden biridir ve hem psikolojik hem de fiziksel adet dönemi semptomlarına neden olur. (2)

Çocuk doğurma çağındaki kadınların% 5’inden azı, adet öncesi disforik bozukluk (PMDD) adı verilen daha şiddetli bir PMS formu alır. (3)

Adet Dönemi Krampları Kimlerde Görülür?

  • Yüksek düzeyde stres yaşayanlar (4)
  • Ailede depresyon öyküsü olanlar (5)
  • Doğum sonrası depresyon  veya depresyon geçmişi olanlar. (6)(7)

Adet Dönemi Krampları semptomları (8)

  • Akne
  • Sırt ağrısı
  • Şişmiş karın/mide
  • Bazı gıdalar için istek de dahil olmak üzere iştahta değişiklikler
  • Kabızlık
  • Ağlama nöbetleri
  • Depresyon
  • Hızlı nabız
  • Sinirli, gergin veya endişeli hissetme
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Sıcak basmaları
  • Eklem ağrısı
  • Ruh hali
  • Cinsel soğukluk
  • Hassas ve şişmiş göğüsler
  • Konstanre zorluğu / Zihin bulanıklığı
  • Uyku problemi
  • El ve ayak şişmesi
  • Yalnız istemek
  • Kilo almak
  • Mide krampları

Çağdaş tıp, PMS’nin kesin nedeninin bilinmediğine inanmaktadır, ancak menstrüasyona hazırlık sırasında ortaya çıkan östrojen ve progesteron dahil olmak üzere dalgalanan hormon seviyeleri ile ilişkili olduğu görülmektedir. PMS ve PMDD söz konusu olduğunda, altta yatan depresyon ve anksiyete yaygındır. Menstrüasyonu tetikleyen hormonal değişikliklerin duygudurum bozuklukları semptomlarını kötüleştirir.

Reklam

Adet Dönemi Krampları Neden Olur?

Hormonal değişiklikler ve dengesizlikler, Beyindeki kimyasal değişiklikler, Tüm işlenmiş gıdalar da dahil olmak üzere kötü beslenme, Düşük vitamin ve mineral seviyeleri, Stres, Duygusal problemler, Depresyon veya kaygı, Tiroid problemleri, Çevresel toksinler, Ruh halini ve enerji seviyesini değiştirebilecek alkol ve kafein tüketimi, Sıvı tutulmasına ve şişkinliğe neden olabilecek çok fazla tuzlu yiyecek yemek, Şişmanlık, Egzersiz eksikliği.

PMS semptomlarına benzeyen diğer sağlık durumları arasında anksiyete, depresyon, kronik yorgunluk sendromu, endokrin sistem sorunları, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve menopoz vardır. Diğer sorunlarda dahil hepsi beslenmeyi düzeltip, stresinizi yönettiğinizde ve önerilen doğal ilaçları kullandığınızda büyük ölçüde azalır hatta azimle tedavi olabilirsiniz.

Adet Döneminde Bacak Krampları

Özellikle bacaklara doğru yayılan ve bacaklarda görülen ağrılar, adet ağrısının yaygın belirtisidir. Karın altından gelen ağrı, uyluklarınıza, dizlerinize ve bacaklarınıza kadar inebilir. Tüm vücudumuz dokular, lifler ve kan damarları ile birbirine bağlıdır. Bu nedenle uterusun kasılmasına bağlı olarak karnın alt kısmında ağrı oluşması, bacaklarla bağlantılı olan uyluktaki damarları etkiler.

Bununla birlikte, bacak ağrısı aynı zamanda endometriozisin en yaygın belirtilerindendir. Endometriyal doku pelvis, kalça ve uylukları çevreleyen damarların içinde ve çevresinde oluşabilir bu da kalça, uyluk ve bacaklarda ağrıya neden olabilir.

Adet Dönemi Krampları nasıl teşhis edilir?

Adet dönemi krampları için tek bir test yoktur. Aşağıdaki belirtilere sahipseniz muhtemelen adet dönemi krampları sorununuz vardır: (9)

Reklam

  • Adet döneminizden beş gün önce arka arkaya en az üç adet döngüsü
  • Adet döneminiz başladıktan sonraki dört gün içinde sona erer
  • Normal aktivitelerinizin tadını çıkarmanızı veya yapmanıza engel olur

Adet Dönemi Krampları Doğal Tedavi

Adet Dönemi Krampları, Premenstruel sendrom (PMS) kadınlarda dönem kanaması öncesinde başlayan ruhsal veya fiziksel bazı belirtiler topluluğunu ifade eden bir terimdir. Bu belirtiler genellikle dönem kanamasının başlamasından 7-10 gün kala ortaya çıkar ve başlamasıyla birlikte birkaç günde kaybolurlar. Sancılı adet dönemi krampları (Dismenore) varsa, genellikle karın krampları (en hoş olmayan dönem semptomlarından biri) içeren ağrılı dönem kanaması yaşarsınız.

Adet kramplarına ne iyi gelir?

Adet dönemi krampları yaşayan kadınlar, genellikle magnezyum, kalsiyum, B vitamini (özellikle B6) ve K ve E vitaminlerinden eksik beslendikleri gözlemlenmiştir. Bu temel besin maddelerini günlük olarak bol miktarda tüketmediğinizde, vücudunuz adet dönemi kramplarını yoğunlaştırarak dikkatinizi çeker, başka sorunlarında başlayacağının bilgisini verir. (1)

Adet Dönemi Kramplarında ne yenir?

Bitkiler

Çalışmalar, sebze, meyve, fındık, tohum ve otlar bakımından yüksek bitki bazlı diyetlere sahip kadınların daha az PMS semptomuna sahip olduğunu göstermiştir. (2)

Kalsiyum yönünden zengin besinler

Kalsiyum PMS için bilimsel destekli en etkili tedavi edici besinler arasındadır. (3) Kefir, çiğ süt, pişmiş lahana, brokoli, sardalye ve yoğurt adet dönemi kramplarını ve ilgili semptomları azaltmada uzun vadede çok etikilidir.

Adet Dönemi Kramplarında Yüksek lifli Gıdalar

PMS, gastro intestinal rahatsızlıklarına neden olabilir, bu nedenle günde en az 30 gram lif almak önemlidir. Lif ayrıca östrojene bağlanarak fazla östrojeni dışarı atmanıza yardımcı olarak hormon dengesinin korunmasına yardımcı olur. En iyi PMS gıdalarında, yüksek lifli gıdalar zorunluluktur.

Lifli yeşil sebzeler

Bu sebzeler bir diüretik etkiye sahiptir, yüksek kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır. Adet Dönemi kramplarından kurtulmada K vitamini desteği sağlar.

Keten tohumu

Keten tohumu ürünleri, PMS semptomlarını yönetmenin önemli bir bileşeni olan sağlıklı östrojen metabolizmasını teşvik etmeye yardımcı olabilir.

Buğday tohumu

Bu yiyecek E ve B vitaminleri bakımından zengindir. Diğer E vitamini açısından zengin besinler badem, ayçiçeği tohumu ve ıspanak sayılabilir.

Doğal balık

Doğal avlanan somon, sardalya ve hamsi gibi omega-3 yağları yüksek gıdalar, adet kramplarını azaltmaya yardımcı olur.

Avokado

Günlük yarım veya tam avokado yemek, sağlıklı yağ, lif, magnezyum, potasyum ve B6 vitamini bakımından zengin olduğu için doğal olarak hormonları dengeleyebilir. Koyu, yapraklı yeşilliklerle dolu bir salatada dilimlenmiş bir avokado, PMS de en etkili kombo gıdadır.

Adet Dönemi Krampları Yasaklı Gıdalar

Trans yağlar ve hidrojene yağlar

Endüstriyel yağlar, adet dönemi kramplarını daha da kötüleştirir. İşlenmiş gıdalar etiketlerinde %0 trans yağ yazsa bile hidrojen gıdaların tümünden uzak durun.

Gıda Alerjileri

Gıda alerjileri adet dönemi kramplarını daha da kötüleştirebilir. Potansiyel gıda alerjilerinizi öğrenmek için Eliminasyon diyetini deneyebilir veya ücreti göze alıyorsanız gıda testi yaptırabilirsiniz.

Yüksek fruktozlu mısır şurubu ve rafine şeker

Fruktozlu mısır şurubu ve rafine şeker, ruh hali değişimleri, baş ağrısı veya konsantrasyonu bozar. Kritik mineralleri tüketir ve iltihaba sebep olur.

  • Tuz: Aşırı tuz kullanımı, vücutta su tutulumunu artırır. Adet dönemi daha da kötüleşebilir.
  • Kafein: Kafein, depresyon, anksiyete ve meme kanseri riski oluşturur.
  • Alkol: Alkol tüketimi adet dönemi kramplarını artırır.

Adet Dönemi Kramplarına Diğer Önemli Çözümler

  1. Ashwagandha (Hint ginsengi, zehirli bektaşi üzümü veya kış kirazı) ve kutsal fesleğen (tulsi), bu iki adaptojenik bitkinin kortizolü azalttığı, hormonları dengelediği ve Adet Dönemi Kramplarını PMS semptomlarını azalttığı gösterilmiştir.
  2. Egzersiz, PMS semptomlarını azaltabilen hormonları dengelemeye ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Araştırmalar, obezlerin yani 30’dan fazla vücut kitle indeksine sahip olanlarda PMS’nin daha fazla olduğu görülmüştür.
  3. Stres, PMS semptomlarını daha da kötüleştirmektedir. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, iki aylık döngünün ilk haftalarında stres seviyelerinin yüksek olduğu gözlemlenen kadınlarda, PMS semptomlarının 25 kat arttığı görüldü. Stresli olduğunuzda, stres hormonu kortizol seviyeleriniz yükselir. Bunun hormonal denge üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Yani ne kadar stres o kadar PMS şikayetleri.

Adet Dönemi Krampları Uçucu Yağlar

Uçucu yağlar adet dönemi kramplarını için etkili bir doğal tedavi olabilir.

  • Misk (Clary) adaçayı yağı, hormonları doğal olarak dengelemeye yardımcı olur. 2-3 damla yağı bir taşıyıcı yağla (badem yağı gibi) karıştırın ve sonra alt karnın üzerine sürün. 2-5 dakika boyunca ılık bir kompres uygulayın.
  • Selvi yağı dolaşımı iyileştirir ve kramplardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve aynı şekilde veya adaçayı ile birlikte uygulayın.
  • Gerginliği, stresi ve krampları azaltmak için, badem yağı gibi bir taşıyıcı yağda lavanta yağı ile birlikte ylang ylang yağı uygulayabilir ve boynun arkasına ve alt karına uygulayabilirsiniz.
  • Atlas sediri, tefarik, yasemin, ıtır uçucu yağları, ruhsal sıkıntıları giderici, sinirsel gerginlikleri gevşetici, sakinleştirici, dengeleyici ve güçlü anti depresanlardır.
  • Ful uçucu yağı, ruhi gerginlikleri, cinsel isteksizlikleri çözer, duygusallığı artırır ve dişiliği kuvvetlendirir.
  • Gül uçucu yağı doğum sırasındaki psikolojik etkisi ile doğumun kolay geçmesini sağlar.

Adet Dönemi Krampları Takviyeler

Yukarıda saydıklarımızı uygularsanız takviye ihtiyacınız olmayacaktır. Soruları engellemek açısından öneri değil bilgi niteliğinde yazıyorum. Çok ileri vakalar kontrollü kullanabilir.

  • Vitex (chasteberry) (günde 240 mg): Östrojen / progesteron oranlarının dengelenmesine yardımcı olmak için kullanılır.
  • B6 Vitamini (günde 100 mg): Östrojen metabolizmasında rol oynar.
  • Progesteron Kremi (1/4 çay kaşığı, günde 10 mg): Hormonların dengelenmesine yardımcı olabilir. Genellikle yumurtlamadan başlayıp döneminizin başlamasından bir gün öncesine kadar kullanılır.
  • İndol-3-karbinol (günde 300 mg): Karaciğerin östrojeni metabolize etmesine yardımcı olur.
  • Magnezyum (günde 250 mg 2x): Östrojen metabolizmasında magnezyum gereklidir ve krampları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu