Reklam
Uçucu Yağlar

Alerji Tedavisi İçin Kullanılacak Uçucu Yağlar Hangileridir? Uçucu Yağlar Alerjiyi Önlemek İçin Nasıl Kullanılır?

Reklam

Alerji nedeni ile oluşan semptomlar, kişileri rahatsız etmektedir. Örneğin, saman nezlesi, alerjik rinit ya da mevsimsel alerjiler kişilerin yaşamdan zevk almalarını engelleyebilmektedir. Bu alerjilerin tedavisi ve belirtilerin önlenmesi için uçucu yağların kullanımı oldukça faydalıdır.

Alerji Tedavisinde Kullanılan Uçucu Yağlar Hangileridir❓Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Sanayileşmenin sürekli arttığı günümüz dünyasında alerjik hastalıklar da yaygın hale gelmektedir. Vücudun bağışıklık sistemi hassaslaştığında ya da çevrede bir şeye aşırı tepki verdiğinde alerji belirtileri görülmektedir.

Reklam

Alerjiler Neden Tedavi Edilmelidir?

Araştırmalar, alerjik rinit hastalığının (özellikle çocuklarda) son yıllarda daha yaygın olarak görüldüğünü göstermektedir. Bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde burun akıntısı, hapşırma, gözlerde sulanma, baş ağrısı ve koku alma duyusunda bozulma gibi sorunlara neden olmaktadır.

Bu belirtiler daha az ciddi vakalarda görülmektedir. İlerleyen aşamalarda alerji, yaşamı tehdit edebilmektedir. Örneğin alerjiler, iltihaplanma nedeniyle oluşan kalp hastalıklarına ve nefes darlığının ilerlemesi nedeniyle ölüme neden olabilmektedir.

Alerjilerin nedenleri arasında mevsim değişiklikleri, bağışıklık sisteminin sağlıksız olması, gıda endüstrisi ve çevredeki kirlilik sayılabilmektedir. Üstelik alerjiler için kullanılan ilaçların demans gibi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Bu sebeple doğal ilaçların kullanımı önerilmektedir.

Uçucu Yağlar Alerjilerle Nasıl Savaşır?

Bağışıklık sisteminde alerji adı verilen bir tepki ortaya çıkmaktadır. Alerjen bir maddenin sistem tarafından algılanması ve tehlikeli bulunması sonucu çeşitli belirtiler meydana gelmektedir. Bağışıklık sistemi savunma yaparken alerjen maddeye karşı antikorlar üretmektedir. Bu antikorlar, histamin ya da diğer kimyasalları serbest bırakan ve alerjik tepkiye neden olan hücrelere ulaşmaktadır.

Reklam

Alerjilerin en yaygın nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Polen
  • Toz ya da kirli hava
  • Çeşitli maddelere alerji (örneğin biber gazı)
  • Böcek sokmaları
  • Hayvan tüyü
  • Gıdalar (glüten gibi)
  • İlaçlar
  • Lateks

Bu alerjenler burun, boğaz, akciğerler, kulaklar, sinüsler ve mide zarında çeşitli belirtiler oluşmasına neden olmaktadır. Alerjilerin görülme sıklığının son senelerde yükselmiş olmasıyla ilgili uzmanların çeşitli görüşleri bulunmaktadır. Ancak çoğu uzman, bu rahatsızlıkların iltihaplanma ile ilgili olduğunu belirtmektedir.

Vücudun bağışıklık sisteminin aşırı hızlanması ve iltihaplanması, algılanan alerjen maddeye verilen tepkinin şiddetini etkilemektedir. Stres ya da başka sebeplerle bağışıklık sisteminin güçsüz hale gelmesi, aşırı alerjik tepkilere neden olmaktadır. Uzmanlara göre vücutta bulunan iltihaplanmalar ve bağışıklık sistemi dengeli olduğunda alerjen maddeye verilecek tepki daha normal olmaktadır. Ancak günümüzde, alerjik belirtiler başka alerjileri de tetiklemektedir.

Bu noktada iltihaplarla savaşmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek oldukça önemlidir. Bu amaçla uçucu yağların kullanılması önerilmektedir. Çünkü alerjiler için kullanılan yağlar, vücudu enfeksiyon, bakteri, parazit ve zararlı maddelerden korumaktadır.

Uçucu yağlar, aynı zamanda bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesini engellemekte ve dış kaynaklara karşı duyarlılığı azaltmaktadır. Hatta bazı uçucu yağlar, solunumu desteklemekte ve ter ya da idrara çıkma yoluyla toksinleri atmaya yardımcı olmaktadır.

Reklam

Artrit İçin Faydalı Uçucu Yağlar Hangileridir? Artrit Tedavisinde Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

Alerji Tedavisi İçin Kullanılacak Uçucu Yağlar Hangileridir?

Alerji tedavisinde, tehlikeli kimyasallar ve katkı maddeleri içeren ilaçlar yerine bazı güçlü uçucu yağların kullanılması önerilmektedir. Uçucu yağlar, alerji belirtilerini azaltmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirerek alerjilerin oluşumunu da önlemektedir. Ayrıca bu faydaların tamamen doğal yollardan sağlanmasının, insanlar için daha güvenli olduğu belirtilmektedir.

Nane Yağı

Nane yağının koklanması, sinüs tıkanıklıklarını açmak ve boğazların rahatlamasını sağlamak için önerilmektedir. Nane yağı, balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Bu özellikleri ile alerjilerin yanı sıra birçok rahatsızlığı gidermektedir. Nane yağı, soğuk algınlığı, öksürük, sinüzit, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklar için rahatlama sağlamaktadır. Ayrıca, alerjik belirtilerin nedenleri arasında sayılan balgamı sökmekte ve iltihapları gidermektedir.

Journal uf Ethnopharmacology tarafından 2010 yılında yayınlanan bir araştırma, nane yağının etkilerini incelemiştir. Sonuçlar, nane yağının gevşetici özeliklerinin olduğunu ve kas spazmını engelleyerek öksürmeye neden olan kaslara olumlu etkide bulunduğunu göstermektedir. {1*} Avrupa Tıp Araştırmaları Dergisi tarafından yayınlanan başka bir çalışma, nane yağının alerjik rinit ve astım gibi kronik bozuklukların belirtilerini azalttığını belirtmektedir. {2*} 

Sinüsleri açmak ve boğaz ağrılarını gidermek için 5 damla nane yağını sprey olarak evde odalarınıza sıkabilirsiniz. Bu uygulama ayrıca burun kaslarını gevşeterek burunda bulunan mukus ve polen gibi alerjenleri temizlemektedir. İltihapları azaltmak için günde 2 damla tamamen saf nane yağını bir bardak suya ya da çaya ekleyerek de kullanabilirsiniz.

Nane yağı göğüs, ense ve şakaklara masajla uygulandığında rahatlama sağlayabilmektedir. Ancak hassas cilde sahip kişilerin kullanmadan önce ciltte küçük bir bölgeye uygulaması gerekli görülmektedir. Ayrıca cilde uygulamalarda nane yağının taşıyıcı yağlar ile (jojoba yağı gibi) seyreltilmesi önerilmektedir.

Fesleğen Yağı

Fesleğen yağı, alerjenlere verilen tepkileri azaltmaktadır. Ayrıca bu yağ, neredeyse tüm vücudu harekete geçiren ve 50’den fazla hormonun üretilmesine destek olan adrenal bezleri de olumlu etkilemektedir.

Fesleğen yağı, beyin, kalp ve kaslarda bulunan kan dolaşımını hızlandırarak vücudun zararlı maddelere karşı tepki vermesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu yağ, iltihap, ağrı ve yorgunlukla savaşmakta ve virüslerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. {3*} Araştırmalar, fesleğen yağının mikrop önleyici olduğunu ve astım ya da diğer solunum hasarlarına neden olan bakteri, maya ve küflerin oluşumu engellediğini göstermektedir. {4*} 

İltihapla savaşmak ve alerjenlere karşı verilen bağışıklık sistemi tepkilerini düzenlemek için 1 damla fesleğen yağını çorbalara, salata sosuna ya da yemeklere eklemek önerilmektedir. Solunum sistemini desteklemek ve güçlendirmek için 2-3 damla fesleğen yağını eşit miktarda hindistancevizi yağı ile seyreltmek ve göğüs, ense ve şakaklara masaj yaparak uygulamak gerekmektedir.

Mide Bulantısına İyi Gelen Uçucu Yağlar Hangileridir? 

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı, akciğer ve sinüsleri açmaktadır. Böylece kan dolaşımını iyileştirerek alerji belirtilerini azaltmaktadır. Araştırmalar, bu yağın, burunda hava akışını iyileştirdiğini ve ferahlık sağladığını belirtmektedir. {5*} 

Okaliptüs yağı, balgam söktürücü, toksinleri temizleyici bir yağ olmasının yanı sıra alerjen olarak hareket eden zararlı organizmaları etkisiz hale getirmeye yardımcı olmaktadır. 2011 tarihli bir çalışma, okaliptüs yağının üst solunum yolu enfeksiyonları için etkili tedavi sağladığını kanıtlamıştır. Okaliptüs spreyi ile tedavi edilen hastalar, solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinin azaldığını belirtmektedir. Ayrıca boğaz ağrısı, ses kısılması ya da öksürüğün önlenmesi için etkili olduğu görülmüştür. {6*} 

Alerjilerle ilişkili solunum sorunlarını tedavi etmek için, evde 5 damla okaliptüs yağını sprey olarak kullanabilir ya da göğüs ve şakak üzerine masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Burun kanallarını temizlemek ve tıkanıklığı gidermek için, bir kâseye kaynar su ve 2 damla okaliptüs yağı koymanız, ardından başınıza havlu koyarak 5-10 dakika buharını koklamanız önerilmektedir.

Limon Yağı

Limon yağı, solunum yollarını olumlu yönde etkilemekte ve daha sağlıklı nefes almaya yardımcı olmaktadır. Araştırmalar, limon yağının bakteri üremesini engellediğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir. {7*} Limon yağı, sprey olarak kullanıldığında havada bulunan alerjenleri önleyebilmektedir. Suya 1-2 damla limon yağı eklemek pH dengesinin korunmasına da yardımcı olmaktadır. {8*} 

Limon yağı, karaciğeri uyararak iltihapları azaltmaktadır. Limon yağı, vücuda detoks etkisinde bulunarak üretilmesi bağışıklık sistemi sağlığı için çok önemli olan beyaz kan hücrelerini (akyuvarlar) arttırmaktadır.

Limon yağı, alkol ya da çamaşır suyu kullanmadan evi dezenfekte etmeye yardımcı olmaktadır. Mutfak, yatak odası ya da banyo gibi sıklıkla kullanılan yerlerde bulunan bakteri ve mikropları öldürmektedir. Ayrıca limon yağı havayı temizleyerek eve ayakkabı ya da giysilerle dışarıdan taşınan alerjenleri öldürmektedir. 3-5 damla limon yağı ve 2 damla suyu karıştırarak yaptığınız spreyi, koltuk, çarşaf, perde ve halılara püskürtmeniz önerilmektedir.

Limonun Faydaları Nelerdir? 🍋 Limon Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, alerjiye neden olan havadaki tozu ve kiri yok edebilmektedir. Bu yağ, bakteri ve mantarları öldürerek havanın dezenfekte edilmesini sağlayabilmektedir. Çay ağacı yağı, temizlik yaparken kullanılabilmektedir. {9*} 

Almanya’da 2000 yılında yapılan bir araştırma, çay ağacı yağının çok çeşitli bakteri, maya ve mantarlara karşı önleyici olduğunu bulmuştur. İltihaplanmaya neden olan ve bağışıklık sistemini aşırı şekilde çalışmaya zorlayan bu zararlı maddelerin önlenmesi alerjiler için oldukça önemlidir. {10*} 

Çay ağacı yağını temiz bir pamuğa 2-3 damla damlatarak cilt üstüne yavaş hareketlerle uygulayabilirsiniz. Hassas cilde sahip kişiler için, bu yağı hindistancevizi yağı ile seyreltmeleri önerilmektedir.

Uçucu Yağlar Alerjiyi Önlemek İçin Nasıl Kullanılır?

Uçucu yağlar alerji belirtilerini önlemek için çeşitli dozlarda kullanılmaktadır. Kullanım şekilleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Besin alerjileri: Besin alerjisi belirtilerini hafifletmek için 1-2 damla limon ya da nane yağını ağız yolu ile tüketebilirsiniz. Bu yağ, detoks yapmaya ve alerjenleri ter ya da idrar yoluyla vücuttan atmaya yardımcı olmaktadır.
  • Cilt döküntüleri: Deri döküntülerini ve kurdeşenleri tedavi etmek için çay ağacı veya fesleğen yağını cilt üstüne kullanabilirsiniz. Bir pamuğa 2-3 damla ekleyin ve istenilen bölgeye uygulayın. Yağları karaciğerin bulunduğu bölgeye sürmek, cilt tahrişlerini tedavi etmenin bir yoludur. Çünkü karaciğerin cilde yük olan toksinleri atmasına yardımcı olmaktadır. Tedavi için, 3-4 damla çay ağacı yağını hindistancevizi yağı ile seyreltin ve karaciğerin bulunduğu bölgeye sürün.
  • Mevsimsel alerjiler: Evi limon ya da çay ağacı yağı ile dezenfekte edin. Böylece havanın temizlenmesi sağlanacak ve alerjenler ortadan kalkacaktır. Bir sprey şişesine 40 damla limon yağı ve 20 damla çay ağacı yağı ekleyin. Biraz su ve beyaz sirke de ekleyerek karışımı evinizin odalarına püskürtün. Solunum yollarını açmak için alerjiye iyi gelen uçucu yağların koklanması fayda sağlamaktadır.
  • Alerji için: 2-3 damla nane, okaliptüs ve lavanta yağını 1 çay kaşığı hindistancevizi yağı ile birleştirin ve karışımı şakaklara, kulakların arkasına ve ayak altlarına masaj yaparak uygulayın.

Bu uçucu yağlardan herhangi birini cilt üstüne kullanırken, özellikle hassas cilt üzerinde ya da göz altı ve boyun gibi hassas bölgelerde kullanırken, bir taşıyıcı yağ ile seyreltmeniz oldukça önemlidir.

Ayrıca uçucu yağları yutarak kullanacaksanız ay boyunca günde 1-2 damla kullanmanız önerilmektedir. Ardından iki hafta ara vererek ve vücudu zorlamadan tedavi uygulamanız önemlidir. Alerjiler için bu uçucu yağlar kullanılırken, cilt üstüne uygulanması önerilmektedir. Çünkü uçucu yağların ağızdan tüketilmesi bazı insanlarda yan etkilere neden olabilmektedir.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20488237/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9889172/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9569711/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23921795/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6613544/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967840/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23381618/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11328766/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16418522/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11374358/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu