Reklam
BeslenmeSağlık

Dolaşım Bozukluğu için En İyi Yiyecekler Nelerdir?

Dolaşım bozukluğu nedir? Dolaşım bozukluğu belirtileri nelerdir? Dolaşım bozukluğu neden olur? Dolaşım bozukluğu nasıl geçer? Dolaşım bozukluğu nasıl önlenir? Dolaşımı iyileştiren yiyecekler nelerdir?

Reklam

Dolaşım bozukluğu için en iyi yiyecekler nelerdir? Doğru dolaşım, vücutta uygun kan oksijenlenmesini ve kan akışını sağlayarak vücudun en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Saatlerce oturursanız veya ayakta durursanız muhtemelen uyuşmuş hissedersiniz ve kan akışınız bozulur. Kan dolaşımınız bir süre sonra normale dönerken bazen sağlık sorunlarına yol açabilir.

Dolaşım Bozukluğu Nedir?

Kardiyovasküler sistem olarak da bilinen dolaşım sistemi, kanın, oksijenin ve besinlerin vücutta taşınmasından sorumludur. Vücudun belirli bölgelerine kan akışı azaldığında, zayıf kan dolaşımı belirtileri başlar.

Reklam

Dolaşım Bozukluğu Neden Olur?

Dolaşım bozukluğu birçok sebepten kaynaklanabilir. Yaygın dolaşım bozukluğu sebepleri:

  • Periferik Arter Hastalığı: Periferik arter hastalığı (PAD), arterlerin ve kan damarlarının daralmasına neden olan bir dolaşım durumudur. Bacaklarda zayıf kan dolaşımına ve yüksek tansiyona yol açabilir.
  • Kan Pıhtıları: Kan pıhtıları, vücudun farklı bölgelerine kan akışını kısmen veya tamamen engelleyebilir. Kollarda ve bacaklarda oluşan kan pıhtıları vücudun herhangi bir yerinde gelişebilse de dolaşım bozukluklarına neden olabilir.
  • Varisli Damarlar: Damarların düzgün çalışamaması sonucunda damarlar genişler ve varisli damarlar ortaya çıkar. Varisli damarlar kanı normal damarlar kadar verimli taşıyamaz ve bu nedenle zayıf kan dolaşımına yol açar.
  • Diyabet: Diyabet ayrıca vücudunuzun belirli bölgelerinde zayıf kan dolaşımına neden olabilir. Bu genellikle diyabetik nöropatiden kaynaklanır.
  • Obezite: Fazla kilolu veya obez kişiler, uzun süre ayakta durmak veya oturmak durumunda zayıf dolaşım sorunları yaşayabilir.

Dolaşım Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Dolaşım bozukluğunun yaygın belirtileri:

  • Karıncalanma hissi
  • Uyuşma
  • Özellikle uzuvlarda zonklama veya batma
  • Kas krampları

Dolaşımı İyileştiren Yiyecekler Nelerdir?

Dolaşım bozukluğuna işaret eden bir belirti veya his yaşarsanız, durumunuzu doğal yollarla iyileştirebilirsiniz. Kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok yiyecek vardır.

Böğürtlen

Düzenli olarak böğürtlen tüketmek, kan dolaşımını iyileştirmenin en iyi yollarından biridir. Böğürtlen, kan hücrelerinin oluşumunu uyaran ve kanı arındıran çeşitli besinler açısından zengin bir kaynaktır. {1*}

Reklam

Kuruyemişler

Badem ve ceviz gibi kuruyemişler kan dolaşımını artırmak için en iyi yiyeceklerden birkaçıdır. Her ikisi de kan damarlarını genişleterek kan akışını artıran zengin antioksidan kaynaklarıdır. {2*}

Günlük olarak küçük bir kase çiğ badem ve ceviz tüketin.

Ceviz faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için Her Gün Ceviz Yemenin Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak, kanı temizleyen, kan akışını ve dolaşımını artıran güçlü antioksidan özelliklere sahip allisin içerir. Ayrıca vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar özelliklere de sahiptir. {3*}

En sevdiğiniz yemeğe sarımsak ekleyin ve günlük olarak tüketin. Sarımsak dişlerini doğrudan da çiğneyebilirsiniz.

Reklam

Acı Biber

Acı biber kan damarlarının işleyişini iyileştirir, kan damarı sağlığını korur ve atardamarları güçlendirir. {4*}

En sevdiğiniz salata ve yemeklere taze veya toz biber ekleyin ve günlük olarak tüketin.

Mabet Ağacı (Ginkgo Biloba)

Ginkgo biloba, flavonoidler ve terpenoidler içerir. Flavonoidler, kalbi ve kan damarlarını serbest radikal hasarından koruyan güçlü antioksidanlardır. Terpenoidler ise kan damarlarını genişletmekten ve kan dolaşımını iyileştirmekten sorumludur. {5*}

Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı ginkgo biloba çayı ekleyin. 5 ila 10 dakika demleyin ve süzün. İçine biraz bal ekleyin ve hemen tüketin.

Zencefil

Zencefil sadece sindirimi ve mide bulantısını tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda kan dolaşımını da iyileştirir. Zencefilin antioksidan ve antienflamatuar özellikleri kanını arındırır ve vücudu serbest radikal hasarından korur. {6*}, {7*}

Taze kıyılmış zencefili her gün yemeklerinize ve salatalarınıza tat katmak için ekleyerek tüketin.

Karpuz

Karpuzda bulunan likopen, antioksidan özellikleri nedeniyle kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Ayrıca doktorunuza danıştıktan sonra likopen takviyesi de alabilirsiniz. {8*}

Turunçgiller

Narenciye meyveleri antioksidan olan C vitamini açısından zengindir. Ayrıca vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptirler. Bu özellikler, kanı temizlemeye ve dolaşımı artırmaya yardımcı olur. {9*}

Günlük olarak portakal, greyfurt ve misket limonu gibi turunçgillerden bir porsiyon tüketin.

C vitamini hakkında bilgi almak için C Vitamini Ne İşe Yarar? C Vitamini Nelerde Var? yazımızı okuyabilirsiniz.

Yulaf

Yulaf, kan dolaşımını iyileştirmede oldukça etkilidir. Kan damarlarını genişletmeye ve vücudu serbest radikal hasarından korumaya yardımcı olan anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. {10*}, {11*}

Bitter Çikolata

Bitter çikolata, yüksek antioksidan potansiyeline sahiptir. Ayrıca, kan akışını artıran flavonoidler içeren kakao açısından zengindir. {12*}

Avokado

Avokado, metabolizmayı hızlandıran, yağ kaybını destekleyen ve özellikle beyinde kan dolaşımını artıran L-karnitin adı verilen zengin bir amino asit kaynağıdır. {13*}, {14*}

En sevdiğiniz salataya biraz kesilmiş avokado ekleyin ve her gün tüketin. Alternatif olarak, serinletici bir smoothie yapmak için biraz avokadoyu sütle de karıştırabilirsiniz.

Somon

Somon, anti-enflamatuar özelliklere sahip olan ve kalbin antioksidan potansiyelini artıran zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. {15*}, {16*}

Birkaç günde bir, bir porsiyon marine edilmiş ve pişmiş somon tüketin.

Somon faydaları ve tarifi için Buharda Somon Balığı Tarifi ve Faydaları yazımızı okuyabilirsiniz.

Kan Dolaşımını Artırmanın Doğal Yolları Nelerdir?

Kan dolaşımını iyileştiren yiyeceklerin yanı sıra, deneyebileceğiniz çeşitli doğal yöntemler vardır.

Uçucu Yağlar

Kan dolaşımını iyileştiren birçok uçucu yağ bulunur.

Zencefil Yağı

Zencefil yağı, vücudun içindeki ve dışındaki iltihaplanmayı azaltmaya ve serbest radikal hasarıyla savaşmaya yardımcı olan, zingibain adı verilen, bir bileşik içerir. {17*}, {18*}

30 mL herhangi bir taşıyıcı yağa 12 damla zencefil yağı ekleyin. İyice karıştırın ve karışımı vücudunuzun her yerine masaj yaparak uygulayın. 20 dakika bekletin ve ardından banyo yapın. Haftada 2 ila 3 kez yapın.

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı, kan damarlarını genişletmeye yardımcı olan ve vücuttaki kan akışını iyileştiren okaliptol içerir. {19*}

30 mL herhangi bir taşıyıcı yağa 12 damla okaliptüs yağı ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı tüm vücudunuza nazikçe masaj yaparak uygulayın. 15 ila 20 dakika bekletin ve ardından soğuk bir duş alın. Haftada 2 ila 3 kez yapın.

Masaj

Herhangi bir taşıyıcı yağ kullanılarak yapılan vücut masajı, kan dolaşımını hızlandırır. Geliştirilmiş kan akışı ayrıca iyileşmeyi ve zindeliği de destekler. {20*}, {21*}

Egzersiz

Bazı egzersizler, kan şekeri kontrolüne, stresi azaltmaya ve kan dolaşımınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  • Yürümek, vücudun her yerine kan pompalayabilir.
  • Ağırlık kaldırmak sadece kas yapmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kan akışını hızlandırır ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirir.

Yoga

Yogada uygulanan konsantre derin nefes alma çalışmaları kan akışını artırmaya yardımcı olabilir. Derin nefes aldığınızda kaslarınız gevşer.

  • Tadasana (Dağ Duruşu): Dağ Duruşu, kan damarlarının esnekliğini artırarak kan dolaşımını iyileştirir. Bu pozda 2 ila 5 dakika durun.
  • Utkatasana (Sandalye Duruşu): Sandalye Duruşu, vücudunuzun esnemesine yardımcı olur ve tüm organlara kan akışını destekler. Bu pozda 30 saniye ila 2 dakika arasında durun.
  • Viparita Karani (Bacaklar Duvara Poz): Vücudun alt ekstremitelerine kan akışını teşvik ettiği için kan dolaşımını artırmak için en iyi egzersizlerden biridir. Bu pozda 5 ila 15 dakika durun.

Aküpresür

Aküpresür, ayaktaki belirli akupunktur noktalarına masaj yapmayı içeren bir terapidir. Akupunkturla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücuttaki kan dolaşımını iyileştirdiği bilinir. {22*}

Alkol Tüketmekten Kaçının

Alkol tüketimi kanın doğal dolaşımını etkileyebilir. Bu nedenle, diğer yöntemlerin daha etkili olması için alkol almaktan kaçınmanız gerekir.

Yeterli Miktarda Su Tüketin

Yeterince su için ve vücudunuzdaki kan akışını artırır.

Ilık Duş Alın

Güzel bir ılık banyo kan akışını artırır. Sıcaklık, damarlarınızı ve atardamarlarınızı genişlemeye teşvik ederek kanın vücudunuzda hareket etmesi için daha fazla alan sağlar.

Ayakta Çalışma Masası Kullanın

Bir araştırmaya göre, ayakta durma masası, bireylerin ayaktayken üretken olmalarını sağlayarak oturarak daha az zaman geçirmelerine yardımcı olur.

Kuru Fırçalama

Anekdot niteliğindeki veriler kuru furçalamanın, ölü cilt hücrelerini atma ve dolaşımı hızlandırma konusunda etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca kan dolaşımını artırarak cilt detoksifikasyonuna yardımcı olur.

Kuru fırçalama hakkında daha fazla bilgi almak için Vücudu Detoksifiye Etmek İçin Kuru Fırçalama yazımızı okuyabilirsiniz.

Dolaşım Bozukluğu Ne Kadar Sürede İyileşir?

Dolaşım bozukluğu, yaşamın ilerleyen dönemlerinde olumsuz sağlık etkilerine yol açabilir. Bu nedenle, uygun kan dolaşımını sürdürmek için sağlıklı bir diyet uygulamak, meditasyon yapmak ve düzenli egzersiz yapmak gerekir. {23*}

Dolaşım Bozukluğı için Hangi Vitaminler Alınmalıdır?

Kan dolaşımını iyileştirmek için süt, yumurta, peynir, kümes hayvanları, narenciye, yapraklı sebzeler, soya ve fındık gibi B vitamini, C vitamini ve E vitamini açısından zengin gıdaların alımını artırabilirsiniz.

Hangi İlaçlar Dolaşım Bozukluğuna İyi Gelir?

Pentoksifilin ve kan sulandırıcılar gibi ilaçlar dolaşımın artmasına yardımcı olabilir. {24*}

B12 Vitamini Dolaşım Bozukluğuna İyi Gelir mi?

Evet, B12 vitamini dolaşıma yardımcı olabilir. B12 vitamininin folik asit ile birlikte alınmasının koroner kan akımını artırdığı saptanmıştır. {25*}

Magnezyum Dolaşıma İyi Gelir mi?

Magnezyum endotel fonksiyonunu, miyokardiyal metabolizmayı ve vasküler sorunları iyileştirmeye yardımcı olur. Bu nedenle, magnezyum alımı dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olabilir. {26*}

Kaynaklar

  1. https://academic.oup.com/advances/article/11/2/224/5536953
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC139960/
  4. https://www.researchgate.net/publication/326060740_Blood_Circulation_Stimulation_Properties_of_Cayenne_PepperA_Review
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163160/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049604/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28091350/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10606549/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607907/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24274771/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2387659/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20209464/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16531187/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24597798/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5115784/
  18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24020099/
  19. https://www.mdpi.com/1420-3049/27/9/2711/htm
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071543/
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7908414/
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3388479/
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4341506/#:~:text=Short%2Dterm%20meditation%20increases%20blood%20flow%20in%20anterior%20cingulate%20cortex%20and%20insula
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559096/
  25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21389855/
  26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20353903/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu