Reklam
İlaçsız MarketUçucu Yağlar

Paçuli Yağı Faydaları Nelerdir? Paçuli Yağı Ne İşe Yarar?

Reklam

Paçuli yağı faydaları nelerdir? Paçuli yağının sağlık açısından pek çok yararı bulunmaktadır. Paçuli yağı doğal bir antidepresan görevi görür, vücuttaki iltihabın azalmasını sağlar, enfeksiyon tedavisine yardımcı olur ve saçların ve cildin daha sağlıklı olmasına katkı sağlar.

Paçuli yağı, Pogostemon cinsi bir bitki çeşididir. Labiatae familyasından gelmektedir. Paçuli bitkisi oldukça uzun, sert saplardan ve küçük pembe çiçeklerden oluşur. Asya’nın tropikal bölgelerine özgü bir bitki çeşidi olmasına rağmen günümüzde Çin, Hindistan, Malezya, Endonezya, Mauritius, Filipinler, Tayvan, Tayland ve Vietnam’da da yetiştirilmektedir. Paçuli yağı alfa patchoulene, beta patchoulene, alfa guaiene, alfa bulnesene, karyofilin, norpatchoulenol, patchouli alkol, seyşelen ve pogostol bileşenlerini içerir.

Reklam

Paçuli yağı, paçuli bitki yapraklarının buhar damıtma yöntemiyle damıtılması sonucunda üretilir. Bu işlem esnasında bitkinin hücre duvarı buharla haşlama, fermantasyon ve kurutma işlemi sayesinde yıkılır. Paçuli bitkisinin yaprakları, yılda birkaç kez hasat edilir ve kurutularak damıtma işleminin yapılması amacıyla ihraç edilir.

Paçuli yağı, güçlü ve etkileyici bir kokuya sahip olması nedeniyle, yüzyıllardır parfüm yapımında kullanılır. Geçmişten bugüne tütsülerde, böcek kovucu ilaçlarda ve çeşitli ilaçların içerisinde de paçuli yağı kullanılmıştır. Paçuli yağının, cilt problemlerinin tedavi edilmesine destek olduğu ve akne, egzama, çatlak, iltihap ve cilt tahrişinin tedavi edilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Hamilelikte Çatlak Önleyici Bitkisel Yağlar Nelerdir?

Paçuli yağı yaşlanma belirtilerinin azalmasına yardımcı olur ve bu nedenle, ciltteki yara izlerinin ve kırışıklıkların tedavi edilmesi amacıyla sıklıkla kullanılır. Paçuli yağı antifungal özellik göstermektedir. Bundan dolayı sporcu ayağı gibi enfeksiyona bağlı hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki yağ dengesinin korunmasına ve saçta oluşan kepek probleminin tedavi edilmesine katkı sağlar.

Reklam
Sinameki Yağının Faydaları Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz

Paçuli Yağı Nedir? Paçuli Yağı Faydaları Nelerdir?

Paçuli yağı, sağlık ve güzellik alanında oldukça önemli faydalara sahiptir. Bilinen en önemli faydaları şunlardır:

  • Depresyon tedavisine yardımcı olur
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Deodorant görevi görür
  • Mantar tedavisine yardımcı olur
  • Vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur
  • Ruh halinin dengede kalmasını sağlar
  • Saçları güçlendirir
  • Enfeksiyonlarla savaşır
  • Saçta oluşan kepeğin temizlenmesini sağlar
  • Cilt problemlerinin tedavi edilmesine yardımcı olur
  • Hormonal dengenin korunmasına yardımcı olur
  • Ateş düşürücü etki gösterir.
[su_button url=”https://ilacsizmarket.com/ucucu-yaglar/paculi-yagi” target=”blank” style=”glass” background=”#74029E” size=”7″ center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: heartbeat”]Paçuli Yağı Satın Almak İçin Hemen Tıkla[/su_button]

Doğal Bir Antidepresan Görevi Görür

Paçuli yağı doğal bir antidepresan görevi görmesi nedeniyle, aromaterapi uygulamalarında sıklıkla kullanılır. Paçuli yağını solumak, serotonin ve dopamin salınımının artmasını sağlar. Bu hormonlar, öfke ve endişe gibi olumsuz duyguları hafifletir. Paçuli yağı huzur veren bir yağ olması nedeniyle genellikle namaz kılarken kullanılmaktadır. Paçuli yağını bir difüzör yardımıyla soluyabilir veya duş aldığınız suya 10 damla ekleyerek kullanabilirsiniz.

Vücuttaki İltihabın Azalmasına Yardımcı Olur

Paçuli yağı antiflogistik özellik göstermektedir. Bundan dolayı, vücuttaki iltihabın azaltılmasına yardımcı olur. Pek çok hastalığın ana nedeni iltihaptır. Paçuli yağı hem iç iltihabın hem de dış iltihabın tedavi edilmesine yardımcı olur. 5 damla paçuli yağını iltihaplı bölgeye sürerek paçuli yağının olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz. {1*}

Enfeksiyon Oluşumuna Engel Olur

Yaraların enfekte olma riski oldukça yüksektir. Enfekte olan yaralar, tetanos gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Paçuli yağı, antiseptik özellik gösterir. Bu sayede ciltteki kesiklerin ve yaraların enfekte olmasına engel olur ve sporcu ayağı gibi çeşitli mantar enfeksiyonlarının tedavi edilmesini sağlar. {2*}

Reklam

Paçuli yağı cilde nasıl uygulanır? Paçuli yağının antiseptik özelliğinden faydalanmak istiyorsanız enfekte olan bölgeye 2-3 damla paçuli yağı sürebilir veya duş aldığınız suya 5-10 damla paçuli yağı ekleyebilirsiniz.

Metabolizmayı Çalıştırır

Paçuli yağı tonik (vücudu güçlendirici) görevi görmektedir. Bu sayede karaciğer, mide ve bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur ve yiyeceklerin sindirilmesini kolaylaştırır. Metabolizma sağlığı üzerindeki olumlu etkileri olması sebebiyle kişinin kendini daha enerjik hissetmesini ve vücut sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlar. Paçuli yağı, bir difüzör yardımıyla solunabilir ya da bir fincan çaya veya bir bardak suya eklenerek tüketilebilir.

Bağırsak Sağlığı Nasıl Düzelir? Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiler?

Hormonları Uyarır

Paçuli yağı hormonları uyarır ve libido seviyesinin artmasını sağlar. Östrojen ve testosteron seviyelerini yükselterek cinsel performansın artmasına yardımcı olur. Bu özelliklerinden dolayı yıllar boyunca doğal bir afrodizyak olarak kullanılmıştır.

Saçların ve Cildin Sağlıklı Olmasını Sağlar

Paçuli yağı kas kasılmasını etkilemektedir. Bu sayede saç dökülmesine ve cildin sarkmasına engel olur. Paçuli yağı cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar ve cildin daha genç, sağlıklı ve canlı görünmesine yardımcı olur.

Paçuli yağı neye iyi gelir? Paçuli yağı tüm cilt tipleri üzerinde etkilidir. Kuru cilt tipinde, akne eğilimli ve yağlı cilt tipinde bile mükemmel etkiler göstererek cildin daha sağlıklı hale gelmesini sağlar.

Yüz yıkama jelinin içine 5 damla paçuli yağı ekleyebilir veya paçuli yağıyla cildinize masaj yapabilirsiniz. Paçuli yağının saçlara faydalı olabilmesi için 5 damla paçuli yağı, saç derisine doğrudan sürülmeli veya saç kremi içerisine eklenerek kullanılmalıdır.

Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Sağlıklı Saçlar İçin Besleyici 10 Gıda


Yara İzi Tedavisine Yardımcı Olur

Paçuli yağı yara izlerinin tedavi edilmesine yardımcı olur. Akne, kızamık, çiçek hastalığı ve çıban gibi cilt problemlerinin bıraktığı izlerin tedavi edilmesini sağlar. Hatta bazı durumlarda böcek ısırıklarının iyileşmesi amacıyla da kullanılmaktadır.

Ciltteki yara izlerinin tedavi edilebilmesi için birkaç damla paçuli yağını, yara izinin olduğu bölgeye sürebilirsiniz. Bu işlemi her gün yapmanız yara izlerinin kısa süre içerisinde geçmesini sağlayacaktır.

Uykusuzluğu Giderir

Sağlıklı bir uyku, vücuttaki pek çok sistem üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Paçuli yağı sakinleştirici özelliktedir ve bu nedenle uykusuzluğun tedavisine yardımcı olur.

2-3 damla paçuli yağını elinize damlatabilir ve sonrasında yağı soluyabilirsiniz. Ayrıca yağı elinize sürdükten sonra elinizi şakaklarınıza, boynunuza ve göğsünüze sürerek de paçuli yağının olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz.

Böcek Kovucu Olarak Kullanılır

Sadece birkaç damla paçuli yağı böceklerin, sivrisineklerin, bitlerin, pirelerin ve karıncaların uzaklaşmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı spreylerde ve losyonlarda paçuli yağı sıklıkla kullanılmaktadır. Bahçe işleriyle ilgilenen kişilerin ya da açık havada vakit geçirmek isteyen kişilerin paçuli yağı kullanması tavsiye edilir.

Çamaşır deterjanınıza birkaç damla paçuli yağı ekleyerek paçuli yağının böcek kovucu etkisinden faydalanabilirsiniz. {3*}

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir? Sivrisinek Isırığının Çok Şişmesi Neden Olur?

Ateş Düşürmeye Yardımcı Olur

Paçuli yağı ateşin düşmesini ve soğuk algınlığı semptomlarının tedavi edilmesini sağlar. Ayrıca vücuttaki iltihabı azaltır ve enfeksiyonlarla mücadele edilmesine yardımcı olur. Bu özellikleri sayesinde vücut sıcaklığının düşmesini sağlar ve ateşten dolayı vücutta oluşan ağrının hafiflemesine yardımcı olur.

Doğal Deodorant Olarak Kullanılır

Paçuli yağı kokusu nasıl? Paçuli yağı, tatlı ve misk aromalı bir kokuya sahiptir. Bu nedenle vücuttaki kötü kokuların giderilmesi amacıyla kullanılır. Ayrıca mikropları öldürür ve mantarla savaşmaya yardımcı olur. Bundan dolayı, enfekte olmuş bölgelere sürülerek, enfeksiyon tedavisine yardımcı olması amacıyla da kullanılabilir.

Koltuk altlarınıza 1-2 damla paçuli yağı sürebilir veya sıkça kullandığınız vücut losyonunun içine birkaç damla paçuli yağı ekleyebilirsiniz. Yağın oldukça keskin bir kokuya sahip olduğunu unutmamalı bundan dolayı, yalnızca birkaç damla yağ kullanmalısınız.

Doğal İdrar Söktürücü Olarak Kullanılır

Paçuli yağı idrara çıkma sıklığını artırır. Bu nedenle doğal bir idrar söktürücü görevi görür. Vücutta fazla olan tuzu, suyu ve ürik asidi vücuttan uzaklaştırır ve bu sayede safra kesesi, böbrek ve karaciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur. Zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, kolesterol seviyesinin, kan basıncının düşürülmesini ve iştah seviyelerinin kontrol altına alınmasını sağlar.

Paçuli yağı içilir mi? 3-5 damla paçuli yağını limonlu su veya çay ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Paçuli Yağı İçeriğinde Neler Bulunur?

Paçuli yağı nöroprotektif, anti-influenza ve antienflamatuar etki gösterir ve kanser tedavisine yardımcı olması amacıyla kullanılır. 2013 yılında paçuli yağının, kolorektal (kolon ve rektum) kanser hücrelerinin artışını ve enfeksiyonu etkileyip etkilemediğiyle ilgili bir araştırma yapılmıştır. Ayrıca bu klinik araştırma kapsamında paçuli yağının, moleküler mekanizmasının tanımlanması amaçlanmıştır.

Araştırma sonucunda elde edilen veriler paçuli yağının, hücre büyümesini engellediğini ve apoptozu (programlanmış hücre ölümü) sağladığını göstermektedir. Bu durum, zararlı hücrelerin etkisini kaybettiği anlamına gelir. Ayrıca araştırma sonucunda paçuli yağının enzim aktivitesini azalttığı ve kanser hücrelerinin neden olabileceği reaksiyonlara engel olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgular paçuli yağının, kolorektal kanser hücrelerinin büyümesine engel olduğunu ve apoptozu artırarak kanseri tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. {4*}

Başka bir çalışmada ise paçuli yağının pestisit olarak etkili olup olmadığı incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında paçuli yağının, yıl içerisinde birden fazla ilaçlama gerektiren ve meyve ve sebzelere zarar veren canlılar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında kekik yağının, sarımsak yağının ve limon yağının da bu canlılara karşı etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda paçuli yağının ve diğer yağların, insektisitin (böcek kovucu) olarak kabul edilebilecek yeterliliğe sahip olduğu fark edilmiştir. {5*}

Paçuli yağı fiyatı nedir? Paçuli yağını aktarlarda ve online marketlerde bulabilirsiniz. Fiyatı, satın alınacak yağın miktarına göre değişebilir. Ancak ortalama fiyatı 55-70 TL arasındadır. Uçucu yağlar kalitelerine ve içeriklerine göre fiyatlandırılırlar. Bu sebeple alacağınız yağın doğal olduğundan ve kimyasal içermediğinden emin olun. IFRA standartlarına uygun olarak üretilmiş %100 doğal yağları kullanmaya özen gösterin.


Paçuli Yağı Faydaları Nelerdir?
Paçuli Yağı Zararları Nelerdir?

Paçuli Yağı Zararları Nelerdir?

Paçuli yağının önerilen miktarda kullanılması güvenli olarak kabul edilir. Genellikle diyet takviyesi olarak kullanılır. Hamilelerin, emziren annelerin ve çocukların paçuli yağı tüketmesi önerilmemektedir.

Yatıştırıcı ve sakinleştirici özellikleri nedeniyle kişinin enerji seviyesini önemli ölçüde etkiler. Ancak cilde doğrudan sürülürken fazla kullanılması alerjiye neden olabilir. Bundan dolayı herhangi bir yan etkiye neden olmaması adına paçuli yağını, az miktarda su ya da diğer taşıyıcı yağlar ile seyrelterek kullanabilirsiniz.

Paçuli Yağının Tarihi

Paçuli, koklamak anlamına gelen Hintçedeki Patchouli kelimesinden gelmektedir. 1800’lü yıllarda Hint şallarına ve kumaşlarına paçuli yağı ile koku verilmiştir.

Hindistan, Endonezya, Çin, Brezilya ve Malezya da dahil olmak üzere Asya’nın farklı bölgelerinde yetişen birkaç paçuli türü bulunmaktadır. Bu bitkinin cablin türünün, tedavi amaçlı kullanımlarda oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Paçuli yağı hippi neslinin kokusu olarak da kabul edilmektedir. Hatta geleneksel sözlükte paçuli yağının tanımı şudur: Genellikle sanatçılar, müzisyenler, hippiler, bisikletçiler ve punk-rockçılar gibi bohem bir yaşam tarzına sahip kişiler tarafından kullanılan keskin kokulu bir yağ çeşidi. Paçuli yağının bu tanıma sahip olması bazı kesimler tarafından özellikle kullanılmamasına neden olmaktadır. 1960’larda kullanılmaya başlandığı biliniyor olmasına rağmen geleneksel kullanımının yüzyıllar öncesine dayandığı düşünülmektedir.

Paçuli yağı, güve kovucu etkisinden dolayı Hindistan’da kumaş ve giysilerde kullanılmıştır. Hatta bir süre sonra paçuli yağı kokusu, gerçek oryantal kumaşın göstergesi olmuş ve İngiliz ve Fransız konfeksiyon üreticileri, taklit ürünleri paçuli yağının kokusundan ayırt eder hale gelmiştir.

Paçuli yağı koku endüstrisi açısından oldukça değerli bir üründür. Ham madde yaşına ve yağ depolama performansına göre kalitesinde değişiklikler görülmektedir. Paçuli yağı tıpkı şarap gibi yıllandıkça daha kıymetli hale gelir.

Paçuli yağı bereket getirir mi? Paçuli yağını evinizde bulunan ve size şans getirdiğine inandığınız eşyaların üzerine damlatabilirsiniz. Paçuli yağının kullanıldığı eve pozitif enerjiler verdiğini ve o evde bereketi artırdığına inanılmaktadır.

Paçuli Yağı İle Ev Yapımı Böcek Kovucu

Vücudunuzu zararlı kimyasal ilaçlardan korumak için ev yapımı böcek spreyi tarifini deneyebilirsiniz. Bu tarif hem böceklerin uzaklaşmasını sağlar hem de bakterileri öldürür ve cildin beslenmesine yardımcı olur.

Malzemeler

  • 1/2 fincan cadı fındığı yağı
  • 1/2 bardak elma sirkesi
  • 40 damla paçuli yağı
  • Cam sprey şişesi

Yapılışı

Tüm malzemeleri 240 ml’lik sprey şişesinde karıştırın. Vücudunuzun tüm bölgelerine hazırladığınız karışımı sürün (karışımın göz ve ağız bölgesine gelmemesine özen gösterin).

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8893526/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250637/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14705881/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23602914/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20628993/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu