Reklam
Uçucu Yağlar

Sardunya Yağının 14 Faydası

Reklam

Sardunya yağı yapımında kullanılan sardunya bitkisi, Güney Afrika’ya özgü bir bitki türü olmakla birlikte Avrupa ve Asya gibi birçok bölgede de yetiştirilmektedir. Taze ve çiçeksi bir kokuya sahiptir ve birçok çeşidi vardır. Bu çeşitlerin kokuları her ne kadar farklı olsa da bileşimleri ve sağlık faydaları neredeyse aynıdır.

Mısırlılar tarafından güzel ve parlak bir cilde sahip olmak için kullanılan bu mucizevi yağ eski çağlardan beri bilinmektedir. Itır yağı olarak da bilinen sardunya yağı, günümüzde, kozmetik ürünlerinde ve parfümlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, sağlık yararları nedeniyle aromaterapide fiziksel ve ruhsal sağlığı iyileştirmek için bütünsel bir tedavi olarak uygulanmaktadır.

Reklam
Hindistan Cevizi Topları (Glütensiz, Şekersiz ve Sağlıklı) Diyet Tatlısı Tarifi İçin Youtube Videomuzu İnceleyebilirsiniz.

Sardunya Yağı Nedir?

Sardunya yağı, Pelargonium graveolens olarak adlandırılan sardunya bitkisinin yapraklarının buharla damıtılması sonucu elde edilmektedir. Sardunya yağı, cildi tahriş edip hassaslaştırmaz ve toksik değildir.

Peki, sardunya yağı ne işe yarar? Esansiyel sardunya yağının sağlık faydaları;

  • Hormon dengesini koruma
  • Stresi azaltma
  • Depresyon
  • Enflamasyonu azaltma
  • Dolaşımı artırma
  • Menopoz
  • Diş Sağlığı
  • Kan basıncını düşürme
  • Cilt sağlığı

Sardunya Yağı Faydaları

Yapılan araştırmalar, sardunya yağının antioksidan, antibakteriyel, antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde birçok sağlık sorununda iyileştirici etkisi olduğunu göstermektedir.

Yaşlanma Karşıtıdır

Gül sardunya yağı, kuru ve yaşlanma belirtilerine sahip olan ciltlerin tedavisinde dermatolojik olarak kullanımıyla bilinmektedir. [1*] Cildi sıkılaştırdığı ve yaşlanma etkilerini yavaşlattığı için kırışıklık görünümünü azaltma etkisi vardır. Bu etkisi için yüz losyonunuza iki damla sardunya yağı ekleyip günde iki kez uygulamalısınız.

Reklam

Kas Kramplarını Azaltır

Itır yağı olarak da bilinen sardunya yağı, vücudu rahatsız eden kas kramplarını ve ağrıları azaltmada yardımcı olabilmektedir. [2*]  Beş damla ıtır yağını bir yemek kaşığı jojoba yağı ile karıştırarak kaslarınıza ve cildinize masaj yapmak ağrılarınızı hafifletip kaslarınızı rahatlatacaktır.

Enfeksiyonu Önler

Yapılan araştırmalar, sardunya yağının en az 24 farklı mantar ve bakteri türüne karşı etkili bakteri ve mantar önleyici özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. [3*] Sardunya yağı kullanmak bağışıklık sisteminin fonksiyonlarına destek olarak genel sağlığa katkı sağlamaktadır. Kesik veya yara olan enfeksiyonlu bölgeye iyileşene kadar günde iki kez Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile iki damla sardunya yağı uygulamalısınız. [4*]

Vajinal Mantar Enfeksiyonundan (Vajinit) Nasıl Kurtulursunuz? Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

İdrar Söktürücüdür

İdrar yoluyla toksik kimyasallar, ağır metaller, şeker ve sodyum atılmaktadır. İdrar miktarında artış olması vücutta bulunan toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Itır yağının idrar söktürücü özelliği olduğu için idrar miktarının artmasına yardımcı olacaktır.

Ağır Metaller Nasıl Temizlenir? Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız

Doğal Deodorant Etkisi Gösterir

Sardunya yağı terleme yoluyla vücuttan çıkmaktadır. Bu nedenle terin güzel kokmasını sağlayarak doğal bir deodorant görevi görmektedir. Sardunya yağı antibakteriyel özellikleri sayesinde vücuttaki kötü kokuların giderilmesine yardımcı olmaktadır. [5*] Bir sprey şişesine beş damla sardunya yağı ekleyip beş yemek kaşığı suyla karıştırarak her gün kullanabileceğiniz doğal bir parfüm elde edebilirsiniz.

Alzheimer Hastalığı ve Demansa Karşı Koruyucudur

Yapılan bir araştırma, ıtır yağı olarak da anılan sardunya yağının etkileyici anti-nöroinflamatuar etkilerini göstermektedir. Bu çalışma sardunya yağının, nörodejeneratif hastalıklarda görülen sinir dokusu iltihaplanmasını (nöroinflamasyon) önleyerek bu hastalıkların tedavisinde önemli bir rolü olduğunu göstermektedir. [6*]

Reklam

Cilt Sağlığını Destekler

Antibakteriyel ve yatıştırıcı anti-inflamatuar özellikleri ile esansiyel sardunya yağı akne, dermatit ve cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olarak cilt sağlığına katkı sağlayabilmektedir. Sivilce ve diğer cilt problemleri için beş damla sardunya yağını bir çay kaşığı hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırabilirsiniz. Olumlu sonuç görene kadar karışımı günde iki kez cildinize sürmelisiniz.

Seboreik Dermatit Nedir? Nasıl Oluşur ve Tedavileri Nelerdir? Hemen Tıkla ve Öğren

Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Azaltır

Sardunya özütünün kullanımının, akut rinosinüzit ve soğuk algınlığı semptomlarının giderilmesinde etkili olabileceği bulunmuştur. Ayrıca, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da akut bronşit semptomlarını ve yetişkinlerde sinüs enfeksiyonlarını etkili bir şekilde giderebilmektedir. [7*]

Bu faydadan yararlanmak için, uçucu sardunya yağını günde iki kez içinize çekmeli veya burun deliklerinizin altına ve boğazınıza sürmelisiniz.

Soğuk Algınlığı ve Göğüs Tıkanıklığı Çayı Tarifi İçin Buraya Tıkla

Ağrı Kesici Etki Gösterir

Sardunya yağı cilde uygulandığında ağrıları azaltabilmektedir. Gül sardunya yağının cilde uygulanmasının, zona hastalığında görülen ağrıyı önemli ölçüde azaltabileceği tespit edilmiştir. [8*]

Bir yemek kaşığı hindistancevizi yağı ile üç damla sardunya yağını karıştırarak ağrı veya gerginlik hissettiğiniz bölgelerde kullanabilirsiniz.

Anksiyete ve Depresyonu Azaltır

Sardunya yağının (Itır yağı) tatlı ve çiçeksi kokusu bedeni ve zihni sakinleştirerek vücudunuzu rahatlatmakta ve moralinizi yükseltmektedir. Yapılan bir araştırma, sardunya yağının hamile kadınlarda doğum esnasında görülen kaygının azalmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca esansiyel sardunya yağını kokladıktan sonra diyastolik kan basıncında da düşüşler görülmüştür. [9*] Sardunya aromaterapi masajında ​​kullanıldığında menopoz sonrası kadınlarda depresyonu iyileştirmiştir. [10*]

Panik Atak Genetik Midir? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Tıkla ve Öğren

Anti-inflamatuar Etkisi Vardır  

Enflamasyonun çoğu sağlık sorunuyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Esansiyel sardunya yağı, ciltteki inflamasyon oluşumunu önlemektedir. Yapılan bir araştırma, sardunya yağının vücuttaki iltihabı azalttığını ve bu amaçla kullanılan ilaçlara göre daha az yan etkisi olduğunu göstermektedir. [11*]

Böcek Kovucu Etki Gösterir

Sardunya yağı, sivrisinekleri ve diğer zararlı böcekleri uzak tutması nedeniyle doğal böcek kovucularda yaygın olarak kullanılmaktadır. [12*] Sardunya yağını suyla karıştırıp doğal böcek kovucu elde edebilirsiniz. Bu doğal sprey, diğer kimyasal spreylerden çok daha güvenli ve sağlıklıdır.

Kandida Mantar Oluşumunu Önler

Candida albicans, ağız, bağırsaklar ve vajinada bulunan bir mantar enfeksiyonu türüdür. Candida ayrıca cildi ve diğer mukoza zarlarını da olumsuz etkileyebilmektedir. Yapılan bir çalışmada farelerin vajina içine esansiyel sardunya yağı verilmesi sonucunda vajinal boşluktaki kandida hücrelerinin önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, sardunya yağının vajinaya uygulanmasının vajinadaki zararlı kandida hücrelerini azalttığını göstermektedir. [13*]

Candida Mantarı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Kaynak

Kanama Ataklarını (Hemorajik Telenjiektazi) Azaltır

20 insan üzerinde yapılan bir çalışmada susam ve gül sardunya yağı karışımının kanama atakları üzerindeki etkilerine bakılmıştır. 183 gün sonunda, hastaların %75’inde iyileşme görülmüş ve bu hastalarda meydana gelen kalıtsal kanama ataklarının sayısı önemli ölçüde azalmıştır. Ayrıca sardunya yağının hiçbir olumsuz etkisi görülmemiştir. [14*]

Sardunya Yağı Nasıl Yapılır?

Sardunya yapraklarını iyice yıkayıp ardından temiz bir bezle kurulamalısınız. Bir havan tokmağı kullanarak yaprakları tamamen püre haline gelene kadar ezip birkaç saat bekletmelisiniz.  Ne kadar çok yaprak kullanırsanız, koku o kadar güçlü olmaktadır.

Ardından, ezilmiş yapraklara Hindistan cevizi veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ekleyerek karışımı örtmelisiniz, İki hafta sonra yaprakları süzerek yağınızı hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz.

Sardunya Yağı Yan Etkileri

Sardunya yağı bazı kişilerde kızarıklık veya yanma hissine neden olabilmektedir. Göz çevresi gibi hassas bölgelerde kullanılmamalı, kullanmadan önce küçük bir alanda test edilmelidir. Sardunya yağı ağızdan alınırsa, daha az miktarlarda tüketmeye dikkat edilmelidir çünkü bu konuda güvenli olup olmadığı bilinmemektedir.

Önemli Bilgi: Sardunya, hormon salgılarını etkilemektedir, bu nedenle hamile kadınlar ve emziren anneler tarafından kullanılması tavsiye edilmemektedir. Toksisite olasılığı ve ciltlerinin hassas olması nedeniyle bebeklerde ve küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Yetişkinler için kullanımı genellikle güvenlidir ancak doğrudan cilde uygularken bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya şu anda ilaç kullanıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu