Reklam
Sağlık

Otoimmün Hastalıkları Yenmek İçin Toksinlerden Kurtulmak

Reklam

Otoimmün hastalıkları yenmek için toksinlerden kurtulmak – Sağlık, çevre ile olan ilişkilerin bütünüdür. Yenilen, içilen, cilde sürülen, düşünülen her şey sağlığı doğrudan etkiler. Bunlarla birlikte, vücudun doğal detoksifikasyon sisteminin ne kadar iyi çalıştığı da sağlığımızı doğrudan etkiler. Çevresel faktörler her geçen gün sağlığı daha kötü etkilemektedir. Çevrede artan toksik yükün otoimmün hastalıkların artışına neden olduğuna dair kanıtlar her geçen gün artmaktadır.

Glutatyon Artıran Vitaminler ❗ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

1970’lerde 5000 kişiden 1’inde otoimmün bir bozukluk bulunuyorken, günümüzde 5 kişiden 1’inde bir otoimmün hastalık bulunduğu bilinmektedir. Bu büyüme hızı, geçtiğimiz yüzyıllarda çevresel toksinlerin artmasıyla yakından bağlantılıdır. 1930’da neredeyse hiç büyük ölçekli üretim bulunmuyordu ve bu yüzden çevrede neredeyse hiç insan üretimi kimyasal yoktu. Uzmanlar, günümüzde ABD’de ticarette 100.000’den fazla sentetik kimyasal bulunduğunu ve bu sayının çevrede bir milyonu aştığını söylemektedir. {1*} ABD’de günlük tüketici ürünlerinde kullanılan kimyasalların %5’ten azı piyasaya çıkmadan önce insanlarda güvenlik açısından test edilmektedir. Avrupa’da ise, kimyasallar güvenli kullanım için piyasaya çıkmadan önce mutlaka test edilirler.

Reklam

Bazı kaynaklar, ortalama bir Amerikalı yetişkinin 700 kirletici ile kirlendiğini tahmin etmektedir. {2*} Yapılan diğer büyük çaplı çalışmalar, 10 yeni doğanın kanında 200’den fazla toksik madde tespit edildiğini göstermektedir. {3*}

Bu endişe verici sayılar karşısında bilinen, daha önce hiç karşılaşmadığımız bir tehditle karşı karşıya olunduğudur. Günümüzde insan vücudu, günlük olarak maruz kaldığı her şey tarafından kirlenmektedir. Hava kirliliği, yemekler ve yemeklere eklenen kimyasallar, plastik kullanımı ve vücut bakım ürünleri bunun birkaç örneğidir. Literatürde, herhangi bir zamanda vücudumuzda toplam toksik stres etkeninin miktarını belirlemek için ‘toplam toksik yük’ veya ‘toplam vücut yükü’ ifadesi kullanılır. Yıllar geçtikçe; toksinler, enfeksiyonlar, duygusal travmalar ve modern yaşamın stres faktörleri vücutta birikir ve bağırsak enfeksiyonu, kronik inflamasyon, DNA hasarı, otoimmün hastalıklar, kanser gibi ciddi hastalıklarla sonuçlanır.

Toplam toksik yükün fazla olmasının semptomları, otoimmün bozukluğu olan hastaların bildirdiği semptomlarla aynıdır:

Çevrede ne kadar fazla toksin bulunuyorsa, vücut toksinler bakımından o kadar yüklü hale gelmektedir. Bu durum semptomların ortaya çıkmasına ve otoimmün bozuklukların devam etmesine neden olur. Vücudun her gün temas ettiği toksinleri azaltarak bu riski ortadan kaldırmak mümkündür.

Reklam

Otoimmün Hastalıklar ve Stres Arasındaki İlişki: Stresi Yenmenin Yolları

Çevredeki ve Vücuttaki Toksinleri Tanımak

Toksinler denildiğinde, insanlar dışarıdaki zararlı elementler olarak algılama eğilimindedir. Fakat toksin tanımı, vücutta üretilenler de dahil insan vücuduna zarar verme potansiyeli bulunan herhangi bir madde olarak kabul edilir. Otoimmün hastalıkları tetikleyebilen toksinler hem vücudumuzda üretilir hem de dışarıdan alınabilir.

Dış Toksinler

Hava, su, toprak, su ve yiyeceklerde bulunan kimyasallardır:

  • Endüstriyel üretim ve tarımda kullanılan kimyasallar, su arıtma, kuru temizleme, ev temizliği ve vücut bakım ürünleri.
  • Suda, balıkta, toprakta ve soluduğumuz havada bulunan cıva, kurşun, alüminyum, arsenik ve kadmiyum gibi metaller.
  • Reçeteli ilaçlardan bazıları.
  • Monosodyum glutamat (MSG) ve yapay tatlandırıcılar gibi gıda katkı maddeleri, koruyucular ve tatlandırıcılar.
  • Birçok genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) yerleşik pestisit veya herbisit içermektedir.
  • Glüten, süt ürünleri, soya vb. gibi birçok alerjenik gıda, otoimmün sorunlara yatkın kişiler için özellikle toksik olabilir.
  • Hava kirliliği, sigara dumanı ve araç egzozu vb.
  • Zehirli mikotoksinler üreten küf (örneğin, aflatoksin ve Okratoksin A [OTA] )
  • Heterosiklik aminler (HCA’lar) ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar), yüksek ısıda pişirilen veya kömürde ızgara yapılan et, kümes hayvanları veya balıklarda oluşan kimyasallar.
  • Elektromanyetik frekanslara (EMF) ve “kirli elektriğe” kronik veya yoğun maruz kalma – elektrik kablolarında yüksek frekanslı voltaj değişimleri/spikeleri.

İç Toksinler

Vücutta metabolizma veya bazı bakteriler tarafından üretilen zararlı yan ürünlerdir:

  • Bağırsaklardaki yüksek oranlarda bakteri, mantar ve maya ve/veya zararlı türler toksik olabilir.
  • Maya ve candida, asetaldehit adı verilen formaldehit ile ilgili toksik bir kimyasal üretir.
  • Lipopolisakkaritler (LPS), bakteriyel toksinler, kan dolaşımına sızabilir ve kan-beyin bariyerini geçerek vücutta ve beyinde büyük bir bağışıklık sistemi reaksiyonuna neden olabilir.
  • Östrojen veya ksenoöstrojenler gibi zayıf detoksifiye edilmiş hormonlar, normal hormon fonksiyonunu bloke ederek yeniden dolaşıma girebilir ve östrojen reseptör bölgelerine bağlanabilir.
  • Kronik stres ve olumsuz düşünce, nöroendokrin sistemi ve mikrobiyomun dengesini bozabilir, faydalı bakterilerin ortadan kalmasına neden olabilir ve zararlı bakterilerin bağışıklığı sistemini zayıflatmasına zemin hazırlayabilir.
  • Öfke, keder veya küskünlük gibi kalıcı, çözümlenmemiş veya ifade edilmemiş duygusal acı, sinir sisteminde depolanabilir ve kronik hastalıkların gelişmesine ve devam etmesine büyük ölçüde katkıda bulunabilir.

Otoimmün Hastalıkları Yenmek İçin Toksinlerden Kurtulmak

Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar, toksinleri atmanın en iyi yolunun yılda birkaç kez vücutta sert ve hızlı bir temizlik yapılması yerine proaktif ve sürekli detoksifikasyon olduğunu söylemektedirler. Vücuttaki ağır toksin yükü bir gecede birikmez, bu yüzden bu vücut yükünü bir anda boşaltmayı beklemek de doğru bir yaklaşım değildir.
Sağlıklı ve dengeli bir diyet yapmak, vücut ve ev bakım ürünlerini doğal ve doğru kaynaklardan temin etmek vücudu toksinlerden arındırmaya başlamak için iyi adımlardır. En yaygın ve zararlı olan toksinlerden arınmak için bazı tavsiyeler:

Reklam

Hindistan Cevizli Detoks İçeceği Nasıl Yapılır?

Yemeği ve Suyu Detoks Hale Getirmek

Toksin uzmanı Pizzorno, toksin yükünün %70’inin yiyeceklerden (özellikle fastfood türü besinler) ve gıda katkı maddelerinden kaynaklandığını, bununla birlikte yiyeceklerin nasıl pişirildiği, depolandığı ve yeniden ısıtılmasının da büyük önem taşıdığını bildirmektedir.

Organik Gıda Tüketmek

Vücut yükünü azaltmak için atılabilecek en önemli adım organik yiyecekler tüketmektir. Tamamen organik tüketim günümüz şartlarında oldukça zor olsa da, en azından beyaz ve kırmızı etin organik versiyonlarını tercih etmek önemlidir. Organik et ürünleri, %100 otla beslenen hayvanlar için kullanılan bir terimdir.

Lif Alımını Artırmak

Lif, yararlı bağırsak bakterilerine besin sağlar. Ayrıca, atık ürünlere bağlanır ve onları kolondan dışarı çıkarmaya yardımcı olur. İyi lif kaynakları arasında, organik ve taze öğütülmüş chia ve keten tohumu, avokado, enginar, Hindistan cevizi ve ahududu gibi organik meyve ve sebzeler bulunmaktadır. Günde 40-50 gram lif alınması önerilmektedir. Gastorintestinal sorunları engellemek için lif kademeli olarak artırılmalıdır.

Temiz Su Tüketmek

Musluk suyu florür, klor, alüminyum, arsenik, herbisitler ve reçeteli ilaçlarda da bulunan oldukça toksik maddeler içerir. Karbon blok filtrenin, tezgah üstü cihazı veya tüm evin tesisatını filtrelemeye yarayan bir su filtresi olarak kullanılması ve duş ve banyo suyunun da aynı anda filtrelenmesi toksik maddelerden korunma açısından büyük önem taşır.

Daha Düşük Isıda Yemek Pişirmek

Yüksek ısıda yemek pişirmek ve mangalda pişirmek, yağlara ve proteinlere zarar verir, bu da erken yaşlanmaya neden olabilecek “AGE’ler” olarak bilinen “gelişmiş glikasyon ürünlerinin” oluşmasına neden olur. Yemeği düşük sıcaklıkta pişirmek, kaynatmak, hafifçe sotelemek veya buharda pişirmek daha sağlıklıdır. Yemeğin yağını, yemeği ocaktan aldıktan sonra eklemek, yağın toksik madde oluşturmasını engeller.

Paslanmaz Çelik, Dökme Demir veya Seramik Pişirme Kapları Kullanmak

Teflon gibi yapışmaz tavalar, bağışıklık sistemine, karaciğere ve tiroide zarar verdiği kanıtlanan bir kimyasal olan PFOA içerir.

Cam Gıda Saklama Kapları Kullanmak

Plastik, özellikle ısıtıldığında yiyeceklere kimyasallar sızdırır.

Doğal Cilt Bakımında Etkili 13 Yöntem

Vücuda Detoks Yapmak

Vücudun doğal olarak yaptığı detoksifikasyonu desteklemek için yapılabilecek bazı uygulamalar bulunmaktadır.

Kimyasal İçermeyen Vücut Bakım Ürünleri ve Kozmetik Ürünler Kullanmak

Ürünlerin içindekileri inceleyip tanınmayan bileşikler varsa kullanmamak toksinlerden korunmak için atılacak iyi bir adımdır.

Terlemek

Sauna kullanmak veya egzersiz yapmak kurşun, kadmiyum, arsenik, cıva ve BPA gibi toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. {4*} Kızılötesi ışık kullanılan saunalar kullanılmamalı, normal, yüksek ısı üretmeyen saunaların kullanımı tercih edilmelidir.

Fazla İlaç Kullanmamaya Özen Göstermek

İlaç miktarlarını kademeli olarak azaltmak için doktor takibinde ilerlemek gerekir.

Amalgam Dolguları Çıkarttırmak ve Toksik Olmayan Türleriyle Değiştirmek

Uzmanlar, cıva toksisitesini ele alırken, gümüş amalgam dolguların kullanılmaması, toksik yüklü balıkların tüketilmemesi ve cıvayla herhangi bir şekilde yapılacak temasın ortadan kaldırılması konusuna değinmektedir.

Takviye Kullanmak

Balık yağındaki Omega-3 yağ asitleri (EPA + DHA), detoks yapmak ve karaciğerin tüm fonksiyonlarını yerine getirmesi için gereklidir; ayrıca hücresel zarları ve sinir ve beyin dokusu onarımını da desteklerler. Gıda ve E vitamini ile birlikte, bölünmüş dozlarda günlük 2.000–4.000 mg EPA ve DHA alımı önerilmektedir. Magnezyum, sağlıklı bağırsak hareketlerini destekler. Yatmadan önce, yemekle birlikte veya yemekten sonra yaklaşık 100 mg magnezyum (bir kapsül veya toz) ile başlanması ve gün geçtikçe dozun yavaş yavaş 2.000 mg’a yükseltilmesi tavsiye edilmektedir. Yine de kişiye uygun dozun belirlenmesi için bir doktor ile görüşülmelidir.

Glutatyon (GSH)

Karaciğer ve bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmeye, serbest radikalleri nötralize etmeye, toksinlere bağlanmaya ve toksinleri atmaya yardımcı olur. Açken günde iki kez 100 mg lipozomal glutatyon alınması tavsiye edilmektedir. Emilimi başlatmak için dilin altında 30 saniye tutmak gereklidir.

6 Adımda Karaciğer Detoksu

Ev İçerisinde Detoks Yapmak

EPA’nın bildirisine göre, iç mekan hava kirleticileri dış hava kirleticilerinden 2-5 kat daha fazla olabilmektedir. Hatta bu oran bazen 100 kata kadar ulaşmaktadır.

Zemini İyi Temizlemek

Vücut yükünü azaltmak için yapılabilecek en iyi şeylerden biri evim zeminini toz, kir ve küf sporlarından uzak tutmaktır.

İç Mekan Havasını Temizlemek:

Yatak odası, mutfak ve ofis gibi en sık kullanılan odalar için hava filtreleri kullanmak, evin toksin yükünü azaltmaya yardımcı olur.

Toksik Olmayan Temizlik Ürünleri Kullanmak

Ucuz ve etkili çok amaçlı ev temizleyicilerini evde kolaylıkla yapabilirsiniz. 4 bardak saf suya 1 bardak beyaz sirke ve 10 damla lavanta yağı, tarçın yağı veya limon yağı ekleyerek hem güzel kokulu hem de doğal içerikli ev temizlik ürünleri yapılabilir. Yağların bir cam şişede saklanması önerilir.

Küfleri Ortadan Kaldırmak

Musluk uçlarında, rutubetli bodrumlarda veya küf kokusu olan binalarda yaşayan kişilerin, mikotoksinler tarafından üretilen küf ve VOC’lere (uçucu organik bileşikler) maruz kalma olasılığı çok yüksektir.

Ayakkabıları Kapı Dışında Çıkarmak

Ayakkabıların dışarıda çıkarılması evi, gübre, kömür katranı tozu ve hayvan atıklarından kaynaklanan zararlı bakteri ve parazitlerden uzak tutmanın çok pratik bir yoludur.

Elektromanyetik (EMF) Maruziyeti En Aza İndirmek

Bilim, cep telefonlarından ve WiFi ağlarından gelen yapay EMF’ye maruz kalmayı kalp hastalığı, obezite ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi kronik hastalıklarla ilişkilendirdi.  Elektronik cihazları kullanmıyorken uçak moduna almak, geceleri WiFi modemini kapatmak, cep telefonunu kablolu bir kulaklık ile kullanmak ve telefonunuzu vücudunuzdan uzak tutmak toksinleri vücuttan uzak tutmaya yardımcı olur.

Küf Nedir? Nerelerden Bulaşır? Zararları Nelerdir?

Eliminasyon Organlarını Desteklemek

Ana eliminasyon organlarını destekleyerek vücudun doğal detoksifikasyon yeteneğini geliştirmek mümkündür:

Karaciğer/Safra Kesesi

Güne ılık su ve limon içerek başlamak, alkol ve kafein tüketimini en aza indirmek, saf su ve organik, şekersiz kızılcık suyu ile hidrasyonu artırmak bu organlara destek olmak için yapılabilecek önemli değişikliklerdir. Yeşil yapraklı ve acı yeşillikler (roka, pazı ve kara lahana gibi), turpgiller (lahana, brokoli, karnabahar gibi), kükürt içeren gıdalar (sarımsak, soğan ve yumurta) gibi organik, besleyiciliği yoğun gıdalar tüketmek ve ikinci aşamada karaciğer detoksifikasyonunu destekleyen amino asit bakımından zengin gıdaların (kemik suyu, jelatin veya kolajen, et, kümes hayvanları, balık, ıspanak ve kabak çekirdeği) tüketimini zaman içerisinde artırmak bu organların detoksifikasyon yeteneğini artırır.

Böbrekler

Alkol, kafein ve aşırı protein tüketimini en aza indirmek böbrek sağlığı için önemlidir. Yeterli su tüketimi, böbrekler yoluyla atılımı optimize etmek için gereklidir. Böbrekler için besleyici gıdalar arasında koyu renkli meyveler ve pancar, deniz yosunu, siyah susam ve siyah ceviz bulunur.

Kolon (Kalın Bağırsak)

Günlük olarak yapılması gereken ilk şey bağırsakların hareketliliğini sağlamaktır. Kolon sağlığını desteklemenin anahtarı, su alımını artırmak, daha fazla lifli gıdalar tüketmek ve gün boyunca vücudu hareket ettirmektir.

Cilt

Her gün ter atmak için egzersiz yapmak ve terlemeyi artırmak için haftada birkaç kez saunaya gitmek cilt sağlığı için gereklidir. Toksinlerin yeniden emilmesini önlemek için cildin temizlenmesi ve iyice nemlendirilmesi gerekir.

Akciğerler

En çok zaman geçirilen odalarda hava filtresi kullanılmalı ve nefes egzersizleri yapılmalıdır. Düzenli, orta yoğunlukta egzersiz yapmak ve tıkanıklığı gideren, zencefil, kekik ve okaliptüs gibi akciğerlerde dolaşımı iyileştiren şifalı otlar ve yağlar kullanmak toksinlerden arınma sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

Lenfatik/Glenfatik Sistemler

Lenf sistemini desteklemenin en iyi yolu, Paleo diyeti yapmak, su tüketimini artırmak, düzenli egzersiz yapmak, cildi kalbe doğru kuru bir şekilde fırçalamak ve cildi epsom tuzu ile yıkamaktır. Beynin glif sistemini desteklemenin en iyi yolu ise toksinlerden uzaklaştığı andan itibaren kaliteli uyku uyumaktır..

5 Adımda Detoksifikasyon

Toksinlerden uzaklaşmaya çalışmak ve arınmak, zaman ve emek isteyen bir süreçtir. Bu sürecin çok aşamalı olması göz korkutabilir. Değişimden hoşlanmayan kişiler önerilen 5 adımdan herhangi biri ile başlayabilir.

  1. Pestisitlerden, antibiyotiklerden ve büyüme hormonlarından uzak kalarak organik yiyecekler tüketilmeli – özellikle organik hayvansal ürünler –
  2. Vücuttaki toksik maddeleri atmak için daha fazla lifli gıda tüketmek ve su alımını artırmak.
  3. Florür, klor ve diğer kimyasallardan kaçınmak için içme suyu ve duş alınan suyu filtrelemek.
  4. Halılarda ve zeminde bulunan ultra ince toksik partiküllerden kurtulmak için bir hava temizleyici kullanmak.
  5. Plastikleştiricilerden ve diğer hormon bozuculardan kaçınmak için kimyasal içermeyen ev ve vücut bakım ürünleri kullanmak.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu