Kuru cilt için bal nasıl kullanılır? Bal, cilt üzerinde nemlendirici etkisi olan maddelerden biridir. İçerdiği bileşenler sayesinde cildi nemlendirir, yumuşak tutar ve dolgun görünmesini sağlar. Ayrıca iltihabı yatıştırma özelliğine de sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı piyasada satılan birçok cilt bakım ürününde sıklıkla tercih edilir. Ayrıca cilt bakımında direkt olarak ham bal da kullanılabilir.
Kuru Cilt İçin Balın Faydaları Nelerdir?
Bal, içerdiği bileşikler ve bazı özelliklerinden dolayı cilde iyi gelmektedir. Özellikle kuru cilde çok faydalıdır.
Kuru Cilt Nasıl Nemlendirilir?
Güçlü Bir Nemlendiricidir
Bal, içerdiği hümektan bileşikleri ile cildin doğal nem seviyelerini korumaya yardımcı olur. Bu özelliği ile bal, ciltteki nemi hapsederek yoğun bir nemlendirici görevi görür. Ayrıca cildin yumuşak ve esnek olmasını da sağlar. {1*}
Cilt Problemlerinin Tedavisine Yardımcı Olur
Egzama ve sedef hastalığı gibi bazı cilt hastalıkları ya da farklı çevresel sorunlar cildin kurumasına neden olur. Ayurveda tıbbında yer alan bilgilere göre bal, cildin kuruluğuna dayanan bu problemleri tedavi etmede oldukça etkilidir. Ayrıca bu cilt sorunlarının yanı sıra yanık, kesik, yara ve iltihaplanma gibi diğer sorunların tedavisinde de yaygın olarak bal tercih edilebilir. {2*}
Antibakteriyel Etkisi Vardır
Antibakteriyel etkisi olan bal, yaklaşık 60 bakteri türü üzerinde etki gösterir. Ayrıca balın yaralar üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmasını sağlayan yüksek viskozitesi vardır. Bu özelliği ile de enfeksiyonları önlemede etkilidir. {3*}
Kırışıklıkları Önlemeye Yardımcı Olur
Bal, yaşlanma karşıtı özellikler gösteren maddelerden biridir. Kırışıklık oluşumunu yavaşlatır ve cildi genç tutar. Ayrıca cildin pH dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Bu faydalı etkilerin daha da artması için katkısız ve ham bal tercih edilmesi daha iyidir. Çünkü ham balın antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ve antioksidan içeriği daha zengindir. Ayrıca bal türü olarak antioksidanlar açısından zengin olan Manuka balı da tercih edilebilir. {1*} {4*} {5*}
Kuru Cilt İçin Bal Nasıl Kullanılır?
Bal, nemlendirici özelliği ve antioksidan içeriği ile cilde çok faydalıdır. Bu etkilerini daha iyi gösterebilmesi için kullanım yöntemi çok önemlidir. Bunun için de öncelikli olarak ihtiyaç belirlenmeli ve ihtiyaca göre uygun yöntem seçilmelidir. Bu yöntemler genellikle yüz maskesi, yüz temizleyicisi, tonik, peeling ve bakım yağı gibi cilt bakım ürünlerinin uygulanmasıdır.
Ballı, Zerdeçallı ve Gliserinli Yüz Maskesi
Zerdeçal, cilt için terapötik etkileri olan maddelerden biridir. Zerdeçalın bu etkisi gliserin ve balın nemlendirici etkisi ile birleştiğinde cildi nemlendiren ve yumuşak tutan bir karışım ortaya çıkar. Bu karışım ile cildin gençlik ışıltısını koruması da sağlanır. {1*} {6*} {7*}
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı organik bal
- ½ çay kaşığı toz zerdeçal
- ½ çay kaşığı gliserin
Tüm malzemeler cam bir kasede karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Hazırlanan macun yüz ve boyun bölgesine uygulanır. Kuruduktan sonra da soğuk su ile yıkanarak temizlenir.
Ballı ve Muzlu Yüz Maskesi
Muz, nemlendirici etkisinden dolayı yüz maskelerinde yaygın olarak kullanılır. Bal ile birlikte kullanıldığında da cildin yumuşak ve esnek bir hale gelmesini sağlar. {8*}
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı muz püresi (olgun)
Bal, ezilmiş muzla birleştirilip iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım yüze eşit bir şekilde yayılır ve kurumaya bırakılır. Ardından soğuk suyla yıkanır.
Ballı ve Avokadolu Yüz Maskesi
Avokado, cilde olan faydalarından dolayı sıklıkla ev yapımı maskelerde tercih edilir. Bal ile karıştırıldığında da yumuşak ve nemli bir cilt elde edilir.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı ezilmiş avokado
- 1 çay kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı çiğ bal
Tüm malzemeler cam bir kapta pürüzsüz bir karışım elde edilene kadar karıştırılır. Hazırlanan karışım yüze eşit bir şekilde yayılır ve kurumaya bırakılır. Ardından soğuk suyla yıkanır.
Ballı ve Aloe Veralı Yüz Maskesi
Aloe vera, cildi besleyici ve nemlendirici özelliklere sahiptir. Bal ile birleştirildiğinde ise nemlendirici özelliği olan etkili bir cilt maskesi ortaya çıkar. {9*}
Malzemeler:
- 1 çay kaşığı taze aloe vera jeli
- 2 çay kaşığı bal
Aloe vera jeli ile bal karıştırılır. Yüze uygulanan karışım 30 dakika kadar bekletilir ve ardından soğuk su ile yıkanır.
Ballı Yüz Yıkama Suyu
Bal, sabun ve çeşitli uçucu yağları içeren bu karışım etkili bir nemlendirici görevi görür. Ayrıca düzenli kullanımda cildi dış faktörlere karşı da korur.
Malzemeler:
- ⅓ bardak bal
- ⅓ fincan sıvı kastil sabunu
- 3 yemek kaşığı soğuk sıkım yağ (badem yağı, jojoba yağı, kayısı yağı, zeytinyağı veya argan yağları)
- 3 yemek kaşığı damıtılmış su
- 1 adet küçük saklama kabı veya şişe
Damıtılmış su, şişeye konur. Ardından sıvı kastil sabunu, bal ve yağlar da eklenir. İyice karışması için şişe sallanır ve günlük olarak yüz yıkamada kullanılır.
Manuka Ballı Yüz Kremi
Shea yağı, nemlendiricilerde popüler olarak kullanılan bir bileşendir. Cildi yumuşatıcı ve güneşten koruyucu özelliklere sahiptir. Dolayısıyla bu krem içerdiği shea yağı ve diğer bileşenler sayesinde cildin hem nemlendirilmesini hem de yumuşak bir dokuda kalmasını sağlar. {10*}
Malzemeler:
- ½ fincan shea yağı
- 3 yemek kaşığı aloe vera jeli
- 5 damla çay ağacı yağı
- 3 yemek kaşığı gül suyu
- 1 çay kaşığı Manuka balı (veya ham organik bal)
Benmari usulü ile eritilen shea yağı diğer malzemeler ile karıştırılarak soğumaya bırakılır. Karışım soğuduktan sonra kremsi bir doku elde etmek için 5 dakika kadar çırpılır. Hazır olan karışım bir kavanozda saklanır ve her gün nemlendirici olarak kullanılır.
Ballı ve Lavantalı Krem
Nemlendirici özellikleri ile bilinen zeytinyağı, bal, balmumu ve diğer uçucu yağları içeren bu krem cildin nemlendirilmesi ve beslenmesi için etkili bir karışımdır. Düzenli kullanımda özellikle kuru ciltler üzerindeki gözle görülür fayda sağlar.
Malzemeler:
- ¼ fincan zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı argan yağı
- 1 çay kaşığı ham organik bal
- 1 çay kaşığı balmumu
- ½ çay kaşığı E vitamini yağı
- 5 damla lavanta yağı
- 5 damla sığla yağı
Argan yağı ve balmumu bir kapta ısıtılarak karıştırılır. Ardından soğuyan karışıma lavanta, sığla ve E vitamini yağları eklenir. Krem, cam bir kavanozda saklanır ve gece kremi olarak kullanılır.
Not: Krem 3-4 ay içerisinde kullanılmalıdır.
Ballı Vücut Yağı
Vücut yağları cildin nemlendirilmesi ve beslenmesi için oldukça etkili olan bakım ürünlerindendir. Bu bakım yağı da içerdiği çeşitli yağlar ve bal sayesinde hem cildi nemlendirir hem de cilt için çeşitli terapötik faydalar sağlar. {11*} {12*}
Malzemeler:
- ½ su bardağı Hindistan cevizi yağı
- 3 yemek kaşığı çiğ bal
- 2 yemek kaşığı narenciye yağı (portakal yağı, misket limonu yağı, limon yağı veya bergamot yağı kullanılabilir)
Eritilmiş Hindistan cevizi yağı, bal ve diğer yağlar karıştırılır. Karışım cam bir kavanozda saklanır ve banyodan sonra vücut bakım yağı olarak kullanılır.
Ballı ve Shea Yağlı Vücut Yağı
Kuru ciltlerin nemlendirilmesi için shea yağı, bal ve Hindistan cevizi yağı içeren ürünler idealdir. Bu vücut yağı da kuru ciltler için etkili bir nemlendiricidir. Ayrıca düzenli kullanımda cilde daha sağlıklı bir görünüm kazandırır.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- ½ yemek kaşığı çiğ bal
- 1 yemek kaşığı shea yağı
- ½ yemek kaşığı balmumu
- 1 yemek kaşığı badem yağı
Tüm malzemeler benmari usulü karıştırılarak eritilir. Eriyen karışımın tamamen soğuması ve katılaşması beklenir. Katılaştığında, kabarık bir doku elde etmek için 3-4 dakika daha çırpılır. Ardından cam bir kavanoza alınıp vücut yağı olarak kullanılabilir.
Ballı ve Papatyalı Yüz Toniği
Papatya özü, çeşitli ilaçlarda kullanılan ve cilt üzerinde sakinleştirici etkisi olan bir maddedir. Bu yüzden cildi sakinleştirmek için rahatlıkla cilt toniklerinde kullanılabilir.
Malzemeler:
- 1 su bardağı distile su
- 1 yemek kaşığı papatya çiçeği (veya papatya çayı)
- 1 çay kaşığı çiğ bal
- 3-4 yemek kaşığı elma sirkesi
Papatya çiçeği suda kaynatılarak yaklaşık 10 dakika kadar demlenir. Hazırlanan papatya çayının üzerine bal ve elma sirkesi eklenir. Karışım cam bir şişeye aktarılır ve yüz temizlendikten sonra tonik olarak kullanılır.
Ballı ve Lavantalı Yüz Toniği
Lavanta yağı, insanı rahatlatan hoş bir kokuya sahiptir. Elma sirkesi ise cildi yatıştırır ve cilt pH’ını dengeler.
Malzemeler:
- ½ su bardağı su
- ½ yemek kaşığı bal
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 3-4 damla lavanta yağı
Yarım bardak su ısıtılır. Ardından bal ve elma sirkesi eklenir. Karışım soğuduktan sonra lavanta yağı da eklenip iyice karıştırılarak cam bir şişeye veya sprey şişesine aktarılır. Hazırlanan sprey yüz temizlendikten sonra tonik olarak kullanılır.
Ballı ve Limonlu Peeling
Toz şeker, ciltteki ölü deri hücrelerini temizlemeye yardımcı olabilecek kaba bir dokuya sahiptir. Bal ve zeytinyağı ise cildin nemlenmesini sağlar.
Malzemeler:
- 1 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı çiğ bal
- ¼ fincan zeytinyağı
- 2 çay kaşığı kuru biberiye
- 15 damla limon yağı
- 15 damla lavanta yağı
Uçucu yağlar dışındaki bütün malzemeler karıştırılır. Uçucu yağlar da en son eklenerek iyice karıştırılır. Hazır olan karışım cam bir kavanozda saklanarak peeling olarak kullanılır.
Ballı ve Yulaf Ezmeli Peeling
Yulaf ezmesi, kaba dokusu nedeniyle genellikle peeling uygulamalarında kullanılır. Bal, Hindistan cevizi yağı ve şekerle birlikte bu peeling cildi tahriş etmeden güzelce temizler ve ferahlatır.
Malzemeler:
- ½ su bardağı yulaf
- ¼ su bardağı şeker
- ¼ fincan Hindistan cevizi yağı
- ¼ fincan bal
- 3-4 damla çay ağacı yağı
- 3-4 damla lavanta yağı
Yulaf öğütülerek şeker ve bal ile karıştırılır. Hazırlanan karışıma Hindistan cevizi yağı ve diğer uçucu yağlar da eklenir. Bunlar birleştirilerek cam bir kavanozda saklanır. Haftada bir veya iki kez kullanılır.
Ballı ve Yaban Mersinli Peeling
Esmer şeker ölü deri hücrelerinin pul pul dökülmesine yardımcı olurken, bal ve yaban mersini cildi yumuşatır.
Malzemeler:
- ½ su bardağı taze yaban mersini
- 2 yemek kaşığı bal
- 1-2 yemek kaşığı esmer şeker
Yaban mersinleri ezilir ve diğer malzemeler ile birleştirilir. İyice karıştırılan karışım yüze peeling yaparak uygulanır ve 20 dakika bekletilir. Ardından bol su ile durulanır.
Not: Peeling tek kullanımlık olacak şekilde hazırlanmalıdır.
Ballı Dudak Balmı
Balmumu, dudak balmlarında kullanılan yaygın bir bileşendir. Bal, tatlı badem yağı ve balmumunun bu kombinasyonu dudakları yumuşak ve dolgun yapar.
Malzemeler:
- ½ su bardağı balmumu (gerçek balmumu)
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 su bardağı tatlı badem yağı
Badem yağı ve balmumu eriyene kadar mikrodalgada ısıtılır. İçerisine bal da eklenerek iyice karıştırıldıktan sonra küçük, taşıması kolay olan dudak kremi kaplarına alınarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra dudak bakımı için rahatlıkla kullanılabilir.
Yüze Bal Sürmek Zararlı Mı?
Katkısız, saf ballar her ne kadar doğal olsa da cilt için tamamen güvenli değildir. Bazı kişilerde yan etkilerin görülmesi ve alerjik reaksiyona sebep olması mümkündür. Bala karşı alerjisi olmayan kişilerde herhangi bir probleme sebep olmaz, ancak polen, arı ve kereviz alerjisi olan bireylerde cilde bal sürüldüğünde alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu gibi durumlarda kaşıntı, döküntü, kurdeşen, şişme gibi yaygın semptomlar görülebilir. Bu nedenle, cilde uygulanmadan önce, cildin ufak bir bölümünde test edilmelidir. Ayrıca bal, toz ve diğer yabancı maddeleri içinde bulundurabileceği için tüm gece yüzde bırakılmamalıdır.
Bal, geçmişten bugüne cildi nemlendirmek veya yaygın cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Özellikle kuru ciltler için üretilen çeşitli cilt bakım ürünlerinde ana bileşen olarak kullanılır. Düzenli kullanımda bal, cilde yumuşak ve pürüzsüz bir his verir. Çeşitli bakım maskelerinin, kremlerin ya da yağların kullanılması cildin nemini korumasına, beslenmesine ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ancak bu yöntemler uygulanırken sabır ve süreklilik gerekir. Yani cilt üzerindeki faydalı etkiler düzenli ve uzun süreli kullanım sonucunda görülür.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24305429
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661189/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611628/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213821
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18498456
- http://www.phytojournal.com/vol1Issue3/Issue_sept_2012/9.1.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
- https://www.researchgate.net/publication/277021242_Effects_of_topical_and_dietary_use_of_shea_butter_on_animals
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335493/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073409/