Gıda boyasında karmin böceği var mı? Yaygın bir kırmızı gıda ve kozmetik boyası olarak kullanılan karmin, günlük hayatta kırmızı lolipop, pek çok şeker türü, dondurma ve unlu mamullerin yapımında kullanılır. Diğer doğal gıda boyalarından farklı olarak, annato gibi, achiote ağacının tohumlarından elde edilen carmine, ezilmiş böceklerden yapılır. Bu böcekler, kurutulan, öğütülen ve renklendirici yapmak için kullanılan böcek türleridir. Öte yandan, bu kırmızı renklendirici, kömür veya petrol gibi sentetik, insan sağlığına zararlı ve tehlikeli bileşenlerden yapılmamıştır, bu yüzden en sağlıklı seçenek olarak kabul edilmektedir. Karmin, böceklerden yapıldığı için bazı yan etkilere sahiptir ve bu yüzden onu sürekli olarak kullanmaktan kaçınmak gerekir.
Karmin Nedir? Karmin Nerelerde Kullanılır?
Gıda boyasında kullanılan böcek hangisi? Karmin, bazı gıda ürünlerine kırmızı renk vermek için kullanılan bir boya türüdür. Bu gıda renklendiricisi, böcek türü Dactylopius coccus costa’dan elde edilmektedir. Karmin adlı renklendiriciyi elde etmek için kullanılan bu kırmız böcekler, Peru ve Kanarya Adaları’nda bulunan ve üzerinde yaşadıkları dikenli kaktüslerden hasat edilir.
Aztekler, 1500’lü yıllarda bu böcekleri, kumaşları kırmızı renge boyamak için kullanmışlardır. Kaynakların sınırlı olduğu o zamanlarda boya yapmak için böcekleri kullanmak oldukça mantıklıydı. Günümüzde hala bu böceklerin boya elde etmek için kullanılmasının nedeni, elde edilen renklendiricinin, paketlenmiş gıdaları daha canlı ve daha çekici görünüme kavuşturmasıdır.
Karmin nelerde bulunur? Kırmızı boya, çok çeşitli gıda ve kozmetik ürününde kullanılır;
- Şeker
- Dondurma
- Atıştırmalıklar
- Kek karışımları
- Meyve suları
- Burgerler
- Sosisler
- Yoğurt
- Rujlar
- Göz farı
- Şampuanlar
- Losyonlar
- Hapların dış yüzeyleri
Karmin Nasıl Elde Edilir? Gıda Boyasında Karmin Böceği Var mı?
Karmin, dişi kırmız böceğin ezilmesiyle elde edilir. Böcekler hasat edilir, güneşte kurutulur ve ezilir. Daha sonra karminik asit üreten asidik bir çözeltiye eklenirler. Bu işlem, boraks veya diğer solüsyonların kullanımıyla da daha parlak kırmızı bir boya elde edilmesini sağlar. Ortaya çıkan pigment, karmin özüdür ve çeşitli gıdalara ve vücut bakım ürünlerine doğal kırmızı renk vermek için kullanılır. Doğal bir renklendirici elde etmek için kullanılan en eski yöntemlerden birisi budur. Araştırmalara göre, sadece 0,45 kg boya üretmek için yaklaşık 70.000 böcek gerekir. Renklendirici, içerisine eklenen çözeltilerle karıştırılsa da gıdalarda ve vücut bakım ürünleri içerisinde böceklere ait proteinlerin bulunduğu bilinmektedir.
Karmin Sağlığa Zararlı Mı?
Karmin zararlı mı? Karmin, ciddi alerjik reaksiyonlara neden olur, bu nedenle içerik etiketlerinde özellikle karmin veya kırmız özüt olarak yazılması ve alıcıya bilgi verilmesi gerekir. Araştırmalar, karminin doğrudan teması, solunması ve sindirim yoluyla alınmasının alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini göstermiştir. Fabrikalarda da karmin adı verilen bu madde maruziyetine bağlı mesleki hastalık ve astım raporları bulunmaktadır.
Karmin böceği zararlı mı? 2001’de yapılan bir araştırma, karmin gıda boyasının, ezilmiş böceklerde bulunan proteini içerisinde barındırdığını kanıtlamıştır. Bu proteinler, IgE aracılı karmin alerjisinden sorumlu olan proteinlerdir. Böcek proteini ya da böcek alerjisi olan kişiler bu tür gıdaları yediklerinde veya gıda boyası içeren ürünler kullandıklarında gıda alerjisi semptomları yaşarlar.
Annals of Allergy, Asthma and Immunology’de yayınlanan bir araştırma, karminin bir miligramlık dozlarda bile anafilaksiyi tetikleyebildiğini göstermiştir. Yani ciddi alerjik reaksiyonlar yaşamak için çok miktarda gıda boyası tüketilmesi gerekmez. Az miktarda karmin ciddi yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden dikkatli olunması gerekir. {1*}
Alerjik reaksiyon riskinin yanı sıra karmin, doğal bir madde olduğu ve herhangi bir spesifik sağlık riskiyle bağlantılı olmadığı için güvenli kabul edilir. Ancak bu, petrol distilatlarından ve kömür katranından elde edilen ve kanser gibi sağlık sorunlarıyla bağlantısı olan Red 40 gibi diğer boyalar için geçerli değildir. {2*}
Doğal Yollarla Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?
Karmin Zararları Nelerdir?
Bazı durumlarda karmin, çok küçük dozlarda bile ciddi alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Karminin bu yan etkileri, böcek proteinlerine alerjisi olan kişilerde ortaya çıkabilir ve genelde doğrudan temas (ruj veya losyon gibi), soluma veya tüketim sonrasında gelişebilir. Ortaya çıkabilecek karmin alerjisi semptomları arasında yüzde şişlik, kızarıklık ve boğazda hırıltı gibi belirtiler bulunur.
Koşer diyeti, vegan diyeti veya vejetaryen diyeti uygulayan kişiler için kırmızı gıda boyası içeren gıdaların tüketilmesi veya kozmetik ürünlerin kullanılması uygun değildir.
Karmin Kullanımı Nasıl Önlenir?
Karmin gıda katkı maddesi bazı işlenmiş ve paketlenmiş gıdalarda, kozmetik ürünlerde ve cilt bakım ürünlerinde bulunur.
Gıdaların etiketinde belirtilen adları şunlardır;
- Karmin
- Kırmız
- Kırmız özü
- Karminik asit
- Doğal Kırmızı 4
- Kızıl göl
- Karmin gölü
Kırmızı gıda boyasından kaçınmanın tek yolu, satın alınacak ürünün içerik etiketini incelemektir. Şekerler, renkli yoğurtlar ve meyve suları gibi yaygın kullanılan gıdaları dikkatlice kontrol etmek gerekir.