Hayal edin: Sadece beş dakikanızı alan, inanılmaz sağlıklı yaşam faydaları sunan, neredeyse ücretsiz, cildinizi parlatan ve gerçekten iyi hissettiren günlük bir rutin. Kuru fırçalama uzun zamandır var olsa da, bu kolay uygulanabilir doğal cilt bakım rutini bugünlerde pek de uygulanmıyor.
Kuru fırçalama, tıkalı gözeneklerin açılmasına ve cildin altında sıkışan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Cildimizin bir organ olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? Doğru, hem de insan vücudunun en büyük organı.
Vücudun toksinlerinin üçte biri cilt yoluyla atıldığı için, bu devasa organ günlük bakıma ihtiyaç duyar.
Cilt aynı zamanda sizi enfeksiyondan korumak için antibakteriyel maddeler üretmekle görevlidir. Güneşe maruz kaldığınızda ise, cilt vücudunuzun çok ihtiyaç duyduğu D vitamini üretmesine yardımcı olur.
Doğal Atkılı fırçasını İlaçsız Market’de bulabilirsiniz.
Kuru Fırçalama Nedir?
Kuru fırçalama yüzyıllardır İskandinavlar ve Ruslar tarafından kullanılıyor gibi görünüyor. Hatta 30 yıl öncesinden Finlandiyalı bir doktor olan Paavo Airola, hastalarına vücutlarını detoks etmek, ölü deriyi temizlemek ve cildi canlandırmak için bu tekniği öneriyordu.
Kuru fırçalama, aslında bir tür peeling etkisi yaratarak çalışan ve Ayurveda tıbbının da bir parçası olarak görülen bir yöntemdir. Bu uygulamada, genellikle doğal liflerden oluşan sert bir fırça ile vücut belirli bir yönde fırçalanır. Doğal lifler, ölü deriden kurtulmaya yardımcı olurken aynı zamanda cildin detoks yeteneğini güçlendirir.
Kuru Fırçalamanın Faydaları
1. Ölü Deriden Arındırma
20’li yaşların başındaysanız kuru fırçalamaya henüz gerek yoktur. Bunun nedeni, cildin kendini doğal olarak yenilemesidir. Ancak yaşlandıkça, haftada bir veya iki kez peeling yapmak faydalıdır. Bu sayede ölü deri hücrelerini temizleyerek cildin yenilenmesine yardımcı olur ve daha taze, daha sağlıklı bir görünüme kavuşursunuz.
Unutmayın, ölü deriden arındırma işlemini nazikçe yapmak önemlidir. Amacınız cildi yırtmak veya hassas ciltte tahrişe neden olmak değil. Fazla peeling yapmak da cildi kuruturbilir, bu yüzden peeling sıklığına dikkat edin.
2. Lenf Sistemini Destekleyebilir
Cildiniz vücudun detoks sürecinde önemli bir rol oynar, bu nedenle sağlıklı tutmak işlevini yerine getirmesi için gereklidir. Ancak cildiniz aşırı toksin veya ölü deri hücreleriyle kaplıysa, atık maddeleri vücudunuzdan gerektiği gibi atamayabilir.
Kuru fırçalama, lenf sisteminizi desteklemeye yardımcı olabilir. Lenf sistemi, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan ve dolayısıyla hastalanmayı önlemeye yardımcı olan bir sistemdir. Vücutta iltihaplanma oluştuğunda, vücudun bu iltihapla savaşması zorlaşabilir. Sağlıklı bir cilt, bu toksinlerin salınmasına yardımcı olarak vücudun kendisini temizlemek için fazla çaba harcamamasını sağlayabilir.
3. Kuru Fırçalama Selülit Görünümünü Azaltabilir mi?
Hepimiz selülitten nefret ederiz ve ondan kurtulmak oldukça zor gibi görünür. Selülit, genellikle bacaklarda, popoda, karnında ve kollarda portakal kabuğu görünümü olarak kendini gösterir. Sıvı birikimi, dolaşım bozukluğu, zayıf kolajen yapısı, artan vücut yağı, hormonal dengesizlikler, tıbbi durumlar, genetik, kötü beslenme ve toksin birikimi gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur.
Selülit en çok ergenlik ve yetişkin kadınlarda görülür, ancak erkeklerde de ortaya çıkabilir. Selülit için birçok tedavi iddiası olsa da, kuru fırçalama yağ birikintilerini parçalamaya ve cilt altındaki toksinleri atmaya yardımcı olabilir. Lenf sistemi uyarımının selüliti iyileştirebileceğini gösteren araştırmalar ışığında, kuru fırçalama selülit görünümünü azaltıcı ve doğal bir çözüm olarak düşünülebilir. Hatta çatlak görünümünü hafifletmede bile fayda sağlayabilir.
4. Gözenekleri Açar
Harvard mezunu kardiyolog ve “Yüreğinizin Sağlığı” kitabının yazarı Dr. Cynthia Thaik, zamanla ölü deri hücreleri, kirleticiler ve kozmetik ürünlerinin gözenekleri tıkayabildiğini söylüyor. Bu durum, karaciğer ve böbreklerin vücuttaki atıklardan arınmak için daha fazla çalışmasına neden oluyor.
Kuru fırçalama, tıkanmış gözenekleri açarak cildinizin daha fazla besin emmesine yardımcı olur. Bu sayede sağlıklı bir cilde kavuşurken toksinlerin atılması da kolaylaşır.
5. Stresi Azaltır
Kuru fırçalamanın bir diğer faydası ise stresi azaltmada masaj benzeri bir etki göstermesidir. Sağlıklı bir yaşam için harika olan bu özellik, kaygıyı gidermeye yardımcı olur. Bir araştırmada tüm vücut masajının, akut koroner rahatsızlığı olan hastalarda kaygıyı azaltmada ve hayati belirtileri dengelemede etkili olduğu görülmüştür. Kuru fırçalama kendiniz yapabileceğiniz ve çok daha uygun maliyetli bir yöntem olsa da, rahatlamanıza yardımcı olarak masajın benzer etkisini gösterir.
Ellerinize yapılan masaj gibi, kuru fırçalama da size doğal ve ihtiyaç duyduğunuz stresten arınma imkanı sunar. Daha az stresli olduğunuzda, vücudunuz hastalıklara neden olabilecek iltihaplarla daha hızlı mücadele eder.
Doktor muayenehanelerinin yüzde 75 ila 90’ının stres kaynaklı durumlarla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Stres, iltihaplanmayı artırabilecek ve çeşitli sorunlara yol açabilecek hormon seviyelerinde değişikliklere neden olur. Stresin uzun süre devam etmesi tehlikeli olabilir ve şu riskleri artırabilir:
- Kalp hastalığı
- Diyabet
- Kilo alımı veya obezite
- Psikolojik rahatsızlıklar
- Otoimmün hastalıklar
- Sindirim sistemi sorunları
- Hatta kanser
Bu nedenle stresi azaltmaya yardımcı yöntemler bulmak çok önemlidir. Kuru fırçalama, bunu başarmanın kolay bir yoludur.
Kuru Fırçalama Nasıl Yapılır?
Kuru fırçalamanın doğru bir şekilde yapılması için birkaç adım atmanız gerekir. Biraz pratik sayesinde bu harika faydaların tadını çıkarabilir ve cildiniz size teşekkür edecektir. Kendinizi daha iyi hissetmekle kalmayacak, cildiniz de gençleşmeye başlayacak.
Kuru Fırçalama Rehberi
- Doğal Fırça Seçin: Doğal kıllı bir fırça edinin. Sentetik fırçalardan kaçının.
- Hazırlık: Giysilerinizi çıkarın ve dökülen kuru deriyi toplamak için küvette veya duşta durun.
- Kuru Cilde Uygulayın: Cildinizi ıslatmayın. Fırçalama işlemini kuru cilt üzerinde gerçekleştirin.
- Hareket Yönü Önemli: Ayaklarınızın altından başlayarak, kalbinize doğru uzun ve süpürme hareketleriyle fırçalayın. Kalbinizden uzağa doğru fırçalamak, damarlar ve lenf damarlarındaki valflere ekstra baskı uygulayarak damarların yırtılmasına ve varisli damarlara neden olabilir.
- Tekrarlayın ve Dikkat Edin: Her bölgeyi birkaç kez fırçalayın. Hiçbir yeri atlamamak için fırçalarken üst üste gelin. Göğüsler gibi daha hassas bölgelerde dikkatli olun. Meme ucu bölgesinden kaçınmak isteyebilirsiniz. İlk birkaç sefer daha hassas gelebilir ancak düzenli kuru fırçalama ile cildiniz daha az hassas hale gelecektir.
- Duş ve Nemlendirme: Tüm vücudunuzu fırçaladıktan sonra duşa girin ve normalde yaptığınız gibi banyo yapın. Sonra cildinizi havluyla hafifçe kurulayın ve tüm vücudunuza doğal bir yağ (zeytinyağı, she yağı, jojoba yağı veya hindistan cevizi yağı) uygulayın.
Kuru Fırçalama: Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kuru fırçalama harika faydalar sunsa da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var:
1. Hassas Cilt
Eğer hassas bir cildiniz varsa, vücudunuzun küçük bir bölgesinde deneyerek kuru fırçalamaya tepki verip vermediğinizi kontrol edin. İlk etapta haftada bir kez tüm vücudunuzu kuru fırçalayabilirsiniz.
İşleme alıştığınızdan ve herhangi bir tahriş yaşamadığınızdan emin olduktan sonra, haftada birkaç kez kuru fırçalama yapabilirsiniz. Daha sık uygulama cilt kuruluğuna yol açabilir. Kuru fırçalama, cildin en dıştaki koruyucu tabakasını kaldırdığı için çok sık yapılmaması önemlidir.
2. Yumuşak Fırça ve Nazik Hareketler
Kuru fırçalama esnasında nazik olmak önemlidir. Cildinizi yırtmamalı ve daha fazla tahrişe yol açmamalısınız. Bu nedenle yumuşak kıllı bir fırça tercih edin. Fırçalama işlemi size iyi hissettirmelidir.
3. Hareket Yönü
Lenf ve damar sistemindeki valflere ekstra baskı uygulamamak için fırçalama işlemini kalbinize doğru hareketlerle gerçekleştirin.
4. Stresi Azaltın
Kuru fırçalamanın faydalarından biri de stresi azaltmasıdır. Rahatlayın, acele etmeyin ve kendinize ayırdığınız bu zamandan keyif alın.
5. Fırçanın Temizliği
Fırçanızı haftada en az bir kez sabunlu suyla yıkayın ve küf oluşumunu önlemek için havada kurutun.