Reklam
Beslenme

Sütün İçindeki Şeytan – A1 ve A2 Süt Nedir?

Reklam

A1 ve A2 süt nedir? Süt, yıllardır üzerine konuşulan ve birçok fikir bulunan önemli bir besindir. Çiğ sütün kaynatılması ya da kaynatılmaması, pastörize sütün daha güvenli olduğu veya hiç süt tüketmemek gerektiği gibi fikir ayrılıkları yıllardır süregelmektedir. Bunlar her insanın ağzından duyulabilecek genel geçer bilgilerdir. Fakat bilim başka bir konuyu gündeme getiriyor: A1 proteini.

Glutatyon Artıran Vitaminler ❗ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

A1 Proteini Nedir?

İnek sütü %3,4 protein içerir. Proteinin %2,7’sini kazein, %0,6’sını whey proteinleri, %0,1’ini ise NPN oluşturur. Sütün içerisindeki beta kazeinler A1 ve A2 şeklinde sınıflandırılır. İkisi arasında bir amino asit farkı bulunur. A1 proteininde ‘Histidin’, A2 proteininde ise aynı pozisyonda ‘Prolin’ bulunur. A1 tip süt içildiğinde, Beta Kaze Morfin-7 (BKM-7) bileşiği oluşur. A2’de prolin bulunduğu için, A2 tipi süt içildiğinde BKM-7 oluşmaz. A1 ve A2 sütün temel farkı BKM-7 bileşiğinin oluşturulmasıdır.

Reklam

Süt Faydaları Nelerdir?

BKM-7 Bileşiği ve Morfin Etkisi

Bilimsel kesinliği olmayan bir bilgiye göre; Avrupa’da 8 bin yıl önce bir sığır sürüsünün genetik mutasyonu sonucu A1 türü kazein üreten inekler oluşmuştur. Mutasyona uğrayan ineklerin daha fazla süt verdiği görülmüştür. Günümüzde ise A1 kazeini üreten belirli bir grup hayvan bulunuyor ve daha fazla süt verdikleri için süt üretiminde daha sık tercih ediliyorlar. Bununla birlikte anne sütü, keçi ve koyun sütü A1 içermez.

A1 Tip Süt Neden Zararlıdır?

A1 olarak bilinen kazein türü, birçok hastalığı tetikleyen morfin türü bir bileşiktir. Ünlü bir sağlık bilimci Van Miller bu durumu şöyle tanımlamış: A1, morfin benzeri etki yaratan bir çeşit afyondur.

A1 tip süt tüketimi sonucu, gaz ve şişkinlik semptomları görülüyor. Yapılan araştırmalar, laktoz intoleransına neden olan laktozun sindirilememesinin A1 tip süt tüketiminin neden olduğunu ortaya koymaktadır. Yapılan bir başka çalışmaya göre; BKM-7 enjekte edilen hayvan deneklerde, otizm ve şizofreni semptomları gözlemlenmiştir. Ayrıca LDL değerlerini artırdığına dair alışmalar da bulunmaktadır. Dr. Bob Elliot ve Dr. Murray Laugesen’in 2001 yılında yaptıkları bir çalışma, A1 tip süt tüketimi ve kalp hastalıklarındaki artışın doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Çölyak hastaları, mide ülseri olanlar ve 1 yaş altı bebeklerin A1 tip süt tüketiminden kesinlikle kaçınması gerekmektedir.
A1 tip süt tüketiminin nörolojik bozukluklar, otizm, şizofreni, kalp hastalıkları, yeni doğan bebeklerde ani bebek ölümü sendromu, çocuklarda Tip-1 diyabet ve otoimmün bozukluklara neden olduğu görülmektedir.

Reklam

Ülkemize özgü inekler, A1 tip süt üretmezler. Fakat ülkemizde bulunan ırk süt sektöründe kullanılmamaktadır. Çünkü A1 tip süt üreten ırkta birim hayvandan üretilebilen süt daha fazladır. Süt sanayide üretilen ve günlük olarak tükettiğimiz sütler A1 ve A2 tipi sütlerin karışımı olarak piyasaya sürülmektedir.

A1 ve A2 tip süt, ambalajlarda belirtilmemektedir. Bunun için tüm dünyada kamuoyu çalışmaları yapılmaktadır. Ambalajlarda belirtilene kadar, hangi tip süt tüketildiğini bilmek mümkün değildir. Bu nedenle tükettiğimiz sütlerin güvenilir olmadığı söylenebilir.

Kaynaklar

  1. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1362361399003001007#
  2. https://utpdistribution.com/9781603581028/devil-in-the-milk/
  3. http://bilalsari.com/yerli-sigir-irklarimiz-ve-saglikli-sut/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12601419/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu