Reklam
Güzellik

Doğal Cilt Bakımında Etkili 13 Yöntem

Reklam

Doğal cilt bakımında bizler için en önemli konu kullandığımız ürünlerin içerikleri oldu. Çünkü günlük yaşantımızda zamanın akışına kapılıp giderken çevremizde farkında olmadığımız bir kimyasal süreç devam ediyor. Tüm bu süreç elbette ilk önce cildimizde fark ediliyor. Hepimiz çeşitli cilt bakım ürünleri kullanıyoruz. Tüm bu cilt bakım ürünleri ile ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz? Cilt bakımında kullanılan doğal ve kimyasal yöntemler için yazımızı inceleyin.

Kimyasal Cilt Bakım Ürünlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Cilt bakım ürünlerine ait çok sayıda seçeneğin olması bizler için seçimi zorlaştırmakta. Tüm bu ürünlerin cildimiz tarafından emildiğini düşündüğümüzde, içeriğinde ne olduğunu bilmek ve cildimizin nasıl tepki vereceğini bilmek de oldukça zor. İşte bu yüzden aslında cilt bakım ürünlerinizi seçerken sağlıklı yaşam için uygulayacağınız diyette nasıl bir yol izliyorsanız aynı özeni göstermelisiniz.

Reklam
Örneğin; sert kimyasallar barındırmayan ve işlenmemiş maddeleri içeren ürünleri araştırmalısınız. Çünkü cilt bakım ürünü doğaya ne kadar uyumluysa cildiniz ve cilt sağlığınız için de o kadar faydalı olacaktır.

Kimyasal cilt bakım ürünleri içerisinde toksinleri, zararlı bileşenleri ve birçok kimyasalı (yapay renkler, kokular, koruyucular ve stabilizatörler vb.) barındırıyor olabilir. İşte buna buzdağının görünmeyen kısmı ya da güzelliğin gerçek bedeli diyebiliriz. Kimyasal cilt bakım ürünleri üstelik hormonal düzensizlikler, kısırlık, alerji ve hatta kansere yol açabilmektedir.

Vücuttaki Ağır Metaller Nasıl Temizlenir? Daha Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Örneğin; cilt bakımında kullandığınız kimyasal ürünler, vücut dışında üretilen ve vücuttaki hormonlar gibi davranabilen maddelerdir. Bu durum kadınlarda adet döngüsünü ve doğurganlığı, erkeklerde ise hormon seviyelerini etkileyebilmektedir. Çünkü bu hormon bozucu kimyasallar vücudunuzdaki doğal östrojene çok benzer ve haliyle reseptörlere bağlanırlar. Bu da sizin kendi hormonlarınızın gerektiği gibi çalışmasını engeller.

Omega 3 Bakımından Zengin Balık Yağının Faydaları Nelerdir? Detaylı Bilgi Almak İçin Youtube Videomuzu İnceleyebilirsiniz.

Kimyasal cilt bakım ürünleriyle ilgili bazı ticari gerçekler:

  • Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine ait düzenlemeler ile kontroller oldukça az olup onay süreçleri ise çok yüzeyseldir.
  • Cilt bakımı için kullandığınız ürünler; inorganik bileşikler, petrol, paraben, yapay koku, renk, toluen, sodyum lauril sülfat veya sls gibi birçok madde içermektedir. Tüm bunlar, alerji, solunum sıkıntısı, böbrek hasarı, akne, yaşlanma ve birçok sonuca yol açabilmektedir.
  • Vücudunuz için kullandığınız ürünleri kimyasal ürünlerden seçmek yerine ev yapımı peeling ve losyonlarla daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir geleceğe imza atabilirsiniz.
7 Doğal Yağ İle Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır? Öğrenmek İçin Hemen Tıkla

13 Yöntemle Doğal Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yüzyıllardır cilt bakımı bu denli önemliyken, yalnızca hazır ulaşabileceğimiz ürünlerle cilt bakımı yapmak yerine hem ekonomik hem de güvenilir yöntemlerle de cilt bakımı yapılabilmektedir. Doğal cilt bakımı nasıl yapılır? Evde doğal cilt bakım ürünleri nasıl yapılır? gibi sorularınızın cevabı için doğal cilt bakımında etkili 13 yöntemin yer aldığı yazımızı okumaya devam edelim.

Reklam

Çok sayıda cilt bakım ürünü içinde kendiniz için en sağlıklı olanı oluşturabilirsiniz. Bu doğal cilt bakım ürünleriyle cildiniz antioksidanları emer, cildinizin UV direnci artar ve dahası bağışıklık sisteminiz güçlenir.

Hindistan Cevizi Yağı

Günlük yaşantımızda sıklıkla karşılaştığımız Hindistan cevizi yağının cilt için çok fazla faydası bulunmaktadır. Örneğin; epidermal dokuyu güçlendirir, ölü deri hücrelerinden arındırır, güneş yanıklarından korur. Ayrıca anti-bakteriyel, anti-viral, anti-fungal ve antioksidan özellikleri de bulunmaktadır. Yapılan bir araştırma, epidermal bariyer işlevindeki kusurlar ve kronik cilt rahatsızlıklarında Hindistan cevizi yağının etkili olduğunu göstermiştir [1*]

Hindistan cevizi yağı yalnızca cildiniz ve saçınız için etkili değil, gıda olarak kullandığınızda bağışıklığınız ve bağırsak sağlığınız için de çok sayıda sağlıklı yağ içerir ve sindirim işlevine yardımcı olur.

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir? Hemen Tıkla ve Öğren

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı bitkisi (Melaleuca alternifolia) Avustralya’da, ciltte sivilce, kızarıklık ve iltihaplanma gibi birçok sorun için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Çay ağacı yağı; anti-inflamatuar, anti-bakteriyel, anti-mikrobiyal, anti-fungal özellikte fitokimyasallar içerir. Araştırmalarda çay ağacı içerisinde faydalı kimyasal bileşenler ve uçucu hidrokarbon gözlemlenmiştir. Bu da çay ağacı yağını, sivilce için kullanılan doğal cilt bakım ürünleri ile en iyi ev yapımı ilaçlar listesine girmesini sağlamıştır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesinin kullanımı ‘’modern tıbbın babası’’ olarak bilinen Hipokrat (MÖ 460-377)’a dayanmaktadır. O yıllarda da ülseri temizlemek ve cilt yaralarını tedavi etmek için mantar önleyici olarak işlenmemiş bal ile kullandığı bilinmektedir. [2*] Ekonomik ve çok yönlü doğal cilt bakım ürünlerinin içinde en başta elma sirkesi gelmektedir. Elma sirkesi; patojenleri öldürür, bağırsak sorunlarından kaynaklanan cilt problemlerine yardımcı olur, cildi temizler, akneyi bitirir. Ayrıca anti-fungal özellik sağlar, karaciğer fonksiyonunu güçlendirir, bağırsaktaki bakterilerin dengelenmesine yardımcı olur. Gıda olarak tükettiğinizde ise asetik asit, potasyum ve magnezyum gibi faydalı vitaminleri içerir.

Reklam
6 Adımda Karaciğer Detoksu Nasıl Yapılır? Öğrenmek İçin Tıkla

Bal

Bal, enzim, vitamin ve cilt güçlendirici asitlerin en doğal kaynaklarından biridir. Bu sebeple bal; sivilceleri azaltır, nemlendirici özellik sağlar, antiseptik nitelikler içerir, alerji ve yara izlerini giderir. Hatta bakteriyel enfeksiyonlardan sedef hastalığına kadar pek çok kullanımı vardır. Özellikle yaralar ve yanıklar için pansuman olarak kullanımı bulunmaktadır. [3*]

Evinizde akne tedavisi için balı kullanmak isterseniz; hassas ve karma ciltler için temiz cildinize yarım çay kaşığı kadar balı nazikçe uyguladıktan sonra 10 dakika yüzünüzde bekletip ılık suyla durulayınız. Kuru bir cilde sahipseniz de duş aldığınızda bir büyük kap suyun içine iki fincan bal ekleyip 15 dakika vücudunuzda bekletebilirsiniz, ardından duştan çıkmadan 15 dakika önce aynı miktarda suya bir fincan kabartma tozu eklerseniz yumuşacık bir cilde sahip olacaksınızdır.

Deniz Tuzu

Deniz tuzunun içinde magnezyum, kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi çok sayıda mineral bulunduğu için, kullanımında cildi dengelemeye, korumaya ve onarmaya yardımcı olmaktadır. Kendi doğal cilt bakım maskenizi yaparken Hindistan cevizi yağı, lavanta yağı ya da bal ile birlikte himalaya veya kelt deniz tuzlarını tercih etmelisiniz.

Peki deniz tuzunu doğal cilt bakımımız için nasıl kullanırız? İki çay kaşığı deniz tuzu ile dört çay kaşığı balı karıştırarak peeling yapabilirsiniz. Cildinize sürdükten sonra 15 dakika beklemeniz ve suyla durulamanız yeterli olacaktır. Haftada birkaç kez kullanımda cildinizin yenilendiğini fark edeceksiniz.

Avokado

Yağlı bir meyve olarak bilinen avokadonun faydaları saymakla bitmiyor. A, D vitamini ve E vitaminlerini bulundurmasının yanı sıra kolajen üretimini artırır, yaşlılık lekelerini tedavi eder, cildi nemlendirir ve yeniler. Günlük yaşantınızda kolaylıkla ulaşabileceğiniz avokado ile evinizde doğal cilt bakımınız için yüz maskenizi de yapabilirsiniz.

Limon Yağı

Limon yağı ölümcül derecede tehlikeli olabilecek bakterileri bile azaltabilen güçlü antibakteriyel bileşenler içermektedir. Bu sayede gözeneklere sıkışmış bakterilerin oluşturduğu sivilceleri azaltmak için kullanıldığı bilinmektedir. [4*] Aynı zamanda yaşlılık lekeleri, cilt dökülmeleri, cildin aydınlanması ve kırışıklıkların azalımı için de etkilidir. Bunların yanı sıra limon yağı; diş beyazlatıcı, çamaşır temizleme, selülit giderme, yüz temizleme ve ev temizliği için de kullanılabilen çok yönlü esansiyel yağlardan biridir.

Argan Yağı

Argan yağı Fas’a özgü olup, içerisinde A ve E vitamini, çeşitli oksidanlar, omega-6 yağ asitleri ve linoleik asit gibi birçok iyileştirici bulunmaktadır. Akne, böcek ısırıkları, egzama, sedef gibi cilt sorunları için günde iki kez az miktarda argan yağını cildinize uygulayabilirsiniz. Sorunsuz ciltler için uygulanması ise genç görünmeye yardımcı olacaktır.

Aloe Vera

Çoğunlukla güneş yanıklarını iyileştirmesiyle bilinmesinin yanı sıra aloe vera’nın birçok başka faydası da bulunmaktadır. Örneğin; iltihap, kızarıklık ve kaşıntıya karışı savaşır ve Çin tıbbında mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için dahi kullanılmaktadır. Yapılan bir araştırma sonuçlarına göre yanık ve yaraların iyileşmesinde etkili olduğu hatta vücudu içten dışa temizlediği belirtilmiştir. [5*] Bir başka araştırma aloe vera bitkisinin içerisinde; anti-inflamatuar, vitamin, mineral, sakkarit, aminoasit, yağ asidi, enzim, lignin, salisilik asit gibi 75’ten fazla aktif bileşenin olduğunu belirtmiştir. [6*]

Aloe vera bitkisinin yapraklarında bulunan jel kıvamındaki madde, yanık, donma, sedef hastalığı ve uçuklar için kullanılan doğal cilt bakım ilaçlarından biridir. Gıda olarak kullandığınızda; karaciğer, dalak ve kemik iliğinde bulunan tümör ve parazitlerin boyut ve sayı bakımından azalmasına yardımcı olur.

Jojoba Yağı

Güney ABD ve Meksika’ya özgü olan jojoba yağı; nemlendirici olarak ve yaraları, yanıkları, dermatiti, akneyi, sedef hastalığını ve kırışıklıkları iyileştirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca saçın dökülmesini azalttığı ve uzamasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Jojoba yağı benzersiz formülüyle cildi koruma ve nemlendirme konusunda oldukça etkilidir.

Badem Yağı

Günlük yaşantımızda oldukça fazla kullandığımız bademin, besin olarak faydalarını elbette biliyoruz. Cildimiz içinse badem yağı anti-inflamatuar, anti-viral, anti-bakteriyel ve antiseptik özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Badem yağı, sivilceleri, cilt döküntülerini ve kuruluğu doğal yollarla tedavi etmek adına kolayca kullanılabilen etkili bir yağdır.

Shea Yağı

Shea yağı Afrika’da yüzlerce yıldır cilt bakım ürünü olarak kullanılmaktadır. Günümüzde de hâlâ kuru ciltlerde pullanma, kızarıklık ve soyulmaya karşı kullanılan ekonomik bir yöntemdir. Doğal cilt bakımınız için buhurda; okaliptüs, bergamot yağı veya lavanta ve nane yağı ile kullanımı önerilir. Ayrıca ev yapımı doğal dudak balsamı şeklinde de kullanabilirsiniz.

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? Öğrenmeniz İçin Kaynak

Hint Yağı

Hint yağını bir çay kaşığı kadar alıp, ¼ fincan Hindistan cevizi yağı veya badem yağı ile karıştırarak cildinizi temizlemek için kullanabilirsiniz. Yüzünüze karışımı masaj yapıp ardından ılık suyla durulayınız.

Doğal Cilt Bakımı İçin Diğer Öneriler

Doğal cilt bakımı için kullanabileceğiniz 13 adet etkili yönteme ek olarak; probiyotik, omega-3, kolajen alımının yanında bol su içmeli ve kaliteli gece uykusuna da dikkat etmelisiniz. Çünkü cilt sağlığı için en önemli etkenlerden birisi de sağlıklı uykudur. Sağlıklı bir cilde kavuşmak için sağlıklı bir uykunun yanı sıra hayatınızdaki stresi azaltıp bol yeşillik tüketimi ile birlikle glüten, şeker ve süt ürünlerini daha az kullanmayı da deneyebilirsiniz.

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu