İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz
İlaçsız Yaşıyoruz
No Result
View All Result
REKLAM

İlaçsız Yaşıyoruz > Gıda Takviyeleri > Omega 3 Takviyesi Nasıl Olmalıdır? Omega 3 Takviyesi Neden Kullanılır?

Omega 3 Takviyesi Nasıl Olmalıdır? Omega 3 Takviyesi Neden Kullanılır?

Omega 3 faydaları nelerdir? Omega 3 takviyesi, Omega 3 azot gazı, Omega 3 balık yağı, Omega 3 yağ asitleri

Yazan Dr. Felemez Arslan
13/02/22 - Updated on 22/04/22
omega 3 takviyesi nasıl olmalıdır? omega 3 takviyesi neden kullanılır?

Omega 3 Takviyesi Nasıl Olmalıdır? Omega 3 Takviyesi Neden Kullanılır?

REKLAM
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da PaylaşLinkedin'de PaylaşPinterest'te Paylaş

Neler Okuyacaksınız -->

  • Omega-3 Eksikliğinde Neler Olur?
  • Omega 3’ün Faydaları
  • Omega-3 Takviyesini Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Omega 3 Ne Zaman İçilir?

Omega 3 takviyesi nasıl olmalıdır? Günümüzde tavsiye edilen en önemli üç omega-3 yağ asidi; a-linolenik asit (ALA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asittir (DHA). Bu yağ asitlerini içeren gıdalar, genellikle bitkisel tohumlar, kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler ve fasulyelerde, hayvansal ürünlerde ise deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Omega 3 takviyelerinde önemli olan EPA ve DHA oranıdır. Omega 3 takviyesi alınırken EPA ve DHA oranlarına mutlaka bakılmalıdır.

SAĞLIK TÜYOLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Omega 3 Takviyesi Nasıl Olmalıdır❓ Omega 3 Takviyesi Neden Kullanılır❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.


Omega-3 Eksikliğinde Neler Olur?

Omega-3 yağ asitlerinin beslenme ile alımı son 100 yılda %80 oranında azalırken, omega-6 yağ asitlerinin alımı büyük ölçüde artmıştır. Bu nedenle, damar tıkanıklığından böbrek yetmezliğine, şeker hastalığından guatr, romatizma gibi otoimmün hastalıklara kadar birçok hastalığın görülme oranı artar ve ölümcül sonuçlara neden olur.

Omega 3 Faydaları Nelerdir?


omega 3 takviyesi nasıl olmalıdır? omega 3 takviyesi neden kullanılır?
omega 3’ün faydaları nelerdir?

Omega 3’ün Faydaları

Omega-3 yağ asitlerinin hastalıklardan koruyucu bu etkilerinin önemi ilk defa Grönland Eskimoları üzerinde yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Eskimoların tükettiği besinler yüksek oranda yağ içermesine rağmen, Eskimoların neredeyse kalp damar hastalıklarına hiç yakalanmadıkları görülmüştür.

Omega 3 takviyesi ne işe yarar? Her gün alınan 500 mg Omega-3 yağ asitlerinin Streptococcus pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus gibi yaşlılarda zatürreye neden olan bakterilere karşı etkinliği deneysel olarak kanıtlanmıştır. Bunların yanında İnfluenza, Herpes Simplex gibi virüslere karşı da Omega-3 tüm yaş gruplarında etkilidir.

Omega 3 takviyesi faydaları nelerdir? Omega-3 türlerinden biri olan EPA ise kalsiyumun emilimini ve kemiklerde depolanmasını sağlayarak kemiklerde kalsiyum yoğunluğunu artırır ve böylece genellikle yaşlılık döneminde görülen ve yaşlılarda hareket kısıtlığına sebep olan osteoporoz (kemik erimesi) oluşumunu engeller.

Omega 3 takviyesi gerekli mi? Çağımızın en büyük salgını ve en ölümcül hastalığı olan obezitenin, gençlik yıllarında önlenmesinin en kesin yollarından biri de Omega-3’tür. Yapılan bazı bilimsel araştırmalar kalp-damar hastalıklarından yüksek tansiyona, Alzheimer’dan felce, amfizemden uyku apnesine, cilt problemlerinden eklem problemlerine ve insülin direncine kadar onlarca hastalığın meydana gelmesine zemin hazırlayan obezitenin tedavisinde Omega-3’ün anahtar bir rol oynayacağını göstermektedir.

Gebelikte omega 3 takviyesi ne zaman kullanılmalı? Gebelik ve emzirme dönemlerinde Omega-3’ün etki ettiği en önemli alan beyin ve bilişsel alandır. Özellikle Omega 3 yağ asitlerinden Dokosaheksaenoik asitin (DHA), beyin ve retina gelişimi için yeterli miktarda tüketilmelidir. Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin (AND) raporunda, haftada en az 227g tüketilen deniz ürünleriyle alınan omega-3 yağ asitlerinin, bebeğin görsel ve bilişsel gelişimini desteklediği bildirilmiştir. Gebelik durumu olsun ya da olmasın, her birey omega 3 takviyesi kullanmalıdır. Gebelik döneminde ise günlük en az 250 mg omega 3 alınması önerilir. Bebeğin omega 3 e en fazla ihtiyaç duyduğu dönem gebeliğin son 3 aylık dilimidir.

Omega 3 ve bunun gibi takviyeler kullanılmadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz.


omega 3 takviyesi nasıl olmalıdır? omega 3 takviyesi neden kullanılır?
omega-3 takviyesini alırken nelere dikkat edilmeli?

Omega-3 Takviyesini Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Omega 3 takviyesi önerileri nelerdir? Omega-3’ün dünyada yaygın olarak hayvansal gıdalardan ve takviyelerden alınmasının nedeni vücudumuzun omega-3’leri bitkisel gıdalardan direkt olarak alamıyor olmasıdır. Alfa linolenik asidin bedenimizde EPA ve DHA’ya dönüşmesi gerekir. Ancak bu dönüşüm oranı çok düşük olduğundan, EPA’da yüzde 5 ila 7’yi, DHA’ da yüzde 1 ila 3’ü geçmemektedir. Bu nedenle bilim insanları hayvansal kaynaklı Omega-3 takviyelerini önermektedir. Yani balık, kril (karides türü bir deniz canlısı), havyar yağı gibi takviye ürünlere öncelik vermek daha önemlidir.

Omega 3 takviyesi nasıl olmalıdır? Besin takviyeleri ve omega 3 alınırken en iyi şekilde araştırılmalı, içeriği öğrenilmeli ve en önemlisi de içindekilerin oranı bilinmelidir.

Omega 3 takviyesi nasıl olmalı? Omega-3 takviyesi alırken;

REKLAM
  • Ürünün etiketinde EPA ve DHA oranının mutlaka belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
  • Omega-3 takviyelerinin içindeki EPA’nın DHA’ya oranı farklılık göstermektedir. Bu oran genellikle 2/3’tür. (500 mg’lık bir kapsülde 300 mg EPA için 200 mg DHA bulunuyor anlamına gelir.) Bu oranın altındaki ürünler tercih edilmemelidir. EPA ve DHA oranı ne kadar yüksek olursa omega 3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyi olur.
  • Omega-3’den en iyi şekilde yarar sağlamak için içerisinde ekstra omega-6 olmayan takviyeler tercih edilmelidir.
  • Omega-3 yağları hava ile temas ettiğinde okside olur ve yapısı bozulur. Bu yüzden bu yağların içine konuldukları kapsüllerin hava sızdırmaz yapıda olması gerekir. Elinize alıp sıktığınızda esneyen, yumuşak formda olan kapsüller hava sızdırır. Bu tür omega-3 takviyelerini kesinlikle almayın.
  • Alınan takviye ürününde mutlaka cıva, kurşun ve diğer ağır metalleri içermediğine ilişkin IFOS sertifikası olması çok önemlidir. Bu nedenle kullanılacak Omega-3 takviyesinin cıva, kurşun ve diğer ağır metalleri içermediğinden emin olmak için ürünün “The International Fish Oil Standarts Program – IFOS” (Uluslararası Balık Yağı Standartları’na) uygun olup olmadığına bakılması gerekmektedir.
  • Omega-3 takviyesi trigliserit formunda olmalıdır çünkü etil ester formundaki omega-3 ürünleri kullanıma uygun değildir.
  • Takviye ürünler, ülkemiz mevzuatı gereğince, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılır. Bakanlık, her ürün için ayrı bir “Takviye Edici Gıda Onay Numarası” verir. Aldığınız her ürünün etiketinde bu numaranın olup olmadığını kontrol ediniz.
  • Bazı üreticiler, Omega-3 kapsüllerinin oksidasyonunu engellemek için kapsülün içine azot gazı (Nitrojen) koymaktadır. Azot gazı ile birlikte alınan kapsüller, yağ asitlerinin yapısının ve etkinliğinin bozulmasını engeller. Takviyeleri tüketen kişilerde gaz oluşumunu da önler. Bu sebeple bu şekilde satılan ürünler kullanıma daha uygundur. (Azot, dünya atmosferinin yaklaşık %78’ini oluşturur sağlığa zararlı değildir.)
  • Satın alınan her balık yağı, omega-3 anlamına gelmez. Aldığınız takviyelerin üzerinde yazan miligram balık yağının miktarını gösterir, takviye içerisindeki aktif ve faydalı bileşenleri değil. Dikkat edilmesi gereken şey EPA ve DHA oranının yüksek olmasıdır. İçerisinde toplam 100 miligram EPA ve DHA oranı olan omega-3 takviyeleri işe yarar nitelikte değildir. Gün içerisinde alınması gereken toplam EPA ve DHA miktarı 1000 miligram civarındadır.

Omega 3 İçeren Besinler

Omega 3 Ne Zaman İçilir?

Omega 3 takviyesi ne kadar süre kullanılmalı? Türkiye’de yeteri kadar balık ve bitkisel ürün tüketimi olmadığı ve yeterli omega-3 alınamadığı için tüm yaş gruplarının kullanabileceği ve yan etkisi bulunmayan Omega 3 takviyesi kullanılabilir. Omega-3 takviyesi tok karna sabah ya da akşam alınabilir. Ancak yeterli düzeyde balık tüketen bireyler (2-3 kez/hafta) Omega-3’ü kullanmadan ve ne kadar süre kullanacakları ile ilgili mutlaka doktorları ile görüşmelidir.

Omega 3’ün alınma miktarının yaş grubuna göre dağılımı;

  • 6-120 ay: 250-500mg
  • 5-14 yaş: 500-700mg
  • 14-18 yaş: 700-900mg
  • 18 yaş ve üzeri: Minimum 900mg
Kaynaklar
  1. https://dergipark.org.tr/en/pub/alinterizbd/issue/33578
  2. http://www.egejfas.org/en/pub/issue/5016
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30212963/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7059745/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30646157/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5827911/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29616501/
  8. https://cardiab.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12933-018-0766-0
REKLAM
Share740Tweet463SendShare130Pin167

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Gizlilik Sözleşmesini kabul ediyorum.

REKLAM

En Çok Okunan Yazılar

kan ve damar temizlenmesi
Sağlık

Kan ve Damar Temizlenmesi

Yazan İlaçsız Yaşıyoruz
7 Temmuz 2020 - Updated on 18 Ağustos 2021
0

Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp-damar, böbrek ve karaciğer hastalıklarında ve...

Read more
hormon nedir? hormon düzenleyici doğal bitki ve yiyecekler

Hormon Nedir? Hormon Düzenleyici Doğal Bitki ve Yiyecekler

15 Ağustos 2021 - Updated on 23 Ağustos 2021
alerji tedavisi i̇çin kullanılacak uçucu yağlar hangileridir? uçucu yağlar alerjiyi önlemek i̇çin nasıl kullanılır?

Alerji Tedavisi İçin Kullanılacak Uçucu Yağlar Hangileridir? Uçucu Yağlar Alerjiyi Önlemek İçin Nasıl Kullanılır?

29 Ekim 2021 - Updated on 25 Nisan 2022
çay i̇çerken dikkat! çayın i̇çerisinde plastik maddeler tespit edildi

Çayın İçerisinde Bulunan Plastik Maddeler ve Zararları

2 Ağustos 2021 - Updated on 19 Temmuz 2022
Daha fazla yükle

Editörün Seçtikleri

kapya biberin faydaları nelerdir?

Kapya Biberin Faydaları Nelerdir?🥕

16 Temmuz 2021 - Updated on 23 Kasım 2022
et benleri için 5 uçucu yağ

Et Benleri için 5 Uçucu Yağ

16 Mayıs 2023
susam tohumu nedir?

Susam Tohumu Faydaları Nelerdir?

12 Ocak 2023 - Updated on 14 Ocak 2023
civanperçemi ne i̇şe yarar?

Civanperçemi Ne İşe Yarar?

11 Ağustos 2021 - Updated on 10 Nisan 2023
Daha fazla yükle
REKLAM

Diyetler

haşimato diyeti nasıl yapılır

Haşimato Diyeti Nasıl Yapılır?

5 Haziran 2023
hızlı kilo verme yolları nelerdir? hızlı kilo verdiren diyetler

Hızlı Kilo Verme Yolları Nelerdir? Hızlı Kilo Verdiren Diyetler

5 Eylül 2021 - Updated on 15 Mayıs 2022
aralıklı oruç (i̇ntermittent fasting) diyeti

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir? IF Diyeti Nasıl Yapılır?

8 Şubat 2021 - Updated on 15 Mart 2022
a kan grubu diyeti nasıl yapılır?

A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?🩸

8 Temmuz 2021 - Updated on 24 Aralık 2021
Daha fazla yükle
REKLAM

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • İLAÇSIZ YAŞIYORUZ AYDINLATMA METNİ
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • İLAÇSIZ YAŞIYORUZ ÜYELİK SÖZLEŞMESİ
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim

Güncellenen İçerikler

haşimato diyeti nasıl yapılır

Haşimato Diyeti Nasıl Yapılır?

5 Haziran 2023
piyore nedir doğal yollarla nasıl tedavi edilir

Piyore Nedir? Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?

27 Mayıs 2023 - Updated on 5 Haziran 2023
yaban mersininin kanıtlanmış 10 sağlık faydası

Yaban Mersininin Kanıtlanmış 10 Sağlık Faydası

4 Haziran 2023
mikrodalga fırınlar güvenli midir yiyecekler nasıl etkilenir

Mikrodalga Fırınlar Güvenli midir? Yiyecekler Nasıl Etkilenir?

29 Mart 2023 - Updated on 4 Haziran 2023

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.

No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışveriş

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - İlaçsız Market.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra
Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.