Reklam
DiyetlerSağlık

Ücretsiz Eliminasyon Diyeti!🍏En Etkili Örnek Diyet Listesi

Reklam

Neler Okuyacaksınız -->

Eliminasyon diyeti, gıda hassasiyeti veya gıda alerjinizi bulmanız için belirli gıdalardan kaçarak vücudunuzun verdiği tepkiyi ölçmek için yapılan tamamen sağlık temelli diyettir. Eliminasyon diyeti, gıdalara karşı oluşan hassasiyetinizi bulmaya yardımcı olur. Hassas olduğunuz gıdaların oluşturduğu semptomları, keşfetmenin bilimsel temelli yolu eliminasyon diyetidir. Eliminasyon diyeti, bilinmeyen gıda hassasiyetlerinizi keşfetmenize yardımcı olur. Eliminasyon diyeti sonuçlarına göre gıdalarınızı optimize ederek sağlığınızı büyük ölçüde düzeltebilir hatta hastalığı geri çevirebilirsiniz.

Eliminasyon diyeti, bilinmeyen gıda hassasiyetlerinizi keşfetmenize yardımcı olur. {1*}

Reklam

Bir anda ortaya çıkan,

  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Sürekli ishal/kabızlık
  • Şişkinlik
  • Egzama
  • Ürtiker
  • Akne
  • Eklem ağrısı
  • Beyin sisi
  • Sindirim sorunları gibi nedeni belli olmayan gizemli semptomlar yaşıyor musunuz?

Gıda alerjim var! Sorun neden oluyor? Hiçbir yerde çözüm bulamıyorum! Diyorsanız, Eliminasyon diyeti ihtiyacınız olan bir diyettir.

Eliminasyon Diyeti! 🍏 En Etkili Örnek Diyet Listesi Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Gıda hassasiyeti bir gıda alerjisi değildir. Gıda alerjileri, şiddetli ve sıklıkla ani bir bağışıklık tepkisini tetikleyerek aşırı ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir reaksiyona yol açar. Alerjik reaksiyonlar, kurdeşen, mide krampları, solunum bozukluğu ve kalp atış hızınızdaki değişiklikleri içerebilir.

Gıda alerjilerinin aksine, gıda hassasiyetleri çok daha az belirgindir ve teşhis edilmesi daha zordur. Gıda hassasiyetleri, tetikleyici bir yiyecek yedikten 72 saat sonraya kadar ortaya çıkabilen gecikmiş bir bağışıklık tepkisine neden olabilir. Bu, mevcut semptomunuzun iki veya üç gün önce yediğiniz bir şeyin sonucu olabileceği anlamına gelir! Devam eden semptomlar, düzenli olarak veya hatta günlük olarak yediğiniz bir gıda maddesine duyarlılık nedeniyle meydana gelebilir. Asla şüphelenmeyeceğiniz en sevdiğiniz yiyecekler, sağlık sorunlarınızın temel nedeni olabilir.

Reklam

Sağlıklı herhangi bir diyet yapıyor olsanız bile, sorun çıkaran gıdaları o diyette tükettiğiniz sürece inflamasyondan kurtulmanız zor ve zaman kaybıdır.

Eliminasyon Diyeti Nedir?

Eliminasyon diyeti, bazı gıdaları kısa bir süre yemeyerek metabolizmayı sıfırlayan bir diyettir. Eliminasyon diyetiyle, hassas olduğunuz gıdaları öğrenir, hastalıktan kurtulabilirsiniz. Kronikleşmiş inflamatuar hastalıklar da çok etkili sonuçları vardır. Fonksiyonel tıbbın temelini oluşturan özel bir diyettir.

Benim Ankilozan Spondilit rahatsızlığım için uyguladığım diyet bu diyettir yani Otoimmün eliminasyon diyeti denen sorunun ne olduğunu daha rahat bulmanıza yarayan diyettir. Evet biraz zordur fakat Otoimmün eliminasyon diyeti gerçekten çok başarılıdır.

Eliminasyon diyeti, belirli yiyecekleri kısa bir süre için beslenmenizden çıkarmayı ve daha sonra, hangi yiyeceklere duyarlı olduğunuzu belirlemeye yardımcı olmak için vücudunuzun reaksiyonlarını ve semptomlarını izleyerek bu yiyecekleri tek tek yeniden tanıtmayı içerir.

Eliminasyon diyeti ile gıda alerjilerinizi ve gıda hassasiyetlerinizi öğrenirsiniz. Gıda hassasiyeti ne demek? Gıda alerjisi ne demek? Bunları cevaplayalım.

Reklam

Gıda Alerjileri ve Gıda Hassasiyeti Nedir?

Gıda hassasiyetleri çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Bazen bu semptomlar rastgele olabilir ve bunları açıklayacak hastane teşhisiniz olmayabilir. Yine de bu semptomların çoğu, bir otoimmün durumla veya başka bir sağlık problemiyle ilişkili olabilir. {2*}

Amerikan Alerji Astım ve İmmünoloji Akademisine göre: “Bir kişi belirli bir yiyeceği sindirmekte güçlük çektiğinde gıda intoleransı veya gıda hassasiyeti ortaya çıkar.”

Gıda alerjileri, kurdeşen, mide krampları, solunum bozukluğu ve kalp atış hızınızdaki değişikliklerin yaşandığı sorunlardır. Yani gıda alerjileri yemeği yediğinizde anlık oluşur. {3*}

Gıda hassasiyeti, bağışıklık sistemini içeren gıda alerjilerinden farklı olarak, bağırsağın belirli yiyeceklere ve bileşenlere zayıf tepki verdiğinde ortaya çıkar.

Gıda hassasiyetleri, bir gıda yedikten 72 saat sonraya kadar ortaya çıkan semptomlardır. Sinsidir ve teşhis edilmesi çok zordur. {4*}

Bu semptomlar, iki veya üç gün önce yediğiniz bir şeyin sonucu olabileceği anlamına gelir!

Sürekli yaşanan semptomlar, düzenli olarak veya günlük olarak yediğiniz gıda olabilir. Herhangi bir gıda maddesine duyarlılık nedeniyle meydana gelebilir.  Asla şüphelenmeyeceğiniz en sevdiğiniz yiyecekler, sağlık sorunlarınızın temel nedeni olabilir. Gıda hassasiyetlerinde yaygın olarak şu belirtiler görülür:

  • Gıda hassasiyeti belirtileri
  • Açıklanamayan kilo alımı veya kaybı
  • Anksiyete, depresyon veya diğer ruh hali sorunları
  • Asit reflü
  • Baş ağrısı veya migren
  • Beyin sisi ve konsantre olma zorluğu
  • Egzama, kızarıklıklar ve cilt tahrişi
  • Eklem ağrısı
  • İshal
  • Kabızlık
  • Karın ağrıları
  • Şişkinlik
  • Yorgunluk
  • Çocuklarda DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) ve davranış sorunları
Kronik Ağrı Sendromu Ve Doğal Tedavi Yöntemleri İçin Tıklayın.

Bu tepkiler genellikle birkaç şekilde ortaya çıkar:

  • İltihaplanma: Bazı yiyecekler bağırsak dokularını tahriş ederek vücutta semptomlara yol açar. Örneğin, kırmızı şarapta doğal olarak bulunan aminler kan damarlarını genişletebilir ve bazı insanlarda migreni tetikleyebilir.
  • Hazımsızlık: Sindirim sistemi belirli yiyecekleri düzgün şekilde parçalayamaz. Örneğin, laktoz intoleransını duymuşsunuzdur. Bazı insanların bağırsakları, süt ürünlerinde bulunan bir şeker olan laktozu sindirmek için yeterli laktaz enzimi üretmez. Sonuç: gaz, şişkinlik ve ishaldir.

Eliminasyon Diyeti Faydaları

Eliminasyon diyetinde, gıdalarınızı değiştirdiğinizde, sonuçları analiz edersiniz. Baş ağrınız belli bir gıda çıktıktan sonra gittiyse fakat çikolata yediğinizde geldiyse, bu sizin için önemli bir ipucudur. Eliminasyon diyeti olmadan, yalnızca nedenleri ve etkilerini tahmin edebilirsiniz.

Öğle yemeğinde yediğiniz soğan yüzünden şişkin misiniz? Yoksa yemek üzerine yediğiniz meyveden miydi? Yoksa çok hızlı yemek yemek gibi gıda dışı bir şeyden kaynaklanan şişkinlik mi?

Semptomlar bağırsağın dışında ortaya çıktığında durum daha da karışır. Akşam yemeğini fazla kaçırdığınız için mi migrenle uyandın? Yoksa susuz mu kaldın? Ya da belki iyi uyumadın? Benzer şekilde, deri döküntüsü yediğiniz bir şeyden mi kaynaklanıyordu yoksa parfüm, deterjan veya başka bir tahriş edici maddeyle temastan mı kaynaklanıyordu?

Belirtiler olmadan az miktarda belirli yiyecekleri yiyebilirsiniz. Örneğin, bir kare çikolata sorun yaratmayabilir, ama 4-5 kare yediğinizde, vücudunuz isyan ediyordur.

Belirtiler gecikir! Biraz kırmızı biber yedin ve kendini iyi hissediyorsun fakat günler sonra eklemleriniz ağrıyor ve şişmiştir. Eliminasyon diyeti, bu tür sorunların gerçek kaynağını kesin olarak belirlemenize yardımcı olur. Eliminasyon diyetini faydaları ise şunlardır:

Gıda Alerjilerini ve Gıda Hassasiyetlerini

Genel olarak sağlıklı bir gıda yerken bile devam eden sindirim sorunları yaşamak çok yaygındır. Neden? Çünkü büyük bir etki yaratmak için gereken tek şey bir veya iki tanımlanmamış gıda alerjenidir.

Journal of Allergy and Clinical Immunology’de 2014 yılında yapılan araştırmada: “Eozinofilik özofajitli (ağırlıklı olarak gıda alerjileriyle tetiklenen bir özofagus hastalığı) 52 hastaya, eliminasyon programı uygulandı. Çalışma sırasında hastalar altı aylık bir süre boyunca dört ana alerjen gıda grubunu (süt ürünleri, buğday, yumurta ve baklagiller) kesip çıkardılar.

Hastaların %65-85’inde, bozukluğa neden olan 1 veya 2 besin vardı. Süt, 11 hastada (%50’si), 8 hastada (%36) yumurta, 7 hastada (%31) buğday 4 hastada (%18) baklagillerde majör alerjen olarak belirlendi. {5*}

Hastaların bu tür gıdalara alerjileri olduğu konusunda hiçbir fikirleri olmadığı için, alerjenler tespit edilene kadar geçmiş tedavi yöntemlerine yanıt vermemişler. Sonuç olarak, belirli alerjenler uzun vadede çıkarıldığında iyileşmeler ve rahatlama yaşamışlar. Bazı alerjik yiyeceklerin uzaklaştırılması, gıda alerjilerinin doğal tedavisi için en sağlam ve en etkili adımdır.

IBS

Kansas Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından 2006 yılında yürütülen bir çalışmada; “İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan 20 hastaya eliminasyon diyeti uygulandığında, hastaların %100’ü sindirim semptomlarında önemli gelişmeler yaşadı. {6*}

Eliminasyon diyetleri, hastaların yiyecek ve yapılan test sonuçlarına dayanıyordu. Altı ay boyunca eliminasyon diyetine kaldıktan ve ayrıca probiyotikler aldıktan sonra, hastalar yeniden değerlendirildi ve her biri bağırsak hareketlerinde ve IBS semptomlarının kontrolünde iyileşmeler bildirdi. Araştırmacılar ayrıca, hastaların yüzde 100’ünün bağırsak florasında bulunan yararlı bakteri düzeylerinin arttığını bulmuşlardır.

Geçirgen Bağırsak

Geçirgen bağırsak sendromu, alerjik reaksiyonların, otoimmün hastalığın ve vücut genelinde iltihaplanmanın altında yatan nedendir. Geçirgen bağırsak, sindirim sisteminin astarı, belirli maddelerin kan dolaşımına geçerek sisteminize zarar vermesine izin veren küçük delikler geliştirdiğinde ortaya çıkar. {7*}

Geçirgen bağırsak, Chron ve ülseratif kolit gibi otoimmün hastalıklara büyük katkıda bulunur. Geçirgen bağırsak gelişimi, çinko, demir ve B12 vitamini de dahil olmak üzere hayati minerallerin ve besin maddelerinin emilim bozukluğuna neden olabilir.

Geçirgen bağırsağın genellikle gluten intoleransından kaynaklandığına inanılır, fakat aynı zamanda bir dizi başka gıda alerjisi ve duyarlılığından da kaynaklanabilir.

Egzama ve Akne

Egzama ve akne gibi cilt sorunlarının teşhis edilmemiş gıda alerjileriyle ilişkili olduğuna dair güçlü kanıtlar mevcuttur.

Roma’daki Özel Tıp Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, yetişkinlerdeki egzama semptomları ile gıda alerjenleri arasında güçlü bir ilişki buldu. Egzamalı 15 yetişkin eliminasyon diyeti yaptı, bunlardan 14’ü ciltle ilgili semptomlarda önemli gelişmeler yaşadı.

Fındık, domates, süt, yumurta ve tahıl taneleri en yaygın alerjenlerdi ve 15 hastadan 6 kişinin bu gıdalardan en az birine alerjisi gözlemlendi. Diğer 8 hastanın en az bir gıda intoleransı olduğundan şüphelenildi, bu da hastaların % 93’ünün tüm yiyecekler elimine edilince iyileşmesine neden oldu.

Nohut Ununun Cilt Ve Saç İçin Faydaları İçin Tıklayın.

DEHB ve Otizm

Gluten ve pastörize süt ürünleri gibi yaygın gıda alerjenlerinde bulunan proteinlerin bağırsak geçirgenliğine neden olabileceğinden, DEHB ve otizm gelişme riskini artırabilir. Bu gıdalar, bağırsaktan sızdığında ve daha sonra kan dolaşımı içine girdiğinde, bazen beyinde opioid bir ilaç gibi hareket eder. Gluten ve süt ürünlerinde bulunan proteinler, kan dolaşımına girdikten sonra, iltihabı tetikleyen çok sayıda bağışıklık hücresiyle temas ederler.

Çinko, selenyum, demir ve omega-3 yağ asitlerindeki eksikliklere ek olarak yüksek şeker alımı da DEHB semptomlarını kötüleştirir. Southampton Üniversitesi Gelişimsel Beyin Davranışı Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, DEHB olan çocuklarda üç farklı diyetin etkilerini analiz ettiklerinde, kısıtlayıcı eliminasyon diyetinin, semptomları azaltmada faydalı olduğunu gördüler. {8*}

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda diyet faktörünün rolü: Diyetlerde şeker azaltıldığında, katkı maddeleri ve koruyucular çıkarıldığında ve Omega3 takviyeleri verildiğinde, çocuklarda DEHB semptomlarının daha düşük olduğu sonucuna varıldı. {9*}

Migren ve Baş Ağrısı

Eliminasyon diyeti, migren ve baş ağrısı çeken hastalar için etkili ve ucuz bir tedavi stratejisidir.

21 hasta, IgG antikor testinin bir parçası olarak tanımlanan yaygın alerjenleri ortadan kaldırarak, eliminasyon diyetine girdi. Hastaların çoğu, diyete ilk başladıkları zamana kıyasla semptomlarda önemli iyileşmeler yaşadı. Eliminasyon diyetini takiben, hastalar aylık olarak yaşadıkları migren ataklarının sayısında, atak sürelerinde ve ağrı şiddetinde önemli farklılıklar bildirdiler. {10*}

Gıda (intolerans) Hassasiyeti Testi Varken Neden Eliminasyon Diyeti Yapılır?

Kan vermek ve sonucu beklemek eliminasyon diyetinden daha kolaydır. Fakat bu testlerin %100 doğruluğu yoktur. Geçmişte bir doktorun muayenehanesinde gıda alerjisi testi yaptırmış olsanız bile, halen bir şeyleri kaçırıyor olabilirsiniz çünkü alerji testlerinin, gerçek alerji olmayan ancak yine de neden olabilen temel gıda hassasiyetleri için olumsuz sonuçlar göstermesi yaygındır.

Vücudunuz hangi gıdanın size uygun olduğunu daha iyi bilir. Eliminasyon diyeti, size çok sayıda uzun vadeli sağlık yararı sağlayabilir. İsterseniz kan testi ile birlikte eliminasyon diyeti de yapabilirsiniz. Ne kadar bilgi o kadar güç demektir. IgG testinin söylediği ne olursa olsun belirli bir gıdayı elediğinizde daha iyi hissediyorsanız, vücudunuzu muhakkak dinleyin ve uygulayın.

Eliminasyon Diyeti Hangi Semptomlarda İşe Yarar?

Giderek artan bilimsel çalışmalar, gıda hassasiyetlerinin çok çeşitli istenmeyen semptomlara yol açabileceğini göstermektedir. Eliminasyon diyetinin temelinde semptomlara yol açan gıdaları beslenmeden çıkarmak vardır. Bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış gıda hassasiyetine bağlı sorunları ortadan kaldırmak için yapılan eliminasyon diyetinde özellikle aşağıdaki gıda hassasiyetine bağlı sorunlar ve birçok sorun tedavi edilebilmektedir. {11*} {12*}

  • Dikkat Eksikliği Bozukluğu – Dikkat Eksikliği ve Hiperaktive Bozukluğu
  • Gaz
  • Şişkinlik
  • Bilinç bulanıklığı
  • Duygu durum bozukluğu
  • Depresyon
  • İshal
  • Kronik yorgunluk {13*}
  • Baş ağrısı {14*}
  • Obezite {15*} 
  • Fibromiyalji Ağrıları {16*}
  • Eklem Ağrıları
  • Cilt Döküntüleri
  • Karın ağrıları
  • Ve daha fazlası.

İnanılmaz değil mi? Bütün sorunlarımızın temeli neredeyse aynı gibi. Peki, yiyecek hassasiyetleri mide ve bağırsak sorunuysa, rahatsızlıklarımız, ciltte (kızarıklıklar), beyinde (baş ağrıları) veya eklemlerde (ağrı) nasıl ortaya çıkıyor?

 

İşte nedeni! Gastrointestinal (GI) sistemimiz, yiyecekleri sindirmekten ve emmekten çok daha fazlasını yapar. Gastrointestinal (GI) kanalının ayrıca bağımsız çalışan sinir sistemi (diğer adıyla enterik sinir sistemi) vardır.

Bu nedenle, GI yolu nörotransmiterler, hormonlar, kimyasal haberciler, enzimler ve bakteriler açısından zengindir. Aslında, vücudunuzun, tüm bağışıklık sisteminin %70’ine bile ev sahipliği yapıyor!

Gıda hassasiyetleri, sindirim sisteminin birçok sorununa, (mikrobiyal dengesizlikler, hareketlilik sorunları, detoksifikasyon anormallikleri ve bağırsak geçirgenliği) doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunabilir. Bu da, bağırsaktaki sorunların neden, migren, kronik ağrı, egzama, diğer kızarıklıklar, diğer birçok semptom ve sağlık probleminin yanı sıra beyin sisi gibi vücudun her yerinde ortaya çıkabileceğini açıklar. Bu nedenle, gıda hassasiyetlerine bağlı sorunlarınız için, birkaç hafta boyunca eliminasyon diyeti yapmanın, şimdiye kadar yapacağınız en derin diyet değişikliği olabileceği mantıklı geliyor.

Eliminasyon Diyeti Hangi Hastalıklar için Yapılır?

Eliminasyon Diyeti, kronik, inflamatuar ve otoimmün hastalıklar da yapılır. Aşağıdaki hastalıklar eliminasyon diyeti için çok başarılıdır. Eliminasyon diyetinin başarılı olduğu hastalıklar şunlardır:

  • Ankilozan spondilit
  • Baş Ağrısı
  • Böbrek Taşları
  • Candida (Aşırı Bakteri Çoğalması)
  • Depresyon
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktive Bozukluğu (DEHB ve DEB) {17*}
  • Egzama
  • Fibromiyalji
  • Gastrit
  • Gaz
  • Geçirgen Bağırsak
  • Haşimoto
  • İshal
  • İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) {18*}
  • Kronik Kabızlık
  • Kronik Yorgunluk
  • Kalp Ritm Bozukluğu
  • Migren {19*}
  • Reflü
  • Romatoid Artrit
  • Safra Kesesi Taşları
  • Sedef
  • Sibo (İnce Bağırsakta Aşırı Bakteri Çoğalması)
  • Şişkinlik
  • Tip 2 Diyabet
  • Uykusuzluk
  • baş dönmesi
  • Vitiligo

Eliminasyon Diyetini Kimler Yapmalı?

Çoğu sağlık uzmanı tarafından, herkesin hayatında en az bir kez hatta yapabiliyorsa yılda 2 kez eliminasyon diyeti yapması önerilir. Çünkü birçok insan, onlarsız yaşamanın nasıl bir şey olduğunu deneyimleyene kadar semptomlarının olduğunu fark etmez.

Örneğin, sık sık baş ağrısı ya da sivilce çıkması yaşadığınızı düşünebilirsiniz, ancak bir eliminasyon diyeti yaptıktan sonra, yediğiniz yiyeceklerde değişiklik yaptığınızda bu semptomların düzeldiğini fark edebilirsiniz.

Eliminasyon Diyetinin Faydaları

Eliminasyon herkes için faydalıdır, özellikle aşağıdaki sorunları olan kişilerin mutlaka yapması tavsiye edilir.

  • Otoimmün hastalık veya metabolik sendromla mücadele eden herkes
  • İltihaptan kaynaklanan vücut ağrıları ve sancıları olan kişiler
  • Cilt tahrişi, lekeleri ve kızarıklıkları olanlar
  • Sağlıklı beslenmesine rağmen enerji seviyesi düşük olan herkes
  • Halen semptomları ve bilinen gıda alerjisi olan herkes (çoğu zaman gluten gibi bir alerji türü, süt ürünleri gibi diğer hassasiyet türleriyle bağlantılı olabilir)

Eliminasyon Diyeti Neye İyi Gelir?

Alerjileri ve hassasiyetleri belirlemek ve ortadan kaldırmak, genel sağlık için hayati önem taşır. Devam eden, tanımlanamayan bir duyarlılıkla mücadele ettiğinizde, vücudunuz sürekli olarak çeşitli şekillerde zarar verebilecek iltihaplı yanıtlar gönderir.

Gıda duyarlılıkları ve alerjilerde, sıklıkla aşağıdaki semptomlar görülür:

  • Adrenal yorgunluk
  • Artrit
  • Artrit kaynaklı kas ve eklem ağrısı
  • Astım
  • Ateroskleroz (kalp hastalığının habercisi olan arterlerin sertleşmesi)
  • Besin eksiklikleri
  • Böbrek ve safra kesesi sorunları
  • DEHB gibi öğrenme güçlükleri
  • Depresyon ve anksiyete dahil duygu durum bozuklukları
  • Egzama, kurdeşen ve sivilce gibi cilt alevlenmeleri
  • Kilo alımı ve obezite
  • Kronik yorgunluk
  • Migren baş ağrıları
  • Otoimmün bozukluklar
  • Parkinson ve demans dahil bilişsel gerileme ve nörodejeneratif hastalıklar
  • Uykusuzluk / Aşırı Uyuma

Alternatif ve Tamamlayıcı Terapiler’de yayınlanan 2019 raporuna göre, çok semptomatik 50 yaşındaki bir kadın 9 hafta boyunca eliminasyon diyetiyle, semptomlarda azalma ve besin alımında iyileşme yaşadı. Araştırmacılar, bu sorunlu yiyeceklerin ortadan kaldırılmasının bağışıklık sistemi üzerindeki yükü hafiflettiğini ve vücudun onarılmasına ve iyileşmesine izin verdiğini öne sürüyor. {20*}

Alerjik reaksiyonlar, aşağıdaki semptomları içerebilir:

  • Baş dönmesi veya baygınlık hissi
  • Boğaz sorunları, yutma güçlüğü
  • Hırıltı
  • Konuşma veya nefes alma yeteneğini etkileyen dilin şişmesi
  • Kurdeşen
  • Kusma ve / veya mide krampları
  • Nefes darlığı
  • Soluk veya mavi cilt rengi
  • Tekrarlayan öksürük
  • Zayıf nabız

Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır?

Eliminasyon diyeti iki bölümden oluşur. Bu aşamalar doğru sırayla yapılması çok önemlidir.

  • Elimine aşaması
  • Yeniden giriş aşaması

Elimine aşamasının da kendi içinde iki bölümü vardır.

1. Bölüm / Zehirli Gıdalar

Fastfood, hazır gıda, şeker, katkı malzemesi bulunan gıdalar zehirli gıdalardır. Herkes için zararlıdır. Zehirli gıdaları tüketenlerde özellikle şu rahatsızlıklar görülür:

  • Ağrı ve sızılar
  • İltihaplanmalar
  • Sindirim sorunları
  • Candida (aşırı mantar çoğalması)
  • Sibo (ince bağırsakta bakteri çoğalması)
  • Geçirgen bağırsak
  • Kronik kabızlık
  • Otoimmün hastalıklar ve birçok hastalık

Bu nedenle, zehirli gıdaları hayatınızdan tamamen çıkarmış olmalısınız. Onları yeniden tanıtmayacaksınız.

Eliminasyon Diyeti Yasaklı Zehirli Gıdalar Nelerdir?

Eliminasyon diyeti yasaklar dendiğinde aklınıza gelecek tüm sözde gıdalar yasaklılar listesindedir. Bu gıdalar hiçbir zaman yenmemesi gereken gıdalardır. {21*}

Yasaklı Gıdalar

  • Şeker
  • Alkol
  • Kafein
  • GDO’lar
  • Yapay tatlandırıcılar
  • Katkı maddeleri, koruyucular ve boyalar
  • Yüksek fruktozlu mısır şurubu
  • Trans veya hidrojene yağlar
  • Tüm işlenmiş gıdalar, abur cubur ve fast food gibi sözde gıdalar

2. Bölüm / Inflamatuar Gıdalar

İnsanların genellikle hassas olduğu, otoimmünite ve diğer sağlık sorunlarına neden olduğu bilinen gıdalardır. Hassas olabileceğiniz inflamatuar gıdaları geçici olarak çıkarıyorsunuz.

Yasaklı İnflamatuar Gıdalar

Aşağıdaki gıda türleri, tüm gıda hassasiyetlerinin yaklaşık %90’ını oluşturur. {22*}

  • Akşamgiller (Gece Gölgeleri): Patlıcan, biberler, patates, domates, (tatlı patates sorunsuz)
  • Bakliyatlar: Fasulye, nohut, mercimek, bezelye (kuru ve taze), sultani bezelye
  • Çerezler: Fındık-fıstık ezmesi vb. dahil
  • Glüten: Arpa, çavdar ya da buğday içeren her şey
  • Glütensiz tahıllar ve sözde tahıllar: Amarant, darı, yulaf, kinoa, pirinç
  • Mısır ve mısırdan yapılan her şey (mısır unu, mısır ekmeği, kırması) veya yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gıdalar
  • Süt ve Süt ürünleri: Tereyağı, kazein, peynir, süzme peynir, krema, donmuş yoğurt, sade yağ, keçi peyniri, dondurma, süt, süt ürünü içermeyen krema, peynir altı suyu proteini, yoğurt
  • Soya
  • Tohumlar, tohum yağları dahil
  • Yerfıstığı
  • Yumurta

Gluten ve süt ürünleri en çok iltihaplı besinlerdir. Özellikle otoimmün veya tiroid rahatsızlığınız varsa bunları beslenmenize geri eklemeyin! Hassas olabileceğinden şüphelendiğin diğer yiyecekleri de çıkarabilirsiniz. Örneğin, Avokado veya kivi semptomlarınızı etkiliyorsa, bunları şimdilik tüketmeyin. Şüpheli gıdalar listenize kaydedin. Elimine aşamasında bu yiyecekleri yemeyi tamamen bırakacaksınız. Bu beslenmeye bağlı kalmalı, bu yiyecekleri tüketmemelisiniz.

Glüten veya mayalı bir parça ekmek, küçük bir yudum süt veya bir dilim domates bile gıda hassasiyeti yapabilir. Semptomlar oluşturan bağışıklık tepkisi başlatabilir. Diyet, yalnızca bu gıdalardan %100 uzak durursanız işe yarar.

Eliminasyonda her şey yasak mı? Eliminasyonda ne yiyebilirim? Elimine diyetinde ne yenir?

Eliminasyon Diyetinde Bazı Gıdalar Neden Yasak?

Elimine aşamasında, tüm zehirli ve İnflamatuar yiyecekleri, gıda hassasiyetlerinin yaygın suçlularını ve vücudunuzun iyi tolere edemeyeceğinden şüphelendiğiniz tüm yiyecekleri çıkaracaksınız. Şüphe duyduğunuzda, çıkarın ve daha iyi hissedip hissetmediğinize bakın.

Neden bu yiyecekler? Maryland Üniversitesi’nden bir grup araştırmacıya göre, yalnızca ABD’de 1,5 milyondan fazla insan gluten duyarlılığından muzdarip. İnsanların büyük bir kısmı, gluten alerjisi, tahammülsüzlük veya duyarlılıktan kaynaklanan bir tür olumsuz İnflamatuar yanıtla glutene tepki gösterir.

Süt alerjisi de yaygındır çünkü standart süt pastörizasyonu alerjiye neden olabilecek gerekli enzimleri yok eder. Birçok büyük baş hayvanların sütü, hem gıda hem de mevsimsel alerjiler için ortak bir tetikleyici olan beta kazein A1 olarak bilinen bir tür protein içerir.

Soya ve mısırı neden keselim? Soya ve mısır dünyadaki en büyük iki GDO ürünüdür. Mısır ve soya ürünlerinin yaklaşık yüzde 90’ından daha fazlası, genetiği değiştirilmiş tohumların türevleridir. Yer fıstığı ve turunçgiller de genellikle alerjik reaksiyonlara neden olur.

Bu arada, birçok çalışma, soya gibi yaygın bir alerjene alerjiniz veya duyarlı olduğunuzda, yer fıstığı gibi bir başkasına da alerjiniz olma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni, yaygın alerjen gıdalardaki protein parçacıklarının birbirine çok benzemesi ve benzer iltihaplı reaksiyonlara neden olmasıdır. {23*}

Hidrojen yağlar vücutta kronik iltihaplanma yaratır ve hastalığa neden olabilir. Öte yandan, iyi yağlar hormon üretimi, kilo kaybı, hücresel iyileşme ve anti enflamasyon için gereklidir.

Şeker, önemsiz miktarda vitamin ve mineral sunan bir anti-besin maddesidir, ayrıca iltihaplanmayı ve düşük enerjiyi teşvik eden yüksek glikoz ve insülin seviyelerine neden olur.

Kırmızı şarap veya gluten içeren biralar gibi bazı alkoller, alerjik reaksiyonlar ve sindirim semptomları oluşturabilir. Ama yapmasalar bile, vücudun kendi kendini detoksifiye etmesine yardımcı olmak için tüm alkolü ortadan kaldırmak en iyisidir. Alkol, bağırsaktaki maya ve zararlı bakteri büyümesini artırabilir, enerji seviyelerini düşürebilir, ruh halinizi bozabilir ve yalnızca sağlıkla ilgili mevcut sorunları karmaşıklaştırabilir.

Eliminasyon Diyetinde Ne Yenir?

Sizler için Eliminasyon diyeti listesi hazırladık. Otoimmün hastalıklarda en etkili eliminasyon diyeti listesidir. Çünkü otoimmün tepkimeyi harekete geçirecek bütün şüpheli gıdalar çıkarılmıştır.

Eliminasyon Diyeti Örnek Liste

Etler

Et seçiminizi yaparken, doğal beslenmiş hayvanlardan seçmeniz önemlidir. Mümkünse mera hayvanı veya organik sertifikalı etler tüketin.

  • Av hayvanları
  • Çiftlikte yetişmiş kümes hayvanları (tavuk, ördek, hindi) Organik
  • Dana eti Organik
  • Sığır eti Organik
  • Kuzu eti – Oğlak eti Organik
  • Doğal avlanmış taze balık (alabalık, somon, morina, pisibalığı,kömür balığı, dilbalığı)

Sebzeler

Sebze seçiminizi organik sertifikalı, ilaçsız ve suni gübre kullanılmamış gıdalardan seçmelisiniz.

  • Bamya
  • Brokoli (bebek ve çiçek brokoli dahil)
  • Brüksel lahanası
  • Çin Lahanası
  • Enginar
  • Frenk soğanı
  • Havuç
  • Ispanak (tüm yeşil yapraklı sebzeler)
  • Kabak (sakız kabağı, balkabağı, spagetti kabağı)
  • Karalahana
  • Karnabahar
  • Kereviz
  • Kuşkonmaz
  • Lahana
  • Mantar
  • Marul
  • Kırmızı Pancar
  • Pırasa
  • Salatalık
  • Soğan
  • Tatlı kabak
  • Tatlı patates
  • Yabani havuç
  • Zeytin

Yağlar

Diyette yağ seçiminiz, organik sertifikalı, soğuk sıkım ve doğal olmalı.

  • Avokado yağı
  • Çörekotu yağı
  • Hindistancevizi yağı
  • Üzüm çekirdeği yağı
  • Zeytinyağı

Meyveler

Beslenmenizde meyve seçiminiz mutlaka, organik sertifikalı, ilaçsız ve suni gübresiz olmasına dikkat ediniz.

  • Ahududu/frambuaz
  • Armut
  • Avokado
  • Böğürtlen
  • Çilek
  • Elma
  • Greyfurt
  • Hindistancevizi
  • Hurma
  • İncir
  • Kavun
  • Karpuz
  • Kayısı
  • Kızılcık
  • Kiraz/Vişne
  • Kivi
  • Kumkuat
  • Limon
  • Mandalina
  • Mango
  • Misket limonu
  • Muz (Yerli)
  • Şeftali
  • Portakal
  • Şeftali
  • Üzüm
  • Yabanmersini

Bitki, Baharat, Tohumlar ve Çeşniler

Güvendiğiniz satıcılardan mümkünse organik sertifikalı ürünler kullanmaya özen gösterin. Baharat olarak satılan karışımları kullanmayın, bunlar glüten ve katkı maddesi içerebilir.

  • Biberiye
  • Çörek otu
  • Defne yaprağı
  • Deniz tuzu, Kaya tuzu
  • Dereotu
  • Elma sirkesi
  • Fesleğen
  • Güveyotu
  • Hardal
  • Isırgan otu
  • Kakao (yüzde 100)
  • Karabiber
  • Karahindiba
  • Karanfil
  • Keçiboynuzu
  • Kekik
  • Kimyon
  • Kişniş
  • Maydanoz
  • Mercan köşk
  • küçük hindistan cevizi
  • Sarmısak
  • Tarçın
  • Tarhun otu (Ejder Otu)
  • Zencefil
  • Zerdeçal

Elimine Edilen Yasak ve Zararlı Çeşniler Baharatlar

Diyetinizi uygularken kullanmamanız gereken baharat çeşitleri ise şunlardır:

  • Barbekü sosu
  • Ketçap
  • Kırmızı acı biber (karabiberde sorun yok)
  • Kırmızı pul biber
  • Kırmızı biber
  • Soya sosu
  • Tamari (glutensiz soya sosu)
  • Tatlı-ekşi sos
  • teriyaki sos

Eliminasyon Diyetinde Ne İçilir?🍶🍵☕

Diyette tadını çıkarabileceğiniz birçok içecek mevcuttur. Bunları sıralarsak:

  • Ev yapımı meyve ve sebze suları
  • Su (kaynak suyu, maden suyu, maden sodası)
  • Çaylar (kafeinsiz bitki çayı, ihtiyaç halinde günlük 1-2 bardak yeşil çay)

Diyetle Neler Değişecek?

Eliminasyon diyeti yapanlardan toplanan verilere göre eliminasyon diyetinin 1. haftasından sonra bir takım iyi yönde değişiklikler başlamaktadır. Eliminasyon diyeti yaparken aşağıdaki değişimleri fark edebilirsiniz:

  • Cilt problemlerinin (akne, egzema, döküntü) ortadan kalkması
  • Daha az eklem ve kas ağrısı
  • Düzenli bağırsak hareketleri
  • Enerjinin artması
  • Kilo verme
  • Konsantrasyonun, zihinsel odaklanmanın, netliğin artması
  • Sindirimin iyileşmesi
  • Uykuların iyileşmesi
  • Vücutta su tutulumunun azalması

Bu şikayetlerin bazıları yoksunluk sonucu ortaya çıkar. Bol miktarda tatlı ve nişastalı gıda yemeye, bol bol kafeinli içecek içmeye ve unlu mamüller tüketmeye alışkınsanız, bu sağlıksız ve uyarıcı gıdaları hayatınızdan çıkardığınızda enerji ve odaklanmanızda düşüş hissedebilirsiniz.

Şikayetleriniz ayrıca aşırı mantar çoğalmasının ve aç bıraktığınız bakterilerin açlık sancılarıdır, buna dayanmak için biraz sabretmeniz gerekir.

Bazı şikayetlerinizin bir diğer nedeni, detoks yapıyor yani vücuttan toksinleri temizliyor olmanızdır. Kendinizi toksinlerden temizlemeniz sonunda çok daha iyi hissetmenizi sağlayacak ancak bu toksinler bedeninizden çıkarken şikayetlere neden olabilir. Bu şikayetler bedeninizin toksin ve inflamatuar gıdalardan temizlenmesinin işaretidir. Sabırla bekleyin sağlıklı günleriniz geri gelecek.

Bu sistemde ilk bir hafta içinde daha iyi hissetmeye başlama ihtimaliniz yüksek, belki de uzun zamandır hiç olmadığınız kadar iyi hissedeceksiniz. 21 günün sonunda sindirim sisteminizde, enerjinizde, ruh halinizde, beyin işlevinizde ve hatta daha temiz bir cilt, daha sağlıklı saçlar ve belki biraz kilo kaybıyla görünüşünüzde kayda değer bir iyileşme fark edeceksiniz. Daha iyi uyuyacaksınız, varsa ağrılarınız hafifleyecek ve inflamasyonunuzun yatışıp sisteminizin dengeye dönmesiyle birlikte büyük rahatlama hissedeceksiniz.

Programa bir hafta sonu ya da boş olduğunuz günlerde başlamanızın faydası olabilir, uyum sağlamada sıkıntı yaşayacak olursanız fazladan zamanınız olur. Ayrıca bol bol su için. 1,5-2 lt. su içmek, yoksunluktan kaynaklanan baş ağrılarının hafiflemesine ve sisteminize yayılan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Eliminasyon Diyeti Bitiminde Gıdalar Tekrar Nasıl Yenir?

Eleme aşamasından sonra, bir kez daha çıkardığınız her yiyeceği yeniden sunmaya hazırsınız (zehirli yiyecekler hariç!). Ancak, hepsini aynı anda geri eklemeyeceksiniz.

Yeniden giriş aşaması, kişisel gıda tetikleyicilerinizi belirlemek için semptomlarınıza dikkat ederken çok yavaş ve teker teker yiyecekleri yeniden tanıtacağınız çok özel bir süreçtir.

Yeniden tanıtmak için ilk yemeğinizi seçecek ve üç gün boyunca günde üç kez yiyeceksiniz. Bu şekilde, semptomlarla sonuçlanan fark edilebilir ve kesin bir bağışıklık tepkisi olup olmadığını görmek için sisteminizi adeta körüklüyorsunuz.

Seçtiğiniz gıda, iltihaplanmaya neden oluyorsa, bir gıda duyarlılığını düşündüren bir tür bedensel reaksiyon veya semptomla sonuçlanacaktır. Bu yiyeceğin sonucunu öğrendikten sonra, yeni bir yiyeceğe yeniden başlamadan önce üç gün boyunca eleme aşamasına geri dönün.

Üç gün sonra, aynı işlemi izleyerek bir sonraki yiyeceğe geçebilirsiniz. Sadece birer birer gidin.

Sizler için özel hazırladığımız Eliminasyon Diyeti pdf dökümanını diyet pdfleri sayfamızdan indirebilirsiniz.

Eliminasyon Diyeti Sonunda Gıdalar Eklenirken Nelere Dikkat Edilir?

Gıdaları yeniden beslenmenize eklerken, hangi gıdaların bir reaksiyonu tetiklediğini görmek için vücudunuzun sinyallerine çok dikkat etmeniz önemlidir. Gıda günlüğü tutmak, yavaş yemek, çok çiğnemek, su içme kurallarına dikkat etmek ve vücudunuzla uyum içinde kalmak bu aşamada çok yararlıdır.

  • Gıdaları eklerken vücudunuzu dinleyin!
  • Her seferinde tek bir gıda deneyin.
  • Her yeniden giriş gıdasını, 3 gün boyunca, günde 3 kez yiyin.
  • Gıda günlüğü tutarak, belirtileri varsa neler olduğunu veya yok diye yazarak kaydedin.
  • Her yemekten sonra üç gün boyunca eliminasyon aşamasına geri dönün.
  • Bir reaksiyonunuz varsa, eklediğiniz gıdayı çıkarıp ve semptomsuz olana kadar eliminasyon aşamasına geri dönün.
  • Giriş yaptığınız gıdada sorun yoksa diğer gıdaları deneyene kadar onu yemeyin.
  • Yeniden giriş aşamasını tamamladıktan sonra tüm güvenli gıdaları tekrar ekleyin (herhangi bir önemli semptom fark etmemiş olsanız bile beslenmenize gluten veya süt ürünleri kesinlikle eklemeyin).

Eliminasyon Diyeti Yan Etkileri

Diyetin ilk günlerinde bazı şikayetler yaşayabilirsiniz. Bu şikayetler metabolizmanızın iyileşmeye verdiği tepkilerdir.

Bazı insanlar eliminasyon diyetinde çok çabuk inanılmaz değişim görse de diğerleri daha iyi hissetmeden önce kötü semptomlar yaşayabilirler. Bunun nedeni: Eliminasyon diyeti, hızlı ve etkili bir değişik sağlar. Normal bir antrenmandan sonra yüksek yoğunluklu koşuya çıkmak gibidir.

Bu, özellikle yüksek miktarda kafein, şeker ve çok işlenmiş rafine gıdaları kullanımından sonra bu gıdaları sıfıra indirdiğinizde yaşanır.

Sonuç olarak, başlangıçta birkaç günden bir haftaya kadar yaşayabileceğiniz bazı olası şikayetler:

  • Açlık
  • Aşermeler
  • Bağırsak hareketlerinin değişmesi
  • Baş ağrıları
  • Bilinç bulanıklığı
  • Ciltte döküntü
  • Eklem ağrısı
  • Kötü nefes
  • Ruh hali değişiklikleri
  • Uyku düzeninde değişiklikler
  • Vücut ağrıları
  • Vücut kokusu
  • Yorgunluk

Eliminasyon Diyetinde Nelere Dikkat Edilir?

Bu programdan önce yapılabilirse mutlaka mide ve bağırsak tedavileri paylaşımındaki anlatılanlara göre tedavinizi yapmanızı öneririm.

Sabah kahvaltınızı ve akşam yemeklerinizi yukarıda verdiğimiz listeye göre planlayınız, hatta kendinize haftalık program yaparsanız diyet çok başarılı geçer, her gün ne yiyelim ne yapalım derdiniz olmaz. Yemeklerden 2-3 saat sonra gün içinde 4-5 bardak su içerseniz, ara öğünün çok ihtiyacınız olacağını sanmıyorum, olursa ilikli kemik suyu tarifimizden 1 bardak çay gibi içebilir, yanında az salata yiyebilirsiniz.

Öğün gibi değil ara öğün gibi yapınız. Size tavsiyem sabah kahvaltısında zeytinyağı, zeytin ve bol yeşilliği eksik etmeyin, içebilirseniz mutlaka ilikli kemik suyu içmeye özen gösterin meyve fazla yemeyin. Kemik suyunu 3 öğün içmemeye özen gösterin, 3 öğün içtiğiniz günün ertesi gününde içmeyin.

Bir önceki yediklerinizi hazmetmediğinizi düşünüyorsanız yemek iştahınız yoksa zorla yemeyin, yemeğe hızlıca saldırıp çiğnemeyi unutmayın, yemek ağzınızda lapa olana kadar yutmayın, bunlar mide ve bağırsaklarınız için çok önemli, oraya ne kadar çok çiğnenmiş gıda gönderirseniz o kadar hızlı iyileşirsiniz.

Yaraların tamiri, genişlemelerin tekrar daralması, gıdaların çürümemesi için bağırsaklarda uzun süre gıda beklemesin. 2 gün tuvalete çıkamazsanız 2. Günün akşamında çorbanıza çok az sinameki veya gece yatmadan önce 1 bardak suya 1 çay kaşığı İngiliz tuzu karıştırıp için.

Her ne olursa değişik bir şey hepsini gün saat konu olarak not alın. Aşırı Mantar Çoğalması (CANDIDA) ve SİBO şikayetleri olanlar, günde iki kaseden fazla karbonhidratlı sebze (tatlı patates, balkabağı, sakızkabağı) ve bir kaseden fazla meyve tüketmesinler. Elma sirkesi dışında sirke de tüketmesinler.

Listede her şeyin organik yazdığına çok takılmayın, imkanınız varsa organik alın, organik bulamayanlar köylü pazarlarına bakabilir fakat GDO’lu tohum, pestisit vb ilaçlar olmadığından emin olun. Temiz beslenip, bağırsaklarınız düzgün, sindiriminiz sorunsuz çalışırsa ne ilaca nede takviyeye ihtiyacınız kalır, gıda takviyelerinin masum olduğunu sakın düşünmeyin onların da ilaç firmalarından farkı yok, içlerine rahatlıkla katkı maddeleri koyuyorlar, ayrıca içinde süt, gluten ve tatlandırıcılar da cabası. Takviyeye karşı değilim içeriğine karşıyım.

Yeşillik yiyen, otlakta beslenen ve organik olan etleri, tamamen organik meyve ve sebzeleri satın alın. Mera hayvanı bulduğunuzda ek olarak hazır yem verip vermediklerini sorun, mısır, soya, arpa hiçbiri GDO’lu, glutenli ve hibrit olmamalı, hazır yem olsa dahi onun da GDO’suz olmasına dikkat edin. Çiftçilerin sebzelerini nasıl yetiştirdiklerini mutlaka sorun, organik veya temiz tarım nasıl olmalı araştırın öğrenin.

Organik için eleme yapmak gerekirse organik et dışındakileri eleyin. Hayvanlar hızlı tüketimde en üst sırada, dolayısıyla toksinlerle kaplı ve ağır metallerle kirlenmiş gıdalarla beslenirlerse, siz de bu zehirleri kat kat alırsınız. Organik, yeşillik yiyen, otlakta yetiştirilen etler önceliğiniz olmalı.

Meyve ve sebzelere gelince, hepsini organik alamıyorsanız Çevre Çalışma Grubu’nun (The Environmental Working Group) araştırdığı Kirli 12 ve Temiz 15 listesine bakın. Kirli düzine (The Dirty Dozen Plus) özellikle pestisitlerle kirlenmiş olma ihtimali yüksek olan 12 gıdayı içeriyor.

Temiz 15 (The Clean Fifteen) ise klasik yetiştirilse de daha güvenli olma ihtimali yüksek gıdaları listeliyor. Bu listelerdeki gıdalar değişebildiği için düzenli olarak sitemizdeki Kirli 12 temiz 15 konusunu kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Olabildiğince listeden sapmamaya çalışın, insanız bazen canımız çok çeker, o zaman: çok az şeker, 1 yumurta, akşamgiller, kafeinli bir içecek, hatta küçük bir kaçamak olarak glüten ve süt ürünü içermeyen bir kek çok az olmak kaydı ile tadabilirsiniz. Fakat glüten ve süt ürünleri çok fazla inflamasyon olduğundan ve glüten başka pek çok soruna yol açtığından bu gıdalardan kesinlikle uzak durmalısınız. Diyete sürekli baştan başlamak zorunda kalır, zamanınız boşa gider, hem de kendinizi hasta edersiniz.

 

Eliminasyon Diyeti Karbonhidrat Aşermeleri?

Karbonhidrat aşermelerini bastırmak için tatlı patates, sakızkabağı, spagetti kabağı, balkabağı ve (püresi ya da pilavı yapılmış) karnabahar yiyin.

Eliminasyon Diyeti Kafein Tüketimi

Günde genelde iki veya daha fazla kafeinli içecek (kahve, çay, enerji içecekleri, gazoz gibi) ve/veya kafeinli abur cubur (çikolata gibi) tüketiyorsanız, bedeninizin yapay enerji için uyarıcı olarak kafeine alışmış olma ihtimali yüksektir. Bu güçlü alışkanlığın kırılması çok zordur. Sağlıklı ve besleyiciliği yüksek gıdalardan gerçek ve uzun süreli enerji alabilirsiniz.

Bu arada eğer yoksunluk şikayetlerinden endişeliyseniz, bu programa hafta sonu başlayabilirsiniz. Bu size gevşemeniz ve bedeninizin uyum sağlaması için biraz zaman kazandıracaktır. Kafein bağımlılığınız olduğu için yorgun hissetmeniz normaldir.

Kahve çok asitlik olduğundan, eliminasyon diyetinde kafeinsiz kahveden bile uzak durunuz. Zencefil ya da kafeinsiz yeşil çay gibi alkali bitki çaylarını tercih edin.

Kafein bağımlılığı için neler yapılır? Aşağıdaki iki seçenekten size uygun olanı seçin:

Bir anda bırakma: Diyete başladığınızda ilk 1-2 gün baş ağrısı ve yorgunluk dahil olmak üzere bazı rahatsız edici yoksunluk şikayetlerine hazırlıklı olun, özellikle de günde iki veya daha fazla kafeinli içecek tüketmeye alışkınsanız.

Kademe Kademe Kesme: Diyete başlamadan 7-8 gün önce kafein bağımlılığınızı kademe kademe azaltmaya başlayın, bu yoksunluk ataklarınızı en aza indirmeye yardımcı olabilir. (Ben birden kestim, baş ağrısı ve halsizlik oldu fakat yaşam kalitemi etkilemedi)

Altı günde azaltma

  • 1. gün: 2 fincan kafeinli içecek
  • 2. gün: 1 fincan kafeinli içecek
  • 3. gün: 1/2 fincan kafeinli içecek
  • 4. gün: 1/2 fincan kafeinli içecek
  • 5. gün: 1/4 fincan kafeinli içecek
  • 6. gün: kafeinsiz

Üç günde azaltma

  • 1. gün: 1 fincan, yarısı kafeinsiz yarısı kafeinli
  • 2. gün: Yüzde 100 kafeinsiz
  • 3. gün: Yeşil çay

Kafein yerine yeşil çay içmek

Bir hafta boyunca 1 fincan kahve ya da çayın yerine yeşil çay için

Eliminasyon Diyeti Sonrası Yenmeyen Gıdaları Ekleme

Patlıcangillerin (patlıcan, biber, patates ve domates) bedeniniz üzerinde sorunlu etkileri vardır. Örneğin, domateste belli bir lektin bir aglütinin bulunur, bu aslında aşılarda kullanılır çünkü antikor üretimini uyarır. Bedeninizden anti çocuk felci ya da anti grip antikorları üretmesini isterseniz bunda sorun yok, ama bedeninizin anti domates antikorları yapmasını ve her salata yediğinizde sebebini anlamadığınız bir inflamatuar tepki başlatmasını istemezsiniz!

Dolayısıyla, inflamatuar gece gölgesi ailesinde yer alan gıdalardan uzak durmak sizin yararınızadır. Unutmayalım, hedefimiz her zaman inflamasyonu azaltmak olacak, çünkü bu, şikayetlerinizi hafifleterek ilaçlarınızı bırakmanızı sağlayacaktır. Otoimmün olmayıp fakat yatkınlık varsa, inflamasyonu düşürmek bir otoimmun hastalığa yakalanmaktan korunmanızın en etkili yoludur.

Eliminasyon Diyeti Bitiminde Eklenecek Gıdalar

Diyeti bitirdiğinizde aşağıdaki gıdaları tek tek deneyerek ekleyiniz. Otoimmün eliminasyon yaptıysanız oradaki yemediğiniz gıdaları da bu listeye dahil edip sırayla deneyerek ekleyebilirsiniz.

  • Yumurta
  • Domates
  • Patates
  • Patlıcan
  • Biberler
  • Keçi sütü
  • Koyun sütü ürünleri

Not: Gıdalar size uygun olduğunda gdo’suz olanı tüketiniz.

Yukarıda listelenen gıdaları tek tek denemeliyiz. Bir seferde bir ürünü üç gün boyunca 3 öğünde yemelisiniz. Her bir ürünü tek tek denemezseniz hangisinin güvenli olduğunu bilemediğiniz gibi, sisteminize hepsi birden girerek sağlık sorunlarına neden olabilir.

Örnek: Pazartesi, Salı, çarşamba, sabah, öğlen, akşam, normal eliminasyon diyetindeki günlük beslenmenizin yanında günde üç kez 1 er adet yumurta yiyeceksiniz, bu gıda sizin için bir iltihap tetikleyicisi ise, bunu sessiz iltihaplanma yerine hızlı sonuç almak için yapmalıyız.

İnek sütünü geri eklemeyiniz. İnek sütünde kazeinin etkileri fazla (A1 beta kazein nedeniyle) olduğu için zarar veriyor. Keçi sütü ve ürünleri (A2 beta kazein içerdiği için) tolere edilebilir.

Kan grubu A ve 0 olanların laktoz sorunu olabilir.

Eliminasyon Diyeti Gıda Ekleme Nasıl Olmalı?

Gıdaları eklerken acele etmeden günlere yayarak eklemelisiniz. Aşağıdaki sisteme uymalısnız.

  • Bir seferde yalnızca bir yiyeceği deneyin.
  • 3 gün boyunca günde 3 kez tüketin.
  • Bir sonraki yemeği denemeden önce, 3 gün 35 günlük beslenmeye devam edin.
  • Bir reaksiyonunuz varsa, o gıdayı yemeyi bırakın ve bir sonraki yemeği denemeden önce şikayetler geçene kadar bekleyin.
  • Denediğiniz gıdaya bir tepkiniz yoksa, o gıdayı beslenmenize hemen eklemeyin, diğer yasaklı olanları denemeye devam edin.
  • Gıda testleriniz bittiğinde size sorun çıkarmayan gıdaları beslenmenize ekleyin.

Yazdıklarım tavsiye niteliğindedir, kişilerin durumu kendi sorumluluğundadır.

Eliminasyon Diyetinde Akşamgiller Neden Yenmiyor?

Bitkiler ayrıca, potansiyel olarak bağırsak bütünlüğünüzü tehdit eden ve geçirgen bağırsağa yol açabilecek “saponinler” içermektedir. Saponinler bütün bitkilerde bulunur fakat elbette bitki yemeyi bırakmamalıyız sadece yüksek saponin seviyesine sahip olanları yememelisiniz: bakliyat, sözde tahıllar (kinoa gibi) ve patlıcangiller.

Patlıcangillerin makul miktarları bile otoimmuniteye katkı sağlayabilen, “glikoalkaloidler” olarak da bilinen bir saponinvaltkümesi içerir. Glikoalkaloidler, disbiyoza yol açan zararlı bakterileri de besler. Kan dolaşımınıza da karışabilir ve alyuvar zarının yıkımı olan “hemoliz”e yol açabilirler.

Hemoliz Eritrositlerin (alyuvarların) büyük boyutlarda yıkımı. Hemoliz sonucu bir tür Anemi olan hemolitik anemi oluşur. Hemoliz daha detaylı bir tanımla, Eritrositlerin hücre zarının parçalanması sonucu hemoglobin molekülünün dışarı çıkmasına verilen isimdir.

En önemli bilgimiz, tahılların, bakliyatın, tohumların ve patlıcangillerin çeşitli biçimlerde geçirgen bağırsak oluşumuna katkı sağladığıdır. Bunlar aşağıdaki şekillerde olur:

  • Bağırsak hücrelerine zarar vererek.
  • Sıkı bağları/kavşakları açarak.
  • Bağırsak disbiyozuna sebep olan zararlı bakterileri besleyerek.

Eliminasyon Diyetinde Yumurta Neden Yenmiyor?

Eliminasyon diyetinde, uzak duracağınız diğer inflamatuar gıda da yumurtadır. Bunun sebebi kısmen, daha önce bahsettiğimiz çapraz reaksiyon yüzünden bedeninizin yumurtayı sık sık glutenle karıştırmasıdır. Ayrıca lektinlerin tohumları koruma niyetiyle hareket etmesi gibi yumurtalar da yumurta sarısını korumayı amaçlayan “lizozim” adında bir madde içerdikleri için inflamatuardır. Ve tıpkı lektinlerin bağırsağınızda inflamasyon ve sıkıntı yaratarak sizi geçirgen bağırsağa ve başka sindirim sorunlarına hazırlaması gibi lizozim de benzer olumsuz etkiler üretir.

Eliminasyon Diyeti Bilimsel midir?

Eliminasyon diyetinin bilimsel yaklaşımını takip ederek, aynı zamanda sağlığınızı iyileştirirken hangi yiyeceklerin semptomlarınıza neden olduğunu kolayca tespit edebilirsiniz.

Bilimsel çalışmalar, eliminasyon diyetinin aşağıdakiler dahil çeşitli sağlık koşullarını büyük ölçüde iyileştirebileceğini göstermiştir:

  • Otoimmün sorunlar {25*}
  • İrritabl bağırsak sendromu (IBS) {26*}
  • Eozinofilik özofajit {27*}
  • Dikkat eksikliği bozukluğu (DEHB) {28*}
  • Egzama {29*}

Eliminasyon Diyeti ile Kilo Verilir mi?

Eliminasyon diyetiyle, aklınıza kilo vermek gelmesin. Çünkü Eliminasyon diyeti kilo vermek için yapılan bir diyet değildir. Eliminasyon diyeti sağlığınıza kavuşmak için yapılan en doğru sağlık diyetidir. Eliminasyon diyetinde kilo verilir mi? Eliminasyon diyeti ile kaç kilo verilir? Diyetle fazla kilolar gitmektedir, aşırı kilo verilmez. Vücut kitle oranınız ölçüsünde kilo verebilirsiniz.

Eliminasyon Diyeti Kaç Gün Sürer?

Eliminasyon diyeti, genelde yaklaşık 3-6 hafta sürer. Antikorların bağışıklık sisteminizin gıdalara olumsuz tepki verdiğinde oluşturduğu proteinlerin dağılmasının yaklaşık üç hafta sürdüğüne inanılıyor. Bu nedenle, genellikle bir kişinin hassasiyetleri tamamen tedavi etmesi ve semptomlarındaki iyileşmeleri fark etmesi için gereken minimum süredir.

Kaynaklar

{1*} https://waojournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40413-016-0139-7
{2*} https://waojournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40413-016-0139-7
{3*} https://acaai.org/allergies/types/food-allergy
{4*} https://farrp.unl.edu/resources/gi-fas
{5*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25174868
{6*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17229899
{7*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22109896
{8*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24552603
{9*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22232312/
{10*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23216231
{11*} https://acaai.org/allergies/types/food-allergy
{12*} https://farrp.unl.edu/resources/gi-fas
{13*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22109896
{14*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24552603
{15*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24552603
{16*} https://waojournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40413-016-0139-7
{17*} https://waojournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40413-016-0139-7
{18*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24552603
{19*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25174868
{20*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23216231
{21*} https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/act.2019.29207.kch
{22*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25174868
{23*} https://acaai.org/allergies/types/food-allergy
{24*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070118/
{25*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22109896/
{26*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15361495/
{27* } https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25845555/
{28*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25220094/
{29*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2359866/

Reklam

35 Yorum

  1. Hocam teşekkürler benim eliminasyon diyeti ile ilgili birkaç sorun olacak ve programınıza da katılmak istiyorum. Size nasıl ulaşabilirim. Bana diyet programı için mail ya da whatsapptan mesaj atabilir misiniz.

  2. Eliminasyon diyet programı için paylaştığınız mail adresinden sizlere ulaştım. Aynı zamanda sorularınız var ise yine mail üzerinden danışabilirsiniz.

  3. Bu pandemi döneminde bu meyve sebzeler nasl alıncak acaba? diyet yapmak bile masraf oldu artık. Bunlarn dışında müthiş irade isteyen bir diye.

  4. Harika bir yazı olmuş. Bu kadar detaylısını daha öncesinde gerçekten görmedim duymadım. Çok teşekkürler çoğu sağlık hakkında bilgiyi buradan öğrendim. Elinize sağlık hocam teşekkürler.

  5. Şimdiye kadar hiç uygulamamıştım fakat hep ismini duymuştum. Şu an sizin sayenizde bu kapsamlı bilgilerin ışığında bu diyete başladım. Detayları ilerleyen zamanlarda buraya gelip tekrar paylaşmak istiyorum.

  6. 2 haftadır bu diyeti uyguluyorum aknelerimde azalma olmaya başladı.çok faydalı bir yazı olmus emeginize sağlık.

  7. Yaklaşık olarak bir aydır yediklerime dikkat ederek bu diyeti uyguluyorum. Migren ataklarımın ve baş ağrılarımın sıklığının azaldığını gözlemledim.

  8. Oldukça zor bir diyet ama hem süreç hem sürecin sonunda oldukça farklı bir hissiyat oluşuyor. Duygu durum bozukluğum ve beyin sisi semptomlarım da gözle görülür azalma yaşadım. Çok teşekkür ederim ilaçsız yaşıyoruz ekibi ☺️☺️

  9. Sevgili Hasibe hanım. İlginiz için teşekkür çok teşekkür ederiz. Aknelerinizde azalma olması bizleri oldukça sevindirdi. Sağlıklı günler dileriz.

  10. İnternette dolasirken bu diyeti gördüm. Yarin baslamayı düsünüyorum.

  11. Bu diyeti daha önce birkaç kez duymuştum. Birkaç kez denemeyw çalıştım. Fakat başarılı olamadım. İlaçsız yaşıyorum ekibinin makalesini okuduğumda oldukça etkili teknikler ile detaylı bilgi paylaştığını gördüm teşekkür ediyorum.

  12. Yazıyı okudum gerçekten çok yararlı. Başka bir yerde böylesine ayrıntılı şekilde paylaşım görmedim. Elinize sağlık. Diyete başladım bakalım ileride bizi neler bekliyor..

  13. Diyet ile ilgili sonuçları yine bizlere yorum olarak burada belirtirseniz çok memnun oluruz. Övgüleriniz içinde çok teşekkür ederiz. İnanın eliminasyon diyeti sizlere oldukça iyi gelecek.

  14. Biz teşekkür ederiz Emrah bey. Ekibimiz ile sizlerin sağlıklı ve ilaçsız yaşayabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. İnanın bir makalenin ortaya çıkması belki haftalar alıyor. Aynı zamanda diyetisyenler ve sağlık koçlarıyla beraber çalışıyor ve size en doğru bilgiyi en kaliteli şekil de servis etmeye çalışıyoruz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz…

  15. İlginiz ve alakanız için çok teşekkür ederiz Berkay bey. Herhangi bir sorun yaşadığınızda bize özel mesaj yoluyla da rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

  16. Eliminasyon diyetini sizin sayenizde denemeye karar verdim. Umarım faydasını görürüm detayları sizinle yorum olarak paylaşacağım..
    Teşekkürler..

  17. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda diyetimi devam ettiriyorum gerçekten çok faydasını gördüm tanıdıklarıma da tavsiye ettim çok teşekkür ederim

  18. Ali bey ilginiz için teşekkür ederiz. Tavsiyelerinize layık olabilmek bizleri oldukça onore etti. Merak ettiğiniz herhangi bir konuda bizlere sosyal medya hesaplarımız üzerinden yazabilirsiniz…

  19. Esin hanım sizlerin de söylediği gibi müthiş bir irade isteyen bir diyet fakat iradenin getirdiği zorluk inanın çok uzun sürmüyor. Genelde ilk haftanın sonunda alışkanlık başlamış oluyor. Diğer konu hakkında yorum yapmamayı tercih ediyoruz efendim. O konu sizin bir yol bulmanız gereken nokta gibi duruyor. Bizler sizlerin sağlıklı yaşayabilmesi için gerekli bilgileri verme noktasında rol oynamaya çalışmaktayız. Herhangi bir sorunuz olduğunda bizimle lütfen iletişime geçiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  20. Sevgili Burak bey, semptomlarınızda gözle görülür azalmanın oluşu bizleri oldukça memnun etti. İnanın bunları duymayı ve okumayı çok sevdiğimiz için sizlere bu hizmeti vermeyi seviyoruz. Hissiyat konularında da haklısınız başta bizler olmak üzere tüm bu süreci yaşayanlarda aynı hissiyat oluşuyor diyebiliriz 🙂

  21. 4 ay önce başladım, herkese kesinlikle tavsiye ederim. Baş ağrılarım, eklem ağrılarım ve en önemlisi insülin direncim adına bişeyim kalmadı. Başlangıçta vazgeçmemek lazım, sonrası vücut alışıyor zaten. Bu kadar ayrıntılı bir yazı gördüğüm için de çok mutlu oldum. Diyetisten eşliğinde yaptım ama takıldığım yerleri yeniden okumak fırsatım oldu.

  22. Acaba HS (köpek memesi) hastalığına iyi gelir mi nolur cevap verin hemen başlamak istiyorum

  23. Bir de demir takviyesi ve d vitamini kullanıyorum, eliminasyon diyetini yapınca onları bırakmalı mıyım, ayrıca emziriyorum sorun olur mu, şimdiden çok teşekkür ederim

  24. Mutlaka deneyin, hiç bir şey kaybetmezsiniz fakat 1 ayda hemen geçer diye düşünmeyin, hastalık 1 günde gelmediği gibi 1 günde gitmez.

  25. Çok teşekkür ederim geri dönüşünüz için, yazınız bu arada hem çok başarılı hem de çok motive edici, başarılarınızı temenni ederim

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu