Rezenenin faydaları nelerdir? Rezene tohumları rahatlatıcı özellikleri ile bilinirler. Rezene tohumlarının içerisinde bulunan anetol adı verilen madde gaz, anemi, kabızlık, kolik, ishal, solunum bozuklukları, adet düzensizlikleri, diyabet, tıkanıklık ve astım gibi birçok rahatsızlığın etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur. İspanyolca’da rezene tohumlarına Semillas de hinojo, Arapça’da budhur alfianal ve Fransızca’da de fenouil denir. Rezene ayrıca göz sağlığını da destekler. Bilimsel adı Foeniculum vulgare miller olan rezene, dünya çapında ağız spreyleri, diş macunları, tatlılar, antasitler ve çeşitli tariflerde yaygın olarak kullanılır.
Rezene Nedir?
Yapısal olarak birbirlerine çokça benzeyen rezene ile meyan kökü sıklıkla karıştırılmaktadır. İlginç bir tada sahip olan rezene genellikle kış aylarında yetiştirilir ve tüketilir.
Bitki, ilk olarak Güney Akdeniz bölgesinde ortaya çıkmıştır. Giderek Kuzey, Doğu ve Batı yarım kürelerde yabani olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Tüylü yaprakları ve sarı çiçekleri olan, görünüş olarak dereotunu andıran çok yıllık bir bitkidir. Taze rezenenin kokusu anasona benzer ancak sıcak ve odunsu alt tonlara sahiptir.
Rezene beyaz soğanı ve uzun yeşil saplarıyla tanınır. Kereviz ve yaban havucu gibi diğer saplı sebzelerle aynı aileden gelmektedir. Tohumlar, sap ve yapraklar dahil olmak üzere rezenenin tüm kısımları tüketilebilir. Kök kısmı, biyoflavonoidler, fenolik asitler, tanenler, kumarinler ve hidroksisinamik asitler dahil olmak üzere bir dizi fenolik bileşik içerir. Sap kısmı doğranarak salatalara ve makarnalara eklenebilir. Yemeklere gevrek bir doku ve tatlı bir tat katar. Rezene tohumları flavonoid antioksidanlar açısından zengindir. Bu sebeple tohumlar önce ezilir ve ardından buhar damıtma adı verilen bir işlem ile rezene yağı yapmak için kullanılır.
Rezene, Hipokrat zamanından beri ilaç olarak kullanılmaktadır. Romalılar rezeneyi kutsal bir ritüel nesnesi olarak kabul etmiştir. Yunanlılar rezeneyi zevk ve refahı simgelediği için törenlerinde, eski Çin ve Mısırlılar ise sebzeyi yiyecek ve ilaç olarak kullanmışlardır.
Rezene, geleneksel Çin tıbbında sindirim sorunlarından anne sütünü artırmaya kadar çeşitli rahatsızlıklara şifa olması için kullanılır. Ayrıca mide rahatsızlığı, böcek ısırıkları ve boğaz ağrısı tedavilerine de yardımcı olur. Ayurveda tıbbında rezenenin gözleri ve beyni beslediği kabul edilir ve gaz gibi sindirim şikâyetlerini giderdiği bilinir. Rezene ayrıca Unani, Siddha, Hint ve İran gibi diğer geleneksel tıp sistemlerinde de kullanılır. Raporlar, geleneksel tıpta rezenenin soğuk algınlığı ve öksürük gibi basit sorunların yanı sıra kanser, artrit, kolik, karın ağrısı, ishal, kabızlık, karaciğer ağrısı ve böbrek sorunları gibi daha karmaşık rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanıldığını göstermektedir. {1*}
Beyin Detoksu-Beyin Temizlenmesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Rezene Besin Değerleri
Ortalama büyüklükte bir rezene ampul kökü 73 kalori, 3 gram protein ve 17 gram karbonhidrat içerir. Sadece eser miktarda yağ bulundurur ve kolesterol içermez. Rezene, lif bakımından son derece zengindir ve her bir ampul kök 7 gram lif içerir ve günlük lif ihtiyacının %28’ini karşılar. Çoğu insan pek fazla lifli besin tüketmez. Gün içerisinde tükettikleri yiyeceklerden yalnızca ortalama 7 gram lif alabilirler. Bu şekilde beslenen kişilerin rezene tüketerek lif alımlarını ikiye katlamaları mümkündür.
Bir ampul kök ayrıca 969 miligram potasyum içerir. Uzmanların önerdiği günlük potasyum miktarının %27’sini karşılayabilir. Potasyum, kan basıncını düşürmeye yardımcı olmak ve sıvı dengesini korumak için kritik öneme sahiptir.
Rezene ayrıca C vitamini bakımından da zengindir ve her ampul, kök başına 28 miligram C vitamini içerir. Bu sayede uzmanlar tarafından önerilen günlük C vitamini miktarının neredeyse yarısını karşılar. C vitamini, yaşlanma etkilerini yavaşlatan ve bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Rezene, A vitamini, B6 vitamini, K vitamini ve folat gibi ek önemli vitaminler de içerir. Aynı zamanda demir, kalsiyum, bakır, çinko ve selenyum gibi diğer mineralleri de bünyesinde barındırır.
Ortalama boyutlarda çiğ bir rezenenin (yaklaşık 234 gram) besin değerleri: {2*}
- Kalori: 72,5
- Karbonhidrat: 17,1 gr
- Lif: 7,3 gr
- Protein: 2,9 gr
- Yağ: 0,5 gr
- C vitamini: 28,1 mg (günlük ihtiyacın %47’si)
- Potasyum: 969 mg (günlük ihtiyacın %28’i)
- Manganez: 0,4 mg (günlük ihtiyacın %22’si)
- Folat: 63,2 mcg (günlük ihtiyacın %16’sı)
- Kalsiyum: 115 mg (günlük ihtiyacın %11’i)
- Demir: 1,7 mg (günlük ihtiyacın %9’u)
- Magnezyum: 39,8 mg (günlük ihtiyacın %10’u)
- Fosfor: 117 mg (günlük ihtiyacın %12’si)
- Niasin: 1,5 mg (günlük ihtiyacın %7’si)
- Bakır: 0,2 mg (günlük ihtiyacın %8’i)
- A vitamini: 314 IU (günlük ihtiyacın %6’sı)
- B6 vitamini: 0,1 mg (günlük ihtiyacın %5’i)
- Pantotenik asit: 0,5 mg (günlük ihtiyacın %5’i)
- Riboflavin: 0,1 mg (günlük ihtiyacın %4’ü)
Rezenenin Faydaları Nelerdir?
Uzmanlar tarafından yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda, rezenenin insan sağlığına birçok faydası olduğu görülmüştür. Rezene, kardiyovasküler sağlığı artırma, cildi iyileştirme, sindirime yardımcı olma, tokluğu artırma, bebeklerde koliği giderme, kanseri önleme, göz sağlığını iyileştirme ve menopoz semptomlarını hafifletme gibi özelliklere sahip oldukça şifalı bir bitkidir.
Kemik Sağlığını Artırır
Rezene kalsiyum açısından zengin bir besindir. Kemik gücünü ve sağlığını korumaya yardımcı olur. Bir fincan rezene yaklaşık 43 miligram kalsiyum içerir. Araştırmalar, kalsiyum alımının kemik mineral yoğunluğunu arttırdığını göstermektedir. {3*} Rezene ayrıca tüm kemik gücünü korumada rol oynayan magnezyum, fosfor ve K vitaminini de bünyesinde barındırır.
Cilt Sağlığını İyileştirir
Rezenenin cilde faydaları nelerdir? Rezene C vitamini bakımından zengindir ve önerilen günlük C vitamini alımının neredeyse yarısını tek başına sağlar. C vitamini (askorbik asit), erken yaşlanmaya yol açabilecek serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.
Araştırmalar, askorbik asidin kolajen oluşumu için de gerekli olduğunu ve cildin görünümünü korumada güçlü bir araç olduğunu göstermektedir. C vitamini eksikliğine iskorbüt adı verilir. İskorbüt, kollajenin düzgün bir şekilde sentezlenememesine yol açar. {4*}
Günlük alınması gereken C vitamini miktarı 60 miligramdır.
Yaşlanma Karşıtı Yağlar Nelerdir?
Kan Basıncını Düşürür
Rezene, yüksek potasyum içeriği ve düşük sodyum içeriği sayesinde kan basıncını düşürmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Potasyum açısından zengin gıdaları tüketmek sistolik kan basıncını önemli ölçüde azaltır. Kan basıncında düşüş yaşanması için yaklaşık dört hafta potasyum bakımından zengin bir diyet programı uygulanmalıdır. {5*} {6*} {7*} {8*}
Sindirime Yardımcı Olur
Rezene sindirime iyi gelir mi? Rezene, sindirimi kolaylaştıran bir besin olması nedeniyle GAPS diyetinde sıklıkla kullanılır. Rezene 7 gram diyet lifi içerir. Bu da sindirim fonksiyonlarını destekler. Rezene, toksinlerin atılmasına yardımcı olarak müshil görevi görür. Lif, sindirim sisteminde hareket ederken küçük bir fırça gibi davranır ve kolon kanserine neden olabilecek toksinleri temizler.
Uluslararası Gıda Bilimleri ve Beslenme Dergisi’nde yayınlanan araştırma, rezenenin sindirimi kolaylaştırdığını birçok kanıtla desteklemiştir. Araştırmacılar ayrıca zencefil, nane, narenciye, karahindiba ve papatya gibi besinlerin de sindirime yardımcı olduğunu göstermektedir. {9*}
Ayrıca bazı kültürlerde sindirime yardımcı olmak ve ağız kokusunu gidermek için yemeklerden sonra rezene tohumları çiğnenir. Rezenede bulunan bazı yağlar, sindirim sıvısının salgılanmasını uyarır. Bu sayede tüketilen besinler daha rahat sindirilir ve rahatsızlık hissi yaşanmaz. Rezene, reflüsü olan kişiler için de faydalıdır. Rezene tüketilmesi vücudun, özellikle midenin, pH seviyesinin dengelenmesini sağlar.
Tokluk Hissini ve Doygunluğu Artırır
Rezene zayıflatır mı? Lif kalori içermez ancak hacim sağlar. Böylece tokluğu artırır. İnsanlar lifli gıdaları parçalamak için gerekli enzimlere sahip değildir. Araştırmalar, lif oranı yüksek gıdaların etkili bir şekilde kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. 2001 yılında yapılan bir araştırma, günde 14 gram lif tüketen katılımcıların, lif tüketmeyen katılımcılara göre günde yaklaşık %10 daha az kalori aldıklarını ve dört aylık bir süre içinde yaklaşık dört kilo verdiklerini kanıtlamıştır. {10*}
Kilo Vermek İçin Spor Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı? Spor Öncesi ve Sonrası Beslenme
Kolik Semptomlarını İyileştirir
Rezene kolik problemine iyi gelir mi? Rezene yağının ağrıyı azalttığı ve ince bağırsaktaki hareketliliği artırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca rezene bebekleri sakinleştirmeye ve karın şişliğini azaltmaya da yardımcı olur.
2003 yılında yapılan bir çalışmada, 125 bebeğe rezene yağı ve plasebo verilmiştir. Rezene ile tedavi edilen grupta, kontrol grubundakilere göre %65 daha az kolik olduğu bildirilmiştir. {11*} {12*}
Her ne kadar bu araştırma umut verici olsa da şu anda bebekler için belirlenmiş güvenli bir doz yoktur. En güvenli yol, emziren bir annenin rezene çayı içmesidir.
Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Rezene, böcek ısırıkları veya boğaz ağrısı gibi iltihaplı rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olmak için Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılır.
Rezene çayı kansere iyi gelir mi? Rezene çayı, bazı klinik çalışmalarda kanser tedavi edici işlev gördüğü ve meme kanseri hücrelerinin büyümesini azaltmaya yardımcı olduğu bilinen ve anetol adı verilen bir yağ içerir. Tam olarak nasıl kullanılabileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen anetolün kanser gelişimine yol açabilecek iltihabı azalttığı düşünülmektedir. {13*} {14*} {15*}
Selenyum gibi diğer anti-inflamatuar besin öğeleri de rezenede bulunur. Selenyum kanser sebebiyle yaşanan ölümlerin oranını azaltmaya yardımcı olabilecek bir eser mineraldir. 8.000’den fazla katılımcıyla yapılan büyük bir araştırmada, selenyumun ölüm oranını ve kanser oluşum riskini azalttığı bulunmuştur. {16*}
Kalp Hastalığı Riskini Azaltır
Lifli gıdaların kan dolaşımındaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Rezene, kan kolesterolünü normal bir seviyeye düşürmeye yardımcı olarak kalp krizi ve felç riskini azaltır. {17*}
2018’de Menopoz Tıbbı Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, düzenli olarak rezene tüketen postmenopozal kadınların trigliserit ve LDL seviyelerinde düşüş, HDL seviyelerinde artış gözlemlenmiştir. {18*}
Rezene ayrıca folat ve C vitamini gibi kardiyoprotektif besinler açısından da zengindir.
Göz Sağlığını Destekler
Rezene göze faydalı mı? Makula dejenerasyonu yaşa bağlı görme kaybının önde gelen nedenidir. Rezenede bulunan flavonoidler, C vitamini ve çinko gibi iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar, görüşü iyileştirmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur.
Yüksek flavonoid, C vitamini ve mineral içeriği sayesinde rezene, oksidatif hasarı ve iltihabı azaltmaya, makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur. {19*} {20*}
Menopoz Semptomlarını Azaltır
Rezene çayı menopoza iyi gelir mi? Menopause’da 2017’de yapılan bir araştırma, rezene kullanımının menopoz semptomlarındaki iyileşmelere katkıda bulunabileceğini belirtmektedir. Araştırmacılar, 45 ila 60 yaşları arasındaki postmenopozal 90 kadını analiz etmiştir. Katılımcılar, sekiz hafta boyunca günlük olarak rezene ve plasebo kapsülleri almıştır. {21*} Rezene çayı tüketen kadınların semptomlarında önemli iyileşmeler görülürken, plasebo kullanan kadınlarda herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Araştırmacılar, rezenenin düşük östrojen düzeyine sahip kadınlarda veya histerektomi/ooferektomi geçirmiş kadınlarda menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır. Ancak bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Menopoz Tıbbı Dergisi’nde yayınlanan 2018 tarihli bir analiz, rezenenin vajinal kaşıntı, kuruluk, uyku sorunları, gece terlemesi ve sıcak basması gibi vazomotor semptomların azaltılmasına yardımcı olduğunu bulmuştur. Rezene ayrıca cinsel işlevi ve cinsel tatmini artırmaya da yardımcı olur. {22*}
Anne Sütü Üretimini Artırır
Rezene anne sütünü arttırır mı? Rezene, emziren kadınlar için bir galaktagog ajanı olarak kullanılır. Galaktagoglar anne sütü üretimini arttırır. {23*} {24*}
Rezenenin anne sütü üretimini artırmada etkili olduğuna dair araştırmalar bulunsa da çalışmalarda çoğu kadının deve dikeni ve keçi otu gibi bitkileri denemeye meyilli oldukları ve bu bitkilerin kullanımı ile daha fazla etki görüleceği gösterilmiştir. {25*}
Diyabetle Mücadeleye Yardımcı Olur
2008 yılında yapılan bir araştırma, rezene yağının kan şekeri düzeylerini düşürebildiğini bulmuştur. Rezene tohumları da iyi bir C vitamini kaynağıdır. Rezene tohumlarındaki beta-karoten, tip 2 diyabetli hastalarda kolesterol seviyelerini düşürür. Ayrıca rezene tohumlarının glisemik indeksi düşüktür. {26*} {27*}
Diyabet Belirtileri ve Doğal Tedavi Yolları
Karaciğer Sağlığını İyileştirir
2011 yılında yapılan bir çalışmada, rezene tohumlarının karaciğer kanseri hücrelerini inhibe ettiği bulunmuştur. Ayrıca rezene karaciğerdeki bazı antioksidan hücrelerin aktivitesini artırmıştır. Rezene tohumlarındaki selenyum, karaciğer enzimlerinin işlevini de iyileştirir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bazı kaynaklar, rezene tohumlarının idrar yolu enfeksiyonlarını hafifletmeye de yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. {28*}
Uyku Kalitesini Artırır
Rezene uyku yapar mı? Rezene tohumları magnezyum içerir. Bazı kaynaklar, magnezyumun özellikle yaşlılarda uyku kalitesini ve süresini iyileştirebileceğini öne sürmektedir. Magnezyum ayrıca uykusuzluk gibi uyku bozukluklarının tedavisine de yardımcı olur. {29*}
Candida’yı Tedavi Eder
Rezene tohumlarındaki antioksidanlar candida (kandida) tedavisine yardımcı olur. Tohumlar ayrıca antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Bu sayede candida albicans‘a karşı etkilidir. Günde bir yemek kaşığı rezene tohumu tüketmek semptomları hafifletmeye yardımcı olur. {30*} {31*}
Menstruasyonu Düzenler
Rezene bir emmenagogdur. Emmenagoglar, vücuttaki hormonları dengeleyerek adeti düzenler. Ayrıca rezene geleneksel olarak yatıştırıcı bir ağrı kesici ve rahatlatıcı ajan olarak kullanılır. {32*}
Solunum Rahatsızlıklarını Tedavi Eder
Rezene, cineol ve anetol içerir. Bu maddeler, göğüste tıkanıklık, bronşit ve öksürük gibi solunum rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur. Rezene tohumları ve tozu, balgamın parçalanmasına, toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasına ve boğaz ve burun kanallarının temizlenmesine yardımcı olur. {33*}
Soğuk Algınlığı ve Göğüs Tıkanıklığı Çayı
Rezene, Anason ve Meyan Kökü Arasındaki Farklar
Rezene, koku bakımından anason, görünüş bakımından meyan kökü ile karıştırılır. Aralarındaki farklar şunlardır:
Rezene
- Rezene, havuç ve kereviz ile aynı aileden gelir. Anasona benzer bir tadı vardır ve ayrıca oldukça aromatiktir.
- Kanser, iltihaplanma ve diyabetle savaşmaya yardımcı olduğuna inanılan aromatik bir bileşik olan anetol içerir.
- Binlerce yıldır ilaç olarak kullanılır. Antioksidan ve anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Rezene ayrıca bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyonlarla savaşmak için de kullanılır.
Anason
- Anason, çeşitli yemeklere lezzet katmak için baharat olarak kullanılır.
- Güçlü bir aroması vardır ve tadı genellikle tatlı olarak tanımlanır.
- Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri seviyelerini düzenleme, kalp sağlığını iyileştirme, depresyon semptomlarını hafifletme ve menopoz semptomlarını azaltma yeteneği ile bilinir.
Meyan kökü
- Meyan kökü, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle Çin tıbbında kullanılan adaptojen bir bitkidir.
- Baklagil ailesinin bir üyesidir ve rezene gibi antioksidanlar açısından zengin güçlü flavonoidler içerir.
- Sindirim sorunlarını hafifletmeye ve kadın üreme sorunlarını gidermeye yardımcı olur.
Rezene Faydaları ve Kürleri
Rezene faydaları ile bilinen ve asırlardır sağlık alanında kullanılan bir bitkidir. Rezenenin çay formunda tüketilmesi ile pek çok sağlık sorunu iyileştirilebilir.
- Mide ve bağırsak motilitesini (hareket gücü/çalışma) artırır, gaz ve spazmlara iyi gelir.
- Soğuk algınlığı durumlarında boğazda oluşan yangıyı ve öksürüğü gidermeye yardımcı olur.
- İçerisinde bulunan anetol ve fenkonun solunum yollarında ifrazatı (balgam, irin, kani ter gibi vücuttan çıkan şeyler) artırıcı etkisi bulunur. Bu bileşenler sayesinde balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Bal ile hazırlanan rezene şurubu balgam söktürmeye ve gazı gidermeye yardımcı olur.
- Emziren annelerde süt üretimini artırmaya yardımcı olur.
- Bebeklerde ve çocuklarda, sindirim sistemi yetersizlikleri ve ishalin tedavisine yardımcı olur.
- İştah açıcıdır.
- Bronşit hastalığını ve kronik öksürüğü rahatlatmaya yardımcı olur.
- Öksürük ilaçlarına tat vermek için kullanılır.
- İltihap giderici özelliklere sahiptir.
- Tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir.
- Ağızdaki kötü ve acı tadı ortadan kaldırır.
- Meyvelerinden elde edilen su, göz banyosunda ve gargara yaparken kullanılır.
- Kansızlığı giderir.
Ev Yapımı Öksürük Şurubu Nasıl Hazırlanır?
Rezene Nasıl Seçilir? Rezene Nasıl Kullanılır?
Rezene gevrek bir dokuya ve tatlı, eşsiz bir tada sahiptir. Taze salatalara ve sebze yemeklerine eklenebilir. Rezene satın alırken, alt kısmının beyaz olmasına dikkat edilmelidir. Alt kısmı kahverengi veya lekeli olanlardan kaçınılmalıdır. Rezene sapları çiçek açmamış olmalıdır. Yapraklar taze yeşil renkte olmalıdır. Rezene kökü buzdolabında yaklaşık 4-5 gün kalabilir. Zamanla lezzetini kaybetmeye başlar, bu nedenle birkaç gün içinde tüketilmelidir. Tohumlar, yapraklar ve kök gibi rezenenin tüm parçaları yenebilir. Tohumlar genellikle kurutulur ve baharat olarak kullanılır. Yapraklar doğranarak yemeklere ve salatalara katılabilir.
Rezene kökü tüketilmek istendiğinde önce ampulün filizlendiği yerdeki sapları kesilmelidir. Ardından, yapacağınız yemeğin tarifine göre kökü dikey olarak ince dilimler halinde dilimleyebilir, soğanını çiğ yiyebilir, soteleyebilir veya başka sebzelerle birlikte kavurabilirsiniz. Yapraklar doğranarak garnitür olarak da kullanılabilir.
Rezene Çayı Nasıl Yapılır?
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemindeki problemlerin iyileştirilmesi, migren gibi şiddetli baş ağrılarının azaltılması ve rahatlatılması gibi birçok amaç için rezene çayı tüketilebilir.
- 1,5 gr parçalanmış tohum üzerine kaynar su ilave edilir.
- Kapağı kapatılarak 10 dakika demlenir ve içilir.
- Günlük tüketilmesi önerilen miktar 5-7 gr tohumdur.
Diğer demleme yöntemi;
- 1 bardak kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı rezene tohumu eklenir.
- 10-15 dakika kadar demlenir.
- Karışımdan günde 3 defa 1’er bardak içilir.
Diğer demleme yöntemi;
- Taze rezene yaprağı ve tohumları ezilerek çayı yapılır.
Hazırlanan karışım ılıdıktan sonra gözlere 2’şer damla damlatılır. Bu sayede Trahom’a (konjonktivayı, korneayı ve göz kapaklarını saran, genellikle ne zamana kadar süreceği ve ne zaman biteceği belli olmayan, tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olan bir çeşit göz hastalığıdır. Gözlerde ve göz kapaklarında kaşıntı, tahriş ve iltihaplı akıntılara sebep olur) iyi gelir.
Kabızlık için Rezene Kürü
- 1 su bardağı kaynar su içerisine 5-6 yaprak sinameki yaprağı, 1’er çay kaşığı anason ve rezene havanda ezilir ve eklenir.
- 15 dakika demlenerek aç karnına günde 1-2 bardak içilir.
İftar ve Sahurda Rezene Çayı
İftardan sonra rezene çayı içilmesi yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olur, mide ve bağırsaklarda gaz oluşumunu engeller. Sahurda içildiğinde midede ortaya çıkabilecek kasılmaları ve baş ağrısını önler.
Bebek ve Çocuklarda Sindirim Yetersizlikleri, İshal ve Rahat Uyku için Rezene
Rezene meyvesi, papatya çiçeği ve oğul otu yaprakları ile hazırlanan çay, bebeklerde gaz ve krampları gidermeye ve rahat uyku uyumalarına yardımcı olur.
Göz İltihaplanmaları ve Göz Hastalıkları için Rezene
Rezene çayı, göz kapağında ya da göz kapağının iç kısmında meydana gelen iltihaplanmanın giderilmesi için kullanılır. Taze hazırlanan ve ılık olan rezene çayı ile, bir pamuk kullanılarak gözlere pansuman yapılmalıdır. Daha etkili olması için pamuk sık sık yenilenmelidir.
Doğumu Kolaylaştırması için Rezene Kürü
Rezene ve anason meyvelerinin hamileliğin son dönemlerinde kullanıldığında doğumu kolaylaştırdığı bilinmektedir. Ancak hamileliğin son haftasından önce kullanılması, düşük riskini artırabileceği için önerilmez.
Adet Söktürücü Rezene Kürü
Maydanoz, civanperçemi, papatya, nane, nergis, safran, kimyon, anason, rezene, havuç tohumu, karabaş otu, ada çayı ve misk gibi bitkiler çay gibi demlenir ve günde 3-4 bardak içilir. Bu karışım ile birlikte taze üvez meyveleri de tüketilmelidir.
Fıtık için Rezene
- 1 bardak kaynar suya 4 gr rezene tohumu eklenir.
- 10 dakika demlenir ve süzülür.
- Günde 2-3 bardak içilir.
Gut Hastalığı için Rezene Kürü
- 1 bardak kaynar suya 10 gr taze rezene eklenir.
- 10 dakika demlenir ve süzülür.
- Günde 2-3 bardak içilir.
Hazımsızlık için Rezene
Anason, kişniş, papatya, havlıcan ve özellikle rezene hazımsızlığa ve gaz sancılarına çok iyi gelir.
Hemoroit (Basur) için Rezene Kürü
- 1 bardak kaynar suya 4 gr rezene eklenir.
- 10 dakika demlenir ve süzülür.
- Günde 2-3 bardak içilir.
Karaciğer Rahatsızlıkları için Rezene
1/2 çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı rezene tohumu, küçük bir tutam kurtpençesi, irice bir tutam hindiba ve 6-8 adet dur kurusu karıştırılır ve çay olarak demlenir. Günde 2-3 fincan içilir.
Lohusalık ve Emzirme Dönemi için Rezene
Günde 2 fincan ısırgan çayı ile 4-5 fincan rezene çayı içmek anne sütünün kalitesini artırmaya ve bebeğin zihinsel gelişimini iyileştirmeye yardımcı olur. Lohusalık döneminde tarçın, gül suyu, dereotu, fesleğen, maydanoz, limon, tuz, esmer şeker kullanılabilecek en uygun baharatlardandır.
Uyku Bozuklukları için Rezene Kürü
Ağırlıklı olarak melisa, rezene, papatya ve anason karışımı ile hazırlanan çay, uyku düzenini sağlamaya yardımcı olur. Hazırlanan çay, yatmadan 1 saat veya yarım saat önce içilirse daha etkili olacaktır.
Diğer demleme yöntemi:
- 1 çay bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı toz rezene eklenir.
- 10 dakika bekletilir ve isteğe göre bal ile tatlandırılarak içilir.
Üre için Rezene
- 1 bardak kaynar suya 4-6 gr rezene eklenir.
- 10 dakika demlenir ve süzülür.
- Günde 2-3 bardak içilir.
Zayıflamak için Rezene Kürü
200 gr rezene, 200 gr kimyon, 200 gr melek otu kökü toz haline getirilir ve karıştırılır. Günde 1 kaşık içilir.
Reflü için Rezene
Reflüsü olan kişiler yemekle birlikte sıvı tüketmemeli ve yemekten 15-20 dakika sonra rezene çayı tüketmelidir. Rezene çayı hem sindirimi kolaylaştırır hem de reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Aşırı dozlarda tüketilmemelidir.
Öksürük için Rezene
Öksürüğü geçirmek için rezene ve bal karıştırılarak 1 çorba kaşığı tüketilmelidir.
Rezenenin Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Çoğu insan için rezene tüketimi güvenlidir ancak herhangi bir hastalığı olan kişilerin rezene tüketimini sınırlandırması veya tüketmekten kaçınması gerekebilir. Bazı insanların belirli baharatlara alerjisi olabilir. Baharat alerjisi olan kişiler rezene tohumları kullanmamalıdır.
Yüksek potasyum içeriği nedeniyle, böbrek hastalığı olanlar rezene tüketmemelidir. Beta bloker içeren ilaçları kullanan kişiler de rezenenin tüm formlarının kullanımından kaçınmalıdır.
Uyarılar
- Önerilen miktarlarda kullanıldığında herhangi bir yan etki oluşturmaz ancak hamilelik döneminde kullanılması önerilmemektedir.
- Bebekler için ve göz hastalıkları için hazırlanan rezene çayı hazırlanırken dikkatli olunmalıdır. Satın alınacak rezenenin ve meyvelerinin kaliteli olmasına dikkat edilmeli, açıkta satılan meyvelerin temiz olduğundan ve mikroorganizma barındırmadığından emin olunmalıdır.
- Rezene çayı hazırlanırken kullanılacak suyun içme suyu olması gerekir. Birkaç dakika kaynatılan su içerisine rezene eklenmesi ve 10 dakika (kaynatılmadan) bu su içerisinde bekletilmesi gerekir. Her kürün hazırlanma yöntemi farklıdır ve bu yöntemlerin dışına çıkılmamalı, dikkatli hazırlanmalıdır. Rezenenin faydalı etkilerinden daha fazla yararlanmak için rezene meyvelerini havanda ezerek kullanabilirsiniz. Bu işlem sayesinde meyve içerisinde bulunan uçucu yağların çaya daha çabuk ve daha fazla miktarda karışması sağlanabilir.
- Rezene meyveleri içinde bulunan uçucu yağların sağlık için katkısı oldukça fazladır. Meyveleri parçalanmadan hazırlanan rezene çayı içerisinde yeterli miktarda uçucu yağ bulunmayacağı için yeterli etki alınamayabilir. Toz haline getirilmiş ve öğütülmüş meyvelerde ise uçucu yağ kaybı olacağı için yeterli etki görülemeyecektir. Bu sebeple özel değirmenlerden geçirilmiş ve güvenilir markaların ürünleri tercih edilmeli, meyve parçalama işlemi evde yapılacaksa ürün toz hale getirilmemeli çok fazla parçalanmamalıdır.
Doktorunuzun size verdiği ilaçları aksatmadan kullanınız. Buradaki kürler tedavileri destek amacı ile yapılmaktadır. Kullanacağınız bitki ve baharatlara alerjinizin olup olmadığını mutlaka kontrol ettirmeniz ve doktorunuza sormanız gerekmektedir. Doktora gitmeden ve herhangi bir teşhis konulmadan şikâyetiniz ne olursa olsun, kürleri uygulayıp kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Sitede verilen bilgiler teşhis niteliğinde değildir.
Rezene İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Rezene hakkında çok sorulan sorular;
Her gün rezene yiyebilir miyiz?
Evet, makul miktarlarda tüketilirse bir sorun teşkil etmeyecektir.
Günde ne kadar rezene tüketebilirim?
5-7 gr rezene tohumu veya 0.1 mL ila 0.6 mL rezene yağı yeterlidir.
Rezene tohumu yerine ne tüketebilirim?
Anason tohumları veya meyan kökü rezeneye iyi bir alternatif olabilir.
Çiğ rezene yiyebilir miyim?
Evet, çiğ rezene yiyebilirsiniz.
Rezene bitkisinin hangi kısmını kullanabiliriz?
Beyaz rezene soğanı ve yeşil yapraklar kullanılabilir. Rezene sapları oldukça serttir ve genellikle tüketilmez.
Rezene göze iyi gelir mi?
Geleneksel tıp, rezenenin görme yeteneğini iyileştirmek için faydalı olduğunu öne sürmektedir. Rezene, iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve gözle ilgili çeşitli sorunların tedavisine yardımcı olabilir. Ayurveda tıbbında, rezenenin glokom ve katarakt tedavisine yardımcı olduğu iddia edilmektedir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169385/nutrients
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4784773/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28805671/
- https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/how-potassium-can-help-control-high-blood-pressure
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32500831/
- http://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/1991/05000/Does_potassium_supplementation_lower_blood.11.aspx
- https://www.nature.com/articles/s41371-019-0170-6
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22010973/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1753-4887.2001.tb07001.x
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12868253/
- http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/act.2011.17305
- http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2008.0255
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21812646
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711312000815
- https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/412293
- http://ajcn.nutrition.org/content/69/1/30.short
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949305/
- https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/outreach-campaigns-and-resources/eye-health-data-and-statistics/age-related-macular-degeneration-amd-data-and-statistics
- http://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2124858
- https://www.jwatch.org/fw112900/2017/05/19/fennel-tied-reduction-menopausal-symptoms?query=pfwTOC&jwd=000020054348&jspc=
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949311/
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01496395.2011.572575
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501793/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5338995/
- https://medwelljournals.com/abstract/?doi=psres.2008.47.49
- https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-018-3109-y
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5297587/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20930339
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486105/
- https://www.google.com/patents?hl=en&lr=&vid=USPAT6673366&id=YLwCAAAAEBAJ&oi=fnd&dq=%22fennel+seed%22+benefits&printsec=abstract#v=onepage&q=%22fennel%20seed%22%20benefits&f=false
- https://europepmc.org/abstract/MED/21870762