Sinameki bitkisinin yaprağı, meyvesi ve baklaları yüzyıllardır doğal müshil ilacı olarak kullanılmaktadır. Sinameki, kabızlığın geçici olarak giderilmesi için oldukça yararlıdır. Ayrıca, kolonoskopi gibi bazı tıbbi testlerden önce bağırsak sistemini temizlemek için de kullanılmaktadır.
BESLENME TÜYOLARI İÇİN TIKLAYIN
Güçlü Bir Bağışıklığa Sahip Olmanız İçin Gereken Vitaminler! Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.
MS 9. yüzyılda bile, Arap doktorların bu bitkinin faydalarını bildikleri belirtilmektedir. Günümüzde sinameki çayı, reçetesiz bir müshil olarak FDA tarafından onaylanmıştır. Sinameki çayı, kilo verme amaçlı kullanılabilmektedir. Yapay katkı maddeleri içeren ilaçlar yerine, doğal bitkinin kullanılması önerilmektedir. Ancak çok fazla içildiğinde bu çay, kişi için tehlikeli de olabilmektedir.
İçindekiler
Sinameki Çayının Faydaları Nelerdir?
Sinameki bitkisi, bezelye ve baklagiller ile aynı aileden olan bir bitki olarak bilinmektedir. Daha çok tropikal bölgelerde yetişmektedir. Ancak yabani sinameki birçok ülkede yetiştirilmektedir. {1*} Sinemaki bitkisinin yaprakları, meyveleri ve baklaları, başta sinemaki çayı olmak üzere birçok doğal tedaviye yardımcı olmaktadır. Genellikle kabızlığı gideren ve sindirimi düzenleyen bir bitki olarak bilinse de bağırsakların genel olarak boşaltılmasında görev almaktadır. {2*}
Bitkinin çayı, bağırsak kasılmalarına neden olmaktadır. Bu kasılmalar, glikozit adı verilen kimyasal bileşenler sayesinde oluşmaktadır. Bu çay, faydalı bakteriler ve kimyasalları ile bağırsakların daha fazla çalışmasına oldukça yardımcıdır. {3*} Sinameki çayı, detoks sağlaması açısından sağlık için önemlidir. Bitkiden üretilen yağlar ve çaylar, uyarıcı etkisinde bulunarak zararlı bakterilerin vücuttan atılmasına destek olmaktadır. Bu özelliği ile bazen kilo verme hapları ve içeceklerinde de kullanılmaktadır. {4*}
Kabızlığı Giderir
Çok yaygın bir sağlık sorunu olan kabızlık, insanlar için oldukça rahatsız edicidir. Sinameki, sağlık kurumlarınca onaylanan ve dışkıları yumuşatması, sıklığını ve ağırlığını arttırması gibi özellikleri araştırmalarla kanıtlanan bir bitkidir. {5*}
Sinameki çayı, içildikten sonra yaklaşık 8-12 saat arasında müshil görevi görmektedir. Bu nedenle, yatmadan önce sinameki çayı içilmesi ve sabah uyanıldığında tuvalete çıkılması önerilmektedir. Bitkinin çayı, rahatlama amaçlı geçici olarak kullanılabilmektedir. Ancak, uzun vadeli bir çözüm olarak kabul edilmemektedir.
Hemoroit Tedavisinde Kullanılır
Hemoroit, anüs ve alt rektumda damarların şişmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Genellikle kabızlık ya da bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucunda, boşaltım alanının zorlanması sebebiyle oluşmaktadır. Hemoroit, alt rektum bölgesinde kanama, ağrı ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Ayrıca uzun süreli kabızlık yaşamak, bu rahatsızlığı oldukça dayanılmaz hale getirebilmektedir. {6*}
Hemoroit, kişiler için çok rahatsız edici olduğundan bu sorunu gidermek için doğal yollar aranması oldukça normaldir. Sinameki çayı, kabızlık ve ıkınma durumunu azaltarak, boşaltım sırasında zorlanmaların önüne geçmektedir. Bu özelliği ile hem hemoroitten kaçınmaya hem de hemoroit tedavisi sağlamaya yardımcı olmaktadır. Bağırsak astarında bulunan tahrişleri gideren bu çay, uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. {7*}
Geçirgen Bağırsak Sendromunda Etkilidir
En yaygın geçirgen bağırsak sendromu belirtileri ishal ve kabızlık gibi bağırsak hareketlerinin değişmesi olarak bilinmektedir. Kabızlık uzun süre geçmeyen bir sorun olduğunda sinameki çayı kullanımı önerilebilmektedir. İçerdiği uyarıcılar ile bağırsak sisteminin kolayca boşaltılmasına yardımcı olan bu çay, geleneksel doktorlar tarafından reçete edilmektedir. {8*}
Not: Eğer tanımlanmış bir bağırsak sendromunuz bulunuyorsa ya da düzenli ilaç kullanıyorsanız, çayı içmeden önce sağlık uzmanınıza bu konu hakkında bilgi vermeniz oldukça önemlidir.
Kolonoskopi Hazırlığında Yardımcı Olur
Kolonoskopi, sindirim sisteminin en sonunda bulunan ve kalın bağırsak olarak da bilinen kolonun iç kısmına bakma işlemine denmektedir. Bu işlem öncesinde kolonun tamamen birikmiş atıklardan arındırılması gerekmektedir. Sinameki çayı, bu işlemden önce kolonu temizlemek için tavsiye edilmektedir. Ağızdan alınan sinameki bitkisi ya da çayı, bağırsakların hazırlanması için oldukça önemlidir. {9*}
Sinameki Çayı ile Yeşil Çay ve Hint Yağının Farkları Nelerdir?
Sinameki gibi Hint yağının kullanımı da kabızlığı gidermek için ağızdan alınan doğal bir maddedir. Hem sinameki yağı hem de Hint yağı kullanımı, dışkılama sırasında gerilmeyi önlemeye yardımcı olarak, bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır.
Hint yağı, sinameki yağından daha hızlı etkisini göstermektedir. Sinameki bitkisi yağ ya da çay şeklinde tüketildiğinde 8-12 saat içinde etkili olmaktadır. Hint yağı ise sadece 2-4 saat sonra etkili olmaktadır. Bu nedenle Hint yağının evde olunacak saatlerde tüketilmesi önerilmektedir.
Sinameki çayı gibi Hint yağı da kramp ya da ishale neden olabilmektedir. Ayrıca Hint yağının fazla kullanıldığında mide bulantısına yol açtığı bilinmektedir. Özellikle hamile kadınlar için doğumu hızlandırabileceğinden doktorlarıyla konuşmadan yağı tüketmemeleri önerilmektedir.
Aşırı ya da uzun süreli kullanıma uygun olmadıklarından, bu bitkisel ürünler aşırı doz alındığında çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu sebeple dikkatli olunması önerilmektedir. Sinameki çayı ve yeşil çay birbirine görüntü olarak benzemektedir. Ancak sinamekinin tadı biraz daha tatlı olarak ifade edilmektedir. Bazı kaynatma şekillerinde güçlü acı tat oluşabildiğinden, kişiler yeşil çay ile karıştırarak kullanabilmektedir.
Sinameki çayı kafein içermemektedir. Yeşil çay ise, siyah çaydan daha az ve beyaz çaydan daha fazla kafein içermektedir. Sinameki çayının faydaları arasında sindirim sistemi ve kolonu temizlemesi sayılmaktadır. Yeşil çay ise, bazı kanser türleri, Tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarını önlemesi açısından önemli sayılmaktadır.
Kilo kaybı için sinameki çayının kullanılması önerilmemektedir. Ancak yeşil çay, kilo vermek için kullanılabilen, sağlıklı bir günlük içecek sayılmaktadır. Araştırmalar, yeşil çayın doğal olarak içerdiği bileşenlerin vücut yağını azalttığı, kilo vermeye yardımcı olduğu ve obezite oluşumunu engellediği ile ilgili kanıtlar sunmaktadır. {10*}
Sinameki çayı ile ilgili yapılan araştırmalar, kilo vermek için bu çay kullanıldığında yemek düzeninde 6 kat daha fazla bozulma yaşandığını kanıtlamaktadır. {11*} Yeşil çay, kişiler tarafından günde bir fincan ya da daha fazla içilebilmektedir. Ancak sinameki çayının günde bir fincan tüketimi bile bazı durumlarda tehlikeli sayılmaktadır.
Sinameki Çayı Nasıl Yapılır?
Sinameki çayını, evde kurutulmuş bitkileri kaynatarak yapmanız mümkündür. Müshil olarak kullanmak için sinameki yaprak ve baklalarını satın alabilirsiniz. Bu noktada, yapraklarının meyvelerinden daha etkili olduğu söylenmektedir. Sinameki çayı yapımında, bir ya da iki çay kaşığı sinameki ve bir bardak kaynamış su kullanılmaktadır. 10 dakika kadar çayın demlenmesi yeterlidir. Ancak çay, ne kadar uzun süre demlenirse o kadar güçlü olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle çok uzun süre kaynatmamak gereklidir.
Sinameki çayının sebep olduğu gaz ve krampları hafifletmek için tercihe göre, papatya ya da nane çayının bu çaya karıştırılması önerilmektedir. Çünkü sinameki yağı, genellikle hafif ama acı bir tada sahiptir. Bu nedenle tek başına aromatik bir çay olarak görülmemektedir.
2-5 gram arasında kurutulmuş sinameki yaprağını 10 dakika sıcak suda bekletmeniz ve günde 2 bardaktan fazla içmekten kaçınmanız gerekmektedir. Ayrıca bal ya da şeker otu gibi doğal tatlandırıcılar eklemeniz mümkündür. {12*} Sinameki yağının etkisi, demleme süresine göre değişebilmektedir. Bu sebeple alınan bitki yaprağının az miktarda kullanılması önemlidir. Dozajını kontrol etmek oldukça zordur ama önerilen bazı kullanım dozları bulunmaktadır;
- 12 yaş ve üstünde: Günde 35 mg geçmemeli.
- 2-12 yaş arası çocuklarda: Günde 8 mg kullanılmalı.
- Yaşlılarda: Günde 17 mg uygundur.
- Hamilelik sonrası kabızlık için: 28 mg kullanım gerekli.
Sinameki çayı, günde bir fincan içilebilmektedir. Ancak doktor tavsiyesi olmadığı sürece bir haftadan uzun süre kullanılmaması gerekmektedir. {1*}
Sinameki Çayının Zararları Nelerdir?
Sinameki çayı, çoğu yetişkin ve iki yaşından büyük çocuklar için güvenli kabul edilmektedir. Genel yan etkileri arasında mide rahatsızlığı, kramplar ve ishal bulunmaktadır. Bu çayı yüksek dozda ya da uzun süre kullanırsanız tehlikeli hale gelmektedir.
Uzun süreli kullanımlarda bitkinin etkisi, anormal bağırsak fonksiyonu ve müshil bağımlılığına neden olmaktadır. Elektrolit dengesinin bozulması, kas zayıflığı, düzensiz kalp ritimleri, karaciğer hasarı ve ciddi, istenmeyen bazı yan etkilere de neden olabilmektedir.
İshal ya da çok sulu dışkınız oluşursa, sinameki çayının kullanımını bırakmanız gerekmektedir. Ayrıca doktorunuzla danışmadan hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmaması önerilmektedir.
Bitkinin çayı, potasyum eksikliği yaşayan, dehidrasyon sorunları olan ya da ishal kişiler tarafından içildiğinde tehlikeli olabilmektedir. Bunun dışında karın ağrısı, bağırsak tıkanıklığı, bağırsak sendromu, mide iltihabı gibi birçok rahatsızlığın çözümünde yardımcı olmaktadır.
Sinameki bitkisinin bazı ilaçlarla birleşimi tehlikeli olabilmektedir. Örneğin idrar söktürücüler ve doğum kontrol ilaçları ile çay içildiğinde, kişinin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca bu çayın, meyan kökü ile kullanımı da tehlikeli görülmektedir.
Sinameki kullanımı sonrasında idrarın kırmızı ya da kahverengi renk alması normal sayılmaktadır. Ancak bu bitkiyi tüketmeyi bıraktıktan sonra renk normale dönmelidir. Ayrıca bu bitkiye karşı alerjiniz varsa acil tıbbi yardım almanız önerilmektedir. Bu durumda, kırmızı kabarcıklar ve kaşıntılı deri döküntüsü yaşanabilmektedir. {14*} Ayrıca kalp hastalığınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız, karaciğerinizde bozukluk varsa çayı tüketmeden önce sağlık uzmanınıza danışmanız önerilmektedir. {15*}
Kaynaklar
{1*} https://www.britannica.com/plant/senna-plant
{2*} https://www.medicinenet.com/laxative/definition.htm
{3*}https://www.researchgate.net/publication/245802613_The_action_of_sennosides_and_related_compounds_on_human_colon_and_rectum_1
{4*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547922/
{5*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3348737/
{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22563187/
{7*} https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-652/senna
{8*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK51963/#ch8.s6
{9*} https://medlineplus.gov/druginfo/natural/652.html#Dosage
{10*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640470/
{11*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31751147/
{12*} https://depts.washington.edu/nutr/wordpress/wp-content/uploads/2015/03/Senna-Tea_2012.pdf
{13*} https://www.drugs.com/pro/sennagen.html
{14*} https://www.webmd.com/drugs/2/drug-89210/senokot-s-oral/details
{15*} https://www.nhs.uk/medicines/senna/