Reklam
Sağlık

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Reklam

Menopoz, kadınların “adet” adı verilen kanama olarak halk arasında kullanılan rahim bölgesinde bulunan uterusun iç astarından devamlı olarak kan boşaltılması işleminin kesilmesi anlamına gelen bir ifadedir. Bu bağlamda ele alınması mümkün olan “Menopoz nedir?” “Menopoz belirtileri nelerdir?” “Menopoz yaşı kaçtır?” gibi soruların cevapları ve bu cevaplara yönelik bilgiler, bilimsel kaynaklar eşliğinde aşağıda verilmiştir.

Menopoz Nedir?

Kelime karşılığı “adetten kesilme” olan Menopoz, adet döngüsünün durduğu ve yumurtalık hormonlarının östrojen ve progesteron salgılanmasının azalmasından kaynaklanan yaşam sürecidir. Menopoz kadınlar için normal bir olay olmasına rağmen, bireysel deneyimler değişir ve bazı kadınlar semptomların yönetimi için tıbbi yardım ister. Birçok semptom menopoza atfedilmiştir, ancak epidemiyolojik çalışmalarda sadece vazomotor disfonksiyon ve vajinal kuruluk sürekli olarak bu yaşam süresi ile ilişkilidir.

Reklam

Bu dönemin en temel özelliği, kadınlık hormonlarının artık salgılanmayacak olmasıdır. Kadının 12 aylık periyot boyunca adet görememesi ve adet görememe durumuna bağlı olarak hamile kalamaması şeklinde adlandırılan menopoz yaşı, ortalama 45 ila 55 yaşlarını kapsamaktadır.

Ancak, kişilerin bu yaşlardan önce de, sonra da menopoza girmesi mümkündür. Bu sebeple “Menopoz yaşı kaçtır?” sorusuna verilebilecek kesin bir cevap vermek söz konusu değildir. Bu konu ile ilgili ele alınması mümkün olan detaylar ise aşağıda verildiği gibidir.

Menopoz Neden Olur?

Menopoz, yumurtalık foliküler fonksiyonunun kaybı nedeniyle menstruasyonun kalıcı olarak kesilmesidir. Bu kesilmenin en temel nedeni, zaman geçtikçe ve yumurtalıklar yaşlandıkça üreme hormonu üretiminin azalmasıdır. Bunun sonucunda ise aşağıda verilen değişikliklerin meydana çıktığını ve menopoz sürecinin başlanmasının bu şekilde sağlandığını söylemek mümkündür.

  • Östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonlarda azalma
  • FSH folikül uyarıcı hormonda azalma

Bunların dışında ele alınması mümkün olan en yaygın menopoz nedenleri aşağıda verildiği gibidir.

Reklam
  • Çeşitli sebeplerle meydana gelen ve yumurtalıklara ciddi zararlar veren pelvik yaralanmalar,
  • Pelvik radyasyon ile karşı karşıya kalmak,
  • Yumurtalıkların çeşitli sebeplere bağlı olarak cerrahi müdahale ile çıkartılması.

Menopoz Ne Zaman Başlar? Menopoz Yaşı Kaçtır?

Menopoz, kadınlar için normal görülen ve her kadının gireceği bilinen bir dönemdir. Bu dönemin beraberine getirdiği semptomlar vardır ve bu semptomlar menopoza girileceğinin göstergesidir. Genel itibari ile erken menopoz durumunun da söz konusu olmalı bu belirtilerdeki netliği yok etse de, hemen her kadının son adet döneminden en az 4 yıl önce söz konusu semptomları göstermeye başladığını söylemek mümkündür. Bu ise, kişilere “Menopoz yaşı kaçtır?” sorusu ile ilgili bilgi veren bir durumdur.

Yukarıda verilmiş olunan bilgilere ek sunulması mümkün olan bazı sayısal veriler mevcuttur. Bu verilerden ilki, menopoz için medyan olarak seçilen yaştır. Bu bağlamda, menopoz için medyan yaşın 51 olduğunu söylemek mümkündür. Ancak bu, tabii ki her kadının 51 yaşında menopoza gireceği gibi bir durum söz konusu değildir.

Yukarıda verilmiş olunan bilgilere karşılık, bir de erken menopoz gerçeğinden söz etmek gereklidir. Her 100 kadından 1’inin erken menopoza girme durumu ile karşı karşıya kaldığı düşünüldüğünde, primer yumurtalık yetmezliği adı da verilen erken menopozun öneminin farkına varılacaktır. Peki erken menopoz nedir ve erken menopoz yaşı kaçtır?

 

En Geç Menopoz Yaşı

Menopoz için ideal olarak görünen yaş aralığı, 45 ila 55 yaş aralığıdır. Ancak bazı durumlarda bu aralığın genişletilmesi mümkündür. Olumsuz anlamda genişletme erken menopoz ile mümkün olabilirken, olumlu anlamda genişletme (yani menopoz erteleme) ancak belirli unsurlar ile mümkündür.

Reklam

Bu unsurların tamamını yerine getirerek ertelenebilecek en geç menopoz yaşı ise 56-57 yaşlarıdır. Çünkü menopoz erteleme amacı ile yerine getiren unsurların ancak 1-2 yıl gecikme meydana getirmesi mümkündür.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Kadınların %80’inden fazlası menopoz etrafında bir dereceye kadar psikolojik veya fiziksel semptomlar yaşasa da, hem kadınlar hem de klinisyenler hormonal değişikliklerin menopoz semptomları ve psikolojik durumlarla nasıl ilişkili olduğu konusunda yanlış anlamalara sahiptir.

Son zamanlarda, menopoz sırasında ortaya çıkan semptomları ve değişiklikleri daha iyi karakterize etmek için birkaç büyük ölçekli uzunlamasına çalışma yapılmıştır.

Yapılan araştırmalar sonucunda karşılaşılan erken menopoz belirtileri ve doğrudan menopoz belirtileri ise aşağıda verildiği gibidir.

  • Uykusuzluk,
  • Depresyon,
  • Vajinal kuruluk,
  • Hafıza sorunları,
  • Anksiyete,
  • Kuru cilt,
  • Artan idrara çıkma isteği,
  • Göğüslerde ağrı ve hassasiyet,
  • Ağrı,
  • Saçlarda incelme ya da dökülme,
  • Yüz, göğüs, boyun ve üst sırt bölgelerinde ağrı

Menopozon yaygın belirtileri arasındadır. Hatta Kadınların yaklaşık %75’inin menopoz döneminde sıcak basması yaşadığını söylemek, söz konusu belirtilerin ne denli yoğun olduğunun göstergesidir.

 

Erken Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Yukarıda da bahsedilmiş olunduğu üzere erken menopoz, regl kanamalarının 40 yaşından önce kesilmesi olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda, altında yatan tıbbi nedene bağlı olarak değişmek şartı ile bu yaşın 18 ila 19’a kadar düştüğü dahil bilinmektedir.

Bu durumu önlemenin ya da geciktirmenin en temel yolu ise, erken teşhistir. Erken teşhis gerçekleştirmek amacı ile ele alınması mümkün olan erken menopoz belirtileri aşağıda verildiği gibidir.

Adet döngüsü için ideal olarak görülen süre 21 ila 35 gün arasıdır. Adet döngüsünde medyan ise 28 gündür. Bu bağlamda söz konusu süreler dışında kalan adet döngüsü süresinin bir erken menopoz belirtisi olarak görülmesi gereklidir.

Adet kanamasının yoğunluğunun normalin altında olduğu durumlarda erken menopoz ile karşı karşıya kalınması ihtimali söz konusudur.

Gerek menopozun gerekse de erken menopoz belirtileri içerisinde yer alan en önemli belirti ise ateş basmasıdır. Bu belirtinin her iki menopoz türünde de yaygın olarak görüldüğünü söylemek mümkündür.

Menopoz Döneminde Ateş Basmasına Ne İyi Gelir?

Menopoz döneminde ateş basması ve terleme sorunu ile mi karşılaşıyorsunuz? Bu sorunları aşağıda verilmiş olunan adımları takip ederek yok edebilir ya da en azından minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Çoğu kişi tarafından egzersizin menopoz döneminde önerilmediği düşünülse de, terlemenin ve ateş basmasının uzun vadeli önüne geçebilmesi açısından estetik oldukça etkilidir. Bunun temel sebebi ise, dolaşımı iyileştirmesidir.

“Menopoz döneminde terleme ve ateş basması nasıl geçer?” diye araştıran kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer unsur giyimdir. Bu bağlamda bakıldığında pamuklu ve doğal lifli ürünlerin tercih edilmesi hem terin emilmesi hem de yüksek sıcaklığı önlemesi sebebi ile sıkça tercih edilmektedir.

Nefes egzersizlerine dikkat edilmelidir. Menopoz döneminde ateş basmasına ne iyi gelir? diye araştıran kişilerin, düzenli nefes egzersizleri yapmalarında fayda vardır.

Bazı yiyeceklerin ve içeceklerin menopoz döneminde sıcak basmasına ve terlemeye sebep olduğu bilinmektedir. Bu durumu önlemenin en temel yolu ise öncelikle sigara, alkol gibi ürünlerin tüketimini bırakmaktır.

Menopoz Belirtileri Kanama

Menopozal sağlık durumu sınıflandırması yedi boyutta geliştirilmiştir:

  • sıcak basması
  • ağrıyan eklemler/kaslar
  • endişeli/korkmuş duygular
  • meme hassasiyeti
  • kanama
  • vajinal kuruluk
  • istenmeyen androjenik belirtiler.

Bu belirtiler içerisinde yer alan kanama ile ilgili detaylı bilgi ise aşağıda verildiği gibidir.

Menopoz belirtileri kanama ile ön plana çıkmış olan belirtilerdir. Söz konusu kanamanın hafif olduğu durumlarda herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalınması ihtimali söz konusu değildir. Bu tür kanamaların temel sebebi ise vajina döneminin menopoz kaynaklı olarak hassas bir yapıya bürünmesidir.

 

Menopoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Daha önce de belirtildiği üzere, menopoz belirtileri birbirinden çeşitlidir. Ancak normal geçen bir menopoz sürecinde bu belirtilerin boyutlarının yüksek olması ve yaşam kalitesinin etkilenmesi durumu söz konusu değildir. Belirtilerin / semptomların şiddetli olması ve bunun sonucunda yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesi durumunda ise tedavi olmak gereklidir.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18313505/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30401544/
  3. https://hqlo.biomedcentral.com/articles/10.1186/1477-7525-3-13
  4. http://www.menopause.org/docs/default-source/2014/nams-recomm-for-clinical-care
  5. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/postmenopause

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu