Divertikülit belirtileri nelerdir? Kolonda divertikül ne demek? Kalın bağırsağın (kolon) alt kısmında oluşabilen küçük, şişkin keselerin iltihaplanmasına divertikülit denir. Divertikülit, sindirim sisteminde görülen oldukça ağrılı ve rahatsız edici bir hastalıktır. Bazı kişiler hastalığın belirtilerini sürekli yaşarken, bazılarında ise semptomlar azaldıktan sonra tekrar şiddetlenmektedir. Divertikülit hastalığı, doğru beslenme ile kontrol altına alınabilir. Divertikülit belirtileri arasında şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, kramplar, kabızlık ve ishal gibi semptomlar yer almaktadır.
Hastalığın risk faktörleri değişkenlik göstermektedir. Divertikülit hastalığının oluşum riski, özellikle 40 yaşından sonra artar. Bireyler, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinerek divertikülit diyeti uyguladığında, sindirim sisteminde gözle görülür iyileşmeler meydana gelmektedir.
Divertikülit Nedir?
Divertiküller, sindirim sisteminin iç yüzünde oluşabilen küçük, şişmiş keseciklerdir. Sıklıkla kalın bağırsağın alt kısmında görülürler. Tek keseye Divertikül, sayıca fazla olan keseciklere ise divertikülozis denmektedir. Bu keselerin biri veya daha fazlası iltihaplandığında, divertikülit hastalığı ortaya çıkar. Divertikül, iltihaplanmadığı veya enfekte olmadığı sürece ciddi rahatsızlıklara veya sağlık sorunlara neden olmaz. {1*} Ancak iltihaplanması beklenmeden hemen tedaviye başlanmalıdır.
Divertikül keseleri fekal (dışkıdan kaynaklanan) maddelerle tıkanabilmektedir. Bu durum, bakterilerin oluşmasına zemin hazırlayarak o bölgede enfeksiyonun başlamasına yol açabilir. Kalın bağırsağın alt kısmındaki keseler büyüdükçe, bağırsak duvarlarına uygulanan baskı miktarı artar. Sonuç olarak kişilerde; ağrı, gaz, karın bölgesinde rahatsızlık hissi vb. gibi diğer divertikülit semptomları görülmeye başlar.
Divertikülit neden oluşur? Bağırsak hareketleri sırasında basınç artar. Ancak kabızlık durumunda da kolon duvarlarına fazladan yük biner ve baskı oluşur. Bu artan basınç, kolonun zayıf bölgelerinde küçük keselerin oluşmasına sebep olur. Şiddetli veya tekrarlayan divertikülit olguları ameliyat gerektirebilir. Bu nedenle belirtiler hafif iken sindirim sisteminin iyileşmesine yardımcı olmak için gerekli değişikliklerin yapılması oldukça önemlidir.
Divertikülit kimlerde görülür? Birçok insan hastalığı şiddetlendiren gıdalardan uzak durarak ve sindirimi daha kolay olan gıdaları tercih ederek belirtilerin önüne geçebilmektedir. 40 yaş ve üstü olan kişilerin yaklaşık yüzde 10’unun divertikülit hastalığından etkilendiği söylenmektedir. Bu oran, yaşlanmaya bağlı olarak artmaya devam etmektedir. Ciddi bir enfeksiyon durumunda, beslenme düzeninde yapılan değişiklikler ile birlikte antibiyotik kullanımına da ihtiyaç duyulabilmektedir.
Divertikülit Belirtileri Nelerdir?
Divertikülit tehlikeli midir? Hastalığın erken evrelerinde; hafif, akut (ani başlayan, birden şiddetlenen) divertikülit semptomları istirahat etme, divertikülit diyeti ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak durumu ilerlemiş hastaların tedavi edilebilmesi için ameliyat gerekebilmektedir. Akut divertikülit rahatsızlığı ilk ortaya çıktığında vücuttaki belirtiler izlenmelidir. Mümkün olan en kısa sürede gerekli yaşam tarzı değişimlerini gerçekleştirerek ve divertikülit diyetine uyarak hastalığın ilerlemesine engel olunmalıdır.
Divertikülit hastalığı, çeşitli belirtilerle kendini göstermektedir. Divertikülit belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Bağırsak hareketlerinde belirgin değişiklikler
- Şiddetli karın ağrısı
- Kramplar
- Alt karın bölgesinde gerginlik
- Mide bulantısı
- Kabızlık veya ishal
- Ateş ve/veya titreme
Bağırsak Sağlığı Nasıl Düzelir? Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiler?
Divertikülit Neden Oluşur?
Günümüz beslenme tarzında genellikle yüksek oranda işlenmiş besinler, şeker ve sağlıksız yağlar bulunur. Bu zararsız beslenme alışkanlıkları, divertikülit hastalığının gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Klinik çalışmaların ve araştırmaların gösterdiği gibi lif açısından zengin besinlerin tüketilmesi, divertikülit oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca kolonun iyileşmesinde de etkilidir. {2*}
Divertikülit neden olur? Divertikülit oluşumuna sebep olan diğer faktörler;
Yüksek miktarda hayvansal yağ ve düşük miktarda lif tüketimi divertiküllerin boyutunun büyümesine ve gelişmesine yol açmaktadır. Ortaya çıkan enfeksiyon oldukça rahatsız edicidir. Bu iltihaplanma, ciddi komplikasyonlara neden olma potansiyeline sahiptir. {3*}
Divertikülit için hangi doktora gidilir? Ülseratif kolit, chron hastalığı, polipler, kalın bağırsak kanamaları, divertiküller, kolon kanserleri gibi hastalıkların tanı ve tedavi süreci gastroenteroloji bölümü tarafından ele alınır.
Kalın Bağırsak Kanseri Nedir? Kalın Bağırsak Kanserinin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Önlenebilir?
Divertikülit Doğal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hafif divertikülit semptomlarına sahip hastaların tedavisinde uygulanabilecek üç doğal yöntem bulunur.
Sağlıklı Divertikülit Diyeti
Sağlıklı divertikülit diyeti toplamda dört aşamadan oluşmaktadır.
1.Aşama
Divertikül hastaları nasıl beslenmeli? Divertikülit hastalığının ilk belirtileri görüldüğünde ya da şiddetlendiğinde, sindirim sisteminin kendisini temizlemesine ve iyileşmesine destek olmak gerekir. Bunun için kemik suyu içerek başlayabilirsiniz.
Dana, tavuk, koyun ve balık kemiklerinden yapılan kemik suyu, geçirgen bağırsak sendromu rahatsızlığına iyi gelir, eklem sağlığını iyileştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hatta selüliti ortadan kaldırır. Aynı zamanda sindirim sistemini iyileştirmeye de yardımcı olur. Biraz et ve sebze ile pişirilmiş kemik suyu çorbası, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyum, magnezyum, fosfor ve sülfür gibi tüm gerekli besin öğelerinin alınmasını sağlar. Kemik suyuna kereviz, havuç ve sarımsak gibi sebzeleri de ekleyebilirsiniz. Bunlarla birlikte haşlanmış yumurta da eklenebilir.
Büyükbaş hayvan kemiklerinde bulunan kolajen, yaklaşık 48 saat içerisinde jelleşir. Tavuk etinde ise bu süreç 24 saatte gerçekleşmektedir. Dolayısıyla büyükbaş hayvanlardan elde edilen kemikleri 48 saat, tavuktan elde edilenlerin ise 24 saat boyunca pişirilmesi gerektiği söylenmektedir. Jelatinin oldukça fazla tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Besin alerjisi olan bireylerin de bu gıdaları daha kolay tolere etmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda vücutta probiyotik dengesini sağlar ve proteinleri parçalayarak daha kolay sindirilebilir hale getirir.
İltihabı azaltmak ve sindirim sistemine yardımcı olmak amacıyla günde iki ila üç kez zencefil çayı ılık şekilde tüketilmelidir. Zencefil, bağışıklık ve sindirim sistemlerine yardımcı olan iyileştirici besinlerden birisidir. Divertikülit diyetinin ilk aşamasında kemik suları, taze meyve suları ve yatıştırıcı zencefil çayı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
2.Aşama
Divertikülit semptomları hafiflediği zaman ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Bu aşamada buharda pişirilmiş ve ardından püre haline getirilmiş meyve ve sebzeleri, zencefil çayı ve kemik suyunu tüketmeye devam edebilirsiniz.
Taze organik meyvelerin ve sebzelerin suyunu sıkmak, pek çok besin öğesini elde etmenizi sağlar. Bu aşamada özellikle; havuç, pancar, üzüm, elma, marul gibi diğer meyve ve sebzelerin suyu sıkılıp içilmelidir. Divertikül keselerinde birikme riskinden dolayı sert kabuklu meyvelerden ve taneli meyvelerden kaçınılmalıdır.
3.Aşama
Vücudunuz ikinci aşamadaki besinlere adapte olduğunda, artık lif açısından zengin gıdaları beslenmenize ekleyebilirsiniz. Bunun için taze meyveleri ve sebzeleri, rafine edilmemiş tahılları yani kinoa, esmer pirinç, fermente tahılları ve filizlenmiş mercimekleri tercih edebilirsiniz. Geçmişte araştırmacılar, kuruyemiş ve yağlı tohumların yenmesini güvenli bulmazlardı. Ancak günümüzde bu besinlerin güvenli olduğu ve divertikülit geliştirme riskini de önemli ölçüde azalttığı belirtilmiştir. {4*}
Eğer herhangi bir aşamada divertikülit belirtilerinin geri geldiğini fark ederseniz, bir önceki aşamaya dönünüz. Sindirim sisteminizin tamamen iyileşmesi birkaç ay kadar sürebilmektedir.
4.Aşama
Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, liflerin divertikülit hastalığı oluşum riskini azalttığı tespit edilmiştir. {5*} Araştırmalarda meyvelerden, sebzelerden ve patatesten elde edilen lifler baz alınmıştır.
4. aşamanın ilk günlerine yüksek lifli gıdalar ile başlayabilirsiniz. Kademeli olarak tüketmeye başlayınız. Her üç ila dört günde bir yeni bir gıdayı beslenmenize ekleyiniz. Vücudunuz uyum sağlamaya başladığında, sindirim sisteminiz iyileşirken olası şiddetlenmeleri önlemeye yardımcı olmak için her gün 25-35 gram arasında lif tüketmeye başlayabilirsiniz. Beslenmenize biraz patates, tatlı patates, kök sebzelerini ekleyebilir ve daha sonra işlenmemiş tahılları, baklaları ekleyerek yavaş yavaş deneyebilirsiniz.
Çözünebilir lifler ile çözünmeyen lifler arasındaki farkın bilinmesi gerekmektedir. Çözünebilir lifler suyu tutar ve vücutta işlem sırasında jel benzeri bir yapıya dönüşerek sindirim sistemine girerler. Jel, sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur ve temel besin maddelerinin daha fazla emilmesini sağlar. {6*} Çözünmeyen lif ise dışkıya hacim ekleyerek besinlerin sisteminizden daha hızlı ayrılmasına yardımcı olur.
Çözünebilir lifler bakımından zengin gıdalar arasında; yulaf, kuruyemiş, yağlı tohum, bakla, arpa, fasulye, mercimek ve bezelye yer almaktadır. Çözünmeyen lifler bakımından zengin gıdalar arasında; tam tahıllar, buğday kepeği ve sebzeler yer almaktadır.
Harvard Tıp Okulu Beslenme Departmanındaki araştırmacılar çözünmeyen liflerin, divertikülit hastalığının oluşma riskini azaltmakta etkili olduğunu belirtmiştir. {7*} Ancak dengeli ve düzenli beslenmek için çözünür lif içeren besinler de tüketilmelidir.
Divertikülit belirtilerinin tekrardan şiddetlenmesini önlemek için dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir.
Divertikülit İçin Bitkisel Çözüm ve Takviyeler
Divertikülit tedavisinde kullanılabilecek bazı takviyeler bulunur.
Kaygan Karaağaç
Yerli Amerikalılar sindirim problemlerini yatıştırmak, öksürüklerini ve boğaz ağrılarını hafifletmek amacıyla yüzyıllardır kaygan karaağacı kullanmışlardır. Karaağaç bir besin desteği olarak çeşitli yerlerde bulunmaktadır.
Divertikülit diyeti boyunca günde 3 defa 500 mg alarak başlanması tavsiye edilmektedir. Dolu bir bardak su veya başka bir sıvı ile alınmalıdır.
Aloe Vera
Aloe vera, sıvı formunda sindirime yardımcı olmaktadır. PH düzeylerini normale döndürmekte etkilidir. Ayrıca bağırsak hareketlerini ayarlar ve sağlıklı bakterilerin oluşumunu da destekler. Bu nedenle her gün belirli miktarda aloe vera tüketebilirsiniz. Fakat aloe vera latexi tüketmekten kaçınmalısınız. Çünkü, mide kramplarına veya ishal oluşumuna yol açabilmektedir.
Meyan Kökü
Meyan kökü, mide asidi seviyesini düşürmektedir. Mide ekşimesini giderebilir ve bağırsakları atıklardan temizlemeye yardımcı olabilir. Meyan kökü hafif bir laksatif etki yaratmaktadır. Ayrıca vücutta safrayı artırır ve sindirime yardımcı olurken, diğer yandan kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde de etkilidir. Divertikülit semptomları olan bireylerde günde yaklaşık 100 mg alınması önerilmektedir.
Sindirim Enzimleri
Divertikülit diyetinin, takviyelerinin ve yaşam tarzı değişikliklerinin genel amacı, sindirim sisteminizi en iyi şekilde çalışmaya teşvik etmektir.
Sindirim enzimleri, gıdaların besin öğelerine parçalanmasına yardımcı olarak besin maddelerinin emilmesini mümkün kılar. Sindirim sorunları olan bireyler, sindirimi kolaylaştırmak için gerekli enzimleri içeren sindirim enzimleri takviyelerini alabilirler.
Probiyotikler
Besin hassasiyetlerini ortadan kaldırmak ve kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim rahatsızlıklarını gidermek için diyete probiyotikler eklenmelidir. Probiyotikler, vücutta enfeksiyonla savaşmak için sindirim sisteminizi kaplayan sağlıklı bakterilerdir. Divertiküliti olan kişilerin, hastalığın şiddetlenmesini önlerken bağırsaklarının iyileşmesine yardımcı olması için probiyotik kullanması gerekmektedir. {8*}
Divertikülit Tedavisi İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Sindirim ağızda başlar. Bu yüzden her lokmayı iyice çiğnemek çok önemlidir. Besin mideye ulaşmadan önce ne kadar çok parçalanırsa, vücutta o kadar iyi emilir.
Tıbbi araştırmalar, yüksek lifli beslenme ile fiziksel aktivite kombinasyonun divertikülit hastalığını önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. {9*} Günlük olarak yapılan koşma veya diğer egzersizler, semptomları hafifletmeye yardımcı ve belirtilerin ortaya çıkmasına engel olur.
Psikolojik sağlığınız, sağlığınızın ayrılmaz bir parçasıdır. Stresi yönetmek ve etkili başa çıkma mekanizmalarını öğrenmek oldukça önemlidir. Stres sadece zihni değil, bedeni de etkilemektedir. Günlük stres düzeyinizi etkili bir şekilde yönetmek için doğal stres gidericileri ve ashwagandha gibi takviyeleri deneyebilirsiniz.
Otoimmün Hastalıklar ve Stres Arasındaki İlişki: Stresi Yenmenin Yolları
Divertikülit Hastalığı Yan Etkileri Nelerdir?
Beslenme tedavisi, doğal takviyeler ve yaşam tarzı değişikliklerini de içeren bütünleştirici doğal terapiler sayesinde, sindirim sisteminizi iyileştirebilir ve ağrı hissetmeden ilerleyebilirsiniz.
Besin takviyeleri veya bir gıda alırken nadiren komplikasyonlar görülür. Ancak herhangi bir olumsuz etkiyle karşılaşırsanız derhal bir sağlık uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Bu durumlardan bazıları şunlardır:
- Sürekli ateş ve/veya titreme
- Devam eden bulantı ve kusma
- Dışkıda kan görülmesi
- Karnın belirli bir bölgesinde şiddetli ağrı
- Rektal kanama
- Baş dönmesi veya halsizlik gibi şok belirtileri
Divertikülit komplikasyonları nelerdir? Bu semptomlar divertiküler kanama, bağırsak ve idrar yolu arasında fistül (tüp şeklindeki anormal bir bağlantı) veya diğer ciddi komplikasyonların göstergesi olabilmektedir. {10*}
Divertikül öldürür mü? Oluşan divertiküllerde zaman içerisinde kanama gelişmesi ve şiddetlenmesi durumunda hastaya kan nakli gerekebilmektedir. En korkulan ve ciddi olarak bilinen komplikasyon divertikülitin delinmesidir. Bu durumda kalın bağırsak içerisindeki dışkı ve diğer maddeler, bağırsaklardan karın boşluğuna (batın bölgesine) veya idrar yoluna sızabilir ve tıkanıklık meydana gelebilir. Zamanında müdahale yapılmazsa bu durum ölümcül sonuçlara yol açabilir. {11*}
Divertikülit tedavi edilmezse ne olur? Divertikülit uygun bir şekilde tedavi edilmezse, karın zarı iltihabına, bağırsak delinmesine, apse oluşumuna, bağırsaklarda tıkanmaya ve diğer organlarda fistül oluşumuna neden olabilir.
Divertikülit kansere döner mi? Divertikülitler kansere dönüşmezler. Ancak kanser kadar tehlikeli olan bazı komplikasyonların oluşmasına sebep olurlar. İltihaplanma hızlı şekilde ilerlediğinde bağırsakta delinmeye yol açar ve acil ameliyat gerekebilir.
Hafif divertikülit evresinde; dinlenme, beslenme tedavisi, takviye alımı, yaşam tarzı değişikliği ve antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir. Şiddetli veya tekrarlayan divertikülit olguları ise ameliyat gerektirebilir. Erkenden tanı ve tedavi için kontrollerinizi düzenli aralıklarla yaptırmanız önem arz etmektedir.
Kaynaklar
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diverticulitis/symptoms-causes/syc-20371758
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7942584/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diverticulitis/symptoms-causes/syc-20371758
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18728264/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24385599/
- https://medlineplus.gov/ency/article/002136.htm
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9521633/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625022/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1382417/
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-diverticulitis-symptoms
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/diverticular-disease