Aşırı aktif mesane nedir? Mesanenin temel görevi idrarı depolamaktır. Aşırı aktif mesane (idrar torbası), mesanenin idrarı tutamadığı durum olarak tanımlanmaktadır. Bu sağlık sorununda en sık görülen semptomlardan biri ani idrar yapma ihtiyacı veya tuvalete yetişememe sonucu idrar kaçırmadır. Bu sorundan dolayı birçok insan sessizce acı çekmektedir. Günümüzde birçok kişinin aşırı aktif mesaneye sahip olduğu tahmin edilmektedir. {1*}
Aşırı aktif mesanesi olan kişilerin bazen altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olmayabilir. Diğer durumlarda; diyabet, böbrek hastalığı, multiple skleroz (MS), Parkinson hastalığı sonucunda veya kullanılan ilaçlar sebebiyle meydana gelmektedir. Herhangi bir ameliyattan veya doğumdan sonra da ortaya çıkabilir ve bu rahatsızlığa sahip olan kişiler genellikle günde 8 defadan fazla ve geceleri çok kez idrara çıkmak zorunda kalırlar. {2*}
Aşırı aktif mesane, kontrol edilemeyen ve sık idrara çıkma dürtüsünün yaşandığı bir hastalıktır. Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Aşırı aktif mesane için genelde doğal ilaçlar yardımcı olmaktadır. Yapılan bir araştırma sonucuna göre, ABD nüfusunun %16,6’sı aşırı aktif mesaneden etkilenmektedir. {3*} Aşırı aktif mesane semptomları görüldüğünde bireylerin bu durumu dikkate alması çok önemlidir. Erken tedavi edildiğinde, istenmeyen semptomlar azaltılabilir hatta bu semptomlar tamamen ortadan kaldırabilir. Biraz zaman ve çabayla, aşırı aktif mesane semptomlarını azaltabilir ve doğal tedavi yöntemleri ile bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.
Aşırı Aktif Mesane Nedir?
Aşırı aktif mesane sendromu nedir? Aşırı aktif mesane, mesane duvarındaki kasların ani kasılması sonucu oluşur. Aşırı aktif mesane sendromunda, mesaneyi kontrol eden kaslar istem dışı olarak hareket etmeye başlar. {4*} Bu durum, genellikle üriner inkontinansa (tuvalete yetişememe sonucu idrar kaçırma) veya mesane kontrolünün kaybedilmesine yol açar. Aşırı aktif mesanesi olan birinin yaşadığı idrar kaçağı problemi tedavi edilmediği taktirde giderek artabilir. Tuvalete yetişememe sonucu idrar kaçırmanın en belirgin belirtisi, gün içerisinde çok fazla sıvı tüketilmiş gibi vücutta zorlanma ve idrar torbasında kasılmalardır.
Aşırı aktif bir mesanenin inkontinans probleminin %40-70’ini oluşturduğu söylenmektedir. {5*} Üriner inkontinans, tuvalete yetişememe sonucu idrar kaçırma olarak tanımlanır. Aşırı aktif mesane sendromunuz olduğunda, istemsiz idrar kaçırabilir veya idrar tutma konusunda kontrolünüzü kaybedebilirsiniz.
Aşırı aktif mesanenin iki farklı türü bulunur. “Kuru”, gün içerisinde ani ve acil bir şekilde sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı duymanızdır. “Islak”, acilen idrara çıkma ihtiyacı duyduğunuz ve istemsiz idrar kaçırma olarak da adlandırılan mesane sızıntısı yaşadığınız durumdur. Hem “kuru” hem de “ıslak” türü ise altta yatan herhangi bir sağlık problemi olmaksızın ortaya çıkabilmektedir. {6*} Aşırı aktif mesane hastalarının tahmini olarak %60’ında kuru (sızıntı yok), %40’ında ise ıslak (idrar kaçağı) aşırı aktif mesane türü vardır. {2*}
Aşırı Aktif Mesane Belirtileri Nelerdir?
Aşırı aktif mesane semptomları kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir. Aşırı aktif mesane belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Kontrol edilmesi zor olabilecek idrara çıkma dürtüsü
- Üriner inkontinans (Ani idrar dürtüsü ardından istemsiz idrar kaçırma)
- Günde 8 veya daha fazla kez idrar yapmak
- Noktüri (Gece idrara çıkmak için 2 veya daha çok kez uyanmak)
Aşırı aktif mesanenin spesifik olarak nedeni bilinmemektedir. Genellikle mesanenin istemsiz kasılmasının bir sonucudur.
Bu belirtiler, kişinin uyku düzenini bozar ve yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Ayrıca kişinin sürekli tuvalete gitmek zorunda kalması ve ne zaman idrar kaçıracağını bilememesi kişinin stres düzeyini artırır ve kendine olan güvenini zedeleyebilir.
Aşırı aktif mesane hastası genellikle 24 saatlik bir süre içerisinde sekiz veya daha fazla kez idrara çıkma ihtiyacı hissetmektedir. Bu durum, gün içerisinde hasta yeterince sıvı tüketmediğinde bile ortaya çıkabilir.
Hapşırırken İdrar Kaçırmanın Sebepleri Nelerdir? Kadınlarda İdrar Kaçırma
Aşırı Aktif Mesane Neden Olur?
Böbrekler, idrarı ürettikten sonra mesaneye aktarır. İdrar yaparken idrar, mesanenin altında bir açıklıktan geçerek üretra yoluyla vücuttan atılır. Kadınlarda üretra vajinanın hemen üzerinde bulunurken, erkeklerde penisin ucunda açılır.
Tüm idrara çıkma süreci sinirler tarafından kontrol edilir. Mesane dolduğunda beyin idrara çıkma dürtüsünü tetiklemek için üretranın yanı sıra pelvik taban kaslarının gevşemesi için de sinyaller alır. Mesane, idrarı dışarı atmak için daralır.
Aşırı aktif mesane varlığında, mesane içerisindeki idrar hacmi idrara çıkmak için yeterli olmasa bile mesane istemsizce kasılır ve idrara çıkma dürtüsü oluşur. Nedeni tam olarak bilinmese de, aşırı aktif mesane semptomlarına katkıda bulunabilecek bazı faktörler vardır:
- Nörolojik bozukluklar
- Diüretikler gibi bazı ilaçlar
- Diyabet
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Tümörler ve/veya mesane taşları
- Prostat büyümesi veya kabızlık gibi mesane akışını etkileyen tıbbi durumlar
- İnkontinans tedavisi için ameliyat olmuş olmak
- Aşırı kafein veya alkol tüketimi
- Yaşlanma nedeniyle bilişsel işlevde azalma
- Mesanenin eksik boşaltılması
Pelvik Kasların Zayıflaması
Bir erkeğin veya kadının pelvik taban kasları zayıf olduğunda, mesanenin kontrol edilmesi açısından çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Pelvik taban kasları, karnı ve leğen kemiği organlarını koruma ve destekleme görevine sahiptir. Ayrıca idrar yapma ve dışkılamadan sorumludur. Kadınların çok kez hamilelik süreci yaşaması ve doğum yapması, pelvik taban kaslarının gevşemesine ve zayıflamasına neden olabilir. Pelvik taban kasları bu veya başka bir nedenle tehlikeye girdiğinde, mesanenin yerinden sarkma riski artar. Üretranın da gevşemesine sebep olur. Bu yüzden idrar kolayca dışarı sızar.
Menopoz
Kadınlarda genellikle vücut, menopoz dönemine girdiğinde değişim gösterir. Bu durum, aşırı aktif mesanenin oluşmasına sebep olabilir.
Fazla Kilo veya Obezite
Vücudun fazla kilolu olması, aşırı aktif mesanenin oluşmasına ve idrar sızıntısı yaşanmasına sebep olur. Çünkü obezite problemi olduğu durumlarda mesaneye daha fazla baskı uygulanır.
Diüretik İlaçlar
Diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar yaygın olarak yüksek tansiyon hastalığının tedavisi için reçete edilir. Bu ilaçlar, vücudunuzdaki fazla suyun ve tuzun idrar yoluyla daha hızlı atılmasını sağlar. Sonuç olarak, mesane daha hızlı dolar. Bu durum, kişinin istemsiz olarak idrar kaçırmasına sebep olabilir.
Aşırı aktif mesane belirtilerinin altta yatan nedenleri arasına; mesane taşları, idrar yolu enfeksiyonu (İYE), üretrada darlıklar, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) veya mesane tümörleri de eklenebilir. Çoğu zaman, aşırı aktif mesanenin belirgin bir nedeni yoktur. Buna idiopatik (nedeni veya kökeni bilinmeyen) aşırı aktif mesane denir. {2*}
Aşırı Aktif Mesane Kimlerde Görülür?
Aşırı aktif mesane hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Hayatınızın herhangi bir noktasında aşırı aktif mesaneye sahip olmanız mümkündür. Ancak bu rahatsızlık, özellikle yaşlı bireylerde daha yaygın görülür. 50 yaşın altındaki kişilerde aşırı aktif mesane görülme sıklığı %10’dan azdır. 60 yaşından sonra bu sıklık yaklaşık %20-30’lara kadar çıkar. {2*}
Konvansiyonel (Geleneksel) Tedavi Yöntemleri
Aşırı aktif mesane ilaçları nelerdir? Aşırı aktif mesane tedavisi bazı ilaçlar ve cerrahi işlemler ile yapılabilir. Bu tedavi yöntemleri şunlardır:
- Tolterodine, Oxybutynin ve Trospium gibi mesaneyi rahatlatan ilaçların kullanımı
- İnkontinansa yardımcı olmak için OnabotulinumtoxinA gibi mesane enjeksiyonları kullanımı
- Sinir stimülasyon tedavisi
- Mesanenin kapasitesini artırmak veya tamamen çıkarmak için ameliyat.
Yapılan bir analize göre, bu ilaçların diğerlerinden daha iyi olmadığı belirtilmiştir. Reçeteli ilaçların yan etkileri arasında kabızlık, ağız kuruluğu, uyuşukluk hissi, bulanık görme ve baş dönmesi yer alır. Günümüzde hekimlerin çoğu, ilaç yoluyla tedaviye başvurmadan önce bireyin yaşam tarzında değişiklikler yapmasını tavsiye eder.
Daha ciddi durumlarda doktorlar, mesane kaslarını sakinleştirmek amacıyla onabotulinumtoksiA (BOTOX®) enjekte edebilir. Bu tedavi sonucunda; idrar yolu enfeksiyonu, idrar retansiyonu (mesaneyi tamamen boşaltamama), hematüri (idrarda kan görülmesi), yorgunluk ve uykusuzluk gibi olası ciddi yan etkiler oluşabilir. {7*}
Aşırı Aktif Mesane İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
Aşırı aktif mesanesi olan bireyler, hayat kalitesi oldukça düştüğü için dışarı çıkmak istemeyebilir ve huzursuz olabilirler. Bu bireylerin hayat kalitesini artırmak için evde hazırlanabilecek basit tarifler denenebilir. Fakat doktor onayı olmadan hayat tarzında radikal değişiklikler yapılması önerilmemektedir.
Kabak Çekirdeği Yağı
Her gün kabak çekirdeği yağı takviyesi alınmalıdır. Uygun doz için doktor ile görüşülmesi gereklidir. Kabak çekirdeği yağı, aşırı aktif mesane semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. {8*}
D Vitamini
D vitamini takviyesi, doktor takibinde günlük olarak alınmalıdır. Aşırı aktif mesane ve diğer pelvik taban bozukluklarının semptomları, D vitamini eksikliği ile ilişkilendirilmiştir. {9*} Vücuttaki bu eksikliği tamamlamak, kaybolan işlevleri yerine getirmeye yardımcı olur.
Kapsaisin
Doktor takibinde, sıvı kapsaisin mesaneye enjekte edilir. Doktorun önerdiği sıklıkta yapılmalıdır. Acı biberin aktif bileşeni olan kapsaisin, mesanenin aşırı aktivitesinden sorumlu nöronları etkisiz bırakarak aşırı aktif mesane semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. {10*}
Yeşil Çay
Yeşil çay sıcak suda 5-10 dakika demlendikten sonra içilir. Günde 2 bardak içilmesi önerilmektedir. Günlük olarak yeşil çay tüketmek, üriner kontinans semptomlarını azaltır. {11*} Bu etkisi, içeriğinde bulunan epigallocatechin-3-gallate (EGCG)’den kaynaklanmaktadır. {12*}
Kızılcık Suyu
Günde 400 mL kızılcık suyu tüketilmelidir. Aşırı aktif mesanenin yaygın nedenlerinden biri idrar yolu enfeksiyonudur. Düzenli kızılcık suyu tüketimi, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olarak aşırı aktif mesane semptomlarını da engeller. {13*}
Ginseng
Bir bardak sıcak suda 1 çay kaşığı kuru ginseng demlenir ve süzülür. İçmeden önce soğumaya bırakılır. Günde 1-2 bardak tüketilebilir. Aşırı aktif mesane, prostat bezinin büyümesine yol açabilen iyi huylu prostat hiperplazisine yol açabilmektedir. Düzenli olarak ginseng çayı tüketmek, sinir büyüme faktörünün aktivasyonuna yardımcı olduğu için prostat hiperplazisi üzerinde terapötik etki gösterir. {14*}
Karbonat
1 bardak suya 1 çay kaşığı karbonat eklenir, iyice karıştırılır ve içilir. Bu karışım, günde 2 kez tüketilebilir. Sodyum bikarbonat içmek, idrarın daha alkali olmasını sağlar. Böylece, aşırı aktif mesane dahil alt idrar yolu semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. {15*}
Papatya Çayı
Bir bardak sıcak suya 1 çay kaşığı papatya eklenir, demlenir ve süzülür. Sıcak olarak tüketilir. Günde 1-2 kez tüketilmesi önerilmektedir. Papatyanın anti-inflamatuar özellikleri ve yatıştırıcı etkisi, aşırı aktif mesane sendromunu hafifletmeye yardımcı olur. {16*} {17*}
Tavsiye edilen bu tedaviler, aşırı aktif mesane için devam eden tıbbi müdahaleye yardımcı olmak için kullanılmaktadır.
Kegel Egzersizleri Yapın
Aşırı aktif mesaneye ne iyi gelir? Pelvik kaslarını sıkarak yapılan Kegel egzersizleri, ani idrara çıkma hissini baskılamanıza ve kaslarınızın gücünü tekrar kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca kegel egzersizleri her zaman ve her yerde yapılabilir. Hem erkeklere hem de kadınlara fayda sağlar. Bu egzersizler düzenli olarak yapıldığı taktirde aşırı aktif mesane tedavisi için gerçekten yardımcı olabilir. {18*}
Tüketilmesi Gereken ve Kaçınılması Gereken Gıdaları Öğrenin
Aşırı aktif mesane semptomlarını arttıran bazı besinler bulunur. Aktif mesane sendromundan kurtulmak için bazı yiyecek ve içecekleri önemli ölçüde azaltmanız ve semptomları hafifletmeye faydalı olan gıdaları tüketmeniz gerekir. Bu gıdalar şunlardır: {19*} {20*}
Tüketilebilecek Besinler
- Yağlı balık, peynir ve yumurta sarısı gibi D vitamini açısından zengin gıdalar
- Muz, portakal, kavun, salatalık ve kayısı gibi potasyum açısından zengin gıdalar
- Belirtilerinizi daha da kötüleştirebilen kabızlık problemini önlemek için mercimek, fasulye, ahududu ve arpa gibi lif açısından zengin besinler
- Balık, tavuk ve tofu gibi protein açısından zengin besinler tüketilmelidir.
Kaçınılması Gereken Besinler
Aşırı aktif mesanesi olan kişiler, bazı gıdalardan mutlaka kaçınmalıdır. Bu gıdalar semptomları şiddetlendirebilir. {21*}
- Gazlı içecekler
- Kafein
- Alkol
- Çikolata
- Sporcu içecekleri
- Turunçgiller
- Baharatlı yiyecekler
- Yapay tatlandırıcılar ve koruyucular
- Şeker
- Bal
- Çiğ soğan
Diüretik ilaçların, kafein ve alkol tüketiminin özellikle yaşlı bireylerde akut inkontinans oluşumunun başlıca nedeni olduğu bilinmektedir. {22*} Aşırı aktif mesane probleminiz varsa kızılcık suyu tüketmekten kaçının. Mesane sağlığı için kızılcık suyu tüketimi tavsiye edilse de aşırı aktif mesane durumunda tüketildiği zaman tahriş edici etkiye sahiptir. {23*}
Listede bulunan tüm yiyecekleri diyetten çıkarmak gerekmez. Bu yiyeceklerin ne kadar vücutta tolere edilebildiğini görmek için azar azar deneyerek porsiyonlarını ayarlamak gerekmektedir. Kızılcık suyu normal şartlarda mesaneye faydalı olan bir besindir ancak aşırı aktif mesane problemi olan bazı kişilerde mesaneyi olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple kızılcık suyu tüketmek isteyen kişiler, evde oldukları bir gün az miktarda kızılcık suyu tüketerek mesane hareketliliğini gözlemlemeli, herhangi bir yan etki ya da olumsuz durumla karşılaşmazlarsa kızılcık suyu tüketmelidirler.
Yeterli Miktarda Su Tüketin
Aktif mesane tedavisi var mı? Vücutta su kaybını önlemek için her gün yeterli miktarda su içilmelidir. Ayrıca yatmadan hemen önce çok fazla sıvı tüketiyorsanız, mesanenizi boşaltmak için daha sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedeceksiniz. Aşırı aktif mesane sendromuna sahip hastaların birçoğu geceleri sık idrara çıkar. Uyku kalitesi olumsuz yönde etkilendiği için bu durum çok rahatsız edici olabilir. Ayrıca, derin uyku uyuyan hastalar yataktan hızlı kalkamayabilir ve istemeden de olsa yatağı ıslatabilirler. Geceleri sık idrara çıkma ihtiyacını azaltmak amacıyla yatmadan önce sıvı alımını sınırlayın. Ayrıca hastalara akşam 5 veya 6’dan sonra herhangi bir sıvının tüketilmemesi gerektiği de söylenmelidir. {23*}
Dehidrasyon Nedir? Dehidrasyon Nasıl Önlenir?
Davranış Tedavileri (İki defa idrara çıkma tekniği)
Geceleri görülen aşırı aktif mesane semptomlarına yardımcı olmanın bir başka doğal yolu da çift idrar yapma tekniğini uygulamaktır. Bu tekniğe göre yatmadan önce bir kez değil, iki kez idrara çıkmanız gerekir. Ürolog Melody Denson, “Yatmadan hemen önce tuvalete gitme ihtiyacı hissetmeseniz bile idrar yapmaya çalışın ve bu tekniği her gece yatmadan uygulayın.” demiştir. {18*}
Tuvalete Çıkma Vaktini Planlayın
Ani idrara çıkmanız gerektiğinde idrarınızı daha uzun süre tutmaya çalışın. Bu uygulama mesanenizin eğitilmesine yardımcı olur ve kademeli olarak tuvalete gitme aralığını uzatır. Günde kaç kez tuvalete gideceğinizi hesapladıktan sonra, normalde gitmeniz gereken süreye yaklaşık 15 dakika daha ekleyerek planlama yapabilirsiniz. Tuvalete gitmek zorunda olmasanız bile, planladığınız saatlere sadık kalın. {24*}
İdrara Çıkmayı Kademeli Olarak Geciktirme Yöntemini Uygulayın
İdrara çıkmayı geciktirmek, mesanenizin eğitilmesi için kullanılan bir başka tekniktir. İdrara çıkma dürtüsünü hissettikten sonra birkaç dakika daha dayanabilirseniz mesanenizi eğitebilirsiniz. Ayrıca, bekletme süresini kademeli olarak artırarak, bir sonraki idrara çıkma vaktine kadar en az üç ila dört saat kadar zaman kazanabilirsiniz. Daha fazla dayanamayacağınızı ve tutamayacağınızı fark ettiğiniz anlarda, tuvaleti kullanabilirsiniz. Ancak bir sonraki idrara çıkma vakti için planladığınız saate bağlı kalmalısınız. {25*} İdrara çıkmayı geciktirmek için derin nefes alma teknikleri gibi gevşeme yöntemlerini deneyebilir ve o süreci daha kolay atlatabilirsiniz.
Akupunktur Tedavisi
Aşırı aktif mesane tedavisi var mı? British Journal of Urology’de yayınlanan bir araştırmada, akupunktur yönteminin aşırı aktif mesaneyi tedavi etmede etkili olduğu belirtilmiştir. Çalışmada 20 birey, haftada 1 kez olmak üzere toplamda 10 hafta boyunca akupunktur tedavisi almıştır. Her seans yaklaşık 30 dakika sürmüştür. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre; idiopatik detrüsör instabilitesi (bilinmeyen nedenden dolayı mesanenin istemsiz olarak kasılması) olan hastaların belirtilerinin %77’si iyileşmiştir. {26*} {27*} {19*}
Sigarayı Bırakın
Sigara içmek sadece mesaneyi tahriş etmekle kalmaz, aynı zamanda mesane kanseri oluşum riskini de artırmaktadır. Sigara içmek ayrıca idrar kaçırma ile ilgili sorunları artıran kronik öksürüğe de yol açabilmektedir. {28*} Stres inkontinansı, öksürmek veya ağır bir şey kaldırmak gibi fiziksel aktivite sırasında mesane idrar kaçırdığında ortaya çıkmaktadır. {29*} Sigara içen ve aşırı aktif mesane hastası olan herkesin sigarayı acilen bırakması gerekmektedir.
Öksürük İçin Doğal Çözümler Nelerdir?
Aşırı Aktif Mesane ve İdrar Kaçırma Semptomlarının Karşılaştırması
Aşırı aktif mesane ve idrar kaçırma hakkında karşılaştırma yapılmıştır. Karşılaştırma sonuçları ve belirtiler şunlardır;
Aşırı Aktif Mesane:
- Mesane artık normal olarak idrarı tutamaz
- Kişi sıklıkla ani idrar yapma ihtiyacı hisseder
- Ani idrar yapma ihtiyacı hissedildiğinde bu durum ertelenemez
- Aşırı aktif mesane çoğu zaman kronik bir sorundur.
- Genellikle üriner inkontinans gibi semptomlardan kurtulmak için pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi gerekir
- İdrar kaçırma gibi diğer tüm semptomlar görülmeye devam eder
- Aşırı aktif mesanenin temelinde mesane kası sorunları vardır
- Düzenli olarak çok miktarda alkol ve kafein tüketmekten kaynaklanabilir.
- İnme, diyabet, böbrek hastalığı, multipl skleroz (MS) veya parkinson hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları aşırı aktif mesanenin oluşmasına yol açabilir
Üriner İnkontinans (İdrar kaçırma):
- Üriner inkontinans, mesanenin kontrolünü kaybetmek olarak tanımlanabilir
- Aşırı aktif mesanenin bir belirtisidir.
- Üriner sfinkter (halka şeklinde kas yapısı) üzerindeki kontrolün kaybı veya zayıflamasından kaynaklanabilir
- Aşırı sıvı tüketimi sebebiyle, geçici bir problem gibi görünebilir
- İdrar yaparken yanma hissi ve/veya idrarda kan ile birlikte idrar yolu enfeksiyonu (İYE) oluşumu meydana gelebilir.
Aşırı Aktif Mesane İle Birlikte Görülebilen Sorunlar
Aşırı aktif mesanenin yaygın belirtileri; mesane kanseri, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) ve prostat büyümesi gibi diğer sağlık durumlarında da ortaya çıkabilmektedir. İdrarda kan görülmesi, aşırı aktif mesanenin bir semptomu değildir. {30*}
Hem aşırı aktif mesanede hem de idrar yolu enfeksiyonunda ani ve sık idrara çıkma ihtiyacı yaygın olarak görülür. İdrar yolu enfeksiyonu, aşırı aktif mesane semptomlarından farklı olarak idrar yaparken rahatsızlık hissetme gibi belirtilerle birlikte görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu semptomları ani görülebilirken, aşırı aktif mesanenin semptomları ise süreklidir.
Taşma inkontinansı, kişilere idrar sırasında mesanenin tam olarak boşalmadığı hissini vermektedir. Bu nedenle idrar torbası üzerinde sürekli bir baskı hissedilir. Sık sık veya sürekli olarak sızıntı, damlama şeklinde idrar kaçırma taşma inkontinansın temel belirtisidir. Genel olarak, iyi huylu prostat hiperplazisi (büyüme), prostat kanseri veya üretranın daralması ile ortaya çıkabilen mesane tıkanıklığı olan kişilerde taşma tipi inkontinans görülmektedir. Taşma inkontinansı, idrarı mesaneden çıkarmaktan sorumlu kasların, mesaneyi normal bir şekilde boşaltamayacak kadar zayıf olduğunda da ortaya çıkabilir. {31*}
İdrarınızda ve/veya idrara çıkma alışkanlıklarınızda herhangi bir farklılık görürseniz, doğru teşhis için bir uzman doktora görünmeniz çok önemlidir.
Kaynaklar
- https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/o/overactive-bladder-(oab)
- https://www.nafc.org/overactive-bladder/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15971719/
- https://www.medicinenet.com/overactive_bladder/article.htm
- https://books.google.ca/books?id=YJtodBwNxokC&pg=PA339#v=onepage&q=overactive%20bladder&f=false
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2982259/
- https://www.botoxforincontinence.com/botox-can-help/side-effects.aspx
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032845/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3691097/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10735579/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21404319/
- https://www.nature.com/articles/s41598-018-23800-w
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14688663/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5775092/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28975365/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26483209/
- https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/causes-overative-bladder
- https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/features/putting-an-overactive-bladder-to-bed?page=2
- https://www.everydayhealth.com/incontinence/managing-overactive-bladder-through-diet.aspx
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15098215/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4968994/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2600101/
- https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/features/putting-an-overactive-bladder-to-bed
- https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/bladder-training-techniques
- https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/bladder-training-techniques?page=2
- https://bjui-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1464-410X.1988.tb05086.x
- https://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1337-acupuncture-controls-overactive-bladder
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10647702/
- https://medlineplus.gov/ency/article/000891.htm
- https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/causes-overative-bladder?page=2
- https://en.wikipedia.org/wiki/Overflow_incontinence
Excellent article! Congratulations on the information.