İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz
İlaçsız Yaşıyoruz
No Result
View All Result

İlaçsız Yaşıyoruz > Beslenme > Düşük Kalorili Kuruyemişler Nelerdir? Diyet Dönemi Hangi Kuruyemişler Yenebilir?

Düşük Kalorili Kuruyemişler Nelerdir? Diyet Dönemi Hangi Kuruyemişler Yenebilir?

Yazan Diyetisyen Halise Tanoğlu
13 Ağustos 2021 - Updated on 20 Ağustos 2021
diyet dönemi hangi kuruyemişler yenebilir? düşük kalorili kuruyemişler

Diyet Dönemi Hangi Kuruyemişler Yenebilir? Düşük Kalorili Kuruyemişler

Yağlı tohumlar olarak da bilinen kuruyemişler; protein oranı yüksek, sağlıklı yağlar bakımından zengin ve basit karbonhidrat içeriği düşük olan oldukça sağlıklı besinlerdir. Kilo verme sürecinde olan veya kilo almaktan korkan birçok birey yüksek yağ ve kalori içeriği nedeniyle kuruyemiş tüketmekten kaçınmaktadırlar. Ancak aksine, kuruyemişler, vücudu daha fazla yağ yakmaya teşvik ederek kilo verme sürecine destek olmaktadır ve kuruyemişlerin sağlığımıza çok yönlü etkileri bulunmaktadır. Bir porsiyon kuruyemiş ortalama 160-200 kalori içermektedir ve içeriğindeki yağın çoğu kalp sağlığına fayda sağlayan sağlıklı tekli doymamış yağlardır. Ayrıca kuruyemişler, iyi bir lif kaynağıdır ve en iyi bitkisel protein kaynaklarından biridir.

BESLENME TÜYOLARI İÇİN TIKLAYIN


Aristo Diyeti İle 13 Günde 5 Kilo Verin! Aristo Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır? Youtube Videomuzdan İzleyerek Öğrenebilirsiniz.


İçindekiler

  • Düşük Kalorili Kuruyemişler Nelerdir?
  • Diyet Yaparken Ne Kadar Kuruyemiş Yenmeli?
  • Yağsız Kuruyemişler Hangileri?
  • Akşam Kuruyemiş Yemek Kilo Yapar Mı?

Düşük Kalorili Kuruyemişler Nelerdir?

Çoğu kuruyemişin yüksek yağ içeriği nedeni ile kalorisi de yüksektir. Ancak bu durum kuruyemişlerin diyet sürecinde tüketilemeyeceği ve zararlı olduğu anlamına gelmemektedir. Aksine düşük kalorili kuruyemişler sağlığa olan olumlu etkileri ve verdikleri tokluk hissi nedeni ile diyet sürecinde veya normal beslenmenizde mutlaka olması gereken besinlerdir. Düşük kalorili kuruyemişler kaç kaloridir?

Düşük kalorili kuruyemişler ve kalorileri: (28 gram) [1*]

  • Ceviz: 183 kalori
  • Fındık: 176 kalori
  • Badem: 161 kalori
  • Antep fıstığı: 156 kalori
  • Kaju fıstığı: 155 kalori
  • Kabak çekirdeği: 151 kalori
  • Yer fıstığı:166 kalori

Kuruyemişlere veya herhangi sağlıklı bir besine sadece kalori olarak bakmak oldukça yanlıştır. Çoğu kuruyemiş, protein içeriğinin yanı sıra kalp sağlığına iyi gelen bazı bileşenleri içermektedir:

  • Doymamış yağlar: Kuruyemişlerdeki hem tekli doymamış hem de çoklu doymamış yağlar kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürmektedir.
  • Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitlerinin en çok balıklarda bulunduğu iyi bilinmektedir, ancak birçok kuruyemiş de omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri, diğer sağlık etkilerinin yanı sıra kalp krizine yol açabilecek düzensiz kalp atışlarını önleyerek kalp sağlığınıza katkı sağlayan sağlıklı yağ asitleridir.
  • Lif: Tüm kuruyemişler, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan lifler içermektedir. Lif, tok hissetmenizi sağlayarak daha az yemenize yardımcı olmaktadır. Ayrıca lifin tip 2 diyabetin önlenmesinde de rol oynadığı düşünülmektedir.
  • E Vitamini: E Vitamini, atardamarları daraltabilecek plakların gelişimini durdurmaya yardımcı olabilmektedir. Atardamarlardaki plak oluşumu göğüs ağrısı, koroner arter hastalığı veya kalp krizi gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.
  • Bitki sterolleri: Bazı kuruyemişler, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek bitki sterolleri içermektedir. Bitki sterolleri sağlık yararları nedeniyle bazı gıdalara sonradan eklenebilmektedir ancak kuruyemişlerde doğal olarak bulunmaktadır.
  • L-arginin: Kuruyemişler, L-arginin kaynağıdır. L-arginin; arter duvarlarını daha esnek hale getirmekte ve kan akışını engelleyebilecek kan pıhtısı oluşumunu azaltmaktadır.
diyet dönemi hangi kuruyemişler yenebilir? düşük kalorili kuruyemişler
diyet yaparken ne kadar kuruyemiş yenmeli?

Diyet Yaparken Ne Kadar Kuruyemiş Yenmeli?

Kuruyemişler sağlıklı yiyecekler olarak kabul edilmektedir, ancak bu tüketirken aşırıya kaçılabileceği anlamına gelmemektedir. Her sağlıklı besin de olduğu gibi kuruyemişlerde de porsiyon kontrolü sağlamak önemlidir. Diyetinize kuruyemiş eklediğinizde, sağlık yararlarıyla birlikte kalori eklediğinizi de unutmamalısınız.

Kuruyemişler küçük boyutlarda olması nedeniyle kolayca yenilebilmekte ve avuç avuç tüketilebilmektedir. Bu da farkında dahi olmadan fazlasıyla kalori almanız anlamına gelmektedir. İş yerine götürmek gibi nedenlerle kuruyemişlerinizi yanınızda taşıyacağınız zaman küçük paketlerle önceden porsiyonlayarak kontrolsüzce yemenin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda kabuklu kuruyemişleri tercih etmeniz de kısa sürede fazla miktarlarda tüketmenize engel olacaktır. Kuruyemiş tüketirken sizin için gerekli miktarı alıp paketini ortadan kaldırmanız da faydalı olacaktır.

İdeal olarak, et, yumurta ve süt ürünlerinin bir porsiyonunda bulunan doymuş yağların yerine bir avuç kuruyemiş tüketebilirsiniz. Amerikan Kalp Derneği, haftada yaklaşık dört porsiyon tuzsuz kuruyemiş yemeyi önermektedir. Bir porsiyon, küçük bir avuç kuruyemişe karşılık gelmektedir. Kavrulmuş kuruyemişler yerine çiğ ve tuzsuz kuruyemişler tercih edilmelidir.  Bununla birlikte, diyet döneminde kuruyemiş porsiyonu; kişinin diyetindeki diğer sağlıklı yağ kaynakları, aldığı günlük kalori, beslenme tarzı gibi birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir.

diyet dönemi hangi kuruyemişler yenebilir? düşük kalorili kuruyemişler
yağsız kuruyemişler hangileri?

Yağsız Kuruyemişler Hangileri?

Kuruyemişler yağlı tohumlar olarak da adlandırılmaktadır. İsminden de anlaşılacağı üzere kuruyemişlerin hepsi yağ içermektedir yani yağ içermeyen kuruyemiş yoktur. Kuruyemişin cinsine göre içerdiği yağ miktarı değişkenlik göstermektedir ancak aralarında anlamlı bir fark yoktur. Çoğu kuruyemişin en az %80’i yağdır.

Bazı kuruyemişlerin yağ içerikleri: (28 gram) [2*]

  • Ceviz: 18 gram yağ
  • Fındık: 17 gram yağ
  • Badem: 14 gram yağ
  • Antep fıstığı: 12 gram yağ
  • Kaju fıstığı: 12 gram yağ
  • Kabak çekirdeği: 12,8 gram yağ
  • Yer fıstığı: 14,4 gram yağ

Çoğu insanın yağlara karşı bir ön yargısı bulunmaktadır. Her ne kadar vücudumuz için bazı zararlı yağlar olsa da sağlık için oldukça yararlı ve vücut için gerekli pek çok tekli ve çoklu doymamış yağ kaynakları vardır. Kuruyemişler de çoğunlukla doymamış yağ içermektedir ve bu yağ türü, kalp hastalığı gibi birçok farklı hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir. [3*]

Yağ içeriği ve yüksek kalorileri nedeniyle birçok insan diyetlerine kuruyemiş eklemenin kilo almaya neden olacağını düşünmektedir. Ancak yapılan araştırmalar bunun tam tersini göstermektedir. Birkaç gözlemsel çalışma, düzenli olarak kuruyemiş yemenin kilo alımı ile ilişkili olmadığını ve hatta kuruyemiş tüketiminin kilo alımını önleyebileceğini bulmuştur. [4*] [5*] [6*] [7*] [8*]

Katılımcıların sıkı bir diyete bağlı kalmaları gereken kontrollü çalışmalarda, birçok farklı türde kuruyemiş eklenmesi vücut ağırlığında değişikliğe neden olmamıştır. [9*] [10*] Daha da önemlisi, istediği gibi yiyebilen kişilerin beslenmesine kuruyemişlerin eklendiği çalışmalarda da kuruyemiş tüketimi kilo alımına yol açmamıştır. [11*] [12*]

Her Gün Ceviz Yemenin Faydaları Nelerdir? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Akşam Kuruyemiş Yemek Kilo Yapar Mı?

Akşam kuruyemiş yemek, özellikle film veya dizi izlerken farkında olmadığımız zararlı alışkanlıktır. Bu da kısa bir zamanda ve tok olduğumuz halde yüksek kaloriler almak demektir. Eğer bir şey izlerken bir atıştırmalık tüketilecekse, tabi ki sağlıksız ürünler yerine kuruyemişler gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Ancak burada sorgulanmasa gereken durum tüketilecek ürünün sağlıklı veya sağlıksız olmasından ziyade atıştırmalık tüketme ihtiyacıdır. Aç olunmadığı halde kişi böyle bir ihtiyaç hissediyorsa o an sağlıklı bir atıştırmalık tüketmesi de doğru olmayacaktır. Aç değilken bir şeyler yemek vücudumuza zarar vermektedir ve bu, değiştirilmesi gereken bir alışkanlıktır.

Bununla birlikte, kuruyemişlerin yağ içeriği oldukça yüksektir ve yağların sindirimi uzun sürmektedir. Tüketilen besinlerin, tüketilen saate göre kalorisi değişmese de akşam kuruyemiş tüketmek uykuyla birlikte fazlasıyla yavaşlayan metabolizmamıza fazladan yük yüklemek demektir. Her ne kadar kan şekeri düşüklüğü yaşayan veya fazla enerji alması gereken bazı grupların akşam da kuruyemiş tüketmesi mümkün olsa da normal, sağlıklı bir birey için bu eylemi gün içinde gerçekleştirmek daha doğru olacaktır. Kuruyemişler yağ ve lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi vermektedir. Bu nedenle kuruyemiş tüketimini gün içindeki bir öğünde gerçekleştirmek, bir sonraki öğüne enerji düşüşü yaşamadan ulaşmanızı sağlayacaktır.

Sonuç olarak; kuruyemişler yüksek enerjili besinlerdir. Kuruyemişlerin çok fazla besinsel faydası bulunsa da çok miktarda kuruyemiş tüketmek diyete ekstra kalori eklemektedir. Buna rağmen, kuruyemişlerin kilo vermeye yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Araştırmacılar, kuruyemiş yemenin daha fazla kilo kaybı, daha iyi diyete uyum ve daha uzun tokluk süresi ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

9 Popüler Kilo Verdiren Diyet İçin Tıklayın.
[accordions title=””] [accordion title=”Kaynaklar” load=”hide”][1*] https://nutritiondata.self.com/
[2*] https://nutritiondata.self.com/
[3*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15223592
[4*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15637214
[5*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228038
[6*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12055701
[7*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9812929
[8*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21696306
[9*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12080402
[10*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10789609
[11*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17445351
[12*] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12074256[/accordion] [/accordions]
Please login to join discussion

Editörün Seçtikleri

parmesanlı chia tohumlu cips
Tarifler

Parmesanlı Chia Tohumlu Cips

Yazan İlaçsız Yaşıyoruz
16 Ocak 2021 - Updated on 21 Nisan 2021
1

Çayınızın yanına atıştırmalık olarak yapabileceğiniz Parmesanlı Chia Tohumlu Cips tercihi...

Read more
laserasyon nedir? laserasyon yaraları nasıl tedavi edilir?

Laserasyon Nedir? Laserasyon Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

22 Ekim 2021
kadınlar i̇çin evde sıkılaşma yolları (egzersizler ve diyet)

Kadınlar İçin Evde Sıkılaşma Yolları (Egzersizler ve Diyet)

26 Ağustos 2021
hibiskus nedir? hibiskusun faydaları nelerdir?

Hibiskus Nedir? Hibiskusun Faydaları Nelerdir?

21 Ağustos 2021 - Updated on 22 Ağustos 2021
en i̇yi 4 antibakteriyel uçucu yağ

En İyi 4 Antibakteriyel Uçucu Yağ

9 Şubat 2022 - Updated on 26 Mayıs 2022
hipotiroid nedir

Hipotiroid Nedir?

19 Şubat 2021 - Updated on 3 Ağustos 2021
yumurta kolajeni nedir? yumurta kolajeni faydaları nelerdir? nasıl tüketilmelidir?

Yumurta Kolajeni Nedir? Yumurta Kolajeni Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir?

11 Ekim 2021
en i̇yi omega-6 gıdaları ve şaşırtıcı faydaları

Omega-6 Eksikliği ve Omega-6 İçeren Besinler

9 Ağustos 2021 - Updated on 15 Ağustos 2021
kalp üfürümü nedir? kalp sağlığını korumak i̇çin neler yapılmalıdır?

Kalp Üfürümü Nedir? Kalp Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?

24 Aralık 2021 - Updated on 15 Şubat 2022
ozon tedavisi hangi hastalıklar i̇çin kullanılır?

Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

28 Temmuz 2021
kuzu burger nasıl yapılır? kuzu burger malzemeleri nelerdir?

Kuzu Burger Nasıl Yapılır? Kuzu Burger Malzemeleri Nelerdir?

6 Kasım 2021 - Updated on 6 Aralık 2021
nane yağı faydaları nelerdir?

Nane Yağı Faydaları Nelerdir?

17 Ağustos 2021 - Updated on 19 Temmuz 2022
şekerli i̇çeceklerin zararları nelerdir? şekerli i̇çecekler yerine ne i̇çilmelidir?

Şekerli İçeceklerin Zararları Nelerdir? Şekerli İçecekler Yerine Ne İçilmelidir?

10 Ekim 2021 - Updated on 23 Ekim 2021
🥚 yumurtanın faydaları nelerdir? yumurta kaç kaloridir? 🥚

🥚 Yumurtanın Faydaları Nelerdir? Yumurta Kaç Kaloridir? 🥚

8 Temmuz 2020 - Updated on 5 Ekim 2021

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

23 Nisan 2021 - Updated on 27 Nisan 2022
manik depresyon (bipolar bozukluk) nedir? nedenleri ve belirtileri nelerdir? yönetmek i̇çin yapılması gerekenler nelerdir?

Manik Depresyon (Bipolar Bozukluk) Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Yönetmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

18 Ekim 2021 - Updated on 5 Aralık 2021
şifalı soğan çorbası

Şifalı Soğan Çorbası

24 Ekim 2020 - Updated on 4 Haziran 2021
zeytin yağı, hayvani yağlar, hidrojen yağlar

Zeytinyağı, Hayvansal Yağlar ve Hidrojen Yağlar

7 Temmuz 2020 - Updated on 27 Nisan 2022
oksitosin (aşk hormonu) nedir? nasıl artırılır?

Oksitosin (Aşk Hormonu) Nedir? Nasıl Artırılır?

15 Ağustos 2021 - Updated on 23 Ağustos 2021
sedir ağacı yağının 14 faydası, sedir ağacı nelere i̇yi gelir?

Sedir Ağacı Yağının 14 Faydası, Sedir Ağacı Nelere İyi Gelir?

29 Temmuz 2021 - Updated on 9 Haziran 2022
astım krizinde etkili doğal tedavi yöntemleri

Astım Krizinde Etkili Doğal Tedavi Yöntemleri

26 Temmuz 2022 - Updated on 27 Temmuz 2022
naturopatik doktor ve naturopat arasındaki farklar nelerdir?

Naturopatik Doktor ve Naturopat Arasındaki Farklar Nelerdir?

6 Eylül 2021 - Updated on 17 Kasım 2021
leylak yağı faydaları

Leylak Yağı Faydaları

24 Mayıs 2021 - Updated on 20 Eylül 2021
rezene yağı faydaları nelerdir? rezene yağı nasıl kullanılır?

Rezene Yağının Faydaları Nelerdir? Rezene Yağı Nasıl Kullanılır?

19 Eylül 2021 - Updated on 8 Aralık 2021
çamaşır suyunun tehlikeleri | çamaşır suyuna alternatif doğal yöntemler

Çamaşır Suyunun Tehlikeleri | Çamaşır Suyuna Alternatif Doğal Yöntemler

11 Eylül 2021 - Updated on 21 Kasım 2021
ferulik asit ne i̇şe yarar? ferulik asit i̇çeren besinler nelerdir?

Ferulik Asit Ne İşe Yarar? Ferulik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

27 Eylül 2021 - Updated on 21 Ocak 2022
kuş otu: bağırsak, cilt ve bağışıklık sağlığını destekleyen yenebilir ot

Kuş Otu Faydaları Nelerdir? Kuş Otu Bitkisi Nasıl Kullanılır?

31 Aralık 2021 - Updated on 10 Şubat 2022
diyet yapmak stres hormonlarını etkiler mi? stres hormonları nelerdir?

Diyet Yapmak Stres Hormonlarını Etkiler mi? Stres Hormonları Nelerdir?

9 Eylül 2021 - Updated on 19 Ekim 2021
hipertiroid diyet tedavisi

Hipertiroid Diyeti Tedavisi

24 Şubat 2021 - Updated on 12 Nisan 2021
101 çeşit şifalı bitki ve baharat 9 bölüm

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 9. Bölüm

13 Mart 2021 - Updated on 9 Mayıs 2021

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • Aydınlatma Metni
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim

Güncellenen İçerikler

Folik Asit Saç Uzatır Mı? Folik Asit Saça İyi Gelir Mi?

5 Ağustos 2022

Folat ve Folik Asit Arasındaki Fark Nedir? Folat ve Folik Asit Aynı Mı?

5 Ağustos 2022

Elma Sirkesi Kepeğe İyi Gelir Mi? Kepek İçin Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?

5 Ağustos 2022
i̇ngiliz karbonatı nedir? i̇ngiliz karbonatının faydaları nelerdir? i̇ngiliz karbonatı nasıl kullanılır?

İngiliz karbonatı Nedir? İngiliz Karbonatının Faydaları Nelerdir? İngiliz Karbonatı Nasıl Kullanılır?

14 Ekim 2021 - Updated on 5 Ağustos 2022

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.

No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışveriş

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - İlaçsız Market.

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayafasını ziyaret edebilirsiniz.