Reklam
Sağlık

Aloe Vera Faydaları

Reklam

Aloe Vera, tropikal bölgelerde yabani olarak yetişen etli bir bitki olan, içerdiği 75 potansiyel aktif bileşik nedeniyle binlerce yıldır hem tıbbi hem de besinsel olarak sayısız kullanıma sahiptir.

Antioksidan, antibiyotik, antimikrobiyal, antifungal, antiseptik – bunlar vücudunuzu detoksifiye etmeye, enfeksiyonla savaşmaya, sindirime yardımcı olmaya, pamukçuk yaralarını iyileştirmeye ve diş plağını önlemeye yardımcı olabilecek aloe vera’nın bazı özellikleridir.

Reklam

Işık gören bir yerde düzenli sulama ile aloe verayı kolayca yetiştirebilirsiniz. İyileştirici bir merhem veya besleyici bir içecek için kesebileceğiniz dallar çoğalacaktır.

Aloe vera, binlerce yıldır hem tıbbi hem de besinsel olarak çok fazla kullanıma sahiptir. 250’den fazla bilimsel dergi çıkaran, İngiltere merkezli, bilimsel açık erişim yayıncısı Biomed Central; “Aloe veranın bu kadar yaygın kullanımı yeni bir şey değil; tarihi kaynaklar, aloe vera ticaret yollarının M.Ö. 4. yüzyıla kadar Kızıldeniz ve Akdeniz bölgelerinde kurulduğunu gösteriyor. …Orta Doğu ve çeşitli Hint Okyanusu adalarında, Afrika’ya yayılmış 500’den fazla aloe türü var.”

Aloe vera yapraklarının içindeki jelin, bir dizi hastalık ve durum için güçlü iyileştirme yeteneklerine sahiptir. Ayrıca odanızdaki havayı temizleyici özelliği de bulunduğundan evde de kendinizin yetiştirmesini tavsiye ederim.

Aloe bitkisinden gelen taze jel (bir aloe ürünü yerine) güneş yanığı için en iyi ilaçlardan biridir. Yaprakları dilimleyebilir ve açıkta kalan jeli doğrudan sorunlu cilde uygulayabilirsiniz. Traş sonrası losyonu olarakta kullanabilirsiniz.

Reklam

Aloe Vera İçilir mi?

Serinletici bir içecek: küçük cam kaseye 2-3 çay kaşığı, sadece jelinden ekleyin ve 1 adet taze limon suyu ekleyip, birkaç saniye el mikseri veya yüksek hızlı blender kullanın. Afiyetle için.

Aloe vera’nın dünya çapında kozmetik, ilaç ve gıda kullanımında, yıllık 13 milyar dolar ticari başarısı vardır.

Medical News Today’in açıkladığı gibi; “Aloe vera çeşitli güçlü antioksidan bileşikler içerir. Bu bileşiklerin bazıları zararlı bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Aloe vera, özellikle cilt ve diş etleri için bir merhem olarak uygulandığında kesinlikle eşsiz terapötik özelliklere sahiptir.”

Aloe Vera Faydaları Nelerdir?

Yaprakların içinde en yüksek seviyede biyoaktivite içeren jel bulunur. Ancak bütünsel beslenme uzmanı ve Happy and Raw’u başlatan yazar Laura Dawn, Aloe verayı, Dezenfektan, Antibiyotik, Antimikrobiyal, Antiseptik, Antibakteriyel, Germisid, Antiviral, Antifungal olarak 8 farklı şekilde ele aldı.

Bu özellikler, aloe vera’nın A, C ve E vitaminleri, kolin, folik asit ve B1, B2, B12 ve B3 (niasin) gibi birçok bileşiğinden ve bitki besleyicilerinden gelir. Mineraller arasında selenyum, çinko, kalsiyum, demir, bakır, manganez, potasyum, magnezyum ve krom bulunur. Ayrıca yüksek miktarlarda aşağıdakileri içerir:

Reklam

Polifenol antioksidanlar – Bunlar hastalığa, enfeksiyonlara katkıda bulunan ve yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.

Yağ asitleri – Kampesterol ve B-sitosterol dahil olmak üzere değerli yağ asitleri olan bitki sterollerinin yanı sıra linolenik, miristik, kaprilik, oleik, palmitik ve stearik asitleri içerir.

Amino asitler – Vücudunuz için gerekli olan “proteinin yapı taşları” olarak adlandırılan yaklaşık 22 amino asit vardır ve aloe vera, insan sağlığı için gerekli olduğu düşünülen sekizin tümü de dahil olmak üzere 18 ila 20 tanesi içerir.

Bir çalışma, aloe veranın geleneksel olarak müshil olarak bilinen fenolik bileşikler olan lignin, saponinler ve salisilik asitler ve amino asitler dahil 12 potansiyel olarak aktif bileşik içerdiğini göstermektedir. Aynı zamanda kampesterol, β-sisosterol ve lupeol ve yara iyileşmesine yardımcı olan ve antienflamatuar etkiye sahip olan oksin ve gibberellin hormonları sağlar.

Bir adaptojen olarak, aloe vücudunuzun dış değişikliklere uyum sağlama yeteneğini arttırır ve fiziksel, duygusal veya çevresel olsun stresle başa çıkma yeteneğinizi artırır. Bilim adamları, adaptojenlerin sisteminizi dengelediğine ve doğal savunma ve uyarlanabilir mekanizmalarınızı uyararak hastalık ve hastalıklarla mücadeleye daha fazla yardımcı olduğuna inanmaktadır. Ayrıca:

“Aloe vücudu alkalileştirir. Hastalık alkali bir ortamda kendini gösteremez. Çoğu insan çoğunlukla asidik gıdalar tüketir. Sağlıklı olmak için 80/20 kuralını uygulamalıyız. %80 alkalin ve %20 asidik gıdalar tüketmeliyiz. Aloe vera vücudu alkalize ederek aşırı asidik beslenme alışkanlıklarını dengelemeye yardımcı olur.”

Aloe Vera Nasıl Kullanılır?

Güneş yanığı için ilk aloe vera bazlı merhem 1959’da pazara girdi. Yapılan çalışmalar birinci ve ikinci derece yanıklar dahil, delinme yarası, kesik, sedef hastalığı veya böcek ısırıklarında, topikal olarak uygulanan aloe veranın güçlü tedavi özelliği olduğunu kanıtladı.

Aloevera’nın analjezik özellikleri, bir antipruritik olarak kaşıntıyı önleyip rahatlatırken, ağrının da giderilmesine yardımcı olur. Sıkılaştırıcı olan aloe vera jeli, vücut dokularının kasılmasına neden olur ve bu da küçük aşınmalardan oluşan kanamayı azaltmaya yardımcı olur. Ateşi azaltmak veya önlemek için ateş düşürücü olarak da kullanabilirsiniz. %99 su olması, cildinizi nemlendirmek için mükemmeldir.

“Aloe vera, cildin elastikiyetini artırarak kolajen ve elastin onarımı ile daha esnek hale getirir. Cildi yumuşatır ve rahatlatır. Cilt hücrelerine oksijen verilmesine yardımcı olur, cilt dokusunun gücünü ve sentezini arttırır. Kılcal damar yoluyla ciltte kan akışını hızlandırır.”

Farmakognozi ve Fitokimya Dergisi, aloe’nin vücudun kendisini temizlemesine yardımcı olduğunu belirtmektedir. Ayrıca yapılan dört farklı çalışma da, yanıkların iyileşme süresini geleneksel tıbbın ilaçlarına kıyasla dokuz güne kadar azaltabileceğini kabul etmiştir.

Aloe Vera’nın Kanıtlanmış Bilimsel Faydaları

Dental plakları azaltır, plak oluşturan bakterileri ve Candida mantarını öldürür.

Pamukçuk ağrısını iyileştirmeye ve hafifletmeye yardımcı olur.

Beta sitosterol kolesterolü optimize etmeye yardımcı olduğundan kardiyovasküler sağlığı iyileştirir.

Sindirime yardımcı olur; aloin veya barbaloin nedeniyle kabızlığı azaltır.

Kan şekeri seviyesini düşürür.

Enflamasyonu azaltır.

Vücudunuzu detoksifiye etmeye yardımcı olur.

Polisakkaritler nedeniyle bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Cildi iyileştirebilir, kollajen üretimini artırabilir ve kırışıklıkları azaltabilir.

Aloe vera kullanımının yukarıdaki tüm avantajlarından, kilo kaybı ikincil bir fayda olarak kabul edilir, çünkü gelişmiş sindirim, azalmış kabızlık (normalite olarak da bilinir). Kilo vermede, detoksifikasyon ve kan şekeri düşüklüğü gibi şeyler birbiriyle ilişkilidir.

Aloe Veralı Ürünlere Dikkat Edin!

Aloe Vera’nın etkilerini almanın en güçlü yolunun, kimyasallar da dahil olmak üzere yüzdeler içeren birçok ürünle değil, bitkinin kendisini kullanmak olduğunu yukarıda belirttik. 1980’lerin başında, Uluslararası Aloe Vera Bilim Konseyi (IASC) tarafından, en az yüzde içeriklerin olduğu iddia edilen birçok ürünün olduğunu fakat içerik sertifikasının olmadığı belirlenmiş ve bir çok üreticinin bu durumu kötüye kullandığı tespit edilmiştir.

Halen piyasada içinde aloe vera olmayan sahte ürünler vardır.

Buna ek olarak, kullanım için bu önerilere dikkat ediniz.

Bu bitki inanılmaz derecede tıbbi fakat uzun süreli kullanıma karşı dikkat etmelisiniz. Bitki faydalı olduğu için onu çok kullanmak daha faydalı olacağı anlamına gelmez. Bu inanılmaz derecede güçlü bir bitkidir, ölçülü ve sonucu görerek kullanmak önemlidir.

“Uzun süreli kullanım elektrolitlerin, özellikle potasyum kaybına yol açabilir. Örnek: Hemoroit veya karaciğer ve safra kesesinde dejenerasyonunuz varsa hamilelik, menstrüasyon sırasında dahili olarak aloe almaktan kaçının.”

Şu anda evinizde bir aloe vera bitkiniz yoksa, yukarıda listelenen sorunların çoğu için veya taze, sağlıklı bir içecek olarak denemek için bir tane bulundurabilirsiniz.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu