Selülit, uyluklarda, kalçalarda veya karında bulunabilen çukurlu veya pürüzlü teni tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Birçok insan selülitlerinden utanmakta veya gizlemeye çalışmaktadır. [1*] Selülit genellikle portakal kabuğu görünümü ile tanımlanmaktadır. Selülitin bilinen bazı nedenleri şunlardır;
- Kötü beslenme
- Yavaş metabolizma
- Dehidrasyon
- Fiziksel aktivite eksikliği
- Hormon değişiklikleri
- Fazla vücut yağı
- Cilt kalınlığı ve rengi
Uçucu yağlar kullanarak selülitten kurtulmak ya da selülit görünümünü azaltmak mümkündür. Ancak sonuçların kalıcı olmayabileceğini unutmayın. Sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz, faydalı alışkanlıklar ile birlikte kullanıldığında uçucu yağlar, selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olacaktır. Cilt sağlığı için pek çok esansiyel yağ vardır. Bununla birlikte özellikle istenmeyen selülit için etkili bazı yağlar bulunmaktadır.
Evde Selülit Tedavisi 11 Yağ Tavsiyesi
Selülit için dikkate alınması gereken birkaç harika seçenek vardır. Bu yağları tek başına veya karıştırarak kullanabilirsiniz. Alternatif Tıp dergisinde yayınlanan bilimsel bir incelemeye göre aşağıdaki uçucu yağlar selülit üzerindeki olumlu etkileri sayesinde dermatolojide kullanılmaktadır. [2*]
Greyfurt Yağı (Citrus Paradisi)
Greyfurtun, kabuğundan elde edilen greyfurt yağı, yüzyıllardır kilo alımını, şeker isteğini ve iltihaplanmayı önlemek için kullanılmıştır. Selülit için doğal çözümler söz konusu olduğunda, kesinlikle en iyi seçimin greyfurt esansiyel yağı olduğunu göreceksiniz. Yapılan bir araştırma, greyfurt yağının yağ veya yağ dokusu oluşumunu azaltabileceğini göstermektedir. [3*]
Sedir Ağacı Yağı(Cedrus Atlantica)
Sedir ağacının odun parçalarından elde edilen sedir ağacı esansiyel yağının kaynağı olabilecek birkaç farklı sedir türü vardır. Sedir ağacı yağının cedrol, beta-sedren ve thujopsen dâhil aktif bileşenlerinin, vücudunuzdaki selülitin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilecek, idrar söktürücü ve iltihap önleyici özelliklere de sahip olduğu bilinmektedir. [4*]
Limon Otu Yağı(Cymbopogon Citratus)
Narenciye benzeri bir aromaya sahip olan bu uçucu yağ; böcekleri uzaklaştırır, stresi azaltır ve kasları gevşetir. Aynı zamanda dolaşımı hızlandırıcı özelliğe sahip olan limon otu yağı, selülit görünümünü iyileştirmede de etkilidir.
Tüm esansiyel yağlarda olduğu gibi, limon otu yağını da bir taşıyıcı (baz) yağ ile karıştırıp topikal olarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca içeceklere veya detoks çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.
Ardıç Yağı (Juniperus Virginiana)
Ardıç yağı, doğal bir selülit önleyici olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yağ, içerisindeki alfa-pinen ve sabinen gibi aktif bileşenler sayesinde selülit görünümünün azalmasına yardımcı olacaktır. [5*] Ardıç yağı ayrıca yararlı idrar söktürücü özelliklere de sahiptir. [6*] Genellikle odunsu, tatlı ve ferahlatıcı bir kokuya sahiptir.
Sardunya Yağı (Pelargonium Odoratissimum)
Sardunya yağı ferahlatıcı bir çiçek aromasına sahiptir. Bu yağ, a-pinen, mirsen, limonen, menton, linalool, geranil asetat, sitronellal, geraniol ve geranil butirat gibi birçok güçlü bileşen içerir.
Doğal bir idrar söktürücü olarak sardunya yağı, selüliti daha da kötüleştiren sıvı tutulmasını engellemeye yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, anti-inflamatuar ve hormon dengeleme yeteneklerine sahiptir. [7*]
Biberiye Yağı (Rosmarinus Officinalis)
Biberiye esansiyel yağı, saç uzamasına yardımcı olması ile bilinmektedir. [8*] Odunsu ve baharatlı kokuları seviyorsanız, biberiye yağı sizin için harika bir seçim olabilir.
2017’de yayınlanan bir araştırmada, biberiye esansiyel yağının kendi başına yağ yakmadığı, ancak hücresel yağ birikimini azalttığı ve mikro dolaşımı artırdığı görülmüştür. Genel olarak, araştırmacılar, biberiyenin selülit başlangıcı, devamı veya ortaya çıkış süreçlerinde etkili olabileceği sonucuna varmışlardır. [9*]
Lavanta Yağı (Lavandula Angustifolia)
Lavanta yağı, sakinleştirici kokusuyla son derece popülerdir. Ayrıca yanıkların, stresin, baş ve kas ağrılarının doğal tedavisi için kullanılmakla beraber, bağışıklık sisteminin güçlenmesini de destekler. Aynı zamanda cilt sorunlarını gidermede ve yeni hücre büyümesini hızlandırmada etkili olduğundan selülit için de etkili bir seçenektir. [10*]
Mandalina Yağı (Citrus Reticulata)
Mandalina yağı selülit tedavisinde kullanılan doğal bir olarak kabul edilmektedir. Tatlı narenciye aroması ile ruh halini iyileştirici etkileri olmakla beraber, uykusuzluk problemine de iyi gelmektedir.
Selvi Yağı (Cupressus Sempervirens)
Kan akışını hızlandırarak dolaşımı uyarma kabiliyeti ile tanınan yağlardan biri ise selvi yağıdır. Bu özellikleri onu varislerin yanı sıra selülitin giderilmesi için de mükemmel bir seçim haline getirmektedir.
Selvi yağı ayrıca antiseptik, antispazmodik, antibakteriyel, uyarıcı ve antiromatizmal özellikleri nedeniyle çeşitli tedavilerde kullanılmaktadır. Bu yağ, odunsu ve herdem yeşil karışımı olan temiz ve enerji verici bir kokuya sahiptir.
Rezene Yağı (Foeniculum Dulce)
Hormonlarınızdaki dengesizlik, cildinizin pürüzlü görünmesine sebep oluyorsa, rezene yağı hormonlarınızı doğal olarak dengelemeye yardımcı olacaktır. Menopoz döneminde kadınlarda hormon dengesinin düzenlenmesinde faydalı olduğu bilinmektedir. [11*] Rezene esansiyel yağı baharatlı tatlı bir kokuya sahiptir.
Limon Yağı (Narenciye Limon)
Limon yağı, vücuttaki toksinleri temizlemek, lenfatik drenajı uyarmak ve cildi arındırmak için faydalanılan yağlardan biridir. Selülit için doğal bir çare olarak kullanılmasının yanı sıra, dermatolojide sporcu ayağı , kabarcıklar, çıbanlar, kesikler, sıyrıklar, böcek ısırıkları, ağız ülserleri, rozasea ve yağlı cilt rahatsızlıkları için de kullanılmaktadır.
Selülit İçin Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?
Selülit için uçucu yağları kullanmanın 2 farklı yolu vardır. Biri topikal uygulama diğeri ise oral yol ile uygulamadır. Peki topikal ve oral yol ile uçucu yağ uygulaması nasıl yapılır? Detaylı bilgi almak için yazımızı okumaya devam edin.
Topikal Uygulama
Uçucu yağları kullanmanın ana yolu cilt üzerinde topikal olarak uygulanmasıdır. Evde kolayca oluşturabileceğiniz selülit tarifleri için esansiyel yağları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Selülitle savaşmak için deneyebileceğiniz Greyfurt Selülit Kremini iki dakikada yapın ve her gün uygulayın.
Hindistan cevizi yağı uçucu yağlarla birlikte kullanmak için mükemmel bir taşıyıcı yağ seçimidir. Kesin olarak bildiğimiz bir şey, Hindistan cevizi yağının cildin daha esnek görünmesine yardımcı olabilecek doğal bir nemlendirici olduğudur. Farklı taşıyıcı yağ olarak üzüm çekirdeği yağı ve badem yağı da kullanabilirsiniz.
Ek Bilgi: Lavanta, selvi, greyfurt ve helichrysum esansiyel yağları içeren Ev Yapımı Çatlak Kremini deneyebilirsiniz. Canlandırıcı etkisi olduğu için selülit ilaçlarında nane yağı da sıklıkla kullanmaktadır.
Oral Yol İle Uygulama
Bir yağı kullanmadan önce kullanma talimatlarını okumalısınız. Kullanacağınız yağların %100 saf, sertifikalı ve organik olduğundan emin olmanız çok önemlidir. Piyasadaki birçok yağ, yutulması güvenli olmayan sentetiklerle seyreltilmiş veya karıştırılmıştır.
Genel olarak, tek seferde çok az miktarda uçucu yağ kullanmaya dikkat edin. Uçucu yağı yutmadan önce sıvı veya şekersiz besinler ile seyreltmelisiniz.
Uçucu Yağ Yan Etkileri
Emziriyorsanız veya hamileyseniz, reçeteli veya reçetesiz ilaç kullanıyorsanız uçucu yağları kullanmadan önce doktorunuza danışın. Uçucu yağlar, satılan pek çok ilaç ile etkileşime girebileceğinden, doktorunuza danışmadan tüketmek tehlikelidir.
Limon, greyfurt ve mandalina gibi narenciye yağları, topikal olarak uygulandığında cilt hassasiyeti yaratabilir. Bu nedenle bu yağları kullandıktan sonra güneş ışığından kaçınmalısınız.