Reklam
Sağlık

Eklem Sıvısı Nedir? Eklem Sıvı Analizi Neden Önemlidir?

Reklam

İnsan vücudu kusursuz bir sisteme sahip olmakla beraber tüm öğelerinin dengeli çalışmasına ihtiyaç duymaktadır. Hareket etmemizi, ayakta durmamızı ve istediğinizde hareketsiz kalmamızı sağlayan eklemlerimizin de sağlıklı olması için eklem sıvısı gereklidir.

Artrit Nedir? Tedavisinde Kullanılan Uçucu Yağlar Hangileridir? Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Eklem Sıvısı Nedir?

Sinovyal sıvı olarak da bilinen eklem sıvısı, eklemlerin içinde bulunmakta ve onların düzgün hareket etmelerini sağlamaktadır. Omuz, diz, kalça, el ve ayak gibi tüm eklemlerin bir bakıma aşınmadan çalışmalarını sağlayan özel bir yağ gibi düşünülebilir.

Reklam
Donuk Omuz Doğal Tedavileri ve Donuk Omuz Egzersizleri İçin Tıklayınız

Eklemlerin kolay çalışmasında etkili olan bu sıvı, iki kemiğin birleşme noktasında bulunan ve eklem kıkırdaklarının ürettiği bir sıvıdır. Kayganlaştırıcı etkisi ile kemik uçlarının zarar görmesini engellemektedir.

Artrit, gut, eklem rahatsızlıkları ve birçok farklı enfeksiyon ile bu sıvının zarar görmesi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle eklemlerdeki ağrı ve benzeri sorunlardan şikayetçi olan bir kişi artrosentez adı verilen bir analiz yaptırmalı ve eklem sıvısının sağlıklı olup olmadığına baktırmalıdır.

İlikli Kemik Suyunun Faydaları Nelerdir? İlikli Kemik Suyu Nasıl Yapılır? Tarifi İçin Buraya Tıklayınız

Eklem Sıvı Analizi Nedir?

Artrosentez yani eklem sıvısı analizi, eklemlerdeki sorunları veya başka bir hastalığa bağlı olarak eklemlerin etkilenip etkilenmediğini teşhis etmek için kullanılmaktadır. Birçok farklı hastalık, eklem sıvısının görünümünü veya etkinliğini değiştirebilmektedir. Bu nedenle eklemlerden alınan sıvı örneğinin test edilmesi ile var olan sorunların kökenine dair doğru tedavi uygulanabilmektedir.

Eklem Sıvı Analizi Ne Zaman Yapılır?

Eklem sıvı analizi yapılabilmesi için kişinin eklemlerinde belirli semptomları göstermesi gerekmektedir. Uzman doktorun analiz için gerekli gördüğü semptomlar şu şekildedir:

Reklam
  • Ağrı
  • Kırmızılık
  • Şişlik
  • Sıvı birikmesi

Bu analizin bir diğer önemli amacı, eklem sıvısının kaybına veya hacim değiştirmesine neden olan başka hastalıkların olup olmadığını saptamaktır. Eklem sıvısı analizi ile saptanabilecek diğer önemli sağlık sorunları şu şekildedir:

  • Eklem iltihaplanması olan Gut Hastalığı
  • Eklem romatizması olan Romatoid Artrit
  • Vücudun kendine saldırması olarak bilinen Lupus
  • Bir enfeksiyon türü olan Septik Artrit
  • Bir kanama bozukluğu hastalığı olarak Hemofil veya Von Willebrand
  • Eklemleri parçalayan bir hastalık olan Osteoartrit

Eklem sıvısının analizi aynı zamanda devam eden bir eklem hastalığının tedavi sürecinin işe yarayıp yaramadığını anlamak için de kullanılmaktadır. Eklem sıvısı testinden önce dikkat edilmesi gereken en önemli durum ise kan sulandırıcı ilaçlardır. Bu tür ilaçların, test yapılmadan önce uzman doktora bildirilmesi önemlidir.

Raşitizm Nedir? Raşitizm Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Tıkla ve Hemen Öğren

Eklem Sıvı Analizi Nasıl Yapılır?

İlk olarak, analizin yapılacağı eklem bölgesinin uyuşturulması için lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu işlem, ilk olarak ağrı hissini ortadan kaldırmaktadır. Aynı zamanda ağrıya bağlı olarak hareket ettirilmemesi ve oldukça hassas olan bu işlemin ekleme zarar vermemesi için lokal anestezi uygulaması yapılmaktadır.

Eklemlerden alınan sıvılar özel laboratuvarlara gönderilmektedir. Bu süreçte, alınan eklem sıvısındaki bazı değerlere bakılmaktadır.

  • Eklem sıvısının rengi ve hacmi,
  • Glikoz, protein ve ürik asit gibi kimyasalların değeri,
  • Eklem sıvısı içindeki kırmızı ve beyaz kan hücreleri ile kristal değerlerinin ölçülmesi,
  • Eklem sıvısına hasar verebilecek her türlü bakteri, virüs ve mikropların olup olmadığının saptanması, bu test sırasındaki temel kontrollerdir.

 Sonuçların Değerlendirilmesi

Eklem sıvısının analizindeki değerlerin normal çıkması ilk olarak eklem sıvı hacminin, renginin ve yapısal durumunun sağlıklı görünmesine bağlıdır. Bu durum, eklem sıvısında bakteri, virüs veya mantar gibi sorunların olmadığına işaret etmektedir. Süreç, uzman doktorun tavsiyesine göre devam ederek rahatsızlığın başka nedenlerine bakılmalıdır.

Reklam

Ancak yapılan eklem sıvısı analizinin laboratuvarda incelenmesinden sonra elde edilen değerlerin normalden farklı çıkması durumunda;

  • Eklem sıvısının bulanık veya kalın olması incelenmelidir.
  • Yüksek beyaz kan hücresi değeri, bir enfeksiyonun veya başka bir bağışıklık sistemini etkileyen hastalığın nedeni olabilmektedir.
  • Ürik asit veya kandaki kristallerin seviyesinin anormalliği Gut Hastalığının belirtisi olarak görülebilmektedir.

Kırmızı kan hücresi değerlerinin yüksek çıkması ise başka durumlara işaret edebilmektedir. Bu durumları şöyle sıralamak mümkündür;

    • Yaralanma
    • Eklemde kan bulunması
    • Kanama bozukluğu olması

Kaynaklar

  1. Çevrimiçi Laboratuvar Testleri: “Sinovyal Sıvı Analizi.”
  2. Medscape: “Eklem Sıvısı Araştırmaları.”
  3. Ulusal Sağlık Enstitüleri: “Sinovyal Sıvı.”

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu