Reklam
Sağlık

Bağışıklık Güçlendiren Vitaminler, Mineraller, Besinler, Çaylar, Çorbalar ve Takviyeler

Reklam

Bağışıklık güçlendiren vitaminler, mineraller, besinler, çaylar, çorbalar ve takviyeler, enfeksiyonla veya soğuk algınlığıyla mücadelenizde, hastalıklardan ve enfeksiyonlardan kolay kurtulmanızı sağlamaktadır.

Covid-19 şüphesinde veya hastalandığımızda hepimizin aklına, bağışıklık güçlendiren vitaminler, mineraller, besinler, çaylar, çorbalar ve takviyeler Covid-19’da nasıl kullanılır? gelmektedir. Soğuk algınlığı veya bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklarda yine aklımıza, bağışıklık güçlendiren vitaminler, mineraller, besinler, çaylar, çorbalar ve takviyeler nelerdir? Geliyor.

Reklam

Peki, bağışıklık güçlendiren vitaminler, mineraller, besinler, çaylar, çorbalar ve takviyelerin bilimsel kanıtları var mı? Gelin bunlara hep birlikte bakalım.

Bağışıklık Güçlendiren Vitaminler, Mineraller, Besinler, Çaylar, Çorbalar ve Takviyeleri Neden Kullanmalıyız?

Vücutta bakteriler, virüsler ve toksik maddeler bulunur ve bağışıklık sistemi, bu yabancı organizmalara karşı sürekli olarak bir mücadele halindedir. Bağışıklık güçlendiren vitaminler, mineraller, besinler, çaylar, çorbalar ve takviyeler, hastalıkları ve enfeksiyonları önlemek için önemli bir adımdır. (Detaylı Bilgi)

Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma; bağışıklık güçlendiren vitaminleri, bağışıklık güçlendiren mineralleri, bağışıklık güçlendiren besinleri, bağışıklık güçlendiren çayları ve bağışıklık güçlendiren takviyeleri kullanmanın, enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir.

Ancak, bazı bağışıklık güçlendiren takviyeler kullandığınız birtakım ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, kullanmadan önce uzmana danışmalısınız. Bu yazıda, Bağışıklık Güçlendiren vitaminler, mineraller, besinler, çaylar, çorbalar ve takviyeler

Reklam

Bağışıklık Güçlendiren Vitaminler, Mineraller, Besinler, Çaylar, Çorbalar ve Takviyeler Nelerdir?

Bağışıklık güçlendiren vitaminlerin, enfeksiyonu temizleyen yetenekleri olduğu bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. Bağışıklık güçlendiren vitaminler nelerdir?

Bağışıklık Güçlendiren Vitaminler, Besinler ve Takviye Dozları

Bağışıklığı güçlendiren vitaminler besinlerden elde edilmektedir. Aşağıda hem vitaminleri hem de bu vitaminlerin hangi besinlerde olduğunu inceliyoruz.

A vitamini

Yağda çözünen A vitamini, göz sağlığında ilk akla gelen vitamindir. Cilt sağlığını korur. Çocuklarda büyüme ve zekasını geliştirmesi için hayati öneme sahiptir. A vitamini, iltihaplanma ve enfeksiyonla savaşır. Kaynak Bağışıklık sistemi hücrelerinin gelişiminde çok önemli yeri vardır. Bağışıklığı güçlendiren en iyi vitamin ve takviyelerden biridir. Kaynak

A vitamini ne kadar kullanılmalı: Kadınlar 700 RAE – Erkekler 900 RAE

Reklam

A vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?

Çoğunlukla karotenoid formunda A vitamini bulunan bağışıklık güçlendiren besinler şunlardır:

  • Ispanak, şalgam, brokoli, marul, maydanoz, lahana, yeşil yapraklı sebzeler.
  • Havuç, domates, tatlı patates, kabak, kırmızı biber ve diğer turuncu ve sarı renkli sebzeler.
  • Sebzelerin yanı sıra bazı turuncu ve sarı renkli meyveler de mango, portakal, papaya, kavun, pembe veya kırmızı üzüm, karpuz, kayısı, guava

C vitamini

C vitamini, bağışıklık güçlendiren vitaminler düşünüldüğünde akla ilk gelen vitamindir. Bu nedenle, C vitamini, en iyi bağışıklık güçlendiren vitamin ve bağışık güçlendiren takviyedir.

C vitamini; bağışıklığı güçlendiren, iltihaplanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyan, vücuttaki eski hücrelerin yenileri ile değişmesine yardımcı olan ve sağlıklı kalmasını sağlamayan süper vitamindir. Kaynak

C vitamini, hücre hasarına neden olan serbest radikallerin oluşmasını önleyen güçlü bir antioksidan görevi de görmektedir. Hücre hasarı ile meydana gelen oksidatif stres; vücudun bağışıklık fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek hastalıklara neden olabilir. Kaynak

C vitamini takviyesi bağışıklığı güçlendiren etkisiyle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileşme süresini azaltırken, hastalığın şiddetini azaltmaya da yardımcı olabilir. Kaynak

Yapılan çok sayıda araştırmanın kapsamlı bir incelemesinde, günlük düzenli olarak yeterli dozlarda C vitamini takviyesi kullanmanın, soğuk algınlığı süresini %10 oranında azalttığı bulunmuştur. Kaynak

C vitamini veya askorbik asit, en önemli besin maddelerinden biridir. Suda çözünen bir vitamin ve güçlü bir antioksidandır. İskorbüt hastalığı, soğuk algınlığı, hipertansiyon, katarakt tedavisi, kanser, felç gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Cildin elastik kalmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Vücudumuzda üretilmediğinden onu bağışıklık güçlendiren besinler ve takviyeler yoluyla alabiliriz.

C vitamini ne kadar alınmalı: Kadınlar 75 mg. Erkekler 90 mg

C vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?

Bağışıklığı güçlendiren C vitamini içeren besinler şunlardır:

  • Portakal
  • Bektaşi üzümü (Amala)
  • Kırmızı biber
  • Lahana
  • Brüksel lahanası
  • Brokoli
  • Çilek
  • Greyfurt
  • Guava
  • Kivi
  • Kavun
  • Domates
  • Patates

D Vitamini

D vitamini, sağlık için birçok faydası olan, önemli mikro besinlerdendir. Ayrıca en iyi bağışıklık güçlendiren vitamin ve takviyedir.

Güneş ışınları ile aldığımız D vitamini; sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için hayati öneme sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İltihaplanmayı azaltır. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kaynak

Ülkemizde ve dünyada, pek çok insanın D vitamini seviyeleri düşüktür. D vitamini düşüklüğü, soğuk algınlığı, grip ve üst solunum yolları hastalıklarının riskini artırmaktadır. Kaynak

Yapılan bazı çalışmalar, D vitamini yeterli olan insanlarda bağışıklık sisteminin güçlü olduğu görülmüştür. Hatta D vitamini, Covid-19’dan korumaya yardımcı olmaktadır.

D3 Vitamini ne kadar alınmalı: 400–800 IU

Belirli süreler güneşlendiğinizde D vitamini alabilirsiniz. Fakat güneşlenmediğiniz zamanlar, D Vitamini içeren besinler tüketmek ihtiyacınızı karşılayabilir.

D vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Bağışıklığı güçlendiren D vitamini içeren besinler:

  • Mantar gibi sebzeler, çiğ maitake mantarları, kurutulmuş shiitake mantarları, portobello mantarları, çiğ beyaz mantarlar
  • Yulaf ezmesi
  • Portakal suyu
  • Soya sütü
  • Badem sütü
  • İnek sütü (mera)
  • Fındık vb
  • Yumurta sarısı
  • Morina karaciğeri yağı
  • Somon
  • Ringa balığı
  • Ton balığı

B6 Vitamini

Araştırmalar, B6 vitamininin bağışıklığı güçlendiren vitamin olduğunu öne sürüyor. European Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmaya göre, B6 vitamini uygulanan hastalarda, iki haftalık sürede bağışıklık sisteminde önemli derecede artış kaydedildi. Kaynak

Çeşitli araştırma türleri, B6 vitamininin kalp problemleri, alkol bağımlılığı, katarakt, glokom, diyabetik ağrı, serebellar sendrom (bir tür beyin hasarı), aft yaraları, hareket hastalığı, böbrek hastalığı, AIDS ve adet problemlerini tedavi etmek için son derece gerekli olduğunu göstermektedir.

B6 Vitamini genellikle bağışıklık güçlendirmek, atletik performansı ve kas gücünü artırmak, tip 2 diyabetik hastalarda böbrek hastalığını ve rahim ağzı kanserini önlemek için kullanılır.

B6 vitamini, kalp sağlığının iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar. Kolesterolü etkili bir şekilde düşürür ve kalp bloğu, ateroskleroz, kalp krizi gibi kolesterole bağlı kalp sorunları riskini önler. Yüksek tansiyonu düşürür ve kalp yetmezliğini önler.

B6 Vitamini ne kadar alınmalı: 1.2-1.7 miligram

B6 vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Bağışıklık güçlendiren B6 vitamini içeren besinler şunlardır:

  • Sebzeler: Patates, tatlı patates, kabak, havuç, ıspanak, bezelye, avokado
  • Meyveler: Muz, papaya, portakal, kavun, erik
  • Baklagiller: Nohut, soya fasulyesi, fasulye, tempeh, mercimek
  • Kabuklu yemişler ve tohumlar: Fıstık, ay çekirdeği, kestane
  • Tahıl ürünleri ve tahıllar arasında: Buğday kepeği, genetiği değişmemiş tahıllar ve yulaf ezmesi.
  • Süt ürünleri: Süt ve ricotta peyniri (Mera)
  • Hayvan kaynakları: Yumurta, tavuk ve diğer et türleri ile somon, ton balığı, ringa balığı, uskumru vb. balıklar.

E vitamini

Yağda çözünen E vitamini, çok güçlü antioksidandır. Serbest radikallerle savaşmaya ve hücrelerin oksidatif hasarını önlemeye yardımcı olur. Çalışmalar E vitamininin, en iyi bağışıklığı güçlendiren vitaminlerden olduğunu vurguluyor. Kaynak

Beyaz kan hücrelerini artırdığı için bu vitaminin en iyi bağışıklık güçlendiren vitaminlerden olması da mümkün oluyor. Çeşitli bilimsel çalışmalar, E vitamininin diyabet, yüksek tansiyon, kalp krizi, göğüs ağrısı ve arterlerin sertleşmesi gibi kalp problemlerinin önlenmesi ve tedavisinde son derece önemli olduğunu kuvvetle göstermektedir.

E vitamininin güçlü antioksidan özelliği, dermatolojide yüksek öneme sahiptir ve çağlardan beri kullanılmaktadır. Yağ, serum veya takviye şeklinde kullanılan E vitamini, cilt koruma görevi görür ve cildi, iltihaplanma, yaşlanma ve güneş hasarı gibi çeşitli sorunlara karşı korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda yara izlerini kapatıcı etkisi vardır. Cildi nemli tutar.

E vitamini, sağlıklı bir saç derisi ve saçlar için temel bileşendir. Saç derisinde topikal olarak kullanıldığında koruyucu bir bariyer oluşturur ve içindeki nemi hapsederek saçın donuk ve kıvırcık görünmesini engeller. Ayrıca oksidatif stresi azaltır ve saç dökülmesini önler.

E vitamini, kan basıncını kontrol etmek ve kas kasılmasını düzenlemek için gerekli olan prostaglandinlerin üretiminde anahtar rol oynar.

Bu güçlü antioksidan, fiziksel dayanıklılığı artırır, vücudun enerji seviyelerini artırır ve yoğun bir egzersiz veya fiziksel eğitimden sonra kas yorgunluğunu azaltır.

Bazı araştırmalar ayrıca astım, solunum rahatsızlıkları, kısırlık, iktidarsızlık, kistik fibroz, katarakt ve alerji tedavisinde faydalı olan E vitamini kullanımını önermektedir.

Ayrıca beyin ve sinir sistemi bozukluklarına karşı da önemli olduğu bulunmuştur. Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, demans, epilepsi, romatoid artrit, huzursuz bacak sendromu ve Huntington koresi risklerini azaltır.

E vitamini ne kadar kullanılmalı: 15 mg

E vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?

Bağışıklık güçlendiren E vitamini içeren besinler:

  • Sebzeler: Ispanak, brokoli, domates, şalgam, zeytin, avokado, yeşil fasulye, dolmalık biber vb. yeşil yapraklı sebzeler.
  • Meyveler: Mango, ahududu, kızılcık ve kivi gibi meyveler.
  • Kabuklu yemişler ve tohumlar: Fındık badem, fındık, fıstık gibi, brezilya fıstığı, buğday tohumu.
  • Tahıllar: Genetiği değişmemiş tahıllar.
  • Yağlar: Zeytinyağı, buğday tohumu yağı, soya fasulyesi yağı, aspir yağı
  • Balıklar: Ringa balığı, ton balığı, sardalya vb.

Kara Mürver

Kara mürver, uzun yıllardır solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Tıp dilinde “sambucus nigra” olarak bilinen bu şifalı bitki, bağışık güçlendiren etkilerinin fark edilmesi ile daha çok araştırılmaya başlanmıştır. Grip virüsünden soğuk algınlığına kadar virüs ve bakteri karşıtı güçlü etkileri ile dikkat çeken kara mürver, ayrıca bağışıklığı güçlendirerek, hastalıklara ve iltihaplanmaya karşı güçlü olmasını sağlar.

Kara mürver (Sambucus nigra) COVID-19’dan farklı olmasına rağmen hala aynı koronavirüs ailesinin bir üyesi olan İnsan koronavirüsü NL63’ün (HCoV-NL63) (Kaynak) replikasyonunu ve viral bağlanmasını engellediğine dair klinik öncesi kanıtlar vardır. Kara mürver, korona virüs enfeksiyonlarının önlenmesinde veya erken evresinde en etkili görünmektedir. Kaynak

Natural Standard Research Collaboration tarafından yürütülen kanıta dayalı sistematik bir kara mürver incelemesinde, kara mürverin influenza için kullanımını destekleyen B düzeyi kanıt olduğu sonucuna varmıştır. Kaynak

Kara mürver, hastalıkların süresi ve semptomlarını azaltır. Grip hastalarının katıldığı bir çalışmada, bir hafta boyunca günde 4 kez 15 ml kara mürver takviyesi kullanan kişilerde, takviye kullanmayanlara göre semptomların 4 gün daha erken hafiflediği görülmüştür.

Kara Mürver Şurubu ne kadar içilir: 1 yemek kaşığı günde dört defaya kadar.

Probiyotikler

Probiyotikler, sindirim sisteminde bulunan faydalı bir bakteri türüdür. Probiyotik takviyeleri, sindirimi düzenler, kolesterol düşürür ve en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirir. Araştırmalar, probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hatta viral enfeksiyonlardan alerji ve egzamaya kadar tüm bağışıklık sistemi sorunları için faydalı olacağını göstermektedir.

Probiyotikler ne kadar alınmalı: 10-100 milyar CFU

Zerdeçal

Zerdeçal, çok güçlü tıbbi özellikleri sebebiyle kapsamlı olarak incelenmiştir. Özellikle zerdeçalda bulunan aktif bileşik olan kurkuminin, iltihabı azalttığı, antikor tepkilerini artırdığı, kalp hastalığı, alerji, artrit ve diyabet gibi durumlara karşı koruma sağlayabilen bağışıklık fonksiyonunu modüle ettiği gösterilmiştir.

Zerdeçal takviye ne kadar alınmalı: 500-2.000 miligram zerdeçal özü

Kutsal Fesleğen

En çok bilinen ismiyle kutsal fesleğen veya tulsi olarak bilinen Ocimum tenuiflorum, çok güçlü adaptojen olarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve stres durumlarında sizi stresin etkilerinden korur. Anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici etkilere sahiptir. Viral enfeksiyonlar, kognitif fonksiyon ve bazı metabolik hastalıklar için tedavi edici olabilir.

Kutsal fesleğen ne kadar alınmalı: 300-2.000 miligram

Kekik Yağı

Güçlü tedavi edici özellikleri bulunan kekik yağı, özellikle enfeksiyonlar söz konusu olduğunda, en iyi bağışıklık güçlendirici takviye yağ olarak bilinir. Arizona Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, kekik yağının ve birincil aktif bileşeni olan karvakrolün, geliştirilmemiş fare norovirüse (MNV) karşı antiviral etkinliğini ölçtü, potansiyel olarak

Kekik yağı ne kadar alınmalı: 120 ml suya bir damla kekik yağı

İlginizi çekebilir: Kekik Yağı Faydaları

Astragalus (Geven Otu)

Alternatif Çin tıbbında yaygın olarak kullanılan geven otu ile ilgili yapılan çalışmalar, takviye olarak kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir.

Sarımsak

İltihaplanma karşıtı etkileri ile bilinen sarımsak, aynı zamanda doğal bir antibiyotik olarak bilinmektedir. Beyaz kan hücrelerini uyararak bağışıklığı arttırdığı da görülmüştür.

Sarımsak faydalarını bu kaynaktan okuyabilirsiniz.

Andrografiler

Andrografiller, grip virüsü dahil olmak üzere, üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüsler üzerinde etkili olabilecek bileşikler içermektedir.

B Vitaminleri

B vitaminleri, güçlü bir bağışıklık sistemi için son derece önemlidir. Yine de birçok yetişkin B12 ve B6 başta olmak üzere düşük B vitaminleri seviyelerine sahiptir. Bu da bağışıklık sistemini olumsuz olarak etkileyebilir.

İlgilinizi çekebilir: B12 Vitamini Nedir? / B Vitamini Eksikliği Belirtileri / B Vitamini Nedir? Nelerde Bulunur?

Zerdeçal

Zerdeçalın ana aktif bileşeni olan kurkumin, iltihaplanma karşıtı etkileri ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Kaynak

Ekinezya

Papatya ailesinin bir üyesi olan ekinezya, alternatif Çin tıbbında sıkça yararlanılan bir bitkidir. Bağışıklığı arttırması ile de bilinen bu bitki, grip virüsü dahil olmak üzere antiviral etkilere sahiptir.

Propolis

Listemizin sonunda yer alan propolis, içinden geçtiğimiz bu salgın döneminde popülerliğini arttırmış olsa da değeri aslında yüzlerce yıldır bilinmektedir. Arıların ürettiği reçine benzeri ve macun kıvamındaki bu madde; bağışıklık sistemi üzerinde etkileyici güçlere sahiptir. Virüslere karşı etkileri ile ilgili yapılan çalışmalarda inanılmaz sonuçlar görülmüştür.

Çörek otu (Nigella sativa)

Çeşitli kanser türlerini iyileştirmek için apoptozun uyarılması, kan şekerinin düşürülmesi ve diyabetten kaynaklanan komplikasyonların önlenmesinde kullanılır. Hematolojik ve serolojik yönleri düzenler, dislipidemi ve solunum bozukluklarında etkili olabilir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirici ve bağışıklık sistemini düzenleyici rolü, bağışıklık sisteminde dengeyi sağlar. Sağlıklı olmak ve bağışıklığı güçlendirmek için günlük diyette Çörek otu yani Nigella sativa ve biyoaktif bileşenlerinin kullanımını destekleyen kanıtlar mevcuttur. Kaynak

Bağışıklık Güçlendiren Mineraller

Bağışıklığı güçlendiren mineraller genelde besinlerden elde edilmektedir. Aşağıda hem mineralleri hem de bu minerallerin hangi besinlerde olduğunu inceliyoruz.

Çinko

Çinko, bağışıklığı güçlendiren pek çok gıda takviyesinin içerisinde yer alan mikro besindir. Çinko, güçlü bir bağışıklık sistemi önemli mineraldir. Çinko, vücudu iltihaplanmaya karşı korur. Çinko eksikliği, zayıf bağışıklık sistemine sebep olur. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların riskini arttırabilir. Kaynak

Dünya genelinde milyarlarca insanı etkileyen çinko eksikliği, özellikle yaşlı kişilerde öne çıkan bir besin eksikliğidir. Aslında, yaşlı yetişkinlerin neredeyse 3’te 1’inin çinko eksikliği yaşadığı tahmin edilmektedir. Kaynak

Koronavirüs, çinkonun viral inhibitör etkilerine karşı duyarlı görünmektedir. Çinko, koronavirüsün hücrelere (Kaynak) girişini önleyebilir ve koronavirüs virülansını azalttığı görülüyor. Kaynak

Çinko takviyesi kullanmak, mevsimsel grip ve nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı korur. Çinko takviyeleri, hasta olan kişilerin iyileşme süresini hızlandırır. Kaynak

Çinko ne işe yarar? neden gereklidir?

  • Bağışıklık güçlendirici
  • Sinir sistemi fonksiyonunu, beyin aktivitesini, hafızayı ve konsantrasyonu arttırır
  • Akne ve sivilce gibi vücuttaki iltihabı azaltır
  • Yara iyileşmeyi hızlandırır
  • Sağlıklı yaşlanmayı sağlar.
  • Diyabet, kalp hastalığı ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi kronik hastalıkları önler
  • Tat ve koku alma duyusunu korur

Çinko takviyesi ne kadar alınmalı: Kadınlar 8 mg – Erkekler 11 mg.

Çinko Hangi Gıdalarda Bulunur?

Bağışıklığı güçlendiren minerallerden olan Çinko içeren besinler şunlardır:

  • Barbunya, nohut gibi baklagiller
  • Badem, kaju fıstığı, kabak çekirdeği gibi kuruyemiş ve tohumlar
  • Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
  • Kinoa ve yulaf gibi tam tahıllar
  • Ispanak, lahana, mantar, bezelye ve yeşillik gibi sebzeler

Demir

Demir, birçok vücut fonksiyonunda anahtar rol oynayan çok önemli bir mineraldir. Kırmızı kan hücresi üretimi ve oksijen taşınmasındaki rolü ile bilinmesine rağmen, demir, en iyi bağışıklık güçlendiricidir.

Demirin Faydaları Nelerdir?

Demir, aşağıdaki gibi birkaç önemli faydalarda yer alan mineraldir.

  • Kanda oksijen taşımak için çok önemli bir protein olan hemoglobinin yapısal bir parçasını oluşturur
  • Hem anne adayının hem de gelişmekte olan fetüsün hayati besin gereksinimlerini karşılayarak sağlıklı ve güvenli bir gebelik sağlar.
  • Doğuştan gelen bağışıklığı güçlendiren minerallerdendir.
  • Hücrelerin enerji gereksinimlerini karşılamasına, rutin biyokimyasal rolleri yerine getirmesine yardımcı olur
  • Vücut ısısını düzenleyerek normal 37-38 derece aralığında tutar
  • Sindirime ve bağırsak sağlığına yardımcı olur
  • Beyin işlevini, hafızayı ve konsantrasyonu geliştirir

Demir ne kadar alınmalı: Erkekler 8 mg – Kadınlar 18 miligram

Demir Hangi Gıdalarda Bulunur?

Bağışıklığı güçlendiren demir içeren besinler:

  • Yeşil fasulye ve bezelye
  • Yulaf, kinoa gibi tam tahıllar
  • Ispanak, brokoli, lahana, koyu yeşil sebzeler
  • Soya peyniri
  • Patates
  • Kaju fıstığı

İlginizi çekebilir: Demir İçeren Besinler

Selenyum

Selenyum, zararlı serbest radikalleri nötralize etmek ve hücre hasarını azaltmak için antioksidan görevi gören güçlü mikro besindir. Bağışıklığı güçlendiren etkisi dışında, araştırmalar selenyumun iltihaplanmayı önlemek bağışıklık sistemini düzenlemede de rol oynayabileceğini gösteriyor.

Selenyum, kalsiyum ve potasyum gibi diğer makro minerallerin aksine, beslenmede yalnızca çok küçük miktarlarda gereklidir. Bununla birlikte, günlük selenyum ihtiyacının gıda yoluyla sağlanması, tiroid bezinin ve hormonların, beynin ve ayrıca kalp, akciğer ve karaciğer gibi diğer birçok hayati iç organın sorunsuz çalışması için önemlidir.

Selenyum ne kadar alınmalı: 400 mikrogram

Selenyum Hangi Gıdalarda Bulunur?

Selenyum, çok sayıda bitki ve hayvan kaynağında bulunur. Bitki bazlı besin kaynakları, özellikle selenyum yüklü topraklarda yetiştirildiğinde, bol miktarda mineral içerir.

Selenyum içeren gıdalar nelerdir?

Bağışıklık güçlendiren selenyum içeren besinler:

  • Kahverengi pirinç, yulaf ve arpa gibi tam tahıllar
  • Brezilya fıstığı, badem, antep fıstığı gibi kuruyemişler
  • Fasulye ve nohut, barbunya fasulyesi gibi baklagiller
  • Süt, peynir, yoğurt içeren süt ürünleri
  • Ton balığı, kabuklu deniz ürünleri gibi deniz ürünleri
  • Yumurta, tavuk ve hayvan eti ürünleri
  • Mantar ve sarımsak

Bağışıklık Güçlendiren Çaylar ve İçecekler

Bağışıklığı güçlendiren çaylar ve içecekler, genelde bağışıklık güçlendiren bitki ve besinlerden elde edilmektedir. Aşağıda hem bitkileri hem de bitkilerden bağışıklık güçlendiren çay nasıl yapılır? İnceliyoruz.

Zerdeçal Çayı

Zerdeçal, genellikle Hint mutfağında kullanılan hafif acı bir tada sahip parlak portakal renginde köktür. Zerdeçal, antimikrobiyal özellikler içeren ve hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek kurkumin olarak bilinen bileşik içerir. Kaynak

Zerdaçal Çayı Tarifi

Bağışıklık güçlendiren zerdeçal çayı yapmak için taze zerdeçalı ince dilim şeklinde doğrayın kaynamış suya 3 dilim atın 10 dk demleyin. Toz zerdeçaldan çay yapmak için kaynamış suya ½ çay kaşığı toz zerdeçal atarak karıştırın. 5 dk. demleyin süzüp için.

Zencefil Çayı

Zerdeçal gibi zencefil çayı da bağışıklık güçlendiren çaydır. Zencefil, antimikrobiyal özellikler içerir ve hastalıklardan korur. Kaynak Zencefil çayı biraz acı olur. Taze zencefilden çay yapmak için zencefili ince dilimler halinde doğrayın, kaynayan suya 3 dilim atarak 5 dk kaynatın, süzüp içebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak ılıyınca bal veya herhangi meyve özü atabilirsiniz. Toz zencefil çayı yapmak için, 1 bardak zencefil çayı için ½ çay kaşığı toz zencefili kaynayan suya atıp 5 dk. kaynatın. Süzüp içebilirsiniz.

Meyan Kökü Çayı

Meyan kökünü çayınıza eklediğinizde çaya hafif ince bir tat verir. Çin tıbbında da yüzlerce yıldır kullanılan meyan kökü, bağışıklık güçlendiren ve hastalıkları önleyen antiviral ve antimikrobiyal özellikler de dahil olmak üzere çok sayıda faydaları vardır. Kaynak

Meyan kökü ölçülü tüketilmelidir. Bu nedenle günlük 1-2 bardak içmeniz yeterli olur. Meyan kökü ile hazırlanmış, soğuk algınlığı ve göğüs tıkanıklığı çayı tarifimizi hemen inceleyin.

Nane Çayı

Nane çayı, tek veya karışımlarla tüketebilen birçok faydaları olan bağışıklık güçlendiren çaydır. Nane, serinlik ve huzur vericidir. Nane bitkisi üzerine yapılan çalışmalar, nane ve nane çayının, hastalıkları önleme ve tedavide antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahip olduğunu ve ayrıca antioksidan kaynağı olduğunu göstermektedir. Kaynak

Nane Çayı Tarifi

250 ml suyu kaynatın. İçine 5-7 parça taze nane atın. 5 dakika demleyin süzüp içebilirsiniz. Kuru nane çayı için 1 çay kaşığı atmak yeterlidir.

Papatya Çayı

Papatya bitkisi ve papatya çayı, uzun yıllardır, bağışıklık güçlendirici, soğuk algınlığı tedavisi, rahatlatıcı, yorgunluk giderici gibi özellikleri için kullanılmaktadır. Papatya bitkisinin sağlık faydalarına ilişkin çalışmalar halen yeni kanıtlarla karşımıza çıkmaktadır. Son araştırmalar, papatya bitkisinin, hastalıkları önleme ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacak antibakteriyel özellikler içerebileceğini gösteriyor. Kaynak

Papatya Çayı Tarifi

1 bardak kaynamış suya 2 çay kaşığı taze papatya ekleyin. 10 dakika demleyin. Süzün ve için.

Uyarı: Polene karşı ciddi alerjiniz varsa papatya çayı içmeyin, çünkü papatya çiçeklerinde polen bulunur ve alerjinizi tetikleyebilir.

Limon Otu veya Limon Melisa Otu Çayı

Limon otu, hoş, narenciye aromasına sahip çeşitli çay karışımlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Son araştırmalar limon otunun, bağışıklık sistemini güçlendiren, hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Limon otu ayrıca antioksidanlarda yüksektir ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Kaynak

Limon otu çayı tarifi

250 ml kaynayan suya 1-3 çay kaşığı taze veya kuru limon otu ekleyin. 5 dakika kaynatın ve süzün. İsterseniz içine buz ayarak buzlu çay olarak da içebilirsiniz.

Hibiskus Çayı

Hibiskus çayı, hastalıklara dirençli olmanızı sağlar. Genel sağlık üzerinde çok etkisi olan antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikler içerir. Bağışıklık güçlendiren Hibiskus da yüksek düzeyde demir, antioksidanlar ve C vitamini bulunur.

Hibiskus Çayı Tarifi

250 ml kaynayan suya 3-4 adet hibiskus çiçeğinin yapraklarını ayıklayın, kaç yaprak çıkarsa kaynayan suya sadece yapraklarını atın, 10-15 dk demleyin. İsterseniz limon sıkabilirsiniz. Üzerine buz ekleyerek serinletici içecek yapabilirsiniz.

Yeşil Çay

Yeşil çay, antioksidanlar ve kateşinler gibi birçok bileşene sahiptir. Yeşil çay, kilo vermenize, kronik hastalık riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Araştırmalar, bağışıklık güçlendiren yeşil çayda bulunan kateşinlerin grip ve soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Kaynak

Yeşil Çay Tarifi

250 ml suyu kaynatın altını kapatın. İçine ½ çay kaşığı yeşil çay atın 2-3 dk demleyin süzüp içebilirsiniz. Yeşil çayı kaynatmayın veya uzun süre demlemeyin.

Reklam

2 Yorum

  1. İyi günler benim bir sorunum var yardımcı olabilir misiniz bende basur başlangıcı olan kaşıntı oluyor ne gibi öneriniz olabilir teşekkürler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu