Reklam
Sağlık

Naturopatik Doktor ve Naturopat Arasındaki Farklar Nelerdir?

Reklam

Naturopatik doktor, hastalıkların tedavi sürecini yöneten, kişisel bakımı sağlayan ve reçeteli ilaç yazmayan ya da ameliyat yapmayan doktorlar olarak Tanımlanmaktadır. Bu doktorlar, ciddi müdahale gerektiren durumlar dışındaki sağlık sorunlarını tedavi etmektedir. Naturopat olarak tanınan bu terapistler, tedavi yöntemi olarak doğal tıp yöntemlerini uygulamaktadır.

Verilen Kiloların Kalıcı Olmasında Başarılı Karatay Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Naturopat doktorlar, tedavi yöntemlerini modern, geleneksel ve bilimsel olarak test edilmiş terapilerin bir kombinasyonu olarak uygulamaktadırlar. Örneğin, hastanın tedavisine yardımcı olmak için kullanılacak doğal ilaçlarla birlikte çeşitli beslenme önerileri, ek gıdalar ve stres giderici teknikleri hazırlamaktadırlar.

Reklam

Naturopatik bakımın ve doğal tıp tedavisinin temelini oluşturan bu kavram, 19. yüzyılda Avrupa’da popüler hale gelmiştir. {1*} Günümüzde insanlar naturopatik sağlık uzmanlarını genel sağlık sorunları ile ilgili ya da cilt hastalıkları tedavisi için ziyaret etmektedir.

Naturopat ve Naturopatik Tıp Nedir?

Naturopatik Amerikan Hekimleri Derneği’ne (AANP) göre naturopat, bireyin doğasına uygun iyileşme yöntemini bulan ve sağlıklı yaşaması için önerilerde bulunan kişilerdir. Naturapatların kişiye özel iyileşme yöntemini bulmak amacıyla kullandıkları her türlü önlem, tedavi ve bölgesel sorun giderme çalışmaları ise naturopatik tıp olarak tanımlanmaktadır. {2*}

Tıp doktorları gibi ilgili akademik bölümlerde dört yıl boyunca eğitim alan naturopatların, eğitim programından mezun olmak için en az 4100 saatlik sınıf ve uygulama eğitimini tamamlamaları gerekmektedir.

AANP, naturopatik doktorların aldığı eğitimin geleneksel tıp doktorlarının eğitimine benzer olduğunu ve diğer doktorlar gibi endekrinoloji, gastroentoloji (sindirim sistemi hastalıkları), pediatri (0-18 yaş çocuk hastalıkları) gibi belirli alanlarda uzmanlaştığını ifade etmektedir.

Reklam

Benzer şekilde naturopatların da diğer tıp doktorları gibi kendi alanlarındaki uzmanlarının gözetiminde staj yapmaları gerekmektedir. Geleneksel doktorlardan farklı olarak doğal beslenme, akupunktur ve homeopatik (tamamlayıcı uygulamalar içeren, alternatif) tıp gibi doğal tıp disiplinlerinde eğitim alınmaktadırlar.

Naturopatik tedavi uygulayan bu doktorların ilgilendikleri alanları şöyle sıralayabiliriz:

  • Klinik ve tanı sağlayan testler
  • Takviyeler
  • Beslenme danışmanlığı
  • Bitkisel ya da botanik tıp
  • Masaj terapisi
  • Akupunktur
  • Egzersiz tavsiyesi
  • Küçük çaplı ameliyatlar
  • Reçeteli ilaç kullanımı
  • Doğal doğum uygulamaları
  • Enjeksiyon içeren tedaviler

Naturopatlar, dünyadaki diğer tıp doktorları gibi bazı temel ilkelere bağlı kalarak hareket etmek zorundadır. Belirli alanlarda eğitim alarak uzmanlaşan bu kişiler, ilkelere bağlı kalarak tedavi çalışmalarını sürdürmektedir. {3*} Naturopatların bağlı oldukları temel ilkeler şöyledir:

  • Doğanın iyileştirici gücüne güven: Naturopat doktorlar, insan vücudunun kendi kendini doğal yollarla iyileştirebileceğine inanmaktadır. {4*} Bu nedenle iyileşmeye izin vermek için engelleri bulmak, bu engelleri ortadan kaldırmak ve hastayı tedavi etmek gibi temel görevleri vardır.
  • Altta yatan nedenleri tedavi et: Naturopatik tedavilerin işe yaraması için sadece bir hastalığı tedavi etmek yeterli değildir. Önemli olan hastalıkların altında yatan nedenlerin bulunarak onların tedavi edilmesidir.
  • Zarar vermeden tedavi et : Bu ilke, mümkün olduğunca az risk yaratan müdahaleleri seçmeyi kapsamaktadır. Naturopat doktorlar bir hastalığa karşı önce güvenli, etkili ve doğal maddeler kullanmaktadır. Bu yöntemin işe yaramadığı durumlarda daha yoğun tedavi için reçete ve ameliyatlara başvurmaktadırlar.
  • Öğreten doktorlara dönüşmek: Hastayı eğitmek ve güçlü bir doktor-hasta ilişkisi kurmak naturopatik doktorlar için önemlidir. Bu nedenle hastanın yaşamına, duygularına ve hastalığa neden olabilecek tüm olumsuz durumlara hakim olması oldukça önemlidir. Daha sonra bu durumları çözmek için hastayı doğru yönlendiren bir disipline sahip olması gerekmektedir.
  • Kişiyi bütün olarak tedavi etmek: Bir tedavi planı oluşturulurken bireyin fiziksel, zihinsel, duygusal, genetik, çevresel, sosyal ve ruhsal tüm faktörleri ele alınmaktadır. Bütünselbir tedavi uygulanmak için naturopatın tüm bu bilgileri değerlendirerek tedavi yöntemleri geliştirmesi gerekmektedir.
  • Hastalığı önlemek için uğraşın: Risk faktörlerini, kalıtımı ve hastalığa yatkınlığı değerlendirerek buna uygun çözümler sunulmalıdır.

Naturopatik Tıp ve Naturopatik Doktorların Faydaları Nelerdir?

Alanında uzmanlaşan naturopatik doktorlar aldıkları eğitimin desteği ile hastalara en doğru tedaviyi sunmaya çalışmaktadır. Bu bilim dalının faydaları ise şöyledir:

Hastalara Kişiselleştirilmiş, Bütünsel Bakım Sunar

Naturopatik tıp, hastaların birbirine benzemeyen tıbbi geçmişlerini, yaşam tarzını ve risk faktörlerini göz önünde bulundurarak tedavi yöntemlerini oluşturmaktadır. Bu açıdan, hastaların her birine özel olarak kişiselleştirilmiş ve bütünsel bakım sunmaktadır.

Reklam

Hasta ile ilk karşılaşıldığında geçmiş, beslenme sistemi, stres düzeyi, uyku sistemi, egzersiz yapma seviyesi, uyuşturucu, sigara ya da alkol kullanımının sıklığı gibi kişiden kişiye değişen bilgiler doktor tarafından öğrenilmektedir. Bu durumları tespit etmek için fiziksel muayene ve bazı tanı testleri yapılabilmektedir.

Naturopatik tedavinin amacı, uzun süreli çözümler sağlamaktır. Bu sebeple, naturopat olan kişi hastalığın temel nedenlerini ele alarak iyileştirmeye çalışmaktadır. Bu iyileştirme, hastanın birçok özelliği kullanılarak özelleştirilmiş bir tedavi planı oluşturmayı da içermektedir.

Hastaları Kendi Kendini Tedavi Edecek Şekilde Eğitir

Naturopatik doktorlar, hastanın sağlık planını tamamen kontrol etmek yerine, hastayı eğitmeye odaklanmaktadır. Böylece hastalar kendi sağlıklarını kontrol ederek gelecekteki hastalıkları önleyebilmektedir. Bu durum hastaların güçlü ve umutlu hissetmesine de destek olmaktadır.

Genellikle İlaç İhtiyacını Azaltır

Naturopat doktorlar ilaç yazabilir ve ameliyat yapabilir olmalarına rağmen genellikle bu tedavi yolunu son seçenek olarak değerlendirmektedirler. Öncelikli amaçları, doğal yöntemler kullanılarak hastanın sorunu çözmeye çalışacaktır. Örneğin stres yönetimi için verilen egzersizler, bitkisel ilaçlar ya da akupunktur kullanmak çözüm süreçleri arasında yer almaktadır.

Kullanılan doğal tedavi yöntemleri, geleneksel olarak kullanılan reçeteli ilaçları tamamlamaktadır. Böylece uzun süreli tedavilerde, kan basıncını dengelemek ya da kolesterol, ağrı kesici ve depresyon için kullanılan ilaçlara olan ihtiyacı azaltmaktadır.

Egzersiz Yapmak Kronik Hastalıkları ve Kanser Riskini Azaltıyor Tıkla ve Öğren

Semptomların Geri Dönmesini Engeller

Hastaların doğal tıp tedavisini tercih etmesinin nedenlerinden biri, hastalığın belirtilerinin tekrar görülmesini engellemesidir. Bunun nedeni, tedavi sırasında kronik stres faktörleri, alerjiler, kötü beslenme, uyku eksikliği gibi altta yatan nedenlere odaklanılmasıdır.

Naturopat ve Naturopatik Doktor Farkları Nelerdir?

Dünyanın her yerinde, birçok farklı türde uzmanlaşmış naturopatik doktor ve naturopati programı bulunmaktadır. İki terim uygulama alanı olarak farklılıklar görüldüğü için birbirinin yerine kullanılmaz.

Akredite Naturopatik Tıp Kolejleri Derneği isimli kuruluşta görev alan Valerie A. Gettings’e göre, tüm naturopatik doktor programları eşit değildir. {5*} Bu programların mezunları çeşitli derece ve sertifika unvanları almaktadır. Hastalar için kafa karışıklığı yaratan bu durum, doktorun mesleki eğitimi yeterli mi, endişesini doğurmaktadır. Geleneksel naturopatik ile üniversite bitirmiş lisanslı bir naturopatik uzman hekim arasında fark bulunmaktadır.

Geleneksel naturopatlar ve lisanslı naturopatik doktorlar, vücut sağlığı için şifalı otlar ve fiziksel terapiler gibi doğal tıp yollarını kullanmaktadır. Ancak naturopatik doktor olmak için gereken eğitim ve geleneksel naturopat olmak için gereken eğitim birbirinden oldukça farklıdır.

Lisanslı Naturopatik Doktorların (Naturopatik Doktor ya da Naturopatik Tıp Doktorları) Özellikleri:

  • Hastalığın koşullarını tespit ederek uygun ilaçları, bitkileri, takviye gıdaları reçete etmek için eğitilmiş doktor olarak hizmet eder.
  • Dört yıllık lisans ve yüksek öğrenim programını tamamlayarak Naturopatik Tıp Eğitim Konseyi (CNME) tarafından akredite olur. {6*}
  • Naturopatik doktorlar, NPLEX denilen ve ulusal kurul tarafından oluşturulan, iki bölüme sahip mesleki yeterlilik lisans sınavını geçmelidir.
  • Özel muayenehane, hastane ya da devlet kurumlarında çalışması mümkündür.
  • Bazı tıp doktorları, diş hekimleri ve hemşireler de naturopatik tıp eğitimi alabilmektedir. Ancak eğitim ve lisansları değişmektedir.

Geleneksel Naturopatların Özellikleri:

  • Doktor gibi değil, daha çok bir sağlık danışmanı ya da sağlık koçu gibi çalışırlar.
  • İlaç yazamaz ya da teşhis koyamaz.
  • Uzmanlık programını tamamlaması gerekmez.
  • Klinik staj deneyimine sahip olmak zorunda değildir.
  • Lisans almak için uygulanan ulusal kurul sınavını tamamlamamıştır.

Naturopat ve Homeopat Arasındaki Farklar Nelerdir?

Homeopati, doğal maddelerden geliştirilen şifalı bitkilerin ilaç amaçlı kullanılmasıdır. Naturopati, bu kullanımı da içeren bir sağlık sistemidir. Ancak buna ek olarak, çeşitli ilaçları da içermektedir. Bunun anlamı, naturopatların homeopatiyi kullanabilir olduğu ancak homeopatların naturopatik tıp tekniklerini kullanamayacağıdır.

Fonksiyonel Tıp Nedir? Nasıl Uygulanır? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Naturopatik Tıp ve Doktorları Kimler İçin Faydalıdır?

Çeşitli tedavileri içeren naturopatik tıp, eğitimli doktorlar tarafından uygulandığında etkili olmakta ve birçok hastalık için kesin tedavi sağlamaktadır. Bu hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kadınlarda adet düzensizliği sorunları
  • Kısırlık, düşük libido gibi hormonlarla ilgili dengesizlikler
  • Sindirim sorunları
  • Gıdalara karşı gelişen ya da mevsimsel görülen alerjiler
  • Bağışıklık sistemi sorunları (otoimmün hastalıklar)
  • Tekrarlayan baş ağrıları
  • Uykusuzluk
  • İstenmeyen kilo kaybı ya da aşırı kilo alımı
  • Kronikleşmiş geçmeyen ağrılar
  • Solunum sorunları
  • Yorgunluk, uyuşukluk ya da halsizlik
  • Beslenme eksiklikleri
  • Endişe ve depresyon gibi yaşam tarzı ya da ruh hali ile ilgili sorunlar
  • Hamilelik süreci rahatsızlıkları ya da bebek sahibi olma isteği

Sağlıklı olduğunuz zamanlarda da hastalıkları önlemek amacıyla naturopatik doktorlara güvenebilirsiniz. Günümüzde sadece gelişmiş ülkelerin sağlık sigorta şirketleri naturopatik bakımı karşılamaktadır.

Naturopatik Tıp Tehlikeli Midir?

Tüm sağlık uygulamalarında olduğu gibi, tedavinin uzman bir kişi tarafından uygulanması oldukça önemlidir. Naturopat doktor seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk konu, doktorun eğitiminin ve lisansının kontrol edilmesidir. Sertifika almış ve ulusal kurul sınavını geçmiş bir naturopatik doktor, güvenli bir tedavi almanıza katkı sağlamaktadır. Çünkü reçeteli ilaçlar kullanmanız gerektiğinde naturopatik doktor bu ilaçları reçete edebilmektedir.

Ancak tamamen doğal tedavi istiyorsanız, ilaç ya da ameliyat düşünmüyorsanız ya da sadece önlem amaçlı doğal koruma sağlamak istiyorsanız geleneksel bir naturopat ile çalışabilirsiniz.

Kanser, kalp hastalığı, akıl hastalıkları, hayati yaralar ve omurilik sorunları gibi ciddi sağlık sorunlarına sahipseniz, lisanssız bir naturopat tedavisinden kaçınmalısınız. Bazı doğal ilaçlar, reçeteli ilaçlarla birleştiğinde yan etkilere neden olmaktadır.

Kaynaklar

{1*} https://www.nccih.nih.gov/health/naturopathy

{2*} https://naturopathic.org/404.aspx?404;http://www.naturopathic.org:80/content.asp?contentid=59

{3*} https://www.takingcharge.csh.umn.edu/naturopathy

{4*} https://bastyr.edu/academics/naturopathic-medicine/what-naturopathic-medicine

{5*} https://aanmc.org/featured-articles/difference-between-traditional-naturopath-and-licensed-naturopathic-doctor/

{6*} https://cnme.org/naturopathic-medicine-an-overview/

Reklam

2 Yorum

  1. değerli bilgiler. ancak geleneksel naturopati biraz küçümsenmiş. bizim ülkemizde ve dünyada kocakarı tedavi yöntemleri diyebileceğimiz şamanik ve yoga şifaları binlerce yılın birikimidir. 4 yıllık yoğunlaştırılmış bilginin öğreneceği çok şey var, derim. sevgiyle..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu