Reklam
Diyetler

Tedavi Edici Gıdalarla Beslenme Nedir? Neler Yenir?

Reklam

Tedavi edici gıdalarla beslenme nedir? Neler yenir? Tüketilen tüm yiyeceklerin genel sağlık üzerinde büyük bir etkisi vardır Diyeti büyük oranda rafine tahıllar, şekerli içecekler ve işlenmiş yiyeceklerle doldurmak iltihaplanmayı artırırken, sağlıklı ve doğal yiyecekler kişinin kendisini daha iyi hissetmesine ve kronik hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur.

Kanser Diyeti❗ Kanserle Savaşan Besinler❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Tedavi edici gıdaları içeren bir beslenme tarzı meyveler, sebzeler ve sağlıklı yağlar gibi besleyici tüm gıdaların tüketimini teşvik ederek genel sağlığı iyileştirmeyi amaçlar. Ayrıca, besin eksikliklerini önlemek için vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin düzenli bir şekilde tüketilmesini sağlar.

Reklam

Tedavi Edici Gıdalarla Beslenme Nedir?

Tedavi edici gıdalar diyeti, daha iyi bir genel sağlığı desteklemek için diyetteki rafine edilmiş, işlenmiş ve enflamatuar oluşmasına sebep olan yiyecekleri besleyici alternatiflerle değiştirmeye odaklanır. Diyette yapılacak basit birkaç değişiklikle sağlıklı ve tedavi edici gıdaları içeren bir  beslenme şekli oluşturulur:

Sağlıksız Yağları Değiştirin

Sağlıksız yağları daha sağlıklı seçeneklerle değiştirmek, tedavi edici gıdalarla beslenmenin temel bileşenlerinden biridir. Bunun nedeni, hidrojenize, kısmen hidrojenize, trans ve rafine bitkisel yağlar gibi sağlıksız yağların kronik enflamasyona neden olması ve kalp hastalığı, felç, diyabet ve kanser gibi sağlık problemlerine yol açmasıdır. Sağlıksız yağların yanı sıra, sağlıklı yağlar hormon üretimin destekler, hormonları dengeler, kanser oluşumunu önler, beyin gelişimine katkıda bulunur ve kilo vermeye yardımcı olur. {1*}, {2*}

Sağlıklı yağlar hakkında daha fazla bilgi almak için En Sağlıklı Yağlar Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Yediğiniz Etleri Değiştirin

Sürdürülebilir et kaynaklarının seçilmesi, yalnızca etik tarım uygulamalarını desteklemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız için de daha iyi bir tercihtir. Örneğin; otla beslenen dana eti, kalp dostu olarak bilinen omega-3 yağ asitleri açısından daha zengindir. Ayrıca, çok sayıda sağlık yararıyla ilişkilendirilen bir tür yağ asidi olan konjuge linoleik asit açısından da oldukça zengindir. Benzer şekilde, doğal ortamda avlanan balıkların kalorisi daha düşüktür, faydalı mineralleri daha yüksektir ve geleneksel çiftlik balıklarına göre zararlı toksinlerle kontamine olma olasılığı daha düşüktür. {3*}, {4*}, {5*}, {6*}

Reklam

Rafine Şeker ve Tahıl Tüketmeyin

Rafine edilmiş tahıllar işleme sırasında,  birçok önemli vitamin ve minerali kaybeder. Sonuç olarak karbonhidrat ve şeker açısından yüksek ancak temel besin maddelerinden yoksun bir gıdaya dönüşürler. Beyaz pirinç, makarna ve erişte, vücudun ihtiyaç duyduğu önemli mikro besinler açısından düşük olan rafine tahıllara verilebilecek en yaygın örneklerdir. Bu yiyecekleri diyetinizden tamamen çıkartarak veya azaltarak sağlıklı tam tahıllı alternatiflerle değiştirmeye çalışın.

Tedavi Edici Gıdaların Faydaları Nelerdir?

Diyete eklenen tedavi edici gıdalar genel sağlığa birçok fayda sağlayarak kronik hastalıkların oluşmasını engelleyebilir.

İltihabı Azaltır

Akut inflamasyon, vücudun yabancı istilacılara karşı korunmasına yardımcı olan bağışıklık sisteminin normal bir parçasıdır. İnflamasyonun sürekli hale gelmesiyle kronik inflamasyon oluşur. Kronik inflamasyon kalp hastalığı, obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarının oluşumuna katkıda bulunur. {7*}

İşlenmiş ve şekerli yiyecekler inflamasyon belirteçlerini artırırken, sağlıklı ve organik yiyecekler inflamasyonla savaşmaya ve kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Özellikle meyve ve sebzeler gibi bitki bazlı gıdalar vücutta daha düşük iltihaplanma seviyeleri ile bağlantılıdır. {8*}

İltihabı azaltan yiyecekler hakkında bilgi almak içni İltihaba İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Reklam

Kalp Sağlığını İyileştirir

Dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olan kalp hastalığı, dünya çapındaki ölümlerin yaklaşık %32’sinden sorumludur. Diyette birkaç basit değişiklik yapmak ve diyetin büyük bir kısmını tedavi edivi gıdalarla oluşturmak, kalbin sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlar ve kalp hastalığı riskini azaltır. {9*}

Sağlıklı yağlar, yüksek lifli yiyecekler ve antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeler, şifalı yiyecekler diyetinde bol miktarda bulunur ve yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi durumlara karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Kan Şekerini Dengeler

Fazla şekerli yiyecekleri sürekli tüketmek yüksek kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasına sebep olur. Yüksek kan şekeri diyabet semptomlarını kötüleştirir, görme bozukluklarına ve sinir hasarına ve daha ciddi yan etkilere yol açar. Ayrıca, insülin direnci oluşmasına sebep olur. İnsülin, şekerin kan dolaşımından hücrelere taşınmasından sorumlu olan hormondur. Bol miktarda yüksek karbonhidratlı, şekerli yiyecekler yüklediğinizde, hem kan şekeri hem de insülin seviyeleri yükselir.

Kandaki yüksek insülin seviyeleri, vücudun insülini verimli kullanma yeteneğini bozarak hem kan şekeri seviyelerini yükseltir hem de hormon dengesini bozar. Tedavi edici gıdalar, insülin direnci oluşumunu önler ve aynı zamanda daha iyi kan şekeri kontrolünü destekler.

İşlenmiş Gıda Tüketimini Azaltır 

Bazı araştırmalar, ortalama bir diyetteki toplam günlük kalorinin yaklaşık %58’inin aşırı işlenmiş gıdalardan geldiğini gösterir. İşlenmiş yiyecekler besin değerleri açısından yetersizdir ve kalp hastalığı, kanser ve hatta ölüm dahil olmak üzere birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirilir. Tedavi edici gıdalar minimum düzeyde işlenir ve besin içeriği en üst düzeyde olduğu için kronik hastalık oluşturma riskleri düşüktür. {10*}, {11*}, {12*}

İşlenmiş gıdalar hakkında daha fazla bilgi almak için İşlenmiş Gıdalar Nelerdir? Nasıl Kurtuluruz? yazımızı okuyabilirsiniz.

Besin Eksikliklerini Önler

Tedavi edici gıdalar vücudun genel sağlığı desteklemek için ihtiyaç duyduğu önemli vitaminleri, mineralleri ve antioksidanları almanızı sağlar. Besin eksiklikleri, düşük enerji seviyeleri, yorgunluk, anemi, kemik erimesi ve beyin sisi gibi bir dizi sağlık problemine sebep olur.

Tedavi Edici Gıdalar Nelerdir?

Tedavi edici gıdalarla oluşturulmuş bir beslenme, meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, tohumlar, baklagiller ve sağlıklı yağlar dahil olmak üzere besleyici tüm gıdalar açısından zengindir:

  • Meyveler: çilek, portakal, limon, böğürtlen, misket limonu, ahududu, armut, elma, yaban mersini vb.
  • Sebzeler: brokoli, lahana, dolmalık biber, Brüksel lahanası, domates, kuşkonmaz, sarımsak, salatalık, soğan, zencefil vb.
  • Fındık: badem, kaju fıstığı, cevizler, antep fıstığı, Brezilya fıstığı
  • Tohumlar: kenevir tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği tohumu, chia tohumu, keten tohumu
  • Baklagiller: siyah fasulye, barbunya fasulyesi, pinto fasulyesi, lima fasulyesi, nohut, mercimek
  • Tam tahıllar: kinoa, arpa, karabuğday, darı, kahverengi pirinç
  • Sağlıklı yağlar: zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, otla beslenen hayvan sütünden elde edilmiş tereyağı, ghee, avokado yağı
  • Süt ürünleri: keçi sütü, kefir, keçi peyniri, probiyotik yoğurt, çiğ süt
  • Et: otla beslenen dana eti, kuzu eti,
  • Balık: somon, ton balığı, uskumru, hamsi, sardalya
  • Kümes hayvanları: organik tavuk, hindi, kaz, ördek
  • Çeşniler: humus, elma sirkesi, hardal, salsa, balzamik sirke, sıvı aminolar
  • Otlar ve baharatlar: fesleğen, kekik, biberiye, zerdeçal, tarçın, kırmızı biber, kimyon, karabiber vb.
  • Doğal tatlandırıcılar: Stevia, çiğ bal, akçaağaç şurubu, hurma, keşiş meyvesi
  • İçecekler: su, çay, kombucha, kemik suyu

Kaçınılması Gereken Gıdalar Nelerdir?

Tedavi edici gıdalardan oluşan bir diyet hazırlarken sağlıksız ve iltihaplanmaya sebep olan yiyeceklerin tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Sağlıksız yiyecekler tipik olarak kalori, sodyum ve ilave şeker bakımından yüksek olmakla kalmaz, aynı zamanda kronik hastalıkların gelişimine de katkıda bulunur. Kısıtlamanız gereken birkaç gıda grubu:

  • Rafine tahıllar: beyaz pirinç, makarna, beyaz ekmek, kahvaltılık gevrekler
  • İlave şekerler: soda, meyve suyu, şekerlemeler, kurabiyeler, granola barlar, unlu mamuller, dondurma
  • Sağlıksız yağlar: rafine bitkisel yağlar, katı yağ, hidrojene yağlar, kızarmış yiyecekler
  • İşlenmiş et: salam, sosis
  • İşlenmiş gıdalar: patates cipsi, kraker, dondurulmuş yemekler, hazır makarnalar vb.
  • Çiftlik balıkları

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140086/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4424767/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20807460/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20219103/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574006/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15506184/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28350517/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408160/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26962035/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31142457/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29444771/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu