Reklam
BeslenmeGüzellikSağlık

Sarımsağın Sağlık Cilt ve Saç İçin Faydaları

Reklam

Neler Okuyacaksınız -->

Sarımsağın sağlık cilt ve saç için faydaları sınırsızdır. Dünya genelinde yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılan sarımsak doğranmış, bölünmüş, kızarmış, ezilmiş, kavrulmuş, kıyılmış ve hatta bütün şekilde kullanılabilir. Genel sağlık üzerinde olduğu kadar saç ve cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri ile bilinen sarımsağın faydaları bilimsel veriler eşliğinde ele alınmıştır.

Virüsleri Öldüren Besinler Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Reklam

Sarımsak Nedir? Sarımsak Çeşitleri Nelerdir?

Sarımsağın faydalarından bahsetmeden önce “Sarımsak nedir?” sorusunu ele almak daha doğru olablir. Sarımsak bilimsel adı Allium sativum olan soğanlı bir bitkidir. Allium ailesine ait olan sarımsak temelde zambak bitkisinin yenilen soğan kısmıdır. Sarımsak güçlü bir kokuya ve keskin bir tada sahiptir. Pişirildiğinde ise yumuşar ve yemeklere tat katar. {1*}

Sarımsağın yumuşak boyunlu sarımsak, gümüş kabuklu sarımsak, enginar sarımsağı ve sert boyunlu sarımsak gibi farklı türleri vardır. Piyasada sıklıkla gördüğümüz sarımsak türü ise yumuşak boyunlu sarımsaktır. Bu tür; yumuşak bir sapa, ince bir kabuğa ve kremsi beyaz renge sahiptir. Gümüş kabuklu sarımsağın dış kılıfında pembe renkler görülür ve güçlü bir aroması vardır. Enginar sarımsağı daha hafif bir tada sahiptir. Sert boyunlu sarımsak ise mor dış kılıfı ile bilinir. Sert, odunsu bir sapı vardır; rocambole sarımsak, porselen sarımsak ve mor şerit sarımsak olmak üzere üç farklı çeşide ayrılır. {2*}

Sarımsağın yetişme koşullarına bakıldığında ise en iyi ılıman bölgelerde yetiştiği görülür. Tropik bölgelerde ya da daha düşük sıcaklıklarda da yetişebilmektedir ama çok sıcak veya çok soğuk bölgelerde gelişme gösteremezler.

Reklam

Sarımsak Yağı / 100 ml

Sarımsak Yağı / 100 ml

🌸Doğadan gelen cilt bakım desteği

Ürünü İncele

Sarımsağın Tarihçesi

Sarımsağın tarihine bakıldığında çok eskilere dayandığı görülebilir. Tarihi kayıtlar incelendiğinde sarımsağın yaklaşık 5000 yıl önce Hint ve Mısır, yaklaşık 4500 yıl önce Babil ve yaklaşık 4000 yıl önce Çin kültürlerinde olduğu görülebilir. Sarımsağın anavatanı olan Orta Asya çok çeşitli sarımsak türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bugün dünya çapında her yıl yaklaşık 10 milyon ton sarımsak üretilmektedir. Çin %66 oranla dünyadaki en büyük sarımsak üreticisi konumundadır. {3*} {4*}

Sarımsağın Bileşenleri ve Besin Değerleri

Sarımsak allisin, kükürt, çinko ve kalsiyum gibi sağlığa faydalı içerikleriyle antibiyotik ve antifungal etkilere de sahiptir. Ek olarak antioksidan kapasitesi ile bilinen selenyum minerali bakımından da zengindir. Sarımsak ayrıca salisilat içeriği nedeniyle kan inceltici görev görür. Günümüzde yapılan araştırmaların artmasıyla beraber sarımsağın şifalı bir bitki olarak popülerliği de her geçen gün artar. {5*}

Reklam

Sarımsak flavonoidler, oligosakkaritler, alliin, allisin ve yüksek düzeyde kükürt gibi çok sayıda önemli besin ögesini içerir. İşte sarımsağın bileşiğindeki bazı maddeler: {6*}

  • Enerji: 149 Kkal – %7,5
  • Karbonhidrat: 33.06 gr – %25
  • Protein: 6.36 gr – %11
  • Toplam yağ: 0,5 gr – %2
  • Kolesterol: 0 mg – %0
  • Diyet lifi: 2.1 gr – %5,
  • Niasin: 0,700 mg – %4
  • Pantotenik asit: 0,596 mg – %12
  • Piridoksin: 1.235 mg – %95
  • Riboflavin: 0.110 mg – %8
  • Tiamin: 0.200 mg – %17
  • A vitamini: 9 IU – %1
  • C vitamini: 31,2 mg – %52
  • E vitamini: 0.08 mg – %0,5
  • K vitamini: 1,7 µg – %1,5
  • Sodyum: 153 mg> – %10>
  • Kalsiyum: 181 mg – %18
  • Bakır: 0,299 mg – %33
  • Demir: 1,70 mg – %21
  • Magnezyum: 25 mg – %6
  • Manganez: 1.672 mg – %73
  • Fosfor: 153 mg – %22
  • Selenyum: 14,2 µg – %26
  • Çinko: 1.160 mg – %10,5
  • Karoten-ß: 5 µg
  • Kripto-ksantin-ß: 0 µg
  • Lutein-zeaksantin: 16 µg

Vitamin ve Mineral Takviyeleri Kullanım Rehberi

Sarımsağın Sağlık Cilt ve Saç İçin Faydaları
Sarımsağın Sağlık Cilt ve Saç İçin Faydaları

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsak kardiyovasküler sistem üzerinde koruyucu etkiler gösterebilir. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabetle mücadeleye yardımcı olabilir. Sarımsağın faydaları aşağıda detaylı olarak ele alınmıştır.

Kan Basıncının Düzenlenmesine Yardımcı Olur

“Sarımsağın faydaları neler?” konusunda yapılan çalışmalara bakıldığında sarımsağın kan basıncını düzenleme potansiyelinin öne çıktığı görülebilir. Olgun sarımsak özütü kan basıncını etkili bir şekilde düşürdüğü tespit edilen biyoaktif bir kükürt bileşiği olan S-allilsistein içermektedir. Kan basıncının yükselmesinin nedenleri arasında kükürt eksikliği görülmektedir. Bu yüzden organosülfür bileşiklerinin takviyesi ile kan basıncı dengelenebilmektedir. Ancak ısıl işlemler ile allisinin yok edildiği unutulmamalıdır. {7*}Sarımsaktaki allisinden faydalanmak için çiğ sarımsak veya kuru sarımsak tüketebilirsiniz.

LDL Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur

Yapılan bir araştırmada kolesterol seviyeleri yüksek olan erkeklerde sarımsak özü takviyesinin LDL kolesterol değerlerini %10 oranında düşürdüğü görülmektedir. Yapılan bir başka çalışmada ise sarımsağın karaciğer hücrelerinde kolesterol sentezini inhibe ettiği görülmektedir. Güncel araştırmalar da sarımsaktaki suda çözünür bileşiklerin kolesterol sentezini %20-60 oranında engellediği kanıtlamaktadır. {8*}

Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltabilir

Sarımsak LDL kolesterolü düşürerek kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu görevi görebilir. Sarımsağın ateroskleroza yani damar sertleşmesine karşı da etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca lipid ve serum trigliserit antioksidan aktivitelerini artırıp trombosit agregasyonunu azaltabilmektedir. {9*} {10*} Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için sabah veya akşam yürüyüşten önce bir diş çiğ sarımsak yiyebilirsiniz.

Kalp Damar Hastalıkları Tedavisi

Kemik Sağlığını Koruyabilir

Sarımsağın faydaları hakkında yapılan bir çalışma sarımsak yağı alan kişilerde kemik erimesinin baskılandığını gösterir. Başka bir araştırmacı grubu dialil disülfidin matris parçalayıcı enzimleri baskılamaya yardımcı olduğu ve bu nedenle kemiklerin hasar görmesini önlediği sonucuna varmıştır. Genel olarak sarımsağın osteoporoz ve artrite karşı etkili olduğu görülmektedir. {11*} {12*}

Bağırsak Sağlığını Destekleyebilir

Sarımsak bağırsaktaki yararlı ve zararlı bakteriler arasındaki dengenin korunmasına yardımcı olabilir. Ayrıca enterobakteriler üzerinde antibakteriyel etkiye sahiptir. Bazı araştırmalara göre sarımsak helikobakter pilori enfeksiyonlarına karşı da etkili olabilir. {13*} {14*} Bağırsak sağlığının korunması için 1 diş çiğ sarımsağı kahvaltıdan önce bir bardak su ile tüketebilirsiniz.

Kan Şekerini Düzenler

Kuveytli bilim adamlarının yaptığı bir çalışamaya göre çiğ sarımsak kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı olabilir. {15*} Kan şekeri seviyenizi düşürmek için 3-4 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz.

Tromboembolizmi Önleyebilir

Hintli bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada katılımcılardan iki ay boyunca her gün kahvaltıdan önce 10 mg çiğ sarımsak tüketmeleri istenmiştir. Yapılan çalışmanın sonucu sarımsağın tromboembolizmi yani pıhtı oluşumunu önlemek için kullanılabileceği göstermektedir. {16*} Her gün kahvaltıdan önce 3 diş sarımsak tüketebilirsiniz.

Kanser Riskini Azaltabilir

Sarımsak oksidatif stresi engellemeye yardımcı olan dialilsülfit içerir. Ayrıca sarımsakta bulunan selenyumun kanserle mücadele etme özelliğine sahip olduğu, DNA mutasyonunu, kontrolsüz hücre çoğalmasını ve metastazı önlediği bilinmektedir. {17*} Her sabah en az 1 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz.

6 Adımda Anti-Kanser Diyeti, Kansere İyi Gelen Besinler

Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir

Sarımsak toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya ve oksidatif stresi önlemeye yardımcı antioksidan bileşikler içerir. Bu sayede hastalıkları ve hücre fonksiyonlarının bozulmasını önleyebilir. Yapılan araştırmalarda sarımsak tüketmenin vücuttaki farklı tür bağışıklık hücrelerinin artmasına yardımcı olduğu görülmektedir. {18*} Bağışıklığınızı güçlendirmek için günde 1-2 çiğ sarımsak tüketebilirsiniz.

Oksidatif Stresi Azaltabilir

Sarımsakta bulunan suda çözünür organosülfür bileşikleri DNA hasarını önlemeye yardımcı olabilir; oksidatif strese bağlı iltihaplanma ve ateroskleroz riskini azaltabilir. Sarımsak zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek kalp hastalıklarını önlemeye de yardımcı olur. {19*} {20*} {21*} Zararlı serbest radikalleri temizlemek için her gün 1 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz.

Ağır Metal Zehirlenmesini Önleyebilir

Yapılan bir araştırma, sarımsak tüketiminin, vücutta ağır metal seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Başka bir çalışma ise salamura edilmiş sarımsağın kadmiyum düzeylerini düşürmede daha etkili olduğunu doğrulamıştır. {22*} {23*} Ağır metal zehirlenmesini azaltmak veya önlemek için salamura sarımsak tüketebilirsiniz.

Diyabet Semptomlarının Yönetilmesine Yardımcı Olur

Diyabet sağlıksız yaşam tarzının sebep olduğu metabolik bir bozukluktur. Sarımsağın faydaları hakkında araştırma yapılan bir çalışmada sarımsak tüketen deneklerin kan şekeri ve trigliserit seviyelerinde azalma olduğu ve insülin duyarlılığının arttığı görülmektedir. {24*} Diyabet oluşum riskini önlemek veya var olan diyabet semptomlarını azaltmak için 2-3 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz.

Maya Enfeksiyonlarını Azaltmaya Yardımcı Olur

Sarımsağın faydaları ile ilgili yapılan çalışmalarda taze sarımsak özünün candida enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili olduğu bulunmuştur. Başka bir çalışmada da araştırmacılar sarımsağın candida vajinitine karşı etkili olduğu görülmektedir. {25*} {26*} Her gün 2-3 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz. Ancak enfekte bölgeye çiğ sarımsak sürülmemelidir.

Candida Belirtileri Nelerdir? Candida Mantarını Ne Yok Eder?

İYE (İdrar Yolları Enfeksiyonu) ve Böbrek Enfeksiyonlarının Tedavisine Yardımcı Olur

Bilim adamları sarımsağın idrar yolu duvarlarını kolonize eden ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek enfeksiyonlarından sorumlu bir patojen olan P. aeruginosa’nın tedavisine veya büyümesinin önlenmesine yardımcı olabileceğini ifade eder. İlave olarak sarımsak idrar yolu enfeksiyonunun en sık karşılaşılan nedenlerinden olan E.coli bakterisinin büyümesine karşı da etkilidir. {27*} {28*} İYE ve böbrek enfeksiyonlarını önlemek için 3-4 diş sarımsak tüketebilirsiniz.

Astım ve Soğuk algınlığı Tedavisine Yardımcı Olur

Göğüs tıkanıklığını tedavi etmek için sarımsak ve hardal yağı karışımı burun yakınına, boğaz ve akciğer bölgesine masaj yapılarak uygulanırsa faydalı etkiler görülür. Ayrıca sarımsağın astımla ilişkili aşırı duyarlılığı geciktirebileceğine ve soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olduğuna dair kanıtlar da mevcuttur. {29*} {30*}Hardal yağı ve sarımsak birlikte ısıtılır. Soğuk algınlığı tedavisi için hazırlanan karışım ile vücuda masaj yapılır. Ayrıca soğuk algınlığı ve astım tedavisi için 2-3 diş çiğ sarımsak da tüketebilirsiniz.

Uçuk Tedavisine Yardımcı Olur

Herpes simpleks virüsünün neden olduğu uçuklar genelde dudak, çene ve burun çevresinde meydana gelen ve oldukça acı verici olan kabarcıklardır. Sarımsak, antioksidan, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde uçuk tedavisine yardımcı olur. Buna karşın sarımsağın uçuğa etkileri konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Uçuğu tedavi etmek için 1-2 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz.

Alzheimer ve Demans Hastalıklarının Riskini Azaltabilir

Sarımsakta bulunan biyoaktif bir bileşik olan S-allil-sistein doğal bir nöroprotektiftir. Bu sayede Alzheimer hastalığına karşı etkili olabilir. Ayrıca sarımsağın antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri de nörolojik bozulmayı önlemeye yardımcı olur. {31*} {32*} Demans ve Alzheimer riskini önlemeye yardımcı olmak için günde 3-4 diş sarımsak tüketebilirsiniz.

Demans ve Hafıza Kaybına Yol Açan İlaçlar Nelerdir? Doğal Tedavi Seçenekleri Var Mıdır?

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Sarımsak adipojenik dokuların ekspresyonunu engellemeye yardımcı olur, termojenezi artırır ve kötü kolesterolü düşürür. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. {33*} {34*} Kilo vermek için günde 3-4 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz.

Göz Sağlığını Koruyabilir

Bilim adamları sarımsağın göz içi basıncını düşürdüğünü ifade etmektedirler. Sarımsağın antimikrobiyal özelliği görme fonksiyonlarını tehdit eden ve keratite neden olan mikroplara karşı da etkilidir. Ayrıca sarımsağın faydaları hakkında yapılan çalışmalarda sarımsak suyunun retina hücrelerinin kurşun kaynaklı apoptozunu önlemeye yardımcı olabileceğini gösterir. {35*} {36*} {37*} Göz sağlığını korumak için kahvaltıdan sonra 3-4 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz.

Kulak Enfeksiyonlarını İyileştirmeye Yardımcı Olur

Sarımsak anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan kulak enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Ancak henüz bunu kanıtlayacak net bir kanıt bulunmamaktadır. Enflamasyonu ve mikrobiyal enfeksiyonu azaltmak için 2-3 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz. Ancak kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Ağız ve Diş Sağlığını Destekleyebilir

Sarımsakta bulunan allisin, antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu sayede diş çürükleri ve periodontitis ile ilişkili oral patojenleri öldürmeye yardımcı olur. Ayrıca sarımsak yağının gargara olarak kullanılması ile ilgili yapılan deneylerde de olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir. Yani sarımsak özü içeren diş macunu veya gargaralar kullanmak diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. {38*} {39*} {40*} Diş problemleri için her gün 1 diş çiğ sarımsak çiğneyebilirsiniz.

Diş Ağrısı İçin Karanfil Yağı Kullanımı

Demir ve Çinko Emilimini Artırabilir

Sarımsak hem demir hem de çinkonun biyoyararlanımını olumlu yönde etkileyen kükürt içerir. Bu nedenle demir veya çinko eksikliği durumunda sarımsak tüketilebilir. {41*} Demir ve çinko emilimini ve biyoyararlanımı artırmak için 1-2 diş çiğ sarımsak tüketebilirsiniz.

Karaciğer Yağlanmasını Engelleyebilir

Sarımsaktaki kükürt içeriğine sahip bir amino asit olan sistein, detoksifikasyon etkisine sahiptir ve güçlü bir antioksidan olan glutatyon üretir. Bilim adamları, S-allilmerkaptosisteinin (SAMC) karaciğer hasarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu ve sarımsak yağının antioksidatif özelliklerinin karaciğer yağlanmasına karşı koruduğunu keşfetmişlerdir. {42*} {43*} Karaciğer yağlanmasını önlemek için 1-2 diş çiğ sarımsağı ıspanak ile hazırlanan detoks içeceğine ekleyerek tüketebilirsiniz.

Daha Uzun Yaşamaya Yardımcı Olur

Düzenli olarak sarımsak tüketmek insan sağlığını destekler ve birçok hastalığa karşı koruyucu etkiler gösterir. Bu yüzden sarımsak insan ömrünü uzatmaya yardımcı olur. {44*} Uzun ve sağlıklı bir yaşam için günde 2 diş sarımsak tüketebilirsiniz.

Sarımsağın Cilde Faydaları
Sarımsağın Cilde Faydaları

Sarımsağın Cilde Faydaları Nelerdir?

Sarımsak hem hastalık riskini önlemeye hem de cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Sarımsağın cilde faydaları yazının ilerleyen kısmında detaylı olarak ele alınmıştır.

Akne Oluşumunu Önler

Sivilceler toksinlerin aşırı birikmesi, gözeneklerin tıkanması ve bakteriyel enfeksiyonların oluşması sebebiyle ortaya çıkar. Güçlü antioksidan, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan sarımsak sivilce ve akne problemlerini gidermek için tercih edilir. {45*}1 diş çiğ sarımsak yiyip ardından bir bardak soğuk su içebilirsiniz. Cildinizi nemli tuttuğunuzdan ve cildinizi her 3 saatte bir temizlediğinizden emin olmalısınız.

Sedef Hastalığını Yatıştırır

Sedef hastalığı saç derisini, dirsekleri ve dizleri etkileyen ciltte kızarıklık, kaşıntı ve döküntüye sebep olan otoimmün bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığı sarımsak tüketimi ile tedavi edilemez ancak hastalık semptomlarını hafifletebilir. Sedef hastalığı iltihaplanma nedeniyle oluşur ve sarımsak güçlü iltihap önleyici içeriklere sahip olduğundan halk arasında sedef hastalığını yatıştırmak için kullanılması önerilir. Ancak, henüz bunu kanıtlayan bilimsel bir kanıt yoktur. 3 diş çiğ sarımsağı pırasa, brokoli ve pancar suyuyla birlikte tüketebilirsiniz.

Otoimmün Hastalıklar Nelerdir?

Yaşlanmayı Geciktirir

Sarımsakta bulunan S-allil sistein, cildi ultraviyole ışınların zararlı etkilerinden ve kırışıklık oluşumundan korumaya yardımcı olur. Sarımsakta bulunan antioksidanlar ve iltihap önleyici bileşikler, serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olarak stresi azaltır. Ayrıca sarımsağın sağlık cilt ve saç için faydaları konusunda yapılan çalışmalarda, sarımsağın deri hücrelerinin sentezini indüklediği de görülmüştür. {46*} {47*} Sabah uyanınca bir diş çiğ sarımsağı bal ve limonla karıştırarak tüketebilirsiniz.

Ciltte Oluşan Çatlakları Azaltır

Sarımsak yağı ile yapılan masaj ciltte oluşan çatlakları azaltmaya yardımcı olur. Hardal yağı ısıtılır ve içerisine 2-3 diş sarımsak eklenir. Sarımsak kokmaya başlayınca ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Ilıdığında dairesel hareketlerle masaj yapılarak çatlakların üzerine uygulanır.

Egzamayı Rahatlatır

Egzama kaşıntıya, pul pul dökülmeye sebep olan iltihaplı bir cilt problemidir. Alerjik temelli iltihaplanma nedeniyle oluşur. Sarımsak anti-inflamatuar özellikleri sayesinde egzamaya karşı etkili olabilir. Ancak kesin bir bilimsel kanıt yoktur. Bu yüzden egzama semptomlarını azaltmak için sarımsak tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. 1-2 diş çiğ sarımsağı oda sıcaklığında su ile tüketebilirsiniz.

Atlet Ayağı Semptomlarını Hafifletebilir

Atlet/sporcu ayağı olarak bilinen problem tinea pedis (ayakta saçkıran) olarak da bilinen mantar veya maya enfeksiyonu sonucunda oluşmaktadır. Sarımsak mantar önleyici etkilere sahip olduğundan ayak mantarını tedavi etmek için kullanılabilir. Sabahları 2 diş sarımsağı pırasa suyuyla birlikte tüketebilirsiniz.

Sporcu Ayağı (Atlet Ayağı) Nedir? Sporcu Ayağının Yaygın Belirtileri Nelerdir? Evde Uygulanacak Doğal Tedavi Yolları Nelerdir?

Sarımsağın Saça Faydaları
Sarımsağın Saça Faydaları

Saç Dökülmesini Önler

Cilde olduğu gibi sarımsağın saça faydaları da eşsizdir. Su kirliliği, kötü beslenme alışkanlıkları, stres vb. gibi sebeplerden kaynaklanabilen saç dökülmesi, günümüzde çok sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Bilim adamları, betametazon valerat ile birlikte sarımsak yağı kullanımının saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabileceğini bildirmiştir. {48*} 1 diş çiğ sarımsağı ıspanak ile hazırlanan detoks içeceklerine ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca saç dökülmesini önlemek için pişmiş balığa bolca sarımsak ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Sarımsak Nasıl Tüketilmeli
Sarımsak Nasıl Tüketilmeli

Sarımsak Nasıl Tüketilmeli?

Sarımsağın sağlık cilt ve saç için faydaları her geçen gün daha fazla anlaşılmaktadır. Ancak sarımsağın faydaları tüketim şekli ile yakından ilgilidir. Sarımsak kullanmanın en iyi ve en etkili yolu çiğ olarak tüketmektir. Pişirme, kızartma, kavurma vb. pişirme yöntemleri sarımsağın içerisindeki etkili maddeleri yok edebilir. Bu nedenle, sabahları küçük bir parça çiğ sarımsak alıp bir bardak su ile yutarak tüketmek daha faydalı olacaktır. İstenilirse yemek tariflerinde de sarımsak kullanılabilir.

Sarımsakla Yapılan Yemekler Nelerdir?

Sarımsağın faydaları yanı sıra lezzeti de eşsizdir. Hemen hemen her türlü yemeğe aroma katmak için sarımsaktan faydalanılabilir. Zeytinyağlıları sarımsaksız düşünmek zordur. Ayrıca haydari, tarator gibi mezelerin baş rol oyuncusu da sarımsaktır.

Not: Sarımsağı bütün olarak veya ezildikten hemen sonra ısıtmak sarımsakta allicin üretmekten sorumlu olan hassas enzimi (alliinaz) yok edebilir. Sarımsakları ezerek ve pişirmeden önce 10 dakika bekleterek yararlı enzimleri koruyabilirsiniz. Sarımsağı pişirmeden önce bir süre bekletmek enzim salınımı ve allisin oluşumu için zaman kazanılmasını sağlar. Allisin oluşumu tamamlandıktan sonra sıcağa dayanıklı bir hal alır ve bu sayede sarımsağı pişirdiğinizde faydalı bileşenleri kaybolmaz.

Fırında Sarımsaklı Tavuk

Malzemeler

  • 2 adet derisiz tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ½ su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
  • 2 diş kıyılmış sarımsak
  • ¼ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • ½ su bardağı galeta unu
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen
  • Tuz

Hazırlanışı

1. Fırın 180 dereceye ısıtılır ve fırın tepsisi hafifçe yağlanır.
2. Bir kâsede zeytinyağı ve ezilmiş sarımsak karıştırılır.
3. Başka bir kapta galeta unu, peynir, kuru fesleğen ve karabiber iyice karıştırılır.
4. Tavuk göğsü, yağ ve sarımsak karışımına batırılır ve ¬galeta unu ile kaplanır.
5. Hazırlanan tavuk göğsü fırın tepsisine konur ve 30 dakika pişirilir.

Kavrulmuş Sarımsaklı Tatlı Patates Çorbası

Malzemeler

  • 1 baş sarımsak
  • 4 büyük tatlı patates (soyulmuş ve doğranmış)
  • 3 çay kaşığı zeytinyağı
  • 2 büyük soğan
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 1 yemek kaşığı kuru kekik
  • 5 su bardağı tavuk suyu
  • ¼ çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı

1. Fırın tepsisine yemeklik yağ sürülür, tatlı patates ve soğan tepsiye dizilir.
2. 1 baş sarımsağın, birbirinden ayrılmadan dış kabuğu soyulur ve üst bölümü kesilir. Alüminyum folyoya sarılır
3. Folyoya sarılan sarımsak fırın tepsisine yerleştirilir ve patates ve soğan ile birlikte 180 derecede 30 dakika pişirilir.
4. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra 15 dakika soğumaya bırakılır ve sarımsak fırından çıkarılır.
5. Pişen ve yumuşak hale gelen sarımsak folyodan çıkarılır ve sıkılarak kabuklarından ayrılması sağlanır.
6. Kuru kekik, tavuk suyu, karabiber, zeytinyağı ve maydanoz blenderda pürüzsüz hale gelene kadar çekilir.
7. Pürüzsüz hale gelen karışım bir tencere konur ve pişmiş soğan ve tatlı patatesler de içine eklenir.
8. El blenderı yardımıyla tencereye eklenen malzemeler karıştırılır.
9. Malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra 5 dakika daha pişirilir.

Sarımsaklı Fesleğenli Pesto Sosu

Malzemeler

  • 2 diş sarımsak
  • 2 su bardağı taze fesleğen yaprağı
  • ¼ su bardağı çam fıstığı
  • ½ su bardağı rendelenmiş pecorino veya parmesan peyniri
  • ⅔ su bardağı sızma zeytinyağı
  • ¼ çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı

1. Fesleğen, çam fıstığı ve sarımsak ince ince kıyılır.
2. 1 tutam tuz ve karabiber eklenir.
3. Üzerine zeytinyağı da eklenerek pürüzsüz hale gelene kadar ezilir.
4. Malzemeler bir kâseye alınır ve rendelenmiş peynir de eklenerek iyice karıştırılır.

Sarımsak Nasıl Seçilir? Sarımsak Nasıl Saklanır?

En iyi sarımsağı seçmek için elinizle dokunup dolgun, sıkı ve hafif olanları seçmelisiniz. Sarımsağı sıklıkla tüketiyorsanız iri olanları seçmeniz kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Sarımsakları hızlı bir şekilde soymanın püf noktası ise bir gün boyunca güneşte kurutmak ve ardından ağzı kapalı çelik bir kâseye koyup kuvvetlice sallamaktır. Böylece tüm sarımsakları hızlıca soyabilirsiniz. Sarımsaklar önce güneşte kurutulup sonra oda sıcaklığında, hava alan, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır. Sarımsakları kilitli poşette de saklayabilirsiniz. Soyulmuş sarımsakları da zeytinyağı veya sirkenin içine ekleyerek de saklayabilirsiniz.

Sarımsağın Yan Etkileri Nelerdir?

Sarımsağın faydaları düşünüldüğünde yan etkilerinin oldukça az olduğu söylenebilir. Bununla birlikte ölçülü tüketilmediğinde istenmeyen etkiler görülebilir. Sarımsağın yan etkileri şunlardır:

  • Kötü koku: Çiğ sarımsak güçlü ve keskin bir kokuya sahip olduğundan ağzın kokmasına sebep olur.
  • Mide problemleri: Çiğ sarımsağın fazla tüketilmesi sonucu baş dönmesi, mide problemleri ve kusma gibi yan etkiler görülebilir. Çok fazla sarımsak tüketmek mide duvarının tahriş olmasına ve gastrit sorunlarına neden olabilir.
  • Terleme: Çok fazla sarımsak tüketmek vücut ısısının yükselmesine sebep olabilir. Bu durumda aşırı terleme gibi yan etkiler görülebilir.
  • Migren: Sarımsak migreni tetikleyebilir. Bu nedenle migreniniz varsa aşırı miktarda çiğ sarımsak tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Görme problemleri: Sarımsağın faydaları arasında görme sağlığını desteklemesi de önemlidir. Bununla birlikte çok fazla sarımsak tüketildiğinde gözde hifema veya kanama görülebilir.
  • Kan basıncını düşürebilir: Aşırı sarımsak tüketimi tansiyonun düşmesine neden olabilir.
  • Cildi tahriş edebilir: Çok fazla sarımsak yemek deri döküntülerine, cildin kızarmasına ve ciltte kaşıntıya neden olabilecek alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Vajinal enfeksiyonu şiddetlendirebilir: Sarımsak normal miktarlarda tüketildiğinde vajinal enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur ancak fazla tüketilmesi vajinal enfeksiyonun şiddetini artırabilir.
  • Karaciğer hasarı: Sarımsağın faydaları arasında karaciğer yağlanmasını önleme gibi özellikler yer alsa da fazla sarımsak tüketimi toksik etkilere sebep olabilir ve toksinleri atmak için karaciğerin normalden daha fazla çalışması gerekebilir.

Sarımsağı Kimler Yememeli?

Sarımsağın faydaları pek çok bilimsel çalışmayla desteklense de sarımsak çok fazla tüketildiğinde belirli yan etkilere sebep olabilmektedir. Kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaçları kullanan ve düşük tansiyonu olan kişiler çok fazla sarımsak tüketmemelidir. Sarımsak kan inceltici ilaçların etkisini artırabileceği için dikkatli tüketilmelidir. Hamile kadınlar, sarımsak alerjisi olan, mide ülseri, İBS rahatsızlığı ve yeni bağırsak ameliyatı olan kişiler ile doktoru sarımsak tüketmesini yasaklamış olan kişilerin sarımsağı kesinlikle tüketmemesi gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Sarımsak Her Gün Yenir Mi?

Sarımsağın faydaları onu her gün tüketilebilecek bir besin haline getirir. Sarımsağın çiğ olarak günlük 1-3 diş tüketilmesi kalp-damar sağlığını desteklemek, bağışıklığı güçlendirmek ve kan basıncını dengelemek gibi birçok sağlık yararı sağlar. Buna karşın sarımsak düşük tansiyona veya kanın incelmesine neden olabilir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullananların her gün sarımsak yemeden önce doktorlarına danışması önerilir.

Sarımsak LDL Kolesterolü Düşürür Mü?

Araştırmalara göre sarımsak karaciğerde kolesterol sentezini baskılayabilir. Yapılan çalışmalar özellikle sarımsak özütü takviyesinin LDL kolesterol seviyesini düşürebileceğini göstermektedir.

Sarımsak Kalp Sağlığına İyi Gelir Mi?

Sarımsak kan basıncını düzenlemeye, damar sertliğini önlemeye ve pıhtılaşma riskini azaltmaya yardımcı olarak kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir.

Sarımsak Kemik Sağlığını Destekler Mi?

Sarımsağın faydaları konusundaki araştırmalara göre sarımsak yağı kemik erimesine bağlı semptomları hafifletebilir. Ayrıca bileşiğindeki dialil disülfid ile kemik hasarını önleyebilir.

Kemik Sağlığı İçin Günde Kaç Diş Sarımsak Tüketilmeli?

2-3 diş çiğ sarımsak tüketimi kemik sağlığını desteklemek için yeterli olabilir.

Sarımsak Bağırsak Enfeksiyonuna İyi Gelir Mi?

Sarımsak zararlı bağırsak bakterilerine karşı antibakteriyel etki gösterebilir ve bağırsak florasını destekleyebilir. Bu sayede bağırsak enfeksiyonu semptomlarını hafifletebilir.

Sarımsak Kan Şekerini Düşürür Mü?

Çiğ sarımsağın insülin duyarlılığını artırabileceği ve glukoz metabolizmasını düzenleyebileceği yapılan çalışmalarla desteklenmektedir. Özellikle tip 2 diyabet yönetiminde sarımsak destekleyici rol üstlenebilir.

Sarımsak Kanseri Önleyebilir Mi?

Sarımsakta bulunan dialilsülfit ve selenyum gibi bileşikler DNA hasarını önleyerek kanser riskini azaltabilir.

Sarımsak Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Mi?

Sarımsak faydaları denildiğinde ilk akla gelenlerden bir tanesi de bağışıklık sistemine olan etkisidir. Sarımsak antibakteriyel, antifungal ve antioksidan bileşenleri ile bağışıklık hücrelerini destekleyebilir.

Sarımsak Zehirlenmeye İyi Gelir Mi?

Özellikle salamura sarımsak kadmiyum gibi ağır metallerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.

Sarımsak İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelir Mi?

Sarımsak E. coli ve P. aeruginosa gibi idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu için günlük 3-4 diş çiğ sarımsak tüketimi önerilir. Buna karşın aşırı tüketimi semptomların şiddetlenmesine de yol açabilir.

Sarımsak Astıma İyi Gelir Mi?

Bronşlarda aşırı duyarlılığı baskılayan özellikleriyle sarımsak astım semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ayrıca solunum yollarındaki mukus birikimini azaltarak rahatlama sağlayabilir.

Sarımsak Uçuğa İyi Gelir Mi?

Antiviral ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, sarımsak herpes simplex virüsünün neden olduğu uçukların iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ancak, doğrudan lokal uygulama yerine sistematik tüketim önerilmektedir.

Sarımsak Kilo Verdirir Mi?

Günde 3-4 diş sarımsak tüketimi yağ oluşumunu yavaşlatmaya ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bu sayede dolaylı olarak zayıflama sürecini kolaylaştırabilir.

Sarımsak Göz Sağlığına Faydalı Mıdır?

Sarımsak göz tansiyonu olarak da bilinen göz içi basıncını düşürebilir; retina hasarını önlemeye yardımcı olabilir.

Sarımsak Kulak Enfeksiyonuna İyi Gelir Mi?

Sarımsak halk arasında kulak enfeksiyonları için en çok adından bahsedilen besinlerdendir. Sarımsak antimikrobiyal etkileri sayesinde kulak enfeksiyonuna fayda sağlayabilir ancak doktor onayı gereklidir.

Sarımsak Diş İltihabına İyi Gelir Mi?

Sarımsağın faydaları bileşiğindeki allisin gibi güçlü antimikrobiyal özelliklere sahip maddelerden gelir. Sarımsak içeriğindeki bileşikler sayesinde diş eti iltihabına iyi gelebilir.

Sarımsak Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelir Mi?

Kükürtlü bileşikler aracılığıyla karaciğerde detoksifikasyon süreçlerini destekleyen sarımsak yağ birikimini azaltarak karaciğer sağlığını koruyabilir.

Sarımsak Sivilceleri Geçirir Mi?

Anti-inflamatuar ve antibakteriyel etkileriyle sarımsak sivilce oluşumuna neden olan bakterilerin çoğalmasını önleyerek cilt sağlığını destekleyebilir.

Sarımsak Yaşlanmayı Geciktirir Mi?

Sarımsaktaki S-allil sistein gibi bileşenler serbest radikalleri nötralize ederek cilt yaşlanmasını yavaşlatabilir. Aynı zamanda kırışıklık oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Sarımsak Yağı Çatlaklara İyi Gelir Mi?

Masaj yoluyla uygulanan sarımsak yağı, cilt elastikiyetini artırabilir ve çatlak izlerinin görünümünü azaltabilir.

Sarımsak Egzamaya İyi Gelir Mi?

Sarımsağın sağlık cilt ve saç için faydaları konusunda yapılan çalışmalara bakıldığında egzama tedavisinde sarımsak kullanımına dair klinik kanıtlar sınırlıdır. Ancak anti-enflamatuar etkileri nedeniyle semptomların hafifletilmesinde destekleyici olabilir.

Sarımsak Saç Dökülmesini Engeller Mi?

Sarımsağın saça faydaları hakkında yapılan çalışmalara göre sarımsak yağı, özellikle topikal steroidlerle kombine edildiğinde saç dökülmesini azaltmada faydalı olabilir. Beslenme yoluyla alınması da saç sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.

Sarımsak Nasıl Tüketilir?

Sarımsağın faydaları için en etkili tüketim yöntemi çiğ olarak yenilmesidir.. Ezildikten sonra 5-10 dakika bekletilmesi biyolojik olarak aktif olan allisin üretimini artırır.

Sarımsak Nasıl Saklanmalı?

Kuru, hava alan ve karanlık ortamlarda saklanmalıdır. Soyulmuş sarımsaklar zeytinyağı veya sirke içinde buzdolabında muhafaza edilebilir.

Sarımsak Kimlere Zararlı Olabilir?

Uzmanlar sarımsağın faydaları gibi bazı yan etkileri olabileceğini de ifade eder. Özellikle kan inceltici ilaç kullananlar, tansiyonu düşük olanlar, sarımsak alerjisi olanlar ve mide rahatsızlığı bulunan kişiler sarımsak tüketirken dikkatli olmalıdır.

Sarımsak yağı ürünümüzü buradan inceleyebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://www.nccih.nih.gov/health/garlic 
  2. https://nevegetable.org/crops/garlic
  3. https://www.ars.usda.gov/midwest-area/madison-wi/vegetable-crops-research/docs/simon-garlic-origins/
  4. http://www.fao.org/3/a-av002e.pdf
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
  6. https://fdc.nal.usda.gov/food-details/169230/nutrients
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266250/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238803
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC139960/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764327
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15173999
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21143861
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052411/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16484567
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1784022
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2647709/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746674/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24796753
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16335787
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238809
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3268178
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4256585/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21794123
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538912/
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208935/
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19878318
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3622145/
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15330011
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419312
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074326/
  32. https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-268
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21918057
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21840827
  35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874089/
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18370873
  37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3882924/
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21548800
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4389398/
  40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18007101
  41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20597543
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23861709
  43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18718457
  44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655638/
  45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211483/
  46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24066081
  47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7526077
  48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17314444

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu