Reklam
Beslenme

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 9. Bölüm

Reklam

Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı Dizimizin 9. Bölümü ile karşınızdayız. Şifalı Bitki ve Baharatlar hakkında tüm bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Özellikle öğrenmek istediğiniz Şifalı Bitki ve Baharatlar varsa bize yorum yaparak sorabilirsiniz. Serimize 81. sıradan devam ediyoruz. Hadi başlayalım…

81. Adaçayı (Salvia)

 

Reklam

Adaçayı, ballıbabagillerden binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılan odunsu bir bitkidir. Adaçayı faydaları nelerdir? Adaçayı hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirir. Yaşlanmayı, bunama ve Alzheimer gibi dejeneratif hastalıkları önler, iltihabı azaltır. Diyabeti önler ve tedavi eder, bağışıklığı güçlendirir, cilt sağlığını korur ve kemikleri güçlendirir. (1)

82. Saparna (Sarsaparilla, Smilax)

 

Saparna, zambak ailesinden bir bitkidir. Saparna (Sarsaparilla) faydaları nelerdir? Bitkinin kökleri öğütülür ve solunum rahatsızlıklarında kullanılır, sedef hastalığı gibi cilt sorunlarını tedavi eder, iltihapdan kaynaklanan ağrıları azaltır, libidoyu düzenler, baş ağrısını hafifletir, sindirime yardımcı olur, ateşi düşürür ve enfeksiyon hastalıklarında etkilidir. Saparna (Sarsaparilla) çay, tentür ve takviye olarak kullanılır. Araştırmalar, Saparna’nın anti-tümör ve kanseri önleyici etkilere sahip olduğunu gösteriyor. (2)

83. Sassafras

 

Reklam

Sassafras, Kuzey Amerika’da yaygın olarak yetişen bir ağaçtır ve kabuğunda bulunan bileşenler tıbbi değere sahiptir. Sassafras faydaları nelerdir? Bilimsel araştırmalar, sassafras’ın karaciğer, mide, ağız, meme, prostat ve akciğer kanseri gibi belirli kanser türlerinde etkili bir tedavi olabileceğini göstermektedir. Ayrıca diyabeti önler, parazitlerle savaşır, kan dolaşımını düzenler, epilepsi nöbetlerini azaltır, bazı nörolojik hastalıklara yardımcı olur. (3)

84. Shilajit (Mumiyo)

 

Shilajit, Himalaya ve Tibet dağlarında bulunabilen katran benzeri bir maddedir. Shilajit faydaları nelerdir? Enflamasyonu azaltır, enfeksiyonlarla savaşır, enerji seviyelerini artırır, hormonları dengeler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını korur, kalp ve beyin sağlığını güçlendirir, diyabeti önler. Shilajit tozunu, reçine veya takviye olarak kullanabilirsiniz. (4)

85. Takke çiçeği (Skullcap)

 

Takke çiçeği, nane ailesindendir. Takke çiçeği faydaları nelerdir? Anksiyete, uykusuzluk, histeri sorunlarında kullanılır. Ayrıca, göbek altı pelvik bölgesindeki kan akışını uyarır, kas spazmlarını hafifletir, iltihabı azaltır ve adet düzenler. Bilimsel araştırmalar, birçok formda bulunan takke çiçeğinin, serbest radikalleri etkisiz hale getirme kabiliyetinden dolayı kanser hücreleriyle savaşmada yardımcı olabileceğini öne sürüyor. (5)

Reklam

86. Kaygan Karaağaç (Ulmusrubra)

 

Kaygan karaağaç kabuğu, çay, kapsül, tablet ve pastil yapmak için kullanılan bir ağaçtır. Kaygan karaağaç faydaları nelerdir? İshal, kabızlık, IBS ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını düzenler, stres ve anksiyete seviyelerini düzenler, kilo vermeye yardımcı olur, sedef hastalığı gibi cilt sorunlarını iyileştirir, meme kanserini önler. Evcil hayvanların (Kedi – köpek) sindirim sorunlarında ve iltihabı azaltmada kaygan karaağaç kullanabilirsiniz. (6)

87. Kuzukulağı (Rumex acetosella)

 

Kuzukulağı, yemeklere lezzet katmak için kullanılanılan bir bitkidir. Kuzukulağı faydaları nelerdir? Besin içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal etkileri, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanseri önler. Kuzukulağı, kan basıncını düşürür, kan dolaşımını artırır. Diyabeti önler, böbrek sağlığını korur, cildi güzelleştirir, sindirim sorunlarını düzenler. (7)

88. Sarı Kantaron (Hypericum perforatum)

 

Sarı kantaron faydaları nelerdir? Sarı kantaron, depresyon, anksiyete ve uykusuzluk için sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca, DEHB semptomlarını düzenler, kalp çarpıntısını tedavi eder, obsesif-kompulsif bozukluğu ve mevsimsel duygusal bozukluğu düzenler, menopoz semptomlarını hafifletir ve ruh halini düzenler. (8)

89. Isırgan Otu (Urtica dioica)

 

Isırgan otu, Avrupa ve Asya’ya özgü bir bitkidir. Isırgan otu faydaları nelerdir? Isırgan otunun köklerinden, saplarından ve yapraklarından yapılan ürünler, idrar sorunlarını ve iyi huylu prostat hiperplazisini tedavi eder, alerji semptomlarını hafifletir ve saman nezlesi reaksiyonlarını önler, eklem ağrısını ve osteoiltihaplı romatizma semptomlarını hafifletir, ameliyat sonrası kanamayı yavaşlatır, egzama semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur.

lsırganotu demir kaynağıdır, kan temizler, kan yapar, iltihap giderir, şişlikleri dağıtır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kan şekerini düşürür, alerjilerileri giderir, tahrip olmuş dokuları (mümkün olduğu kadar) yeniden inşa eder, vücudun tüm eksiklerini tamamlar ve yaşlanmayı geciktirir. Isırganotu, romatizma, gut ve eklem hastalıklarına, prostat, tiroid ve lenf bezlerinin büyümesine, böbrek ve safra kesesi taşlarına, her türlü iltihaplı hastalığa, kansızlığa ve alerjik hastalıklara, kanser, alzheimer ve multipl skleroza (MS) karşı kullanılabilir. Her hastalık için ısırganotu kullanılabilir. (9)

90. Tarhun (Artemisia dracunculus)

 

Tarhun, ayçiçeği ailesinden olan ve anasona benzer bir tada sahip bitkidir. Tarhun nasıl kullanılır? Tarhun faydaları nelerdir? Taze tarhun yaprakları yemek pişirmek için de kullanılabilir. Tarhun yağı sindirime yardımcı olur, iştahı artırır, uykuyu düzenler, adeti düzenler, bakterileri temizler, diş ağrılarını giderir. (10)

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar Yazı dizimizin 1. bölümünü buradan hemen inceleyebilirsiniz.

Şifalı Bitki ve Baharat Referanslar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25732255
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8824955
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1891166/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20954962
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157304/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010734/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589769/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3391558/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu