Reklam
Sağlık

6 Adımda Anti-Kanser Diyeti, Kansere İyi Gelen Besinler

Reklam

Kanser, hücrelerin kontrol dışı çoğalması sonucunda ortaya çıkan sistemik bir hastalıktır. Kanser hücreleri, yetersiz ve kötü beslenme, stres, toksine maruz kalma, genetik sebepler, sigara ve alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma, kimyasal maddeler vb. sebepler sonucunda oluşmaktadır.

Eliminasyon Diyeti! 🍏 En Etkili Örnek Diyet Listesi Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Kansere iyi gelen besinler ile bir beslenme programı oluşturmanın amacı ise şunlardır:

Reklam
  • Toksin alımını azaltmak.
  • Vücudun temizlenme ve toksinden arınma süreçlerini desteklemek.
  • Vücudunuzun tüm fonksiyonlarını desteklemek için sağlıklı ve besin açısından zengin yiyecekler yemek.

Toksin Yükünüzü Azaltın

Kanserden korunmanın en önemli adımı, vücuttaki toksin birikimini durdurmak ve hücre hasarını azaltmaktadır. Toksin yükünüzü azaltabilmek için aşağıda yer alan ürün ve maddeleri hayatınızdan çıkartmalısınız.

  • Kozmetik ürünleri: Kimyasal içerikli kozmetik ürünleri potansiyel kanserojenlerle yüklüdür. Güvendiğiniz üreticilerden doğal içerikli ürünler edinebilir, toksin birikiminizi azaltabilirsiniz.
  • Temizlik ürünleri: Kimyasallarla dolu temizlik ürünlerini kullanmak yerine doğal içerikli temizlik ürünleri alabilir ya da kendiniz evde kolaylıkla yapabilirsiniz.
  • Gereksiz ilaçlar: Tüm ilaçlar karaciğerden geçer ve karaciğere yük oluşturur. Yüksek asetaminofen kullanımı, karaciğer hastalığının bir numaralı nedeni olarak görülmektedir. {1*} Almanız gereken ilaçların dozunu doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
  • Plastikler: Plastik kaplar, nöroendoktrin sistemini bozan bileşenlere sahiptir. Plastik kap kullanmanız gerekirse plastik kapları mikrodalgada pişirmemek, çok sıcak yiyecekleri plastik içinde saklamamak veya plastik su şişelerini çok ısınacakları yerlere bırakmamak akıllıca olacaktır.

Düzenli olarak sağlıklı gıdalar tüketiyor olsanız bile çevresel toksinlerden etkilenmeniz kaçınılmazdır. Dolayısıyla aralıklı olarak oruçlar tutmak toksinlerden arınmanıza yardımcı olabilir.

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir? IF Diyeti İçin Tıklayın.

Detoksifikasyon ve eliminasyondan sorumlu organlar (cilt, solunum sistemi, böbrek, karaciğer ve sindirim sistemi) genellikle aşırı toksin biriktirir ve toksinleri kan dolaşımı ile yeniden dolaştırır. Birkaç ayda bir detoks uygulamak ya da oruç tutmak bu organların hücrelerde ve dokularda depolanan toksinleri yakalamasına ve atmasına yardımcı olabilir.

Kolon ve karaciğer temizliğini, çeşitli otlar, yeşil içecekler, meyve suyu ve hafif buharda pişirilmiş sebzeler gibi kolayca sindirilen bütün gıdalarla yapabilirsiniz.

Reklam
6 Adımda Karaciğer Detoksu Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Bazı uzmanlar, suya limon veya limon suyu ekleyerek elde edebileceğiniz alkali suyu içmenizi önermektedir. Detoksifikasyona yardımcı olmak için çiğ gıda ve yeşil meyve suları alımınızı da arttırabilirsiniz.

Lif, sindirimin, eliminasyonun, detoksifikasyonun ve probiyotik kaynağının önemli bir parçası olmasına rağmen çok fazla lif alımı bağışıklık sistemini strese sokabilir. Lif alımını azaltmak için çiğ gıdaların suyunu sıkabilir, buharda pişirebilir ya da tam tahılların tüketimini bir süreliğine kesebilirsiniz. Bu sayede liflerin sindirimini kolaylaştırabilirsiniz.

Temiz Su İçin

Çeşme suları, hormon, zirai ilaç kalıntıları, mikrop ve ağır metal içerebilmektedir. Hazır sular ise plastiklerin içinde muhafaza edildiği için belli bir süre içinde bakteri üretmeye başlar. Ancak evinize arıtma düzeneği kurarak her zaman taze ve temiz suya erişebilirsiniz.

Su Zehirlenmesi İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Yiyecekleri Daha Düşük Isıda Pişirin ve Yanmış Yiyeceklerden Uzak Durun

Kızartma, fırınlama, kavurma ve yüksek ısıda pişirme, yiyeceklerde akrimalid oluşmasına sebep olmaktadır. Oysa buharda pişirme ya da kaynatma yönteminin akrimalid oluşmasına katkısı daha düşüktür. {2*}

Yüksek ısılarda pişirmeyi ya da kızartma yapmayı düşünüyorsanız pişirmeden önce gıdaları mutlaka 2 saat boyunca suda bekletmelisiniz. Çünkü suda bekleyen gıdaların akrimalid oranında %50 düşme görülmektedir.

Reklam

İşlenmiş Tahıllardan ve Şekerden Kaçının

Vücudumuz gıdaların doğal halini rahatlıkla işleyebilir. Ancak vücudumuz için işlenmiş tahılları ve ilave şekeri parçalamak oldukça zordur ve bu durum zaman içinde bağırsak sorunlarına yol açmaktadır.

Rafine şeker (şekerli içecekler dahil), buğday unu, hazır makarnalar, dondurulmuş gıdalar ve ısıl işlem görmüş bitkisel yağlar bir dizi hastalık ve rahatsızlığın merkezinde yer alır. Buğday, soya ve mısır ürünlerinin tüketimi gıda alerjilerini ortaya çıkartır ve sonucunda sızdıran bağırsak sendromuna yol açar. Ayrıca bu gıdalar genellikle zirai ilaç ve ağır metallerle yüklüdür. Bu ürünlerin tüketimine devam etmeyi düşünüyorsanız yerel tohumlarla ve kimyasal kullanmadan yetiştirildiğinden emin olmalısınız.

Kansere İyi Gelen Besinler İle Beslenin

Kanser ve diğer birçok hastalıktan korunmak için yapabileceğiniz en iyi şey, sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Kanserden korunmanıza destek olacak besinler ise şunlardır:

  • Turpgiller: Brokoli, lahana, brüksel lahanası ve karnabahar gibi turpgiller ile beslenmeye özen gösterin. Çalışmalar, turpgillerin güçlü bir anti-oksidan kaynağı ve mesane, meme, kolon, prostat, mide ve rektum kanserlerine karşı güçlü silahlar olduğunu bulmuştur.
  • A Vitamini İçeren Besinler: A vitamini, başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok vücut fonksiyonu için gereklidir. Özellikle meme kanseri, baş ve boyun tümörleriyle mücadele etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca cilt, rahim ağzı, kalın bağırsak, yemek borusu, yumurtalık, pankreas ve mide kanserleriyle mücadelede yardımcı olabilmektedir. A vitamini içeren besinler arasında karaciğer, havuç, tatlı patates, lahana, ıspanak, tereyağı, yumurta ve balkabağı bulunur.
  • C Vitamini İçeren Besinler: C vitamini de A vitamini gibi bağışıklık sistemine destek olan önemli bir anti-oksidan kaynağıdır. Tam gıda formunda alındığında meme, mesane ve ağız kanserlerine karşı etkili olduğunu kanıtlanmıştır. C vitamini içeren besinler arasında çilek, biber, portakal, brokoli, lahana, brüksel lahanası, bezelye ve karnabahar bulunur.
  • Sarımsak: Sarımsak ve soğan, meme, kolon, yemek borusu, rektum ve mide kanserlerine karşı işe yarayan anti-bakteriyel, DNA savunması ve kanseri durdurma özelliklerine sahip sebzelerdir.
  • Yeşil çay: Yeşil çayın içeriğinde lösemi hücrelerini yok eden güçlü antioksidanlara sahip polifenol maddesi bulunmaktadır.
  • Zeytinyağı: Vücuttaki iltihapların sökülmesini sağlayan zeytinyağı, meme ve kalın bağırsak kanser riskini azaltabilmektedir.
  • Kalsiyum İçeren Besinler: Kalsiyum özellikle kalın bağırsak kanserini önlemede yardımcı olduğu bilinmektedir. {3*} Bazı araştırmalar ayrıca meme kanseri ve yumurtalık kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Kalsiyum içeren besinler arasında süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, badem, fasulye ve balık bulunur.

Son Düşünceler

Kanserden korunmak için uygulayacağınız anti-kanser diyetinin yanında düzenli egzersiz yapmak, ilaç ve toksine maruz kalmaktan kaçınmak, sigara ve alkol tüketmemek ve stresi kontrol edebilmek çok önemlidir.

Son olarak melatonin hormonunuza arttırmak için düzenli ve kaliteli bir şekilde uyumaya özen göstermelisiniz.

Kaynaklar

{1*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15239078/
{2*} cancer.org/cancer/cancer-causes/acrylamide.html
{3*} https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/calcium-fact-sheet

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu