Reklam
Uçucu Yağlar

Nioli Yağı Faydaları Nelerdir? Nioli Yağı Ne İşe Yarar?

Reklam

Nioli yağı faydaları nelerdir? Botanik adı Melaleuca quinquenervia olan nioli, Avustralya, Papua Yeni Gine ve Fransız Pasifik Adaları’na özgü Myrtaceae familyasından yaprak dökmeyen bir ağaç veya çalıdır. yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Nioli yağı, melaleuca quinquenervia ağacının taze yapraklarının buharla damıtılmasıyla elde edilir. Antiseptik özelliklerinden dolayı kozmetik sektöründe losyon, krem, sabun ve diş macunu gibi birçok üründe yaygın olarak kullanılır. Niaouli yağı ayrıca analjezik, anti-romatizmal, antiseptik, balgam söktürücü, böcek kovucu, uyarıcı gibi potansiyel özelliklere de sahiptir. {1*}

En İyi 4 Antibakteriyel Uçucu Yağ❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Nioli, bağışıklığı güçlendirici ve temizleyici özellikleri nedeniyle tarih boyunca değer görmüş bir bitkidir. Yüzyıllar önce, ağaçların yabani olarak büyüdüğü topluluklarda, bebekler güç ve koruma sağlamak için nioli kabuğuna sarılırmış. Geçmişte hastanelerin doğum servislerinde bir temizlik maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmıştır.  Ayrıca, Avrupa’ya ait raporlarda, nioli ağacı yapraklarının yaraları tedavi etmek ve enfeksiyonu önlemek için kullanıldığı gösterilmiştir.

Reklam

Nioli Yağı Nedir?

Nioli, sert ve keskin kokulu bir uçucu yağdır ancak diğer faydalı yağlarla birlikte kullanıldığında çok hoş bir koku oluşturabilir. Özellikle çay ağacı yağı, biberiye yağı, nane yağı ve okaliptüs yağıyla birleştiğinde aroması yumuşar ve çekici bir koku oluşmasını sağlar.

Niolinin faydalı birçok özelliği vardır. Antiseptik, antiviral, antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle iyileştirici bir ajan görevi görür. Nioli yağının aromaterapi ve doğal kozmetikler için faydaları, arındırıcı özelliklerinden ve uyarıcı kokusundan kaynaklanır. Antiseptik olarak ise temizleme uygulamalarında ve soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyonlara karşı mücadelede gittikçe popüler hale gelen yağlardan biridir.

Nioli Yağı, gözeneklere nüfuz ederek cildin doğal parlaklığını ortaya çıkarır; cilt tonunu dengeler, yara ve lekelerin görünümünü azaltılır. Aynı zamanda etkili bir doğal böcek kovucu olarak bilinir. Nioli yağının faydaları, alfa felandren, alfa-pinen, beta-pinen, 1,8-cineole, gama terpineol, limonen, viridiflorol, linalool, ve piperiton açısından yüksek bir kimyasal bileşimden kaynaklanır.

1,8-CINEOLE faydaları:

Reklam
  • Bakteri ve mantarların çoğalmasını engeller.
  • Antiviral ve antiinflamatuar etki gösterir.
  • Sağlıklı dolaşımın korunmasına yardımcı olur.
  • Hava yollarının açılmasını sağlar.
  • Antioksidan etki gösterir.

Alfa-pinen faydaları:

  • Hava yollarının açılmasını sağlar.
  • Antimikrobiyal etki gösterir.
  • Enflamasyonu yönetmeye yardımcı olur.
  • Enfeksiyonu azaltır.
  • Antioksidan etki gösterir.
  • Kaygı yönetimine yardımcı olur.

Viridiflorol faydaları:

  • Antibakteriyel etki gösterir.
  • Enflamasyonu yönetmeye yardımcı olur.
  • Antioksidan etki gösterir.

Aromaterapide kullanılan nioli yağı, zihinsel odaklanmayı artırır, ruh halini iyileştirir, kaliteli bir uykuyu teşvik eder. Güçlü ve kuvvetli kokusuyla ayrıca hava yollarını temizlemeye ve daha kolay nefes almayı teşvik etmeye yardımcı olur, böylece özellikle stresli durumlarda gevşemeyi kolaylaştırır.

Nioli, güçlü kokusuna rağmen topikal olarak kullanıldığında son derece güvenlidir. Temizleyici ve yatıştırıcı faydaları için kozmetiklere ve vücut bakım ürünlerine eklenebilir. Serinletici bir yağ olan Nioli, masaj yağı olarak kullanıldığında rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir hisse sebep olur.

Odaklanmayı artırmak için Odaklanmayı Sağlayan ve Enerji Veren Bitkiler Nelerdir? yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Reklam

Nioli Yağı Faydaları Nelerdir?

Nioli, sindirim sistemini destekler, cilt enfeksiyonlarını iyileştirir, yağlı ciltlerde oluşan gözenek tıkanıklıklarını giderir, böcek ısırıklarına ve sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılabilir. Ayrıca çıban, apse, sivilce ve kızarıklıklara karşı da etkilidir.

Ağrıları Hafifletir

Niolide bulunan doğal kimyasallar, nioli yağını etkili bir analjezik yapar. Nioli, sinirlerde bir tür uyuşma sağlayarak ve bölgeyi duyarsızlaştırarak ağrıyı ortadan kaldırır. Baş ağrısı, diş ağrısı, kulak ağrısı, kas ve eklem ağrılarının yanı sıra burkulma gibi yaralanmalardan kaynaklanan ağrıların tedavisinde de kullanılabilir.

Eklem ağrıları doğal tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak için Kemik ve Eklem Ağrıları İçin 6 Doğal Çözüm yazımızı okuyabilirsiniz.

Romatizma Tedavisinde Kullanılabilir

Nioli yağı hem kan dolaşımını hem de lenf dolaşımını uyarabilir. Dolaşımın desteklenmesiyle eklemlerde ürik asit birikmesi önlenir ve uygulanan bölgeye sıcaklık sağlanır. Bu iki faktör romatizma, artrit ve gut hastalığı semptomlarını büyük oranda azaltır hatta düzenli kullanımda semptomları tamamen ortadan kaldırır. {2*}

Yaraları Bakteri ve Enfeksiyondan Korur

Bakteri, mantar ve diğer mikropların açık yaralardan kan dolaşımına girme riski çok yüksek olduğu için açık yaralar enfeksiyon oluşumuna eğilimlidir. Açık yaraların yanı sıra, bakteriler ayrıca ürogenital yollarda, kolonda, prostatta, bağırsaklarda ve böbreklerde de bulunur ve enfeksiyonlara neden olabilir. Nioli, antiseptik özellikleri sayesinde bakterileri öldürür, bakteri üremesini engeller, sepsis, tetanoz ve iç organların enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. {3*}, {4*}, {5*}

Besin Emilimini Artırır

Nioli, vücuttaki besinlerin uygun şekilde emilmesini ve dağıtılmasını teşvik ederek yiyeceklerden en üst düzeyde fayda almayı sağlar, böylece genel sağlığı iyileştirir ve gücü artırır.

Yara İzlerini İyileştirir

Nioli, bir sikatrizan olarak, ciltte akne, sivilce veya suçiçeğinin bıraktığı yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar ve yara izlerini azaltır. Yağ uygulandığı bölgede dolaşımı artırarak yeni doku ve hücrelerin büyümesini hızlandırır. Oluşturulan yeni dokular yara izlerinde bulunan eski ve hasarlı dokuların yerini alarak yara görünümünü geçirir.

Solunumu Rahatlatır

Nioli etkili bir balgam söktürücüdür. Solunum kanallarında bulunan balgamı temizleyerek akciğerlerde, bronşlarda, gırtlakta, farenkste, trakeada tıkanıklığı giderir. Göğüsteki ağırlık hissinden ve öksürükten kurtulmayı sağlar. Hem daha kolay nefes almaya yardımcı olur hem de günün sonunda keliteli bir uykuyu garanti eder. {2*}

Yüksek Ateşi Düşürür

Nioli, ateşe neden olan enfeksiyonlarla savaşarak ve terlemeyi teşvik ederek ateşlenme sırasında vücut sıcaklığının düşürülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kanı detoksifiye ederek ateşin daha hızlı düşmesini sağlar.

Ateş düşürücü diğer yağlar hakkında bilgi almak için Ateş Düşüren Uçucu Yağlar Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Böcek Kovucudur

Nioli, hamam böceği hariç hemen hemen her böceği ortamdan uzaklaştırma yeteneğine sahiptir. Nioliyi böcek kovucu olarak kullanmak isterseniz spreyli bir şişeye su ve birkaç damla nioli yağı ekleyerek ortama sıkabilirsiniz veya difüzör kullanabilirsiniz.

Vücut Sistemlerini Düzenler

Nioli, vücut sistemleri için uyarıcı işlevi görür. Metabolik süreçleri uyarır, kan dolaşımını destekler, hormonların ve sindirim, emilim ve boşaltım enzimlerinin salgılanmasını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve büyümeyi destekler. {6*}

Yara İyileşmesini Hızlandırır

Nioli yağı, herhangi bir losyon veya kremle karıştırılarak yaraların üzerine haricen uygulandığında yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur ve enfeksiyonlardan korunmasını sağlayar. Nioli ayrıca iç yaraları, kesikleri ve ülserleri iyileştirmede de eşit derecede faydalıdır. Enfekte olan yerde lökositleri ve trombosit partiküllerini aktive ederek mikropların girişini engeller.

Yara iyileşmesi hakkında daha fazla bilgi almak için Yara İyileşmesini Hızlandıran Besinler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

İdrar Yolları Enfeksiyonunu Tedavi Edebilir

2023 yılında yayınlanmış bir araştırma, nioli yağının idrar yolları enfeksiyonuna olan etkisini incelemiştir. Çalışmada, hastalardan 1 litre suya 10 damla nioli yağı damlatmaları ve hazırlanan solüsyonla perine bölgelerini 20 gün boyunca günde üç kez yıkamaları istenmiştir. Çalışma sonucunda, idrarda bulunan lökosit esteraz, lökosit, sedimantasyon değerlerinin ve antibiyotik ihtiyacının büyük oranda azaldığı tespit edilmiştir. {7*}

Nioli Yağı Nasıl Kullanılır?

Nioli, diğer faydalı yağlarla birlikte kullanılabilir. Nioli yağı ile uyumlu olan diğer yağlar:

Ruh Halini Yükseltmek İçin Nioli Yağı 

Nioli faydalarından yararlanmanın en basit yolu, vücudun doğal savunmasını desteklediğine inanılan arındırıcı bir aromaterapi deneyimi için difüzöre birkaç damla yağ eklemektir. Meditasyon sırasında yayıldığında, ruhu yükselttiği ve duyuları uyandırdığına inanılır. Sakinleştirici bir aromaterapi karışımı için bergamot veya lavanta yağı ile birlikte kullanabilirsiniz. {8*}

Solunumu İyileştirmek İçin Nioli Yağı

Hava yollarının temizlenmesine yardımcı olmak ve derin nefes almayı teşvik etmek için bir difüzörle nioli yayılabilir. Duyuları tazelemek için ferah ve temizleyici bir karışım arıyorsanız, nioliyi, nane yağı ve okaliptüs yağı ile birlikte kullanabilirsiniz.

Sinüzit İçin Nioli Yağı

Tıkanıklığı gidermek için 1 damla nioli yağı, 1 damla çay ağacı yağı ve 2 damla kafur yağını karıştırın. Bu karışımı kaşların 2 cm yukarısındaki frontal sinüslere günde 3-4 kez uygulayın. 7 yaş ve üzeri için uygundur.

Sinüzit tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Sinüzit İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Orta Kulak İltihabı İçin Nioli Yağı

2 damla niaoli yağı ve 2 damla çay ağacı yağını 4 damla makademya yağı ile karıştırın. Bu karışımı 6 gün boyunca sabah ve akşam kulak çevresine (asla kulak içine değil) uygulayın. 7 yaş ve üzeri için uygundur.

Ağrı Kesici Olarak Nioli Yağı

Yoğun fiziksel aktiviteden sonra kas ağrısı yaşıyorsanız 8-10 damla nioli yağını bir çorba kaşığı taşıyıcı yağla karıştırın ve ağrılı bölgelere masaj yapın. Sadece yetişkinler için uygundur. Alternatif olarak, 2 damla nioli yağı, 1 damla keklik üzümü yağı ve 2 damla lavanta yağını 1 yemek kaşığı arnika yağıyla seyreltin. Egzersiz sonrası ağrılı bölgelere bu karışımla masaj yapın. 12 yaş ve üzeri için uygundur.

Kas ağrıları tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Kas Ağrıları İçin Doğal Çözüm yazımızı okuyabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı İçin Nioli Yağı

Diş eti iltihabı genellikle tartar oluşumunun sebep olduğu inflamatuar bir sürecin sonucudur. 1 damla karanfil yağı, 1 damla defne yaprağı yağı, 1 damla niaoli yağını karıştırın. Kulak temizleme çubuğuyla veya parmaklarınızla 1 hafta boyunca günde 3-4 kez diş etine masaj yapın. Sadece yetişkinler için uygundur.

Ateş Düşürmek İçin Nioli Yağı

Küçük bir cam şişede 10 damla keklik üzümü yağı ve 20 damla nioli yağını karıştırın. Bu karışımın 4 damlasını 8 damla tatlı badem yağıyla seyreltin ve 3 gün boyunca günde 4 defa göğüs ve sırtın üst kısmına uygulayın. 15 yaş ve üzeri için uygundur.

Yanık Tedavisi İçin Nioli Yağı

2 damla nioli yağını 10 damla kuşburnu yağı veya kenevir yağıyla seyreltin ve bu karışımı iyileşene kadar günde 3-4 kez etkilenen bölgeye uygulayın. 7 yaş ve üzeri için uygundur.

Radyodermatit İçin Nioli Yağı

Radyodermatit, iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmaya karşı enflamatuar bir cilt reaksiyonudur. Önlem olarak, 2 damla elemi yağını 2 damla nioli yağı ile karıştırın. Işınlanacak bölgeye seanstan 15 dakika önce ve 15 dakika sonra uygulayınız. Kullanmadan önce radyoloğunuza danışın. Sadece yetişkinler için uygundur.

Havayı Temizlemek ve Odaklanmak İçin Nioli Yağı

Ev veya ofisteki havanın taze ve temiz kokmasını sağlamak için 120 ml saf suya nioli, okaliptüs, nane, portakal ve biberiye yağlarından 30’ar damla ekleyerek sprey yapabilirsiniz. Bu karışım, odaklanmanız gerektiğinde zihinsel enerjiyi canlandırmaya yardımcı olur. Spreyde bulunan yağların kombinasyonu solunum yollarına iyi gelir ve aynı zamanda rahatlama hissini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için daha kolay nefes almayı teşvik eder.

Böcekleri Uzaklaştırmak İçin Nioli Yağı

50:50 saf su ve izopropil alkol karışımına birkaç damla nioli ekleyerek böcekleri ve haşereleri uzaklaştıran botanik bazlı bir ev temizleyicisi yapabilirsiniz. Ev temizleyicilerinde bitkisel yağlar kullanırken %2 yağ konsantrasyonuyla başlayın. Kullanmadan önce karışımı iyice çalkaladığınızdan emin olun.

Masaj Yağı Olarak Nioli Yağı

Serinletici ve rahatlatıcı bir masajda nioli kullanmak için, 2 damla nioli yağını 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağ (Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı) ile seyreltin ve karışımı vücudun tercih edilen bölgelerine uygulayarak hafifçe ovun. Daha karmaşık bir karışım için nane yağı veya diğer uyumlu yağlardan 15 damlaya kadar kullanabilirsiniz. Alternatik olarak, karabiber gibi cilt için ferahlatıcı özelliklere sahip baharatlı bir yağ ekleyebilirsiniz. Yumuşatıcı etkisi nedeniyle, nioli ile yapılan masaj yara ve çatlak görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.

Canlandırıcı Bir Banyo İçin Nioli Yağı

Niolinin canlandırıcı aromasıyla harmanlanmış bir banyo temizleyici ve canlandırıcı özelliklere sahiptir. Birkaç temel malzemeyle kolayca banyo karışımı yapabilirsiniz. 2 bardak deniz tuzunu veya epsom tuzunu (her birinden 1 bardak da kullanabilirsiniz) çeyrek bardak kabartma tozu ve 60 mL 1-2 tercih edilen taşıyıcı yağ ile birleştirin. Bu karışıma 3-5 damla Nioli yağı ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımın 1 fincanını ılık su dolu bir küvete ekleyin, tuzların tamamen çözündüğünden emin olduktan sonra küvete girin.

Epsom tuzu hakkında daha fazla bilgi almak için Epsom Tuzu Banyosu Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Vajinal Enfeksiyon ve Mantarlar İçin Nioli Yağı

Vajinal enfeksiyonları önlemek, vajina pH’ını dengelemek, sağlıklı vajinal florayı desteklemek, kaşıntı, akıntı ve kötü kokuları tedavi etmek veya engellemek için çamaşır makinasının yumuşatıcı gözüne birkaç damla nioli yağı eklenebilir. Ayrıca, yağ doğrudan iç çamaşırı üzerine birkaç damla damlatılarak da kullanılabilir. Yağın vajinaya doğrudan sürülmesi veya iç çamaşırına önerilen miktardan fazla damlatılması ciltte tahrişe sebep olabilir.

Cilt Bakımı İçin Nioli Yağı

Cilt bakımında nioli faydalarından yararlanmak için cilt bakım rutininize dahil edebilirsiniz. Yüz yıkama jeline veya peelinge birkaç damla ekleyebilirsiniz ancak ürün paketine dahil etmek yerine avcunuza aldığınız tek kullanımlık miktara eklemeye dikkat edin. Ayrıca kil maskesine birkaç damla Nioli yağı ekleyerek gözenekleri temizlemeye, kirleri çıkarmaya ve sivilce ve lekelerin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olacak kolay bir maske yapabilirsiniz.

Saç Bakımı İçin Nioli Yağı

Saç bakımında kullanılan nioli yağı, kuruluğu ve kuruluğun sebep olduğu kepeği önler. Saçlara hacim katarak daha dolgun görünmelerini sağlar. Şampuan veya saç kreminize birkaç damla nioli yağı ekleyebilir veya 5-10 damla nioli ve 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ile saç maskesi yapabilirsiniz. Bu karışımla saç köklerine 10 dakika masaj yapın ve yıkamadan önce en az 10 dakika daha bekletin.

Nioli Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Nioli kullanımının olası yan etkileri arasında inhalasyondan kaynaklanan baş ağrısı veya mide bulantısı ve topikal kullanımdan kaynaklanan cilt tahrişi veya alerjik reaksiyon yer alır.

Bu tür reaksiyonlardan kaçınmak için, yağı topikal olarak kullanmadan önce cilt yama testi yapmanız ve aromaterapötik kullanım için önerilen konsantrasyonları aşmamanız önerilir. Cilt yama testini gerçekleştirmek için, 1 damla nioli yağını 4 damla taşıyıcı yağla seyreltin ve kolunuzun iç kısmında küçük bir bölgeye karışımdan biraz uygulayın. Kızarıklık, kaşıntı, kabarma, yanma gibi olumsuz bir reaksiyon durumunda bölgeyi bol suyla yıkayın ve ürünü kullanmayı bırakın. Tedavi amaçlı kullanacaksanız olası yan etkileri önlemek için kullanmadan önce doktorunuza danışabilirsiniz.

Nioli yağını gözlerin yakınında, burnun iç kısmında, kulak içinde veya hassas olduğu bilinen cilt bölgelerinde kullanmayın.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19538003/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24831245/
  3. https://www.researchgate.net/publication/287532067
  4. https://journalajacr.com/index.php/AJACR/article/view/103
  5. https://www.semanticscholar.org/paper/Assessment-of-the-antibacterial-activity-of-four-Yala-Mabika/1d748652fc2c4cf8d71e75cbce77836e895f3f68
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18668393/
  7. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2866562
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25028591/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu