Reklam
Sağlık

Kemik ve Eklem Ağrıları İçin 6 Doğal Çözüm

Reklam

Kemik ve eklem ağrıları için 6 doğal çözüm. İnsanlar genellikle kemik ve eklem ağrılarını yönetmek için ağrı kesicilere başvurur. Ağrı kesici söz konusu olduğunda oluşturabilecekleri yan etkiler genellikle pek fazla düşünülmez ancak ağrı kesicilerin yapay birçok kimyasal içerdiği unutulmamalıdır. Sürekli olarak ağrı kesici almak faydadan çok zarara sebep olur ve birçok vücutta bulunan hemen hemen her sisteme zarar verir. Ağrı kesicilerden kaynaklanan yan etkileri en aza indirgemek için ağrı kesici yerine geçebilecek doğal alternatiflerin kullanımını artırmak gerekir.

Artrit Nedir? Tedavisinde Kullanılan Uçucu Yağlar Hangileridir? Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Araştırmalar, yetişkinlerin yaklaşık üçte birinin her ay en az bir kez eklem ağrısı yaşadığını gösterir. Kemik ve eklem ağrıları bazen tedaviye ihtiyaç duymayacak kadar hafifken bazen gündelik hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Şiddette olduğu gibi acının tipi de kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Bazı kişiler sadece belirli hareketlerde ortaya çıkan keskin bir ağrı hissederken bazı kişilerin eklem ve kemik ağrıları sürekli ağrı ve acı hisseder. {1*}

Reklam

Rahatsız edici kemik ve eklem ağrılarının nedeni burkulma, kaza veya fiziksel yorgunluk olabileceği gibi iltihaplı bir sağlık problemi de olabilir. Sebep ne olursa olsun ilaçlara geçmeden önce doğal tedavilere şans vermeyi düşünmelidir. Kemik ve eklem ağrılarını hafifletmeyi amaçlayan doğal tedaviler genellikle takviyeleri, beslenme değişikliklerini, rahatlatıcı egzersizleri ve tuz banyolarının bir kombinasyonunu içerir.

Eklem Ağrısı Nerede Hissedilir?

Eklemler, kemikleri birbirine bağlayan ve vücuttaki hareketleri desteklemeye yardımcı olan dokulardır. Eklem birçok farklı hastalığın semptomu olarak her gün milyonlarca insanı etkiler. Eklem ağrıları genellikle bir kastan veya çevre kemiklerden geliyor gibi düşünülür ancak çoğu zaman ağrının kaynağı iltihaplı eklemler ve çevredeki yumuşak dokulardır.

Kas ağrıları veya kemik ağrıları bazı vakalarda eklem ağrısıyla birlikte ortaya çıkar ve bu da ağrıyı daha da kötüleştirir. Osteoporoz veya otoimmün hastalık gibi altta yatan bir sağlık durumu ağrılı semptomlara neden oluyorsa semptomların tümü aynı anda gerçekleşebilir. Örneğin; bir kişide osteoporoz varsa kemik yoğunluğu daha azdır ve kırılma olasılığı daha yüksektir. Osteoporozun sebep olduğu kemik kusurları aynı zamanda şiddetli sırt ağrısına ve duruş bozukluklarına sebep olur, düzgün yürüme veya ayakta durma becerisinin azalmasına da katkıda bulunur.

Arthritis Foundation’a göre eklem ağrısının yaygın olarak ortaya çıktığı bölgeler: {2*}

Reklam
  • Boyun ve sırtın üstü. Boyun ağrıları genellikle “ileri baş duruşu”, uyku ile ilgili sorunlar veya stres gibi kötü duruşa bağlıdır.
  • Çene (TMJ bozukluğunda olduğu gibi)
  • Dizler
  • Kalça
  • Bacak arkası
  • Omuzlar
  • Bilekler, eller ve parmaklar (karpal tünel sendromunda olduğu gibi)
  • Bilekler, ayaklar, topuklar ve ayak parmakları, özellikle sakatlık yaşayan koşucularda veya zayıf formda egzersiz yapanlarda
  • Omurga ve leğen kemiği arasındaki bel bölgesi (Sakroiliak eklem). Çalışmalar, sürekli sırt ağrısı yaşayan kişilerin yaklaşık %77’sinde ve sırt ağrısı olan hamile kadınların yaklaşık %89’unda, semptomların temel nedeninin Sakroiliak eklem iltihabı olduğunu bulmuştur. Sakroiliak eklem iltihabı kişinin duruşu kötü olduğunda üst vücudun ağırlığı sebebiyle oluşabilir, doğum ve artrit gibi durumlar nedeniyle de kötüleşebilir. {3*}

Karpal tünel sendromu hakkında daha fazla bilgi almak için Karpal Tünel Sendromuna Ne İyi Gelir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kemik ve Eklem Ağrıları Neden Olur?

Kemik ve eklem ağrılarının birçok potansiyel nedeni vardır:

  • Yaşlılık: Yaş ilerledikçe ve eklemlerde kıkırdak oluşturan kollajen bozulmaya başladıkça kemik ve eklem ağrılarının ortaya çıkması daha olasıdır.
  • Artrit veya osteoartrit: Artritli kişiler, iltihaplanma ve ağrılı duyumların oluşmasına yol açan karmaşık nörofizyolojik süreçler nedeniyle ağrı geliştirir. {4*}
  • Yoğun Egzersiz:  Dans, bisiklete binme, yoga, jimnastik, futbol, kürek çekme vb. gibi belirli bir eklem üzerinde tekrar tekrar baskı oluşturan sporlar ve hobiler ağrı oluşma ihtimalini ağrıtır. Örneğin; koşucular uzun koşular sırasında sıklıkla eklem ağrısı hisseder.
  • Kötü duruş: Duruş bozuklukları kemiklere ve eklemlere aşırı yük bindirerek ağrıya sebep olabilir.
  • Yaralanmalar: Eklem üzerine baskı uygulayan kas ağrıları veya yaralanmalar kemik ve eklem ağrılarına sebep olabilir.
  • Yaşam tarzı: Hareketsizlik veya günün büyük bir bölümünde oturmayı içeren bir yaşam tarzı kemik ve eklem ağrılarına sebep olabilir.
  • Bağışık sistemi hastalıkları: Hashimoto tiroiditi veya fibromiyalji gibi iltihaplanmayı artıran hastalıklar semptomları daha da kötüleştirerek ağrıyı artırabilir.
  • Enfeksiyon ve virüsler: Enfeksiyon veya virüs gibi “ağrıya” neden olan durumlar semptomları kötüleştirebilir.

Kemik ve Eklem Ağrılarının Tedavisi Nedir?

Kemik ve eklem ağrılarının tedavisi semptomların ne kadar şiddetli hale geldiğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çoğu durumda, semptomları azaltmak için ilaçlar kullanılır, ayrıca doktorlar ağrının geri dönmesini veya kötüleşmesini önlemek için yaşam tarzı değişiklikleri de önerir. Değişiklikler genellikle mevcut fitness rutinini değiştirmeyi, esneme hareketleri yapmayı, fizik tedavi almayı, kilo vermeyi teşvik etmeyi ve altta yatan herhangi bir sağlık sorunu varsa bu sorunu tedavi etmeyi içerir.

Kemik ve eklem ağrıları bir yaralanmadan kaynaklıysa ve geçiciyse (akut eklem ağrısı), doktorlar iltihaplanmayı azaltmak için reçetesiz satılan bir ağrı kesici almanızı önerir. Bu ilaçlar genellikle aspirin, ibuprofen ve naproksendir.

Ağrı sürekli bir haldeyse  ve çok şiddetliyse (kronik eklem ağrısı), doktorlar reçeteli alınan nonsteroidal antiinflamatuar ilaçların (NSAID) alımını önerir. Nadir de olsa antidepresanlar ve antiepileptik ilaçlar vücuttaki ağrılı sinyalleri bloke etmek ve ağrıya katkıda bulunan kas spazmlarını durdurmak için kullanılabilir.

Reklam

Ağrıyı azaltan ilaçlar yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur ancak dikkatli kullanılmaları gerekir, çünkü ağrı kesiciler bazı ciddi yan etkilere neden olabilir; gastrointestinal kanama, hazımsızlık, kemik erimesi, diğer ilaçlarla etkileşimler ve hatta bağımlılık.

Aspirin yan etkileri hakkında bilgi almak için Aspirinin Yan Etkileri Var mı? Her Gün Aspirin İçilir mi? Aspirin Yerine 7 Doğal Alternatif yazımızı okuyabilirsiniz.

Kemik ve Eklem Ağrıları İçin Doğal Tedavi Yolları Nelerdir?

Kemik ve eklem ağrıları için ağrı kesici kullanımına geçmeden önce deneyebileceğiniz birçok doğal tedavi yolu vardır:

Epsom Tuzu Banyosu Yapmak

Herhangi bir kas veya eklem ağrısı için Epsom tuzlarıyla rahatlatıcı bir banyo yapabilirsiniz. Magnezyum ve sülfat bakımından yüksek olan Epsom tuzları, enflamasyonu ve kas spazmlarını azaltır. Gergin bölgeleri gevşeterek cilt tarafından kolayca emilir, hızlı bir rahatlama sağlar. Ilık banyo suyuna iki bardak Epsom tuzu ekleyin ve içinde en az 20 dakika bekletin. Epsom tuzu banyosuna uçucu yağlar eklemeyi de deneyebilirsiniz. Ağrı ve acıya sebep olan probleme iyi gelecek bir uçucu yağı epsom tuzuyla birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin; stres ağrıya neden olan mevcut bir durumu kötüleştiriyorsa lavanta yağını seçebilirsiniz. Ağrılı bölge sıcaksa ve şişmişse nane yağı tercih edebilirsiniz. Nane yağı doğal bir kas gevşetici olarak epsom tuzunun etkinliğini artırabilir.

Alternatif olarak, Epsom Tuzları doğrudan cilde uygulamak için bir kompres içinde de kullanabilirsiniz. İki bardak tuzu 3 litre suyla seyreltin ve suyu tamamen emmesi için havlunuzu birkaç dakika suda bekletin. Ardından ağrılı bölgeye uygulayın.

Sıcak ve Soğuk Kompres Uygulamak

Anında eklem ağrısını gidermek için ağrılı bölgeyi dinlendirin ve ağrıyı yönetmek için sıcak ve soğuk kompres uygulamayı deneyin. Etkilenen bölgeye yirmi dakika boyunca sıcak kompres uygulayın. Hemen ardından yirmi dakika soğuk kompres uygulayın. Buz çok şiddetli geliyorsa sıcak kompres uygularken buzun biraz çözülmesine izin verin.

Hafif soğuk bir kompres bile gergin bir bölgeye rahatlama sağlayabilir. Her gün sıcak ve soğuk kompres uygulamayı deneyin ve en az 15’er dakika kompres uygulamaya çalışın. Bölgede şişlik varsa, sıvı tutulmasını azaltmak için etkilenen bölgeyi yüksekte tutun.

Bir başka yaklaşım ise iltihaplı ve şişmiş bölgelere nane yağı veya okaliptüs yağı uygulamaktır. Mentolün serinletici etkileri nedeniyle nane ve okaliptüs bölgedeki sıcaklığı ve şişmeyi azaltarak rahatlama sağlar. {5*}

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar nane ve okaliptüs yağının inflamatuar durumlara bağlı ağrıyı bastırırken aynı zamanda ödem oluşumunu azalttığını bulmuştur. Artrit ve eklem ağrısı için diğer yağlar: buhur yağı, mür yağı, portakal yağı ve zerdeçal yağı.

Artrit ağrısı doğal tedavi yolları hakkında daha fazla bilgi almak için Artrit İçin Faydalı Uçucu Yağlar Hangileridir? Artrit Tedavisinde Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Egzersiz Yapmak

Hareketsizlik nedeniyle sertleşen kaslar kemik ve eklem ağrılarına veya artrit gibi daha kötü durumlara neden olabilir. Örneğin; zayıf kaslar duruş bozukluklarıyla ve daha yüksek yaralanma riskiyle ilişkilidir. Ayrıca, bacak kaslarındaki gerginlik dizlere ve kalçalara ek bir yük binmesine sebep olabilir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, eklemleri ve kasları güçlendirir ve esnetir, dolaşımı iyileştirir, ağrıyı azaltır.

Kas ve eklemler ne kadar güçlü olursa ağrı yaşama riski de o kadar düşük olur. Ek olarak, egzersiz yapmak eklemlere ve bacaklara ek yük binmesine sebep olan aşırı kilonun engellenmesini sağlar. Eklem ağrısı yaşayan kişiler için en iyi ve düşük etkili egzersizlerden bazıları yüzme, su aerobiği, bisiklete binme, eliptik bisiklet, yürüyüş ve yogadır.

İdeal Kiloyu Korumak

Fazla kilolar eklemlere ve kemiklere baskı uygular. Eklem ağrısının yanı sıra osteoporoz gibi bir kemik rahatsızlığınız varsa fazla kilolu olmak kemik dejenerasyonunu hızlandırır. Sadece birkaç kilo vermek bile ağrıyı hafifleteir ve gelecekteki sorunlara karşı önlem olabilir. Çoğu durumda, aşırı kilolu veya obez olmak bir sağlık sorununa katkıda bulunuyorsa, uzmanlar semptomların düzelip düzelmediğini görmek için toplam vücut ağırlığının yaklaşık %5-10’unu vermeyi önerir.

Beslenme Değişiklikleri Yapmak

Uzun vadede ağrıdan korunmanın en kolay yolu diyet değişikliğidir. Vücutta bulunan kronik iltihaplanma zayıflığa neden olarak doku dejenerasyonuna yol açar. İltihap önleyici bir diyet uygulayarak, iltihap ve şişliğin neden olduğu eklem ve kemik ağrılarını azaltmak mümkündür.

Levrek ve alabalık gibi soğuk su balıkları, chia tohumları ve ceviz gibi gıdalarda bulunan omega-3 yağ asitleri, vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Taze meyve ve sebzeler ise yaşlanmanın etkilerini ortadan kaldıran antioksidanlarla doludur. Vücutta ciddi iltihaplanmalara sebep oldukları için işlenmiş gıdaları, trans yağları ve ilave şekerleri sınırlamaya hatta mümkünse tamamen çıkarmaya çalışın.

İltihaplanmayı azaltan gıdalar hakkında daha fazla bilgi almak için İltihaba İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kolajen ve Diğer Yardımcı Takviyeler

Kolajen, vücutta bulunan ve eklemlerin bağ dokusunun güçlü kalmasını sağlayan bir protein türüdür. Kolajen hem zihinsel hem de fiziksel sağlık için önemli rollere sahiptir ve proteinlerin yapı taşları olan 19 farklı amino asiti bünyesinde barındırır.

Vücutta bir tür doğal yapıştırıcı görevi görerek cildi ve eklemleri bir arada tutar. Ayrıca, sağlıklı kas gelişimini destekler, artrit semptomlarını azaltır, sindirim sistemini iyileştirir, enerjiyi artırır. Dana eti, tavuk, balık ve yumurta kabuğu zarları gibi protein açısından çok yüksek yiyeceklerde bol miktarda kollajen bulunur. Kolajen ek formda da bulunabilir veya doğal olarak gerçek kemik suyu tüketilerek elde edilebilir.

Diğer yardımcı takviyeler:

  • Proteolitik Enzimler: Proteolitik enzimler aspirin yerine kullanılabilir. Araştırmalar, proteolitik enzim takviyesi alan atletlerde iltihaplanmanın azaldığını ve aynı zamanda kemik ve eklem ağrılarının da %50’ye kadar azalabileceğini gösterir. {6*}
  • İltihap Önleyici Bitkiler: Zerdeçal ve zencefil gibi bitkiler vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Daha konsantre bir doz elde etmek için takviye olarak alabilir veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
  • Esansiyel Yağ Asitleri: Omega-3 yağları, iltihapla savaşmaya yardımcı oldukları için vücuttaki tüm sistemler için fayda sağlar. Sardalye, uskumru ve otla beslenen dana eti, keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi besinler iyi omega-3 kaynaklarıdır.
  • Elektrolitler: Potasyum ve sodyum gibi elektrolitler kas ağrısını azaltır, ödemi kontrol eder ve detoksifikasyona yardımcı olur. Ayrıca, hücrelere su ve besin taşınmasına yardımcı olarak vücudun iltihapla savaşmasına yardımcı olur. Potasyum, atıkları ve diğer toksinleri vücudun hücrelerinden dışarı atmaya yardımcı olur, bu nedenle düşük potasyum seviyeleri kemik ve eklem ağrılarına ve şişmeye neden olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, tatlı patatesler, muzlar, avokadolar ve Hindistan cevizi iyileşme sürecini hızlandırmak için iyi bir elektrolit dengesine sahiptir.
  • Kalsiyum ve D Vitamini: Kemikler ve dişler kalsiyuma ihtiyaç duyar ancak bu mineraller vücut tarafından doğal olarak üretilemez. Bu nedenle kalsiyum ve d vitamini içeren besinler yemek veya takviye almak gerekir. Doğal kalsiyum kaynakları koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt ürünleri ve bademdir. Bir takviye almayı tercih edecekseniz, vücudun kalsiyum emilimini iyileştirmek için takviyenizin ayrıca D vitamini içerdiğinden emin olun. D vitaminini doğal yollarla almak isterseniz balık, yumurta ve güneş ışığı en iyi doğal kaynaklardır.
  • Glukozamin: Doğal olarak kıkırdakta bulunur ve glukozamini doğal olarak tüketmenin en iyi yolu kemik suyu tüketmektir.
  • SAMe: Kıkırdağa kükürt vererek güçlü eklemler oluşturmaya yardımcı olur. Çalışmalar, ağrıyı gidermek için aspirin veya ibuprofene benzer bir etkiye sahip olduğunu gösterir.

Kemik ve Eklem Ağrılarında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Kemik ve eklem ağrıları yaşamanın pek çok farklı nedeni olabilir. Belirtiler birkaç haftadan uzun sürerse, ani veya açıklanamayan bir şekilde ortaya çıkıyorsa, altta yatan bir hastalığa sahip olup olmadığınızı öğrenmek için bir uzmana muayene olmalısınız.

Doktorunuz, temel sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olması için semptomların olası nedenlerini (diyet, stres düzeyi, egzersiz rutini vb.) tartışabilir. Bu arada, çok iltihaplı veya yakın zamanda yaralanmış herhangi bir bölgeyi dinlendirmeye çalışın. Ağrı gelip gidiyorsa kötüleşmesini önlemek için hafif esneme hareketleri yapmaya ve aktif kalmaya çalışın.

Kaynaklar

  1. https://www.webmd.com/pain-management/guide/joint-pain#1
  2. https://www.arthritis.org/health-wellness/detail?content=aboutarthritis&=whereithurts
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2582421/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17118212/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703330/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu